Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Οι λίστες της ντροπής..



Απίστευτα χαρτιά φτάνουν από τη Γερμανία στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. Οι συμμετέχοντες βουλευτές έχουν χάσει την μπάλα και οι περισσότεροι εξ αυτών δυσκολεύονται να βρουν άκρη. Το μόνο συμπέρασμα στο οποίο ταυτίζονται οι περισσότεροι είναι το μεγάλο πάρτι που είχε στήσει η γερμανική εταιρεία με τη βοήθεια του πολιτικού συστήματος. Και αυτό προκύπτει από ...
τα έγγραφα που έχουν φτάσει στην Εξεταστική και τα οποία δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως.

Οι λίστες είναι δύο ειδών. Η μία περιέχει ονόματα κορυφαίων επιχειρηματιών, πολιτικών προσώπων και συγγενών τους, που τα Χριστούγεννα του 2001 αποδέχονται δώρα σε είδος, συνήθως μικρής αξίας, απ’ αυτά που στέλνονται με την ευκαιρία εορτών. Πρόκειται για είκοσι επιχειρηματίες, δέκα πολιτικούς, δέκα στελέχη τραπεζών, οχτώ διευθυντές οργανισμών, δύο εκδότες και μεγαλοστελέχη τους, πέντε δικηγόρους και ένα δημοσιογράφο. Επειδή πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική των μεγάλων εταιρειών να στέλνουν ευχετήρια δώρα (ποτά ή προϊόντα τους) μικρής χρηματικής αξίας, δεν θα δημοσιεύσουμε τα ονόματα. Η Ελλάδα δεν είναι Βρετανία, όπου η δεοντολογία απαγορεύει σε δημόσια πρόσωπα να αποδέχονται δώρα με αξία μεγαλύτερη των 50 λιρών. Εδώ κοντεύουμε να συνηθίσουμε μίζες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ – δεν θα στάξει η ουρά του γαϊδάρου για ένα καλάθι με ποτά.

Η άλλη λίστα, όμως, περιέχει κωδικούς που αντιπροσωπεύουν πολιτικά πρόσωπα που κρύβονται κάτω από κωδικούς αριθμούς και τα οποία παρέλαβαν ή δώρα μεγάλης αξίας ή μαύρο χρήμα. Αυτοί οι κωδικοί ερευνώνται από το ΣΔΟΕ.Χαρακτηριστική της επιθετικής πολιτικής δημοσίων σχέσεων είναι η λίστα με τους κωδικούς των… δώρων που έκανε η Siemens προς πολιτικούς και άλλους. Από λεμονοστύφτες και καφετιέρες μέχρι «έκτακτες αμοιβές» και «έξοδα ταξιδιών» περιέχει ο σχετικός πίνακας που δημοσιεύει σήμερα το «Καρφί». Ήδη ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, έχει ζητήσει να αποκωδικοποιηθούν οι αναφερόμενοι αριθμοί για να φανούν τα πρόσωπα στα οποία «δώριζε» διάφορα… καλούδια η γερμανική εταιρεία. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, στο δωροκατάλογο φέρεται να περιλαμβάνονται τα ονόματα περισσότερων από 120 πολιτικών.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της διαφθοράς, αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τον υπ’ αριθμό 66100007 κωδικό, το κόστος των δώρων που έκανε η Siemens το 2004 προς τρίτους ανήλθε σε 259.146,59 ευρώ. Στη λίστα υπάρχει και ένας ακόμη κωδικός, ο υπ’ αριθμόν 6392000, από τον οποίο, χωρίς να υπάρχει σχετική αιτιολόγηση, έχουν «φύγει» 1.456.583,80 ευρώ. Το συγκεκριμένο χρηματικό ποσόν βρίσκεται στο στόχαστρο της Εξεταστικής. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο Βαλυράκης έχει στη διάθεσή του τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με το τι ακριβώς και κυρίως ποιοι απολάμβαναν οφέλη από τον «ανώνυμο κωδικό». Το 2004 ίσως να ήταν η πιο καλή χρονιά για τους αποδέκτες της γερμανικής γενναιοδωρίας. Νωρίτερα η διαχείριση ήταν πιο σφιχτή. Με βάση τα έγγραφα που παρουσιάζει σήμερα το «Καρφί», το 2001, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η Siemens ξόδεψε μόλις 4.117.913.00 δραχμές για δώρα! Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, το σύνολο των δώρων ήταν χωρίς χρέωση. Η συνολική δαπάνη της εταιρείας κατά το ίδιο έτος, για τα δώρα προς τρίτους, ανήλθε σε 7.958.789,00 δραχμές. Απ’ αυτό και μόνο αποδεικνύεται ότι στην πολιτική που ακολουθούσε η γερμανική εταιρεία, είχε ενταχθεί και η προσφορά των δώρων, που άλλοτε ήταν συμβολικά και άλλοτε (μάλλον συχνότερα) ξεπερνούσαν σε αξία μια εορταστική προσφορά για ευχές. Επειδή οι αποδέκτες των δώρων ήταν φυσικά πρόσωπα, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής κρίνουν επιβεβλημένο να υπάρξει αποκωδικοποίηση, για να ταυτοποιηθούν οι αριθμοί με συγκεκριμένα ονόματα.

Πέραν των δώρων, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής έχει δώσει εντολή προς το ΣΔΟΕ να ερευνηθούν (και) οι λογαριασμοί συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στις αρχές της επόμενης βδομάδας αναμένεται να έχουν συλλεγεί τα στοιχεία που ζητούνται.
ΤΟ ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: