Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Οργή για το... δάσος Καραμανλή


«Είμαστε Κοινότητα από το 1978», λένε οι 5.000 κάτοικοι της Ανθούσας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας prok@dolnet.gr ΣΤΑ ΝΕΑ
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Ανθούσας μετά το τέχνασμα του Πρωθυπουργού στο ντιμπέιτ να «βαφτίσει» πράξη αποχαρακτηρισμού δάσους την αναγνώριση της Κοινότητας της Ανθούσας και την ένταξή της στο σχέδιο πόλης, με στόχο να εμπλέξει τον κ. Γ. Παπανδρέου, που συνυπέγραφε το σχετικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση του 2002 που είχε υπερψηφίσει και η Ν.Δ.

Το κέντρο της Κοινότητας της Ανθούσας έχει αναπτυχθεί γύρω από τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τα «βαφτίσια» της περιοχής ως δάσους ήταν χθες από τα κυριότερα θέματα συζήτησης στα καφενεία της περιοχής. «Η περιοχή είναι αστική και όχι δασική», αναφέρει ο κοινοτικός σύμβουλος κ. Αλέξης Ευαγγέλου. «Η Ανθούσα έγινε Κοινότητα το 1978 και φανταστείτε ότι τώρα βρισκόμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης των πολεοδομικών μελετών προκειμένου να ακολουθήσει η πράξη εφαρμογής. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο». «Θεωρώ ότι η κίνηση αυτή του κ. Καραμανλή ήταν απλώς μια πολιτική φωτοβολίδα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση γιατί το είπε αυτό. Η Ανθούσα είναι ένα από τα πιο παλιά προάστια. Πιο παλιό από το Ντράφι, που έχει αποκτήσει σχέδιο πόλης, την Καλλιτεχνούπολη και τον Βουτζά, περιοχές στις οποίες εμείς οι παλιοί κάτοικοι πηγαίναμε για κυνήγι», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ.

64χρονος Ηλίας Παπανικολάου που μένει στην περιοχή από το 1953. «Όταν πρωτοεγκατασταθήκαμε στην περιοχή που ήταν σπαρμένη ρεβίθια δεν ξεπερνούσαμε τους 100 κατοίκους.

Πληθυσμική έκρηξη
Σήμερα φθάσαμε τους 5.000. Οι δρόμοι “κόπηκαν” το 1952, ενώ ρεύμα και συγκοινωνία έχουμε από το 1968. Από τότε μάς λένε ότι η περιοχή θα μπει όλη στο σχέδιο πόλης, αλλά ακόμη περιμένουμε...».

Ο πληθυσμός της Κοινότητας, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 3.024 κάτοικοι, αλλά στην πράξη σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής είναιπου απέχει 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και 2 από την Παλλήνη- 5.000 κάτοικοι. Η πληθυσμική έκρηξη γίνεται στη δεκαετία του ΄80 οπότε και ουσιαστικά τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός της. Η Ανθούσα καταλαμβάνει έκταση περίπου 4.000

στρεμμάτων και εκτείνεται από τους αγρούς της Παλλήνης μέχρι και τη ράχη της περιοχής Ντράφι. Το 1995, το 1998 αλλά και εφέτος το καλοκαίρι η περιοχή δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές.

«Εμείς προσπαθήσαμε και διορθώσαμε το 2002 μια αδικία να χαρακτηριζόμαστε αναδασωτέα περιοχή από το 1934», επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Ανθούσας κ. Θωμάς Μπακαλάκος. «Μάλιστα στα όπλα που χρησιμοποιήσαμε για να το πετύχουμε ήταν και η γνωμοδότηση του καθηγητή κ. Σπύρου Φλογαΐτη που σήμερα είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών», σημειώνει.

Όμηροι της Νομαρχίας
Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπακαλάκος, «τον Οκτώβριο του 2004 έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης προκειμένου να αρχίζει ο συνολικός πολεοδομικός σχεδιασμός, ο οποίος έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί σε 27 μήνες. Τα χρόνια πέρασαν κι ακόμη βρισκόμαστε στη φάση της κτηματογράφησης... Από τα 4.000 στρέμματα της Κοινότητας τα 1.000 έχουν εγκριθεί ως περιαστικό δάσος. Από τα υπόλοιπα 3.000 στρέμματα έχουν μπει στο σχέδιο πόλης και έχουν αποκτήσει πολεοδομικό ίχνος στον χάρτη μόνο τα 150 το 1999 με δική μας πρωτοβουλία. Αυτό έχει ως συνέπεια πάνω από 4.500

άνθρωποι στα χαρτιά να κατοικούν σε αυθαίρετα και να είναι όμηροι της νομαρχίας φοβούμενοι μήπως κατεδαφιστούν τα σπίτια τους».

Ο 84χρονος Δημήτρης Ξένος μένει στην περιοχή 31 χρόνια. «Έχω δηλώσει το αυθαίρετό μου με βάση ό,τι προβλεπόταν στον νόμο Τρίτση και έτσι θεωρώ τον εαυτό μου νόμιμο», λέει. «Τούφες δάσους υπάρχουν διάσπαρτες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι σε δάσος. Εδώ πάντα ήταν βοσκοτόπια και γεωργικές εκτάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: