Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ιστορικό προεκλογικό debate στη Βρετανία

Ξεκίνησε το πρώτο debate στην ιστορία των βρετανικών εκλογών. Ο ηγέτης των Εργατικών Γκ. Μπράουν, ο ηγέτης των Τορις Ντέιβιντ Κάμερον και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ διασταυρώνουν τα ξίφη τους ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 6ης Μαΐου.

Το πρώτο debate - με βασικό ζήτημα τα εσωτερικά θέματα - διάρκειας 90 λεπτών ξεκίνησε στις 10.30 (ώρα Ελλάδας) και μεταδίδεται ζωντανά από το τηλεοπτικό κανάλι ITV1. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο, τα οποία θα μεταδοθούν από το Sky News στις 22 Απριλίου - με βασικό θέμα τις εξωτερικές σχέσεις - ενώ το τελευταίο debate θα φιλοξενηθεί στο BBC One στις 29 Απριλίου - με βασικό θέμα την οικονομία.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την "ψαλίδα" μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών να κλείνει, πράγμα που καθιστά τα debate κρίσιμα στην εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του BBC Νικ Ρόμπερτσον οι επιδόσεις των πολιτικών αρχηγών μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ανοίγοντας τη συζήτηση - κατά την οποία οι πολιτικοί θα δεχτούν ερωτήσεις και από ακροατήριο πολιτών - ο Νικ Κλεγκ κάλεσε τους ψηφοφόρους να "επιλέξουν κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά" λέγοντας ότι "θεωρεί ότι η κατάσταση στη Βρετανία δεν είναι όπως θα έπρεπε".

Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν προειδοποίησε κατά της ύφεσης και δεσμεύτηκε να προστατεύσει από τις αναγκαίες περικοπές τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στον πολιτικό κόσμο, μετά το σκάνδαλο των προσωπικών δαπανών από μέλη του Κοινοβουλίου. "Η Βρετανία χρειάζεται αλλαγή" δήλωσε.

O Gordron Brown για το debate



O David Cameron για το debate



O Nick Clegg για το debate


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: