Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Υπόγειος πόλεμος για την επόμενη μέρα


Το υπουργείο Μεταφορών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντελέζος ΤΑ ΝΕΑ
«Αερομαχίες» διαδοχής πάνω από τη Ρηγίλλης φέρνει εν όψει της επόμενης μέρας των εκλογών, η σκληρή κόντρα που μαίνεται ανάμεσα στη ΜΙG και την Αegean Αirlines, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται και η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

O πρόεδρος της ΜΙG και ιδιοκτήτης της Οlympic Αir κ. Ανδρέας Βγενόπουλος με «σύμμαχο» το υπουργείο Μεταφορών, επιτέθηκε προχθές για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη που διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Βασιλάκη της Αegean. Με αφορμή την επέκταση των δρομολογίων της ιδιωτικής εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, έκανε λόγο για «ενδεχόμενη εμπλοκή» της υπουργού σε διοικητικές πράξεις που ενίσχυσαν «υπογείως» την Αegean Αirlines.

Μάλιστα χθες, η ΜΙG ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη (σήμερα επρόκειτο να κατατεθεί σχετική αγωγή) κατά της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, «απαντώντας» έτσι στην υπουργό Εξωτερικών που πρώτη δήλωσε ότι καταφεύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προστατευτεί «από τη λάσπη» που δέχεται από τον κ. Βγενόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΜΙG άνοιξε μέτωπο με την κ. Μπακογιάννη την περασμένη Πέμπτη, στα αποκαλυπτήρια της Οlympic Αir, καταγγέλλοντας συγκεκριμένα πως το υπουργείο Εξωτερικών και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ερήμην του υπουργείου Μεταφορών, προχώρησαν τον περασμένο Ιούνιο στην υπογραφή ενός ελληνοτουρκικού μνημονίου κατανόησης (ΜΟU) για τις αερομεταφορές. Όπως ο ίδιος υποστήριξε, η παρουσία της Αegean στη γραμμή της Κωνσταντινούπολης «πατάει» στο συγκεκριμένο ΜΟU, το οποίο όμως «ουδέποτε μετουσιώθηκε σε συμφωνία, ώστε να επικυρωθεί από τη Βουλή ως επέκταση της διακρατικής συμφωνίας αερομεταφορών μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας».

Εμφύλιος
Οι αρχικές καταγγελίες της ΜΙG προκάλεσαν εμφύλιο στην κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επιχείρησε να απεμπλακεί από τον τρόπο εισόδου της Αegean στη γραμμή της Κωνσταντινούπολης, επιρρίπτοντας ουσιαστικά τις ευθύνες γι΄ αυτό στο υπουργείο Μεταφορών και την ΥΠΑ.

Χθες, κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών, απαντώντας ουσιαστικά στην ανακοίνωση αυτή, ανέφεραν ότι «ο υπουργός Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδης αγνοούσε το συγκεκριμένο ΜΟU με τους Τούρκους», σε αντίθεση με το υπουργείο Εξωτερικών που είχε άμεσα τρεις εμπλεκόμενους υπαλλήλους στην υπογραφή του. Πάντως, στο ερώτημα πώς ήταν δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν το ΜΟU υπογράφουν και τρεις υπάλληλοι της ΥΠΑ, υπηρεσίας που εποπτεύεται άμεσα από το υπουργείο Μεταφορών, οι ίδιοι κύκλοι απαντούσαν: «Δυστυχώς, η πρώτη ενημέρωσή μας για το μνημόνιο προήλθε από ιδιώτη επιχειρηματία (σ.σ.: εννοούσαν τον κ. Βγενόπουλο)...»!

Ακόμα, οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών άφηναν χθες να εννοηθεί ότι προηγούμενη διοίκηση της ΥΠΑ, η οποία είχε διοριστεί από τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη (πολιτικό φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη), αντικαταστάθηκε κυρίως για τον λόγο αυτό. Έπειτα από αυτό ανατέθηκε σε ειδική επιτροπή η πιθανή επανεξέταση της σχετικής διαδικασίας αδειοδότησης των πρόσθετων αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηδάκης, ως υπουργός Μεταφορών, προκειμένου να τοποθετήσει τον «δικό» του άνθρωπο στο τιμόνι της ΥΠΑ (πτυχιούχο ΚΑΤΕΕ), τροποποίησε τον σχετικό νόμο (ν.δ.

714/70) ως προς το προσοντολόγιο των υποψήφιων διοικητών, αντικαθιστώντας τον όρο «πτυχίο Ανωτάτης Σχολής» με τον όρο «πτυχίο Ανωτέρας ή Ανωτάτης Εκπαίδευσης»!

Σημειώνεται ότι στην προχθεσινή δεύτερη σφοδρή επίθεσή του κατά της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, ο όμιλος της ΜΙG μέσω έξι ερωτημάτων άφηνε αιχμές για ενδεχόμενη εμπλοκή της κ. Μπακογιάννη, όχι μόνο στην αδειοδότηση της Αegean να εκτελεί πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και για την αεροπορική σύνδεση Σμύρνης- Αθήνας, μέσω τουρκικής εταιρείας που εκτελεί δρομολόγια και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Πρόσθετε δε ότι θα ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση να ανοίξει τον φάκελο Αegean, καθώς αμφισβητεί ευθέως τον τρόπο με τον οποίο τα τελευταία χρόνια «ανδρώθηκε» εις βάρος της κρατικής Ολυμπιακής.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης δήλωσε χθες ότι «είναι ολοφάνερο πως υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών». Πρόσθεσε δε ότι «όσον αφορά την εντιμότητα της κ. Μπακογιάννη, δεν έχω κανένα λόγο να την αμφισβητήσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: