«Κλειδί» για το ποσοστό αναπλήρωσης αποτελούν πλέον οι επικουρικές συντάξεις, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και το τελικό ύψος της σύνταξης. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία, ωστόσο το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων εξακολουθεί να απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την τρόικα. Σύμφωνα με...
τις τελευταίες πληροφορίες, οι ελεγκτές που θα... επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας φαίνεται να αποδέχονται την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για υπολογισμό μόνο της αναλογικής -και όχι της βασικής σύνταξης- με συντελεστή 1,2%. Δηλαδή η βασική σύνταξη φαίνεται να «γλιτώνει». Ωστόσο, πιέζουν ο ίδιος συντελεστής να επιβληθεί και στις επικουρικές συντάξεις, οπότε το ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής και της επικουρικής σύνταξης πέφτει περίπου στο 48% (από το 90% που είναι σήμερα), πρόταση με την οποία είναι αντίθετη η κυβέρνηση. Στο ποσοστό αυτό στη συνέχεια θα προστίθεται η βασική σύνταξη.
Αρκεί να αναφερθεί πως σήμερα εργαζόμενος 60 ετών με 35 έτη ασφάλισης και μισθό 1.500 ευρώ δικαιούται σύνταξη 1.350. Σε περίπτωση που περάσουν οι ακραίες προτάσεις της τρόικας για τα επικουρικά ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θα βάλει τελικά στην τσέπη 682 ευρώ (δηλαδή ποσοστό αναπλήρωσης 49%).
Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης έχουν επισημάνει πως το ύψος των συντάξεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Είναι επομένως σαφές πως από την έκβαση των συζητήσεων με τους ελεγκτές θα εξαρτηθεί και το πότε ακριβώς θα κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει την ελληνική πλευρά και την τρόικα είναι πως στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το ποσοστό αναπλήρωσης διαμορφώνεται στο 64% για την κύρια σύνταξη (βασική συν αναλογική). Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας προτείνει να είναι ανάλογες με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου.
Σε θέση μάχης βρίσκονται η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που διοργανώνουν σήμερα συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά. Μάλιστα το συνδικαλιστικό κίνημα θα προχωρήσει και σε νέα κινητοποίηση, όποτε κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Σημειώνεται πως την Πέμπτη πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία οι δημοσιογράφοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Η συγκέντρωση έγινε έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στη Βουλή, όπου παραδόθηκε ψήφισμα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ
Σάββατο 5 Ιουνίου 2010
Παζάρια για τις επικουρικές...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου