Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται έκτιση ποινής κατ' οίκον και υπό παρακολούθηση



Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη δυνατότητα έκτισης ποινής κατ' οίκον και υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση. Ποιοι κατάδικοι εξαιρούνται
Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο που επιτρέπει την υπό προϋποθέσεις έκτιση ποινής φυλάκισης κατ' οίκον, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την δυνατότητα έκτισης της ποινής κατ' οίκον και με ηλεκτρονική παρακολούθηση του κρατούμενου, εφ΄όσον έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής ή (για περιπτώσεις ισόβιας κάθειρξης) τουλάχιστον 14 χρόνια.
Σε περίπτωση που εκτίει πολλαπλές ποινές, το ελάχιστο όριο κάθειρξης εντός σωφρονιστικού καταστήματος είναι τα 17 χρόνια.
Του ευεργετήματος εξαιρούνται οι κατάδικοι για κακουργήματα ιδιαίτερα ειδεχθή και επιβλαβή για τη δημόσια ασφάλεια - η μεγαλεμπορία ναρκωτικών, η εσχάτη προδοσία, η σύσταση συμμορίας και η τρομοκρατική δράση, ο βιασμός, η κατάχρηση σε ασέλγεια, η παιδεραστία, η κατ' επάγγελμα ή συνήθεια παιδική πορνογραφία, η εκπόρνευση ανηλίκου, η ένοπλη ληστεία και η ανθρωποκτονία από πρόθεση (εφ' όσον στην περίπτωση αυτή δεν έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά).
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, την δυνατότητα να ανατεθεί η ηλεκτρονική επιτήρηση των κατ' οίκον κρατουμένων, σε ιδιωτικές εταιρείες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Ιδού η εγκύκλιος της ντροπής...


"Ξαφνικός θάνατος" για 1.165 ολοήμερα...

Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας μιλά για "σημειακά κενά" και διατείνεται ότι είναι ζήτημα ημερών η κανονική λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, εγκύκλιος Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έρχεται να...
τον διαψεύσει, καθώς καλεί τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων να μην υπολογίσουν δάσκαλο για τα δημοτικά που λειτουργούν με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και να υπολογίσουν μόνον έναν δάσκαλο για τα υπόλοιπα. Αυτό σημαίνει ότι σε 1.165 σχολεία ΕΑΕΠ δεν θα λειτουργήσει ουσιαστικά ολοήμερο πρόγραμμα, βυθίζοντας σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες που από χθες ενημερώνονταν για την εξέλιξη.
Και μετά ο υπουργός επιμένει να χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ υποκίνηση των αγώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας για το δημόσιο σχολείο. "Οι μνημονιακές πολιτικές υποκινούν τους αγώνες", απάντησε η αξιωματική αντιπολίτευση...
avgi.gr

Read more...

Νέος πρόεδρος στον ΕΟΦ πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ


Νέος πρόεδρος στον ΕΟΦ πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Ο γυναικολόγος Δημήτρης Λιντζέρης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ από το 2000 ως το 2009, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ygeia360 ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ που θα αντικαταστήσει τον καθηγητή Γιάννη Τούντα ο οποίος έχει παραιτηθεί. Την θέση της πρώτης αντιπροέδρου θα διατηρήσει η κ. Μαρία Σκουρολιάκου που είναι κλινική φαρμακοποιός, ενώ την θέση του Β´ αντιπροέδρου θα καταλάβει ο πρώην βουλευτής ΛΑΟΣ, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος είναι νομικός. 


Read more...

ΤτΕ: Ταυτίζονται τα στοιχεία ΓΛΚ - ΤτΕ για το πρωτογενές πλεόνασμα



Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας για το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπλογισμού
Δεν υφίσταται αναντιστοιχία μεταξύ των στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τραπέζης της Ελλάδος όσον αφορά στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΤτΕ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τη σχετική αναγωγή, δηλαδή, εάν από τις δαπάνες του Δελτίου Τύπου της ΤτΕ αφαιρεθεί η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στα έσοδα του Δελτίου Τύπου της ΤτΕ προστεθεί το ποσό από τη μεταφορά αποδόσεων ελληνικών ομολόγων, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στο Δελτίο Τύπου της Τραπέζης της Ελλάδος ταυτίζεται με εκείνο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (2.922 εκατ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει η ΤτΕ, χωρίς τις προσθαφαιρέσεις σε έσοδα και δαπάνες του Προϋπολογισμού, κατέληγαν σε πρωτογενές έλλειμμα περίπου 3 δισ. ευρώ.
Όπως εξηγεί η Τράπεζα της Ελλάδος, στο ταμειακό αποτέλεσμα που υπολογίζει η ίδια, παγίως περιλαμβάνονται μόνον οι συναλλαγές που αφορούν στις ταμειακές κινήσεις του Κράτους μέσω των λογαριασμών του στην Τράπεζα της Ελλάδος στην χρονική περίοδο αναφοράς. Κατ' αυτόν τον τρόπο, περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για την αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4,632 δισ. ευρώ, οι οποίες και αναγράφονται στην υποσημείωση 4 του Δελτίου Τύπου της ΤτΕ.
Η αποπληρωμή αυτή (4.632 εκατ. ευρώ) επισημαίνει η ΤτΕ, δεν επηρεάζει βεβαίως το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε εθνικολογιστική βάση διότι όπως είναι γνωστό οι οφειλές αυτές έχουν ήδη υπολογιστεί στο αποτέλεσμα των ετών που δημιουργήθηκαν.
Παράλληλα, στο ταμειακό αποτέλεσμα που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος δεν περιλαμβάνονται έσοδα ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ (υποσημείωση 5 στο σχετικό Δελτίο Τύπου της ΤτΕ) από μεταφορά αποδόσεων Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ...


...ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥFIMOTRO...
«Όχι» στην χορηγία του ΟΠΑΠ είπε-και επίσημα-ο Ολυμπιακός.
Μετά τα όσα προηγήθηκαν χθες με τις δηλώσεις του Δημήτρη Μελισσανίδη,...
η διοίκηση με επιστολή της προς τον Οργανισμό γνωστοποιεί το σκεπτικό της πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Οι «ερυθρόλευκοι», μάλιστα, για να σπάσουν  το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει είναι έτοιμοι να πληρώσουν και τη σχετική ρήτρα.
Αναλυτικά η επιστολή της ΠΑΕ:
Κύριε Πρόεδρε,
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός υπέγραψε με την εταιρεία σας τη σύμβαση χορηγίας έχοντας τη πεποίθηση ότι βασίζεται στην αρχή της ανταποδοτικότητας και ότι η εταιρεία σας προβαίνει στη σύναψη αυτής της συμβάσεως γνωρίζοντας και έχοντας σταθμίσει την αξία, τη δυναμική, την αξιοπιστία, τη διεθνή εικόνα και θέση της ομάδας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ στα πλαίσια και των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν. Σας υπενθυμίζω, αν και απόλυτα περιττό, αλλά αισθάνομαι υποχρεωμένος να το κάνω επειδή μου ζητήσατε να σας απευθυνθώ εγγράφως, ότι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι η πρώτη στη βαθμολογία της UEFA ελληνική ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις, αποτελεί παράδειγμα οικονομικής ευρωστίας και απολαμβάνει της σταθερής και ακλόνητης εμπιστοσύνης δεκάδων χιλιάδων φιλάθλων σε κάθε αγωνιστική της εκδήλωση. Καταβάλει συνεχώς προσπάθειες ώστε να διασφαλίζει τη ποιότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου καταπολεμώντας τα φαινόμενα βίας και συμβάλλοντας στη προβολή του αθλητισμού της χώρας μας διεθνώς ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια.
Όταν δεχθήκαμε τη μείωση του οικονομικού ανταλλάγματος της χορηγίας στα πλαίσια της επιχειρηματολογίας σας για τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, δεσμευτήκατε προφορικά ότι οι συμβάσεις που υπογράφονται με τις ΠΑΕ της Super League αλλά και γενικότερα η άσκηση της χορηγικής σας πολιτικής θα διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας και ιδιαίτερα της ίσης μεταχείρισης χωρίς αυτό να αλλοιώνεται από οιονδήποτε μεταβολή της μετοχικής σας σύνθεση. Μας δηλώσατε δε ότι αυτό αποτελεί δέσμευση της εταιρείας σας στα πλαίσια της αξιοπιστίας των ενεργειών σας στην άσκηση της χορηγικής σας πολιτικής.
Στη τηλεφωνική μας επικοινωνία σας επισήμανα ότι ενέργειες και πρακτικές της Διοίκησης της εταιρείας σας, κατά το τελευταίο διάστημα, κλονίζουν τις αρχές στις οποίες είχαμε τη πεποίθηση ότι βασίστηκε η σύναψη της μεταξύ μας συνεργασίας. Περαιτέρω δοκιμάζονται ασφαλώς και οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία της εταιρείας σας λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι η εταιρεία σας εκμεταλλεύεται μονοπωλιακά την αγορά των παιχνιδιών στοιχήματος σχετικά με την έκβαση και των αγώνων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ όντας απεριόριστα υπεύθυνος τόσο απέναντι στους φιλάθλους του όσο και στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη δεν επιθυμεί να σχετίζεται με οποιοδήποτε χορηγικό πρόγραμμα της εταιρείας σας το οποίο δε θεμελιώνεται πάνω στις αρχές της ανάπτυξης της αθλητικής οικονομίας, της αναβάθμισης της κοινωνικής προσφοράς και της διαφάνειας. Προς αποφυγή οποιασδήποτε δημόσιας διένεξης σας πρότεινα την αμοιβαία λύση της χορηγικής σύμβασης, γεγονός που αρχικά αποδεχθήκατε ως «εύλογο» και «απολύτως σεβαστό».
Ευελπιστώντας, ότι η παράκληση σας να σας αποστείλω τη παρούσα είναι προς διευκόλυνση σας και δεν αποσκοπεί σε διαμόρφωση αντιπαραθέσεων αλλά αποτελεί την ειλικρινή επιθυμία σας για λύση χωρίς εκατέρωθεν επιφυλάξεις, σας καλώ σε άμεση συνεννόηση για την υλοποίηση της.
Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένη η αντίθεση μας σε πρακτικές που θίγουν τη μεγαλύτερη ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα και νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Για την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ιωάννης Βρέντζος
Διευθύνων Σύμβουλος».

Read more...

Άκης στο δικαστήριο: Να με λέτε κύριο υπουργό ...




Έρρικα Βαλλιάνου

Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στο δικαστήριο όπου η διαδικασία συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής.

Ένας εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, ο κ. Κολοβός, αγόρευε και τη στιγμή που...
αναφέρθηκε σε επιστολή "με αποδέκτη τον Ακη Τσοχατζόπουλο", ο Α. Τσοχατζόπουλος παρενέβη υποδεικνύοντας στον κ. Κολοβό: "Να λέτε στον υπουργό παρακαλώ, καταλάβετε επιτέλους ότι δεν είμαστε φιλαράκια".

Παράλληλα, πυροδότησε την ήδη έκρυθμη ατμόσφαιρα μέσα στο δικαστήριο η αγόρευση της δικηγόρου του Δημοσίου Ουρανίας Μενδρινού.

Είπε ότι ο Άκης ενδιαφέρεται μόνο για την αποφυλάκιση της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη και λίγες φορές αναφέρεται στην κόρη του Αρετή, «η οποία», είπε η δικηγόρος, «διατηρεί μια αξιοπρεπή στάση στο δικαστήριο, σε σχέση με την άθλια στάση του πατέρα της, ο οποίος απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις για την αποφυλάκιση της συζύγου του και όχι της κόρης του, που είναι μητέρα τριών παιδιών».

Τσοχατζόπουλος, πετάγεται έξαλλος: Τι είναι αυτά; Τα απίστευτα κουτσομπολιά που ακούτε;

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναγκάστηκε να απευθυνθεί στην αστυνομική φρουρά για να βγάλουν τον Άκη εκτός αιθούσης αλλά τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και παρέμεινε.

Η δικηγόρος συνέχισε για τις ακριβές αγορές της Βίκυς Σταμάτη, τα απίθανα τιμολόγια σε οίκους υψηλής ραπτικής και κοσμημάτων και κατέληξε στο πανάκριβο τζιπ της Βίικυς, αξίας 80.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι πολλά από τα τιμολόγια αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία.

crimenet.gr

Read more...

Ε9: Παράταση έως 20/9 για οικόπεδα και κτίσματα,έως 14/10 για τα αγροτεμάχια...



Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προχώρησε στο διαχωρισμό των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων Ε9, ανάλογα με το αντικείμενό τους.
Στην παράταση των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων για τα ακίνητα, καθώς συνεχίζει να...

«κολλάει» διαρκώς η ηλεκτρονική εφαρμογή, προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα και ταλαιπωρία στους φορολογουμένους, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός & εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 20ή Σεπτεμβρίου 2013.

Επίσης, η προθεσμία ελέγχου, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 2: Στοιχεία αγροτεμαχίων της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και τη 14η Οκτωβρίου 2013...

Read more...

Με τις ευλογίες του Σημίτη;...



Η «Πρωτοβουλία των Πέντε», όπως ονομάζουν τη συμφωνία τους να προχωρήσουν μαζί οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ.Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, Πατρέων Γ. Δημαράς, Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, ξεκίνησε χθες και επισήμως με τη...
συνάντησή τους στην Αθήνα.

Προσδοκία τους είναι να δημιουργηθεί ένα κίνημα που θα ξεκινήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα λάβει πολιτικά χαρακτηριστικά και θα παίξει ρόλο και στην προσπάθεια επανένωσης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Οι πέντε δήμαρχοι αποφάσισαν τη διοργάνωση πέντε ημερίδων στις έδρες των δήμων τους.

Η πρώτη θα γίνει στον Βόλο στις 30 Οκτωβρίου με θέμα την κοινωνική πολιτική.

Πριν από τη συνάντησή τους, σε μια κίνηση πολιτικού και συμβολικού χαρακτήρα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο γραφείο του τελευταίου στη Βουλή.

Γ.ΚΑΜΠ.

"Πολιτικά Παρασκήνια" (enet.gr)

Read more...

«Είχαν σχεδιάσει να χτυπήσουν»...






"Ήταν μια καλά σχεδιασμένη επίθεση από την πλευρά τους", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του συνδικάτου μετάλλου Πειραιά, στην...
«Ελληνοφρένεια» (REAL FM), για την επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος και άλλα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής.

Και προσθέτει: «Ήταν μια καλά σχεδιασμένη επίθεση από την πλευρά τους. Είχαν σχεδιάσει να χτυπήσουν. Αυτό φαίνεται από το πώς ήρθαν. Μέσα στο σκοτάδι, ήρθαν μισοί μισοί από δύο στενά, πλήρως εξοπλισμένοι, με ρόπαλα, κράτη, μπλούζες της Χρυσής Αυγής»...

Read more...

Επίδομα με "φωτογραφική" ρύθμιση στους αστυνομικούς Βουλής και Μαξίμου



Την επιστροφή του επιδόματος κίνησης προβλέπει τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας. Ποιοι αστυνομικοί θα το πάρουν αν ψηφιστεί. Ενοχλημένος ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί
Χορήγηση επιδόματος σε 500 αστυνομικούς, προβλέπει ρύθμιση που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο.
Πρόκειται για αστυνομικούς, που υπηρετούν σε "καλές" θέσεις, στη Βουλή, στο Μαξίμου και στους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", πέρασε με "φωτογραφική" ρύθμιση και εν αγνοία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη.
Το συγκεκριμένο επίδομα (επίδομα κίνησης), είχε κοπεί πριν περίπου 1,5 χρόνο, λόγω των περικοπών στο Κοινοβούλιο, ωστόσο όπως όλα δείχνουν επιστρέφει από το παράθυρο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το επίδομα έφτανε τα 340 ευρώ το μήνα για καθέναν από τους υπηρετούντες, ενώ με τη νέα του μορφή δεν αναμένεται να ξεπερνάει τα 120 ευρώ το μήνα.
Πάντως, ακόμη και αν πέρασε, θα πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο της Βουλής, καθώς το κόστος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της Βουλής και όπως αναφέραμε ο κ. Μεϊμαράκης δεν είχε ενημερωθεί. Μάλιστα, ενοχλήθηκε έντονα για το γεγονός και φέρεται να είπε ότι όταν είναι για περικοπές στη Βουλή, το μπαλάκι "πετιέται" στο Κοινοβούλιο, ενώ όταν κάποιοι θέλουν να περάσουν επιδόματα, η Βουλή το μαθαίνει εκ των υστέρων.
Ενοχλημένος φέρεται και ο πρωθυπουργός, ο οποίος επίσης δεν ενημερώθηκε και θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται στη χειρότερη περίοδο, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται για "λουκέτα" και απολύσεις στο Δημόσιο.
Σε περίπτωση που ψηφιστεί η διάταξη, το κόστος θα φτάσει τα 60.000 ευρώ το μήνα και θα το παίρνουν 300 αστυνομικοί που υπηρετούν στη Βουλή και άλλοι 200 που υπηρετούν στο Μέγαρο Μαξίμου και τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Read more...

Financial Times: Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα βγαίνει από τον πάτο...


Την αποτίμηση της μικρότερης του αναμενόμενου συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας λόγω της αύξησης του τουρισμού και της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος κάνουν οι Financial Times, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η...
ελληνική οικονομία μετά από έξι χρόνια ύφεσης, αρχίζει να φεύγει από τον πάτο.

Σε άρθρο της στους FT, η Kerin Hope αναφέρει πως στο υπουργείο Οικονομικών «τρίβουν τα χέρια τους», καθώς τα δύο προαναφερθέντα στοιχεία σε συνδυασμό με την ικανοποιητική αύξηση των εξαγωγών, αποτυπώνουν την ελπίδα πως «η Ελλάδα μπορεί να κοιτά σε μια ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο, με τον δείκτη ανάπτυξης να είναι αυξημένος λίγο πιο κάτω από το 1%», αναφέρουν πηγές των Financial Times από το υπουργείο.

«Οι οικονομολόγοι, έχουν επισημάνει μια σειρά δεικτών οι οποίοι πρόσφατα απέκτησαν θετικό πρόσημο: Μια πιο αργή πτώση στις λιανικές πωλήσεις, αύξηση του κύκλου εργασίας σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, καθώς και οριακή αύξηση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων. Ο δείκτης των διαχειριστών της αγοράς, δηλαδή ο μετρητής της δραστηριότητας στον μικρό μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας, έπιασε το υψηλότερο ρεκόρ τους τελευταίους 44 μήνες», τονίζει το δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η ελληνική ανάκαμψη είναι εύθραυστη, λόγω της άνευ προηγουμένου ύφεσης η οποία είχε ως αποτέλεσμα η εθνική παραγωγή να πέσει σχεδόν 25% από το 2008. «Η ύφεση αρχίζει και κάμπτεται, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα δούμε θετική ανάπτυξη το 2014. Το πολιτικό ρίσκο είναι ακόμη ''στον αέρα'' και το τωρινό κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα», δήλωσε ανώνυμα στους FT πολιτικός οικονομολόγος.

Κλείνοντας, οι Financial Times αναφέρονται και στις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων κατά της κινητικότητας, τονίζοντας ότι ένας από τους βασικούς λόγους των απεργιών είναι πως υπάρχει ο φόβος της απόλυσης τον επόμενο χρόνο, «εάν δεν καταφέρουν να βρουν δουλειά σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου»...
crimenet.gr

Read more...

Εκπρόσωπος Δημοσίου για Τσοχατζόπουλο: "Ικετεύει για τη Σταμάτη, αλλά όχι για το παιδί του"



Με τις αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου
"Άθλια", χαρακτήρισε στην αγόρευσή της, τη στάση του Άκη Τσοχατζόπουλου η τρίτη εκ των συνηγόρων του Δημοσίου, Αναστασία Μενδρινού, καταλογίζοντάς του ότι "δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για καμία πράξη".
Η συνήγορος επαίνεσε τη στάση που κράτησε στο δικαστήριο η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου (σ.σ. η οποία, απολογούμενη, είπε πως για να καλύψει τον πατέρα της δεν είπε όλη την αλήθεια στον ανακριτή) χαρακτηρίζοντας την "γενναία".
Όπως ανέφερε η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, "η κυρία Αρετή Τσοχατζοπούλου ήξερε για τα μαύρα χρήματα".
Συμπλήρωσε πως "η στάση της δείχνει γενναιότητα, σε αντίθεση με την άθλια στάση του πατέρα της ,ο οποίος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για καμία πράξη. Βλέπει τον πατέρα της να ικετεύει καθημερινά τους δικαστές για την αποφυλάκιση της Βίκυς Σταμάτη και ούτε μισή φορά να μην κάνει το ίδιο για το παιδί του, που είναι και η ίδια μητέρα τριών ανηλίκων παιδιών". Η φράση αυτή της συνηγόρου προκάλεσε θυμό στον πρώην υπουργό, ο οποίος της φώναξε "σαν δεν ντρέπεστε".
Για τον ρόλο του εξάδελφου και συγκατηγορούμενου του κ. Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα στην όλη "επιχείρηση ξεπλύματος", η συνήγορος ανέφερε ότι «απεδείχθη αναντικατάστατος, γιατί όταν έφυγε άρχισαν οι βεβιασμένες κινήσεις και όλα πήγαν στραβά».
Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο κατηγορούμενος βοήθησε το έργο της Δικαιοσύνης, κάτι που θα αξιολογηθεί -όπως ανέφερε- από το δικαστήριο. Δεικτική ήταν η δικηγόρος και απέναντι στους ισχυρισμούς της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου, αναφέροντας ότι η κατηγορουμένη έκανε "φιλότιμες προσπάθειες να πείσει ότι είναι θύμα ανάλγητων δημοσιευμάτων" και ότι η ίδια έκανε αγορές σαν μέση Ελληνίδα".
"Όμως, η μέση Ελληνίδα δεν κάνει επισκευές 1.300.000 ευρώ σε σπίτι που δεν της ανήκει, ούτε έχει τζιπ 80.000 ευρώ", σχολίασε η κ. Μενδρινού.
"Υπάρχουν κι άλλα χρήματα κι άλλοι δράστες"
Νωρίτερα, αναφορά σε "άγνωστους δράστες" και σε χρηματικά ποσά που "είναι σπαρμένα σε πολλές γωνιές της γης", έκαναν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής στη δίκη για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του πρώην υπουργού, υποστήριξαν ότι για τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα ως δώρα για "πολυτελή διαβίωση" του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Όπως ανέφερε ο πρώτος εκ των συνηγόρων του Δημοσίου, Διονύσης Κολοβός: "Το 1996, μετά τα Ίμια, ελήφθη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για εξοπλιστικά προγράμματα σε εξωπραγματικό πόσο… Οι κατασκευαστές και οι μεσάζοντες οργανώνονται και καταφέρνουν να φτάσουν στον ΥΕΘΑ, τον πανίσχυρο τότε Άκη Τσοχατζόπουλο".
Ο συνήγορος, κάνοντας εκτενή αναφορά στον τρόπο προώθησης των προγραμμάτων αυτών, τόνισε πως εκείνη την περίοδο "όλοι πίστευαν ότι θα παραμείνουν ανεξιχνίαστα όλα αυτά", αλλά "οι επιτήδειοι δεν υπολόγισαν τον νόμο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που τους περίμενε στη γωνία".
Η δεύτερη εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, Aργυρία Φανουράκη, επικαλούμενη έγγραφα της δικογραφίας, μίλησε για τα τεράστια ποσά που δόθηκαν ως «μίζες» τα οποία έφθαναν στον πρώην υπουργό «ακόμα και μέσα σε βαλίτσες».
Η συνήγορος συμπεριέλαβε δε, εκτός του πρώην υπουργού και των οικείων του, και τον Νίκο Ζήγρα και την οικογένειά του στους "πολυτελώς διαβιούντες" με το αμέτρητο παράνομο χρήμα. Κατά την άποψη της εκπροσώπου του Δημοσίου, υπάρχουν και άλλα χρήματα που σχετίζονται με δωροδοκίες για την αγορά όπλων. "Ποιος έχει αυτά τα λεφτά; Γιατί δεν μας λέει κανείς και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα;" αναρωτήθηκε η δικηγόρος.
Η σημερινή διαδικασία θα κλείσει με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων της Πολιτικής Αγωγής.

Read more...

Δολοφονική επίθεση με λοστούς και καδρόνια από χρυσαυγίτες καταγγέλλει το ΚΚΕ


Σοβαρές καταγγελίες ΚΚΕ για επίθεση κατά μελών του, που έκαναν αφισοκόλληση από μέλη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Επτά τραυματίες. Προανάκριση από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας (Pics)

Εκτεταμένα επεισόδια έξω από την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος έλαβαν χώρα αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής ήρθαν στα χέρια με μέλη του ΚΚΕ που πραγματοποιούσαν αφισοκολλήσεις, με αφορμή το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ριζοσπάστης", τα μέλη του ΚΚΕ δέχθηκαν επίθεση από περίπου τριάντα άτομα με κράνη και μπλούζες της Χρυσής Αυγής που κρατούσαν σιδερολοστούς και κοντάρια.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σε λίγα λεπτά ακολούθησαν απίστευτες σκηνές ξυλοδαρμού.
Όπως καταγγέλλει ο "Ριζοσπάστης" τα μέλη της Χρυσης Αυγής τραυμάτισαν συνολικά επτά άτομα, ενώ έσπασαν τα τζάμια και προκάλεσαν σοβαρές φθορές στα αυτοκίνητα του συνεργείου αφισοκόλλησης.
 
Για την εν λόγω επίθεση, η εφημερίδα του ΚΚΕ κάνει λόγο για μαφιόζικη επίθεση με στόχο να υπάρξει νεκρός:
"Ύπουλη και δολοφονική επίθεση, με μανία που δείχνει ότι ήθελαν νεκρό. Ο απολογισμός της μαφιόζικης επίθεσης ήταν επτά τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όλοι στελέχη του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης και άλλα μέλη της διοίκησης. Είναι φανερό ότι η δράση του ΚΚΕ στην περιοχή και η επιρροή του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου στους μεταλλεργάτες της Ζώνης ήταν το κίνητρο της επίθεσης από τα μαντρόσκυλα της μεγαλοεργοδοσίας. Λίγες βδομάδες πριν, με βίντεο που γύρισαν εν κρυπτώ στη Ζώνη, είχαν εξαπολύσει ανοιχτά απειλές σε βάρος του ταξικού συνδικάτου και στελεχών του ΠΑΜΕ".
"Ο τρόπος που έδρασαν και τα εργαλεία της επίθεσης -με αυτοκίνητα και μηχανάκια, βγήκαν από τα γύρω στενά και ύπουλα επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με σιδερολοστούς και κοντάρια, στην άκρη των οποίων είχαν προσαρμόσει αιχμηρά αντικείμενα- αποδεικνύουν τον δολοφονικό χαρακτήρα της επίθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος και επισημαίνεται ότι "ανάμεσα στους χρυσαυγίτες, ορισμένοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άλλοι με κράνη και άλλοι με μπλούζες, ήταν οι επικεφαλής τους, γνωστοί φασίστες και τραμπούκοι του Περάματος, Πανταζής και Καστρινός".
"Η χτεσινή δολοφονική επίθεση επιβεβαιώνει το ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής που στόχο έχει μόνιμα το ΚΚΕ, γιατί παλεύει για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά και θρέφει το φασισμό και το ναζισμό» προσθέτει το ΚΚΕ, αναφέροντας στη συνέχεια ότι «η επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ που ανάμεσα τους ήταν και στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που η δράση τους αποτελεί καρφί στο μάτι της εργοδοσίας, επιβεβαιώνουν το ρόλο τους ως τσιράκια του συστήματος".
"Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αποφασιστικά να καταδικάσουν και να απομονώσουν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής και την τραμπούκικη δράση τους. Με συμπόρευση με το ΚΚΕ, ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας στους χώρους δουλειάς και συνοικίες" καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν σήμερα σε συγκέντρωση, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον μελών του ΚΚΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την τραμπούκικη δολοφονική επίθεση Χρυσαυγιτών εναντίον μελών του ΚΚΕ χτες στο Πέραμα. Η θρασύδειλη ναζιστική συμμορία, αφού επιδόθηκε ανενόχλητη επί χρόνια σε συνεχείς επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών, τώρα δεν διστάζει να στραφεί εναντίον μελών κομμάτων της Αριστεράς.
Η προκλητική ανοχή της αστυνομίας, που ούτε χτες συνέλαβε κανέναν τραμπούκο, σε συνδυασμό με τη σταθερή πολιτική υποστήριξη που τους παρέχει μερίδα του μνημονιακού συμπλέγματος εξουσίας, οδηγούν τους ναζί στην αποθράσυνση.
Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ενότητα δράσης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η φασιστική απειλή.

Read more...

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για την υπόθεση της Siemens παραπέμπεται ο Τάσος Μαντέλης



Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, για την υπόθεση χρημάτων που είχε λάβει από τη Siemens
Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δείχνει στον πρώην υπουργό Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Τάσο Μαντέλη, βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που διατάσσει την παραπομπή του σε δίκη για την υπόθεση του χρηματικού ποσού το οποίο έλαβε από τη μητρική Siemens, σε δύο δόσεις, το 1998 και το 2000.
Οι εφέτες, με το βούλευμά τους (αριθμ. 1828/2013), διατάσσουν επίσης την παραπομπή άλλων τεσσάρων συγκατηγορουμένων του πρώην υπουργού στην υπόθεση του επίδικου χρηματικού ποσού, που κατά τη δικαιοσύνη συνδέεται με την υπογραφή, το 1997, της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρία για την ψηφιοποίηση των κέντρων του.
Μαζί με τον κ. Μαντέλη, ο οποίος από την αρχή υποστηρίζει ότι το εν λόγω ποσό ήταν προεκλογική χορηγία, παραπέμπονται στο εδώλιο οι Γεώργιος Τσουγκράνης, Αντωνία Μάρκου, Ηλίας Γεωργίου και Αριστείδης Μαντάς. Το βούλευμα, απαλλάσσει από την κατηγορία για την υπόθεση, τον Δημήτριο Νέγρη, ενώ παύει οριστικά την ποινική δίωξη σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.
Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δύο δόσεις, σε λογαριασμό στη Γενεύη τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης.
Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας, κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση, σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Read more...

15.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέσα στο 2014...


Ποιοι θα βρεθούν εκτός...

Μέχρι πρότινος ήταν γνωστή η απαίτηση της Τρόικα για 25.000 διαθεσιμότητες έως τον Δεκέμβριου του 2013. Δεν μπορεί όμως να παραλείψει κανείς ότι πέρα από την υπαγωγή δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ζητηθεί από την...
ελληνική κυβέρνηση η αποχώρηση 15.000 ατόμων από τον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», μέσα στη διετία 2013-14 θα πρέπει να έχουν απολυθεί σε δόσεις 15.000 υπάλληλοι. Εκτός από τις 2.000 απολύσεις της ΕΡΤ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει περίπου 1.000 άτομα από το Δημόσιο. Μόλις παρέλθει αυτό το διάστημα θα πρέπει να απολυθούν ακόμα 4.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όμως, το γαϊτανάκι των απολύσεων δεν σταματά εκεί. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα αποχωρήσουν 1.500 έως το τέλος Ιουλίου και ισάριθμοι ακόμα μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ακόμη εκτός «νυμφώνος» θα βρεθούν 2.000 υπάλληλοι τον Σεπτέμβριο του 2014 και άλλοι 1.000 μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.
Όσον αφορά, την αποχώρηση 4.000 ατόμων μέχρι τον Ιούνιο του 2014, ο αριθμός αυτός θα προέλθει από εκείνους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό όμως, δεν αποκλείει την αποχώρηση και όσων υπάχθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας τον Σεπτέμβριο του 2013. Μάλιστα ο χρόνος παραμονής εντός διαθεσιμότητας κυμαίνεται από 8 έως 12 μήνες.
Οι αποχωρήσεις θα προέλθουν κυρίως από τους ασυνεπείς υπαλλήλους κι από εκείνους που παραμένουν στην εργασία τους εξαιτίας προσωρινών δικαστικών διαταγών, όπου με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών θα επισπευθούν οι αποχωρήσεις τους. Την εποχή αυτοί υπάρχουν 6.000 υποθέσεις συμβασιούχων, των οποίων έχει λήξει η σύμβασή τους και παραμένουν στη θέση τους λόγω προσωρινών διαταγών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων οι περισσότεροι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο...

Read more...

Τέλος τα μετρητά στην Εφορία ...


Με κάρτα ή επιταγή οι πληρωμές...

Με κάρτα ή με επιταγή θα πρέπει να πηγαίνουν τις πολίτες στις Εφορίες προκειμένου να πληρώσουν τις οφειλές τους αφού μετά από...
απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων καταργούνται οι πληρωμές με μετρητά. Στόχος είναι να μειωθούν οι ατελείωτες ουρές στα ταμεία των Εφοριών.

Πλέον όσο μικρή και αν είναι η πληρωμή στην εφορία θα πρέπει να γίνεται είτε με επιταγή, είτε με πιστωτική κάρτα. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να εξοφλούν στις τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ με τον ειδικό κωδικό που θα υπάρχει στις φορολογικές δηλώσεις...


Read more...

Έρχεται και φόρος πολυτελείας για τους κατόχους ΙΧ πάνω από 1.929 κυβικά...



Έως το τέλος του έτους θα κληθούν να καταβάλλουν μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας από 947 ευρώ έως 5.140 ευρώ...

Μετά τους ιδιοκτήτες ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών «στριμώχνει» φορολογικά και τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων καθώς το...
τελευταίο δίμηνο του έτους θα στείλει σχεδόν ταυτόχρονα με τα τέλη κυκλοφορίας και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε όσους διαθέτουν αυτοκίνητα με κινητήρα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών.
Οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν αυτοκίνητα με κινητήρα άνω των δύο λίτρων θα κληθούν έως το τέλος του έτους να καταβάλουν από 947 ευρώ έως 5.140 ευρώ καθώς θα φορολογηθούν διπλά (τέλη κυκλοφορίας + φόρος πολυτελούς διαβίωσης).

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα «Βήμα» ακόμη και αν κάποιος έχει πωλήσει το όχημά του μέσα στο 2013 ή ακόμη έχει καταθέσει πινακίδες το τρέχον έτος δεν γλυτώνει από το νέο «χαράτσι» καθώς αφού το μέτρο ισχύει αναδρομικά από τη χρήση του 2012.
Φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επιβληθεί σε αυτοκίνητα, πισίνες, και αεροσκάφη. Τα σκάψη αναψυχής έχουν εξαιρεθεί και τα ταμεία του κράτους θα αυξάνονται κάθε έτος σε ετήσια βάση κατά 136 εκατ. ευρώ.

Ο νέος φόρος θα βεβαιωθεί με ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα και η αποστολή των σημειωμάτων στους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, πισίνα ή αεροσκάφος αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου...

Read more...

«Μεθόδευση και ίντριγκα» Ο Τσοχατζόπουλος εξαπάτησε και το ΚΥΣΕΑ, λέει η Πολιτική Αγωγή


Ο Τσοχατζόπουλος εξαπάτησε και το ΚΥΣΕΑ, λέει η Πολιτική Αγωγή
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Μεθόδευση» και «ίντριγκα», με «σενάρια» και «πατέντες», είναι οι λέξεις - κλειδιά στο κατηγορώ που εξαπέλυσε σήμερα, Παρασκευή, η Πολιτική Αγωγή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο Διονύσης Κολοβός επιτέθηκε στον Άκη Τσοχατζόπουλο για το θέμα της δωροδοκίας, κατηγορώντας τον εν πολλοίς για εξαπάτηση ακόμη και του ΚΥΣΕΑ στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προδικασία, την περίοδο προ της κρίσιμης απόφασης του ΚΥΣΕΑ το '98, ο κ. Κολοβός έκανε χρήση επιστολής των Ελληνικών Ναυπηγείων προς τον τότε ΥΕΘΑ, για να υπογραμμίσει: «Αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος γνώριζε οκτώ μήνες πριν ότι η ανάθεση στα ΕΝΑΕ θα σήμαινε εναγκαλισμό με τη γερμανική Ferrostaal (λόγω συνεργασίας των ναυπηγείων με τη HDW). Η επιστολή αυτή απεκρύβη από το ΚΥΣΕΑ».

Χαρακτήρισε μάλιστα «προσχηματική» την τότε συμπεριφορά τόσο του Άκη Τσοχατζόπουλου, όσο και του Γιάννη Σμπώκου. «Εφευρίσκουν απαράβατους όρους στην υπόθεση των υποβρυχίων» είπε χαρακτηριστικά και παράλληλα υπογράμμισε: «Βιάζονταν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, καθώς οι Γερμανοί φοβούνταν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην Ελλάδα, να γίνουν για παράδειγμα εκλογές».

«Χωρίς τη χειραγώγηση σε όλη τη διαδικασία, το σύστημα των Tor-Μ1 θα ήταν εξαρχής κομμένο. Δεν ήταν συμβατό με την αεράμυνα της χώρας» πρόσθεσε ο ίδιος για τα αντιπυραυλικά που προμηθεύτηκε η χώρα.

Ο κ. Κολοβός τόνισε ότι «ουδόλως πείθει» η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τον Άκη Τσοχατζόπουλο κατά γερμανικών εντύπων. «Αν θεωρούσε τα όσα είπαν οι Χάουν και Μύλενμπεκ συκοφαντικά, υβριστικά, θα είχε καταθέσει μήνυση. Δεν θα είχε αναλωθεί σε προσπάθεια φίμωσης ΜΜΕ».

Ο ίδιος έκρινε, δε, ότι η πλευρά Τσοχατζόπουλου δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο, για να πείσει το δικαστήριο ότι η κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ «θα φώτιζε πτυχές της υπόθεσης και θα μας καθιστούσε σοφότερους».

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αντέδρασε έντονα πολλές φορές κατά την αγόρευση του κ. Κολοβού, συνιστώντας του μεταξύ άλλων «να προσέχετε τι λέτε».

«Να μη γίνει εδώ λαοδικείο»
Στον απόηχο της χθεσινής, φορτισμένης ημέρας με την αγόρευση της εισαγγελικής έδρας, παρέμβαση έκανε η υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου.

«Εγκλεισμός δια βίου δεν προβλέπεται στο ποινικό μας δίκαιο, και δεν έχει θέση σε εισαγγελική πρόταση» τόνισε ο Λεωνίδας Κοτσαλής, αναφερόμενος στη «γηπεδιακή ατμόσφαιρα» (με το που ολοκλήρωσε την αγόρευση του ο εισαγγελέας Π. Παναγιωτόπουλος, το ακροατήριο χειροκρότησε), αλλά και την ακαριαία αρνητική αντίδραση του προέδρου Χρήστου Κατσιάνη, για την οποία τον συνεχάρη. «Να μείνει δικαστήριο, να μη γίνει λαοδικείο» είπε ο κ. Κοτσαλής.

Στον κ. Παναγιωτόπουλο επιτέθηκε και ο Ιωάννης Παγορόπουλος για το παράδειγμα που χρησιμοποίησε, της δίκης, δηλαδή, για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. «Η οικογένεια μου μέτρησε έξι νεκρούς στον Γοργοπόταμο. Δεν έχει το δικαίωμα να μας κουνάει το χέρι. Εγώ θίγομαι ως Έλλην πολίτης» σημείωσε ο συνήγορος.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη δυσφορία του για την ειρωνεία της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη στο πρόσωπό του, κατά την αγόρευσή της, ως «συμπαθούς συνηγόρου»: «Το έδρανο της υπεράσπισης, ειδικά του Άκη Τσοχατζόπουλου, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο είναι εξαιρετικά βαρύ (...). Μου είναι παντελώς αδιάφορο αν είμαι συμπαθής ή αντιπαθής. Αυτός που κάθεται εδώ, κύριοι, σε αυτή τη συγκυρία θέλει κότσια. Υπερασπίζομαι τον κ. Τσοχατζόπουλο με την καρδιά μου, γιατί πιστεύω στο Σύνταγμα και τους νομούς».

Η κ. Αδειλίνη θέλησε να δώσει τέλος, τόνισε ότι εξέφρασε απλώς τα αισθήματά της, και σέβεται απολύτως τον ρόλο του συνηγόρου.

«Άθλια η στάση Τσοχατζόπουλου»
«Άθλια» χαρακτήρισε στην αγόρευσή της τη στάση του Άκη Τσοχατζόπουλου η τρίτη εκ των συνηγόρων του Δημοσίου, Αναστασία Μενδρινού, καταλογίζοντάς του ότι «δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για καμία πράξη».
Η συνήγορος επαίνεσε τη στάση που κράτησε στο δικαστήριο η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου (σ.σ. η οποία, απολογούμενη, είπε πως για να καλύψει τον πατέρα της δεν είπε όλη την αλήθεια στον ανακριτή) χαρακτηρίζοντας την «γενναία».
Όπως ανέφερε η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, «η κυρία Αρετή Τσοχατζοπούλου ήξερε για τα μαύρα χρήματα». Συμπλήρωσε πως «η στάση της δείχνει γενναιότητα, σε αντίθεση με την άθλια στάση του πατέρα της, ο οποίος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για καμία πράξη. Βλέπει τον πατέρα της να ικετεύει καθημερινά τους δικαστές για την αποφυλάκιση της Βίκυς Σταμάτη και ούτε μισή φορά να μην κάνει το ίδιο για το παιδί του, που είναι και η ίδια μητέρα τριών ανηλίκων παιδιών».
Η φράση αυτή της συνηγόρου προκάλεσε τον θυμό του πρώην υπουργού, ο οποίος της φώναξε «σαν δεν ντρέπεστε».
Για τον ρόλο του εξάδελφου και συγκατηγορούμενου του κ. Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα, στην όλη «επιχείρηση ξεπλύματος», η συνήγορος ανέφερε ότι «απεδείχθη αναντικατάστατος, γιατί όταν έφυγε άρχισαν οι βεβιασμένες κινήσεις και όλα πήγαν στραβά».
Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο κατηγορούμενος βοήθησε το έργο της Δικαιοσύνης, κάτι που θα αξιολογηθεί -όπως ανέφερε- από το δικαστήριο.
Δεικτική ήταν η δικηγόρος και απέναντι στους ισχυρισμούς της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου, αναφέροντας ότι η κατηγορουμένη έκανε «φιλότιμες προσπάθειες να πείσει ότι είναι θύμα ανάλγητων δημοσιευμάτων» και ότι «η ίδια έκανε αγορές σαν μέση Ελληνίδα». «Όμως, η μέση Ελληνίδα δεν κάνει επισκευές 1.300.000 ευρώ σε σπίτι που δεν της ανήκει, ούτε έχει τζιπ 80.000 ευρώ» σχολίασε η κ. Μενδρινού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μήνυμα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ Οι διαδικασίες για τη διαθεσιμότητα θα προχωρήσουν, διαμηνύει η κυβέρνηση


Οι διαδικασίες για τη διαθεσιμότητα θα προχωρήσουν, διαμηνύει η κυβέρνηση
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η λίστα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα θα είναι έτοιμη στην ώρα της στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά στους πρυτάνεις των ΑΕΙ και στους προέδρους των ΑΤΕΙ, οι οποίοι αρνούνται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση και να καταρτίσουν την λίστα των 1.765 διοικητικών υπαλλήλων.

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης, υπό τον πρωθυπουργό, στο οποίο έλαβαν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου μπήκαν οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων εντός του Σεπτεμβρίου.

Εμπλοκή παρουσιάζεται στο υπουργείο Παιδείας, καθώς τα περισσότερα πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ έχουν βάλει λουκέτο διαμαρτυρόμενα για τη διαδικασία της διαθεσιμότητας. Οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΑΤΕΙ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι που να περισσεύουν και ότι εάν προχωρήσει η διαθεσιμότητα, τα τμήματα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που πρόκειται να ενταχθούν στην κινητικότητα, ότι το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει μια προθεσμία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.
«Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο κ. Μητσοτακης.
Πάντως, από το υπουργείο Παιδείας τονίζεται ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο προς κατάρτιση της λίστας, ακόμη κι αν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΑΤΕΙ δεν προχωρήσουν στην αυτοαξιολόγηση.

Ο υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει ότι η λίστα θα είναι έτοιμη ώς τις 28 Σεπτεμβρίου και σημειώνει ότι υπάρχουν τμήματα που ανταποκρίνονται στη διαδικασία.

Ωστόσο, ακόμη κι αν η λίστα από το υπουργείο Παιδείας δεν φτάσει στην ώρα της, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Tο αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την κατάργηση συνολικά περί των 2.000 οργανικών θέσεων σε έντεκα υπουργεία, προκειμένου να επιτευχθεί και ο στόχος των 12.500 υπαλλήλων.

Στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας θα ενταχθούν υπάλληλοι των ΟΤΑ, από το χώρο της Υγείας, καθώς και από την «περιφέρεια του Δημοσίου», δηλαδή από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ.Μητσοτάκης.

Από τον Ιούνιο έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.300 σχολικοί φύλακες και καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ πριν από λίγες ημέρες στο ίδιο καθεστώς εντάχθηκαν 1.700 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας.

Τις επόμενες ημέρες τίθενται σε διαθεσιμότητα 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί, περίπου 2.000 υπάλληλοι υπουργείων και 1.700 διοικητικοί υπάλληλοι από AEI και ΤΕΙ.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση δομών στους δήμους, απ' όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα ενταχθεί στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας.

Ν.Σώκου
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Λόγω «παρερμηνειών» από την νομιμοποίηση Ξαναποινικοποιείται το «δώρο ευγνωμοσύνης» προς δημόσιους λειτουργούς


Ξαναποινικοποιείται το «δώρο ευγνωμοσύνης» προς δημόσιους λειτουργούς
  (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Τροπολογία, με την οποία ποινικοποιείται και πάλι το «ευχαριστήριο δώρο για έκφραση ευγνωμοσύνης» που δίνεται σε δημοσίους λειτουργούς, κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία λόγω των «παρερμηνειών» που είχαν σημειωθεί.

Με την ίδια τροπολογία, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων, παρέχεται αναστολή δύο ετών σε καταδικασθέντες σε φυλάκιση μέχρι έξι μηνών, υπό την προϋπόθεση πως οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.

Επίσης, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη πταισμάτων και πλημμελημάτων που έχουν τελεστεί μέχρι την 31η Αυγούστου, για τα οποία ο νόμος προέβλεπε ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, ή χρηματική ποινή, ή και τα δύο, ενώ ειδικά για τα πλημμελήματα, προβλέπεται πως αν ο υπαίτιος υποπέσει σε νέα αξιόποινη πράξη και καταδικαστεί αμετάκλητα σε ποινή φυλάκισης ανώτερη των έξι μηνών, συνεχίζεται και η προηγούμενη ποινική του δίωξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι αστικές αξιώσεις για τα εν λόγω αδικήματα δεν παραγράφονται.

Τέλος, για την αποφυγή νομικού κενού στην αδειοδότηση των Κολλεγίων και των Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΙΕΚ), με άλλη τροπολογία προσδίδεται αναδρομική ισχύς στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις αδειοδοτήσεων, που έχουν υπογραφεί από τα τέλη του Αυγούστου μέχρι σήμερα, ώστε οι εν λόγω άδειες να ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...