Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Δ.Ν.Τ.: ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΩς ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ.



Από Voria.gr

Το παρασκήνιο από την ώρα που αποφασίσθηκε η ύπαρξη του σχεδίου σωτηρίας έως τη στιγμή που «έφυγε» το ελληνικό αίτημα. Τι ζητάει το ΔΝΤ, πότε στέλνει την πρώτη δόση με ποιο επιτόκιο αλλά και ποιους όρους και προϋποθέσεις... Όλα από το Voria.gr!
Πότε θα γίνει το άλλο μισό βήμα που θα οδηγήσει την Ελλάδα ολοσχερώς στο ΔΝΤ (και δευτερευόντως στην ΕΕ); Το ερώτημα αυτό, το οποίο κατά βάση είναι εντελώς τεχνικό, ζητά απάντηση από χθες το μεσημέρι, οπότε κι έγινε το πρώτο μισό βήμα με το οποίο βάλαμε πόδι στο κατώφλι του ΔΝΤ. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι θα «πάρει» τουλάχιστον ένα μήνα, αλλά έπρεπε να γίνει. Κι αυτό γιατί για να ενεργοποιηθεί το σχέδιο βοήθειας προς την ελληνική οικονομία, θα πρέπει πρώτα να συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι του. Και για να γίνει αυτό, θα έπρεπε προηγουμένως να υποβληθεί το αίτημα που υποβλήθηκε χθες. Η εικόνα της προσφυγής, πάντως, ήταν σχεδόν δεδομένη από προχθές το βράδυ. Η Voria.gr είχε υπόψη της το κλίμα που διαμορφώνονταν κι έτσι δικαιολογείται και το χθεσινό πρωινό ρεπορτάζ της, που ουσιαστικά προανήγγειλε τις εξελίξεις.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο νωρίς χθες το πρωί, όταν τα spreads έσπασαν το φράγμα των 400 μονάδων βάσης, με «επιθετική» διάθεση και στόχευση την πραγματοποίηση νέου ρεκόρ. Κι όλα αυτά χωρίς να έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από τη μέρα που αποφασίσθηκε ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Η ανακωχή μετά την απόφαση των κορυφαίων της Ευρωζώνης, κράτησε μόλις δύο 24ωρα. Αμέσως μετά, η αγορά «γύρισε» και τα spreads έγιναν επιθετικά. Ενδεχομένως κι επιθετικότερα σε σχέση με ό,τι ήταν, όπως παραδέχονται με νόημα αρμόδια τραπεζικά στελέχη.

Ως εκ τούτου, φαίνεται πως από την Ουάσιγκτον και το ΔΝΤ θα προέλθει τελικώς η πρώτη δόση της βοήθειας για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. Όπως γίνονταν γνωστό αργά χθες βράδυ, θα είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ και μάλιστα θα δοθεί με προνομιακό επιτόκιο. Συγκεκριμένα, κάτω από 2%. Το συνολικό ποσό της συνεισφοράς του ΔΝΤ θα ανέλθει μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ, ενώ το ακριβές ύψος της θα ξεκαθαρισθεί μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Στελέχη του Ταμείου θα αναλάβουν να διαπραγματευτούν απευθείας με την ελληνική κυβέρνηση τους όρους και τις προϋποθέσεις της βοήθειας, καθώς, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, από την Ουάσιγκτον η συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών δεν την καλύπτει. Μια καλή ευκαιρία για να ξεκαθαρισθεί η κατάσταση θα αποτελούσε ενδεχομένως η επίσκεψη του υπουργού κ.Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην έδρα του Ταμείου προσεχώς.

Υπενθυμίζεται ότι ένα κλιμάκιο του ΔΝΤ αναμένεται τη Δευτέρα στην Αθήνα, από κοινού με στελέχη της ΕΕ και της ΕΚΤ. Θα συζητήσουν τους όρους της βοήθειας κι ενδεχομένως εκεί να καλυφθεί το διαφαινόμενο “κενό”. Σε κάθε περίπτωση, οι διευκρινίσεις θα δοθούν πριν ξεκινήσει η ροή των κεφαλαίων.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: