Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Δραχμή "δύο ταχυτήτων" το νέο νόμισμα της χώρας


Στο θέμα της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη επανέρχεται η εφημερίδα Wall Street Journal. Βλέπει την επιστροφή "δύο τύπων δραχμών" για επαναφορά ροής κεφαλαίων και τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Μία περίπλοκη και πρωτόγνωρη λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη προτείνει η Wall Street Journal.

Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι απαιτείται ένα διπλό νόμισμα για την Ελλάδα και ένας μηχανισμός πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών για την ευρωζώνη.

"Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα συναίνεση για το πώς αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ενεργοποίηση ακόμα περισσότερων επιβλαβών συνεπειών στο ήδη επιβαρυμένο οικονομικό χάος που επικρατεί στη χώρα.

Αλλά επιτρέψτε μου να προσφέρω την ταπεινή μου συμβουλή προς τους σοφούς της Ευρώπης. Υπάρχει διέξοδος: ένα διπλό νόμισμα για την Ελλάδα και ένας μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Είναι πρακτικά αδύνατο, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει. Ακούστε με", προτρέπει στο άρθρο της η Vincent Cignarella.

Η συντάκτρια εκτιμά ότι υπάρχουν δυο λόγοι για να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Ο πρώτος και πιο πιεστικός είναι η εκτόνωση της κρίσης σε επίπεδο εμπορικών ισοζυγίων, αλλά και η επαναφορά της ροής κεφαλαίων, ενώ ο δεύτερος είναι να ελεγχθεί ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού που συνήθως ακολουθεί μια υποτίμηση νομίσματος.

Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εξής: η Αθήνα θα θεσπίσει τη δραχμή, ένα φυσικό νόμισμα που θα χρησιμοποιείται για όλες τις εμπορικές συναλλαγές, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, με ταυτόχρονη φυσικά αντικατάσταση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος για όλες τις πληρωμές.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος αυτού θα καθορίζεται από τις αγορές, ωστόσο θα είναι επιτρεπτή και η περιστασιακή παρέμβαση της ελληνικής κεντρικής τράπεζας.

Παράλληλα, όλες οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα γίνονται σε μια δραχμή δημοσιονομικού τύπου, ένα νόμισμα που δεν θα υπάρχει σε απτή μορφή, αλλά θα ρυθμιστεί σε αυξημένη και σταθερή ισοτιμία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τόσο το ελληνικό κράτος όσο και οι πιστωτές του θα μπορούν να μετατρέπουν το πρώτο νόμισμα, στο δεύτερο οικονομικό μέγεθος για να εξυπηρετηθούν τα χρέη της χώρας σε ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα θα έχει το δικό της νόμισμα και θα κερδίσει ξανά πλεονέκτημα στις αγορές έναντι της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Το γεγονός αυτό, θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους των μέτρων λιτότητας.

"Άλλωστε η λιτότητα από μόνη της δεν έχει δείξει έργο, δεδομένου ότι το χρέος είναι πολύ μεγάλο και σύμφωνα με τα τρέχοντα έξοδα, δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί. Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη", προσθέτει συντάκτρια.

Τελικά όμως, παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική δραχμή θα εναντιώσει την ισχύ του στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, η αξία της θα καθοριστεί από τις ελληνικές υποχρεώσεις.

Αλμούνια: "Αστήρικτες οι φήμες για ευρωζώνη δύο ταχυτήτων"

"Οποιαδήποτε φήμη σχετικά με τη δημιουργία ενός πυρήνα ευρωζώνης δεν βοηθάει και δεν είναι αστήρικτη", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia.

"Η σπέκουλα για τη δημιουργία νέων ζωνών στο ευρώ δεν βοηθάει κανέναν".

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν reports ότι ετοιμάζεται ένα γκρουπ με τις ισχυρότερες χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το πώς θα προστατευτεί ο πυρήνας της ευρωζώνης από την αναταραχή στις αγορές.

Ο Almunia δήλωσε ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους οίκους αξιολόγησης. Τόνισε ακόμη ότι εάν υπήρχαν κάποιες συγκεκριμένες ανησυχίες που επισημάνθηκαν στην Κομισιόν, θα εξεταστεί.

Αλλά ο Almunia δήλωσε ότι από όσο γνωρίζει, δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή στο τμήμα περί ανταγωνισμού που θα πρέπει ο ίδιος να κοιτάξει.

"Τα προβλήματα με τους οίκους αξιολόγησης δεν είναι προβλήματα ανταγωνισμού, ούτε οι οίκοι είναι καρτέλ", τόνισε ο Almunia.

Η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε προτάσεις για την ενίσχυση της εποπτείας στους οίκους। Ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Michel Barnier, δήλωσε ότι θέλει να δει περισσότερο ανταγωνισμό στον κλάδο των οίκων αξιολόγησης.

http://news247.gr

Read more...

Κόκκινη γραμμή από τη ΝΔ: Εκλογές ως τις 4 Μαρτίου









Κόκκινη γραμμή από τη ΝΔ: Εκλογές ως τις 4 Μαρτίου
Η εμπλοκή που υπήρξε στις Βρυξέλλες για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης που μετακινήθηκε χρονικά από τον Δεκέμβριο για τον Ιανουάριο, άρχισε να «σπρώχνει» προς τα πίσω την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και ο Ευ. Βενιζέλος, άρχισαν να μιλάνε για πολυήμερη αναβολή και εκλογές τον… Απρίλιο. Όχι όμως και η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ βλέπετε, πιστεύει ότι χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει. Ενδεχομένως και για να ρυθμίσει τα θέματα ηγεσίας που έχουν προκύψει.

Η ΝΔ αντιθέτως, θέλει να «καθαρίσει τη μπουγάδα». Σήμερα, ο Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε ότι «αν η διαδικασία καθυστερήσει, τότε θα το δούμε» ξεκαθαρίζοντας ταυτοχρόνως ότι σε καμιά περίπτωση δεν μιλά για μεγάλη παράταση, όπως πχ προτείνει ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Πληροφορίες του Newpost.gr αναφέρουν ότι για τη ΝΔ, η 4η Μαρτίου αποτελεί κόκκινη γραμμή και σε καμιά περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω παράταση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα προκηρυχτούν το αργότερο στις 12 Φεβρουαρίου, μιας και σύμφωνα με το Σύνταγμα χρειάζονται τουλάχιστον 21 μέρες।
http://newpost.gr

Read more...

Βρετανικό κανόνι χτυπά τον ελληνικό τουρισμό!

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Thomas Cook


http://img.protothema.gr/CE67E15838443FA6B1BA7A693F6E6B19.jpg
Δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική τουριστική αγορά ενδέχεται να έχει η «επί θύραις» του κορυφαίου βρετανικού τουρ οπερέιτορ Thomas Cook Group .

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο Λονδίνο, η εταιρία αναβάλλει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της καθώς ξεκινά διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες έτσι ώστε να αποφύγει την πτώχευση.

Η εταιρία χρωστά πάνω από 1 δισ. στερλίνες και δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει το χρέος της προς τους δανειστές της.

Η Thomas Cook είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ στην Ευρώπη και διακινεί στην Ελλάδα πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια πτώχευση του βρετανικού τουρ οπερέιτορ θα συμπαρασύρει εκατοντάδες ξενοδοχεία στην Ελλάδα τα οποία έχουν αποκλειστικά μακροχρόνια συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας με την Thomas Cook .

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η μετοχή της εταιρίας καταγράφει πτώση της τάξης του 75% αφού οι επενδύτες την εγκαταλείπουν υπό τον φόβο της άμεσης πτώχευσης.
Read more...

Ύποπτος για μη είσπραξη προστίμων ο Γ. Καπελέρης

Στο πλαίσιο έρευνας για την παραίτηση Σπινέλη


http://img.protothema.gr/130E4EBA7A123CCAB957EE8B77E3E9C2.jpg
Εξηγήσεις στον εισαγγελέα με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αξιόποινης πράξης θα δώσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και νυν γενικός γραμματέας του υπ. Οικονομικών, Ι. Καπελέρης.

Ο κ. Καπελέρης καλείται να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα κ. Σπύρο Μουζακίτη ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για συνθήκες παραίτησης του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλη. Η παραίτηση του κ. Σπινέλη συνδέθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου με «παραμηχανισμό στο υπουργείο Οικονομικών που εμπόδιζε την είσπραξη προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων».

Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρονταν σε «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο που είχε εκδώσει ο κ. Καπελέρης, τον περασμένο Αύγουστο, η οποία ανέφερε πως επίκειται νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των προστίμων και ζητούσε την αναστολή είσπραξης των ποσών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα αυτά ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ και έχουν βεβαιωθεί μετά τη διασταύρωση των στοιχείων από το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

Read more...

Έκοψαν το ΕΚΑΣ γιατί δεν μπορούσαν να ελέγξουν τα στοιχεία!

Απίστευτο κι ομως ελληνικό...


http://img.protothema.gr/1E5F6CEB38F7C494A73B3497D22C4FA2.jpg
Μαύρος είναι ο Νοέμβριος για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Κόπηκαν 12.059 επιδόματα που δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν και χρειάζονται συμπληρωματικά στοιχεία για το ύψος του εισοδήματος ενω καταργήθηκαν άλλα 19.579 λόγω υπέρβασης εισοδηματικών κριτηρίων .

Επίσης, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, καταβάλλεται αυτόν τον μήνα - συμπεριλαμβανομένων και των δικαιούχων του νέου χαμηλού κλιμακίου της τάξης των 30 ευρώ - το ποσό του επιδόματος μηνός Δεκεμβρίου μαζί με τη σύνταξη σε 159.558 παλαιούς δικαιούχους σε περίπτωση αλλαγής κλιμακίου, χορήγηση για πρώτη φορά σε 17.284 νέους συνταξιούχους και επαναχορήγηση σε 17.024 συνταξιούχους, στους οποίους είχε διακοπεί η καταβολή του επιδόματος το έτος 2010 ή και από προηγούμενα έτη. Συνολικά, είναι 193.866 οι δικαιούχοι.

Περισσότεροι είναι όμως οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που δοκίμασαν δυσάρεστη εκπληξη ,βλέποντας σημερα ημέρα καταβολής των συντάξεων ψαλιδισμένες τις αποδοχές τους , εξαιτίας των παρακρατήσεων που επιβλήθηκαν αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου ενώ αυριο την ίδια κρυάδα θα νιώσουν και οι συνταξιούχοι του δημοσίου που θα δουν τις συντάξεις κύριες και επικουρικές μειωμενες με 5 διαφορετικούς τρόπους.

Δηλαδή για παράδειγμα ενας συνταξιούχος που παίρνει 1400 ευρώ κύρια σύνταξη και είναι άνω των 55 θα υποστεί μείωση 20% για το ποσό άνω των 1200 ενώ από την επικουρική του θα χασει το 30% για το ποσό πάνω από 150 ευρώ. Δηλαδή , για αυτούς τους δύο μήνες που του παρακρατηθηκαν οι εισφορές έχασε 80 ευρώ από την κύρια ενω αν η επικουρική του είναι 400 θα έχει απώλεια 150 ευρώ Ο συνταξιούχος του δημοσίου με αποδοχές 2000 ευρώ , που βγήκε και νεώτερος στη σύνταξη κάτω από τα 55 είδε τη συνταξή του να μειώνεται κατά 40% πάνω από τα 1000 ευρώ ενώ επιβαρύνεται και από τις εισφορές τύπου λαφκα που ισχύουν από το 2010 . Ετσι θα του απομείνουν τουλάχιστον αυτό το μήνα 600 ευρώ αφου η αναδρομική αφαίμαξη αυτο το μήνα θα φτάσει τα 1400 ευρώ .

Επίσης η επικουρική του που κυμαίνεται γυρω στα 450 ευρώ θα μειωθεί κατά 5 ευρώ ( μειωση 10% για συντάξεις άνω των 400) ενώ το μερισμά του από το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων που είναι γύρω στα 500 ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 20 %...

Δηλαδή συνολικά θα χάσει 1900 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου.

Read more...

Ανάλυση-σοκ:"Η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να διατηρήσει το Αιγαίο"!...



Η ανανεωμένη γεωπολιτική ανάλυση που κάνει το αμερικανικό think tank Stratfor για την Ελλάδα δεν είναι ούτε ευχάριστη ,ούτε αισιόδοξη.Χωρίς τα όσα υποστηρίζουν οι “εγκέφαλοι” του αμερικανικού think tank να πρέπει να αποτελούν θέσφατα,έχει ένα ενδιαφέρον να...
δούμε τι υποστηρίζουν για τη χώρα και τι μηνύματα προσπαθούν να περάσουν.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή το Stratfor καταλήγει στο δύκολο παρόν και στο απρόβλεπτο μέλλον της Ελλάδας.

Οι συντάκτες της ανάλυσης λένε ότι η από αρχαίων χρόνων επιδίωξη για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί ούτε σαν ...όνειρο να συζητηθεί και η επιτακτική ανάγκη πλέον είναι ο..........
έλεγχος του Αιγαίου.Αλλά αυτό όπως μάλλον χαιρέκακα υποστηρίζουν δεν μπορεί να να γίνει χωρίς “εξωτερικό προστάτη”. “Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί τη μείωση του γεωπολιτικού της ρόλου”,αναφέρει η ανάλυση του Stratfor ,στην οποία επισημαίνεται και η ραγδαία άνοδος της Τουρκίας.

“Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί ένα τρόπο για να ξαναγίνει χρήσιμη στις μεγάλες δυνάμεις -πράγμα απίθανο εκτός αν υπάρξουν συγκρούσεις στα Βαλκάνια- ή θα πρέπει να επιδιώξει μια διαρκή ειρήνη με τη Τουρκία”,γράφουν.

Τα επόμενα τρία χρόνια,συνεχίζει η ανάλυση θα είναι έτσι κι αλλιώς καθοριστικά με την χρεοκωπία να είναι πάντα ένα ανοιχτό.Το Stratfor, υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να “τραβήξουν τη πρίζα” ,μόλις νοιώσουν ασφαλείς από τις επιπτώσεις που θα έχει η εκδίωξή της.

Η κατάληξη της ανάλυσης είναι δραματική:

“Μετά τη χρεοκωπία η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τη πλήρη κατάρρευση και κοινωνική βία που έχει να δει από τη περίοδο της Χούντας.Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο άγνωστο.Και για πρώτη φορά από το 1820 είναι πραγματικά μόνη”...

Αναρτήθηκε από kafeneio



Read more...

Κοντά στη σύναψη δανείου, 300 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ με κοινοπραξία τραπεζών

Με επιτόκιο κοντά στο 8,5%

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τη σύναψη δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ από κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών δρομολογεί ο ΟΠΑΠ, για την επέκταση των δραστηριοτήτων του, σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού.

Μέχρι το τέλος του έτους θα τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία τα πρώτα VLTs ανέφερε ακόμη η διοίκηση του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αφορμή τα αποτελέσματα εννεαμήνου επισημαίνοντας πως ήδη αναζητούνται σε συνεργασία με τους πράκτορες χώροι που θα στεγαστούν τα πρώτα gaming halls.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ, Γιάννη Σπανουδάκη, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με κοινοπραξία τραπεζών για τη λήψη δανείου έως 300 εκατ. ευρώ με επιτόκο 6,75% + Euribor.

Για άλλη μια φορά η διοίκηση επανέλαβε πως λόγω των επενδύσεων (επέκταση μονοπωλίου, άδεια και απόκτηση VLTs, συμμετοχή σε διαγωνισμούς για το Ξυστό και τα κρατικά λαχεία) τα διαθέσιμα του οργανισμού θα περιοριστούν δραστικά για αυτό και το ποσό του μερίσματος που θα διανεμηθεί για τη χρήση του 2011 θα είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με αυτό του 2010, αλλά λόγω πτώσης των τιμών στο ΧΑ η μερισματική απόδοση θα είναι διψήφια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το μέρισμα για το 2011 θα περιοριστεί στα 0,78 ευρώ ανά μετοχή έναντι μερίσματος 1,54 ευρώ το 2010, ήτοι μερισματική απόδοση 12% σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή (6,48 ευρώ).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φυλακή 26 μήνες για το οικολογικό έγκλημα στη Μήλο...



Βαριά ποινή φυλάκισης 26 μηνών για κάθε ένα από τους τέσσερις βασικούς κατηγορούμενους επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου την Τρίτη το μεσημέρι στην S&B, ρίχνοντας την αυλαία στην... πολύκροτη υπόθεση της ρύπανσης της Μήλου.

Το δικαστήριο αναγνώρισε κατά πλειοψηφία κατ΄ εξακολούθηση και με πρόθεση και δόλο περιβαλλοντική υποβάθμιση από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της βιομηχανίας στις εγκαταστάσεις της στα Βούδια και το Τσιγκράδο και με κίνδυνο πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και ανθρώπινης ζωής.

Πιο συγκεκριμένα με 26 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 13.000 ευρώ έκαστος τιμωρήθηκαν αντίστοιχα οι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Αθανάσιος Κεφάλας, Ευθύμιος Βιδάλης και Εμμανουήλ Τσοντάκης.

Με την κατηγορία μόνο της υποβάθμισης του περιβάλλοντος επιβλήθηκε φυλάκιση 18 μηνών και χρηματικό πρόστιμο από 9.000 ευρώ στους κύριους Άρη Χατζηπαρασκευά και Δούκα Ευσταθιάδη, στελέχη της εταιρείας στις εγκαταστάσεις τηςS&B στη Μήλο.

Οι κατηγορούμενοι απαλλάγησαν λόγω αμφιβολιών για τα οφθαλμολογικά περιστατικά που προκαλούν τα αιωρούμενα σωματίδια του υπέρλεπτου περλίτη μετά από μήνυση που είχε ασκηθεί σε βάρος της εταιρείας από κατοίκους της Μήλου...

www.protothema.gr



Read more...

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου που μπαίνουν σε εφεδρεία

Διευκρινίσεις και παραδείγματα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Δόθηκε στη δημοσιότητα η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου που θα μπουν σε εφεδρεία μέχρι το 2013.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η σύμβαση λύεται αυτοδικαίως όταν συντρέχουν προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης (35 έτη) όταν το δικαίωμα αυτό αποκτάται μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2013.

Στην περίπτωση που για την συνταξιοδότηση του υπαλλήλου απαιτείται -από τις προϋποθέσεις του ασφαλιστικού του ταμείου- και η συμπλήρωση ορίου ηλικίας, τότε θα πρέπει ταυτοχρόνως να υπολείπονται δύο έτη από την συμπλήρωση του συγκεκριμένου ορίου.

Στην εγκύκλιο που εξεδόθη με την διαδικασία του επείγοντος, ξεκαθαρίζεται ότι η συνύπαρξη των δύο προϋποθέσεων (δύο έτη απόσταση από τα 35 έτη ασφάλισης και από το όριο ηλικίας, στις περιπτώσεις που απαιτείται ανάλογο όριο), θα πρέπει να ισχύουν για να τεθεί ο υπάλληλος σε εργασιακή εφεδρεία.

Ταυτοχρόνως στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας, αποχωρούν άμεσα (λύεται η σχέση εργασίας αυτοδικαίως) με την ισχύ το νέου, ανεξαρτήτως αν επιθυμούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους.

Στην εγκύκλιο παρατίθενται τα όρια και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ταμείων ΙΚΑ, ειδικών ταμείων, ΕΤΑΠ ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί τύπου) και ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί), προκειμένου να διευκολυνθεί η ορθή εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι χρυσές ιστοσελίδες του Δημοσίου: του ΙΚΑ κόστισε 2,2 εκατ. ευρώ...



Ποσά-πρόκληση, που σε καμία των περιπτώσεων δεν δικαιολογούνται από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες, έχουν δαπανηθεί για την δημιουργία ιστοσελίδων δημόσιων υπηρεσιών και επιμελητηρίων, όπως αποκάλυψε η ραδιοφωνική "Πέτρα Σκανδάλου". Οπως... αναφέρεται 2,2 εκατ. ευρώ κόστισε μόνο το σάιτ του ΙΚΑ...

Η χρηματοδότηση, βέβαια, εμφανίζεται να έχει βαρύνει κατά 80% την Ευρωπαϊκή Ένωση και 20% τους Εθνικούς Πόρους.

Το θέμα των δημόσιων ιστοσελίδων από «χρυσάφι» αναδείχτηκε μέσω της εκπομπής «Πέτρα Σκανδάλου» του zougla radio. Φιλοξενούμενος στην εκπομπή ήταν ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος –όπως είπε- χρειάστηκε να κάνει 17 ερωτήσεις στη Βουλή προκειμένου να λάβει τα επίσημα στοιχεία.

Εκτός από το σάιτ του ΙΚΑ, «χρυσάφι» έχει δαπανηθεί για δεκάδες ακόμα ιστοσελίδες δημόσιων φορέων. Για τα σάιτ του Εφετείου Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουν δοθεί 1.406.363 ευρώ, για εκείνο του υπουργείου Εξωτερικών 1.291.150 ευρώ, της Βουλής 1.120.000 ευρώ και του ΝΑΤ 900.000 ευρώ.

Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτό που έχει συμβεί με τις ιστοσελίδες 33 επιμελητηρίων. Όλα, ως εκ θαύματος, κατασκευάστηκαν από μια και μόνο εταιρεία: Την Knowledge Broandband Services που εδρεύει στην Πάτρα.
Κατά μέσο όρο το κόστος της κάθε μιας σελίδας των επιμελητηρίων κυμαίνεται από 200.000 ευρώ έως 350.000 ευρώ...

imerisia.gr



Read more...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ρύθμισης για την εφεδρεία των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς

Μετά τη συνάντηση Βενιζέλου-Βορίδη

Δεν μπορεί να αναδιοργανώνουμε μια εταιρεία βγάζοντας στην εφεδρεία, 450 οδηγούς αλλά να μην έχουμε δει τι επίπτωση έχει αυτό στις συγκοινωνίες» σημειώνει ο υπουργός
Δεν μπορεί να αναδιοργανώνουμε μια εταιρεία βγάζοντας στην εφεδρεία, 450 οδηγούς αλλά να μην έχουμε δει τι επίπτωση έχει αυτό στις συγκοινωνίες» σημειώνει ο υπουργός (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τις ενστάσεις του για το θέμα της εφεδρείας σε ό,τι αφορά τα μέσα μεταφοράς εξέφρασε ο υπουργός Μάκης Βορίδης κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον κ.Βορίδη, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια ρύθμιση που δεν θα θίγει τον χαρακτήρα της εφεδρείας.

Νωρίτερα, ο Μάκης Βορίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία για την κατάθεση των καταλόγων με τα ονόματα των εργαζομένων που θα τεθούν σε εφεδρεία, σημειώνοντας ότι η μορφή που θα πάρει η διορθωτική αυτή παρέμβαση θα συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο. Σχετικά με τους εργαζόμενους στα Μέσα Μεταφοράς, ο κ. Βορίδης είπε ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.

«Πρέπει να αντιμετωπιστούν με κάποιες παρεμβάσεις οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του θεσμού της εφεδρείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γιατί από την οριζόντια αυτή εφαρμογή, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί συγκοινωνιακό έργο και έσοδα, πέραν από την αυτονόητη επίπτωση που έχει στους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Βορίδης, για να προσθέσει: «Δεν μπορεί να αναδιοργανώνουμε μια εταιρεία βγάζοντας στην εφεδρεία, 450 οδηγούς αλλά να μην έχουμε δει τι επίπτωση έχει αυτό στις συγκοινωνίες».

Σε ερώτηση αν γίνει εξαίρεση των εργαζομένων στα ΜΜΜ από το μέτρο της εφεδρείας θα υπάρξουν αντιδράσεις από άλλους φορείς, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι δεν γενικεύει το ζήτημα και υπενθύμισε ότι στον κλάδο αυτό υπήρξε και ένας πολύ μεγάλος αριθμός μετατάξεων, γεγονός που σημαίνει ότι υπό μία έννοια, η διόρθωση, η προσαρμογή, έχει ήδη συντελεστεί.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι τα οριζόντια μέτρα δε σημαίνει ότι είναι και ορθολογικά και έφερε ως παράδειγμα ότι με το μέτρο της εφεδρείας μπορεί να φύγουν 450 οδηγοί και 5 διοικητικοί, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις οι οποίες δεν είναι ευχερώς αναπληρώσιμες.

Κατά τον κ. Βορίδη το θέμα πρέπει να εξεταστεί σφαιρικά γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «τον οδηγό του λεωφορείου ή τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, δεν μπορώ να τον μετατάξω από κάπου». Πρόκειται, είπε για ένα ειδικό χώρο με ένα ειδικό ζήτημα, καθώς εκτός των άλλων οι εταιρείες αυτές είναι παραγωγικές που φέρνουν έσοδα στο ελληνικό δημόσιο.

Σε ερώτηση για το θέμα των ταξί και αν θα ισχύσουν τα πληθυσμιακά κριτήρια ο κ. Βορίδης είπε ότι «θα τα δούμε, θα τα αντιμετωπίσουμε όλα με πολύ προσοχή».

Οι δηλώσεις Βορίδη έγιναν μετά τη συνάντηση με το αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Μιχάλη Παπαδόπουλο.

ΝΔ: Δεν υπάρχει περιθώριο για εφεδρεία στα ΜΜΜ

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ΝΔ εκτιμά ότι μετά τις μετατάξεις που έγιναν στον κλάδο των εργαζομένων των ΜΜΜ, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για εφεδρεία.

Για τα ταξί επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, αλλά με πληθυσμιακά κριτήρια.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Θ. Οικονόμου: Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και εκλογή με κάλπη ...



«Πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και η εκλογή του νέου ηγέτη να γίνει από τη βάση του κόμματος, με κάλπη και όχι μέσα από το Συνέδριο ή το Εθνικό Συμβούλιο». Αυτό επισημαίνει με... συνέντευξή του στη «metro» ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου, προσθέτοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται για την βιωσιμότητα της Οικονομίας.

Κυβέρνηση Παπαδήμου: Τι πρέπει να περιμένει ο ελληνικός λαός από την κυβέρνηση συνεργασίας;

Αυτή η κυβέρνηση, κατ’ αρχήν, πρέπει να έχει χρόνο. Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τα άλλα κόμματα. Πρέπει να έχει χρόνο για την βιωσιμότητα της Οικονομίας μας. Η νέα κυβέρνηση, έχει να κάνει με την διατήρηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, την αποφυγή της χρεοκοπίας και βεβαίως τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προφίλ της χώρα μας. Εάν δεν τα κάνει αυτά, τότε θα βρεθούμε στο περιθώριο των εξελίξεων της Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε τρόπο.

Η Ευρώπη ζητάει υπογραφές, εγγυήσεις. Παρά το γεγονός ότι ανήκετε σε άλλο κόμμα, πως βλέπετε την συμπεριφορά του Αντώνη Σαμαρά;

Η στάση του είναι ακατανόητη. Γιατί με τα λεγόμενά του, έχει δείξει να ενστερνίζεται όσα πρεσβεύει η κυβέρνηση συνεργασίας. Η μη υπογραφή, μάλλον είναι παρωνυχίδα στην όλη ιστορία, έχει να κάνει με κομμάτι του εσωτερικού του κόμματός του. Ελπίζω να μην επιμείνει μέχρι τέλος και βάλει σε περιπέτειες τη χώρα. Η εθνικής μας αξιοπρέπεια δεν διακυβεύεται σε αυτό το σημείο.

Εσείς δώσατε στη νέα κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Αλήθεια, την θέλατε την κυβέρνηση συνεργασίας;

Ναι, εκεί που έφτασαν τα πράγματα. Επιτέλους, όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας πρέπει να ενωθούν. Θυμίζω πως πρώτος από όλους, έχω αναφερθεί στις παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Είναι παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης ή της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ;

Της κυβέρνησης. Επιμένω. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει το καθήκον της και με το παραπάνω. Ψήφισε πολλά νομοσχέδια, που είτε δεν υλοποιήθηκαν ή εάν προτιμάτε, υλοποιήθηκαν με αργό τρόπο. Τρανό παράδειγμα το ενιαίο μισθολόγιο.

Πάμε στο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει ο Γιώργος Παπανδρέου να κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής του;

Ναι, αυτό πρέπει να γίνει, εάν δεν διαφυλαχθεί πρώτα η 6η δόση και ο προσανατολισμός για τη νέα δανειακή σύμβαση. Είναι σαφές πως πρέπει να γίνει αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, είδατε όλοι πως ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις, βλέποντας κορυφαίους υπουργούς.

Ναι, αλλά ο ίδιος δεν το έχει πει ανοιχτά ακόμα...

Το έχει πει εμμέσως πως θα φύγει. Θέλω να πω και το εξής: Η αλλαγή, δεν πρέπει να γίνει μόνο στην ηγεσία του κόμματος, πρέπει να αλλάξει και η ιδεολογική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, με τα νέα δεδομένα. Κάναμε έναν ιστορικό συμβιβασμό, για να σταθεί όρθια η χώρα. Αυτός όμως ο ιστορικός συμβιβασμός, έχει ημερομηνία λήξης. Πήγαμε στην αντίπερα όχθη και πρέπει ξανά να γυρίσουμε. Που όμως; Στο παρελθόν; Πριν την κρίση; Όχι, πρέπει να κτίσουμε μια νέα ΄΄όχθη΄΄.

Το νέο πρόσωπο, που θα διαδεχτεί τον Γιώργο Παπανδρέου, θα επιλεγεί πριν τις εκλογές...

Σαφέστατα αυτό πρέπει να γίνει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, την εκταμίευση της 6ης δόσης κοκ. Δεν πρέπει να ταράξουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.

Η εκλογή να γίνει από την βάση του ΠΑΣΟΚ ή από το Συνέδριο ή ενδεχομένως από το Εθνικό Συμβούλιο;

Πρέπει να γίνει από τη βάση του κόμματος. Δεν πρέπει να γυρίσουμε πριν το 2007. Η εκλογή από το Συνέδριο, από το Εθνικό Συμβούλιο, εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, μικρο - διευθετήσεις κοκ. Δεν έχουν όμως σχέση με την νέα πραγματικότητα. Το κόμμα, δεν πρέπει να είναι αρχηγικό. Ο αντίπαλος μας δεν είναι εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά απέναντι. Όλοι μας πρέπει να το καταλάβουμε αυτό.
metrogreece.gr



Read more...

Παραιτήθηκε ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πεντάζος

«Για προσωπικούς λόγους»



Αθήνα
Την παραίτηση του από τη θέση του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών υπέβαλε ο κ. Ηλ. Πεντάζος εκ των πρωταγωνιστών (λόγω της θέσης του) στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Πεντάζος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και μάλιστα είχε συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ.Βενιζέλο πρo μηνός.

Την Τρίτη το απόγευμα συμφωνήθηκε να παραμείνει στη θέση του, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για διάστημα μερικών ακόμη ημερών (το πολύ ως τις 10 Δεκεμβρίου) προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

Ο κ. Πεντάζος ήταν κατά βάση ο «συντονιστής έργου» στην προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, ήταν κεντρικό πρόσωπο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και είχε επιλεγεί για την κομβική αυτή θέση από τον τ. υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.

Την Τρίτη έγινε γνωστό σε κορυφαίους κύκλους του υπουργείου ότι «ολοκλήρωσε το έργο του» με τη σύνταξη και κατάθεση στη Βουλή του αναθεωρημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και την προετοιμασία της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άλλος ένας επιχειρηματίας στη «φάκα» για οφειλές



Νέα σύλληψη επιχειρηματία για οφειλές στο Δημόσιο έγινε σήμερα πριν από λίγη ώρα από την αστυνομία. Πρόκειται για ... γνωστό εργολήπτη δημοσίων έργων του οποίου οι οφειλές σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ.
protothema.gr



Read more...

Αμετακίνητη η ΓΕΝΟΠ παρά το τελεσίγραφο του εισαγγελέα για εκκένωση του κτιρίου της ΔΕΗ

Η κατάληψη συνεχίζεται

Στιγμιότυπο από την κατάληψη στο Κέντρο Διακοπών Ρεύματος
Στιγμιότυπο από την κατάληψη στο Κέντρο Διακοπών Ρεύματος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με συγκέντρωση έξω από το κτίριο της οδού Μεσογείων απάντησε η ΓΕΝΟΠ στην εισαγγελική εντολή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα εγκαταλείψει το Κέντρο Διακοπής Ρεύματος παρά το τελεσίγραφο της Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί.

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΔΕΗ δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα, που τους επισκέφθηκε και πάλι απόψε.

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ έχουν διακόψει τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος πληροφορικής της ΔΕΗ, προκειμένου να μην εκδίδονται εντολές διακοπής ρεύματος σε καταναλωτές που δεν πληρώνουν το τέλος ακινήτων.

Η ΓΕΝΟΠ θεωρεί εξάλλου ανεπαρκείς τις τροποποιήσεις και απαλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Κάνει λόγο για ημίμετρα και ζητά να καταργηθεί ο νόμος που επιβάλει το τέλος.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, η διοίκηση της ΔΕΗ είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της ΓΕΝΟΠ για την κατάληψη του Κέντρου, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας.

Η προϊσταμένη Ελένη Ράικου διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάληψη και ανέθεσε την διερεύνηση της υπόθεσης στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

Η εντολή της εισαγγελέως είναι να σχηματίζονται δικογραφίες με την διαδικασία του Αυτοφώρου, με σύλληψη δηλαδή των υπαιτίων, για όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται η διάπραξη αδικημάτων που διώκονται αυτεπάγγελτα.

Η ΓΕΝΟΠ έθεσε τη Δευτέρα εκτός λειτουργίας το πληροφοριακό σύστημα «Ερμής» της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν μπορούν να εκδοθούν εντολές διακοπής ρεύματος αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμιά απολύτως συναλλαγή της εταιρείας με το κοινό.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση συμπαράστασης στη ΓΕΝΟΠ θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι στο Μηχανογραφικό Τμήμα της ΔΕΗ η Ομάδα Πρωτοβουλίας Δήμων Αττικής, εκφράζοντας παράλληλα την διαμαρτυρία της για το τέλος ακινήτων.

Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν οι Δήμοι Σαρωνικού, Περιστερίου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Πετρούπολης, Νέας Ιωνίας, Νίκαιας-Ρέντη, Βύρωνα, Χαϊδαρίου κ.ά.

Αυξάνονται οι προσφυγές στο ΣτΕ

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι προσφυγές που κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ειδικού τέλους ακινήτων.

Σήμερα, Τρίτη, κατέθεσαν προσφυγές η ΑΔΕΔΥ και ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, ενώ τις προηγούμενες μέρες σε ανάλογες κινήσεις προέβησαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Καβάλας.

Οι πρώτες προσφυγές που είχαν κατατεθεί θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 2 Δεκεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Θέλουμε μια υπογραφή από τον κ. Σαμαρά, αλλιώς δεν δίνουμε χρήματα», λέει η Ολλανδία...




Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται πλέον στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για να υπογράψει τις έγγραφες δεσμεύσεις προς τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ... εκταμιευθεί η 6η δόση. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ φέρεται να δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL7 ότι «η ώρα των προφορικών δεσμεύσεων έχει παρέλθει· Θέλουμε μια υπογραφή από αυτόν τον κ. Σαμαρά. Αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα. Με τίποτα».
in.gr



Read more...

ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την 1η Δεκεμβρίου









ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την 1η Δεκεμβρίου
Σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου προχωρά η ΓΣΕΕ διαμαρτυρόμενη για τον Προϋπολογισμό του 2012.


«Η απεργία είναι κατά του προϋπολογισμού λιτότητας και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Στάθης Ανέστης।
http://newpost.gr
Read more...

Κατάληψη στο γραφείο του Κουκουλόπουλου από συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ









Κατάληψη στο γραφείο του Κουκουλόπουλου από συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Το γραφείο του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου, κατέλαβαν συνδικαλιστές της ΠΟΕ -ΟΤΑ στο πλαίσιο της διαμαρτρυρίας τους για την επικείμενη εφαρμογή της εφεδρείας στο Δημόσιο.


Ομάδα συνδικαλιστών της ΠΟΕ- ΟΤΑ μπήκαν στο κτίριο που στεγάζεται το γραφείο του υφυπουργού και γρήγορα κατάφεραν να το καταλάβουν.

Υπενθυμίζεται ότι στάση εργασίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τις 12.00 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου, έχει εξαγγείλει για σήμερα η ΠΟΕ - ΟΤΑ.
Read more...

Κατεπείγουσα εγκύκλιος Ρόβλια για την κάλυψη των κενών στις υπηρεσίες λόγω εφεδρείας

Εσωτερικές μετακινήσεις

Ο Ντίνος Ρόβλιας
Ο Ντίνος Ρόβλιας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με κατεπείγουσα εγκύκλιό του ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας καλεί τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων να προβούν σε άμεσες μετακινήσεις υπαλλήλων που είναι αναγκαίες, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών από το πρώτο κύμα αποχωρήσεων λόγω εργασιακής εφεδρείας.

Προκειμένου να αποφευχθούν δυσλειτουργίες στις υπηρεσιακές μονάδες, καλούνται οι γενικοί γραμματείς να ενεργήσουν προληπτικά και να καλύψουν προκαταβολικά τα κενά, με εσωτερικές μετακινήσεις, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αδυναμίας λειτουργίας οποιασδήποτε υπηρεσίας του δημόσιου τομέα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την κατάργηση του τέλους ακινήτων ζητεί η Αλ.Παπαρήγα με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

«Ανούσιες υποσχέσεις» οι ρυθμίσεις

(Φωτογραφία: Motionteam )


Αθήνα
Την άμεση κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων που έχει συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ζητεί η Αλέκα Παπαρήγα με ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

«Ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση κατάργηση του νέου φορολογικού χαρατσιού που συνέδεσε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για να μην κοπεί το ρεύμα από κανένα λαϊκό σπίτι που δεν πληρώνει το χαράτσι, που αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα» αναφέρει στην ερώτησή της, τονίζοντας ότι «τα χαράτσια είναι άδικα και εξοντωτικά για τη λαϊκή οικογένεια, γι' αυτό είναι εξολοκλήρου παράνομα».

«Η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ συνεχίζει τη φορομπηχτική πολιτική της λεγόμενης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, με το εξοντωτικό χαράτσι του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, απειλώντας ότι θα κόψει το ρεύμα σε όσους δεν το πληρώσουν, εκβιάζοντας ότι θα αφήσει τα λαϊκά νοικοκυριά στο σκοτάδι, καταργώντας ακόμη και τους διακανονισμούς πληρωμής με δόσεις» σημειώνει η Αλ.Παπαρήγα.

Αναφερόμενη στις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η γγ του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση, θορυβημένη από την οργανωμένη λαϊκή άρνηση πληρωμής του χαρατσιού, καταφεύγει σε ελιγμούς για προσωρινή αναστολή των διακοπών ρεύματος και σε ανούσιες υποσχέσεις για εξαίρεση ορισμένων ακραίων περιπτώσεων αδυναμίας πληρωμής».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Είναι λάθος να ανοίξουν τώρα οι διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνει ο Ανδρέας Λοβέρδος

Μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τη θέση ότι είναι λάθος να αρχίσουν στην παρούσα χρονική στιγμή οι διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κ. Λοβέρδος απέφυγε να πει εάν θα θέσει υποψηφιότητα, είπε ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος στη συζήτηση για την «επόμενη ημέρα», ενώ δεν απέρριψε το μοντέλο διαρχίας, σημειώνοντας ότι «δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, εάν δεν ζυγίσω τα δεδομένα της περίστασης».

«Οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν -και ορθώς κάνουν- ότι η χώρα είναι σε κίνδυνο και το τελευταίο που σκέφτονται είναι ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι εάν ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα στην κυβέρνηση.

«Ένας κομματικός σχηματισμός, που είναι ο βασικός πόλος αυτής της κυβέρνησης, εάν μπει αυτή τη στιγμή σε διαδικασίες αλλαγής προέδρου τότε, επειδή τα βασικά του υποψήφια για την προεδρία στελέχη είναι και μέλη αυτής της κυβέρνησης, θα υπάρξει πρόβλημα και μία αναστάτωση που θα περάσει στην κυβέρνηση και μετά στη χώρα».

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θα «είναι λάθος» να ανοίξουν οι διαδικασίες τώρα και ενώ δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ζητήματα του προϋπολογισμού και της εκταμίευσης της 6ης δόσης.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δηλώσει «παρών» στην κούρσα διαδοχής του Γ.Παπανδρέου, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε εμμέσως τη διαφωνία του.

«Τον άκουσα πάρα πολύ καλά και τον σέβομαι απόλυτα γιατί καθορίζει ο ίδιος, με έναν τρόπο αξιοπρεπέστατο τη στάση του. Εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει τώρα».

Στην ερώτηση εάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι δεν θα μπει σε αυτή τη συζήτηση και αρκέστηκε να πει πως «ό,τι γίνεται μέχρι στιγμής και με αφορά είναι αυτό που προκύπτει από μετρήσεις» και όχι από κάποια δήλωσή του ή παρέμβασή του.

Στο εάν συμφωνεί με ένα πιθανό μοντέλο διαρχίας, ο κ. Λοβέρδος φάνηκε να μην το απορρίπτει, σημειώνοντας ότι «δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη αν δεν ζυγίσω τα δεδομένα της περίστασης».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη στάση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά απέναντι στις γραπτές δεσμεύσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να μην είναι ο ίδιος η αιτία να μην καταφέρει η χώρα να δανειοδοτηθεί εγκαίρως».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ρύθμιση- «ανάσα» στα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων









Ρύθμιση- «ανάσα» στα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων
«Πάγωμα» των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για 2 χρόνια, πληρωμή της μισής δόσης για 5 χρόνια, και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου μέχρι τα 85 χρόνια του δανειολήπτη είναι οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων.


Η απόφαση του ΤΠΔ έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια και αποτελεί μία μεγάλη ανάσα για τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις μειώσεις στις αποδοχές τους λόγω του ενιαίου μισθολογίου αλλά και όλους εκείνους που θα βγουν σε καθεστώς εφεδρείας και έχουν δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων.

Υπολογίζεται ότι 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταμείο και τα συνολικά τους υπόλοιπα για στεγαστικά δάνεια σήμερα υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε πως:

Ανάλογα με το συνολικό εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη να μπορεί για διάστημα μέχρι 5 χρόνια να καταβάλλει το μισό της δόσης του δανείου.

Ωστόσο στην περίπτωση αυτή (δηλαδή για τα 5 χρόνια) υπάρχει πρόβλεψη ότι το ποσό που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 50% της δόσης να μην "αποδεσμεύεται από το εφάπαξ βοήθημα ή την αποζημίωση λόγω απόλυσης", αλλά να καταβάλλεται από τον φορέα προς πίστωση της εξυπηρέτησης του δανείου.

Στην περίπτωση που το εφάπαξ δεν επαρκεί για την πλήρη εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, τότε ο δανειολήπτης θα μπορεί να το καταβάλει σε 48 δόσεις άτοκα, ή έντοκα μέχρι την πλήρη λήξη του δανείου.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον παρά την επιμήκυνση ο δανειολήπτης εξακολουθεί να μην μπορεί να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις, είναι δυνατόν (με απόφαση του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών) να "παγώσει" η εξυπηρέτηση του δανείου μέχρι 2 χρόνια.

Ο δανειολήπτης (δημόσιος υπάλληλος) που αποχωρεί από την υπηρεσία του λόγω συνταξιοδότησης μπορεί να μην πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις του δανείου του μέχρι να του καταβληθεί η σύνταξη. Ομως μόλις εισπράξει τη σύνταξη του θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλο το ποσό των δόσεων χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση (δηλαδή δεν επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας), διαφορετικά το ΤΠΔ ζητά να "μην αποδεσμεύεται το εφάπαξ".


Πηγή: Έθνος
http://newpost.gr
Read more...

Λύση με εύσχημο τρόπο αναζητούν στη ΝΔ

Δεν κάνει πίσω η Ευρώπη για τις υπογραφές και...


http://img.protothema.gr/7590CCE4216816A26D365E22D11C4756.jpg

Ενώπιον ενός διλήμματος που επιδέχεται μονοσήμαντη απάντηση βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς.
Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι- με πρώτους τους Γερμανούς- επιμείνουν στην προυπόθεση να βάλει την υπογραφή του σε κείμενο δεσμεύσεων προκειμένου να ξεμπλοκάρουν την έκτη δόση, δύσκολα ο κ. Σαμαράς θα το αποφύγει. Το θέμα ήδη από εγχώριους παράγοντες τίθεται με πιο απλό τρόπο: “υπογραφή για να βρεθούν λεφτά για μισθούς και συντάξεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου”.

Μπορεί ο κ. Σαμαράς να μην έχει ευθύνη για το σημείο που έφθασαν τα πράγματα, ωστόσο θα χρεωθεί την ευθύνη αν οι ηλικιωμένοι δεν πάρουν τις συντάξεις τους. Καθώς ο κ. Σαμαράς συμμετέχει στην κυβέρνηση και εγκρίνει έστω και δια της σιωπής του την πολιτική της, η άρνηση της υπογραφής ίσως να μοιάζει στο τέλος με απλό εγωισμό.

Επί του παρόντος, πάντως, η ΝΔ θεωρεί ότι οι εταίροι δεν του ζητούν υπογραφή και δηλώνει “ικανοποιημένοι από τις χθεσινές κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τον κ. Μανουέλ Μπαρόζο”. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς έδωσε στην δημοσιότητα την επιστολή που είχε στείλει από τις 14 Νοεμβρίου στους ηγέτες του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος και με την οποία δηλώνει ότι θα τηρήσει την συμφωνία που έγινε με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι εμφανές όμως ότι με τις κινήσεις αυτές ο κ. Σαμαράς απευθύνεται στην εσωτερική κοινή γνώμη. Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν πεισθεί δεν θα ετίθετο το θέμα της υπογραφής του στις συναντήσεις του κ. Παπαδήμου.

Πάντως, κύκλοι της Συγγρού λένε ότι “στόχος των Γερμανών είναι να αποδυναμώσουν τη ΝΔ ώστε στις επόμενες εκλογές να μην υπάρξει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα μπορεί να προβάλλει αντίσταση στα σχέδιά τους για εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας της χώρας”. Το “γαλάζιο” επιτελείο “παίζει τις καθυστερήσεις” και αναζητά τρόπο να πείσει τους Ευρωπαίους να αποσύρουν την απαίτησή τους ενώ παράλληλα αναζητά εύσχημο τρόπο υποχώρησης. Έτσι, όμως, καταρρέει ένα βασικό επιχείρημα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος δεν έκαναν δυναμική διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τους εταίρους, ενώ έωλες κινδυνεύουν να μείνουν και οι παρατηρήσεις κορυφαίων στελεχών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία διαρκής διαπραγμάτευση και πάντα υπάρχει περιθώριο.

Η εξέλιξη αυτή όμως δημιουργεί πρόβλημα στον κ. Σαμαρά καθώς τείνουν να αναιρεθούν στην πράξη όλοι οι όροι που είχε θέσει στην αρχική διαπραγμάτευση όταν πρότεινε τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης. Το μόνο που μένει ακόμη ανοικτό είναι ο χρόνος ζωής της κυβέρνησης. Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός της κυβέρνησης ως ειδικού σκοπού αντιβαίνει στο Σύνταγμα ενώ από τα άλλα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας λένε ότι η ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει σε κανέναν κείμενο.

Ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός του πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που συνοδεύουν την δανειακή συμφωνία και μετά να προκηρύξει εκλογές.

Read more...

Ευρωομολόγο με αντίτιμο επιτροπεία!

«Σκληρούς» όρους θέτει η Κομισιόν


http://img.protothema.gr/D58F49BFF65943F1C8F17B9D08669731.jpg

Γη και ύδωρ θα παραχωρούν στην Κομισιόν και στα ευρωπαϊκά εποπτικά όργανα όσες χώρες μέλη της Ευρωζώνης δεν καταφέρνουν να θέσουν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά τους προκειμένου να επωφεληθούν από την «κοινή ευθύνη χρέους», δηλαδή από την έκδοση ευρωομολόγου!

Το … αντίτιμο που απαιτείται για να προχωρήσει η έκδοση των περιβόητων ευρωομολόγων, τουλάχιστον έτσι όπως περιγράφεται στο κείμενο των σχετικών προτάσεων της Κομισιόν, στην αποκαλούμενη «Πράσινη Βίβλο», φτάνει ακόμα και στην υπαγωγή των «απείθαρχων» χωρών σε καθεστώς κοινοτικής επιτροπείας ή και σε καθεστώς πτώχευσης, ελεγχόμενης από τους εταίρους-πιστωτές.

Και μπορεί η «Πράσινη Βίβλος» της Κομισιόν να δημοσιοποιηθεί επισήμως την Τετάρτη, όμως αποσπάσματά της έχουν ήδη περιέλθει στην κατοχή διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και αναφέρουν τις «ποινές» για όσες χώρες αθετούν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις. Με τους αναλυτές να μιλάνε ήδη για τα ανταλλάγματα που ζητά η Γερμανία προκειμένου να συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγων …

Συγκεκριμένα, σε παράρτημα του σχετικού εγγράφου της Κομισιόν αναφέρεται ότι εάν ένα κράτος αθετεί τις υποχρεώσεις του, τότε οι ευρωπαϊκές αρχές θα μπορούσαν να το θέσουν υπό πτώχευση και σε καθεστώς επιτροπείας.

«Η εξυπηρέτηση των Ομολόγων Σταθερότητας, ή πιο συγκεκριμένα της καταβολής τόκου για τα κοινά ομόλογα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο, που προσθέτει ότι μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν η παραχώρηση σημαντικών και ενισχυμένων εξουσιών παρέμβασης της ΕΕ σε περιπτώσεις δημοσιονομικών εντάσεων, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα να τεθεί ένα κράτος-μέλος σε καθεστώς επιτροπείας.

Το έγγραφο αναφέρει μία ακόμα επιλογή, να επιβληθεί όρος στις χώρες που δανείζονται μέσω ευρωομολόγου να εξυπηρετούν πρώτα το συγκεκριμένο χρέος, πριν χρησιμοποιήσουν τα ποσά που άντλησαν στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.
Read more...

Λάθος η διαδικασία της εφεδρείας στα μέσα μεταφοράς, πρέπει να αλλάξει, λέει ο Μ.Βορίδης

Συνάντηση το μεσημέρι με τους εργαζόμενους

Ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης
Ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την άποψη ότι οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν για να μπουν στο καθεστώς εφεδρείας εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι λάθος εξέφρασε ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης το πρωί της Τρίτης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι έχει ζητήσει στο «ανώτερο δυνατό επίπεδο» να υπάρξει αλλαγή του νόμου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τον εξορθολογισμό της κατάστασης.

Το μεσημέρι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες θα έχουν συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη.

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα, Τρίτη, έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00 σε Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου ...



Την ερχόμενη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Όπως είπε την Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, την Παρασκευή θα δημοσιοποιηθούν μέσω Διαδικτύου τα ονόματα όσων... οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ και δεν έχουν τα τακτοποιήσει τα χρέη τους.

Εφόσον δεν σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τότε «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάρτηση των ονομάτων τους στο Διαδίκτυο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος...



Read more...

Ακινητοποιούνται το μεσημέρι Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ...



Ακινητοποιημένοι θα μείνουν σήμερα για πάνω από τέσσερις ώρες οι συρμοί του Μετρό του ΗΣΑΠ και του Τραμ, λόγω στάσης εργασίας 12.00 - 16.00 των ηλεκτροδηγών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, τις μειώσεις των μισθών, την... κατάργηση των ΣΣΕ, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, αλλά και τη μείωση του προσωπικού.

Οι συρμοί θα αρχίσουν να αποσύρονται από την κυκλοφορία τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από την έναρξη της στάσης εργασίας, ενώ η πλήρης αποκατάσταση της συγκοινωνίας αναμένεται περίπου στις 16:30....



Read more...

Σε Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη ο Λ.Παπαδήμος, συναντήσεις με Γιούνκερ και Ντράγκι

Επικοινωνία σε καλό κλίμα με Ομπάμα

Από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι
Από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνεχίζει και την Τρίτη τις επαφές του στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε μία προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα για τις έγγραφες δεσμεύσεις που απαιτούνται για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Ο Λ.Παπαδήμος θα συναντηθεί στο Λουξεμβούργο με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ το απόγευμα (6 μ.μ.) θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Επίσης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, κατά την οποία ο Μπ.Ομπάμα τού διεμήνυσε την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας του.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα συμπαραστέκονται σταθερά στην Ελλάδα, φίλο και σύμμαχο, αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει» ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι, συνοψίζοντας το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προγραμματίζει επίσκεψη στην Αθήνα και ο χρόνος της επίσκεψης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Τη Δευτέρα, ο κ. Παπαδήμος βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο κ. Παπαδήμος διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα.

Αναφερθείς εμμέσως στο θέμα των εγγυήσεων, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι ζήτησε από τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες «να υποστηρίξουν αυτή την στρατηγική» της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης, ο κ.Ρομπάι είπε το Eurogroup θα είναι σε θέση να συμφωνήσει κατά την επόμενη συνάντηση που θα έχει.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο από την πλευρά του εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ελλάδα συνιστά ένα καθοριστικό μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Ελλάδα και ότι απαιτείται ένας «ηράκλειος άθλος» για να ανταποκριθεί η χώρα στις προκλήσεις.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και επεσήμανε ότι μετά από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των στόχων από την πλευρά της Ελλάδος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βουλή: Αρχίζει η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού...



Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αρχίζει σήμερα στις 17.00 η συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό (σχέδιο νόμου «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012»). Στόχος είναι να...

έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση με την ονομαστική ψηφοφορία την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου.

Το πρωί εξάλλου, στις 10.00, συνεδριάζει η Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση επί του Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Την Επιτροπή θα ενημερώσει ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέας Γεωργίου...

naftemporiki.gr



Read more...

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατά του ειδικού τέλους ακινήτων

Παρά τις εξαιρέσεις που ανακοινώθηκαν

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνεχίζεται και την Τρίτη η κατάληψη στο Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος της ΔΕΗ στην λεωφόρο Μεσογείων, ενώ από χθες το πρωί οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ κατέβασαν τους διακόπτες στο πληροφοριακό σύστημα της Επιχείρησης.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τρίτης o διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κ.Στεργώτης, υποστήριξε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρονικά (μέσω Διαδικτύου ή ΑΤΜ), όμως το κοινό μπορεί να εξυπηρετείται από τα κατά τόπους υποκαταστήματα της Επιχείρησης.

Η κατάληψη στη λεωφόρο Μεσογείων προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ελένης Ράικου, η οποία διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάληψη και ανέθεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

Η εντολή της εισαγγελέως είναι να σχηματίζονται δικογραφίες με την διαδικασία του αυτοφώρου, με σύλληψη δηλαδή των υπαιτίων, για όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται η διάπραξη αδικημάτων που διώκονται αυτεπάγγελτα.

Οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών συνεχίζονται παρά τις νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ικανοποιηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός αιτημάτων ευπαθών ομάδων σε σχέση με την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, από την καταβολή του τέλους εξαιρούνται όλοι όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, καθώς και ασθενείς που τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη.

Επίσης, αποφασίστηκε η ΔΕΗ να μην διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, αλλά να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτούς που παρά την δυνατότητά τους να εκπληρώσουν αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν.

Σε όσους έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον διακανονισμό των δανείων να ληφθεί υπόψη και η υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ.

Αποφασίστηκε, τέλος, πως εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στις εξαιρέσεις μετά από έλεγχο της κάθε ειδικής περίπτωσης που ζητά την υπαγωγή της στις εξαιρέσεις αυτές.

Ο έλεγχος θα διενεργείται από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν άμεσα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λιγότερη πολιτική και μεγαλύτερη δέσμευση ζητεί η Κομισιόν...



Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ζήτησε από την Ελλάδα λιγότερη πολιτική και μεγαλύτερη δέσμευση αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τον ηράκλειο άθλο που καλείται να φέρει εις πέρας. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με ...

τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και σήμερα έχει δύο κρίσιμα ραντεβού με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Στο επίμαχο ζήτημα της εκταμίευσης της έκτης δόσης οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμμένουν στις έγγραφες εγγυήσεις και προτείνουν μία τροποποίηση της επιστολής Σαμαρά προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με αποδέκτες αυτή τη φορά τους κυρίους: Μπαρόζο, Ρόμπαϊ και Γιούνκερ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει σε Αθήνα και Βρυξέλλες μετά τις χθεσινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα λιγότερη πολιτική και μεγαλύτερη δέσμευση επισημαίνοντας ότι η εμπιστοσύνη και η αποφασιστικότητα έχουν καθοριστική σημασία για να συνεχιστεί η ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οριακά προλαβαίνει η κυβέρνηση να ψηφίσει το νέο πρόγραμμα της δανειακής σύμβασης.

Ο Ρόμπαϊ διαβεβαίωσε, πάντως τον Παπαδήμο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ ο έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που προβλέπει ο Προϋπολογισμός.

«Το Eurogroup θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στην επόμενη συνάντησή του για την εκταμίευση της 6ης δόσης του ελληνικού δανείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρόμπαϊ.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να συνεχίσουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ κάλεσε και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να κάνουν από την πλευρά τους το καθήκον τους.

«Όσον αφορά στην ευρύτερη κατάσταση στην ευρωζώνη, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο», παρατήρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να πράξουν ό, τι άπτεται της αρμοδιότητάς τους προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα, η ανάπτυξη και η απασχόληση», κατέληξε.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στις 6 το απόγευμα.


Ο τρίτος δρόμος για την έκτη δόση

Στο μεταξύ, έναν τρόπο απεμπλοκής της έκτης δόσης που «σκοντάφτει» στηγν υπογραφή Σαμαρά υπέδειξαν χθες ευρωπαίοι αξιωματούχοι προτείνοντας μία τροποποίηση της επιστολής του προέδρου της ΝΔ προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για παρόμοιου περιεχομένου επιστολή με αποδέκτες όμως αυτή τη φορά τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χάρμαν βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς από την περασμένη Πέμπτη το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν απαιτεί άλλη έγγραφη εγγύηση...
NEA



Read more...