Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν ανησυχώ για υλοποίηση Μνημονίου

.nooz.gr
«Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αρκεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα», δηλώνει μέσω της Ημερησίας ο υπουργός Οικονομκών Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Το πρόγραμμα περιέχει τόσο άμεσα δημοσιονομικά μέτρα όσο και μέτρα διαρθρωτικά, που αντιστοιχούν σε βαθιές τομές στη δημοσιονομική μας διαχείριση, σε μεγάλες αλλαγές ενός συστήματος αδιαφανούς και πολύπλοκου, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για τον σημερινό εκτροχιασμό, αλλά και την ευκολία με την οποία πέφτουν έξω οι προϋπολογισμοί του κράτους», αναφέρει, θυμίζοντας για το φετινό έλλειμμα ότι «στους πρώτους πέντε μήνες είναι μειωμένο πάνω από 40% σε σχέση με πέρυσι».

«Θα πετύχουμε τον στόχο», τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ως το τέλος Ιουνίου, έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και εφαρμόζονται - ειδικά στο σκέλος των δημοσιονομικών μέτρων- ενώ οι υπόλοιπες δράσεις βρίσκονται στον δρόμο για τη Βουλή».

«Τα αποτελέσματα από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού μας βάζουν μπροστά από τους στόχους. Συνεπώς, δεν έχω λόγο να ανησυχώ για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου ως την επόμενη δόση. Η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου και θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για τη χώρα μας», υπογραμμίζει ο υπουργός.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, αναφέρει ότι «το επόμενο βήμα είναι να παρουσιαστούν τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας». «Από πλευράς εσόδων, στο Μνημόνιο έχει τεθεί ο στόχος για 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος από το 2011 έως το 2013», προσθέτει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι από το φθινόπωρο κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα πληρώνεται εάν δεν είναι εγγεγραμμένος στην ενιαία αρχή πληρωμών. Επίσης, σημειώνει ότι το αργότερο έως το τέλος του χρόνου θα δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών μια εκτενής μελέτη για τον αριθμό των υπαλλήλων και τη δομή του μισθολογίου.

«Τους επόμενους μήνες είναι υποχρέωσή μας να δημοσιοποιούμε σε μηνιαία βάση και να επιβάλουμε αυστηρότερο έλεγχο στις δαπάνες της ΄΄γενικής κυβέρνησης΄΄, δηλαδή του Δημοσίου έξω από τα στενά όρια των υπουργείων», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας ότι «με αυτό το μέτρο και μαζί με τη δουλειά που γίνεται από τη συμφωνία-πλαίσιο με τις ελεγκτικές εταιρείες για την εγκατάσταση σύγχρονων λογιστικών συστημάτων σε όλο το δημόσιο τομέα, είμαι βέβαιος ότι ως το 2011 θα είμαστε σε θέση να δίνουμε λογαριασμό στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύεται από φορέα του Δημοσίου».

Θ. Πάγκαλος


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ζάππειο, τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες στον τομέα του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι το κόστος που συνεπάγονται αυτές οι πολιτικές, θα εξισορροπηθεί από το όφελος που θα υπάρξει συνολικά για την κοινωνία και την οικονομία.

Οπως είπε, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλους δρόμους, που έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν από άλλες χώρες με επιτυχία (π.χ. να δημιουργήσει αυτοκινητοβιομηχανία), αλλά θα πρέπει να βρεθεί στην πρωτοπορία με σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα του περιβάλλοντος. Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθούν και οι παραγωγοί αλλά και οι πολίτες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των ανεμογεννητριών, για τις οποίες όπως είναι γνωστό πολλές κοινότητες εκφράζουν επιφυλάξεις σε ότι αφορά την αισθητική, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι το όφελος που θα προκύψει είναι μεγάλο. Εξάλλου, όπως σημείωσε, σε μια έρημη γκρίζα και μονόχρωμη πλευρά ενός λόφου ενός νησιού η ανεμογεννήτρια μπορεί να ειδωθεί και ως θαυμάσιο μοντέρνο αντικείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: