Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Στήριξη από όλους τους εταίρους ζητεί η Ελλάδα

Χοντρό παζάρι με ΔΝΤ για νέα μέτρα


Στο άτυπο Γιούρογκρουπ της Μαδρίτης, την Παρασκευή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ζητήσει την πλήρη στήριξη όλων των ευρωπαίων εταίρων μας.

Θα αναδείξει ότι οι αγορές παίζουν "ρώσικη ρουλέτα" με το "όπλο" που έβαλαν "στο τραπέζι" Βρυξέλλες και ΔΝΤ και θα ενημερώσει τους ομολόγους του πως οι διαρθρωτικές αλλαγές δρομολογούνται με διαδικασίες-εξπρές, για να καταδείξει πως η Ελλάδα κάνει από πλευράς της ό,τι χρειάζεται, χωρίς να απαιτούνται νέες πιέσεις από Βρυξέλλες και ΔΝΤ.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θέλει να διαλύσει την αβεβαιότητα που δημιουργούν στις αγορές οι αντιφατικές δηλώσεις και τα «ήξεις-αφίξεις» γερμανών –κυρίως– αξιωματούχων, που έχουν ενοχλήσει ακόμα και τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ωστόσο, αν και επισήμως η Ελληνική πλευρά δε μιλά ακόμα για "προσφυγή στη βοήθεια", τίποτα δεν αποκλείει να το πράξει σήμερα, αύριο ή μία των ημερών. Για αυτό ζητά να γνωρίζει, με ποιους όρους και με ποια ποσά θα στηρίξουν τη χώρα οι ευρωπαίοι εταίροι μετά το 2010.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν «η επιστολή του υπουργού οικονομικών θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα και δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης.

Από πλευράς του πάντως το ΔΝΤ "παζαρεύει" πρόσθετα μέτρα, αν όχι για το 2010, για το 2011 και μετά.

Τη Δευτέρα καταφτάνει στην Αθήνα και το ειδικό κλιμάκιο που θα ξεκινήσει "διαβουλεύσεις" με τις ελληνικές αρχές για "ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών" που θα αποτελέσουν την "βάση" για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να ζητήσουν τέτοια βοήθεια…
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: