Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

«Βόμβα» Βαλυράκη…


Το τηλεφωνικό κέντρο του Μαξίμου δεν είναι ασφαλές!..

Σε μια καταγγελία "βόμβα" προέβη ο Σήφης Βαλυράκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής.

Ο...
πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens είπε ότι "το Μαξίμου θα πρέπει να ξέρει ότι το τηλεφωνικό κέντρο που έχει δεν είναι ασφαλές.

"Είναι διάτρητες οι επικοινωνίες και δεν ξέρω τι διαπραγματεύεται η Ελλάδα, με αδυναμία να έχει μυστικά" ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα αποκάλυψε: "Με αφορμή την παρουσία μου εδώ και την κουβέντα μας και την αποστολή μηνυμάτων, βρέθηκα με μπλοκαρισμένη την ip address. Ο πάροχος μπλοκάρισε την ip address σε συγκεκριμένους αποδέκτες για να δυσκολέψει την επικοινωνία".

Αντιδρώντας στα λεγόμενα του κ. Βαλυράκη, η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ειδική αρμοδιότητα για το ζήτημα της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών.
"Πρέπει να καταγράψουμε ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα για τα οποία τα κόμματα πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή ωριμότητα και σύνεση και αυτή αφορά ότι η Αρχή Διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών στην πραγματικότητα λειτουργεί με μισή σύνθεση και έχοντας εδώ και ένα χρόνο στερηθεί και τον πρόεδρό της" σημείωσε , επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτικό να ρυθμιστεί η σύνθεση της αρχής λόγω και των αποκαλύψεων υποθέσεων κατασκοπείας σε βάρος της χώρας...

Read more...

«Ετοιμάζεται για νέο μνημόνιο» ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θέλει το λαό συνένοχο στο νέο έγκλημα


ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θέλει το λαό συνένοχο στο νέο έγκλημα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει το νέο μνημόνιο, ο πρωθυπουργός ζητάει τη στήριξη του λαού, γιατί τον θέλει συνένοχο στο νέο έγκλημα και παθητικό θεατή των εξελίξεων» είναι το σχόλιο του ΚΚΕ για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

«Τα χθεσινά μαζικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και μαζικών οργανώσεων έστειλαν ηχηρό μήνυμα αντίστασης σε κυβέρνηση και δανειστές και δείχνουν το δρόμο έτσι ώστε ο λαός να μην αποδεχτεί τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια διαρκείας που του ετοιμάζουν» προσθέτει.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η διαδικασία-Πότε λήγει η προθεσμία Ξεκινά τη Δευτέρα η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου για ΑΕΙ-ΤΕΙ


Ξεκινά  από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
mixanografiko
Οι υποψήφιοι θα μπορούν από τη Δευτέρα να απευθυνθούν στο Λύκειό τους, προκειμένου να αποκτήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό και, σε πρώτη φάση, να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις («Προσωρινή Αποθήκευση»).
Στη συνέχεια, από την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, ως και την Τρίτη 7 Ιουλίου, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να «κλειδώσουν» το τελικό τους μηχανογραφικό, στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση, επιλέγοντας «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ».
Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό θα καταχωρηθεί στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν θα είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.
Το υπουργείο συνιστά στους υποψηφίους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό, το οποίο θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να δουν τις τελικές τους προτιμήσεις.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία που δίνει το υπουργείο (έως και τις 7 Ιουλίου) είναι αποκλειστική. Έτσι, εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, φέτος.  Για οποιαδήποτε πληροφορία και υποστήριξη, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Δημοσκόπηση: Στο 8% έπεσε η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ (κάρτες)


pinakasfg3
Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας «METRISI», που πραγματοποιήθηκε από 10 έως και 12 Ιουνίου σε δείγμα 1.108 ατόμων για το protothema.gr.
Όπως καταδεικνύει η νέα δημοσκόπηση, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αφενός την απογοήτευση και την ανασφάλεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών -7 στους 10- λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας και της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας με τους θεσμούς έως σήμερα.
Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι 1 στους 2 προτιμούν την αποδοχή της πρότασης των θεσμών έναντι της εξόδου από το ευρώ.
Αναλυτικά, τα συμπεράσματα είναι:
– Οι εξελίξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους «γεννούν» αισθήματα ανασφάλειας και φόβου σχεδόν σε 7 στους 10 πολίτες. Το 33,2% «δεν ξέρει, δεν έχει ιδέα» για τις προθέσεις και τους στόχους της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.
– Παράλληλα, ολοένα και αυξάνονται οι πολίτες που διαφωνούν, το 61,4% έναντι του 59,4% της δημοσκόπησης της 29ης Μαΐου, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση, ενώ μόλις το 22,8% επιθυμούν μια σκληρότερη στάση.
– Η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση απεικονίζεται αφενός στο γεγονός ότι 6 στους 10 πιστεύουν ότι η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων μηνών «αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας», ενώ μόλις 3 στους 10 είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της.
– Το 69,9% των πολιτών, 10% περισσότεροι από την τελευταία δημοσκόπηση της 29ης Μαΐου, αισθάνεται φόβο από τη χρονική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ενώ 5 στους 10 πιστεύουν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση γι’ αυτή.
– Παρότι το 68,3% πιστεύει ότι η συμφωνία που θα επέλθει θα είναι «άλλο ένα μνημόνιο, όπως τα προηγούμενα, μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ», η συντριπτική πλειοψηφία, 76,8%, θέλει να επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 58,2% πιστεύει ότι τελικά θα επιτευχθεί, ενώ μόλις 2 στους 10 πολίτες επιθυμούν και προβλέπουν ρήξη και έξοδο από το ευρώ.
– Σημαντικό εύρημα είναι το γεγονός ότι στο δίλημμα ανάμεσα στην αποδοχή των προτάσεων των θεσμών, όπως δημοσιεύθηκαν, και στην έξοδο από το ευρώ, το 49,7% επιθυμεί την αποδοχή της, ενώ το 27,2% επιλέγει τη ρήξη και την έξοδο από το ευρώ.
– Το 54% των πολιτών διαφωνεί με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εάν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ενώ ολοένα και αυξάνονται όσοι επιθυμούν συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας -53,4% από 48,8%, που ήταν το εύρημα του Μαΐου.
– Ακόμη, αυξάνεται η απογοήτευση για το μέλλον, με το 62,4% και το 64,3% να πιστεύουν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει σε ένα χρόνο από σήμερα, στη χώρα και το νοικοκυριό τους, αντίστοιχα, ενώ παρουσιάζεται αυξανόμενη σε σχέση με τη μέτρηση του Μαΐου η ανασφάλεια για έξοδο από το ευρώ, για στάση πληρωμών και για χρεοκοπία, πιθανότατα λόγω των αρνητικών εξελίξεων στη διαπραγμάτευση των τελευταίων δύο ημερών.
– Στην πρόθεση ψήφου παραμένει κυρίαρχος, αλλά με πτωτική τάση ο ΣΥΡΙΖΑ (32,3%), με τη ΝΔ στο 24,2% και τη διαφορά στο 8,1%. Το Ποτάμι ακολουθεί σταθερά στην τρίτη θέση με 6,1% και εν συνεχεία είναι το ΚΚΕ 5,3% , οι ΑΝΕΛ με 5,1%,, η Χρυσή Αυγή με 5,0%, το ΠΑΣΟΚ με 3,1%, ενώ το «Άλλο Κόμμα» είναι στο 4,8% και η αδιευκρίνιστη ψήφος ολοένα αυξανόμενη, στο 14,1%.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Η Μέρκελ συγκαλεί τη Βουλή για την Ελλάδα στις 18 Ιουνίου...


Η Μέρκελ συγκαλεί τη Βουλή για την Ελλάδα στις 18 ΙουνίουΤο γερμανικό κοινοβούλιο συγκαλεί η Καγκελάριος Μέρκελ στις 18 Ιουνίου, με σκοπό να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.

Η είδηση...
έγινε γνωστή το απόγευμα της Παρασκευής, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο πολλοί πιστεύουν πως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για συμφωνία...

Read more...

Βερολίνο: Θετική η αποστολή αντιπροτάσεων...


Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης για την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να...
καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές.

Πηγές της Καγκελαρίας ανέφεραν ότι η άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί ένα «θετικό δείγμα ότι η Αθήνα αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η στάση του Βερολίνου θα καθοριστεί από το «το περιεχόμενο της ελληνικής αντιπρότασης» και καταλήγουν ότι «πρόκειται για την απολύτως τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας και μετά είναι όλα ανοιχτά»...
enikos.gr

Read more...

Μαξίμου: Έτοιμες οι αντιπροτάσεις, πάμε Βρυξέλλες...


"Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις...
συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ" αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι εκπρόσωποι του Έλληνα Πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών.

"Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%", σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν:

"Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες"...
enikos.gr

Read more...

Ας τα βγάλει πέρα ο Τσίπρας...


... με τις προεκλογικές υποσχέσεις, λέει τώρα ο Γιούνκερ...
Αίσθηση προκαλούν οι νέες δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Ελλάδα, οι οποίες δραματοποιούν ακόμα περισσότερο τόσο την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, όσο και τη διαπραγμάτευση.
Την ώρα που...
επιχειρεί να φανεί καθησυχαστικός αναφορικά με την αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει χαρακτηριστικά ότι μιλά τρεις φορές την εβδομάδα με φίλους του στην Ελλάδα και του λένε ότι «δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τα φάρμακα». 

Ακόμη, καλεί, ουσιαστικά, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τα βγάλει πέρα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, για τις οποίες δεν ευθύνεται ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ. Επιμένει, δε, να προτάσσει τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, έναντι του πολιτικού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν στο γαλλικό ραδιόφωνο «France Culture»

Σχετικά με την αποχώρηση του ΔΝΤ, παρατήρησε ότι «το ΔΝΤ δεν έφυγε νωρίτερα» και προσέθεσε: «Όσοι φεύγουν, επανέρχονται. Δεδομένου ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη, πρέπει να υπάρχουν και οι τρεις θεσμοί, οπότε κατ' αρχάς θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο».

Ξεκινώντας τη συνέντευξη, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν κοιμήθηκε καλά χθες (ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει πει ότι το θέμα της Ελλάδας δεν τον αφήνει να κοιμηθεί), με τον κ. Γιούνκερ να απαντά: «Ναι, κοιμήθηκα καλά. Εξέτασα επισταμένα το θέμα, είδα τον Έλληνα πρωθυπουργό για δύο ώρες, αφού τον έχω ήδη δει πάρα πολλές φορές, διατύπωσα μερικές παρατηρήσεις, προτάσεις στις οποίες επικεντρώθηκε η ελληνική κυβέρνηση χθες».

Στην παρατήρηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός άλλα λέει μαζί του και άλλα όταν επιστρέφει στη χώρα του, εξήγησε: «Αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι αποκλειστικότητα της Ελλάδος... οι πρωθυπουργοί απευθύνονται με διαφορετικές εκφράσεις. Εγώ πάντοτε προσπάθησα να μη μπαίνω σε αυτή τη διελκυστίνδα και να λέω τα ίδια πράγματα με τις ίδιες εκφράσεις παντού. Συνεπώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τη δική του πλειοψηφία, που διαφέρει από τα άλλα κόμματα, γιατί δεν είναι ένα κόμμα, αλλά ένα σύνολο από διαφορετικά κινήματα. Από την πλευρά του πρέπει να βρει τον καλύτερο τρόπο ώστε να πείσει τους οπαδούς του».

- Μήπως του λέτε καμιά φορά «δεν πρέπει να τηρείς τις υποσχέσεις του φίλε Αλέξη»;

- «Όχι, δεν του λέω τέτοια πράγματα» απάντησε ο πρόεδρος της Κομισιόν και προσέθεσε: «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις υποσχέσεις που δίνει, οι οποίες δεσμεύουν εκείνους τους οποίους τις διατυπώνουν. Δεν υπεισέρχομαι στον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο. Αυτό είναι ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού Κοινοβουλίου, να κάνουν τα απαραίτητα βήματα σε σχέση με αυτά που έλεγαν στην προεκλογική καμπάνια. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, δεν είναι δική μου ανησυχία, αλλά είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν διαφεύγει της παρατήρησής μου».

- Πώς μπορεί να νιώθει κανείς, όταν ένα μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης σε βλέπει σαν τον κόμη δράκουλα, σαν τον στραγγαλιστή των κοινωνιών του Νότου της Ευρώπης και χωρίς ευαισθησία για τα κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα; ρώτησε ο δημοσιογράφος.

- «Θα περίμενα το ερώτημά σας πιο εμπεριστατωμένο, γιατί σας έχει ξεφύγει ότι είμαι από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην Ελλάδα, κάτι που είναι επίτευγμα μετά από τα προγράμματα που οι φίλοι Έλληνες χρειάστηκε να εφαρμόσουν, και είμαι μεταξύ εκείνων τους οποίους οι Έλληνες εμπιστεύονται» είπε ο κ. Γιούνκερ.
Σχετικά με την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, και εάν αυτό θα ήταν η χειρότερη λύση, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε: «Έχω μια μεγάλη έγνοια, τα προγράμματα προσαρμογής που τέθηκαν σε εφαρμογή οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας στο όριο της φτώχειας. Το 25% των Ελλήνων δεν έχουν πλέον ασφάλιση, η ανεργία, και κυρίως των νέων, είναι πολύ αυξημένη, οι Έλληνες είναι δυστυχισμένοι, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που είναι κάτω από το όριο της φτώχιας και δεν θέλουν να βλέπουν πλέον την πολιτική λιτότητας να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί».

»Η μόνη δικιά μου έννοια είναι οι Έλληνες, όχι η ελληνική κυβέρνηση, όχι το ελληνικό Κοινοβούλιο. Εγώ όταν λέω ότι η Ελλάδα με εμποδίζει να κοιμηθώ είναι γιατί έχω πολλές επαφές στην Ελλάδα. Τηλεφωνώ τρεις φορές την εβδομάδα σε Έλληνες φίλους για να μου πουν τι συμβαίνει στους δρόμους, "πείτε μου πως ζούνε οι φίλοι σας" και μου λένε δεν έχουν λεφτά για να πληρώσουν τα φάρμακα, οι γυναίκες δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα -και θα μπορούσα να συνεχίσω τον κατάλογο των προβλημάτων. Συνεπώς, αισθάνομαι πολύ κοντά στους Έλληνες που υποφέρουν».

Σε ένα τελευταίο ερώτημα, εάν φοβάται από μια «ακαμψία» στις θέσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Δεν φοβάμαι τίποτα από την κυρία Μέρκελ. Και θα σας το πω μια και καλή, αλλά είναι ένα μήνυμα που δεν περνάει: η Γερμανία δεν είναι από τις πιο απαιτητικές χώρες απέναντι στην Ελλάδα. Η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Μάλτα ήταν και είναι πάντα πιο απαιτητικές από τη Γερμανία, και για ένα λόγο που θεωρώ κατανοητό: ο κατώτατος μισθός σε αυτές τις χώρες είναι κατώτερος απ’ ό,τι στην Ελλάδα, οι συντάξεις σε ορισμένες από αυτές τις χώρες είναι κατώτερες απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο επομένως το να απαιτήσουμε από τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών να πάει στο Κοινοβούλιο της Μπρατισλάβα και να ζητήσει την έγκρισή του για ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της Σλοβακίας, η οποία είναι πολύ χειρότερη από την ελληνική πραγματικότητα».

protothema.gr

Read more...

Συζητήθηκε σε Euro Working Group ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας...



Για πρώτη φορά συζητήθηκε σε επίπεδο Euro Working Group η πιθανότητα εναλλακτικού σχεδίου για την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters.
Οι πηγές αυτές διευκρινίζουν ωστόσο ότι...
η συζήτηση έγινε «σε πολύ θεωρητικό επίπεδο και χωρίς να υπάρξει συμπέρασμα».

Μια συμφωνία έως τον Ιούνιο θεωρήθηκε το λιγότερο πιθανό σενάριο, ενώ συζητήθηκε η λύση της επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος με τμηματικές εκταμιεύσεις υπό όρους, όμως αυτό προϋποθέτει την αποπληρωμή 1,6 δις ευρώ από την Ελλάδα στο ΔΝΤ.

thepressproject.gr

Read more...

Oι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια...


Αυτό αποκάλυψε ο Νίκος Μαυραγάνης, εισηγητής των "Ανεξάρτητων Ελλήνων",με ανακοίνωση του σήμερα Παρασκευή.
Μιλώντας στην...
Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ο κ. Μαυραγάνης εισηγήθηκε την καταψήφιση τεσσάρων συνολικά άρθρων του νομοσχεδίου (άρθρα 1, 7, 8 και 10), σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στις απαιτούμενες αλλαγές που είχαν ζητήσει οι ΑΝΕΛ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοθετικό κείμενο.

Κατά την εισήγηση του κ. Μαυραγάνη, το άρθρο 1 πρέπει να δίνει ιθαγένεια όταν τα παιδιά μεταναστών, εφόσον έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (και όχι με την εγγραφή τους στο Δημοτικό Σχολείο). Παράλληλα, το κόμμα του εκφράζει διαφωνίας ως προς τα άρθρα 7 και 8, τα οποία θεσπίζουν επιδοματική πολιτική και εργασιακά δικαιώματα για τους μετανάστες, αλλά και ως προς το άρθρο 10, το οποίο νομοθετεί ειδικές οικονομικές ζώνες.

Read more...

«Προϊόν επιστημονικής φαντασίας» Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι έρχεται το Brussels Group!


Μύλος με τα περί άφιξης των τεχνικών κλιμακίων των πιστωτών στην Αθήνα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ìåãáñï ÌáîéìïõÖùôï/×áñçò Ãêéêáò
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν προϊόν επιστημονικής φαντασίας τις πληροφορίες για την άφιξη του Brussels Group στην Αθήνα. Οι πληροφορίες για έλευση των ελεγκτών των διεθνών πιστωτών στην ελληνική πρωτεύουσα διαψεύδονται και από εκπροσώπους των «θεσμών» στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε μεταδώσει ότι αναμένεται σήμερα στην Αθήνα Brussels Group για συνέχιση των συζητήσεων.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» Γιούνκερ: Πρώτα διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό


Γιούνκερ: Πρώτα διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό
O Αλέξης Τσίπρας κια ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Aθήνα
Στην αποσαφήνιση ότι οι διαπραγματεύσεις των πιστωτών με την Ελλάδα θα εκκινήσουν ξανά αρχικά σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό προχώρησε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Γιούνκερ ανάφερε πως μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες.
Ο ίδιος έδωσε το στίγμα ότι οι πολιτικές συζητήσεις «αναστέλλονται» έως ότου ολοκληρωθεί η εργασία σε τεχνικό επίπεδο.
Όπως είπε, οι  διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα ξεκινήσουν εκ νέου σε τεχνικό επίπεδο πρώτα και μετά σε πολιτικό.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την ίδια φράση που χρησιμοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν είπε πως η Επιτροπή έχει διατυπώσει τις προτάσεις της, τις οποίες μελέτησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Πέμπτη.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το επεισόδιο που οδήγησε στην αποχώρηση του ΔΝΤ...


Στην Ελλάδα "χρεώνει" το ΔΝΤ την αποχώρησή του από το "Brussels Group", εξηγώντας έτσι και την αιφνιδιαστική απόφαση του να...
ανακοινώσει ότι αποσύρονται τα τεχνικά κλιμάκια του από τις διαπραγματεύσεις. 

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του ΔΝΤ, o επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Ρίσι Γκογιάλ και η τεχνική ομάδα στην τελευταία συνεδρίαση του “Brussels Group”, παραμονή της συνάντησης Μέρκελ- Τσίπρα-Ολάντ, και ύστερα από εντολή, αποχώρησαν. 

Η συνεδρίαση διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και μέσα σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, λόγω της συνεχιζόμενης σκληρής στάσης που κρατούσε το ΔΝΤ σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και η χρηματοδότηση. 

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του “Brussels Group” συμμετείχαν κάποια στιγμή, διαμέσου τηλεδιάσκεψης, και μέλη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης από την Αθήνα. Μέσα στην ένταση της συζήτησης και στην αντιπαράθεση των απόψεων, ένα μέλος της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης από την Αθήνα, σύμφωνα με την αφήγηση του αξιωματούχου του ΔΝΤ, καυτηρίασε την στάση του Ταμείου επισημαίνοντας την «αντιπαραγωγική στάση» που κρατά στις διαπραγματεύσεις και επιτιθέμενος ανέφερε ότι «δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ, μπορείτε να φύγετε, η συνεισφορά σας δεν είναι εποικοδομητική».
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
real.gr

Read more...

Θα αναβληθεί και η γενική συνέλευση ΟΛΠ: Eντολή του ΤΑΙΠΕΔ να μην συζητηθεί στο ΔΣ νέα συλλογική σύμβαση


ΟΛΠ: Eντολή του ΤΑΙΠΕΔ να μην συζητηθεί στο ΔΣ νέα συλλογική σύμβαση
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς απέστειλε το ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία ζητείται να αφαιρεθεί από την ημερήσια διάταξη στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ την Παρασκευή το θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν λήξει από το τέλος Απριλίου.

Στην επιστολή το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει: Εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ βασικό μέτοχο της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ εντέλλεστε να αφαιρέσετε από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή το θέμα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ επιθυμεί το θέμα να εξεταστεί από το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Η γενική συνέλευση των μετόχων έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 13 Ιουνίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα αναβληθεί για τις 22 Ιουνίου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης (έχει υποβάλλει από την περασμένη Τρίτη την παραίτησή του στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα) σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση διά του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο κύριος μέτοχος του ΟΛΠ ΑΕ, μετέβαλε τις προγραμματικές της θέσεις επί του θέματος της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, επί του οποίου η θέση του διαχρονικά ήταν και είναι σαφής ότι τα λιμάνια μετοχικά τελούν υπό την πλειοψηφία του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης και επιχειρησιακά μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης δίδονται σε πολλούς διαχειριστές και χρήστες».

Στο μεταξύ πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι η σημερινή συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής για την επιλογή των υποψηφίων στις διοικήσεις των λιμανιών αναβλήθηκε. Στη συγκεκριμένη επιτροπή συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας και ο γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς.
Τα βιογραφικά των υποψηφίων που θα τεθούν επικεφαλής των διοικήσεων του ΟΛΠ και ΟΛΘ, αλλά και των δέκα περιφερειακών λιμανιών αναμένεται να εξεταστούν από ιδιωτική επιτροπή αξιολόγησης αλλά και από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ( ΤΑΙΠΕΔ).
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ και ΟΛΘ θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία αξιολόγησης, ενώ τα υπόλοιπα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει αυτή τη στιγμή το 74% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ (εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο Αθηνών και το 100% των υπολοίπων λιμανιών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Προσπάθεια να διορθωθούν αδικίες Στη Βουλή το νέο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο


Στη Βουλή το νέο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο να διορθώσει μέρος των αδικιών που υπάρχουν στους φορολογικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν τα τελευταία χρόνια, όπως είχε επισημάνει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο ρυθμίζει ζητήματα φορολόγησης περιστασιακά απασχολούμενων με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, αγροτών και κατοίκων εξωτερικού ομογενών, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση, που επέφερε ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος ψηφίστηκε το 2013, αλλά μετέθετε την εφαρμογή του για ένα χρόνο μετά και επομένως θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος για τα εισοδήματα του 2014.

Ειδικότερα οι προς ψήφιση διατάξεις προβλέπουν:
Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης κατοίκων εξωτερικού
Επαναφορά φορολογικού καθεστώτος προηγούμενου ΚΦΕ (ν.2238/1994) για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και αποτροπή άδικης φορολόγησης κατοίκων εξωτερικού, κυρίως χιλιάδων Ελλήνων ομογενών, με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης (π.χ. δευτερεύουσα κατοικία, ΕΙΧ κ.λπ.). επειδή π.χ. απέκτησαν εισόδημα από τόκους καταθέσεων στη χώρα μας ύψους 1 ευρώ. Αντιμετώπιση αθρόας εκροής κεφαλαίων από τη χώρα μας που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς.
Τρόπος φορολόγησης προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων
Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων του φορολογούμενου που έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (π.χ. τόκοι/μερίσματα/εκμίσθωση ακινήτων) ή/και υπεραξία κεφαλαίου (π.χ. μετοχές), φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων (προσκόμιση αποδείξεων για απαλλαγή) και όχι με συντελεστή 26%+προκαταβολή επομένου έτους, εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
Περιστασιακά/ευκαιριακά απασχολούμενοι
Το εισόδημα (εκτός από κεφάλαιο/υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου/αγροτική δραστηριότητα) έως 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 αυτής της κατηγορίας (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, αντιμετωπίζονται φορολογικά, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, ως εισόδημα από μισθούς - συντάξεις υπολογιζόμενου του ποσού της μείωσης φόρου των 2.100 ευρώ (προσκόμιση αποδείξεων) και χωρίς να βεβαιώνεται προκαταβολή επόμενου έτους.
Iδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων
Δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων προς ανιόντες/κατιόντες/συζύγους.
Επίσης εισάγονται ρυθμίσεις για τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ, με στόχο οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπιστούν ως τις ομοειδείς κοινοτικές και να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με ίσους όρους στους διαγωνισμούς για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου (ΤΑΠ)και θεσπίζεται απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην ελληνική βιομηχανία, απαλλαγή που εφαρμόζεται ήδη από την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο νομοσχέδιο επιλύεται νομοθετικά και το ζήτημα της απαλλαγής από φόρο δωρεάς των χρηματικών ποσών και τυχόν έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων που καταβάλλονται στις οικογένειες των προσώπων που επλήγησαν από τη ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic, ενώ επαναπροσδιορίζονται με το σωστό πλέον τρόπο τα καθαρά εισοδήματα και ο αναλογών φόρος για τα πρατήρια καπνοβιομηχανικών προϊόντων, για τη χρήση 2004.
Ρύθμιση σχετικά με συμβολαιογράφους και τη προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ
Η προβλεπόμενη από την τροποποιούμενη διάταξη ακυρότητα των συμβολαίων μεταβίβασης της κυριότητας ή δικαιωμάτων επί ακινήτων χωρίς την προσκόμιση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ είναι σοβαρή συνέπεια, η οποία πλήττει τις συναλλαγές και είναι δυσανάλογη προς τον επιδιωκόμενο σκοπό. Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξορθολογίζονται οι συνέπειες από τη μη προσκόμιση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ ή τις ελλείψεις ή σφάλματα του πιστοποιητικού αυτού. Για τον αυτό λόγο κρίνεται αναγκαία και η άρση της ακυρότητας των συμβολαίων που συνετάγησαν μέχρι την ισχύ του παρόντος νόμου, στα οποία έχει μεν επισυναφθεί πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ αλλά έχουν διαπιστωθεί παραλείψεις ή σφάλματα ως προς τα στοιχεία του ακινήτου που αναφέρονται σε αυτό. Επιπλέον, εξορθολογίζονται και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα σε βάρος συμβολαιογράφων, υποθηκοφυλάκων κ.λπ.και καθορίζονται ανάλογα με την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου ή δικαιώματος σε αυτό.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δήλωση του νέου διοικητή Γ.Θεωνά ΙΚΑ: Αμεση προτεραιότητα η πλήρης μηχανογράφηση


ΙΚΑ: Αμεση προτεραιότητα η πλήρης μηχανογράφηση
  (Φωτογραφία:  Intime )

Πάτρα
«Οι συντάξεις κατά το διάστημα που βρίσκομαι στην διοίκηση του ΙΚΑ, από τον περασμένο Φεβρουάριο, ουδέποτε είχαν πρόβλημα. Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και με τις συντάξεις του Ιουνίου», δήλωσε ο νέος διοικητής του Ιδρύματος Γιάννης Θεωνάς, ο οποίος παρέστη στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, που πραγματοποιείται στην Πάτρα.
Όσον αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών προς το ΙΚΑ, ο Γιάννης Θεωνάς είπε ότι 125.000 οφειλέτες του ΙΚΑ εντάχθηκαν ήδη στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Σχετικά με την λειτουργία του ΙΚΑ, ο Γιάννης Θεωνάς τόνισε πως τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην καθυστέρηση της απόδοσης των συντάξεων, ειδικά στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, αυτό το πρόβλημα θα λυθεί μόνον εάν δοθεί άμεση προτεραιότητα στην πλήρη μηχανοργάνωση του Ιδρύματος, και στην ψηφιοποίηση όλης της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτός θα είναι και ο πρώτος στόχος του ως νέος διοικητής του ΙΚΑ, και γι' αυτό έχει υποβάλει αίτημα για την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Βόμβα» από την Ουάσινγκτον ΔΝΤ: Μεγάλες οι διαφορές μας με την Ελλάδα, δεν υπάρχει πρόοδος


ΔΝΤ: Μεγάλες οι διαφορές μας με την Ελλάδα, δεν υπάρχει πρόοδος
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ουάσινγκτον
Κλίμα ρήξης και σοβαρών αποκλίσεων στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα περιέγραψε σήμερα, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, τονίζοντας από την Ουάσιγκτον πως οι μεγάλες διαφορές σε κρίσιμα θέματα όπως το Ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένουν και ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στο να περιορισθούν.
Όπως αποκάλυψε, η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ και ο επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα Ρίσι Γκογιάλ αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες και επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον, κάτι που συνέδεσε με το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές συζητάνε σε πολιτικό επίπεδο.
«Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ράις χρησιμοποίησε πρωτόγνωρα σκληρή φρασεολογία και για πρώτη φορά έκανε συγκεκριμένες αναφορές στα ζητήματα που το ΔΝΤ θεωρεί πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην Ελλάδα. «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές (major differences) μεταξύ μας σε πολλούς τομείς. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να περιορισθούν οι διαφορές αυτές», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα και περιέγραψε τους λόγους που το ΔΝΤ επιμένει στο να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, στο ΦΠΑ, αλλά και διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.
Όπως τόνισε το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος είναι «μη βιώσιμο», καθώς μεταξύ άλλων λαμβάνει επιχορήγηση ίση με το 10% του ΑΕΠ της χώρας. «Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από το Γερμανό», είπε και προσέθεσε πως παρά τα όσα διατυπώνονται πάγια επιδίωξη του Ταμείου είναι η προστασία των αδύναμων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Ο κ. Ράις ερωτήθηκε για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές  τις περικοπές συντάξεων, αλλά δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.
Αναφερόμενος στους φόρους ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε πως είναι σημαντικό να διευρυνθεί η φορολογική βάση και επεσήμανε πως το Ταμείο εξαρχής ζητούσε τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα κενά στην είσπραξη του ΦΠΑ στην Ευρώπη, κάτι που απέδωσε στην πολυπλοκότητα του συστήματος. Στη βάση αυτή ανέφερε πως απαιτείται απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως.
Ο Ράις ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση του προγράμματος την συνέδεσε με τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δημοσιονομικών στόχων και των επιπέδων χρηματοδότησης», είπε, ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί στους υπό συζήτηση στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο Ράις ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν φεύγει από το τραπέζι των συζητήσεων, λέγοντας πως το Ταμείο είναι πλήρως δεσμευμένο στο να δουλέψει με τους ευρωπαίους εταίρους και τις ελληνικές αρχές για μια λύση. «Έχουμε πλήρη συναίσθηση του πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση» τόνισε.
Είπε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη των συζητήσεων και αποσαφήνισε πως η «μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». Εκτίμησε δε πως η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει νέες προτάσεις στους πιστωτές.
Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ είναι «εξοργισμένο» με τους Ευρωπαίους και για το εάν έχουν διαφορές μεταξύ τους οι θεσμοί στις διαπραγματεύσεις ο Ράις δεν επιβεβαίωσε σχετικά. «Θα επισημάνω ότι η πρόταση που κατατέθηκε προ εβδομάδος στις ελληνικές αρχές ήταν μια κοινή πρόταση των τριών θεσμών», είπε.
Ερωτηθείς για το εάν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση των 1,56 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε πως «οι ελληνικές αρχές έχουν δημόσια δηλώσει ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ θα δώσει λεφτά στην Ελλάδα, είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για να απαντηθεί αυτό.

Τέλος, αποκάλυψε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα μετάσχει στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου όπου και θα παρουσιάσει την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου για τη ζώνη του ευρώ.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το video με τον μουτρωμένο Τσίπρα να περιφέρεται στους διαδρόμους της Συνόδου (video)


tsipras
«Ίσως τώρα ξέρουμε γιατί ο Αλέξης Τσίπρας φαινόταν τόσο κακόκεφος», γράφει στο Twitter ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες Peter Spiegel επισυνάπτωντας βίντεο που δείχνει τον Έλληνα πρωθυπουργό να περιφέρεται σε όχι ευχάριστη διάθεση στους χώρους της Συνόδου Ε.Ε. – Λατινικής Αμερικής.
Yπονοώντας ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε από το πρωί την αποχώρηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ από τις τεχνικές διαπραγματεύξεις στις Βρυξέλλες.
Δείτε το βίντεο:

http://lykavitos.gr/

Read more...

Στην ΕΡΤ, πλάι με τον Τσιτσιμπίκο, ο Τσίπρας...



Κατευθείαν από το αεροδρόμιο.
Δείτε ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟ με Κωνσταντοπούλου, Δούρου, Βούτση στο Ραδιομέγαρο...
Mε τον Τσιτσιμπίκο εμφανίστηκε στο Ραδιομέγαρο, κατευθείαν από το αεροδρόμιο, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ "ιστορική μέρα για την Ελλάδα".
«Είναι...
μεγάλη χαρά και η συγκίνηση. Δικαιώθηκαν δύο χρονιες αγώνων. Σήμερα ανοίγει ξανά η ΕΡΤ και καλύπτεται η ανάγκη ενός λαού στην έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, να δείξουμε ότι μπορεί ένας οργανισμός να είναι δημόσιος και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια αγαθά έξω από τη λογική του κρατισμού. Έξω από τη λογική που έζησε η ΕΡΤ, μια λογική επιβολής των απόψεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαός και είναι ταυτόσημη με την ιστορία της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και είμαστε όλοι μας πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι σήμερα», σημείωσε ο Τσιπρας.


Δείτε ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟ με Κωνσταντοπούλου, Δούρου, Ραχήλ και  Βούτση στο Ραδιομέγαρο:

Αναρτήθηκε από 

Read more...