Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Αλλα 3,8 δισ. ευρώ ανείσπρακτα παρά τη χαριστική ρύθμιση ΙΚΑ

Μηδέν εις το πηλίκον του ΙΚΑ προσέφερε η νέα, τέταρτη κατά σειρά εντός μιας πενταετίας, χαριστική ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών.

Το «Σύστημα Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών» του 2010 παρουσίασε ο διοικητής του ΙΚΑ Θεόδωρος Αμπατζόγλου (στη μέση) Το «Σύστημα Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών» του 2010 παρουσίασε ο διοικητής του ΙΚΑ Θεόδωρος Αμπατζόγλου (στη μέση) Από τα 4 δισ. των καθυστερημένων οφειλών που δεν αποδίδουν οι 240.000 επιχειρήσεις (σημ.: εκ των οποίων οι 23.000 θεωρούνται «νεκρές») με τη νέα ρύθμιση που έληξε τον περασμένο Ιούνιο, το ΙΚΑ εισέπραξε μόλις 170 εκατ. ευρώ. Εχουμε δηλαδή ουσιαστικά άλλα 3,8 δισ. ανείσπρακτα, τη στιγμή που η απερχόμενη κυβέρνηση συνεχώς ρωτά «πού θα βρεθούν τα λεφτά;».

Κατά πάγια τακτική, η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών (ή κακοπληρωτών) βλέπει τις ρυθμίσεις σαν ευκαιρία για την πολυπόθητη ασφαλιστική ενημερότητα.

Αποδέχεται τη χαριστική ρύθμιση, αλλά μετά την πληρωμή της μικρής προκαταβολής (2% της συνολικής οφειλής) και τη λήψη της πολυπόθητης ασφαλιστικής ενημερότητας (για τη διεκπεραίωση τραπεζικών εργασιών, δανειών, πληρωμές από Δημόσιο κ.ά.) δεν τηρεί τις υποχρεώσεις (80 μηνιαίες δόσεις).

«Πριν από 5 χρόνια οι οφειλές ήταν 1,5 δισ. ευρώ και τώρα έχουν εκτοξευτεί στο ποσό-ρεκόρ των 4 δισ.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Β. Κόκκαλης. Και συνεχίζει: «Οι χαριστικές ρυθμίσεις σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως έχουν αποτέλεσμα να αυξάνονται οι οφειλέτες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι επιχειρηματίες μπαίνουν στη ρύθμιση, πληρώνουν μία ή δύο δόσεις και στη συνέχεια περιμένουν την ακόμη πιο ευνοϊκή ρύθμιση».

Τα έσοδα... σταθερά

Στο μεταξύ, η κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ, συνεπικουρούμενη οπωσδήποτε και από την οικονομική κρίση, οδηγεί τα οικονομικά του Ιδρύματος σε αδιέξοδο. Με πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων στο 8% φέτος, οι εισροές κινούνται ελάχιστα πάνω από τα περσινά έσοδα, ενώ οι δαπάνες έχουν ξεφύγει κάθε ελέγχου. «Τρέχουν» με 9% στον κλάδο σύνταξης και 15% στην υγεία (φάρμακα και νοσοκομειακή περίθαλψη).

Μέσα σε αυτό το κλίμα και 10 ημέρες πριν από τις εκλογές η απερχόμενη διοίκηση του Ιδρύματος διά του προέδρου του Θεόδωρου Αμπατζόγλου ανακοίνωσε νέο σύστημα συνταγογράφησης και ελέγχου των φαρμάκων, αλλά από τον... επόμενο χρόνο (όταν οι ίδιοι δεν θα είναι στη θέση τους με βάση τις πολιτικές εξελίξεις που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις).

Το έργο αφορά την «ανάπτυξη, εγκατάσταση και υποστήριξη καινοτόμων συστημάτων πληροφορικής, τα οποία είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής διαχείρισης εκτελέσεων συνταγών και της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης λογαριασμών φαρμακείων συμβεβλημένων με το ΙΚΑ...» όπως γενικόλογα αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι στην έκρηξη των δαπανών υγείας συνέβαλαν τόσο η κατάργηση της λίστας συνταγογραφούμενων σκευασμάτων όσο και οι πλαστές δαπάνες προς τα διαγνωστικά κέντρα. *

enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: