Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

"'Εκταση στο Γραμματικό ανταλάχθηκε με τη Βιστωνίδα" δηλώνει μάρτυρας

Ύποπτες διαδικασίες παραχώρησης 2.500 στρεμμάτων στη Μονή Βατοπαιδίου από την περιοχή του Γραμματικού στην Ανατολική Αττική, κατήγγειλε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της λίμνης Βιστονίδας, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, νομαρχιακός σύμβουλος και δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, ο μοναχός Αρσένιος, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο του δημάρχου Μαραθώνα και - όπως ανέφερε - «τοπικό κομματάρχη του Θ. Ρουσόπουλου» Κ. Νησιώτη, περιόδευε την περιοχή το 2006.

Ένα χρόνο αργότερα, η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη, ενημέρωσε την νομαρχία Αττικής για την απόφαση ανταλλαγής εκτάσεων του Δημοσίου με τη λίμνη Βιστονίδας (την ιδιοκτησία της οποίας είχε αποποιηθεί το Δημόσιο) και έδινε εντολή για μεταβολή των κτηματολογικών στοιχείων των εκτάσεων που επελέγησαν για την ανταλλαγή, ώστε από εκτάσεις για κτηνοτροφική αποκατάσταση (χορτολιβαδικά) να αποδοθούν για αγροτική χρήση, εκτοξεύοντας την αξία τους τουλάχιστον δέκα φορές.

Παρά ταύτα - σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα - τα συμβόλαια ανταλλαγής, οι εκτάσεις αυτές, εκτιμήθηκαν από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών ως χορτολιβαδικές με τις παλιές τους αξίες. «Η γνωστή διαδικασία. Το ίδιο έγινε και στην Ουρανούπολη» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης.

«Όσον αφορά το Γραμματικό, θα πρέπει να σας πω ότι είναι μια περιοχή -ή τουλάχιστον ήταν- βυθισμένη στο πράσινο και δίπλα στη θάλασσα. Όσον αφορά δε το Λαύριο, η συγκεκριμένη περιοχή την οποία έχει πάρει η Μονή Βατοπαιδίου και έχει, είναι η περιοχή από όπου θα περάσει η προέκταση του Προαστιακού και η Αττική Οδός» ανέφερε ο μάρτυς.

«Πρόκειται για εκτάσεις-φιλέτα (…) Τον κ. Δούκα, τον κατήγγειλα προσωπικά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, διότι εμφανίστηκαν τρεις υπογραφές του, ενώ στις τοπικές εφημερίδες έλεγε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και ότι δεν έχει υπογράψει να φύγει απ’ το Γραμματικό ή το Λαύριο, «ούτε μία σπιθαμή γης», επί λέξει. Αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν οι δικές του υπογραφές» κατέθεσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το νομαρχιακό συμβούλιο Αττικής, ενημερώθηκε για τις ανταλλαγές αυτές έναν χρόνο αργότερα, το 2008, με τον νομάρχη Λ. Κουρή, να δηλώνει άγνοια για τις διαδικασίες, για τις οποίες ωστόσο, ήταν ενημερωμένος ο γενικός διευθυντής της Νομαρχίας, Γιώργος Φούρλαρης, που είχε απαντήσει και στην κ. Μαντέλη εγγράφως.

«Ο κ. Φούρλαρης μας είπε ότι ενήργησε αυτοβούλως. Θα πρέπει να πω, ότι στο τέλος της συνεδρίασης όλες οι παρατάξεις ανεξαιρέτως, ταχθήκαμε ενάντια σ’ αυτή τη διαδικασία ανταλλαγής - και ο κύριος νομάρχης, ο οποίος μας είχε πει ότι θα πάει το θέμα ποινικά στα δικαστήρια. Περιμένουμε ακόμα να μάθουμε» ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Εξάλλου, ο κ. Κωνσταντινίδης, κατέθεσε έγγραφα στην Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία, εταιρείες του Ομίλου Πάπιστα (του ομίλου που αγόρασε από τη Μονή Βατοπαιδίου τις εκτάσεις που της παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο, με την ίδια τη Μονή να συμμετέχει με δική της εταιρεία στον Όμιλο) δανειοδοτήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα με δάνεια ύψους 5-8 εκ. ευρώ με προσωπικές εγγυήσεις.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από την Αγροτική Τράπεζα, από τον κ. Μηλιάκο ο Όμιλος έπαιρνε δάνεια 5 με 8 εκατομμύρια ευρώ με προσωπική εγγύηση, χωρίς καμία υποσημείωση, χωρίς να μπει τίποτα ενέχυρο, την ίδια στιγμή που πάρα πολλοί συμπολίτες μας επειδή χρωστούσαν δέκα, δεκαπέντε και είκοσι χιλιάδες ευρώ, η Αγροτική Τράπεζα τους έβγαζε τα σπίτια σε πλειστηριασμό. Από το 2002 έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Είχε ένα άνοιγμα με την Τράπεζα μέχρι πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ το 2004. Από το 2006 και μετά φθάνει στα οκτώ εκατομμύρια» ανέφερε ο μάρτυς.

Οι βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής, αποφάσισαν ομόφωνα, να κληθεί να καταθέσει ο κ. Νησιώτης - όπως επίσης και να ζητηθούν απ’ την Αγροτική Τράπεζα, στοιχεία για τα δάνεια του Ομίλου Πάπιστα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: