Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ Ι.Χ. ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ


Ρεπορτάζ : Ευγενία Τζώρτζη
(από την Καθημερινή)

Σε αναζήτηση άλλης ασφαλιστικής εταιρείας θα πρέπει να καταφύγουν όλοι οι κάτοχοι αυτοκινήτων που ήταν ασφαλισμένοι στις πέντε εταιρείες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας, μετά την πάροδο των 30 ημερών που διαρκεί η κάλυψη του Επικουρικού Κεφαλαίου. Η πρακτική που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα οι εταιρείες του κλάδου, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη ζημία των... μηνών ασφάλισης μέχρι τη λήξη του συμβολαίου, δεν φαίνεται να προκρίνεται στην περίπτωση των 850.000 ασφαλισμένων οχημάτων, που θα βρεθούν ουσιαστικά ανασφάλιστα από το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Οι ζημίες των αυτοκινήτων που θα μεταφερθούν στο Επικουρικό Κεφάλαιο εκτιμάται ότι θα εκτινάξουν το κόστος εξυπηρέτησής τους σε δεκάδες εκατομμύρια και η προσφυγή στον δανεισμό θεωρείται πολύ πιθανή.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και διευθύνοντος συμβούλου της Interamerican κ. Γιώργου Κώτσαλου, η πλειοψηφία των εταιρειών κατά τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ενωση απέρριψε αυτή την πρακτική, με το σκεπτικό ότι λόγω του όγκου των αυτοκινήτων θα συσσωρεύει υψηλές ζημίες.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΕΕ υπεραμύνθηκε της ανάγκης εξυγίανσης της αγοράς, παραδέχθηκε ωστόσο ότι τα ανοιχτά θέματα που ανακύπτουν για τα συμβόλαια ζωής είναι αρκετά, παρά τη δέσμευση που έχει αναλάβει το Δημόσιο για την παροχή εγγύησης στις εταιρείες που θα αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο. Σε ό, τι αφορά τα συμβόλαια Υγείας, γκρίζα ζώνη αποτελεί το κατά πόσον το Δημόσιο θα εγγυηθεί μόνο τις εκκρεμείς ή και τις μελλοντικές αποζημιώσεις, όπως επίσης και το κατά πόσον θα διατηρηθούν στα συμβόλαια ζωής όροι που θεωρούνται παράνομοι.
Η πρόταση για δημιουργία ενός φορέα τύπου «bad bank» συζητήθηκε από την ασφαλιστική αγορά στην περίπτωση που δεν βρεθούν ανάδοχοι εταιρείες να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο, προοπτική που είναι σε άμεση συνάρτηση με το είδος και το εύρος των εγγυήσεων που θα δώσει το Δημόσιο.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος για εγκληματική αδράνεια και εγκαλεί την πολιτεία για το ότι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για πέντε χρόνια. Το υπουργείο Οικονομίας επιστρέφει, πάντως, τις αιτιάσεις και υπεραμύνεται της πολιτικής εξυγίανσης, που οδήγησε στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας 12 ασφαλιστικών εταιρειών από το 2006 μέχρι σήμερα.
Ο μακρύς κατάλογος των ανακλήσεων απαριθμεί 56 εταιρείες από το 1981 μέχρι σήμερα, συσσωρεύοντας ζημίες άνω των 700 εκατ. ευρώ στο Επικουρικό Κεφάλαιο. Από την εμπειρία, άλλωστε, των εκκαθαρίσεων προκύπτει ότι από τις αποδεσμεύσεις αποθεματικών των εταιρειών που έκλεισαν, τα έσοδα του Επικουρικού Κεφαλαίου περιορίζονται μόνο στο 10% περίπου των ζημιών που καλείται να καλύψει. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες διέθεταν μόλις το 10% των απαιτούμενων αποθεματικών, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα ήταν χρόνιο και δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα τόσο της προληπτικής όσο και της κατασταλτικής εποπτείας.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: