Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Θ. Οικονόμου: Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και εκλογή με κάλπη ...



«Πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και η εκλογή του νέου ηγέτη να γίνει από τη βάση του κόμματος, με κάλπη και όχι μέσα από το Συνέδριο ή το Εθνικό Συμβούλιο». Αυτό επισημαίνει με... συνέντευξή του στη «metro» ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου, προσθέτοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται για την βιωσιμότητα της Οικονομίας.

Κυβέρνηση Παπαδήμου: Τι πρέπει να περιμένει ο ελληνικός λαός από την κυβέρνηση συνεργασίας;

Αυτή η κυβέρνηση, κατ’ αρχήν, πρέπει να έχει χρόνο. Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τα άλλα κόμματα. Πρέπει να έχει χρόνο για την βιωσιμότητα της Οικονομίας μας. Η νέα κυβέρνηση, έχει να κάνει με την διατήρηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, την αποφυγή της χρεοκοπίας και βεβαίως τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προφίλ της χώρα μας. Εάν δεν τα κάνει αυτά, τότε θα βρεθούμε στο περιθώριο των εξελίξεων της Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε τρόπο.

Η Ευρώπη ζητάει υπογραφές, εγγυήσεις. Παρά το γεγονός ότι ανήκετε σε άλλο κόμμα, πως βλέπετε την συμπεριφορά του Αντώνη Σαμαρά;

Η στάση του είναι ακατανόητη. Γιατί με τα λεγόμενά του, έχει δείξει να ενστερνίζεται όσα πρεσβεύει η κυβέρνηση συνεργασίας. Η μη υπογραφή, μάλλον είναι παρωνυχίδα στην όλη ιστορία, έχει να κάνει με κομμάτι του εσωτερικού του κόμματός του. Ελπίζω να μην επιμείνει μέχρι τέλος και βάλει σε περιπέτειες τη χώρα. Η εθνικής μας αξιοπρέπεια δεν διακυβεύεται σε αυτό το σημείο.

Εσείς δώσατε στη νέα κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Αλήθεια, την θέλατε την κυβέρνηση συνεργασίας;

Ναι, εκεί που έφτασαν τα πράγματα. Επιτέλους, όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας πρέπει να ενωθούν. Θυμίζω πως πρώτος από όλους, έχω αναφερθεί στις παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Είναι παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης ή της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ;

Της κυβέρνησης. Επιμένω. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει το καθήκον της και με το παραπάνω. Ψήφισε πολλά νομοσχέδια, που είτε δεν υλοποιήθηκαν ή εάν προτιμάτε, υλοποιήθηκαν με αργό τρόπο. Τρανό παράδειγμα το ενιαίο μισθολόγιο.

Πάμε στο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει ο Γιώργος Παπανδρέου να κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής του;

Ναι, αυτό πρέπει να γίνει, εάν δεν διαφυλαχθεί πρώτα η 6η δόση και ο προσανατολισμός για τη νέα δανειακή σύμβαση. Είναι σαφές πως πρέπει να γίνει αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, είδατε όλοι πως ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις, βλέποντας κορυφαίους υπουργούς.

Ναι, αλλά ο ίδιος δεν το έχει πει ανοιχτά ακόμα...

Το έχει πει εμμέσως πως θα φύγει. Θέλω να πω και το εξής: Η αλλαγή, δεν πρέπει να γίνει μόνο στην ηγεσία του κόμματος, πρέπει να αλλάξει και η ιδεολογική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, με τα νέα δεδομένα. Κάναμε έναν ιστορικό συμβιβασμό, για να σταθεί όρθια η χώρα. Αυτός όμως ο ιστορικός συμβιβασμός, έχει ημερομηνία λήξης. Πήγαμε στην αντίπερα όχθη και πρέπει ξανά να γυρίσουμε. Που όμως; Στο παρελθόν; Πριν την κρίση; Όχι, πρέπει να κτίσουμε μια νέα ΄΄όχθη΄΄.

Το νέο πρόσωπο, που θα διαδεχτεί τον Γιώργο Παπανδρέου, θα επιλεγεί πριν τις εκλογές...

Σαφέστατα αυτό πρέπει να γίνει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, την εκταμίευση της 6ης δόσης κοκ. Δεν πρέπει να ταράξουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.

Η εκλογή να γίνει από την βάση του ΠΑΣΟΚ ή από το Συνέδριο ή ενδεχομένως από το Εθνικό Συμβούλιο;

Πρέπει να γίνει από τη βάση του κόμματος. Δεν πρέπει να γυρίσουμε πριν το 2007. Η εκλογή από το Συνέδριο, από το Εθνικό Συμβούλιο, εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, μικρο - διευθετήσεις κοκ. Δεν έχουν όμως σχέση με την νέα πραγματικότητα. Το κόμμα, δεν πρέπει να είναι αρχηγικό. Ο αντίπαλος μας δεν είναι εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά απέναντι. Όλοι μας πρέπει να το καταλάβουμε αυτό.
metrogreece.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: