Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για το κόψιμο των συντάξεων



ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΕΝ

Σχετικά με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου κ.Ρεν στο "ΒΗΜΑ" να σημειωθούν τα εξής :

Σε δήλωση του εκπροσώπου τύπου του κ.Ρεν αναφέρεται ότι πουθενά στο Mνημόνιο δεν αναγράφεται ότι οι συντάξεις πρέπει να κοπούν στο ήμισυ. Η συγκεκριμένη θέση είναι ορθή. Την υποστηρίζει άλλωστε σταθερά και επίμονα από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποτελεί...
θετικότατη εξέλιξη η εκ μέρους του εκπροσώπου του κ.Ρεν υποστήριξη της θέσης ότι στο ποσοστό αναπλήρωσης του 48% επί των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να προστεθεί και η βασική σύνταξη. Αυτή είναι η ορθή και ακριβής ερμηνεία του Μνημονίου. Συνεπώς, οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. , του ΔΝΤ και της Ε.Κ.Τ. κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους (26-29 Μαϊου) στην Αθήνα (να συνυπολογίζονται δηλαδή στο 48% τόσο η βασική όσο και οι επικουρικές συντάξεις) ξεκαθαρίζονται οριστικά. Να θυμίσουμε ότι για το θέμα αυτό σχετική επιστολή έχει αποστείλει στον Επίτροπο κ.Ρεν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. κ.Σερβάς Ντερούς η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου.


Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...



Read more...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΟΜΒΑ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ...


Μεγάλο θέμα. Εάν αληθεύει η επιστολή βόμβα που δημοσιεύει αύριο το Βήμα και εάν πράγματι ο Όλι Ρεν υποστηρίζει αυτά που δημοσιεύει η εφημερίδα, τότε ο Λοβέρδος θα έχει...
μεγάλο πρόβλημα. Ποιος τον πίεσε για να περάσει αυτές τις ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό; Υπήρξε άνωθεν παρέμβαση ή βρήκε ευκαιρία να τα φορτώσει όλα στο ΔΝΤ και την ΕΕ, ώστε να περάσει τις αιματηρές για τους εργαζόμενους αλλαγές;

Read more...

Eπιτέλους καταργούνται οι Εφορίες



"ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΚΕΠ"

A) Οι ΔΟΥ μετατρέπονται σε... Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και ο αριθμός τους περιορίζεται. Η αποστολή τους περιορίζεται στην υποβολή δηλώσεων και στην έκδοση πιστοποιητικών. Ο πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ
πέραν εκείνης στην οποία ανήκει.

B) Αφαιρείται από τις ΔΟΥ το ελεγκτικό αντικείμενο και ιδρύονται μεγάλα Περιφερειακά...

Φορολογικά Κέντρα που υπάγονται στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτόν, εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, δεν θα δημιουργούνται σχέσεις «οικειότητας» μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων. Ο φορολογούμενος θα δέχεται φορολογικό έλεγχο από
άτομα που δεν γνωρίζει προσωπικά και δεν θα συνομιλεί με την τοπική ΔΟΥ ώστε να επικαλείται δικαιολογίες για τις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει στην εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσε-ων. Αυτό σημαίνει, όμως, και μεγαλύτερη πίεση προς τους μικρομεσαίους και τα καταστήματα «της γειτονιάς», δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η συνήθης δικαιολογία
των διευθυντών των ΔΟΥ που παρουσίαζαν υστέρηση εισπράξεων ήταν πως «η περιοχή πλήττεται από την κρίση» και «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Γ) Καταργούνται ουσιαστικά και οι υπηρεσίες είσπραξης εσόδων στις ΔΟΥ, καθώς οι πληρωμές φόρων και υποχρεώσεων προς το Δημόσιο θα διενεργούνται πλέον αποκλειστικά μέσω τραπέζης. Απώτερος στόχος του υπουργείου είναι όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων να γίνονται ηλεκτρονικά. Το ταμείο των ΔΟΥ θα επιφορτίζεται μόνο για τις πληρωμές από το Δημόσιο προς ιδιώτες, φορείς κ.λπ

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο αυριανό "ΠΡΩΤΟ θΕΜΑ"


Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

O Ερντογάν θα συνοδεύσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα με πολεμικά πλοία;



Έντονη είναι η φήμη πως ο Ερντογάν θα συνοδεύσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα μαζί με πολεμικά πλοία.

Καλά αν το κάνει αυτό τότε τα πράγματα θα γίνουν παρα παρα πολυ σοβαρά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ





Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν ανησυχώ για υλοποίηση Μνημονίου

.nooz.gr
«Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αρκεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα», δηλώνει μέσω της Ημερησίας ο υπουργός Οικονομκών Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Το πρόγραμμα περιέχει τόσο άμεσα δημοσιονομικά μέτρα όσο και μέτρα διαρθρωτικά, που αντιστοιχούν σε βαθιές τομές στη δημοσιονομική μας διαχείριση, σε μεγάλες αλλαγές ενός συστήματος αδιαφανούς και πολύπλοκου, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για τον σημερινό εκτροχιασμό, αλλά και την ευκολία με την οποία πέφτουν έξω οι προϋπολογισμοί του κράτους», αναφέρει, θυμίζοντας για το φετινό έλλειμμα ότι «στους πρώτους πέντε μήνες είναι μειωμένο πάνω από 40% σε σχέση με πέρυσι».

«Θα πετύχουμε τον στόχο», τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ως το τέλος Ιουνίου, έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και εφαρμόζονται - ειδικά στο σκέλος των δημοσιονομικών μέτρων- ενώ οι υπόλοιπες δράσεις βρίσκονται στον δρόμο για τη Βουλή».

«Τα αποτελέσματα από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού μας βάζουν μπροστά από τους στόχους. Συνεπώς, δεν έχω λόγο να ανησυχώ για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου ως την επόμενη δόση. Η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου και θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για τη χώρα μας», υπογραμμίζει ο υπουργός.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, αναφέρει ότι «το επόμενο βήμα είναι να παρουσιαστούν τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας». «Από πλευράς εσόδων, στο Μνημόνιο έχει τεθεί ο στόχος για 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος από το 2011 έως το 2013», προσθέτει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι από το φθινόπωρο κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα πληρώνεται εάν δεν είναι εγγεγραμμένος στην ενιαία αρχή πληρωμών. Επίσης, σημειώνει ότι το αργότερο έως το τέλος του χρόνου θα δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών μια εκτενής μελέτη για τον αριθμό των υπαλλήλων και τη δομή του μισθολογίου.

«Τους επόμενους μήνες είναι υποχρέωσή μας να δημοσιοποιούμε σε μηνιαία βάση και να επιβάλουμε αυστηρότερο έλεγχο στις δαπάνες της ΄΄γενικής κυβέρνησης΄΄, δηλαδή του Δημοσίου έξω από τα στενά όρια των υπουργείων», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας ότι «με αυτό το μέτρο και μαζί με τη δουλειά που γίνεται από τη συμφωνία-πλαίσιο με τις ελεγκτικές εταιρείες για την εγκατάσταση σύγχρονων λογιστικών συστημάτων σε όλο το δημόσιο τομέα, είμαι βέβαιος ότι ως το 2011 θα είμαστε σε θέση να δίνουμε λογαριασμό στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύεται από φορέα του Δημοσίου».

Θ. Πάγκαλος


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ζάππειο, τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες στον τομέα του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι το κόστος που συνεπάγονται αυτές οι πολιτικές, θα εξισορροπηθεί από το όφελος που θα υπάρξει συνολικά για την κοινωνία και την οικονομία.

Οπως είπε, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλους δρόμους, που έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν από άλλες χώρες με επιτυχία (π.χ. να δημιουργήσει αυτοκινητοβιομηχανία), αλλά θα πρέπει να βρεθεί στην πρωτοπορία με σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα του περιβάλλοντος. Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθούν και οι παραγωγοί αλλά και οι πολίτες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των ανεμογεννητριών, για τις οποίες όπως είναι γνωστό πολλές κοινότητες εκφράζουν επιφυλάξεις σε ότι αφορά την αισθητική, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι το όφελος που θα προκύψει είναι μεγάλο. Εξάλλου, όπως σημείωσε, σε μια έρημη γκρίζα και μονόχρωμη πλευρά ενός λόφου ενός νησιού η ανεμογεννήτρια μπορεί να ειδωθεί και ως θαυμάσιο μοντέρνο αντικείμενο.
Read more...

"Μάλλον υπερβολικό" το ότι αναφέρεται ότι θα υπάρξει παύση πληρωμών από την Ουγγαρία.


Λεει ο Ολι Ρεν

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, κ. Ολι Ρεν κατα το τέλος της συνόδου της G20 στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι το να αναφέρεται ότι θα υπάρξει παύση πληρωμών από την Ουγγαρία είναι "μάλλον υπερβολικό", και απέρριψε κάθε σύγκριση με την Ελλάδα.

"Οι πρόσφατες...
συγκρίσεις μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ελλάδας είναι παραπλανητικές", δήλωσε ο κ. Ρεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Η Ουγγαρία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της, τα τελευταία χρόνια", έκρινε, προσθέτοντας ότι το έλλειμμά της είχε μειωθεί κατά 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), μεταξύ 2006 και 2009 .

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρός Καν εξέφρασε από την πλευρά του την "έκπληξη" του από τις δηλώσεις σχετικά με την Ουγγαρία, αλλά αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. .

Το ουγγρικό εθνικό νόμισμα, το φιορίνι, το Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης και τα CDS της Ουγγαρίας, έπεσαν όλα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από κινδυνολογικές δηλώσεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας από ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, Fidesz, που σχημάτισε τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση πριν από μία εβδομάδα.

Η Ουγγαρία, για να αποφύγει την πτώχευση του κράτους, έχει δεχτεί από το φθινόπωρο του 2008 οικονομική ενίσχυση ύψους 20 δις ευρώ από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) .

Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουγγαρία θα μεταβεί την Δευτέρα στη Βουδαπέστη για να συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση.


Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Εικόνες απο το συλλαλητήριο



Δείτε εικόνες απο το σημερινό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοτζιά...

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ










Read more...

Έλληνας κροίσος με τέσσερα γράμματα



Όλη η λίστα με τα ακίνητα και τις εταιρείες του πρώην υπουργού της κόρης του Αρετής και των στενών συνεργατών του.


Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Οι μεγάλες ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης



Για όσους και όσες δεν έχουν θεμελιώσει ή δεν θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σχεδιάζεται από το 2011 έως το 2015:
1 Να αυξηθούν στο 65ο έτος και στο 60ό, ανά περίπτωση, τα όρια συνταξιοδότησης...



για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους. Για τις μητέρες ανηλίκων το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση κάθε ευνοϊκής μεταχείρισης, καθώς θα αναγνωρίζονται πλασματικοί χρόνοι. Νέο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση τίθεται το 2011 το 55ο (αντί των 50 που ισχύει έως και φέτος), το 60ό το 2012 και το 65ο το 2013. Για μητέρες με 3 παιδιά που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ηλικίας, τίθεται όριο 50 ετών το 2011, 55 ετών το 2012 και 60 ετών το 2013. 2 Για έγγαμες ορίζεται το 60ό έτος για το 2011, το 63ο το 2012 και το 65ο το 2013, ενώ το όριο των 55 ετών που ισχύει για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης έως το 2010 αυξάνεται για τις υπόλοιπες στο 56ο το 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό το 2013.

3 Να καταργηθούν η 35ετία και η 37ετία με την προσθήκη 1 έτους και ενός εξαμήνου κάθε χρόνο, αντίστοιχα (π.χ. 36 έτη το 2011, 37 το 2012, 38 το 2013, 39 το 2014 και 40 το 2015). 4 Να επιβάλλεται ποινή μείωσης 6% τον χρόνο στις πρόωρες συντάξεις (π.χ.30% για συνταξιοδότηση στα 60 και όχι στα 65 ή με 35 έτη αντί των 40 στα 60).

tanea
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Είναι πολλά τα σπίτια Άκη



Αναζητούν τα πόσα έχει γράψει στη νέα σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη. Και βίλα πρώην συζύγου στο Ψυχικό και διαμέρισμα 185 τ.μ. στον Θερμαΐκό. Σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ερευνάται και ο Γιάννος.


Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Επιστολή βόμβα Παναγούλη: "Γιώργο να τους κλείσεις φυλακή"



Επιστολή-φωτιά απέστειλε στον πρωθυπουργό ο Στάθης Παναγούλης και, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρασκευή και 13» φωτογράφιζε από τις αρχές Μαΐου για υπερβολικό πλουτισμό πρώην και νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα ο Στάθης Παναγούλης, στην επιστολή του, απευθύνεται στον πρωθυπουργό σε πρώτο πρόσωπο και σε ιδιαίτερα οικείο ύφος και τονίζει:
«Αγαπητέ Γιώργο, ΕΣΥ ΠΡΩΤΟΣ....


να δώσεις το παράδειγμα και να κλείσεις στη φυλακή δυο τουλάχιστον από τους περίπου εκατό που γνωρίζω και γνωρίζεις …»
Στην επιστολή του κ. Παναγούλη φωτογραφίζονται τρία στελέχη κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ένας πρώην υπουργός για την αγορά ακριβού σπιτιού στην Αθήνα, ένας πρώην υφυπουργός που έχει χτίσει τριώροφη βίλα στα βόρεια προάστια και ένας νυν υφυπουργός, που μετά το γάμο του αγόρασε δυο σπίτια στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Εκτός από τις αναφορές στα τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στην επιστολή του, ο Στάθης Παναγούλης τοποθετείται και για τα μέτρα της κυβέρνησης τονίζοντας προς τον πρωθυπουργό: «Επιτέλους, ας αφήσουμε τις υποκρισίες, από αυτούς να πάρεις τα λεφτά και όχι από τους συνταξιούχους...»
Παράλληλα, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύει η εφημερίδα, ο κ. Παναγούλης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέες αποκαλύψεις

totefteri.blogspot.com


Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

O ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ 1996..

Οι εκσυγχρονιστές όμως επικράτησαν
με τα γνωστά σημερινα αποτελέσματα!!! Και...
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ 100%!!!!

ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ....


Read more...

Κοροιδεύουν τον κόσμο με τις εξεταστικές επιτροπές για siemens και Βατοπαίδι


ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Από τις εξεταστικές επιτροπές όπως καταλάβατε δεν βγήκε τίποτα. Έβγαλαν στην φόρα τους παλιούς και τελειωμένους και έκλεισαν έτσι τις υποθέσεις. Η siemens ήταν ο Μαντέλης και ο Τσουκάτος και στην υπόθεση Βατοπαιδίου δεν αποδείχθηκε καμία δωροδοκία. Ρε παιδιά δεν κάνει να ευλογούμε τα γένια μας αλλά πόσες φορές το είπαμε;
Όλη η ιστορία ήταν να γίνει σούσουρο για να φανεί ότι κάτι γίνεται με τους ήδη τελειωμένους πολιτικά: Βουλγαράκη, Ρουσσόπουλο, Μαντέλη, Τσουκάτο χωρίς ποτέ...


να κληθούν να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή οι δύο πρωθυπουργοί. Δεν τους επέτρεψαν ούτε να μια ερώτηση να τους κάνουν. Να κληθεί ο Σημίτης και ο Καραμανλής για να απαντήσουν σε απορίες συναδέλφων τους.

Για κανέναν τωρινό βουλευτή ή υπουργό των πρόσφατων κυβερνήσεων δεν βγήκε τίποτα; Η έρευνα δεν έδειξε τίποτα;


Read more...

Οδηγούν την χώρα σε κατάρρευση με ψευτοηρωισμούς βουλευτών



Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο όλη την αλήθεια. Κάντε το πριν να είναι αργά. Δεν βρέθηκαν ξαφνικά 14 "ήρωες" που διαφωνούν με το ασφαλιστικό αλλά είναι 14 βουλευτές που κοιτάνε να ...ξεγλιστρήσουν από το μένος του κόσμου.

Το ασφαλιστικό το επιβάλλει η τρόικα της οποίας η Ελλάδα ζήτησε την βοήθεια μετά από ένα μεγάλο φαγοπότι πολλών δεκαετιών. Για να αποφύγουμε την πτώχευση πρέπει να πάρουμε μέτρα τα οποία ΔΕΝ έχουμε λάβει.
Κάντε λοιπόν ένα δημοψήφισμα αφού όμως πείτε όλη την αλήθεια και εξηγήσετε τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν περάσει το ασφαλιστικό.

Υπάρχει ή όχι...


περίπτωση να μην μας δώσει χρήματα το ΔΝΤ και από Αύγουστο να πάμε σε πτώχευση και στάση πληρωμών; Απλό ερώτημα που θέλουμε να μας το απαντήσουν. Ας αφήσουν λοιπόν τους ψευτοηρωισμούς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων και ας μας κοιτάξουν κατάματα. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ που έχουμε;

Και εμείς απορρίπτουμε τις μικρές συντάξεις των 480 ευρώ αλλά δεν έχουμε να προτείνουμε κάτι γιατί δεν γνωρίζουμε από αυτά. Εσείς που τα ξέρετε δώστε μας επιλογές.
Την ερώτηση έχουν υπογράψει οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Σοφία Γιαννακά και υπογράφεται ακόμη από τους Μιχάλη Κατρίνη, Βασίλη Γερανίδη, Μιχάλη Τζελέπη, Νίκο Σαλαγιάννη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Χρήστο Πρωτόπαπα, Όλγα Ρενταρή- Τέντε, Δημήτρη Καρύδη, Τάσο Σιδηρόπουλο, Παύλο Στασινός και Γιάννη Αμοιρίδη.


Read more...

Πτωτική τάση στις βάσεις - 14.000 πιο πολλοί φέτος οι εισακτέοι


ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ , Χρήστου Κάτσικα
Πού πάνε στις περιζήτητες σχολές...
Τέσσερα είναι τα χαρακτηριστικά των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων: θα εισαχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων της τελευταίας πενταετίας, θα έχουμε πτωτική πορεία των βάσεων εισαγωγής, θα προκληθεί χάσμα περίπου 15.000 μορίων ανάμεσα ...
στις βάσεις της πρώτης και της τελευταίας σχολής και θα καταγραφτεί αύξηση των υποψηφίων που επιλέγουν σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Καθώς προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η διόρθωση των γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα της χώρας (υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί) αρχίζουν να διαγράφονται οι πρώτες τάσεις στις επιδόσεις των υποψηφίων, οι οποίες δείχνουν ότι και φέτος θα είναι έντονος ο ανταγωνισμός για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Ιατρικές, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Νομικές και Παιδαγωγικά καθώς και οι ναυαρχίδες των Οικονομικών Τμημάτων του 5ου Επιστημονικού Πεδίου (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας) θα έχουν και φέτος ιδιαίτερα υψηλές βάσεις εισαγωγής, παρότι μέχρι στιγμής τα βαθμολογικά στοιχεία δείχνουν ότι θα παρουσιαστεί αλλού ανεπαίσθητη και αλλού ορατή πτώση.

Πάνω από 18.000 μόρια. Μάχη θα δοθεί για τις περίπου 1.900

θέσεις εισακτέων στα προαναφερόμενα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις οποίες αναμένεται να διεκδικήσουν 9.000- 10.000 υψηλόβαθμοι υποψήφιοι. Συνολικά, φέτος αναμένεται ότι για την εισαγωγή σε περίπου 40 πανεπιστημιακά τμήματα (εκτός των τμημάτων που περιλαμβάνουν ειδικό μάθημα) και στα στρατιωτικά- αστυνομικά τμήματα θα απαιτούνται περισσότερα από 18.000 μόρια.

Παράλληλα σε 90- 100 τμήματα των ΤΕΙ, των εκκλησιαστικών ακαδημιών και των πανεπιστημίων φέτος οι βάσεις θα είναι χαμηλότερες από 10.000, ενώ η χαμηλότερη βάση αναμένεται να μην υπερβαίνει τα 4.500 μόρια (πιθανόν κάποιο τμήμα Ζωικής ή Φυτικής Παραγωγής).

Μεγάλο χάσμα μορίων θα προκληθεί ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ εφόσον αναμένεται ότι η χαμηλότερη θα απέχει από την υψηλότερη (σίγουρα στην Ιατρική Αθηνών) κοντά στα 15.000 μόρια. Οι φετινές βαθμολογίες. Από τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας αλλά και τις γενικότερες εκτιμήσεις των βαθμολογητών, φαίνεται ότι φέτος θα έχουμε κάμψη του αριθμού των αριστούχων, οι οποίοι αναμένεται να είναι λιγότεροι από 10.000. Ωστόσο, όσον αφορά τον αριθμό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση, τα βαθμολογικά στοιχεία που έχουμε συλλέξει μέχρι τώρα δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για μείωση.

Οι μικρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική Κατεύθυνσης, τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας στα 2ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία θα δώσουν τον τόνο στην πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ των δύο Πεδίων, βεβαίως και στα περιζήτητα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και της Θεσσαλονίκης τα οποία παράλληλα αποτελούν και τα πιο υψηλόβαθμα τμήματα του 4ου Πεδίου. Ακόμη δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί πόση θα είναι η πτώση, αλλά οι τάσεις είναι σαφείς.

Νομικές- Παιδαγωγικά. Πτωτική αναμένεται να είναι η πορεία των βάσεων εισαγωγής και στα υψηλόβαθμα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, στις τρεις Νομικές και στα περισσότερα Παιδαγωγικά Τμήματα. Ωστόσο η πτώση αυτή δεν πρέπει να είναι σημαντική γιατί τις χειρότερες επιδόσεις στα Αρχαία και την Ιστορία Κατεύθυνσης μπορεί να απορροφήσει η υψηλή ζήτηση, ιδιαίτερα στα Παιδαγωγικά Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι βάσεις στα Ιατρικά Τμήματα είναι πολύ πιθανόν να υποχωρήσουν λίγο, αλλά για την εισαγωγή στα περισσότερα από αυτά (ίσως τα 5 από τα 7) θα απαιτηθούν πάνω από 19.000 μόρια.
Εισαγωγή με 4.500 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου

Η κατάργηση της βάσης του 10 αλλάζει τα δεδομένα στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά και στην πορεία δεκάδων τμημάτων ΤΕΙ που τα τελευταία τέσσερα χρόνια «φυτοζωούσαν» και αντιμετώπιζαν την απειλή του λουκέτου λόγω των κενών θέσεων. Συγκεκριμένα, φέτος οι εισακτέοι αναμένεται να είναι περίπου 14.000 περισσότεροι από πέρσι.

Η άλλη πλευρά της κατάργησης της βάσης του 10 είναι πτώση μεγαλύτερη από τα 3.000

μόρια σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ, καθώς η είσοδος σε αυτά θα εξασφαλίζεται με 4.500-5.500 μόρια. Ιδιαίτερα αυτό θα συμβεί σε τμήματα ΤΕΙ του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου, στο οποίο αν ένας υποψήφιος σταυρώσει στο Μηχανογραφικό του όλα τα τμήματα, θα μπορεί να βρει ανοικτή είσοδο με 4.500-

5.000 μόρια!

Η εξέλιξη αυτή θα γεμίσει με εγγραφές δεκάδες περιφερειακά ΤΕΙ που στέναζαν τα τελευταία 4 χρόνια από το βάρος των κενών θέσεων. Δυστυχώς, όμως, σύντομα θα είναι πάλι άδεια λόγω της έλλειψης φοιτητικής μέριμνας και οικονομικής κρίσης.


Οι «τροχονόμοι» της κίνησης των βάσεων

Η κίνηση των βάσεων εισαγωγής επηρεάζεται ουσιαστικά από τρεις βασικούς παράγοντες που λειτουργούν ως «πύργος ελέγχου» του σκαμπανεβάσματος των βάσεων και πριμοδοτούν τις «καταδύσεις» ή τις «αναρριχήσεις» τους:

α. Τον βαθμό δυσκολίας- ευκολίας των θεμάτων και τις επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.

β. Τον αριθμό των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των πέντε Επιστημονικών Πεδίων.

γ. Τη σχέση ζήτησης- προσφοράς θέσεων. Δηλαδή, τον αριθμό των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις σχολές κύρους ή στις σχολές περιορισμένης ζήτησης και τις προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

Οι δύο πρώτοι παράγοντες προδιαγράφουν κυρίως το πατρόν των γενικών βάσεων εισαγωγής στα πέντε Επιστημονικά Πεδία, ενώ ο τρίτος «ξεναγεί» τους υποψηφίους στις «πίστες» των βάσεων κάθε τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ στα όρια των Επιστημονικών Πεδίων.

Οσον αφορά τα πανεπιστημιακά τμήματα, δεν έχουμε διαφοροποιήσεις στις θέσεις εισακτέων σε σχέση με πέρσι, τέτοιες που να επηρεάζουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Μόλις οκτώ τμήματα θα δεχθούν φέτος περισσότερους εισακτέους από πέρσι και η αύξηση δεν ξεπερνά σε καμιά περίπτωση τις 20 θέσεις. Η μεγαλύτερη αύξηση (+20) καταγράφεται στα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ξάνθης, Φιλολογίας Καλαμάτας και Νοσηλευτικής Σπάρτης. Επίσης κατά 5-10 θέσεις περισσότερες από πέρσι έχουν τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών Αθήνας, Σλαβικών Σπουδών Αθήνας, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Μακεδονίας και Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Κορίνθου.


Ανοδος στις βάσεις των Αστυνομικών Σχολών

Σε μια ομάδα τμημάτων μπορούμε να μιλήσουμε από τώρα για άνοδο των βάσεων. Στα Τμήματα Αστυφυλάκων! Δεν πρόκειται, βέβαια, για κάποια παραξενιά. Η αναμενόμενη άνοδος οφείλεται στη μεγάλη μείωση των θέσεων εισακτέων. Να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Παιδείας τον Μάρτιο είχε ανακοινώσει ότι φέτος οι θέσεις εισακτέων για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας θα ήταν 1.650 (κατά προσέγγιση). Ωστόσο πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε σημαντική μείωση στις θέσεις των Σχολών της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, φέτος στη Σχολή Αστυφυλάκων θα εισαχθούν 900 υποψήφιοι και στη Σχολή Αξιωματικών 100 υποψήφιοι.
ΝΕΑ


Read more...

Παζάρια για τις επικουρικές...



«Κλειδί» για το ποσοστό αναπλήρωσης αποτελούν πλέον οι επικουρικές συντάξεις, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και το τελικό ύψος της σύνταξης. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία, ωστόσο το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων εξακολουθεί να απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την τρόικα. Σύμφωνα με...


τις τελευταίες πληροφορίες, οι ελεγκτές που θα... επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας φαίνεται να αποδέχονται την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για υπολογισμό μόνο της αναλογικής -και όχι της βασικής σύνταξης- με συντελεστή 1,2%. Δηλαδή η βασική σύνταξη φαίνεται να «γλιτώνει». Ωστόσο, πιέζουν ο ίδιος συντελεστής να επιβληθεί και στις επικουρικές συντάξεις, οπότε το ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής και της επικουρικής σύνταξης πέφτει περίπου στο 48% (από το 90% που είναι σήμερα), πρόταση με την οποία είναι αντίθετη η κυβέρνηση. Στο ποσοστό αυτό στη συνέχεια θα προστίθεται η βασική σύνταξη.

Αρκεί να αναφερθεί πως σήμερα εργαζόμενος 60 ετών με 35 έτη ασφάλισης και μισθό 1.500 ευρώ δικαιούται σύνταξη 1.350. Σε περίπτωση που περάσουν οι ακραίες προτάσεις της τρόικας για τα επικουρικά ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θα βάλει τελικά στην τσέπη 682 ευρώ (δηλαδή ποσοστό αναπλήρωσης 49%).

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης έχουν επισημάνει πως το ύψος των συντάξεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Είναι επομένως σαφές πως από την έκβαση των συζητήσεων με τους ελεγκτές θα εξαρτηθεί και το πότε ακριβώς θα κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει την ελληνική πλευρά και την τρόικα είναι πως στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το ποσοστό αναπλήρωσης διαμορφώνεται στο 64% για την κύρια σύνταξη (βασική συν αναλογική). Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας προτείνει να είναι ανάλογες με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου.

Σε θέση μάχης βρίσκονται η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που διοργανώνουν σήμερα συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά. Μάλιστα το συνδικαλιστικό κίνημα θα προχωρήσει και σε νέα κινητοποίηση, όποτε κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Σημειώνεται πως την Πέμπτη πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία οι δημοσιογράφοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Η συγκέντρωση έγινε έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στη Βουλή, όπου παραδόθηκε ψήφισμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ


Read more...

Οι λίστες της ντροπής..



Απίστευτα χαρτιά φτάνουν από τη Γερμανία στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. Οι συμμετέχοντες βουλευτές έχουν χάσει την μπάλα και οι περισσότεροι εξ αυτών δυσκολεύονται να βρουν άκρη. Το μόνο συμπέρασμα στο οποίο ταυτίζονται οι περισσότεροι είναι το μεγάλο πάρτι που είχε στήσει η γερμανική εταιρεία με τη βοήθεια του πολιτικού συστήματος. Και αυτό προκύπτει από ...
τα έγγραφα που έχουν φτάσει στην Εξεταστική και τα οποία δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως.

Οι λίστες είναι δύο ειδών. Η μία περιέχει ονόματα κορυφαίων επιχειρηματιών, πολιτικών προσώπων και συγγενών τους, που τα Χριστούγεννα του 2001 αποδέχονται δώρα σε είδος, συνήθως μικρής αξίας, απ’ αυτά που στέλνονται με την ευκαιρία εορτών. Πρόκειται για είκοσι επιχειρηματίες, δέκα πολιτικούς, δέκα στελέχη τραπεζών, οχτώ διευθυντές οργανισμών, δύο εκδότες και μεγαλοστελέχη τους, πέντε δικηγόρους και ένα δημοσιογράφο. Επειδή πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική των μεγάλων εταιρειών να στέλνουν ευχετήρια δώρα (ποτά ή προϊόντα τους) μικρής χρηματικής αξίας, δεν θα δημοσιεύσουμε τα ονόματα. Η Ελλάδα δεν είναι Βρετανία, όπου η δεοντολογία απαγορεύει σε δημόσια πρόσωπα να αποδέχονται δώρα με αξία μεγαλύτερη των 50 λιρών. Εδώ κοντεύουμε να συνηθίσουμε μίζες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ – δεν θα στάξει η ουρά του γαϊδάρου για ένα καλάθι με ποτά.

Η άλλη λίστα, όμως, περιέχει κωδικούς που αντιπροσωπεύουν πολιτικά πρόσωπα που κρύβονται κάτω από κωδικούς αριθμούς και τα οποία παρέλαβαν ή δώρα μεγάλης αξίας ή μαύρο χρήμα. Αυτοί οι κωδικοί ερευνώνται από το ΣΔΟΕ.Χαρακτηριστική της επιθετικής πολιτικής δημοσίων σχέσεων είναι η λίστα με τους κωδικούς των… δώρων που έκανε η Siemens προς πολιτικούς και άλλους. Από λεμονοστύφτες και καφετιέρες μέχρι «έκτακτες αμοιβές» και «έξοδα ταξιδιών» περιέχει ο σχετικός πίνακας που δημοσιεύει σήμερα το «Καρφί». Ήδη ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, έχει ζητήσει να αποκωδικοποιηθούν οι αναφερόμενοι αριθμοί για να φανούν τα πρόσωπα στα οποία «δώριζε» διάφορα… καλούδια η γερμανική εταιρεία. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, στο δωροκατάλογο φέρεται να περιλαμβάνονται τα ονόματα περισσότερων από 120 πολιτικών.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της διαφθοράς, αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τον υπ’ αριθμό 66100007 κωδικό, το κόστος των δώρων που έκανε η Siemens το 2004 προς τρίτους ανήλθε σε 259.146,59 ευρώ. Στη λίστα υπάρχει και ένας ακόμη κωδικός, ο υπ’ αριθμόν 6392000, από τον οποίο, χωρίς να υπάρχει σχετική αιτιολόγηση, έχουν «φύγει» 1.456.583,80 ευρώ. Το συγκεκριμένο χρηματικό ποσόν βρίσκεται στο στόχαστρο της Εξεταστικής. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο Βαλυράκης έχει στη διάθεσή του τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με το τι ακριβώς και κυρίως ποιοι απολάμβαναν οφέλη από τον «ανώνυμο κωδικό». Το 2004 ίσως να ήταν η πιο καλή χρονιά για τους αποδέκτες της γερμανικής γενναιοδωρίας. Νωρίτερα η διαχείριση ήταν πιο σφιχτή. Με βάση τα έγγραφα που παρουσιάζει σήμερα το «Καρφί», το 2001, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η Siemens ξόδεψε μόλις 4.117.913.00 δραχμές για δώρα! Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, το σύνολο των δώρων ήταν χωρίς χρέωση. Η συνολική δαπάνη της εταιρείας κατά το ίδιο έτος, για τα δώρα προς τρίτους, ανήλθε σε 7.958.789,00 δραχμές. Απ’ αυτό και μόνο αποδεικνύεται ότι στην πολιτική που ακολουθούσε η γερμανική εταιρεία, είχε ενταχθεί και η προσφορά των δώρων, που άλλοτε ήταν συμβολικά και άλλοτε (μάλλον συχνότερα) ξεπερνούσαν σε αξία μια εορταστική προσφορά για ευχές. Επειδή οι αποδέκτες των δώρων ήταν φυσικά πρόσωπα, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής κρίνουν επιβεβλημένο να υπάρξει αποκωδικοποίηση, για να ταυτοποιηθούν οι αριθμοί με συγκεκριμένα ονόματα.

Πέραν των δώρων, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής έχει δώσει εντολή προς το ΣΔΟΕ να ερευνηθούν (και) οι λογαριασμοί συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στις αρχές της επόμενης βδομάδας αναμένεται να έχουν συλλεγεί τα στοιχεία που ζητούνται.
ΤΟ ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου...


Read more...

Το τελευταίο ζεϊμπέκικο ...



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
Η πορεία του άλλοτε ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ από την παντοδυναμία στη δίνη των σκανδάλων...
Ο Ακης είναι αυτό που λέμε «αγαπησιάρης». Δηλαδή είναι από το είδος των ανθρώπων που δεν μπορείς να τους κρατήσεις κακία. Είναι γιατί και εκείνος δύσκολα «κρατάει». Μπορεί να θυμώνει, να φωνάζει- φωνακλάς κυρίως- αλλά ξέρεις ότι
αυτό που βλέπεις, αυτό είναι. Ο Ακης είναι ο άνθρωπος που κάθε άνδρας θα ήθελε να έχει φίλο. Μήνες να ΄χεις να τον δεις, χρόνια, στο...
πρώτο πεντάλεπτο της κουβέντας, θα νιώσεις σαν να ήσασταν και χτες μαζί και να τα λέγατε.

Ο Ακης είναι γλεντζές. Χορεύει καλά ζεϊμπέκικο, χορεύει τα ηπειρώτικα- γιατί είναι Ηπειρώτης από τη μάνα του-, τραγουδάει, λέει καλαμπούρια, γελάει πλατιά. Ο Ακης είναι έξω καρδιά. Ακόμη και στα πιο δύσκολα- και του ΄χουν συμβεί διάφορα κατά καιρούς (προσωπικά και άλλα) όχι μόνο αυτά τα τελευταίαδεν θα χάσει ποτέ το χαμόγελό του. Θα γελάει και θα κάνει κι αυτόν που είναι δίπλα του να νιώσει καλά. Ο Ακης είναι σαν τον «άσσο φίλτρο»- έχει παντού μόνο φίλους. Ο Ακης είναι ωραίος- γερνάει «επιτυχώς» κατά την έκφραση του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Ακόμη και τώρα που έχει αγγίξει τα 70 και τα σπαστά μαλλιά του έχουν χάσει πολύ από την απατηλή γοητεία των γκρίζων κροτάφων, παραμένει γοητευτικός και κουβαλάει χωρίς μεγάλη προσπάθεια το προσωνύμιο «ωραίος Μπρούμελ» που του είχε κολλήσει στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, τότε που ο Ανδρέας τον είχε κάνει υπουργό Δημοσίων Εργων, «λιγωμένη» ρεπόρτερ του υπουργείου.

Ο Ακης είναι άνθρωπος του πάθους. Αγαπάει. Και αγαπάει πολύ. Αγάπησε τον Ανδρέα όσο τίποτε άλλο στη ζωή του, έγινε η σκιά του, τον ακολούθησε ώς το τέλος και έμεινε να λέει ακόμη- ζωντανό αρχείο- ιστορίες από «τότε», όπου το «τότε» μπορεί να είναι από την εποχή του ΠΑΚ, όταν τον γνώρισε στη Γερμανία ή από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια όταν δίπλα στον Ανδρέα έβαλε πλάτη να στηθεί το ΠΑΣΟΚ και να γίνει το κόμμα που κυβερνάει τη χώρα επί 22 χρόνια.

Ο γάμος. Ο Ακης αγάπησε πολύ - και αγαπήθηκε από- τις γυναίκες. Τη Βίκυ Σταμάτη, τη δεύτερη γυναίκα του, τη γνώρισε πριν από περίπου μία δεκαετία. Πανίσχυρος υπουργός εκείνος, όμορφη στα 35 της εκείνη, το ειδύλλιο εξελίχθηκε σε έναν έρωτα τρελό. Επισημοποιήθηκε με έναν γάμο, που θα ήταν το όνειρο κάθε κοπέλας και προφανώς και της Βίκυς Σταμάτη, αλλά για τον Ακη αποδείχθηκε ένα προσωπικό Βατερλώ: διάλεξε να την παντρευτεί στο Παρίσι, να κάνει τη γαμήλια δεξίωση στο «Four Seasons» λίγο μετά τις εκλογές του 2004, όταν όλη η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας είχε στραφεί στο να αποδείξει ότι το προεκλογικό σύνθημα «έξω οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ» είχε υπόσταση.

Ακολούθησαν πολλά- η Εξεταστική για τα οπλικά συστήματα ΤΟR Μ1, τα δημοσιεύματα, οι απανωτές κατηγορίες ότι «ο Ακης τα ΄χει πιάσει». Κι εκείνος να δίνει έναν απελπισμένο αγώνα να αποδείξει ότι είναι καθαρός, ότι δεν έχει «λαδωθεί», ότι δεν υπάρχει τίποτε εις βάρος του. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, με τον γάμο στο Παρίσι να τον βαραίνει καταλυτικά, ήταν η αποτυχία του να εκλεγεί στις εκλογές του 2007.

Τώρα βρίσκεται πάλι στη δίνη μιας έρευνας που έχει στόχο τα οικονομικά του, πώς τα απέκτησε και πώς δικαιολογείται ο τρόπος που ζει. Δεν θα βρεις έναν στο ΠΑΣΟΚ που να μη σου πει πόσο λυπάται για την «κατάντια» του Ακη. Οπως και δεν θα βρεις κανέναν που να μην την αποδώσει στον γάμο του. Ακόμη και ο πιστός φίλος του, ο Κίμων Κουλούρης, μου έλεγε προχθές πόσο λυπάται γι΄ αυτόν. Βασικά όλοι λυπούνται για τον Ακη. Το κακό γι΄ αυτόν είναι ότι παράλληλα προβλέπουν πως «δεν θα έχει καλό τέλος». Ο ίδιος υπεραμύνεται της αθωότητάς του: όλα είναι νόμιμα, έλεγε σε μια δήλωση τις προάλλες με αφορμή τα δημοσιεύματα για το σπίτι στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αλλά το πρόβλημά του είναι πως κανείς πια δεν τον πιστεύει. Κανείς. Ούτε και οι πιο στενοί φίλοι του, που έρχονται τώρα να πιστέψουν ότι όσα ακούγονταν για την εποχή που είχε διατελέσει υπουργός Εθνικής Αμυνας, και αργότερα υπουργός Ανάπτυξης, φαίνεται πως είχαν κάποια βάση. Το ποια ακριβώς, προφανώς θα το βρει η ανάκριση που διεξάγεται.

Οι καλές εποχές. Κι όμως, για τον Ακη όλα είχαν αρχίσει τόσο υπέροχα. Υπουργός από την πρώτη ημέρα που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το 1981, βρέθηκε μια ανάσα από το να την κυβερνήσει ο ίδιος. Η 16η Ιανουαρίου του 1996 ήταν η πιο μεγάλη του μέρα. Στην ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την ανάδειξη του διαδόχου του Ανδρέα, ο Ακης πήγε στην ψηφοφορία με τη στήριξη του ίδιου του Ανδρέα και των ανθρώπων του και έχασε για ελάχιστες ψήφους από τον Κώστα Σημίτη που συγκέντρωνε τις ψήφους όσων ήθελαν να τελειώνουν πια με το «παλιό» ΠΑΣΟΚ. Η τάση αυτή αποδείχθηκε κυρίαρχη. Ο Ακης έχασε, έγινε υπουργός, αλλά ποτέ δεν χώνεψε την ήττα του. Για χρόνια εκείνος και οι άνθρωποί του αποτέλεσαν μια ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση στον τότε πρωθυπουργό, που έφτασε αρκετές φορές στη σύγκρουση μαζί του (και μαζί τους) και οριακά στο να τον θέσει εκτός ΠΑΣΟΚ.

Δεν το έκανε. Σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν τότε είχε συμβεί αυτό, σήμερα ο Ακης δεν θα βρισκόταν στη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται. Εκτός των «πειρασμών» ενός υπουργείου όπως το Εθνικής Αμυνας, ίσως τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά.

Οπως διαφορετικά μπορεί να ήταν τα πράγματα για εκείνον, αν τον Δεκέμβριο του 1989, στην περίφημη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο «Πεντελικόν», ο Ακης δεν έθετε υποψηφιότητα για γραμματέας του κόμματος, αλλά άφηνε να εκλεγεί ο- προωθούμενος από τον Θ. Πάγκαλο, τον Κ. Λαλιώτη, τον Κ. Σημίτη και τη Μ. Μερκούρη - Παρασκευάς Αυγερινός. Εξελέγη γραμματέας, ο πρώτος στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ- εξαιτίας της οποίας είναι και σήμερα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος- γιατί την τελευταία στιγμή, και μπροστά στη διαφαινόμενη διάσπαση, ο Γιώργος Γεννηματάς τάχθηκε με το μέρος του. Του το όφειλε άλλωστε. Ο Ακης είχε οριστεί, μαζί με τον Γεννηματά και τον Λαλιώτη, μέλος της περίφημης τρόικας του Εκτελεστικού Γραφείου που για πολλά χρόνια καθόριζε με την επίνευση του Ανδρέα Παπανδρέου τα πάντα στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ο Γεννηματάς δεν υπάρχει πια, ο Λαλιώτης κάνει τον οινοπαραγωγό στα Δολιανά και ο Ακης καλείται να απολογηθεί- και αύριο ακόμη περισσότερο γιατί επέρχονται νέες αποκαλύψεις- γιατί έχει τόσα σπίτια και πώς τα απέκτησε. Και στην απέναντι πλευρά του κάδρου, ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να πει ότι το ΠΑΣΟΚ που εκείνος διοικεί τώρα δεν έχει καμιά σχέση με όλα αυτά. Θα τα καταφέρει;


Απολογείται στο ΠΑΣΟΚ

Για απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα καλεί η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Η Επιτροπή εξέτασε τις δηλώσεις πόθεν έσχες που είχε υποβάλει ο πρώην γραμματέας του Κινήματος και κατέληξε ομόφωνα ότι πρέπει να κληθεί για να δώσει σαφείς εξηγήσεις.

Πάντως, ο επιχειρηματίας κ. Γ. Σαχπατζίδης, ο οποίος κατέθεσε χθες στη Βουλή για την υπόθεση του Βατοπεδίου, αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
ΝΕΑ.


Read more...

ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...


Από ΤΟ ΒΗΜΑ
Εξακόσιες είκοσι επαφές και συναντήσεις του Μ. Χριστοφοράκου με πολιτικά πρόσωπα και μέλη των οικογενειών τους καταγράφονται στο διαβόητο ημερολόγιο του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Ηellas. Από αυτές το 60%, δηλαδή οι 356, αφορούν μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη. Η σπουδή με την...
οποία κρατούσε η γραμματέας του Χριστοφοράκου, κυρία Αικατερίνη Τσακάλου, το γνωστό ημερολόγιο, όπου αναφερόταν ακόμη και κάθε εισερχόμενο ή εξερχόμενο τηλεφώνημα, ραντεβού, επισήμανση, υπόμνηση κ.λπ. με ονομαστική αναφορά, βοήθησε τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής να συγκεντρώσουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Ετσι, σύμφωνα με την επεξεργασία που πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Β. Κεγκέρογλου, προκύπτει «η προνομιακή σχέση της εταιρείας Siemens Ηellasή του διευθύνοντος συμβούλουή εν πάση περιπτώσει των διευθυντικών και ηγετικών στελεχών τηςμε την οικογένεια Μητσοτάκη σε κοινωνικό ή άλλο επίπεδο, που καταγράφεται σε συναντήσεις και επαφές από το 1999 μέχρι το 2007» όπως δήλωσε. Οι συναντήσεις γίνονταν εντός ή εκτός εταιρείας, ενώ οι επαφές ήταν είτε τηλεφωνικές είτε μέσω μηνυμάτων ή μέσω τρίτων κ.λπ. Εκτός των επαφών του κ. Κ. Μητσοτάκη και των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς του με τον κ. Χριστοφοράκο υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί που έχουν καταγραφεί στο ημερολόγιο:
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας για 10 συναντήσεις και 45 επαφές.
Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Βουλγαράκης για 17 συναντήσεις και 30 επαφές (οι οποίες αρχίζουν το 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες).
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει από το 2000 μία συνάντηση.
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μ. Λιάπης είχε συνολικά 35 επαφές.
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου είχε 27 επαφές συνολικά.
Ο κ. Γ. Σουφλιάς είχε τις λιγότερες επαφές.
Ο κ. Αδ. Ρεγκούζας είχε επίσης επαφές με τον Μ. Χριστοφοράκο. Ελάχιστες από το 2001, αλλά από το 2005 και μετά πάρα πολλές.
Ο κ. Ευ. Αντώναρος καταγράφεται για επαφές σε σχέση με ονομαστικές εορτές, ανταλλαγές ευχών κ.λπ.- Πολλές καταγραφές υπάρχουν επίσης για τους πρώην υπουργούς κκ. Αν. Μαντέλη και Χρ. Βερελή.

Read more...

"ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ...


Ρεπορτάζ : Θανάση Τσιγγάνα
(από την Καθημερινή)

Ο «Καλλικράτης» δεν θα φέρει την άνοιξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Πεντακόσιοι πέντε πολίτες της Θεσσαλονίκης ηλικίας άνω των...
18 ετών που απάντησαν στα ερωτηματολόγια εταιρείας δημοσκοπήσεων λένε μεν «ναι» στη μεγάλη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, αλλά δεν πιστεύουν ότι αυτή θα φέρει καλύτερες διοικήσεις στους δήμους. Το 48% των πολιτών δεν βλέπει καμία διαφοροποίηση της ποιότητας των νέων δημάρχων, το 13% πιστεύει ότι θα είναι χειρότεροι και μόνο το 32% πιστεύει πως οι νέοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης θα είναι καλύτεροι από τους σημερινούς.

Το 60% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο «Καλλικράτης» βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αναδιάρθρωση της διοικητικής οργάνωσης της χώρας και το 32% ότι είναι σε λάθος πορεία. Μάλιστα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν «Καλλικράτη» με... δύο, χέρια καθώς το 82% τον επιδοκιμάζει έναντι μόλις 6% που τον αποδοκιμάζει. Οσοι ψήφισαν Ν.Δ. στις εκλογές του 2009 και απάντησαν στο πλαίσιο της έρευνας ακολουθούν σχεδόν τη γραμμή του κόμματος, καθώς το 54% τοποθετείται αρνητικά και το 44% κρίνει θετική τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση.
Η κομματικοποίηση πάντως των δημοτικών εκλογών είναι ανεπιθύμητη μεταξύ των πολιτών και από τις απαντήσεις που έδωσαν σε σχετικά ερωτήματα φαίνεται ότι η απογοήτευση από τα κρούσματα διαφθοράς και τους χειρισμούς στα θέματα της οικονομίας, περισσεύει. Συγκεκριμένα το 65% των πολιτών απαντά πως ψηφίζει πλέον πρόσωπο δημάρχου και πρόσωπα του συνδυασμού του και όχι χρώματα κομμάτων. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. συμφωνούν μάλιστα σ’ αυτό, καθώς τα πρόσωπα, με 66% για όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και 72% για όσους ψήφισαν Ν.Δ. υπερτερούν των κομμάτων.
Οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (δεν ρωτήθηκαν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων) απαντούν ότι το μήνυμα των δημοτικών εκλογών έχει αποδέκτη την εξουσία (77%), ενώ ένα 20% απαντά πως δεν υπάρχει μήνυμα. Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας «Ικτίνος Consulting» που φιλοδοξεί να παρέχει υπηρεσίες σε υποψήφιους δημάρχους-περιφερειάρχες...
Read more...

ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Καρανασοπούλου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τσουνάμι νέων πρόσθετων μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση τον ερχόμενο Νοέμβριο, εφ΄ όσον υπάρξουν αποκλίσεις στο Πρόγραμμα που έχει υπογράψει με το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να...
διασφαλίσει έτσι την απρόσκοπτη εκταμίευση των δόσεων που προβλέπει το ίδιο Πρόγραμμα.

Μεταξύ αυτών είναι η μείωση των επιδομάτων ανεργίας, η νέα αύξηση στα καύσιμα και τα τσιγάρα, η ολοσχερής κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στον δημόσιο τομέα, η αποσύνδεση των συντάξεων από τον πληθωρισμό, ο περιορισμός των κοινωνικών δαπανών κ.ά.
Η κυβέρνηση, όπως εξάλλου έχει δεσμευθεί κι από το μνημόνιο, φέρεται να έχει διαμηνύσει στους ελεγκτές της Κομισιόν- οι οποίοι οσονούπω καταφθάνουν για άλλη μια φορά στην Αθήνα, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση του Ιουλίου- ότι θα τιμήσει την υπογραφή της και δεν πρόκειται να διστάσει να λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα. Οι αρμόδιες πηγές της Κομισιόν έλεγαν πως ατύπως έχουν ήδη αρχίσει οι διαβουλεύσεις για το είδος των μέτρων- που φυσικά εστιάζονται στα έσοδα και τις δαπάνες, αφού εκεί παρατηρούνται οι αποκλίσεις, ενώ στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπάρχει ακόμη (και τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου) περιθώριο για την Αθήνα να δείξει συνέπεια. Σύμφωνα με υπολογισμούς κοινοτικών πηγών, τα έσοδα, που θα πρέπει στο τέλος του έτους να φθάσουν τα 58 δισ., τον Σεπτέμβριο θα κινούνται στα 41 δισ. - ενώ είναι σχεδόν αδύνατος ο υπολογισμός της εκτροπής στη συγκράτηση των δαπανών, αφού σε αυτήν το ελληνικό κράτος συνυπολογίζει και τα χρέη.
Δεμένα χέρια. Το πακέτο των μέτρων, κατά τους κοινοτικούς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο για να υπάρξει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, τον Οκτώβριο, και της τρίτης δόσης, τον Δεκέμβριο, με την καθεμιά να ανέρχεται σε 9 δισ. Τα χέρια του οικονομικού επιτελείου είναι ουσιαστικά δεμένα και δεν μπορεί να μην το εφαρμόσει, αφού στέρηση μιας δόσης- ή και καθυστέρηση στην καταβολή της- θα σήμαινε πτώχευση της χώρας, αφού οι αγορές είναι κλειστές για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες- και θα παραμείνουν έτσι τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2012, όπως αναφέρεται και στην έκθεση των ελεγκτών.

Προειδοποιητική βολή. Η πρώτη προειδοποιητική βολή θα είναι στην έκθεση που θα ανακοινωθεί στο ΕCΟFΙΝ του Ιουλίου- συγκερασμό των δύο εκθέσεων, αυτής της Κομισιόν και της ΕΚΤ από τη μια μεριά, και του ΔΝΤ από την άλλη. Τον Οκτώβριο, η αναφορά στην αντίστοιχη έκθεση- που θα συνοδεύει την εκταμίευση 9 δισ.- θα είναι ρητή, θα λέγεται καθαρά δηλαδή ότι τα χρήματα δίδονται υπό τον όρο ότι θα ληφθούν μέτρα κι εφόσον αυτό δεν γίνει, τον Δεκέμβριο θα υπάρξει πρόβλημα με την τρίτη δόση.
Λάθος σήματα. Στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι το οικονομικό πρόγραμμα που υποχρεούται να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι «βαρύ». Υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι δεν γίνεται... ελαφρύτερο όταν οι κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται να μην το υιοθετούν και να το «φορτώνουν» στην Ενωση και το ΔΝΤ, σαν να είναι άμοιροι και της υιοθέτησης και της εφαρμογής. Σημειώνουν επίσης ότι η απροθυμία στην εφαρμογή- όπως παρατηρήθηκε στην περίπτωση του Ασφαλιστικού ή στην περίπτωση των επιθέσεων που δέχθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου για τις αποκρατικοποιήσεις- δίδει λάθος σήματα και στις αγορές, τις οποίες αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα χρειασθεί. «Τα 110 δισ. του μηχανισμού δεν επαρκούν για την πλήρη χρηματοδότηση της Ελλάδας σε ολόκληρη τη διάρκεια του Προγράμματος- μετά τους πρώτους 18 μήνες θα χρειασθεί και πάλι τις αγορές για να δανεισθεί. Με στάσεις απροθυμίας στην προσαρμογή και εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, θα βρεθεί και πάλι σε αδυναμία δανεισμού- και δεν θέλουμε να σκεφθούμε τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση», έλεγαν με ανησυχία.
Δείτε τον Θαπατέρο. Οι ίδιοι παράγοντες πρόσθεταν πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι σταθερή και δεν αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο, ώστε να δικαιολογείται η απροθυμία της. «Εδώ ο κ. Θαπατέρο πέρασε το πρόγραμμα λιτότητας με μία ψήφο και δεν φοβήθηκε», έλεγαν χαρακτηριστικά και υπενθύμιζαν ότι ιστορικά σπανίως έχει υπάρξει πτώση της κυβέρνησης σε περίοδο λιτότητας. Κάτι, μάλιστα, που ισχύει και για την Ελλάδα, τόσο την περίοδο του ΄85, με υπουργό Οικονομικών τον κ. Σημίτη, όσο και μετά το ΄93, όταν η χώρα προσπαθούσε να εισέλθει στην ΟΝΕ. Τέλος, δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι «εάν χρειασθεί να λάβω πρόσθετα μέτρα θα παραιτηθώ», ή του κ. Λοβέρδου πως «τέτοιο Ασφαλιστικό δεν αντέχει η κυβέρνηση».

Read more...

ΑΝΑΧΑΙΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΝΕΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ


Οι Ισραηλινοί αναχαίτισαν και παρακολουθούν το πλοίο «Rachel Corrie» που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Σε αυτό ωστόσο δεν έχουν επιβιβαστεί ισραηλινοί στρατιώτες, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρλανδικού ΥΠΕΞ...

Το φορτηγό πλοίο «Rachel Corrie», που έχει ναυλωθεί από μια ιρλανδική οργάνωση για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, συνοδεύεται από ισραηλινά πλοία, αλλά δεν έχουν επιβιβαστεί σε αυτό ισραηλινοί στρατιώτες, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρλανδικού υπουργείου Εξωτερικών. «Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές δυνάμεις και δεν έχουμε καμία πληροφόρηση από την πλευρά τους ότι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο», τόνισε η ίδια πηγή. «Από ό,τι καταλαβαίνουμε, τα ισραηλινά πλοία βρίσκονται δίπλα στο «Rachel Corrie», αλλά δεν έχουν ακόμα επιβιβαστεί σε αυτό ισραηλινοί στρατιώτες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της ιρλανδικής οργάνωσης Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία-Παλαιστίνη τόνισε ότι ήλθε σε επαφή στις 05:15 τοπική και ώρα Ελλάδας μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με επιβάτες του πλοίου. «Τούς ακολουθούσαν ισραηλινά πλοία. Τα ραντάρ τους είχαν παρεμβολές, αλλά τα δορυφορικά τηλέφωνα λειτουργούσαν», τόνισε ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής οργάνωσης.
Read more...