Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα υπάρξει ούτε μία μέρα ανοχής.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ;

Να έχουμε δύναμη, υγεία και κουράγιο. Να αγωνιζόμαστε για τις ιδέες μας και να έχουμε την ικανοποίηση ότι όλη αυτή η προσπάθεια πιάνει τόπο, πηγαίνει τη χώρα μας μπροστά!


ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα υπάρξει ούτε μία μέρα ανοχής.
Συνέντευξη στον Λουκά Δημάκα
Ολόκληρη η συνέντευξη της Μαριλίζας, στα "ΝΕΑ", 24 Σεπτέμβρη 2009

Από το "Στοχασμός-Πολιτική", η Μαριλίζα στη Ν. Ιωνία:




Read more...

Για να φύγει η παράταξη της υποταγής, της υποτέλειας, της πλουτοκρατίας





Read more...

ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ...



Ένα πολύ χοντρό επικοινωνιακό παιχνίδι παίζεται τις τελευταίες ώρες με εταιρεία μετρήσεων (MRB) και το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα λοιπόν με διαρροές από συγκεκριμένες εταιρείες μετρήσεων η διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. παραμένει κοντά στο 6%, αλλά προκύπτει ένα νέο δεδομένο που ίσως αλλάξει την ροή της αυτοδυναμίας για τον Γιώργο Παπανδρέου. Επειδή δεν μπορούν να εμφανίσουν ότι... υπάρχει κλείσιμο της διαφοράς, διαρρέουν ότι οι Οικολόγοι εμφανίζουν σημαντική άνοδο τις τελευταίες ημέρες πλησιάζοντας το 3%. Για την ακρίβεια η MRB στις τελευταίες κυλιόμενες μετρήσεις δίνει στους Οικολόγους 2,7%. Εάν οι Οικολόγοι μπουν στη Βουλή τα υπόλοιπα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής θα μειωθούν δραματικά. Όσο περισσότερο μειώνεται το ποσοστό αυτό, τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας καθώς θα χρειαστεί ποσοστό μεγαλύτερο του 42,5%! Τι σκέφτονται οι άνθρωποι για να κόψουν την αυτοδυναμία του Γιώργου!...
/fimotro.
Read more...

Η συνέντευξη του Σπύρου Κουβέλη….


Αναπλαση Αθηνας, Αναδασωση, Γυναικεια Επιχειρηματικοτητα, Κοινωνικη Συναινεση, Πρασινη Αναπτυξη, ΠΑΣΟΚ, Σπυρος Κουβελης
Η συνέντευξη του Σπύρου Κουβέλη….Στις 23/09/2009 συναντήθηκα με τον Σπύρο Κουβέλη και είχα στα χέρια μου τις ερωτήσεις σας.. αυτές που όσοι κάνατε τον κόπο να υποβάλλετε, τις μάζεψα σε 6 ερωτήσεις. ΟΚ, δεν ήταν και όλες δικές σας έβαλα κι εγώ την δική μου σάλτσα….

Η συνέντευξη είναι ζουμερή και όχι επιφανειακή.. προσπάθησα να ακούσω πολιτικά επιχειρήματα και να του δώσω την ευκαιρία να μας πει τις δικές του απόψεις.. να μας δώσει το δικό στίγμα σε αυτήν την προεκλογική περίοδο… τα συμπεράσματα και τα σχόλια δικά σας…

Ερώτηση 1η : Σπύρο πως και μπήκες στην περιπέτεια της πολιτικής… αν την θεωρείς βέβαια περιπέτεια την πολιτική στην Ελλάδα….
Ερώτηση 2η : Σπύρο το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει την “Πράσινη Ανάπτυξη” σαν ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας!!! Θέλω να μου πεις πως βλέπεις την επιρροή της στην απασχόληση, στην επιχειρηματικότητα και ειδικά στην συμμετοχή των γυναικών σε αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο…Ερώτηση 3η : Κατεβαίνεις σαν υποψήφιος στην Α Αθήνας… στην καρδιά του μεγαλύτερου αστικού κέντρου… θέλω να μου πεις 3 πράγματα που θες να δεις αλλιώς στη ΑΘήνα ΑΥΡΙΟ!!!Ερώτηση 4η : Όλα αυτά που επαγγέλεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και εσύ στις ομιλίες σου, προϋποθέτει συναινέσεις και κατευνασμό συγκρουόμενων συμφερόντων! Πως θα καταφέρετε σαν κυβέρνηση να επιτύχετε να αντιμετωπίσετε αυτά το αντικρουόμενα συμφέροντα; Ποιός θα είναι αυτός ο μαγικός τρόπος;Ερώτηση 5η : Το καλοκαίρι ζήσαμε την μεγαλύτερη ίσως καταστροφή του δασικού πλούτου της Αττικής. Εγώ θέλω να ρωτήσω τι κάνουμε άμεσα τώρα… και πόσο γρήγορα θα δούμε μια πολιτική ανάκαμψης…Ερώτηση 6η : Τελικά Σπύρο οι ψηφόφοροι της Α Αθήνας ψηφίζουν έναν μέλλοντα υπουργό;
http://koukios.wordpress.com/2009/09/24/kouvelis/
Read more...

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΕΒΡΟΥ




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΙΑΟΥΣΗ
Γεννήθηκα στις 17 Αυγούστου του 1965, στα Μαράσια, του σημερινού Δήμου Τριγώνου, σαν δεύτερη κόρη, του Παναγιώτη Τσιαούση, αγρότη τότε κι αργότερα εργάτη στον ΟΣΕ και της Ιωάννας Τσέρνα αγρότισσας από τον Άρζο. Η καταγωγή και των δυο γονιών μου από την Αίνο, την Ανδριανούπολη και την Προύσα.

Τα πρώτα μου βήματα, οι πρώτες μου λέξεις, τα πρώτα μου γράμματα τα έκανα στα Μαράσια. Όμως ο τόπος μικρός και η διπλανή Ορεστιάδα ήταν ο μόνος δρόμος για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Εκεί, από το Επαγγελματικό Λύκειο, πήρα το απολυτήριο μου με άριστα, για να ανοίξω τα φτερά μου αργότερα, ως τέταρτη, στην Σχολή Κοινωνικής Εργασίας της Αποστολικής Διακονίας της Ελλάδας. Τα χρόνια πέρασαν γρήγορα και το πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας, από το ΤΕΙ της Αθήνας, ήρθε το 1987.

Άτομο ανήσυχο, με περισσή ενέργεια κα αγάπη για τις ρίζες μου, ασχολήθηκα με τον χορό στο Λύκειο Ελληνίδων της Ορεστιάδας και στον ΜΓΣ Ορέστη παίζοντας μπάσκετ. Ο λόγος του Ανδρέα Παπανδρέου με συνεπήρε και το 1981, οργανώθηκα στην Νεολαία του ΠΑΣΟΚ δίνοντας μου την ευκαιρία να διοχετεύσω την ενέργεια μου στον κοινό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για τον τόπο μου και την Ελλάδα.

Στην προσωπική μου ιστορία, σταθμός στάθηκε η γνωριμία και στην συνέχεια ο γάμος μου με τον Ιωάννη Μπουλιέρη Αστυνομικό και η γέννηση των δυο κοριτσιών μας. Της 22χρονης Κατερίνας καθηγήτριας χορού και της Ιωάννας 14 χρονών μαθήτριας Γυμνασίου.

Τα πρώτα βήματα

Από τα πρώτα χρόνια της ένταξης μου στο ΠΑΣΟΚ, ασχολήθηκα με τον συνδικαλισμό και τα κοινά ως μαθήτρια, από το 1981 και ως φοιτήτρια από το 1983 σαν μέλος της Σπουδάζουσας Νεολαίας του Κινήματος. Από το 1987, με το πέρας των σπουδών μου, συνέχισα τον αγώνα μου από την Τ.Ο. Ορεστιάδας και από το 1998 έως σήμερα, λόγω της εργασίας μου, στην Οργάνωση της Αλεξανδρούπολης, κρατώντας πάντα τους δεσμούς μου με τον Βόρειο Έβρο. Οι θέσεις μου αυτές, μου έδωσαν την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τον τόπο μου, ως εκλεγμένη σύνεδρος στο 3ο, 4ο και 5ο Συνέδριο του Κινήματος.

Το 1989 διορίστηκα Κοινωνική Λειτουργός στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας στο Διδυμότειχο.

Για τρία περίπου χρόνια, εργάστηκα ως Κοινωνική Λειτουργός, στο Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων σε Διδυμότειχο, Σουφλί και Δίκαια, βοηθώντας στην προσπάθεια ένταξης των συμπατριωτών μας.

Το 1995 μετατέθηκα στην Αλεξανδρούπολη και τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας Αλεξανδρούπολης, συνεχίζοντας την εργασία μου στο Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Μια νέα αρχή

Το 2002 μου έγινε η τιμή, να μετουσιώσω σε έργο, την ανάγκη μου να βοηθήσω τον τόπο μου, μέσα από τους κόλπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και εκλέχθηκα ως 5η στον συνδυασμό «Ενότητα-Δημιουργία-Προοπτική».

Οι ανάγκες πολλές και η προσπάθεια μεγάλη για να υλοποιηθούν τα όνειρα και οι δεσμεύσεις μας για τον Έβρο. Ως Πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου από το 2003 έως το 2004 και αντινομάρχης Διοίκησης, Οικονομικών και Προγραμματισμού το 2006, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο, με συνέπεια στις δεσμεύσεις μου απέναντι στους πολίτες.

Το 2006 εκλέγομαι για δεύτερη φορά στην 4η θέση ως Νομαρχιακή Σύμβουλος, και ως πρώτη γυναικεία παρουσία σε ψήφους, με τον συνδυασμό «Κοινωνική Συμμαχία 2006». Μεγάλη η τιμή και δύσκολο το έργο, που όμως με πολλή δουλειά και τη συνεργασία με όλους τους φορείς, παράχθηκε έργο σημαντικό για τον Έβρο και την ευρύτερη περιοχή της διευρυμένης Νομαρχίας Ροδόπης Έβρου.

Από τις θέσεις του Αντινομάρχη Διοίκησης, Προγραμματισμού, Τουρισμού, Πολιτισμού και Πολεοδομικών Τεχνικών Έργων τις χρονιές 2007 και 2008 και ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Έβρου και της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Νομού το 2009, προσπάθησα για την ανάπτυξη, την παραγωγή έργου και την προβολή του νομού μας σε όλο τον κόσμο, ώστε να γίνει τόπος επίσκεψης από Έλληνες και ξένους.

Όμως ζωή δεν είναι μόνο πολιτική. Ζωή είναι η καθημερινότητα. Η συναναστροφή με τον κόσμο, τους φίλους και φυσικά την οικογένεια, κομμάτια μιας ζωής για να είναι πλήρης.

Η αγάπη μου για την παράδοση και την προστασία του τόπου με οδήγησαν να γίνω ιδρυτικό μέλος των συλλόγων Δασοπροστασίας Ν. Έβρου και του «Ιππικού Πολιτιστικού Ομίλου Πελταστές», παράλληλα συμμετείχα και συμμετέχω στους συλλόγους, Κοινωνικής Μέριμνας, Κυριών και Δεσποινίδων και του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας.

Το 2009 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου με επέλεξε να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος στον Έβρο. Με την δική σας βοήθεια θα γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο.
Bookmark and Share

Read more...

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ(ΛΙΤΣΑ)




Επάγγελμα

Οδοντιάτρος

Πολιτική Δράση

Μέλος ΠΑΣΟΚ απο το 1982

Μέλος Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

Γραμματεία ΠΑΣΠ Οδοντιατρικής

Γραμματεία Κλαδικής Οδοντιάτρων

Μέλος Της Τομεακής Επιτροπής Υγείας

Μέλος της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού

Μέλος Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ

Υπεύθυνη Της Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ για τον ΤΟΜΕΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-ΕΘΕ

Σπουδές - Γνώσεις

Οδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

εκπαδεύτρια του ΙΕΚ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ, δημόσιας σχολής τεχνών και επαγγελμάτων
Γνώση Γερμανικής, Αγγλικής, Ισπανικής ΚΑΙ Ρώσικης γλώσσας




Read more...

Διεθνές ρεζιλίκι με Siemens και δομημένα



Ένα ακόμη διεθνές ρεζιλίκι για την χώρα μας, αυτήν την φορά με αφορμή τα σκάνδαλα της Siemens αλλά και των δομημένων ομολόγων.

Οι αναφορές για τις δύο πολύκροτες υποθέσεις βρίσκονται σε περίοπτη θέση στη νέα έκθεση της διεθνούς οργάνωσης για την διαφάνεια, της Transparency International (Τ.Ι.), καθώς η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στην ειδική λίστα των 46 χωρών με περιπτώσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται εταιρείες του ιδιωτικού τομέα σε συναλλαγές τους με το δμόσιο.

Στην ειδική έκθεση της Transparency International (Global Corruption Report 2009: Corruption & the Private Sector) επισημαίνεται ότι οι δωροδοκίες και η παράνομη διαμόρφωση των τιμών ασκούν επιρροή στη δημόσια πολιτική, κοστίζοντας στις διάφορες χώρες αρκετά δισ. ευρώ σε χαμένα έσοδα.

Στην ειδική μελέτη για την Ελλάδα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο σκάνδαλο Siemens καθώς και στο σκάνδαλο για τις ζημίες που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από τοποθετήσεις σε δομημένα ομόλογα. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι νομικές και θεσμικές ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της για την πάταξη της διαφθοράς, στον απόηχο ενός «κύματος» κατηγοριών για σκάνδαλα διαφθοράς που προκάλεσαν έντονους «τριγμούς» στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Ωστόσο, αυτό που κυρίως μένει από την έκθεση είναι η παραδοχή των στελεχών του ιδιωτικού τομέα (2 στους 5, για την ακρίβεια) ότι για να κάνουν την δουλειά τους στην χώρα μας , τους ζητήθηκε «δωράκι» από κρατικούς λειτουργούς.

‘Ένα, δε, στα πέντε στελέχη του ιδιωτικού τομέα αναφέρει ότι έχασε δουλειά επειδή ανταγωνιστής του ήταν πιο …αποτελεσματικός στην δωροδοκία!

Και μεταξύ, τέλος, των βασικών συμπερασμάτων είναι ότι στην χώρα μας η διαφθορά αυξάνει σημαντικά το κόστος δραστηριοποίησης του ιδιωτικού τομέα…

.protothema.gr


Read more...

Το δαχτυλίδι στη Ντόρα...


Τα 'πανε, τα συμφωνήσανε. Σας είπαμε και το πρωί για την μεγάλη αγάπη και τα τηλεφωνηματάκια.

Ο Καραμανλής μετά...

...τις εκλογές, αποχωρώντας αν χάσει (και αυτό θεωρείται βέβαιο) θα παραδώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στη Μπακογιάννη.

Στα πλαίσια της συμφωνίας τους, η Ντόρα έχει αναλάβει να τον υποστηρίξει μέχρι τις εκλογές. Πράγμα που άλλωστε κάνει με πολύ θέρμη...

nonews-news

Read more...

περιβάλλον (spot 11)





Read more...

Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο


Νέα Υόρκη 24/09/2009

Νέο πρότυπο ανάπτυξης που συμφιλιώνει την παραγωγή και την ανάπτυξη με τη φύση και το περιβάλλον.




Read more...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β ΑΘΗΝΑΣ



Ο Γιώργος Κουτρουμάνης γεννήθηκε το 1955 στο Νεοχώρι Καλαβρύτων του Νομού Αχαϊας από γονείς αγρότες.
Μέλος πολύτεκνης οικογένειας, έζησε τα μαθητικά του χρόνια στα Καλάβρυτα και στην Πάτρα.

Το 1973, εγκαθίσταται στην Αθήνα και συνεχίζει τις σπουδές του στο Μαθηματικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργαζόμενος παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα.

Από το 1984 εργάζεται στον χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Είναι παντρεμένος με την Βασιλική Σωτηροπούλου και έχουν έναν γιο, τον 15χρονο Σπύρο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής» (Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία και σε άλλους Κοινωνικούς Φορείς) για έξι συνεχείς θητείες.

Μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ.

Μέλος του «Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας».
Ιδρυτικό Μέλος της «Unicef Ελλάδος».

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης συνδύασε την συνδικαλιστική του δράση με την συστηματική μελέτη της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον ειδικούς του Ασφαλιστικού στην Χώρα μας. Έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει αντίστοιχα σε πολλές ημερίδες που ανέδειξαν προβλήματα για το μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού και έχει διατυπώσει επανειλημμένα συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους.

Τιμήθηκε από την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Εμπόρων» και το «Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» για την συμβολή του στην υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Συντάκτης και υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «Ασφαλισμένος» από το 2000, που παρέχει έγκυρη ενημέρωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου με τίτλο «Ασφάλιση και Συντάξεις»

Σημαντική είναι η παρέμβαση του για την υπεράσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων μέσα από την πλούσια αρθρογραφία του στον τύπο και την συχνή παρουσία του στα ηλεκτρονικά μέσα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ενεργό Μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 1976.

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής «Κοινωνικής Πολιτικής» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την περίοδο 1991-1995.

Διετέλεσε Γραμματέας της Οργάνωσης Χώρου Δουλειάς των Ασφαλιστικών Ταμείων και Μέλος της Τομεακής Επιτροπής «Θεσμών και Πολιτισμού».
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 2005.

Γραμματέας του Τομέα «Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας» από το 2008.
Μέλος της «Επιτροπής Προγράμματος» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 2006 και από τους βασικούς συντάκτες του στα θέματα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.


Read more...

ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ Ι.Χ. ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ


Ρεπορτάζ : Ευγενία Τζώρτζη
(από την Καθημερινή)

Σε αναζήτηση άλλης ασφαλιστικής εταιρείας θα πρέπει να καταφύγουν όλοι οι κάτοχοι αυτοκινήτων που ήταν ασφαλισμένοι στις πέντε εταιρείες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας, μετά την πάροδο των 30 ημερών που διαρκεί η κάλυψη του Επικουρικού Κεφαλαίου. Η πρακτική που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα οι εταιρείες του κλάδου, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη ζημία των... μηνών ασφάλισης μέχρι τη λήξη του συμβολαίου, δεν φαίνεται να προκρίνεται στην περίπτωση των 850.000 ασφαλισμένων οχημάτων, που θα βρεθούν ουσιαστικά ανασφάλιστα από το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Οι ζημίες των αυτοκινήτων που θα μεταφερθούν στο Επικουρικό Κεφάλαιο εκτιμάται ότι θα εκτινάξουν το κόστος εξυπηρέτησής τους σε δεκάδες εκατομμύρια και η προσφυγή στον δανεισμό θεωρείται πολύ πιθανή.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και διευθύνοντος συμβούλου της Interamerican κ. Γιώργου Κώτσαλου, η πλειοψηφία των εταιρειών κατά τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ενωση απέρριψε αυτή την πρακτική, με το σκεπτικό ότι λόγω του όγκου των αυτοκινήτων θα συσσωρεύει υψηλές ζημίες.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΕΕ υπεραμύνθηκε της ανάγκης εξυγίανσης της αγοράς, παραδέχθηκε ωστόσο ότι τα ανοιχτά θέματα που ανακύπτουν για τα συμβόλαια ζωής είναι αρκετά, παρά τη δέσμευση που έχει αναλάβει το Δημόσιο για την παροχή εγγύησης στις εταιρείες που θα αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο. Σε ό, τι αφορά τα συμβόλαια Υγείας, γκρίζα ζώνη αποτελεί το κατά πόσον το Δημόσιο θα εγγυηθεί μόνο τις εκκρεμείς ή και τις μελλοντικές αποζημιώσεις, όπως επίσης και το κατά πόσον θα διατηρηθούν στα συμβόλαια ζωής όροι που θεωρούνται παράνομοι.
Η πρόταση για δημιουργία ενός φορέα τύπου «bad bank» συζητήθηκε από την ασφαλιστική αγορά στην περίπτωση που δεν βρεθούν ανάδοχοι εταιρείες να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο, προοπτική που είναι σε άμεση συνάρτηση με το είδος και το εύρος των εγγυήσεων που θα δώσει το Δημόσιο.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος για εγκληματική αδράνεια και εγκαλεί την πολιτεία για το ότι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για πέντε χρόνια. Το υπουργείο Οικονομίας επιστρέφει, πάντως, τις αιτιάσεις και υπεραμύνεται της πολιτικής εξυγίανσης, που οδήγησε στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας 12 ασφαλιστικών εταιρειών από το 2006 μέχρι σήμερα.
Ο μακρύς κατάλογος των ανακλήσεων απαριθμεί 56 εταιρείες από το 1981 μέχρι σήμερα, συσσωρεύοντας ζημίες άνω των 700 εκατ. ευρώ στο Επικουρικό Κεφάλαιο. Από την εμπειρία, άλλωστε, των εκκαθαρίσεων προκύπτει ότι από τις αποδεσμεύσεις αποθεματικών των εταιρειών που έκλεισαν, τα έσοδα του Επικουρικού Κεφαλαίου περιορίζονται μόνο στο 10% περίπου των ζημιών που καλείται να καλύψει. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες διέθεταν μόλις το 10% των απαιτούμενων αποθεματικών, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα ήταν χρόνιο και δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα τόσο της προληπτικής όσο και της κατασταλτικής εποπτείας.

fimotro.

Read more...

ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Πεφάνης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σε... βαθιά κατάψυξη βρίσκονται τα στεγαστικά δάνεια, καθώς τα πολυδιαφημισμένα μέτρα της κυβέρνησης δεν κατάφεραν να αναθερμάνουν την αγορά. Αρκετούς μήνες μετά τις πρώτες υπουργικές εξαγγελίες για αύξηση του αφορολόγητου ορίου και την... εγγύηση του 100% της εμπορικής αξίας από το κράτος, το τοπίο παραμένει θολό καθώς ακόμα δεν έχουν υπογραφεί όλες οι υπουργικές αποφάσεις. Παράλληλα, οι πρόωρες εκλογές αλλά και οι διακοπές του Αυγούστου επηρέασαν αρνητικά την αγορά, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη βουτιά τις χορηγήσεις νέων δανείων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία για τα στεγαστικά δάνεια στα τέλη Ιουλίου η πιστωτική επέκταση υποχώρησε στο 5,2% από 6% τον Ιούνιο και 11,5% τον Δεκέμβριο του 2008. Ουσιαστικά δηλαδή εκταμιεύονται λιγότερα από τα μισά δάνεια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ όσο διαρκεί η αβεβαιότητα οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η πολυπόθητη ανάκαμψη των χορηγήσεων θα αργήσει. Τέσσερις λόγοι Τα στελέχη από τα τμήματα στεγαστικής πίστης των μεγάλων τραπεζών βλέπουν τέσσερις βασικούς λόγους για το πάγωμα των στεγαστικών δανείων τους τελευταίους μήνες. Ο πρώτος αφορά το αλαλούμ που προέκυψε μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα μέτρα τόνωσης της οικοδομής. Η ψήφιση των ρυθμίσεων για αύξηση της φοροαπαλλαγής στο 40% και επέκτασή της στη δεύτερη κατοικία έγινε στα μέσα του καλοκαιριού από το Θερινό Τμήμα της Βουλής. Παράλληλα, ακόμα και σήμερα δεν έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς την παροχή των κρατικών εγγυήσεων για το 100% του στεγαστικού δανείου, αλλά και για το αν οι φορολογικές αλλαγές αφορούν μόνο την αγορά ή και την ανέγερση και αποπεράτωση της κατοικίας. Ο δεύτερος λόγος είναι το σοκ που προκλήθηκε στην κτηματαγορά από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ενώ οι τραπεζίτες περίμεναν ανάκαμψη το τελευταίο τετράμηνο του έτους, οι πολιτικές εξελίξεις έβαλαν νέο πάγο στις προθέσεις των υποψήφιων αγοραστών, καθώς οι περισσότεροι περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν προχωρήσουν. Ο τρίτος είναι η γενικότερη αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η χρηματοπιστωτική κρίση, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων από το 2010 που λειτουργούν επίσης αποτρεπτικά καθώς, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η εργασιακή ανασφάλεια και ο φόβος για αύξηση του ποσού των μηνιαίων δόσεων κάνουν πολλούς να αναθεωρούν τις αποφάσεις τους. Τέλος, η διατήρηση των τιμών των ακινήτων σε δυσθεώρητα ύψη έχει κάνει πολλούς υποψήφιους αγοραστές να παγώσουν τις όποιες κινήσεις.
/fimotro

Read more...

Κουβαλάνε ...ναύτες για την ομιλία Μεϊμαράκη! Aθάνατη δεξιά! Αθάνατοι Κένταυροι, σύγχρονοι γερμανοτσολιάδες!


Συμβαίνει κι αυτό! Ελλείψει ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας...
...κουβαλάνε ναύτες για την προεκλογική ομιλία του Μεϊμαράκη στο Μπουρνάζι!
Από τον Πέτρο Μυλωνά
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Η άσκηση "Παρμενίων" αναβλήθηκε αλλά το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε συναγερμό ενόψει της ομιλίας του Β. Μεϊμαρακη σήμερα Πέμπτη στο Asian Club στο Μπουρνάζι…
Επειδή λόγω της επιτυχημένης του θητείας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ίσως να ψάχνει με το περισκόπιο τους στρατιωτικούς στην ομιλία του στο "Asian Club“ στον πεζόδρομο του Μπουρναζίου, το πρόβλημα ανέλαβαν να επιλύσουν τα γαλάζια παιδιά του Ναυτικού. Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι των μεταθέσεων των μόνιμων υπαξιωματικών, υπό την κάλυψη του ναύαρχου της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ), επικοινωνούν και απαιτούν από τους συναδέλφους τους (που έχουν διευκολυνθεί με μεταθέσεις) να παραστούν στην ομιλία του υπουργού.
Αντίστοιχη κινητοποίηση γίνεται και από την διεύθυνση του Β΄Κλάδου του ΓΕΝ με επικεφαλής την γυναίκα αξιωματικό του γραφείου κοινωνικών αιτημάτων (ρουσφετιών), που γειτνιάζει με το γραφείο του Α/ΓΕΝ , συνεπικουρούμενη από τον προκάτοχο της που μετά την κούραση από την ενασχόληση του επί τετραετία με τα ρουσφέτια ξεκουράζεται στο ευαγές ίδρυμα της Κατεχάκη.
Προς διευκόλυνση τους, εμείς προτείνουμε να στείλουν τους 116 ναυτες που φυλάνε το οίκημα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχου Γ. Καραμαλίκη, εκτός αν υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες εντοπισμού τους…
press-gr



Read more...

Η Εύβοια χρεάζεται το πάθος του Πιπεργιά...


Σε μια κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, εκατοντάδες φίλοι και υποστηρικτές του Δημήτρη Πιπεργιά, αλλά και επιφανή στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και το συνδικαλιστικό χώρο, τίμησαν την ανοικτή πολιτική του εκδήλωση και έδωσαν παλμό στην ομιλία του χθες Τετάρτη.
Για τον άνθρωπο, το συνδικαλιστή και τον πολιτικό Δημήτρη Πιπεργιά μίλησαν με θερμά λόγια...

ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος (ΟΚΕ) και ο Νίκος Φωτόπουλος, Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εκφράζοντας την ισχυρή πεποίθησή τους ότι η Εύβοια χρειάζεται στη Βουλή έναν πολιτικό με την αγωνιστικότητα και το πάθος του Δημήτρη Πιπεργιά.
Παίρνοντας το λόγο, ο Δημήτρης Πιπεργιάς, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντρόφους και φίλους για την παρουσία τους, μίλησε για την κρισιμότητα της κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά από 5,5 χρόνια γαλάζιας διακυβέρνησης. «Δεν είναι ώρα για συνθήματα και χαλαρές κουβέντες. Είναι ώρα για ειλικρινή διάλογο και πολλή δουλειά» τόνισε χαρακτηριστικά. Μίλησε για το ραντεβού του λαού με την ιστορία στις 4 Οκτώβρη, που θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας πορείας της χώρας, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου".
Συνέχισε την ομιλία του αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, βιώνουμε μια παρακμή, κρίση στους θεσμούς και στις αξίες, φτάσαμε στο κράτος των κουμπάρων, των κολλητών, μιας κυβέρνησης, που φορτώνει τα βάρη στις πλάτες των αδυνάτων. Και ο Νομός μας βίωσε με τις πρόσφατες πλημμύρες την ανικανότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ.» Και συνέχισε λέγοντας: «Στο ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Ξέρουμε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά, αλλά κυρίως μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης».
Ο Δημήτρης Πιπεργιάς μετέφερε την αποφασιστικότητα του Γιώργου Παπανδρέου να συγκρουστεί με συμφέροντα και κάθε είδους νοοτροπίες, που κρατάνε τη χώρα πίσω ώστε να μπει ξανά η χώρα σε μια πορεία ανάπτυξης με τον άνθρωπο στο κέντρο των πολιτικών αποφάσεων. Μίλησε για τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για την Ελλάδα και ανέλυσε τις δικές του προτάσεις για τον Εύβοια. Ζήτησε καθαρή εντολή τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ίδιο για την Ελλάδα και την Εύβοια των προσδοκιών όλων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των άλλων: η Σταυρούλα Σαλουφάκου, υποψήφια Βουλευτής Επικρατείας, ο Θανάσης Τσούρας, υποψήφιος Α’ Αθήνας, ο Δημήτρης Βερβεσός, Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η Λίνα Αλεξίου, δημοσιογράφος και τα μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, κα Καραντινάκη και οι κ.κ. Κοντοπάνος και Φίλιππας.Χαιρετισμό απέστειλε ο Απόστολος Κακλαμάνης, τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και υποψήφιος Β’ Αθήνας, καθώς και δήμαρχοι της Εύβοιας.




Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...












Read more...

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ


Η χωρίς προηγούμενο υστέρηση των εσόδων και ο εκτροχιασμός των δαπανών κατά το πρώτο εννεάμηνο οδηγούν το έλλειμμα σε επίπεδα κοντά στο 6,5% του ΑΕΠ και τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 5,4 δισεκατομμυρίων στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των φορολογικών εσόδων στο εννεάμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε επίπεδο ρεκόρ, ενώ οι δαπάνες ξεπέρασαν περίπου κατά 50% τον ετήσιο στόχο. Η μείωση των... εσόδων είναι της τάξης του 2,5% στο εννεάμηνο, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 14,7%. Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 15%, έναντι ετήσιου στόχου για συγκράτηση στο 9,7%. Τα τελωνειακά έσοδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν υστέρηση της τάξης του 7-8% (σε σχέση με αντίστοιχο μήνα του 2008), κυρίως λόγω μείωσης των εισαγωγών που είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν και οι εισπράξεις ΦΠΑ. Το έλλειμμα αναμένεται να σημειώσει μικρή βελτίωση στα τέλη του έτους λόγω εσόδων από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, του ενιαίου τέλους ακινήτων και την έκτακτη εισφορά. Και όλα αυτά, όταν την επόμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το έλλειμμα στο πλαίσιο της παράτασης.
fimotro


Read more...

Τα πέντε ψέματα του Καραμανλή στη μονομαχία

Στο πεδίο της σύγκρουσης με τη ΝΔ, με τον Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη για την Επιτροπή Στίγκλιτς, το βάρος της αντιπαράθεσης χθες σήκωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιπποκράτους κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «πέντε μεγάλα ψέματα, για τα οποία περιμένουμε επανόρθωση».

Τα πέντε ψέματα του Καραμανλή στη μονομαχία

Πρώτον, ο Κ. Καραμανλής, στην ενότητα για το περιβάλλον, αναφέρθηκε σε έναν νόμο με τον οποίο υποτίθεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνηγόρησε στον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης. «Ερώτημα, λοιπόν, στον κ. Καραμανλή: δεν ήξερε ή επίτηδες επιχείρησε να παραπλανήσει τους Ελληνες πολίτες, αποκρύπτοντας ότι επρόκειτο για την... Κοινότητα της Ανθούσας»;

Δεύτερον, για το δημόσιο χρέος. Είπε και πάλι ο Κ. Καραμανλής, «το δημόσιο χρέος το πήρε το ΠΑΣΟΚ στο 30% του ΑΕΠ και το πήγε στο 100%». «Αντιλαμβάνομαι, και το έχω ξαναπεί, ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να ξεχάσει οπωσδήποτε την τριετία Μητσοτάκη. Τη διαβεβαιώνουμε: και όλοι οι Ελληνες θέλουν να την ξεχάσουν».

Τρίτον, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η ανεργία μειώθηκε, από το 11,5% πήγε στο 7% και τώρα αυξήθηκε λίγο παραπάνω». «Ολοι γνωρίζουμε τι έγινε το 2004. Δίπλα στο έγκλημα της δημοσιονομικής απογραφής υπήρξε και μια αντίστοιχη παραποίηση των στοιχείων για την ανεργία».

Τέταρτον, είπε ότι «το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κοστίζει πάνω από 10 δισ. ευρώ». «Το πρόγραμμά μας, το έχουμε πει, τον πρώτο χρόνο κοστίζει 2,5 με 3 δισ., όχι παραπάνω. Και είναι 2,5 με 3 δισ., τα οποία χρειάζεται η ελληνική οικονομία, γιατί θα είναι η τονωτική της ένεση για να μπορέσει να πάρει μπροστά».

Πέμπτον, δήλωσε πως «η μέση οικογένεια σήμερα πληρώνει 50% λιγότερο φόρο απ ό,τι πλήρωνε». «Είμαι σίγουρος ότι σε όλη την Ελλάδα όταν ακούστηκε αυτή η φράση, υπήρξε και η ανάλογη αντίδραση από τις οικογένειες που παρακολουθούσαν τηλεόραση».

ethnos.gr/


Read more...

«Ούτε μία ψήφος χαμένη»


Οι πολίτες δεν θέλουν λόγια. Θέλουν λύσεις στα προβλήματά τους τονίζουν στην Ιπποκράτους και επενδύουν στο δίλημμα διακυβέρνησης. Μεγάλες συγκεντρώσεις στο δεκαήμερο για να ενισχυθεί η παράσταση νίκης
Προβολή του διλήμματος διακυβέρνησης, Γ. Παπανδρέου ή Κ. Καραμανλής - παρακμή ή ανάταση, της λογικής της χαμένης ψήφου (διακριτικά) για τα μικρότερα κόμματα, μεγάλες συγκεντρώσεις για την ενίσχυση της παράστασης νίκης, τηλεοπτικές συνεντεύξεις για την τόνωση του ηγετικού προφίλ του αρχηγού και προετοιμασία, στο παρασκήνιο, για την επόμενη μέρα περιλαμβάνει το ερχόμενο δεκαήμερο για το ΠΑΣΟΚ.

Στην Ιπποκράτους, η οποία εξέδωσε χθες δελτίο εξόρμησης των κορυφαίων στελεχών στην επαρχία, εκφράζουν και την ικανοποίησή τους από τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, γιατί ο πρόεδρος του κόμματος ανέπτυξε τις θέσεις του και οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν σύγκριση με τις πράξεις και τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.
«Ούτε μία ψήφος χαμένη»

Αν και οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς δεν θέλουν να κατηγορηθούν πως προεξοφλούν τη λαϊκή ετυμηγορία, από χθες το βάρος των εσωτερικών διεργασιών έχει πέσει στην επόμενη μέρα. «Θα ήμασταν ανεύθυνοι αν δεν προετοιμαζόμασταν», επισημαίνουν οι επιτελείς της Ιπποκράτους. «Η Δευτέρα πρέπει να μας βρει πανέτοιμους», λένε χαρακτηριστικά.

Στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων είναι το κυβερνητικό σχήμα και τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν.

Ο Γ. Παπανδρέου επιμένει να ζητεί από τους επιτελείς του ένα σχέδιο που θα κάνει πράξη τη δέσμευσή του για επιτελική κυβέρνηση και κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τα στελέχη που θα κληθούν στην ορκωμοσία.

Στο γραφείο του, όμως, βρίσκονται ήδη αρκετά σενάρια, που αριθμούν από 12 έως 16 υπουργεία και περιλαμβάνουν τουλάχιστον 4 εξωκοινοβουλευτικά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (υπουργοί και υφυπουργοί).

Εντεταλμένοι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου ξεκίνησαν και το... χτένισμα των βιογραφικών που έχουν συλλέξει. Πρόκειται για περισσότερα από 5.000 βιογραφικά σημειώματα, από τα οποία θα προκύψουν τα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν θέσεις στην κεντρική διοίκηση και σε δημόσιους οργανισμούς.

Πιέσεις
Αυτά στο παρασκήνιο. Στην πορεία προς τις κάλπες, όμως, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να προβάλλει το δίλημμα «συνέχιση της καταστροφικής πορείας ή σχέδιο εθνικής ανάτασης» και θα ξεκινήσει να πιέζει τα μικρότερα κόμματα.

Αν και οι επιτελείς της Ιπποκράτους θέλουν να αποφύγουν τη μομφή πως απαξιώνουν τις ψήφους των πολιτών που επιλέγουν μικρότερα κόμματα, έχουν αποφασίσει να προβάλουν τη θέση ότι «η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη που εγγυάται την αλλαγή πορείας»!

«Οι πολίτες δεν θέλουν πια λόγια. Θέλουν λύσεις στα προβλήματά τους. Τα κόμματα της Αριστεράς επιτέλους να προσεγγίσουν με λογική διακυβέρνησης του τόπου, που βεβαίως είναι μια λογική που έχει ευθύνες. Ηρθε η ώρα των αποφάσεων», διεμήνυσε χθες ο Γ. Ραγκούσης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Read more...

Αλλα 3,8 δισ. ευρώ ανείσπρακτα παρά τη χαριστική ρύθμιση ΙΚΑ

Μηδέν εις το πηλίκον του ΙΚΑ προσέφερε η νέα, τέταρτη κατά σειρά εντός μιας πενταετίας, χαριστική ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών.

Το «Σύστημα Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών» του 2010 παρουσίασε ο διοικητής του ΙΚΑ Θεόδωρος Αμπατζόγλου (στη μέση) Το «Σύστημα Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών» του 2010 παρουσίασε ο διοικητής του ΙΚΑ Θεόδωρος Αμπατζόγλου (στη μέση) Από τα 4 δισ. των καθυστερημένων οφειλών που δεν αποδίδουν οι 240.000 επιχειρήσεις (σημ.: εκ των οποίων οι 23.000 θεωρούνται «νεκρές») με τη νέα ρύθμιση που έληξε τον περασμένο Ιούνιο, το ΙΚΑ εισέπραξε μόλις 170 εκατ. ευρώ. Εχουμε δηλαδή ουσιαστικά άλλα 3,8 δισ. ανείσπρακτα, τη στιγμή που η απερχόμενη κυβέρνηση συνεχώς ρωτά «πού θα βρεθούν τα λεφτά;».

Κατά πάγια τακτική, η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών (ή κακοπληρωτών) βλέπει τις ρυθμίσεις σαν ευκαιρία για την πολυπόθητη ασφαλιστική ενημερότητα.

Αποδέχεται τη χαριστική ρύθμιση, αλλά μετά την πληρωμή της μικρής προκαταβολής (2% της συνολικής οφειλής) και τη λήψη της πολυπόθητης ασφαλιστικής ενημερότητας (για τη διεκπεραίωση τραπεζικών εργασιών, δανειών, πληρωμές από Δημόσιο κ.ά.) δεν τηρεί τις υποχρεώσεις (80 μηνιαίες δόσεις).

«Πριν από 5 χρόνια οι οφειλές ήταν 1,5 δισ. ευρώ και τώρα έχουν εκτοξευτεί στο ποσό-ρεκόρ των 4 δισ.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Β. Κόκκαλης. Και συνεχίζει: «Οι χαριστικές ρυθμίσεις σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως έχουν αποτέλεσμα να αυξάνονται οι οφειλέτες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι επιχειρηματίες μπαίνουν στη ρύθμιση, πληρώνουν μία ή δύο δόσεις και στη συνέχεια περιμένουν την ακόμη πιο ευνοϊκή ρύθμιση».

Τα έσοδα... σταθερά

Στο μεταξύ, η κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ, συνεπικουρούμενη οπωσδήποτε και από την οικονομική κρίση, οδηγεί τα οικονομικά του Ιδρύματος σε αδιέξοδο. Με πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων στο 8% φέτος, οι εισροές κινούνται ελάχιστα πάνω από τα περσινά έσοδα, ενώ οι δαπάνες έχουν ξεφύγει κάθε ελέγχου. «Τρέχουν» με 9% στον κλάδο σύνταξης και 15% στην υγεία (φάρμακα και νοσοκομειακή περίθαλψη).

Μέσα σε αυτό το κλίμα και 10 ημέρες πριν από τις εκλογές η απερχόμενη διοίκηση του Ιδρύματος διά του προέδρου του Θεόδωρου Αμπατζόγλου ανακοίνωσε νέο σύστημα συνταγογράφησης και ελέγχου των φαρμάκων, αλλά από τον... επόμενο χρόνο (όταν οι ίδιοι δεν θα είναι στη θέση τους με βάση τις πολιτικές εξελίξεις που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις).

Το έργο αφορά την «ανάπτυξη, εγκατάσταση και υποστήριξη καινοτόμων συστημάτων πληροφορικής, τα οποία είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής διαχείρισης εκτελέσεων συνταγών και της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης λογαριασμών φαρμακείων συμβεβλημένων με το ΙΚΑ...» όπως γενικόλογα αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι στην έκρηξη των δαπανών υγείας συνέβαλαν τόσο η κατάργηση της λίστας συνταγογραφούμενων σκευασμάτων όσο και οι πλαστές δαπάνες προς τα διαγνωστικά κέντρα. *

enet.gr/


Read more...

Παραβιάζουν τον νόμο οι προεκλογικές προσλήψεις

«Παράνομες προσλήψεις και προχρονολογημένες μεταθέσεις σε δημόσιους οργανισμούς» κατήγγειλε στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μηλτιάδης Παπαϊωάννου.

Και τούτο, σε συνέχεια των αντίστοιχων καταγγελιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην προχθεσινή τηλεοπτική αναμέτρησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

«Ολες αυτές οι ενέργειες επισύρουν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις γιατί παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία», υπογράμμισε ο Μιλτ. Παπαϊωάννου και ζήτησε από τον υπηρεσιακό υπουργό Σπύρο Φλογαΐτη να προβεί σε συστάσεις προς τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών, ώστε να εφαρμοστεί ό,τι ο νόμος ορίζει.

Ο κ. Παπαϊωάννου κατήγγειλε επίσης τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. για «κομματική λειτουργία στα δελτία ειδήσεων» και ζήτησε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) να παρακολουθήσει το θέμα και να επέμβει.

Οπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στα δελτία ειδήσεων εμφανίζονται υπουργοί για την προεκλογική προβολή τους, πέραν των περιορισμών που η νομοθεσία ορίζει.

Ο κ. Παπαϊωάννου είπε ακόμη ότι ενώ συμφωνήθηκε να γίνει προσπάθεια για τον περιορισμό των γιγαντοαφισών, όλη η Ελλάδα γέμισε με αφίσες του κ. Καραμανλή.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Σπ. Φλογαΐτης, υποστηρίζοντας ότι δεν του έγινε σχετική καταγγελία για παράνομες προσλήψεις, υπενθύμισε την έκδοση της σχετικής απαγορευτικής εγκυκλίου και πρόσθεσε ότι θα κάνει υπενθύμιση, σε αυστηρό μάλιστα ύφος, προς τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών.

«Αλλωστε είναι άκυρες οι προσλήψεις ή μεταθέσεις που γίνονται προεκλογικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλογαΐτης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Λευτ. Ζαγορίτης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα εν όψει εκλογών, τονίζοντας ότι οι σχετικές καταγγελίες δεν στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα.

Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών για τη δωρεάν κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα. Για τα μικρά εκτός Βουλής ή Ευρωβουλής κόμματα, που έχουν συγκροτήσει συνδυασμούς τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας, αναμένεται να ισχύσει ό,τι και στις εθνικές εκλογές του 2007, δηλαδή ένα πεντάλεπτο σε κάθε ραδιοτηλεοπτικό μέσο εθνικής εμβέλειας (δημόσιο και ιδιωτικό).

Εν όψει έκδοσης της υπουργικής απόφασης, οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στ. Παπαθεμελής και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ Π. Παπακωνσταντίνου έκαναν χθες λόγο για «ρυθμίσεις φίμωσης» των μικρών κομμάτων.
Μ.Σ.
.enet.gr
Read more...

Οι βουλευτές της Ν.Δ. διέψευσαν τον Καραμανλή

Τι είπε ο Κ. Καραμανλής στο ντιμπέιτ
«Πρέπει να σας θυμίσω κ. Παπανδρέου, χωρίς να αμφισβητώ ότι ως άνθρωπος έχετε περιβαλλοντική ευαισθησία, ότι ως υπουργός είχατε συμπράξει με την υπογραφή σας στον αποχαρακτηρισμό σοβαρών αναδασωτέων εκτάσεων στην Ανατολική Αττική και μάλιστα αυτό συνέβη τον Αύγουστο του 2002. Αν θέλετε μετά να σας δείξω και το ανάλογο ΦΕΚ, το οποίο έχω σήμερα μαζί μου» Τι έλεγαν οι βουλευτές της Ν.Δ. το 2002 στη συζήτηση για τη ρύθμιση
Γιώργος Βλάχος
Έρχομαι στην Ανθούσα, μια κοινότητα σήμερα, μια κωμόπολη που αύριο πιθανόν θα είναι δήμος, η οποία σχεδόν στο σύνολό της δεν υπάρχει για το κράτος! Διότι όλοι είναι παράνομοι! Και όμως έχει εκκλησία, έχει σχολείο, έχει πρόεδρο κοινότητας, έχει υπηρεσίες, έχει πολίτες! Κι εμείς λέμε ότι στην Ανθούσα υπάρχει δάσος! Επιτέλους, ας σταματήσουμε να βλέπουμε εικονική πραγματικότητα! Επιτέλους, ας ακουμπήσουμε τα προβλήματα! Και βεβαίως έρχεστε σήμερα και φέρνετε λύση. Και φέρνετε λύση κατόπιν εορτής! Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση!

Και μας λέτε ότι τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες! Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω τι ωρίμασε από πέρυσι, διότι την ίδια τροπολογία που φέρνετε εσείς, την είχα φέρει με τον συνάδελφο, τον Θανάση Κατσιγιάννη... Υπάρχει και θράσος από ορισμένους να βγαίνουν στην Ανθούσα και να λένε ότι η Ν.Δ. δεν στηρίζει την τροπολογία για την επίλυση του θέματος!

Θανάσης Κατσιγιάννης
Ως προς την τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την Ανθούσα, πράγματι έπρεπε εδώ και πολλές δεκαετίες να έχουμε λύσει το πρόβλημα της Ανθούσας. Πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση στον ελληνικό χώρο, μία ολόκληρη κοινότητα αναγνωρισμένη από το 1979, υφιστάμενη δε πολύ νωρίτερα, να μην μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.


tanea.gr

Read more...

Οργή για το... δάσος Καραμανλή


«Είμαστε Κοινότητα από το 1978», λένε οι 5.000 κάτοικοι της Ανθούσας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας prok@dolnet.gr ΣΤΑ ΝΕΑ
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Ανθούσας μετά το τέχνασμα του Πρωθυπουργού στο ντιμπέιτ να «βαφτίσει» πράξη αποχαρακτηρισμού δάσους την αναγνώριση της Κοινότητας της Ανθούσας και την ένταξή της στο σχέδιο πόλης, με στόχο να εμπλέξει τον κ. Γ. Παπανδρέου, που συνυπέγραφε το σχετικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση του 2002 που είχε υπερψηφίσει και η Ν.Δ.

Το κέντρο της Κοινότητας της Ανθούσας έχει αναπτυχθεί γύρω από τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τα «βαφτίσια» της περιοχής ως δάσους ήταν χθες από τα κυριότερα θέματα συζήτησης στα καφενεία της περιοχής. «Η περιοχή είναι αστική και όχι δασική», αναφέρει ο κοινοτικός σύμβουλος κ. Αλέξης Ευαγγέλου. «Η Ανθούσα έγινε Κοινότητα το 1978 και φανταστείτε ότι τώρα βρισκόμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης των πολεοδομικών μελετών προκειμένου να ακολουθήσει η πράξη εφαρμογής. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο». «Θεωρώ ότι η κίνηση αυτή του κ. Καραμανλή ήταν απλώς μια πολιτική φωτοβολίδα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση γιατί το είπε αυτό. Η Ανθούσα είναι ένα από τα πιο παλιά προάστια. Πιο παλιό από το Ντράφι, που έχει αποκτήσει σχέδιο πόλης, την Καλλιτεχνούπολη και τον Βουτζά, περιοχές στις οποίες εμείς οι παλιοί κάτοικοι πηγαίναμε για κυνήγι», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ.

64χρονος Ηλίας Παπανικολάου που μένει στην περιοχή από το 1953. «Όταν πρωτοεγκατασταθήκαμε στην περιοχή που ήταν σπαρμένη ρεβίθια δεν ξεπερνούσαμε τους 100 κατοίκους.

Πληθυσμική έκρηξη
Σήμερα φθάσαμε τους 5.000. Οι δρόμοι “κόπηκαν” το 1952, ενώ ρεύμα και συγκοινωνία έχουμε από το 1968. Από τότε μάς λένε ότι η περιοχή θα μπει όλη στο σχέδιο πόλης, αλλά ακόμη περιμένουμε...».

Ο πληθυσμός της Κοινότητας, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 3.024 κάτοικοι, αλλά στην πράξη σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής είναιπου απέχει 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και 2 από την Παλλήνη- 5.000 κάτοικοι. Η πληθυσμική έκρηξη γίνεται στη δεκαετία του ΄80 οπότε και ουσιαστικά τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός της. Η Ανθούσα καταλαμβάνει έκταση περίπου 4.000

στρεμμάτων και εκτείνεται από τους αγρούς της Παλλήνης μέχρι και τη ράχη της περιοχής Ντράφι. Το 1995, το 1998 αλλά και εφέτος το καλοκαίρι η περιοχή δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές.

«Εμείς προσπαθήσαμε και διορθώσαμε το 2002 μια αδικία να χαρακτηριζόμαστε αναδασωτέα περιοχή από το 1934», επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Ανθούσας κ. Θωμάς Μπακαλάκος. «Μάλιστα στα όπλα που χρησιμοποιήσαμε για να το πετύχουμε ήταν και η γνωμοδότηση του καθηγητή κ. Σπύρου Φλογαΐτη που σήμερα είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών», σημειώνει.

Όμηροι της Νομαρχίας
Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπακαλάκος, «τον Οκτώβριο του 2004 έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης προκειμένου να αρχίζει ο συνολικός πολεοδομικός σχεδιασμός, ο οποίος έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί σε 27 μήνες. Τα χρόνια πέρασαν κι ακόμη βρισκόμαστε στη φάση της κτηματογράφησης... Από τα 4.000 στρέμματα της Κοινότητας τα 1.000 έχουν εγκριθεί ως περιαστικό δάσος. Από τα υπόλοιπα 3.000 στρέμματα έχουν μπει στο σχέδιο πόλης και έχουν αποκτήσει πολεοδομικό ίχνος στον χάρτη μόνο τα 150 το 1999 με δική μας πρωτοβουλία. Αυτό έχει ως συνέπεια πάνω από 4.500

άνθρωποι στα χαρτιά να κατοικούν σε αυθαίρετα και να είναι όμηροι της νομαρχίας φοβούμενοι μήπως κατεδαφιστούν τα σπίτια τους».

Ο 84χρονος Δημήτρης Ξένος μένει στην περιοχή 31 χρόνια. «Έχω δηλώσει το αυθαίρετό μου με βάση ό,τι προβλεπόταν στον νόμο Τρίτση και έτσι θεωρώ τον εαυτό μου νόμιμο», λέει. «Τούφες δάσους υπάρχουν διάσπαρτες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι σε δάσος. Εδώ πάντα ήταν βοσκοτόπια και γεωργικές εκτάσεις».

Read more...

Χαμένο στοίχημα η νίκη της Ν.Δ.


Μικρή απόδοση δίνει και η διαφορά «πάνω από 7%», που θεωρείται το πιο πιθανό αποτέλεσμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας ΣΤΑ ΝΕΑ
Ανοίγει η ψαλίδα στις αποδόσεις ηλεκτρονικών στοιχημάτων, που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ σίγουρο νικητή των εκλογών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων οι ιστοσελίδες μεγάλων εταιρειών ηλεκτρονικού στοιχήματος αύξησαν ακόμα περισσότερο τις ήδη υψηλές αποδόσεις για το ενδεχόμενο νίκης της Ν.Δ.

Ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου τα στοιχήματα υπέρ του απερχόμενου κυβερνώντος κόμματος είχαν απόδοση έως και 15,5 ευρώ για κάθε ένα ευρώ πονταρίσματος, χθες το βράδυ απογειώθηκαν στα 24. Δηλαδή όποιος στοιχημάτιζε 10 ευρώ για νίκη της Ν.Δ. στις 4 Οκτωβρίου, σε περίπτωση που κέρδιζε θα ελάμβανε 240 ευρώ. Αντίστοιχα, η απόδοση για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ έπεσε ακόμα περισσότερο: από το φάσμα του 3-6 λεπτών κέρδους για κάθε ευρώ πονταρίσματος πριν από δύο περίπου εβδομάδες, χθες τα κέρδη έπεσαν στα 1-4 λεπτά - γεγονός που δείχνει ότι οι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η νίκη της πράσινης παράταξης θεωρείται παραπάνω από σίγουρη.

Ειδικότερα, το Βetfair (sports. betfair. com) έδινε χθες το βράδυ στο ΠΑΣΟΚ απόδοση νίκης 1,04 και στη Ν.Δ. 24. Όσον αφορά τη διαφορά ψήφων υπέρ των πράσινων, το συγκεκριμένο site έδινε την μικρότερη απόδοση στην επιλογή «πάνω από 7%», που σημαίνει ότι θεωρείται και το πιο πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποδόσεις των ηλεκτρονικών σελίδων Βetoto (www. betoto. com/en/politics), όπου ενδεχόμενη νίκη της Ν.Δ. με διαφορά πάνω από 2,5% πληρώνεται πλέον 61 φορές το ποσό που βάζει κανείς στοίχημα- την ώρα που στις 11 Σεπτεμβρίου η απόδοση ανερχόταν στο 55. Για διαφορά έως 2,49% η ίδια εταιρεία προσφέρει απόδοση 11. Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου οι αποδόσεις τους ανέρχονταν σε 50 με 251, χθες κυμαίνονταν ανάμεσα στα 100 και 410. Τέλος, στο bwin. com η νίκη του ΠΑΣΟΚ πληρώνει 2 λεπτά ανά ευρώ πονταρίσματος, ενώ στη Ν.Δ. 10 ευρώ- δηλαδή, οι αποδόσεις ανέρχονται σε 1,02 και 10 αντίστοιχα.

Read more...

Νέες στρατιές ομήρων μέσω των προγραμμάτων Stage


Καταγγέλλουν όργιο προσλήψεων στο παρά πέντε των εκλογών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέτα Μουτούση ΣΤΑ ΝΕΑ
Νέες στρατιές ομήρων στο Δημόσιο δημιουργεί η κυβέρνηση: στο παρά πέντε των εκλογών κάνει παιχνίδι με τους ανέργους και προσλαμβάνει με συμβάσεις έργου ή μέσω των αδιαφανών διαδικασιών των προγραμμάτων Stage (απόκτησης εργασιακής εμπειρίας).

Όργιο προσλήψεων από το παράθυρο μέσα από τον ΟΑΕΔ καταγγέλλει η αντιπολίτευση αλλά και συνδικαλιστές. Σε καταγγελίες για προσλήψεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προχώρησε χθες και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη Διακομματική Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

«Ακόμη και αυτή την ώρα γίνονται παράνομες προχρονολογημένες προσλήψεις και μεταθέσεις», τόνισε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξουν συστάσεις, καθώς και ότι τέτοιες ενέργειες επισύρουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.

«Αν γίνονται είναι άκυρες», επισήμανε από την πλευρά του ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Σπ. Φλογαΐτης.

Με... εξουσιοδότηση
Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκης, παρ΄ ότι παραιτήθηκε από το να είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, είχε φροντίσει να εξουσιοδοτήσει διευθυντή του Οργανισμού προκειμένου να συνεχίσει η υπογραφή συμβάσεων για τα Stage.

Οι ενέργειες του κ. Βερναρδάκη όλο το προηγούμενο διάστημα, που άνοιγαν «παράθυρα» για την πρόσληψη χιλιάδων ανέργων σε διάφορους φορείς με αδιαφανείς διαδικασίες, είχαν πυροδοτήσει και τη δημόσια διένεξη με την υπουργό Απασχόλησης. Η κυρία Πετραλιά είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από όλες αυτές τις τοποθετήσεις, δεδομένου μάλιστα πως και οι δύο πολιτεύονται στην ίδια περιφέρεια.

Ωστόσο, οι τελευταίες 12.000

τοποθετήσεις με προγράμματα Stage που έγιναν- όπως καταγγέλθηκε- ενώ είχε αρχίσει η προεκλογική περίοδος αποτελούν το «κερασάκι στην τούρτα» στην τακτοποίηση ημετέρων.

Και ραβασάκια
Για «ραβασάκια» που έφθαναν από βουλευτικά γραφεία και με τα οποία γίνονταν οι επιλογές ανέργων για το πρόγραμμα Stage στους δήμους έχουν μιλήσει δήμαρχοι. Μάλιστα, πρόσφατα ανακοινώθηκε η παράταση του προγράμματος αυτού που αφορά 8.000 ανέργους για έναν ακόμη χρόνο.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την πρακτική. Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν υπηρεσίες για τις οποίες έχει ανανεωθεί από τον ΟΑΕΔ για τέταρτη φορά το 18μηνο που τυπικά προβλέπει το πρόγραμμα. Δηλαδή όσοι είχαν επιλεγεί αρχικώς είναι πλέον ανασφάλιστοι ασκούμενοι στο Δημόσιο για 6 χρόνια!

Ενδεικτικό είναι πως λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών η κυβέρνηση εξήγγειλε επίσης την έναρξη αντίστοιχου προγράμματος για 2.000 θέσεις στη ΔΕΗ, ενώ ετοίμαζε και την προκήρυξη Stage για την ΕΥΔΑΠ. Το μοντέλο της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών μέσω των απασχολουμένων με το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται πάντως σε κρίσιμους τομείς εδώ και χρόνια 9.000 στην Υγεία
Στον κλάδο της Υγείας έχουν τοποθετηθεί από το 2004 περισσότεροι από 9.000 εργαζόμενοι σε Stage, ενώ αφού εξάντλησαν τις δυνατότητες απασχόλησης με συμβάσεις στις υπηρεσίες του Πολιτισμού ακολουθούν και εκεί τη στελέχωση μέσω αυτού του προγράμματος. Δεν είναι όμως μόνο η επιλογή των εργαζομένων αυτών με αδιαφανή κριτήρια. Μετά την απασχόλησή τους για 24 μήνες αποκτούν σαφές προβάδισμα σε περίπτωση που διεκδικήσουν μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο. Έτσι, για την προϋπηρεσία τους δεν θα λάβουν μόνον τα προβλεπόμενα για όλους μόρια, αλλά αυτά προσαυξάνονται κατά 50%!

Read more...

Υπόγειος πόλεμος για την επόμενη μέρα


Το υπουργείο Μεταφορών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντελέζος ΤΑ ΝΕΑ
«Αερομαχίες» διαδοχής πάνω από τη Ρηγίλλης φέρνει εν όψει της επόμενης μέρας των εκλογών, η σκληρή κόντρα που μαίνεται ανάμεσα στη ΜΙG και την Αegean Αirlines, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται και η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

O πρόεδρος της ΜΙG και ιδιοκτήτης της Οlympic Αir κ. Ανδρέας Βγενόπουλος με «σύμμαχο» το υπουργείο Μεταφορών, επιτέθηκε προχθές για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη που διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Βασιλάκη της Αegean. Με αφορμή την επέκταση των δρομολογίων της ιδιωτικής εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, έκανε λόγο για «ενδεχόμενη εμπλοκή» της υπουργού σε διοικητικές πράξεις που ενίσχυσαν «υπογείως» την Αegean Αirlines.

Μάλιστα χθες, η ΜΙG ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη (σήμερα επρόκειτο να κατατεθεί σχετική αγωγή) κατά της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, «απαντώντας» έτσι στην υπουργό Εξωτερικών που πρώτη δήλωσε ότι καταφεύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προστατευτεί «από τη λάσπη» που δέχεται από τον κ. Βγενόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΜΙG άνοιξε μέτωπο με την κ. Μπακογιάννη την περασμένη Πέμπτη, στα αποκαλυπτήρια της Οlympic Αir, καταγγέλλοντας συγκεκριμένα πως το υπουργείο Εξωτερικών και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ερήμην του υπουργείου Μεταφορών, προχώρησαν τον περασμένο Ιούνιο στην υπογραφή ενός ελληνοτουρκικού μνημονίου κατανόησης (ΜΟU) για τις αερομεταφορές. Όπως ο ίδιος υποστήριξε, η παρουσία της Αegean στη γραμμή της Κωνσταντινούπολης «πατάει» στο συγκεκριμένο ΜΟU, το οποίο όμως «ουδέποτε μετουσιώθηκε σε συμφωνία, ώστε να επικυρωθεί από τη Βουλή ως επέκταση της διακρατικής συμφωνίας αερομεταφορών μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας».

Εμφύλιος
Οι αρχικές καταγγελίες της ΜΙG προκάλεσαν εμφύλιο στην κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επιχείρησε να απεμπλακεί από τον τρόπο εισόδου της Αegean στη γραμμή της Κωνσταντινούπολης, επιρρίπτοντας ουσιαστικά τις ευθύνες γι΄ αυτό στο υπουργείο Μεταφορών και την ΥΠΑ.

Χθες, κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών, απαντώντας ουσιαστικά στην ανακοίνωση αυτή, ανέφεραν ότι «ο υπουργός Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδης αγνοούσε το συγκεκριμένο ΜΟU με τους Τούρκους», σε αντίθεση με το υπουργείο Εξωτερικών που είχε άμεσα τρεις εμπλεκόμενους υπαλλήλους στην υπογραφή του. Πάντως, στο ερώτημα πώς ήταν δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν το ΜΟU υπογράφουν και τρεις υπάλληλοι της ΥΠΑ, υπηρεσίας που εποπτεύεται άμεσα από το υπουργείο Μεταφορών, οι ίδιοι κύκλοι απαντούσαν: «Δυστυχώς, η πρώτη ενημέρωσή μας για το μνημόνιο προήλθε από ιδιώτη επιχειρηματία (σ.σ.: εννοούσαν τον κ. Βγενόπουλο)...»!

Ακόμα, οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών άφηναν χθες να εννοηθεί ότι προηγούμενη διοίκηση της ΥΠΑ, η οποία είχε διοριστεί από τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη (πολιτικό φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη), αντικαταστάθηκε κυρίως για τον λόγο αυτό. Έπειτα από αυτό ανατέθηκε σε ειδική επιτροπή η πιθανή επανεξέταση της σχετικής διαδικασίας αδειοδότησης των πρόσθετων αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηδάκης, ως υπουργός Μεταφορών, προκειμένου να τοποθετήσει τον «δικό» του άνθρωπο στο τιμόνι της ΥΠΑ (πτυχιούχο ΚΑΤΕΕ), τροποποίησε τον σχετικό νόμο (ν.δ.

714/70) ως προς το προσοντολόγιο των υποψήφιων διοικητών, αντικαθιστώντας τον όρο «πτυχίο Ανωτάτης Σχολής» με τον όρο «πτυχίο Ανωτέρας ή Ανωτάτης Εκπαίδευσης»!

Σημειώνεται ότι στην προχθεσινή δεύτερη σφοδρή επίθεσή του κατά της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, ο όμιλος της ΜΙG μέσω έξι ερωτημάτων άφηνε αιχμές για ενδεχόμενη εμπλοκή της κ. Μπακογιάννη, όχι μόνο στην αδειοδότηση της Αegean να εκτελεί πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και για την αεροπορική σύνδεση Σμύρνης- Αθήνας, μέσω τουρκικής εταιρείας που εκτελεί δρομολόγια και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Πρόσθετε δε ότι θα ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση να ανοίξει τον φάκελο Αegean, καθώς αμφισβητεί ευθέως τον τρόπο με τον οποίο τα τελευταία χρόνια «ανδρώθηκε» εις βάρος της κρατικής Ολυμπιακής.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης δήλωσε χθες ότι «είναι ολοφάνερο πως υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών». Πρόσθεσε δε ότι «όσον αφορά την εντιμότητα της κ. Μπακογιάννη, δεν έχω κανένα λόγο να την αμφισβητήσω».

Read more...

Οι επαφές Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη



Σήμερα ολοκληρώνεται το ταξίδι-«αστραπή» του κ. Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη, όπου ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του G20 στο Πίτσμπουργκ.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του προεδρείου αναμενόταν να παρουσιαστούν οι εκθέσεις των ομάδων εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ειδικότερα: της Επιτροπής για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα, με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο κ. Τζόζεφ Στίγκλιτζ, και της Επιτροπής για τη Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία, στην οποία προεδρεύουν ο πρώην πρόεδρος της Χιλής και ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή κ. Ρικάρντο Λάγος και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας κ. Γέραν Πέρσον. tovima.gr
Read more...

Οι δελφίνοι εκστρατεύουν για τη διαδοχή


Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι από τις 5 Οκτωβρίου θα εκδηλωθεί η αμφισβήτηση του Κ. Καραμανλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣtovima.gr
Τα πρώτα συμπεράσματα των μυστικών μετρήσεων που έφθασαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για την τηλεοπτική αναμέτρηση του κ. Κ.Καραμανλή με τον κ. Γ. Παπανδρέου σκόρπισαν την κατήφεια και την απογοήτευση στους επιτελείς του και επανέφεραν τους τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Η εμφάνιση του Πρωθυπουργού απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ικανοποίησε τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους του κόμματος αλλά δεν άγγιξε τους αναποφάσιστους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους φαίνεται να γοητεύθηκαν περισσότερο από την ήπια και μετριοπαθή εμφάνιση του κ. Παπανδρέου. «Χάσαμε οριστικά την εκλογική μάχη,ας ετοιμαζόμαστε τώρα για την επομένη της ήττας» παρατηρούσαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Οπως υποστηρίζουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που βολιδοσκοπούνται ήδη από κορυφαία στελέχη, η μάχη της διαδοχής από τους δελφίνους έχει ήδη αρχίσει και θα κορυφωθεί το επόμενο δεκαήμερο, καθώς όλοι θέλουν να είναι προετοιμασμένοι εφόσον οι εξελίξεις δρομολογηθούν από την επομένη των εκλογών.

Το κλίμα αυτό θα πρέπει να διέγνωσε χθες και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία στην πρώτη της συνέντευξη μετά την περιπέτεια της υγείας της έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν προτίθεται να αμφισβητήσει τον κ. Καραμανλή, ομολογώντας όμως ταυτόχρονα με έμμεσο τρόπο ότι η εκλογική μάχη έχει χαθεί και πως θα ακολουθήσουν αναταράξεις. «Δεν βλέπω ποιος είναι αυτός ο οποίος θα μπορούσε ποτέ κατ΄ αρχάς να αμφισβητήσει τον Καραμανλή και, δεύτερον, ποιος είναι αυτός ο οποίος θα μπορούσε τυχόν να διασπάσει.Σε ό,τι με αφορά εγώ δεν θα το θέσω πάντως» τόνισε η υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον Real FΜ.

Στο ίδιο πνεύμα εμφανίστηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος επεσήμανε πως «ίσως να μην έχει ακόμη εξηγηθεί επαρκώς στους πολίτες γιατί η ΝΔ κατέφυγε στις εκλογές».

Τις αποφάσεις του κ. Καραμανλή αμφισβήτησε χθες και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία σημείωσε με νόημα ότι «τα ψηφοδέλτια Επικρατείας είναι για εκείνους που δεν μπορούν να εκλεγούν με σταυρό». «Πιστεύουμε ότι ο κόσμος και πρώτα πρώτα οι νεοδημοκράτεςτις 10-12 ημέρες που μένουν θα εμπιστευθούν για μία ακόμη φορά τον Κ. Καραμανλή» επισήμανε και ο κ. Ελ. Ζαγορίτης, ομολογώντας εμμέσως ότι το ΠαΣοΚ εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας.

O πως εκτιμούν έμπειρα στελέχη του κόμματος, από την 5η Οκτωβρίου η Ρηγίλλης θα μπει σε φάση περιδίνησης καθώς είναι πια πολύ πιθανόν να παραμείνει ακέφαλη. Και, όπως τονίζουν, η κυρία Μπακογιάννη, οι κκ. Δ.Αβραμόπουλος και Α.Σαμαράς που προβάλλουν ως διεκδικητές του γαλάζιου θρόνου έχουν ήδη αρχίσει να κινητοποιούνται.

Η υπουργός Εξωτερικών θα έχει σήμερα το δικό της τηλεοπτικό «ντιμπέιτ» με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ενώ το επιτελείο της προετοιμάζει πυρετωδώς την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή της για την Τετάρτη.

Ο υπουργός Υγείας σαρώνει την «περιφέρεια» και μετά την Καλαμάτα περιοδεύει αύριο στην Καρδίτσα, το Σάββατο στη Λήμνο και την Κυριακή στην Κέρκυρα, έχοντας παράλληλα επαφές με τον κομματικό μηχανισμό.

Ο υπουργός Πολιτισμού έχει επαφές με στελέχη του κομματικού μηχανισμού αλλά και με βουλευτές, αποφεύγοντας όμως τις δημόσιες εμφανίσεις την προεκλογική περίοδο.

Τι καταλογίζουν στον Πρωθυπουργό
Η αποτυχία του κ. Καραμανλή να διατηρήσει τις εντυπώσεις σε βάρος του αντιπάλου του, που κέρδισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Δευτέρας με τους πολιτικούς αρχηγούς, πυροδότησε ταυτόχρονα και ένα νέο κύμα αμφισβήτησης της επικοινωνιακής ομάδας της κυβέρνησης, με τα στελέχη της ΝΔ να την κατηγορούν πως «έστησε» λάθος τον κ. Καραμανλή και δεν τον προετοίμασε σωστά για να είναι πιο επιθετικός και να εκμεταλλευθεί τα λάθη του προέδρου του ΠαΣοΚ.

«Είχε τις καλές στιγμές του ο κ. Καραμανλής, είχε και τις λιγότερο καλές» ανέφερε χθες η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Star Channel.

«Υπήρξαν τουλάχιστον έξι περιπτώσεις που ο Παπανδρέου έμεινε εκτεθειμένος και ο Καραμανλής δεν αξιοποίησε ούτε μία» τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες στελέχη της ΝΔ με τηλεοπτική εμπειρία επισημαίνοντας έξι λάθη του κ. Παπανδρέου που δεν αξιοποίησε. Συγκεκριμένα:

1. Την άρνησή του να δεσμευθεί ρητά ότι δεν θα φορολογήσει επιπλέον τους αγρότες και τους μισθωτούς.

2. Την ομολογία του ότι είναι και εκείνος υπέρ της καθιέρωσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

3. Την αμηχανία του όταν του ζητήθηκε να ταχθεί υπέρ ή κατά της εκτροπής του Αχελώου.

4. Την αδυναμία του να εξηγήσει πώς θα επαναδιαπραγματευθεί την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και την εκ νέου είσοδο του Δημοσίου σε ΟΤΕ και Ολυμπιακή.

5. Την απροθυμία του να δεσμευθεί αν προτίθεται να μπλοκάρει τον Δεκέμβριο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

6. Τη δήλωση που είχε κάνει την προηγουμένη ότι αμφισβητεί τα επίσημα οικονομικά μεγέθη ζητώντας διευκρινίσεις από τον Πρωθυπουργό.

Read more...

Στο ΠαΣοΚ ξορκίζουν τον εφησυχασμό


Ικανοποίηση στην Ιπποκράτους μετά τα ντιμπέιτ- σε συναγερμό ο κομματικός μηχανισμός για να κλειδώσει η αυτοδυναμία Τον κίνδυνο του εφησυχασμού επιχειρούν να αποτρέψουν στο ΠαΣοΚ, έπειτα και από την ολοκλήρωση της κύριας φάσης της προεκλογικής εκστρατείας, με τη διεξαγωγή των δύο ντιμπέιτ.

Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου βγαίνει αλώβητος, αν όχι κερδισμένος, από την κατά μέτωπον αντιπαράθεση με τον κ. Καραμανλή το βράδυ της Τρίτης. Χαρακτηριστική ήταν η αποτίμηση που διετύπωσε ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ι. Ραγκούσης , μιλώντας από τη συχνότητα του Real FΜ. «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί ο Γ. Παπανδρέου ξεδίπλωσε με έναν πολύ σαφή και απλό, άρα και αποτελεσματικό τρόπο τις απόψεις του, τα επιχειρήματά του και κυρίως την πρότασή του για το αύριο της χώρας. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί δόθηκε η ευκαιρία στους πολίτες να δουν, να κρίνουν, να συγκρίνουν τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα της χώρας και να αποφασίσουν». Την ίδια στιγμή, η Ιπποκράτους κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι στο ντιμπέιτ είπε πέντε «μεγάλα ψέματα»: για τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης με υπογραφή του κ. Παπανδρέου, για το ύψος και την προέλευση του χρέους, για τη μείωση της ανεργίας, για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΠαΣοΚ (10 δισ. ευρώ, αντί για 2,5- 3 δισ., που λένε στο ΠαΣοΚ) και για τη μείωση των φόρων στη μέση οικογένεια.

Κατόπιν αυτών, στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι οι θετικές εντυπώσεις που σχηματίζονται υποκρύπτουν και μια παγίδα: να θεωρηθεί βέβαιη όχι απλώς η νίκη στις εκλογές αλλά και η επίτευξη αυτοδυναμίας. Το ενδεχόμενο αυτό έχει αρχίσει να προξενεί μια κάποια ανησυχία στην Ιπποκράτους, ειδικώς σε συνδυασμό με τα κρούσματα αλαζονικών συμπεριφορών εκ μέρους στελεχών.

Αυτό που προβληματίζει ως έναν βαθμό τα κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ είναι το γεγονός ότι σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η συσπείρωση του κόμματος εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλή, χωρίς δηλαδή πολλά περιθώρια βελτίωσης, και υπό αυτό το πρίσμα κύριο μέλημα της Ιπποκράτους είναι τουλάχιστον να διατηρήσει τη δυναμική της, καθώς ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ποια περιθώρια υπάρχουν για προσέλκυση ψηφοφόρων από άλλους χώρους.

Ε ν όψει αυτών, δεν είναι τυχαίο ότι για την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας το ΠαΣοΚ διοργανώνει δεκάδες ομιλίες κορυφαίων στελεχών σε όλη τη χώρα, «επιστρατεύοντας» γι΄ αυτόν τον σκοπό πρόσωπα όπως ο Γραμματέας του ΕΣ κ. Ι. Ραγκούσης, ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο κ. Π. Γερουλάνος , το σύνολο των ευρωβουλευτών, αλλά και στελέχη τα οποία θα κληθούν να αφήσουν για λίγο τις εκλογικές τους περιφέρειες, όπως οι κκ. Ευ. Βενιζέλος, Γ. Φλωρίδης , Κ. Σκανδαλίδης, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά.

Χαρακτηριστική της προσπάθειας αποτροπής του εφησυχασμού ήταν η χθεσινή δήλωση της κυρίας Διαμαντοπούλου στον City 99,5, όπου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε με έμφαση ότι δεν έχει κλειδώσει η αυτοδυναμία και ότι απαιτείται πολλή δουλειά ως τις τελευταίες ημέρες. Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη όπως ο κ. Απ. Κακλαμάνης από την ίδια συχνότητα είχαν επισημάνει ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση. «Ως την τελευταία στιγμή πρέπει να αγωνιζόμαστε. Εγώ πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι πολύ θετικές για νίκη, για αυτοδυναμία, αλλά ως την τελευταία στιγμή χρειάζεται αγώνας» είχε δηλώσει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

Read more...

Το Δεκαήμερο των Δελφίνων...


Στηρίζουν δημοσίως τον κ. Καραμανλή αλλά προετοιμάζονται ήδη για τη διαδοχή...
Τα πρώτα συμπεράσματα των μυστικών μετρήσεων που έφθασαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για την τηλεοπτική αναμέτρηση του κ. Κ.Καραμανλή με τον κ. Γ. Παπανδρέου σκόρπισαν την κατήφεια και την απογοήτευση στους επιτελείς του και επανέφεραν τους τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η εμφάνιση του Πρωθυπουργού απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ικανοποίησε τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους του κόμματος αλλά δεν άγγιξε τους αναποφάσιστους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους φαίνεται να...

...γοητεύθηκαν περισσότερο από την ήπια και μετριοπαθή εμφάνιση του κ. Παπανδρέου. «Χάσαμε οριστικά την εκλογική μάχη,ας ετοιμαζόμαστε τώρα για την επομένη της ήττας» παρατηρούσαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Οπως υποστηρίζουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που βολιδοσκοπούνται ήδη από κορυφαία στελέχη, η μάχη της διαδοχής από τους δελφίνους έχει ήδη αρχίσει και θα κορυφωθεί το επόμενο δεκαήμερο, καθώς όλοι θέλουν να είναι προετοιμασμένοι εφόσον οι εξελίξεις δρομολογηθούν από την επομένη των εκλογών.

Το κλίμα αυτό θα πρέπει να διέγνωσε χθες και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία στην πρώτη της συνέντευξη μετά την περιπέτεια της υγείας της έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν προτίθεται να αμφισβητήσει τον κ. Καραμανλή, ομολογώντας όμως ταυτόχρονα με έμμεσο τρόπο ότι η εκλογική μάχη έχει χαθεί και πως θα ακολουθήσουν αναταράξεις. «Δεν βλέπω ποιος είναι αυτός ο οποίος θα μπορούσε ποτέ κατ΄ αρχάς να αμφισβητήσει τον Καραμανλή και, δεύτερον, ποιος είναι αυτός ο οποίος θα μπορούσε τυχόν να διασπάσει.Σε ό,τι με αφορά εγώ δεν θα το θέσω πάντως» τόνισε η υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον Real FΜ.

Στο ίδιο πνεύμα εμφανίστηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος επεσήμανε πως «ίσως να μην έχει ακόμη εξηγηθεί επαρκώς στους πολίτες γιατί η ΝΔ κατέφυγε στις εκλογές».

Τις αποφάσεις του κ. Καραμανλή αμφισβήτησε χθες και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία σημείωσε με νόημα ότι «τα ψηφοδέλτια Επικρατείας είναι για εκείνους που δεν μπορούν να εκλεγούν με σταυρό». «Πιστεύουμε ότι ο κόσμος και πρώτα πρώτα οι νεοδημοκράτεςτις 10-12 ημέρες που μένουν θα εμπιστευθούν για μία ακόμη φορά τον Κ. Καραμανλή» επισήμανε και ο κ. Ελ. Ζαγορίτης, ομολογώντας εμμέσως ότι το ΠαΣοΚ εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας.

O πως εκτιμούν έμπειρα στελέχη του κόμματος, από την 5η Οκτωβρίου η Ρηγίλλης θα μπει σε φάση περιδίνησης καθώς είναι πια πολύ πιθανόν να παραμείνει ακέφαλη. Και, όπως τονίζουν, η κυρία Μπακογιάννη, οι κκ. Δ.Αβραμόπουλος και Α.Σαμαράς που προβάλλουν ως διεκδικητές του γαλάζιου θρόνου έχουν ήδη αρχίσει να κινητοποιούνται.

Η υπουργός Εξωτερικών θα έχει σήμερα το δικό της τηλεοπτικό «ντιμπέιτ» με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ενώ το επιτελείο της προετοιμάζει πυρετωδώς την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή της για την Τετάρτη.

Ο υπουργός Υγείας σαρώνει την «περιφέρεια» και μετά την Καλαμάτα περιοδεύει αύριο στην Καρδίτσα, το Σάββατο στη Λήμνο και την Κυριακή στην Κέρκυρα, έχοντας παράλληλα επαφές με τον κομματικό μηχανισμό.

Ο υπουργός Πολιτισμού έχει επαφές με στελέχη του κομματικού μηχανισμού αλλά και με βουλευτές, αποφεύγοντας όμως τις δημόσιες εμφανίσεις την προεκλογική περίοδο.

Τι καταλογίζουν στον Πρωθυπουργό
Η αποτυχία του κ. Καραμανλή να διατηρήσει τις εντυπώσεις σε βάρος του αντιπάλου του, που κέρδισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Δευτέρας με τους πολιτικούς αρχηγούς, πυροδότησε ταυτόχρονα και ένα νέο κύμα αμφισβήτησης της επικοινωνιακής ομάδας της κυβέρνησης, με τα στελέχη της ΝΔ να την κατηγορούν πως «έστησε» λάθος τον κ. Καραμανλή και δεν τον προετοίμασε σωστά για να είναι πιο επιθετικός και να εκμεταλλευθεί τα λάθη του προέδρου του ΠαΣοΚ.

«Είχε τις καλές στιγμές του ο κ. Καραμανλής, είχε και τις λιγότερο καλές» ανέφερε χθες η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Star Channel.

«Υπήρξαν τουλάχιστον έξι περιπτώσεις που ο Παπανδρέου έμεινε εκτεθειμένος και ο Καραμανλής δεν αξιοποίησε ούτε μία» τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες στελέχη της ΝΔ με τηλεοπτική εμπειρία επισημαίνοντας έξι λάθη του κ. Παπανδρέου που δεν αξιοποίησε. Συγκεκριμένα:

1. Την άρνησή του να δεσμευθεί ρητά ότι δεν θα φορολογήσει επιπλέον τους αγρότες και τους μισθωτούς.

2. Την ομολογία του ότι είναι και εκείνος υπέρ της καθιέρωσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

3. Την αμηχανία του όταν του ζητήθηκε να ταχθεί υπέρ ή κατά της εκτροπής του Αχελώου.

4. Την αδυναμία του να εξηγήσει πώς θα επαναδιαπραγματευθεί την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και την εκ νέου είσοδο του Δημοσίου σε ΟΤΕ και Ολυμπιακή.

5. Την απροθυμία του να δεσμευθεί αν προτίθεται να μπλοκάρει τον Δεκέμβριο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

6. Τη δήλωση που είχε κάνει την προηγουμένη ότι αμφισβητεί τα επίσημα οικονομικά μεγέθη ζητώντας διευκρινίσεις από τον Πρωθυπουργό.

nonews-news.


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΕΘΝΟΣ: Κατήφεια και γκρίνια στη Ν.Δ.
Νέος γύρος εσωστρέφειας για τη Ν.Δ., μετά την πιστοποίηση της αδυναμίας του πρωθυπουργού να κερδίσει κάποιους από τους χαμένους πόντους, αξιοποιώντας τις δύο τηλεμαχίες.

ΤΑ ΝΕΑ: Αερομαχίες διαδοχής στην Ν.Δ.
Αερομαχίες διαδοχής πάνω από τη Ρηγίλλης φέρνει εν όψει της επόμενης μέρας των εκλογών η σκληρή κόντρα που μαίνεται ανάμεσα στη MIG και την Aegean Airlines, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται και η υπυοργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιδού το κόλπο με το Stage
Με χρήματα των φορολογουμένων και όχι από κοινοτικά κονδύλια θα καλυφθούν οι 12.000 προεκλογικές προσλήψεις-stage που έθεσε σ' εφαρμογή η κυβέρνηση μέσω ΟΑΕΔ. Τα στοιχεία διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του πρωθυπυοργού στην τηλεμαχία, ότι δήθεν δεν ήθελε να χαθούν κοινοτικοί πόροι.



Read more...