Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

"ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ...


Ρεπορτάζ : Θανάση Τσιγγάνα
(από την Καθημερινή)

Ο «Καλλικράτης» δεν θα φέρει την άνοιξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Πεντακόσιοι πέντε πολίτες της Θεσσαλονίκης ηλικίας άνω των...
18 ετών που απάντησαν στα ερωτηματολόγια εταιρείας δημοσκοπήσεων λένε μεν «ναι» στη μεγάλη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, αλλά δεν πιστεύουν ότι αυτή θα φέρει καλύτερες διοικήσεις στους δήμους. Το 48% των πολιτών δεν βλέπει καμία διαφοροποίηση της ποιότητας των νέων δημάρχων, το 13% πιστεύει ότι θα είναι χειρότεροι και μόνο το 32% πιστεύει πως οι νέοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης θα είναι καλύτεροι από τους σημερινούς.

Το 60% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο «Καλλικράτης» βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αναδιάρθρωση της διοικητικής οργάνωσης της χώρας και το 32% ότι είναι σε λάθος πορεία. Μάλιστα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν «Καλλικράτη» με... δύο, χέρια καθώς το 82% τον επιδοκιμάζει έναντι μόλις 6% που τον αποδοκιμάζει. Οσοι ψήφισαν Ν.Δ. στις εκλογές του 2009 και απάντησαν στο πλαίσιο της έρευνας ακολουθούν σχεδόν τη γραμμή του κόμματος, καθώς το 54% τοποθετείται αρνητικά και το 44% κρίνει θετική τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση.
Η κομματικοποίηση πάντως των δημοτικών εκλογών είναι ανεπιθύμητη μεταξύ των πολιτών και από τις απαντήσεις που έδωσαν σε σχετικά ερωτήματα φαίνεται ότι η απογοήτευση από τα κρούσματα διαφθοράς και τους χειρισμούς στα θέματα της οικονομίας, περισσεύει. Συγκεκριμένα το 65% των πολιτών απαντά πως ψηφίζει πλέον πρόσωπο δημάρχου και πρόσωπα του συνδυασμού του και όχι χρώματα κομμάτων. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. συμφωνούν μάλιστα σ’ αυτό, καθώς τα πρόσωπα, με 66% για όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και 72% για όσους ψήφισαν Ν.Δ. υπερτερούν των κομμάτων.
Οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (δεν ρωτήθηκαν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων) απαντούν ότι το μήνυμα των δημοτικών εκλογών έχει αποδέκτη την εξουσία (77%), ενώ ένα 20% απαντά πως δεν υπάρχει μήνυμα. Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας «Ικτίνος Consulting» που φιλοδοξεί να παρέχει υπηρεσίες σε υποψήφιους δημάρχους-περιφερειάρχες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: