Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Δημοσκόπηση: Στο 8% έπεσε η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ (κάρτες)


pinakasfg3
Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας «METRISI», που πραγματοποιήθηκε από 10 έως και 12 Ιουνίου σε δείγμα 1.108 ατόμων για το protothema.gr.
Όπως καταδεικνύει η νέα δημοσκόπηση, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αφενός την απογοήτευση και την ανασφάλεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών -7 στους 10- λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας και της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας με τους θεσμούς έως σήμερα.
Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι 1 στους 2 προτιμούν την αποδοχή της πρότασης των θεσμών έναντι της εξόδου από το ευρώ.
Αναλυτικά, τα συμπεράσματα είναι:
– Οι εξελίξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους «γεννούν» αισθήματα ανασφάλειας και φόβου σχεδόν σε 7 στους 10 πολίτες. Το 33,2% «δεν ξέρει, δεν έχει ιδέα» για τις προθέσεις και τους στόχους της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.
– Παράλληλα, ολοένα και αυξάνονται οι πολίτες που διαφωνούν, το 61,4% έναντι του 59,4% της δημοσκόπησης της 29ης Μαΐου, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση, ενώ μόλις το 22,8% επιθυμούν μια σκληρότερη στάση.
– Η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση απεικονίζεται αφενός στο γεγονός ότι 6 στους 10 πιστεύουν ότι η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων μηνών «αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας», ενώ μόλις 3 στους 10 είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της.
– Το 69,9% των πολιτών, 10% περισσότεροι από την τελευταία δημοσκόπηση της 29ης Μαΐου, αισθάνεται φόβο από τη χρονική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ενώ 5 στους 10 πιστεύουν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση γι’ αυτή.
– Παρότι το 68,3% πιστεύει ότι η συμφωνία που θα επέλθει θα είναι «άλλο ένα μνημόνιο, όπως τα προηγούμενα, μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ», η συντριπτική πλειοψηφία, 76,8%, θέλει να επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 58,2% πιστεύει ότι τελικά θα επιτευχθεί, ενώ μόλις 2 στους 10 πολίτες επιθυμούν και προβλέπουν ρήξη και έξοδο από το ευρώ.
– Σημαντικό εύρημα είναι το γεγονός ότι στο δίλημμα ανάμεσα στην αποδοχή των προτάσεων των θεσμών, όπως δημοσιεύθηκαν, και στην έξοδο από το ευρώ, το 49,7% επιθυμεί την αποδοχή της, ενώ το 27,2% επιλέγει τη ρήξη και την έξοδο από το ευρώ.
– Το 54% των πολιτών διαφωνεί με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εάν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ενώ ολοένα και αυξάνονται όσοι επιθυμούν συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας -53,4% από 48,8%, που ήταν το εύρημα του Μαΐου.
– Ακόμη, αυξάνεται η απογοήτευση για το μέλλον, με το 62,4% και το 64,3% να πιστεύουν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει σε ένα χρόνο από σήμερα, στη χώρα και το νοικοκυριό τους, αντίστοιχα, ενώ παρουσιάζεται αυξανόμενη σε σχέση με τη μέτρηση του Μαΐου η ανασφάλεια για έξοδο από το ευρώ, για στάση πληρωμών και για χρεοκοπία, πιθανότατα λόγω των αρνητικών εξελίξεων στη διαπραγμάτευση των τελευταίων δύο ημερών.
– Στην πρόθεση ψήφου παραμένει κυρίαρχος, αλλά με πτωτική τάση ο ΣΥΡΙΖΑ (32,3%), με τη ΝΔ στο 24,2% και τη διαφορά στο 8,1%. Το Ποτάμι ακολουθεί σταθερά στην τρίτη θέση με 6,1% και εν συνεχεία είναι το ΚΚΕ 5,3% , οι ΑΝΕΛ με 5,1%,, η Χρυσή Αυγή με 5,0%, το ΠΑΣΟΚ με 3,1%, ενώ το «Άλλο Κόμμα» είναι στο 4,8% και η αδιευκρίνιστη ψήφος ολοένα αυξανόμενη, στο 14,1%.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: