Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Στο ΠαΣοΚ ξορκίζουν τον εφησυχασμό


Ικανοποίηση στην Ιπποκράτους μετά τα ντιμπέιτ- σε συναγερμό ο κομματικός μηχανισμός για να κλειδώσει η αυτοδυναμία Τον κίνδυνο του εφησυχασμού επιχειρούν να αποτρέψουν στο ΠαΣοΚ, έπειτα και από την ολοκλήρωση της κύριας φάσης της προεκλογικής εκστρατείας, με τη διεξαγωγή των δύο ντιμπέιτ.

Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου βγαίνει αλώβητος, αν όχι κερδισμένος, από την κατά μέτωπον αντιπαράθεση με τον κ. Καραμανλή το βράδυ της Τρίτης. Χαρακτηριστική ήταν η αποτίμηση που διετύπωσε ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ι. Ραγκούσης , μιλώντας από τη συχνότητα του Real FΜ. «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί ο Γ. Παπανδρέου ξεδίπλωσε με έναν πολύ σαφή και απλό, άρα και αποτελεσματικό τρόπο τις απόψεις του, τα επιχειρήματά του και κυρίως την πρότασή του για το αύριο της χώρας. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί δόθηκε η ευκαιρία στους πολίτες να δουν, να κρίνουν, να συγκρίνουν τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα της χώρας και να αποφασίσουν». Την ίδια στιγμή, η Ιπποκράτους κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι στο ντιμπέιτ είπε πέντε «μεγάλα ψέματα»: για τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης με υπογραφή του κ. Παπανδρέου, για το ύψος και την προέλευση του χρέους, για τη μείωση της ανεργίας, για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΠαΣοΚ (10 δισ. ευρώ, αντί για 2,5- 3 δισ., που λένε στο ΠαΣοΚ) και για τη μείωση των φόρων στη μέση οικογένεια.

Κατόπιν αυτών, στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι οι θετικές εντυπώσεις που σχηματίζονται υποκρύπτουν και μια παγίδα: να θεωρηθεί βέβαιη όχι απλώς η νίκη στις εκλογές αλλά και η επίτευξη αυτοδυναμίας. Το ενδεχόμενο αυτό έχει αρχίσει να προξενεί μια κάποια ανησυχία στην Ιπποκράτους, ειδικώς σε συνδυασμό με τα κρούσματα αλαζονικών συμπεριφορών εκ μέρους στελεχών.

Αυτό που προβληματίζει ως έναν βαθμό τα κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ είναι το γεγονός ότι σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η συσπείρωση του κόμματος εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλή, χωρίς δηλαδή πολλά περιθώρια βελτίωσης, και υπό αυτό το πρίσμα κύριο μέλημα της Ιπποκράτους είναι τουλάχιστον να διατηρήσει τη δυναμική της, καθώς ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ποια περιθώρια υπάρχουν για προσέλκυση ψηφοφόρων από άλλους χώρους.

Ε ν όψει αυτών, δεν είναι τυχαίο ότι για την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας το ΠαΣοΚ διοργανώνει δεκάδες ομιλίες κορυφαίων στελεχών σε όλη τη χώρα, «επιστρατεύοντας» γι΄ αυτόν τον σκοπό πρόσωπα όπως ο Γραμματέας του ΕΣ κ. Ι. Ραγκούσης, ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο κ. Π. Γερουλάνος , το σύνολο των ευρωβουλευτών, αλλά και στελέχη τα οποία θα κληθούν να αφήσουν για λίγο τις εκλογικές τους περιφέρειες, όπως οι κκ. Ευ. Βενιζέλος, Γ. Φλωρίδης , Κ. Σκανδαλίδης, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά.

Χαρακτηριστική της προσπάθειας αποτροπής του εφησυχασμού ήταν η χθεσινή δήλωση της κυρίας Διαμαντοπούλου στον City 99,5, όπου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε με έμφαση ότι δεν έχει κλειδώσει η αυτοδυναμία και ότι απαιτείται πολλή δουλειά ως τις τελευταίες ημέρες. Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη όπως ο κ. Απ. Κακλαμάνης από την ίδια συχνότητα είχαν επισημάνει ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση. «Ως την τελευταία στιγμή πρέπει να αγωνιζόμαστε. Εγώ πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι πολύ θετικές για νίκη, για αυτοδυναμία, αλλά ως την τελευταία στιγμή χρειάζεται αγώνας» είχε δηλώσει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: