Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Financial Times: Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα βγαίνει από τον πάτο...


Την αποτίμηση της μικρότερης του αναμενόμενου συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας λόγω της αύξησης του τουρισμού και της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος κάνουν οι Financial Times, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η...
ελληνική οικονομία μετά από έξι χρόνια ύφεσης, αρχίζει να φεύγει από τον πάτο.

Σε άρθρο της στους FT, η Kerin Hope αναφέρει πως στο υπουργείο Οικονομικών «τρίβουν τα χέρια τους», καθώς τα δύο προαναφερθέντα στοιχεία σε συνδυασμό με την ικανοποιητική αύξηση των εξαγωγών, αποτυπώνουν την ελπίδα πως «η Ελλάδα μπορεί να κοιτά σε μια ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο, με τον δείκτη ανάπτυξης να είναι αυξημένος λίγο πιο κάτω από το 1%», αναφέρουν πηγές των Financial Times από το υπουργείο.

«Οι οικονομολόγοι, έχουν επισημάνει μια σειρά δεικτών οι οποίοι πρόσφατα απέκτησαν θετικό πρόσημο: Μια πιο αργή πτώση στις λιανικές πωλήσεις, αύξηση του κύκλου εργασίας σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, καθώς και οριακή αύξηση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων. Ο δείκτης των διαχειριστών της αγοράς, δηλαδή ο μετρητής της δραστηριότητας στον μικρό μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας, έπιασε το υψηλότερο ρεκόρ τους τελευταίους 44 μήνες», τονίζει το δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η ελληνική ανάκαμψη είναι εύθραυστη, λόγω της άνευ προηγουμένου ύφεσης η οποία είχε ως αποτέλεσμα η εθνική παραγωγή να πέσει σχεδόν 25% από το 2008. «Η ύφεση αρχίζει και κάμπτεται, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα δούμε θετική ανάπτυξη το 2014. Το πολιτικό ρίσκο είναι ακόμη ''στον αέρα'' και το τωρινό κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα», δήλωσε ανώνυμα στους FT πολιτικός οικονομολόγος.

Κλείνοντας, οι Financial Times αναφέρονται και στις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων κατά της κινητικότητας, τονίζοντας ότι ένας από τους βασικούς λόγους των απεργιών είναι πως υπάρχει ο φόβος της απόλυσης τον επόμενο χρόνο, «εάν δεν καταφέρουν να βρουν δουλειά σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου»...
crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: