Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ρύθμιση- «ανάσα» στα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων









Ρύθμιση- «ανάσα» στα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων
«Πάγωμα» των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για 2 χρόνια, πληρωμή της μισής δόσης για 5 χρόνια, και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου μέχρι τα 85 χρόνια του δανειολήπτη είναι οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων.


Η απόφαση του ΤΠΔ έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια και αποτελεί μία μεγάλη ανάσα για τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις μειώσεις στις αποδοχές τους λόγω του ενιαίου μισθολογίου αλλά και όλους εκείνους που θα βγουν σε καθεστώς εφεδρείας και έχουν δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων.

Υπολογίζεται ότι 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταμείο και τα συνολικά τους υπόλοιπα για στεγαστικά δάνεια σήμερα υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε πως:

Ανάλογα με το συνολικό εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη να μπορεί για διάστημα μέχρι 5 χρόνια να καταβάλλει το μισό της δόσης του δανείου.

Ωστόσο στην περίπτωση αυτή (δηλαδή για τα 5 χρόνια) υπάρχει πρόβλεψη ότι το ποσό που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 50% της δόσης να μην "αποδεσμεύεται από το εφάπαξ βοήθημα ή την αποζημίωση λόγω απόλυσης", αλλά να καταβάλλεται από τον φορέα προς πίστωση της εξυπηρέτησης του δανείου.

Στην περίπτωση που το εφάπαξ δεν επαρκεί για την πλήρη εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, τότε ο δανειολήπτης θα μπορεί να το καταβάλει σε 48 δόσεις άτοκα, ή έντοκα μέχρι την πλήρη λήξη του δανείου.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον παρά την επιμήκυνση ο δανειολήπτης εξακολουθεί να μην μπορεί να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις, είναι δυνατόν (με απόφαση του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών) να "παγώσει" η εξυπηρέτηση του δανείου μέχρι 2 χρόνια.

Ο δανειολήπτης (δημόσιος υπάλληλος) που αποχωρεί από την υπηρεσία του λόγω συνταξιοδότησης μπορεί να μην πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις του δανείου του μέχρι να του καταβληθεί η σύνταξη. Ομως μόλις εισπράξει τη σύνταξη του θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλο το ποσό των δόσεων χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση (δηλαδή δεν επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας), διαφορετικά το ΤΠΔ ζητά να "μην αποδεσμεύεται το εφάπαξ".


Πηγή: Έθνος
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: