Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ...


Ρεπορτάζ : Στέλιος Βραδέλης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Τέσσερις πρώην υπουργοί της Ν.Δ., ένας εν ενεργεία υπουργός του ΠΑΣΟΚ, δύο τραπεζίτες, 2 επιχειρηματίες και 4 δημοσιογράφοι βρίσκονταν μεταξύ άλλων στη λίστα των υποψήφιων στόχων του Επαναστατικού Αγώνα: έτσι ερμηνεύεται από την Αστυνομία ο κατάλογος με στοιχεία συγκεκριμένων προσώπων του δημόσιου βίου που βρέθηκαν σε σκληρό δίσκο υπολογιστή, στο αυτοκίνητο του Γουρνά. Σύμφωνα με...
την Αστυνομία, οι κατηγορούμενοι είχαν καταγράψει τις κινήσεις των στόχων τους, το είδος του οχήματος που χρησιμοποιούσαν, το επίπεδο θωράκισής τους, την ασφάλεια που διαθέτουν όταν μετακινούνται και σε ορισμένες περιπτώσεις τις διευθύνσεις των σπιτιών τους ή περιοχές όπου κινούνται με μεγάλη συχνότητα. Ειδικά για τα θωρακισμένα αυτοκίνητα, βρέθηκαν σε εξωτερικό σκληρό δίσκο αναλύσεις για το τι είδους όπλο θα μπορούσε να διαπεράσει τη θωράκιση, να διατρήσει τα παράθυρα ή να ακινητοποιήσει το όχημα σκάζοντας τα λάστιχα, ανάλογα με το μοντέλο που χρησιμοποιούσε ο κάθε υποψήφιος στόχος!
Οπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που είδε τα σχεδιαγράμματα και τις αναφορές από τις παρακολουθήσεις των στόχων, «πιθανόν να προλάβαμε αιματηρό χτύπημά τους στο κέντρο της Αθήνας. Χτύπημα τύπου 17Ν στον Γιάννη Παλαιοκρασσά. Με ρουκέτα στο θωρακισμένο αυτοκίνητο». Από το σχεδιάγραμμα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται πως οι τρομοκράτες γνώριζαν πολλά για τις κινήσεις τραπεζίτη.
Γυναίκα- συνεργός
Για το συγκεκριμένο χτύπημα, που είναι το ίδιο καλά προετοιμασμένο με τη δολοφονική επίθεση εναντίον της αστυνομικής δύναμης στην οδό Πανόρμου, η Αντιτρομοκρατική εκτιμάει με βάση συνομιλίες των τρομοκρατών πως βασικό ρόλο έπαιζε γυναίκα- συνεργός της οργάνωσης. «Πιστεύουμε πως η οργάνωση είχε προετοιμάσει το ίδιο καλά και τα δύο χτυπήματα και απλώς περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που υποστηρίζει πως σε πρώτη προτεραιότητα οι τρομοκράτες είχαν βάλει την επίθεση εναντίον του τραπεζίτη και όχι εναντίον των αστυνομικών. Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το περιεχόμενο του «σχεδιάσματος προκήρυξης» που βρέθηκε στο σπίτι του Μαζιώτη και της Ρούπα. Η προκήρυξη είχε οικονομικές αναφορές, γινόταν λόγος για «αντιλαϊκά» μέτρα και αναφορά στη βοήθεια που έλαβαν οι τράπεζες. Από την προκήρυξη έλειπαν μόνο οι λεπτομέρειες, υποστηρίζει η Αστυνομία.
Οικονομικός στόχος
Την πρώτη ημέρα της σύλληψης των έξι κατηγορουμένων για τον Επαναστατικό Αγώνα, κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο χτύπημα στον οικονομικό στόχο που προετοιμαζόταν. Σύμφωνα μάλιστα με αστυνομικές πηγές, και στο παρελθόν ο ίδιος τραπεζίτης είχε καταγγείλει στην ΕΛ.ΑΣ. περίεργες κινήσεις μοτοσυκλετιστών αλλά και την παρουσία ενός ύποπτου Ι.Χ. κοντά σε περιοχές που κινούνταν. Τότε μέσα στο αυτοκίνητο είχε βρεθεί μικρή ποσότητα εκρηκτικών, χωρίς όμως να υπάρχει σύνδεσή τους. Πάντως στο αυτοκίνητο του Κ. Γουρνά βρέθηκαν και αρκετά κείμενα για τον τρόπο παρασκευής εκρηκτικών μηχανισμών. Οι φερόμενοι ως τρομοκράτες ήταν όμως πολύ συστηματικοί στην καταγραφή αστυνομικών που τους είχαν κατατάξει στους στόχους τους. Είχαν καταφέρει μάλιστα με ψηφιακή φωτογραφία αλλά και κάμερα να έχουν φωτογραφίες τους και προσωπικά τους στοιχεία.

fimotro.

Read more...

" Θα πρέπει να εγκαλείτε τον Σαμαρά και τους ομοϊδεάτες του"



"Θα πρέπει να εγκαλείτε τον Σαμαρά και τους ομοϊδεάτες του για το αν το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ" είπε πριν λίγο ο Παπανδρέου στη Βουλή.



"Το ΔΝΤ έχει μπει ήδη στη διαδικασία και το πρόγραμμα σταθερότητας θα περνάει από τον έλεγχό του", ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ


Σήμερα είναι η συζήτηση στη Βουλή για το ΔΝΤ και δεν έχει πατήσει ψυχή παιδιά όλα τα έδρανα είναι αδεία. Τι τους νοιάζει όμως τι ανάγκη..

Read more...

Αψογα οργανωμένο σύστημα εσόδων - εξόδων είχε ο Ε.Α.



ΑΨΟΓΑ οργανωμένο λογιστικό σύστημα καταγραφής των εσόδων και των εξόδων τους διατηρούσαν οι κατηγορούμενοι ως τρομοκράτες. Οπως προκύπτει από την ανάγνωση ψηφιακού αρχείου που βρέθηκε στους σκληρούς δίσκους στο αυτοκίνητο του Κ. Γουρνά...


οι κατηγορούμενοι φαίνεται να έχουν περασμένα με χρονολογική σειρά όλα τα χρήματα που κατέληγαν στο ταμείο της οργάνωσης.

Μάλιστα οι καταγραφές φαίνεται ότι αρχίζουν από το 2003 δείχνοντας, κατά την αστυνομία, πως από την πρώτη εμφάνιση του Ε.Α. υπήρξε πολύ καλή οργάνωση. Οι αστυνομικοί όμως δεν μπορούν να καταλήξουν στο ακριβές ποσό διότι ο άνθρωπος που κρατούσε τα συγκεκριμένα αρχεία έγραφε μόνο τα τρία πρώτα στοιχεία από τα ποσά. Η Αστυνομία προσπαθεί να αντιπαραβάλει τις ημερομηνίες κατά τις οποίες καταγράφονται έσοδα με τη διάπραξη ληστειών τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Μεγάλη ήταν και η εκροή από το ταμείο. Οπως εκτιμάται, μεγάλα ποσά έχουν πάει για την προμήθεια καθαρών όπλων. «Τα καθαρά όπλα, αυτά δηλαδή που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν σε εγκληματική ενέργεια, κοστίζουν ακριβά στη μαύρη αγορά των όπλων», λέει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Στην Αντιτρομοκρατική προσπαθούν πάντως να αποκωδικοποιήσουν για ποιο λόγο οι τρομοκράτες άλλαζαν τόσο συχνά όπλα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα στεγανά της οργάνωσης. Μεγάλα ήταν και τα ποσά που φαίνεται ότι έδιναν και για την ενοικίαση διαμερισμάτων. Από σπίτια που έχει ελέγξει μέχρι σήμερα η Αντιτρομοκρατική προκύπτει πως άλλαζαν στέγη ακόμη και για την προσωπική τους εγκατάσταση μέσα σε δύο χρόνια το πολύ, ενώ ορισμένες μισθώσεις διαμερισμάτων κράτησαν ελάχιστους μήνες. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις φρόντιζαν να είναι καλοπληρωτές και να μην προκαλούν τις επισκέψεις των ιδιοκτητών για την είσπραξη των οφειλομένων. Σήμερα αναμένονται και οι απαντήσεις για την προέλευση των 119.240 ευρώ που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του Γουρνά.

tanea





Read more...

«Όχι» στην αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων από τα δικαστήρια λέει ο Ιερώνυμος


Την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου, Ιερώνυμου, έχει προκαλέσει η προσπάθεια που γίνεται για την αφαίρεση των θρησκευτικών συμβόλων από τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Το συγκεκριμένο θέμα, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της...


συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου και μετά από παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι η Εκκλησία θα παρέμβει ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να διαφυλαχτεί η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Μάλιστα δόθηκε εντολή στους νομικούς συμβούλους της Εκκλησίας να χρησιμοποιήσουν κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να είναι παρόντες την ημέρα που θα συζητηθεί η αίτηση για την κατάργηση των θρησκευτικών συμβόλων από τις δικαστικές αίθουσες.

Αφορμή για την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου και των μελών της Ιεράς Συνόδου αποτέλεσε η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας τριών δικηγόρων που ζητούν την αφαίρεση των εικόνων.

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Σύνοδος, το επόμενο χρονικό διάστημα ειδικές συνοδικές επιτροπές «θα παρουσιάσουν τη θεολογική αξία των θρησκευτικών συμβόλων που νοηματοδοτούν τον σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου και την αξία της ετερότητας και επιπλέον τον σεβασμό της ιστορίας, του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου».

tanea





Read more...

Είχαν ξεχάσει 52 εκατομμύρια ευρω !



Το κράτος φημίζεται για την ανοργανωσιά του, αλλά αυτό ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, καθώς βρέθηκαν ξεχασμένα χρήματα του προϋπολογισμού ακόμη και από την περίοδο της πρώτης μεταδικτατορικής κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή!...



Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά 144 ειδικοί λογαριασμοί με συνολικά 52 εκατομμύρια ευρώ ήταν ξεχασμένοι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Χρήματα που... κανείς δεν ήξερε ότι υπάρχουν μέχρι το πρόσφατο... ξεκαθάρισμα στις 19 Μαρτίου.

Το απίστευτο είναι πως εντοπίστηκε λογαριασμός όπου η τελευταία κίνηση που εμφανίζει είναι στις 10 Μαϊου του 1976 (!) και ανήκε στο... “υπουργείο Συντονισμού” για το “Πρόγραμμα Χορηγήσεων”.

24 λογαριασμοί είναι ξεχασμένοι από την περίοδο που την πρωθυπουργία της χώρας είχαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ο Γεώργιος Ράλλης τη δεκαετία του '70 (!) ενώ ρεκόρ ξεχασμένων λογαριασμών σημειώνεται τη δεκαετία του '80 όταν οι υπεύθυνοι διαφόρων υπηρεσιών κατάφεραν να ... ξεχάσουν τα χρήματα του κράτους που εμπεριέχονταν σε 64 λογαριασμούς!
Η διαχρονικότητα της ανοργανωσιάς φαίνεται και από το γεγονός ότι άλλοι 48 λογαριασμοί ξεχάστηκαν τη δεκαετία του '90.

Τα 51.963.069,15 ευρώ ήταν ... «Αποζημιώσεις προς Ελλάδα», «Αποζημιώσεις Ελλήνων Υπηκόων Διωχθέντων», «Προέγκριση διά αγοράν χρυσού» και «Προέγκριση διά αγοράν αργύρου» και άλλα διάφορα της... νεώτερης (;) οικονομικής ιστορίας της χώρας.

Τουλάχιστον τώρα, έστω και μετά από 30 χρόνια τα χρήματα δεν θα πάνε υπέρ... πίστεως. Τα 43 εκατομμύρια μπήκαν στο λογαριασμό απ' όπου πιστώνονται και ταεπιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
6,2 εκατομμύρια μεταφέρθηκαν στον ειδικό λογαριασμό «για τον Εφοδιασμό με καύσιμα προβληματικών περιοχών της χώρας», ενώ 1,4 εκατομμύρια μπήκαν στον «ειδικό λογαριασμό ειδικού τέλους ασφαλιστικών κινδύνων αερομεταφορών».

newsit.gr





Read more...

Γιούνκερ: Καμία ένδειξη ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια σήμερα



Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια σήμερα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τη Μαδρίτη, όπου συνεδριάζουν...



σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.





Read more...

Αλλάζει ο τρόπος παροχής αδειών μικροπωλητών

Αλλάζει ο τρόπος παροχής αδειών μικροπωλητών σύμφωνα με όσα είπε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιαστικότηας και Ανάπτυξης κ. Στ. Κομνηνός σε εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για την αναβάθμιση της αγοράς της Αθήνας.

Ο κ. Κομνηνός επισήμανε ότι προωθούνται μέτρα που αφορούν την εμπορική πολεοδομία, τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Εμπορίου και την χαρτογράφηση της εμπορικής αγοράς ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Π. Καρέλλας χαρακτήρισε το πρόβλημα της Αθήνας ''εκρηκτικό ειδικά σε ότι αφορά το παραεμπόριο'' που όπως τόνισε ''έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αποτελεί πλέον μια τεράστια οικονομική βιομηχανία που απειλεί επιχειρήσεις, εργαζόμενους και την ελληνική οικονομία''.

Τόνισε ακόμη ότι η επίλυση των προβλημάτων της Αθήνας απαιτεί συλλογικές δράσεις και προανήγγειλε την λειτουργία μόνιμης ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν εργοδοτικοί φορείς, φορείς των εργαζομένων και εκπρόσωποι υπουργείων και φορέων με στόχο την αποτύπωση, ανάλυση και προώθηση νομοθετικών ή άλλων κοινών πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση της αγοράς.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλαν ότι ειδική ομάδα της Αστυνομίας για το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα θα στοχεύσει στη καρδιά του παραεμπορίου.
nooz.gr

Read more...

Σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή απαντά αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός

Σε επίκαιρες ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών απαντά το πρωϊ στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ερωτά για τα εθνικά θέματα, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης για τα κληροδοτήματα και ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, για το μηχανισμό στήριξης Ε.Ε και ΔΝΤ.
.nooz.gr


Read more...

Η ζωή με το ΔΝΤ

Το κουδούνι, στην εξώπορτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πατήθηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με την επιστολή που απέστειλε χθες, σε Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Από την ερχόμενη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες, θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του πακέτου, τόσο τεχνικά, όσο και πολιτικά. Στη Μαδρίτη για το άτυπο Eurogroup, ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Την προσεχή Δευτέρα (19/4) έρχεται στην Αθήνα η τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ), προκειμένου να οριοθετηθεί ο μηχανισμός βοήθειας και το ΠΣΑ, αλλά και το τεχνικό μέρος του δανεισμού

«Είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές Αρχές μας έχουν ζητήσει να συζητήσουμε τις πολιτικές μαζί τους που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τη βάση ενός πολυετούς προγράμματος που μπορεί να υποστηριχθεί από τη χρηματοδοτική βοήθεια του ΔΝΤ», δήλωσε η δ/ντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου Caroline Atkinson σε συνέντευξη Τύπου.

Η κα.Atkinson είπε ότι το Ταμείο θα συνεργαστεί με την Κομισιόν και την ΕΚΤ και αρνήθηκε να προσδιορίσει ένα χρονοδιάγραμμα ή να εικάσει για τα ποσό οποιασδήποτε πιθανής βοήθειας. «Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επισήμως τα κεφάλαια του ΔΝΤ, αν και οι συζητήσεις για τις δημοσιονομικές πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις για ένα πιθανό δάνειο», είπε.

Να θυμήσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να αντλήσει 11,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαϊου ώστε να καλύψει ομόλογα που λήγουν, και άλλα 20 δισ ευρώ ως το τέλος του έτους για να καταβάλει τόκους και να χρηματοδοτήσει το φετινό έλλειμμα.

Ποιό είναι το αντίτιμο;


Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος Καν για ανάγκη αποπληθωρισμού και οι χθεσινές του κ. Όλι Ρέν για μείωση των μισθών δείχνουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν και οδυνηρές επιλογές. Η λογική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι μείωση μισθών από 10% έως και 30% στους μισθούς στον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για τουλάχιστον μια δεκαετία, καθώς για ένα τέτοιο διάστημα, πρέπει να μείνει η ελληνική οικονομία σε κατάσταση αποπληθωρισμού.

Να θυμίσουμε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας έχει φθάσει στο 3,9%. Πάντως ένας ακόμα τρόπος για να περάσουμε σε κατάσταση αποπληθωρισμού, είναι και η μείωση των τιμών των προϊόντων. Δραστικές μειώσεις, θα "έριχναν" τον πληθωρισμό.

Πάντως, η κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα ήπιο μοντέλο 2ετούς- 3ετούς παγώματος των αποδοχών, ώστε με τον πληθωρισμό και τους φόρους που ήδη έχουν επιβληθεί να επιτευχθεί η προσαρμογή.

Η άλλη μεγάλη παράμετρος που θα θέσει το ΔΝΤ, όπως ακριβώς έχει κάνει και στις άλλες χώρες στις οποίες παρενέβει, είναι ο περιορισμός του Δημόσιου τομέα. Αυτό σημαίνει απολύσεις, κλείσιμο τμημάτων και παραρτημάτων που δεν είναι αναγκαία.

nooz.gr

Read more...

Eυρωταμείο προ των πυλών...


Με το ένα πόδι μέσα στον μηχανισμό διάσωσης ΕΕ και ΔΝΤ βρίσκεται η Ελλάδα...
Χθες, η ελληνική κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία και με επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ, τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Στρος-Καν και τον επίτροπο Ολι Ρεν ζήτησε να ξεκινήσουν «διαβουλεύσεις» με βάση τις αποφάσεις του Εκοφίν του Φεβρουαρίου πάνω σε «ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών», το οποίο θα υποστηριχθεί από την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας. Επί της ουσίας στάλθηκε το...
μήνυμα «πείτε μας τα μέτρα που ζητάτε για το 2011 και το 2012 και μπαίνουμε στον μηχανισμό».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιζητεί να γνωρίζει από σήμερα το ποσό που θα είναι διαθέσιμο από τον μηχανισμό σε επίπεδο τριετίας (2010-2012) και το οποίο νεότερες εκτιμήσεις ανεβάζουν στα 100 δισ. ευρώ.

Σήμερα και αύριο στη Μαδρίτη στο άτυπο Εκοφίν τίθενται επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου χρηματοδότησης και την επόμενη Δευτέρα καταφθάνει στην Αθήνα μεικτό κλιμάκιο στελεχών της Επιτροπής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι σκληρές, καθώς χθες ο κ. Ρεν συνέστησε περικοπές 10% στις αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων και επιπρόσθετα στη γραπτή του ανακοίνωση δεν αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Εκοφίν του Φεβρουαρίου όπως ο κ. Παπακωνσταντίνου, δείγμα τού ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του επιτρόπου υπαγορεύτηκε από την επιθυμία της Γερμανίας, της Ολλανδίας αλλά και του ΔΝΤ για την υιοθέτηση επίπονων όρων και μέτρων, προκειμένου να δανειοδοτήσουν την Ελλάδα.

Η επιστολή
Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και ο κ. Ρεν ξεκαθάρισαν ότι η επιστολή δεν αποτελεί αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού. Η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Εκοφίν του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια».

Οπως γίνεται αντιληπτό, μπορεί να μην πρόκειται για αίτημα ενεργοποίησης, αλλά η επιστολή πυροδότησε εξελίξεις και θεωρείται πλέον θέμα ημερών η υπαγωγή στον μηχανισμό.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το Εκοφίν τον Φεβρουάριο είχε ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. ασφαλιστικό, εργασιακό, δημόσια διοίκηση) και να γνωστοποιηθούν εγκαίρως τα μέτρα που θα μειώσουν το έλλειμμα εντός του 2011 και του 2012.

Από την πλευρά του Ταμείου, η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων κ. Κ. Ατκινσον γνωστοποίησε ότι με βάση τη συνεισφορά της Ελλάδας στο ΔΝΤ, η χώρα «μπορεί να αντλήσει το 300% της συνεισφοράς της». Θα λάβει δηλαδή 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,26% και τα υπόλοιπα 7 με 12 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,26%.

Για φέτος είπε ότι τα μέτρα δείχνουν να είναι κατάλληλα. Πρόσθεσε όμως πως πρέπει «να υπάρξει πλήρης εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τι μέτρα θα χρειασθούν στην πορεία».

Τώρα όσον αφορά τα διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης, το επιτόκιο για τριετή ομόλογα θα είναι σταθερό 5% ή 3,85% κυμαινόμενο.

Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας από την τριετία, γιατί αυτόματα το επιτόκιο ανεβαίνει κατά μία ποσοστιαία μονάδα

Τέλος, να σημειωθεί πως μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την επιστολή, τα spreads του δεκαετούς ομολόγου έπεσαν από τα υψηλά των 426 μονάδων βάσης στις 395 και ο γενικός δείκτης από οριακή υποχώρηση έκλεισε με κέρδη 2,07%.

Δήλωση Δ. Δασκαλόπουλου
Ψήφος υπέρ του μηχανισμού στήριξης

«Ρεαλιστική επιλογή θα ήταν η υποβολή αιτήματος για την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ειδικότερα αναφέρει ότι «δεν έχει νόημα να διαπραγματευόμαστε το χρονοδιάγραμμα επιβολής από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ διαρθρωτικών αλλαγών, που εδώ και χρόνια θα έπρεπε από μόνοι μας να είχαμε υλοποιήσει».

Ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι η παράταση της αβεβαιότητας πλήττει καθημερινά την παραγωγική οικονομία, ενώ κινδυνεύει να κάνει ακόμη πιο επαχθές το κόστος δανεισμού μας και ενδεχομένως να αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή βούληση στήριξης της χώρας μας.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης λέγοντας ότι συνειδητοποίησε ότι «οι αγορές δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ

nonews-news

Read more...

«Στενό κοστούμι» για την Ελλάδα...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Σκληρά μέτρα μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης...
Μέτρα σοκ, όπως η μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η χαλάρωση της νομοθεσίας για τις απολύσεις θα περιλαμβάνει το «κοστούμι ΔΝΤ», που συνυπογράφει η Ευρωπαϊκή Ενωση και το οποίο θα υποχρεωθεί να «φορέσει» η Ελλάδα μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξής της από τους δύο οργανισμούς.

Η κυβέρνηση που προωθεί με...
γοργούς ρυθμούς την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού προχωρεί στη μείωση των συντάξεων άνω των 1.400

ευρώ με στόχο τη δημιουργία ενός ταμείου στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.

Οι όροι του δανείου το οποίο θα πάρει η Ελλάδα εάν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης έπεσαν ήδη στο τραπέζι, κατά τις πρώτες συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου διαμορφωθεί τριετές πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα γίνεται η εκταμίευση του δανείου μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για ένα πακέτο με σκληρούς όρους και απαιτήσεις για διαρθρωτικές αλλαγές και συνέχιση της λιτότητας στο Δημόσιο. Για τις διαρθρωτικές αλλαγές, η απαίτηση είναι να εφαρμοστούν αμέσως ή να αρχίσει η προετοιμασία από τώρα προκειμένου να εφαρμοστούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Για τη δημοσιονομική εξυγίανση, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, Ε.Ε. και ΔΝΤ θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να εξειδικεύσει τα μέτρα με τα οποία θα την επιδιώξει το 2011 και 2012. Για το 2010, όπως είπε χθες και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, «τα μέτρα που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν να είναι σωστά».

Την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν τα μέτρα προανήγγειλε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει συνταγή αποπληθωρισμού, δηλαδή μείωση τιμών και μισθών, για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Χθες ο επίτροπος Ολι Ρεν ήταν πιο σαφής. Σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στις Βρυξέλλες, είπε ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά 10%, που επέβαλε για το 2010 η κυβέρνηση, «είναι ένα σημαντικό μήνυμα που πρέπει να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας».

Από τη στιγμή που θα συμφωνηθούν τα μέτρα και θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, η εκταμίευση του δανείου θα γίνεται ανάλογα με την πρόοδο στην εφαρμογή τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, στο παρελθόν, που το ΔΝΤ διέκοψε τη χρηματοδότηση χωρών επειδή δεν είχαν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Θα γίνεται ανάλογα με την πρόοδο των μέτρων. Το ΔΝΤ μπορεί να διακόψει τη χρηματοδότηση αν δεν εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα


ΓΣΕΕ κατά Ολι Ρεν για την επέκταση των περικοπών

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσαν οι συστάσεις του αρμόδιου ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν για επέκταση των περικοπών και στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μιλά για κλιμάκωση των νεοφιλελεύθερων επιθέσεων κατά των εργαζομένων καταδικάζοντας «με τον πιο έντονο τρόπο τη μεθοδευμένη στοχοποίηση των εργαζομένων μέσω της “δαιμονοποίησης” των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα εργασίας, ως την κύρια αιτία έλλειψης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτές οι ιδέες έφεραν την Ευρώπη και την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση και από πάνω ζητούν και τα ρέστα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
NEA

nonews-news

Read more...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ!...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Την ίδρυση επιχείρησης με διαδικασίες-εξπρές σε μία μόνο ημέρα και από ένα μόνο σημείο φιλοδοξεί να πετύχει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των εταιρειών. Το νομοσχέδιο...
που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Λούκα Κατσέλη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου Οικονομίας για τη δραστική μείωση των διοικητικών εμποδίων που παρακωλύουν την επιχειρηματική προσπάθεια, όπως επίσης και τη διευκόλυνση των συναλλασσόμενων πολιτών. «Από 38 ημέρες και 15 βήματα για την ίδρυση μιας επιχείρησης, αυτά θα γίνουν ένα βήμα και μία ημέρα με το νομοσχέδιο που προωθείται» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομίας, θέτοντας τον δύσκολο αυτόν στόχο για το υπουργείο. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα και αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το καλοκαίρι. Πάντως, παράγοντες της αγοράς, αν και θεωρούν θετικό το μέτρο, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους λέγοντας ότι θα κριθεί στην πράξη.
Στις φιλοδοξίες της κυβέρνησης είναι η επίτευξη εξοικονόμησης χρόνου και κόστους για τις ιδρυόμενες επιχειρήσεις, καθώς και η εξοικονόμηση του διοικητικού κόστους για τη Δημόσια Διοίκηση. Οπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, εκτιμάται ότι θα μειωθούν και τα φαινόμενα διαφθοράς (γρηγορόσημο) για την επιτάχυνση των πολύπλοκων διαδικασιών της υπάρχουσας διαδικασίας ίδρυσης. Μάλιστα εκτιμάται ότι το κόστος για την ίδρυση επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά 70%, ενώ το νέο μοντέλο αδειοδότησης των επιχειρήσεων θα στηρίζεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και στα κατά τόπους Επιμελητήρια, τα οποία θα λειτουργήσουν και ως one stop shop για την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων.
Υπηρεσίες μιας στάσης
Για τον σκοπό αυτόν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο εξυπηρέτησης από 100 υποκαταστήματα Επιμελητηρίων, το οποίο θα συμπληρώνεται από επιλεγμένα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων και τους 3.200 συμβολαιογράφους της χώρας. Για την ίδρυση των Ο.Ε. και Ε.Ε. που δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ως υπηρεσίες μιας στάσης θεσπίζονται τα Επιμελητήρια και επιλεγμένα ΚΕΠ. Για τις ΕΠΕ και τις Α.Ε. που απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ως υπηρεσία μιας στάσης θεσπίζεται ο συμβολαιογράφος. Οι υπηρεσίες μιας στάσης θα αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν όλες τις εργασίες που απαιτούνται για να δώσουν νομική οντότητα και οικονομική ταυτότητα στις ιδρυόμενες επιχειρήσεις.
Δηλαδή:
Θα εισπράττουν το ενιαίο τέλος που αντικαθιστά στο εξής όλα τα επιμέρους τέλη που ισχύουν σήμερα.
Θα συνδέουν με το ηλεκτρονικό Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) την επιχείρηση, καταχωρίζοντας τα στοιχεία και την επωνυμία της, αντικαθιστώντας όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα όπως τη δημοσίευση στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών και στο ΦΕΚ.
Θα συνδέουν την επιχείρηση ηλεκτρονικά με τους ασφαλιστικούς φορείς για την εγγραφή, τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων και τη χορήγηση ΑΜΚΑ της επιχείρησης.
Θα τη συνδέουν με το ΤΑΧΙS για την έκδοση ΑΦΜ.
Πέφτει και το κόστος
Οπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, με την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων μειώνεται σημαντικά το κόστος ίδρυσης για τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, το κόστος ίδρυσης μιας μέσης ΕΠΕ υπολογισμένο το 2009 ήταν 1.900 ευρώ, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις θα μειωθεί στα 590 ευρώ. Επίσης μειώνονται τα πιστοποιητικά που απαιτούνται, από δεκαέξι για τις Ο.Ε. και τις Ε.Ε. σε ένα, από δεκαπέντε για τις ΕΠΕ σε ένα και από δεκαέξι για τις Α.Ε. σε ένα.
fimotro


Read more...

ΣΗΜΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Παπαδής
(από το Βήμα)

Η σύνταξη που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος αποτελεί παρελθόν. Η κυβέρνηση επέλεξε το σκληρότερο σενάριο αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, ανατρέποντας πλήρως τη σημερινή εικόνα. Οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις οδηγούν σε μείωση των συντάξεων μεταξύ 20% και 30% στα 35 έτη ασφάλισης, ενώ για την κατοχύρωση...
μιας ικανοποιητικής σύνταξης απαιτούνται τουλάχιστον 40 έτη εργασίας.
Το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες και συζήτησε την επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ενέκρινε εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, η ισχύς των οποίων θα ξεκινήσει σε τέσσερις χρόνους: αμέσως, το 2011, το 2013 και το 2018. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης εκπέμπει το απαραίτητο «σήμα» προς τις αγορές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να λάβει «γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα» για την αντιμετώπιση του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων. Η επί τα χείρω αλλαγές στο αρχικό σχέδιο της κυβερνητικής μεταρρύθμισης επικεντρώνονται σε τρία σημεία:
Πρώτον, στη βασική σύνταξη, η οποία θα δίδεται μόνο κατά το 65ο έτος της ηλικίας, ανεξαρτήτως πότε λαμβάνει ο ασφαλισμένος την ανταποδοτική σύνταξη. Μάλιστα θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια που θα απαγορεύουν τη χορήγησή της στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος έχει και επιπλέον εισοδήματα.
Δεύτερον, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται στο 65%, από το 70% ή το 80%, γεγονός που οδηγεί σε δραματικές μειώσεις των συντάξεων.
Και τρίτον, επιβάλλεται αμέσως, από το 2010, δηλαδή με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η εισφορά θα είναι μηνιαία και θα κυμαίνεται από 2% ως 5%.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει νωρίτερα ορισμένα μέτρα, όπως η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η αύξηση της «ποινής» σε περιπτώσεις πρόωρης εξόδου από την εργασία, η εξίσωση των ορίων ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Ταυτοχρόνως, έχει επεξεργαστεί ένα «δεύτερο πακέτο μέτρων», το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή- προ του θέρους- εφόσον δεν αποδώσουν τα μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής, αλλά και για τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας.
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «Ρlan Β» αφορούν περικοπές στις υψηλές συντάξεις κυρίως των ΔΕΚΟ και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στα ελλειμματικά ταμεία, όπως αυτό των αυτοαπασχολουμένων, από το 2013.
Βασική σύνταξη
Θα ισχύσει από το 2018 και θα αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων. Θα δίδεται στο 65ο έτος της ηλικίας, ανεξαρτήτως πότε θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος την ανταποδοτική σύνταξη. Η βασική σύνταξη, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Ωστόσο οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Στην περίπτωση αυτή επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων στη βασική σύνταξη θα οδηγηθούμε σε ποσοστό αναπλήρωσης από 40% ως 45%.
Ο υπολογισμός των συντάξεων
Αφορά το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Το νέο σύστημα θα ξεκινήσει από το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2030, οπότε και για την έκδοση της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Ωστόσο στα ελλειμματικά ταμεία θα εφαρμοστεί από το 2013. Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων δεν θα ξεπερνά το 65% για όσους έχουν 35 έτη ασφάλισης, όταν σήμερα είναι στο 70% για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993 και στο 80% για την πλειονότητα των παλαιών ασφαλισμένων. Ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης θα γίνεται με βάση τα έτη ασφάλισης και με κλιμακούμενους συντελεστές, που θα ξεκινούν από το 0,9% για τα 15 έτη εργασίας και θα φτάνουν το 1,6% για τα 40 έτη εργασίας. Οι συντελεστές αυτοί θα αλλάζουν ανά πενταετία, ενώ ειδική προσαύξηση θα δίνεται από τα 37 ως και τα 40 έτη. Το 2018 θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία, ενώ σταδιακά ως το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Στο ενδιάμεσο, δηλαδή από το 2018 ως το 2030, θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων. Ετσι, το 2018 πέντε χρόνια (από το 2008 ως το 2012) θα υπολογίζονται με το παλαιό σύστημα και πέντε χρόνια (από το 2013 ως το 2017) με τον νέο τρόπο.
Ελλειμματικά Ταμεία
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2013 στα ελλειμματικά Ταμεία όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Εξετάζεται η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από το 2013, μειώνοντας τους συντελεστές υπολογισμού από το 3% που είναι σήμερα στο 2%. Το μέτρο υπολογίζεται να οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων κατά μέσο όρο στο 10%. Σημειωτέον ότι και τα συγκεκριμένα ταμεία από το έτος 2018 θα εφαρμόζουν τον γενικό υπολογισμό της σύνταξης που θα περιέχεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Ειδική εισφορά
Επίσης εγκρίθηκε η επιβολή ειδικής εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ με στόχο το ποσό που εισπράττεται να ενισχύει τα οικονομικώς αδύναμα ασφαλιστικά ταμεία. Η εισφορά θα είναι μηνιαία και θα κυμαίνεται από 2% ως 5%. Ταυτοχρόνως, στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για τη μείωση των υψηλών συντάξεων στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ, με δεδομένο πως φέτος περιορίστηκε σημαντικά η κρατική χρηματοδότηση στα συγκεκριμένα Ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση αυτή θα αφορά συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ και θα κυμαίνεται από 3% ως 8%.

fimotro

Read more...

Δ.Ν.Τ.: ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΩς ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ.



Από Voria.gr

Το παρασκήνιο από την ώρα που αποφασίσθηκε η ύπαρξη του σχεδίου σωτηρίας έως τη στιγμή που «έφυγε» το ελληνικό αίτημα. Τι ζητάει το ΔΝΤ, πότε στέλνει την πρώτη δόση με ποιο επιτόκιο αλλά και ποιους όρους και προϋποθέσεις... Όλα από το Voria.gr!
Πότε θα γίνει το άλλο μισό βήμα που θα οδηγήσει την Ελλάδα ολοσχερώς στο ΔΝΤ (και δευτερευόντως στην ΕΕ); Το ερώτημα αυτό, το οποίο κατά βάση είναι εντελώς τεχνικό, ζητά απάντηση από χθες το μεσημέρι, οπότε κι έγινε το πρώτο μισό βήμα με το οποίο βάλαμε πόδι στο κατώφλι του ΔΝΤ. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι θα «πάρει» τουλάχιστον ένα μήνα, αλλά έπρεπε να γίνει. Κι αυτό γιατί για να ενεργοποιηθεί το σχέδιο βοήθειας προς την ελληνική οικονομία, θα πρέπει πρώτα να συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι του. Και για να γίνει αυτό, θα έπρεπε προηγουμένως να υποβληθεί το αίτημα που υποβλήθηκε χθες. Η εικόνα της προσφυγής, πάντως, ήταν σχεδόν δεδομένη από προχθές το βράδυ. Η Voria.gr είχε υπόψη της το κλίμα που διαμορφώνονταν κι έτσι δικαιολογείται και το χθεσινό πρωινό ρεπορτάζ της, που ουσιαστικά προανήγγειλε τις εξελίξεις.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο νωρίς χθες το πρωί, όταν τα spreads έσπασαν το φράγμα των 400 μονάδων βάσης, με «επιθετική» διάθεση και στόχευση την πραγματοποίηση νέου ρεκόρ. Κι όλα αυτά χωρίς να έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από τη μέρα που αποφασίσθηκε ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Η ανακωχή μετά την απόφαση των κορυφαίων της Ευρωζώνης, κράτησε μόλις δύο 24ωρα. Αμέσως μετά, η αγορά «γύρισε» και τα spreads έγιναν επιθετικά. Ενδεχομένως κι επιθετικότερα σε σχέση με ό,τι ήταν, όπως παραδέχονται με νόημα αρμόδια τραπεζικά στελέχη.

Ως εκ τούτου, φαίνεται πως από την Ουάσιγκτον και το ΔΝΤ θα προέλθει τελικώς η πρώτη δόση της βοήθειας για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. Όπως γίνονταν γνωστό αργά χθες βράδυ, θα είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ και μάλιστα θα δοθεί με προνομιακό επιτόκιο. Συγκεκριμένα, κάτω από 2%. Το συνολικό ποσό της συνεισφοράς του ΔΝΤ θα ανέλθει μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ, ενώ το ακριβές ύψος της θα ξεκαθαρισθεί μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Στελέχη του Ταμείου θα αναλάβουν να διαπραγματευτούν απευθείας με την ελληνική κυβέρνηση τους όρους και τις προϋποθέσεις της βοήθειας, καθώς, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, από την Ουάσιγκτον η συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών δεν την καλύπτει. Μια καλή ευκαιρία για να ξεκαθαρισθεί η κατάσταση θα αποτελούσε ενδεχομένως η επίσκεψη του υπουργού κ.Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην έδρα του Ταμείου προσεχώς.

Υπενθυμίζεται ότι ένα κλιμάκιο του ΔΝΤ αναμένεται τη Δευτέρα στην Αθήνα, από κοινού με στελέχη της ΕΕ και της ΕΚΤ. Θα συζητήσουν τους όρους της βοήθειας κι ενδεχομένως εκεί να καλυφθεί το διαφαινόμενο “κενό”. Σε κάθε περίπτωση, οι διευκρινίσεις θα δοθούν πριν ξεκινήσει η ροή των κεφαλαίων.

fimotro

Read more...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-04-2010















/fimotro

Read more...

Συμφώνησαν οι βουλευτές για τους 5 δήμους







ragousis21 Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε τους βουλευτές του νομού Έβρου προκειμένου να τους ενημερώσει για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Οι τρεις βουλευτές του Έβρου σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν στην ίδια λογική προσέγγιση των 5 δήμων δηλαδή στα όρια των παλιών επαρχιών, όπως αποκάλυψε και η Ολγα Ρενταρή μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό sferikos 99,3 και στον Σάκη Σταυρίδη. Παρών φυσικά στη συνάντηση ήταν και ο Γιώργος Ντόλιος με την ιδιότητα του βουλευτή. Οι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με το θέμα του δήμου Φερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκαν τα εξής ερωτήματα. Εάν οι Φέρες ενωθούν με το Σουφλί τότε ποια θα πρέπει να είναι η έδρα του δήμου;

Το Σουφλί ήταν και παλαιότερα έδρα δήμου, ενώ οι Φέρες όχι.

Πως θα εξυπηρετούσε τους πολίτες εάν είναι οι Φέρες η έδρα ενός δήμου που θα ξεκινάει από τον Ορφέα και θα εκτείνεται μέχρι τις Φερες;

Το βάρος πέφτει στον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο ο οποίος τώρα ψάχνει να βρει τα θεσμικά αντίβαρα, έτσι ώστε οι Φέρες να διατηρήσουν την υπόσταση τους δηλαδή να έχουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να έχει η περιοχή τον δικό της αντιδήμαρχο υπεύθυνο για τα αγροτικά θέματα.

thrakinet.tv


Read more...

40 χρόνια δουλειάς για χαμηλότερες συντάξεις

Οδυνηρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό

Κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της Κομισιόν είναι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο πήρε το πράσινο φώς από το υπουργικό συμβούλιο θα κατατεθεί σε 2 εβδομάδες στη Βουλή.

Το σχεδιο πριμοδοτεί τη σύνταξεις μετά από 37-40 χρόνια δουλειας και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού τους σύνταξης από το 2018, κάτι που οδηγεί σε περικοπες έως και 30% τις συντάξεις πάνω από 800 ευρώ.

Από το 2013 έως το 2018 θα ισχύσει μικτό σύστημα υπολογισμού των συντάξεων ώστε η προσαρμογή να είναι σταδιακή. Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα χορηγείται σε όλους τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους και μάλιστα με εισοδηματικά κριτήρια .
Από την απόφαση θα βγουν χαμένοι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που σήμερα βγαίνουν στη σύνταξη στα 60, με 35ετία, όσοι υπάγονται στα βαρέα και οι μητέρες ανηλίκων που στο εξής θα συνταξιοδοτούνται στα 55.

Φόρος τύπου ΛΑΦΚΑ για τις συντάξεις πάνω από 1400 ευρώ θα επιβληθεί από φέτος ενώ από του χρόνου θα αρχίσουν οι περικοπές στις πρόωρες συντάξεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί κατά 2 χρόνια (από τα 61,4 στα 63,5) ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό αποτελούν μαζί με το φορολογικό το καλό χαρτί της κυβέρνησης για να περάσει με καλό βαθμό σε 10 μέρες τις εξετάσεις των ελεγκτών της Κομισιόν.
Ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυψαν την αγωνία τους αν τα επώδυνα μέτρα περάσουν και στην κοινωνία χωρίς έντονες αντιδράσεις

Μετά το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, άμεσα θα προωθηθεί και η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο από το 2013.

protothema.gr

Read more...

Αλβανία: "Αντισυνταγματική" η συμφωνία με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα

To Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας χαρακτηρίζει με απόφασή του ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα της χώρας την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλάσσιων περιοχών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς και ότι η αλβανική αντιπροσωπεία δεν είχε πλήρη εξουσιοδότηση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, έκανε λόγο για ανεπάρκεια των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου σχετικά με την κατανομή των θαλάσσιων περιοχών μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να επιτευχθεί ένα δίκαιο και έντιμο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την απόφαση, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη τα νησιά ως ειδικές περιπτώσεις κατά την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών.

Για την κατάργηση της συμφωνίας ψήφισαν ομόφωνα τα 9 μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας, με το επιχείρημα ότι αντίκειται στα άρθρα 3,4,7 και 92 του Συντάγματος.
nooz.gr

Read more...

"Έκλεισε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας"



"Απόφαση διακοπής της λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έλαβε σήμερα, ημέρα γενικής εφημερίας του Νοσοκομείου η ολομέλεια των διευθυντών των κλινικών και εργαστηρίων του νοσηλευτικού Ιδρύματος...



Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η απόφαση ελήφθη αφού δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό ούτε για την λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων, ούτε για την κάλυψη των κλινικών και των εργαστηρίων» και επίσης καταγγέλλεται «πρωτοφανής αδιαφορία των αρμοδίων αρχών της ΔΥΠΕ και του υπουργείου να επιλύσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αυθαίρετη και αυταρχική περικοπή των προϋπολογισμών».

Στην ίδια ανακοίνωση καλεί η διοίκηση του νοσοκομείου όλους τους Φορείς του Νομού Λάρισας αλλά και της Θεσσαλίας να παραβρεθούν στην παράσταση διαμαρτυρίας του νοσοκομείου που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 9.30 το πρωί στα γραφεία της 5ης ΔΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος"






Read more...

Στήριξη από όλους τους εταίρους ζητεί η Ελλάδα

Χοντρό παζάρι με ΔΝΤ για νέα μέτρα


Στο άτυπο Γιούρογκρουπ της Μαδρίτης, την Παρασκευή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ζητήσει την πλήρη στήριξη όλων των ευρωπαίων εταίρων μας.

Θα αναδείξει ότι οι αγορές παίζουν "ρώσικη ρουλέτα" με το "όπλο" που έβαλαν "στο τραπέζι" Βρυξέλλες και ΔΝΤ και θα ενημερώσει τους ομολόγους του πως οι διαρθρωτικές αλλαγές δρομολογούνται με διαδικασίες-εξπρές, για να καταδείξει πως η Ελλάδα κάνει από πλευράς της ό,τι χρειάζεται, χωρίς να απαιτούνται νέες πιέσεις από Βρυξέλλες και ΔΝΤ.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θέλει να διαλύσει την αβεβαιότητα που δημιουργούν στις αγορές οι αντιφατικές δηλώσεις και τα «ήξεις-αφίξεις» γερμανών –κυρίως– αξιωματούχων, που έχουν ενοχλήσει ακόμα και τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ωστόσο, αν και επισήμως η Ελληνική πλευρά δε μιλά ακόμα για "προσφυγή στη βοήθεια", τίποτα δεν αποκλείει να το πράξει σήμερα, αύριο ή μία των ημερών. Για αυτό ζητά να γνωρίζει, με ποιους όρους και με ποια ποσά θα στηρίξουν τη χώρα οι ευρωπαίοι εταίροι μετά το 2010.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν «η επιστολή του υπουργού οικονομικών θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα και δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης.

Από πλευράς του πάντως το ΔΝΤ "παζαρεύει" πρόσθετα μέτρα, αν όχι για το 2010, για το 2011 και μετά.

Τη Δευτέρα καταφτάνει στην Αθήνα και το ειδικό κλιμάκιο που θα ξεκινήσει "διαβουλεύσεις" με τις ελληνικές αρχές για "ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών" που θα αποτελέσουν την "βάση" για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να ζητήσουν τέτοια βοήθεια…
protothema.gr


Read more...

Απειλούν ότι θα κινηθούν νομικά οι νέοι αγρότες για τις ενισχύσεις

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλη Καρχιμάκη θα έχουν σήμερα Παρασκευή οι νέοι αγρότες Κρήτης, θεωρώντας ότι εκπροσωπούν και το σύνολο των νέων αγροτών.

Οι αγρότες απειλούν ότι θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν τηρήσει το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που προβλέπετε για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Νέων Αγροτών» και στο οποίο είναι δικαιούχοι περίπου 8.500 πολίτες.

Οι Κρητικοί φέρονται αποφασισμένοι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη κατά της απόφασης της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κας. Κατερίνας Μπατζελή, η οποία έπειτα από συνάντηση που είχε με βουλευτές του Ηρακλείου, επιμένει να πληρωθούν με ένα ποσό ύψους 16 - 20.000 ευρώ και όχι με το προβλεπόμενο 35 – 40.000 ευρώ για τον καθένα.

Μάλιστα, οι αγρότες στην Κρήτη προχώρησαν την Τετάρτη σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης ζητώντας να κανονιστεί συνάντηση με το Υπουργείο.

Έτσι και έγινε λοιπόν, και ο «υπεύθυνος» για τα αγροτικά θέματα της Κρήτης κ.Μιχάλης Καρχιμάκης μετά και από σχετική ενημέρωση για το θέμα από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Θανάση Καρούντζο κάλεσε τους…συντέκνους στα γραφεία της Αχαρνών 2.

«Το αίτημα το δικό μας είναι να πληρωθούν όλοι οι νέοι αγρότες με 40.000 ευρώ και σε βάθος χρόνου να υπάρχει εξόφληση. Θεωρούμε ότι τα 16 - 20.000 ευρώ της απόφασης της υπουργού, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος για την ένταξη στο πριμ πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) κ. Ζαχαρίας Σπυριδάκης.

Ο ίδιος τονίζει ότι: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά εάν δεν υπάρξει, θα επικοινωνήσουμε και με τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας, όπως και με την ΓΕΣΑΣΕ για να προσβάλουμε και ενδίκως την απόφαση της υπουργού, γιατί θεωρούμε ότι οι υπογραφές έπεσαν και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του»
protothema.gr


Read more...

OΛΠ: Πρόταση για επενδύσεις στην Royal Caribbean Cruises

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης
Πρόταση για συμμετοχή τόσο συμβουλευτικά όσο και με επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά κατέθεσε προς τον παγκόσμιο κολοσσό Royal Caribbean Cruises ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ, Γ.Ανωμερίτης.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε στους εκπροσώπους της R.C.C. το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ Α.Ε. στον χώρο εξυπηρέτησης επιβατών και πλοίων κρουαζιέρας και τους κάλεσε συμβουλευτικά και ενεργητικά στη συμμετοχή τους σ’ αυτό.

Στόχος του ΟΛΠ Α.Ε. είναι να μετατραπεί ο Πειραιάς σε κύριο κέντρο κρουαζιέρας της Ανατολικής Μεσογείου (hub), γι’ αυτό και το σημαντικότερο έργο του επενδυτικού του προγράμματος είναι η επέκταση του νότιου κύριου λιμένα για τα νέα και μεγάλου πλέον μήκους κρουαζιερόπλοια, ύψους 230εκ. ευρώ.

Ο ΟΛΠ Α.Ε. μαζί με τα επίγεια έργα υποδοχής ( 3 νέοι τερματικοί σταθμοί, συνεδριακό και εμπορικό κέντρο, θεματικό πάρκο για τη ναυτιλία και τον Πειραιά, ξενοδοχείο 5*, monorail, Πολιτιστική Ακτή κλπ.) θα καταστεί ένα υπερσύγχρονο λιμάνι κρουαζιέρας, αποφέροντας τεράστια οικονομικά οφέλη στον Πειραιά, τον ΟΛΠ και την χώρα, δεδομένου ότι στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος ο αναμενόμενος αριθμός αφιξοαναχωρήσεων θα ανέλθει σε 4,5 εκ. επιβάτες κρουαζιέρας.

Η R.C.C. η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία παροχής υπηρεσιών κρουαζιέρας (38 πλοία, 500 λιμάνια, 84.000 κλίνες) αποδέχθηκε την πρόταση ουσιαστικής συνεργασίας, οι δύο δε πλευρές σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα καταστρώσουν σχέδιο συνεργασίας για την κοινή συμμετοχή και εξυπηρέτηση των στόχων της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας.
protothema.gr


Read more...

"'Εκταση στο Γραμματικό ανταλάχθηκε με τη Βιστωνίδα" δηλώνει μάρτυρας

Ύποπτες διαδικασίες παραχώρησης 2.500 στρεμμάτων στη Μονή Βατοπαιδίου από την περιοχή του Γραμματικού στην Ανατολική Αττική, κατήγγειλε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της λίμνης Βιστονίδας, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, νομαρχιακός σύμβουλος και δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, ο μοναχός Αρσένιος, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο του δημάρχου Μαραθώνα και - όπως ανέφερε - «τοπικό κομματάρχη του Θ. Ρουσόπουλου» Κ. Νησιώτη, περιόδευε την περιοχή το 2006.

Ένα χρόνο αργότερα, η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη, ενημέρωσε την νομαρχία Αττικής για την απόφαση ανταλλαγής εκτάσεων του Δημοσίου με τη λίμνη Βιστονίδας (την ιδιοκτησία της οποίας είχε αποποιηθεί το Δημόσιο) και έδινε εντολή για μεταβολή των κτηματολογικών στοιχείων των εκτάσεων που επελέγησαν για την ανταλλαγή, ώστε από εκτάσεις για κτηνοτροφική αποκατάσταση (χορτολιβαδικά) να αποδοθούν για αγροτική χρήση, εκτοξεύοντας την αξία τους τουλάχιστον δέκα φορές.

Παρά ταύτα - σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα - τα συμβόλαια ανταλλαγής, οι εκτάσεις αυτές, εκτιμήθηκαν από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών ως χορτολιβαδικές με τις παλιές τους αξίες. «Η γνωστή διαδικασία. Το ίδιο έγινε και στην Ουρανούπολη» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης.

«Όσον αφορά το Γραμματικό, θα πρέπει να σας πω ότι είναι μια περιοχή -ή τουλάχιστον ήταν- βυθισμένη στο πράσινο και δίπλα στη θάλασσα. Όσον αφορά δε το Λαύριο, η συγκεκριμένη περιοχή την οποία έχει πάρει η Μονή Βατοπαιδίου και έχει, είναι η περιοχή από όπου θα περάσει η προέκταση του Προαστιακού και η Αττική Οδός» ανέφερε ο μάρτυς.

«Πρόκειται για εκτάσεις-φιλέτα (…) Τον κ. Δούκα, τον κατήγγειλα προσωπικά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, διότι εμφανίστηκαν τρεις υπογραφές του, ενώ στις τοπικές εφημερίδες έλεγε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και ότι δεν έχει υπογράψει να φύγει απ’ το Γραμματικό ή το Λαύριο, «ούτε μία σπιθαμή γης», επί λέξει. Αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν οι δικές του υπογραφές» κατέθεσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το νομαρχιακό συμβούλιο Αττικής, ενημερώθηκε για τις ανταλλαγές αυτές έναν χρόνο αργότερα, το 2008, με τον νομάρχη Λ. Κουρή, να δηλώνει άγνοια για τις διαδικασίες, για τις οποίες ωστόσο, ήταν ενημερωμένος ο γενικός διευθυντής της Νομαρχίας, Γιώργος Φούρλαρης, που είχε απαντήσει και στην κ. Μαντέλη εγγράφως.

«Ο κ. Φούρλαρης μας είπε ότι ενήργησε αυτοβούλως. Θα πρέπει να πω, ότι στο τέλος της συνεδρίασης όλες οι παρατάξεις ανεξαιρέτως, ταχθήκαμε ενάντια σ’ αυτή τη διαδικασία ανταλλαγής - και ο κύριος νομάρχης, ο οποίος μας είχε πει ότι θα πάει το θέμα ποινικά στα δικαστήρια. Περιμένουμε ακόμα να μάθουμε» ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Εξάλλου, ο κ. Κωνσταντινίδης, κατέθεσε έγγραφα στην Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία, εταιρείες του Ομίλου Πάπιστα (του ομίλου που αγόρασε από τη Μονή Βατοπαιδίου τις εκτάσεις που της παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο, με την ίδια τη Μονή να συμμετέχει με δική της εταιρεία στον Όμιλο) δανειοδοτήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα με δάνεια ύψους 5-8 εκ. ευρώ με προσωπικές εγγυήσεις.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από την Αγροτική Τράπεζα, από τον κ. Μηλιάκο ο Όμιλος έπαιρνε δάνεια 5 με 8 εκατομμύρια ευρώ με προσωπική εγγύηση, χωρίς καμία υποσημείωση, χωρίς να μπει τίποτα ενέχυρο, την ίδια στιγμή που πάρα πολλοί συμπολίτες μας επειδή χρωστούσαν δέκα, δεκαπέντε και είκοσι χιλιάδες ευρώ, η Αγροτική Τράπεζα τους έβγαζε τα σπίτια σε πλειστηριασμό. Από το 2002 έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Είχε ένα άνοιγμα με την Τράπεζα μέχρι πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ το 2004. Από το 2006 και μετά φθάνει στα οκτώ εκατομμύρια» ανέφερε ο μάρτυς.

Οι βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής, αποφάσισαν ομόφωνα, να κληθεί να καταθέσει ο κ. Νησιώτης - όπως επίσης και να ζητηθούν απ’ την Αγροτική Τράπεζα, στοιχεία για τα δάνεια του Ομίλου Πάπιστα.
nooz.gr

Read more...

Ιστορικό προεκλογικό debate στη Βρετανία

Ξεκίνησε το πρώτο debate στην ιστορία των βρετανικών εκλογών. Ο ηγέτης των Εργατικών Γκ. Μπράουν, ο ηγέτης των Τορις Ντέιβιντ Κάμερον και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ διασταυρώνουν τα ξίφη τους ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 6ης Μαΐου.

Το πρώτο debate - με βασικό ζήτημα τα εσωτερικά θέματα - διάρκειας 90 λεπτών ξεκίνησε στις 10.30 (ώρα Ελλάδας) και μεταδίδεται ζωντανά από το τηλεοπτικό κανάλι ITV1. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο, τα οποία θα μεταδοθούν από το Sky News στις 22 Απριλίου - με βασικό θέμα τις εξωτερικές σχέσεις - ενώ το τελευταίο debate θα φιλοξενηθεί στο BBC One στις 29 Απριλίου - με βασικό θέμα την οικονομία.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την "ψαλίδα" μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών να κλείνει, πράγμα που καθιστά τα debate κρίσιμα στην εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του BBC Νικ Ρόμπερτσον οι επιδόσεις των πολιτικών αρχηγών μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ανοίγοντας τη συζήτηση - κατά την οποία οι πολιτικοί θα δεχτούν ερωτήσεις και από ακροατήριο πολιτών - ο Νικ Κλεγκ κάλεσε τους ψηφοφόρους να "επιλέξουν κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά" λέγοντας ότι "θεωρεί ότι η κατάσταση στη Βρετανία δεν είναι όπως θα έπρεπε".

Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν προειδοποίησε κατά της ύφεσης και δεσμεύτηκε να προστατεύσει από τις αναγκαίες περικοπές τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στον πολιτικό κόσμο, μετά το σκάνδαλο των προσωπικών δαπανών από μέλη του Κοινοβουλίου. "Η Βρετανία χρειάζεται αλλαγή" δήλωσε.

O Gordron Brown για το debate



O David Cameron για το debate



O Nick Clegg για το debate


nooz.gr

Read more...