Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Εκπρόσωπος Δημοσίου για Τσοχατζόπουλο: "Ικετεύει για τη Σταμάτη, αλλά όχι για το παιδί του"



Με τις αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου
"Άθλια", χαρακτήρισε στην αγόρευσή της, τη στάση του Άκη Τσοχατζόπουλου η τρίτη εκ των συνηγόρων του Δημοσίου, Αναστασία Μενδρινού, καταλογίζοντάς του ότι "δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για καμία πράξη".
Η συνήγορος επαίνεσε τη στάση που κράτησε στο δικαστήριο η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου (σ.σ. η οποία, απολογούμενη, είπε πως για να καλύψει τον πατέρα της δεν είπε όλη την αλήθεια στον ανακριτή) χαρακτηρίζοντας την "γενναία".
Όπως ανέφερε η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, "η κυρία Αρετή Τσοχατζοπούλου ήξερε για τα μαύρα χρήματα".
Συμπλήρωσε πως "η στάση της δείχνει γενναιότητα, σε αντίθεση με την άθλια στάση του πατέρα της ,ο οποίος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για καμία πράξη. Βλέπει τον πατέρα της να ικετεύει καθημερινά τους δικαστές για την αποφυλάκιση της Βίκυς Σταμάτη και ούτε μισή φορά να μην κάνει το ίδιο για το παιδί του, που είναι και η ίδια μητέρα τριών ανηλίκων παιδιών". Η φράση αυτή της συνηγόρου προκάλεσε θυμό στον πρώην υπουργό, ο οποίος της φώναξε "σαν δεν ντρέπεστε".
Για τον ρόλο του εξάδελφου και συγκατηγορούμενου του κ. Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα στην όλη "επιχείρηση ξεπλύματος", η συνήγορος ανέφερε ότι «απεδείχθη αναντικατάστατος, γιατί όταν έφυγε άρχισαν οι βεβιασμένες κινήσεις και όλα πήγαν στραβά».
Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο κατηγορούμενος βοήθησε το έργο της Δικαιοσύνης, κάτι που θα αξιολογηθεί -όπως ανέφερε- από το δικαστήριο. Δεικτική ήταν η δικηγόρος και απέναντι στους ισχυρισμούς της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου, αναφέροντας ότι η κατηγορουμένη έκανε "φιλότιμες προσπάθειες να πείσει ότι είναι θύμα ανάλγητων δημοσιευμάτων" και ότι η ίδια έκανε αγορές σαν μέση Ελληνίδα".
"Όμως, η μέση Ελληνίδα δεν κάνει επισκευές 1.300.000 ευρώ σε σπίτι που δεν της ανήκει, ούτε έχει τζιπ 80.000 ευρώ", σχολίασε η κ. Μενδρινού.
"Υπάρχουν κι άλλα χρήματα κι άλλοι δράστες"
Νωρίτερα, αναφορά σε "άγνωστους δράστες" και σε χρηματικά ποσά που "είναι σπαρμένα σε πολλές γωνιές της γης", έκαναν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής στη δίκη για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του πρώην υπουργού, υποστήριξαν ότι για τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα ως δώρα για "πολυτελή διαβίωση" του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Όπως ανέφερε ο πρώτος εκ των συνηγόρων του Δημοσίου, Διονύσης Κολοβός: "Το 1996, μετά τα Ίμια, ελήφθη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για εξοπλιστικά προγράμματα σε εξωπραγματικό πόσο… Οι κατασκευαστές και οι μεσάζοντες οργανώνονται και καταφέρνουν να φτάσουν στον ΥΕΘΑ, τον πανίσχυρο τότε Άκη Τσοχατζόπουλο".
Ο συνήγορος, κάνοντας εκτενή αναφορά στον τρόπο προώθησης των προγραμμάτων αυτών, τόνισε πως εκείνη την περίοδο "όλοι πίστευαν ότι θα παραμείνουν ανεξιχνίαστα όλα αυτά", αλλά "οι επιτήδειοι δεν υπολόγισαν τον νόμο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που τους περίμενε στη γωνία".
Η δεύτερη εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, Aργυρία Φανουράκη, επικαλούμενη έγγραφα της δικογραφίας, μίλησε για τα τεράστια ποσά που δόθηκαν ως «μίζες» τα οποία έφθαναν στον πρώην υπουργό «ακόμα και μέσα σε βαλίτσες».
Η συνήγορος συμπεριέλαβε δε, εκτός του πρώην υπουργού και των οικείων του, και τον Νίκο Ζήγρα και την οικογένειά του στους "πολυτελώς διαβιούντες" με το αμέτρητο παράνομο χρήμα. Κατά την άποψη της εκπροσώπου του Δημοσίου, υπάρχουν και άλλα χρήματα που σχετίζονται με δωροδοκίες για την αγορά όπλων. "Ποιος έχει αυτά τα λεφτά; Γιατί δεν μας λέει κανείς και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα;" αναρωτήθηκε η δικηγόρος.
Η σημερινή διαδικασία θα κλείσει με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων της Πολιτικής Αγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: