Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Η ζωή με το ΔΝΤ

Το κουδούνι, στην εξώπορτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πατήθηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με την επιστολή που απέστειλε χθες, σε Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Από την ερχόμενη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες, θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του πακέτου, τόσο τεχνικά, όσο και πολιτικά. Στη Μαδρίτη για το άτυπο Eurogroup, ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Την προσεχή Δευτέρα (19/4) έρχεται στην Αθήνα η τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ), προκειμένου να οριοθετηθεί ο μηχανισμός βοήθειας και το ΠΣΑ, αλλά και το τεχνικό μέρος του δανεισμού

«Είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές Αρχές μας έχουν ζητήσει να συζητήσουμε τις πολιτικές μαζί τους που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τη βάση ενός πολυετούς προγράμματος που μπορεί να υποστηριχθεί από τη χρηματοδοτική βοήθεια του ΔΝΤ», δήλωσε η δ/ντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου Caroline Atkinson σε συνέντευξη Τύπου.

Η κα.Atkinson είπε ότι το Ταμείο θα συνεργαστεί με την Κομισιόν και την ΕΚΤ και αρνήθηκε να προσδιορίσει ένα χρονοδιάγραμμα ή να εικάσει για τα ποσό οποιασδήποτε πιθανής βοήθειας. «Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επισήμως τα κεφάλαια του ΔΝΤ, αν και οι συζητήσεις για τις δημοσιονομικές πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις για ένα πιθανό δάνειο», είπε.

Να θυμήσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να αντλήσει 11,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαϊου ώστε να καλύψει ομόλογα που λήγουν, και άλλα 20 δισ ευρώ ως το τέλος του έτους για να καταβάλει τόκους και να χρηματοδοτήσει το φετινό έλλειμμα.

Ποιό είναι το αντίτιμο;


Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος Καν για ανάγκη αποπληθωρισμού και οι χθεσινές του κ. Όλι Ρέν για μείωση των μισθών δείχνουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν και οδυνηρές επιλογές. Η λογική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι μείωση μισθών από 10% έως και 30% στους μισθούς στον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για τουλάχιστον μια δεκαετία, καθώς για ένα τέτοιο διάστημα, πρέπει να μείνει η ελληνική οικονομία σε κατάσταση αποπληθωρισμού.

Να θυμίσουμε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας έχει φθάσει στο 3,9%. Πάντως ένας ακόμα τρόπος για να περάσουμε σε κατάσταση αποπληθωρισμού, είναι και η μείωση των τιμών των προϊόντων. Δραστικές μειώσεις, θα "έριχναν" τον πληθωρισμό.

Πάντως, η κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα ήπιο μοντέλο 2ετούς- 3ετούς παγώματος των αποδοχών, ώστε με τον πληθωρισμό και τους φόρους που ήδη έχουν επιβληθεί να επιτευχθεί η προσαρμογή.

Η άλλη μεγάλη παράμετρος που θα θέσει το ΔΝΤ, όπως ακριβώς έχει κάνει και στις άλλες χώρες στις οποίες παρενέβει, είναι ο περιορισμός του Δημόσιου τομέα. Αυτό σημαίνει απολύσεις, κλείσιμο τμημάτων και παραρτημάτων που δεν είναι αναγκαία.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: