Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ!...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Την ίδρυση επιχείρησης με διαδικασίες-εξπρές σε μία μόνο ημέρα και από ένα μόνο σημείο φιλοδοξεί να πετύχει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των εταιρειών. Το νομοσχέδιο...
που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Λούκα Κατσέλη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου Οικονομίας για τη δραστική μείωση των διοικητικών εμποδίων που παρακωλύουν την επιχειρηματική προσπάθεια, όπως επίσης και τη διευκόλυνση των συναλλασσόμενων πολιτών. «Από 38 ημέρες και 15 βήματα για την ίδρυση μιας επιχείρησης, αυτά θα γίνουν ένα βήμα και μία ημέρα με το νομοσχέδιο που προωθείται» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομίας, θέτοντας τον δύσκολο αυτόν στόχο για το υπουργείο. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα και αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το καλοκαίρι. Πάντως, παράγοντες της αγοράς, αν και θεωρούν θετικό το μέτρο, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους λέγοντας ότι θα κριθεί στην πράξη.
Στις φιλοδοξίες της κυβέρνησης είναι η επίτευξη εξοικονόμησης χρόνου και κόστους για τις ιδρυόμενες επιχειρήσεις, καθώς και η εξοικονόμηση του διοικητικού κόστους για τη Δημόσια Διοίκηση. Οπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, εκτιμάται ότι θα μειωθούν και τα φαινόμενα διαφθοράς (γρηγορόσημο) για την επιτάχυνση των πολύπλοκων διαδικασιών της υπάρχουσας διαδικασίας ίδρυσης. Μάλιστα εκτιμάται ότι το κόστος για την ίδρυση επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά 70%, ενώ το νέο μοντέλο αδειοδότησης των επιχειρήσεων θα στηρίζεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και στα κατά τόπους Επιμελητήρια, τα οποία θα λειτουργήσουν και ως one stop shop για την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων.
Υπηρεσίες μιας στάσης
Για τον σκοπό αυτόν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο εξυπηρέτησης από 100 υποκαταστήματα Επιμελητηρίων, το οποίο θα συμπληρώνεται από επιλεγμένα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων και τους 3.200 συμβολαιογράφους της χώρας. Για την ίδρυση των Ο.Ε. και Ε.Ε. που δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ως υπηρεσίες μιας στάσης θεσπίζονται τα Επιμελητήρια και επιλεγμένα ΚΕΠ. Για τις ΕΠΕ και τις Α.Ε. που απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ως υπηρεσία μιας στάσης θεσπίζεται ο συμβολαιογράφος. Οι υπηρεσίες μιας στάσης θα αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν όλες τις εργασίες που απαιτούνται για να δώσουν νομική οντότητα και οικονομική ταυτότητα στις ιδρυόμενες επιχειρήσεις.
Δηλαδή:
Θα εισπράττουν το ενιαίο τέλος που αντικαθιστά στο εξής όλα τα επιμέρους τέλη που ισχύουν σήμερα.
Θα συνδέουν με το ηλεκτρονικό Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) την επιχείρηση, καταχωρίζοντας τα στοιχεία και την επωνυμία της, αντικαθιστώντας όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα όπως τη δημοσίευση στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών και στο ΦΕΚ.
Θα συνδέουν την επιχείρηση ηλεκτρονικά με τους ασφαλιστικούς φορείς για την εγγραφή, τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων και τη χορήγηση ΑΜΚΑ της επιχείρησης.
Θα τη συνδέουν με το ΤΑΧΙS για την έκδοση ΑΦΜ.
Πέφτει και το κόστος
Οπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, με την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων μειώνεται σημαντικά το κόστος ίδρυσης για τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, το κόστος ίδρυσης μιας μέσης ΕΠΕ υπολογισμένο το 2009 ήταν 1.900 ευρώ, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις θα μειωθεί στα 590 ευρώ. Επίσης μειώνονται τα πιστοποιητικά που απαιτούνται, από δεκαέξι για τις Ο.Ε. και τις Ε.Ε. σε ένα, από δεκαπέντε για τις ΕΠΕ σε ένα και από δεκαέξι για τις Α.Ε. σε ένα.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: