Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Boυλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στα άρθρα του και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του ΕΣΠΑ 2007 - 2013.

Καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» δήλωσε ο ΛΑΟΣ. Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε ως άρθρο 14, η ρύθμιση για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αναλαμβάνεται η μεγάλη ευθύνη:

« - Να κινητοποιήσουμε, επιτέλους, όλους τους φορείς, ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ από τα 9,8 δισ.

- Να αποδεσμεύσουμε τους πόρους έγκαιρα στην ελληνική περιφέρεια και να την προετοιμάσουμε για τον νέο αυτοδιοικητικό της ρόλο, που είναι -προπάντων- αναπτυξιακός.

- Να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους αποτελεσματικά, ως καταλύτη για την πραγματική παραγωγή και την προστιθέμενη αξία για τον τόπο».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η υπουργός στη ρύθμιση, που αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι και στον τομέα αυτόν επιχειρείται μεγάλη τομή στο σύστημα φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης υγείας στο σύνολό της για την εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η υπουργός ανέφερε, μάλιστα, ότι η εκτιμώμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα είναι πάνω από 1,3 δισ. και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και περαιτέρω εξοικονόμηση με την εφαρμογή της νέας λίστας, η οποία θα υπογραφεί πριν το Πάσχα.

Τον φόβο ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν επιταχύνει, αλλά επιβραδύνει, τις διαδικασίες για τη συμπλήρωση των έργων στο Δ΄ ΚΠΣ, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, καθώς «αντί να λειτουργήσει πυρετωδώς η κυβέρνηση, αυτό το πεντάμηνο δεν κατέστη ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη του τόπου».

Αναφερόμενος, δε, στη ρύθμιση για την τιμολόγηση του φαρμάκου, εκτίμησε ότι ενώ κινείται προς μια σχετικά σωστή κατεύθυνση και πράγματι λαμβάνονται αποφάσεις, «έτσι όπως διαμορφώνεται το πολυσχιδές σκηνικό για την αντιμετώπιση της φαρμακευτικής πολιτικής», τα αποτελέσματα κι εδώ δεν θα είναι αυτά που πρέπει.

«Εξαιρετικής σημασίας επιλογή», χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, τονίζοντας πως με τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων και των πολιτών κι αν εφαρμοστούν όλες οι πολιτικές φαρμάκου, το αποτέλεσμα θα είναι τόσο εντυπωσιακό, που «θα τρίβουμε τα μάτια μας».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν. Καραθανασόπουλο να τονίζει πως «αντί να συζητούμε τι είναι το ΕΣΠΑ και τι προσανατολισμούς έχει, συζητούμε το πώς θα το διαχειριστούμε», καθώς -όπως ανέφερε- θα αποκαλύπτονταν ότι δεν ισχύουν αυτά τα περί «επανάστασης» στην ελληνική κοινωνία.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αστ. Ροντούλης εξέφρασε επιφύλαξη για το αν δημιουργείται με τη ρύθμιση ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός παραγωγής λαθών, λόγω συνεχών ανατιμολογήσεων.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης μίλησε για μια «παραγωγική έρημο», η οποία κλιμακώνεται προσθέτοντας επικαλούμενος την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία θα έχουμε ανάπτυξη -2.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τροποποίηση που προκάλεσε η υπουργός Οικονομίας, παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου του 2010 η προθεσμία για την υποβολή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στις τράπεζες από τις επιχειρήσεις, που έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο ΤΕΜΠΜΕ.
nooz.gr

Read more...

Καρχιμάκης: Θα δοθεί μάχη για το αγροτικό εισόδημα

Θα δοθεί μάχη για να στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας, τόνισε ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Καρχιμάκης, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του γ.γ. της Περιφέρειας, Αθ. Καρούντζου, με φορείς του νησιού.

Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ο υφυπουργός ανάφερε: "Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη μας, να στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι είμαστε με τους πολλούς που παράγουν και όχι με τους λίγους που ασυδοτούν. Αυτή είναι σταθερή πολιτική μας κατεύθυνση".

"Και βεβαίως δεν είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε ολίγον από 'δώ και ολίγον από 'κεί. Αυτά τα φαινόμενα για μας είναι τελειωμένα. Γιατί αυτή η λογική προϋπέθετε και τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος. Θα συγκρουστούμε με αυτά τα φαινόμενα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να δοκιμάσει την πορεία του πολιτικού συστήματος γιατί η κρίση στο πολιτικό σύστημα και στην αποτελεσματικότητά του προήλθε από τις λογικές τις αδιαφάνειας, της διαφθοράς, της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης που εμπόδισαν τις ψυχές και τις συνειδήσεις των ανθρώπων με αποτέλεσμα να μην πιστεύουν σε τίποτα. Είμαστε αποφασισμένοι να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα και να βάλουμε τάξη" πρόσθεσε.

Όπως είπε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα εντείνει τους ελέγχους του στην αγορά και σε πολλές περιπτώσεις θα δρα από κοινού με άλλες υπηρεσίες, όπως η ΥΠΕΕ για καλύτερα αποτελέσματα.

Ο υφυπουργός, πάντως, ξεκαθάρισε πως στο θέμα της διεκδίκησης κοινοτικών ενισχύσεων η χώρα μας θα πάει με μία κοινή γραμμή είτε οι δικαιούχοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε όχι.

Το δικαίωμα των ενισχύσεων που δίδονται σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεν θα το απεμπολίσουμε είπε, γιατί αφορά σε ποσά 3 δισ. ευρώ, θα διαπραγματευτούμε για όσο περισσότερα γίνεται. Από εκεί και πέρα, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα υπάρξουν εθνικές πολιτικές ώστε συγκεκριμένα κίνητρα και ενισχύσεις να φθάσουν στα χέρια αποκλειστικά και μόνο εκείνων, τόνισε ο κ. Καρχιμάκης.
nooz.gr

Read more...

Aποφασισμένοι για συμφωνία Σαρκοζί και Βαν Ρομπέι



Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν μια συμφωνία για την βοήθεια προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων μετά το γεύμα των δυο ανδρών.

Οι δύο ηγέτες "προέβησαν σε μια ευρεία επισκόπηση των θεμάτων που θα συζητηθούν και διαπίστωσαν πλήρη ταυτότητα απόψεων καθώς και την κοινή τους αποφασιστικότητα να καταλήξουν σε συμφωνία", προσθέτει χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες σε ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, ο κ. βαν Ρόμπεϊ προτίθεται να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής με τις δεκαέξι χώρες της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το ζήτησαν την Τρίτη η Γαλλία και η Ισπανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά από αρκετές εβδομάδες διαφορών, οι χώρες της ζώνης του ευρώ φαίνεται να κινούνται προς μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, που θα συνδυάζει μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια ευρωπαϊκή βοήθεια.

Λαγκάρντ: Το Συμβούλιο θα αποφασίσει

Το Ευρωπαικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τους τρόπους μιας πιθανής βοήθειας προς την Ελλάδα "την ημέρα που αυτό θα είναι αναγκαίο", δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που οι ευρωπαικές χώρες διαπραγματεύονται μια συναίνεση ενόψει της αυριανής (Πέμπτη) συνόδου κορυφής.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων η κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης ενεργοποίησαν από τα μέσα Μαρτίου "τα τεχνικά στοιχεία και τα εργαλεία που θα επιτρέψουν, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, την υποστήριξη της Ελλάδας".

"Για τα υπόλοιπα, το Ευρωπαικό Συμβούλιο είναι αυτό που , την ημέρα που θα κριθεί αναγκαίο, θα ορίσει και θα επιλέξει την τεχνική λύση" πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ χωρίς να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα και τους τρόπους που θα χρησιμοποιηθούν για την πιθανή βοήθεια προς την Ελλάδα.
nooz.gr
Read more...

Σχέδιο για τη στήριξη της Ελλάδας θα παρουσιάσουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές!


Σχέδιο για τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα παράσχει δάνειο στην Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρωζώνης, θα παρουσιάσουν αύριο οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες σύμφωνα με το Reuters. Το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αναμένεται να φωτίσει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί η Αθήνα να λάβει στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα ξεκινήσει την Πέμπτη. Σύμφωνα πάντα με το Reuters, το σχέδιο αυτό προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα δανειστεί χρήματα και στη συνέχεια θα τα δανείσει στην Ελλάδα. ΙΔΩΜΕΝ.
diaporon

Read more...

Ο λόγος του Θ. Κολοκοτρώνη στην Πνύκα



...8 Οκτωβρίου 1838

Ο λόγος που έβγαλε ο Κολοκοτρώνης ανεβασμένος στα βράχια της Πνύκας, όπως στα παλιά τα χρόνια τόσοι τρανοί ρήτορες στους Αθηναίους, στέκεται η πνευματική διαθήκη του ήρωα στο Έθνος. Ο λόγος του αγράμματου, μα σοφού στρατηγού προς τα νιάτα της Αθήνας του 1838.

Εφημερίς "Ο Αιών", 13 Νοεμβρίου 1838


Παιδιά μου! Εις τον τόπον τούτον, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιόν καιρόν άντρες σοφοί και άντρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ, και ούτε να φθάσω τα ίχνη των....


Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ, παιδιά μου, στη μεγάλη δόξα των προπατόρων μας κι έρχομαι να σας είπω όσα στον καιρό του αγώνα μας και πριν απ' αυτόν κι ύστερα απ' αυτόν ο ίδιος παρατήρησα κι απ' αυτά να κάμωμεν συμπερασμούς και για την μέλλουσαν ευτυχία σας, μολονότι ο Θεός μόνος ηξεύρει τα μέλλοντα.

Και διά τους παλαιούς Έλληνας, οποίας γνώσεις είχαν και ποία δόξα και τιμήν έχαιραν κοντά εις τα άλλα έθνη του καιρού των, οποίους ήρωας στρατηγούς, πολιτικούς είχαν, διά ταύτα σας λέγουν καθ' ημέραν οι διδάσκαλοί σας και οι πεπαιδευμένοι σας. Εγώ δεν είμαι αρκετός. Σας λέγω μόνον πως ήτον σοφοί, και από εδώ επήραν και εδανείσθηκαν τα άλλα έθνη την σοφίαν των... Αυτοί διέφεραν από ημάς εις την θρησκείαν, διότι επροσκυνούσαν τις πέτρες και τα ξύλα. Αφού ύστερα ήλθεν εις τον κόσμον ο Χριστός, οι λαοί όλοι επίστευσαν εις το Ευαγγέλιό του και έπαυσαν να λατρεύουν τα είδωλα... Οι παλαιοί Έλληνες, οι πρόγονοί μας, έπεσαν εις την διχόνοια και ετρώγονταν μεταξύ τους και έτσι έλαβαν καιρόν πρώτα οι Ρωμαίοι, έπειτα άλλοι βάρβαροι, και τους υπόταξαν. Ύστερα ήλθαν και οι Μουσουλμάνοι, και έκαμαν ότι μπορούσαν, διά να αλλάξει ο λαός την πίστη του... Έκοψαν γλώσσες σε πολλούς ανθρώπους, αλλ' εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν...
Τον ένα έκοβαν, ο άλλος τον σταυρό του έκανε.

Σαν είδε τούτο ο σουλτάνος, διώρισε έναν βιτσερέ (αντιβασιλέα), έναν Πατριάρχη και του έδωσε την εξουσία της Εκκλησίας. Αυτός και ο λοιπός Κλήρος έκαμαν ό,τι τους έλεγε ο Σουλτάνος. Ύστερον έγιναν οι Κοτζαμπάσηδες εις όλα τα μέρη. Η τρίτη τάξις, οι έμποροι, και οι προκομμένοι, το καλλίτερο μέρος των πολιτών, μη υποφέροντες τον ζυγό έφευγαν κι οι γραμματισμένοι επήραν τα βιβλία και φύγαν από την Ελλάδα, την πατρίδα των, κι έτσι έμεινε ο λαός, όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής, εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση, και αυτή αύξαινε καθ' ημέρα χειρότερα... διότι αν βρισκόταν μεταξύ του λαού κανείς με λίγη άνθηση τον λάμβανε ο κλήρος, όστις έχαιρε προνόμια, ή εσύρετο από τον έμπορον της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγίνετο γραμματικός του προεστού. Και μερικοί μη υποφέροντες την τυραννίαν των Τούρκων και βλέποντες τις δόξες και τις ηδονές οπού απελάμβανον αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι. Και τοιουτοτρόπως κάθε μέρα ο λαός ελίγνευε και επτώχυνε.

Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετέφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία. Και σαν τους πρέπει να χρεωστούμεν ευγνωμοσύνη, διότι ευθύς οπού κανένας άνθρωπος από το λαό εμάνθανεν τα κοινά γράμματα, εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποίους είχαμε προγόνους, τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης και οι άλλοι πολλοί παλαιοί μας, και εβλέπαμεν και εις ποίαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε... Όθεν μας ήρθε στο νου να τους μιμηθούμε και να γίνομε ευτυχέστεροι και έτσι έγινε και επροόδευσεν η εταιρεία.

Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι ήμεθα, ούτε πως δεν έχομεν άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε, "πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιτοκάραβα βατσέλα", αλλά, ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας... και όλοι, και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι συμφωνήσαμεν σ' αυτό το σκοπό και κάναμεν την επανάσταση.

Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοιαν και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι... Ο ένας πήγαινε στον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα στο στρατόπεδο και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμεν και εις την Κωνσταντινούπολη...

Τόσο τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουαν Έλληνα και φεύγαν χίλια μίλια μακριά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός κι ένα καράβι μια αρμάδα. Αλλά δεν εβάσταξε. Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις του κασίδη το κεφάλι. Μας πονούσε το μπαρμπέρισμά τους μα τι να κάνουμε; Είχαμε κι αυτουνών την ανάγκη.

Από τότε ήρχισεν η διχόνοια και εχάθη η πρώτη προθυμία και ομόνοια. Κι όταν έλεγες του Κώστα να δώσει χρήματα διά τας ανάγκας του έθνους, ή να πάει στον πόλεμο, τούτος πρόβαλλε το Γιάννη. Και με αυτό τον τρόπο κανείς δεν ήθελε να συντράμει, μήτε να πολεμήσει. Και τούτο εγίνετο, επειδή δεν είχαμε έναν αρχηγό και μίαν κεφαλή. Αλλά μας έμπαινε Πρόεδρος έξι μήνες, εσηκώνετο ο άλλος και τον έρριχνε, και εκάθετο αυτός άλλους τόσους, και έτσι ο ένας ήθελε τούτο κι ο άλλος το άλλο. Ίσως όλοι ηθέλαμε το καλό, πλην καθένας κατά τη γνώμη του. Όταν προστάζουνε πολλοί, ποτέ το σπίτι δεν κτίζεται, ούτε τελειώνει. Ο ένας λέει ότι η πόρτα πρέπει να βλέπει στο ανατολικό μέρος, ο άλλος στο αντικρυνό κι ο άλλος στο βοριά, σαν να ήταν το σπίτι στον αραμπά και να γυρίζει καθώς λέγει ο καθένας. Με τούτον τον τρόπο δεν κτίζεται ποτέ το σπίτι, αλλά πρέπει να είναι αρχιτέκτονας, οπού να προστάζει πώς θα γίνει. Παρομοίως κι εμείς χρειαζόμαστε έναν αρχηγό κι έναν αρχιτέκτονα, όστις να προστάζει κι οι άλλοι να υπακούνε και ν' ακολουθάνε. Αλλά επειδή είμαστε σε τέτοια κατάσταση, εξαιτίας της διχόνοιάς μας, έπεσε η Τουρκιά πάνω μας και κοντέψαμε να χαθούμε και εις τους στερνούς επτά χρόνους δεν κατορθώσαμε μεγάλα πράγματα.

Εις αυτή την κατάσταση έρχεται ο Βασιλεύς, τα πράματα ησυχάζουν και το εμπόριο κι η γεωργία κι οι τέχνες αρχίζουν να προοδεύουν και μάλιστα η παιδεία. Αυτή η μάθηση θα μας αυξήσει και θα μας ευτυχήσει. Αλλά για να αυξήσουμε, χρειάζεται κι η στερέωση της πολιτείας μας, που γίνεται με την καλλιέργεια και με την υποστήριξη του θρόνου. Ο Βασιλεύς είναι νέος, και συμμορφώνεται με τον τόπο μας. Δεν είναι προσωρινός αλλ' η βασιλεία του είναι διαδοχική, και θα περάσει στα παιδιά των παιδιών του, και με αυτόν και σεις και τα παιδιά σας θα ζήσετε. Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να τη στερεώσετε, διότι όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως κι ύστερα υπέρ Πατρίδος. Όλα τα έθνη του κόσμου έχουν και φυλάνε μία θρησκεία. Να μην έχετε πολυτέλεια, να μην πηγαίνετε στους καφενέδες και στα μπιλιάρδα. Να δοθήτε εις τας σπουδάς σας και καλλίτερα να κοπιάσετε ολίγον, δυο και τρεις χρόνους και να ζήσετε ελεύθεροι στο επίλοιπο της ζωής σας, παρά να περάσετε τέσσερις-πέντε χρόνους τη νεότητά σας και να μείνετε αγράμματοι, να σκλαβωθείτε εις τα γεράματά σας. Να ακούετε τας συμβουλάς των διδασκάλων και γεροντοτέρων και κατά την παροιμία "μύρια ήξευρε και χίλια μάθαινε".

Η προκοπή σας και η μάθησή σας να μη γενεί σκεπάρνι μόνο για το άτομό σας, μα να κοιτάζει το καλό της κοινότητας, γιατί μέσα στο καλό αυτό βρίσκεται και το δικό σας.

Εγώ παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξαιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και διά τούτο σας ζητώ συγχώρεση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοί σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, διά να ωφεληθήτε από τα περασμένα κι από τα κακά αποτελέσματα της διχόνοιας, την οποία να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε και οι μέρες της γενιάς που σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν σε λίγο περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθεί η νύκτα του θανάτου μας, καθώς την ημέρα των Αγίων Ασωμάτων θέλει διαδεχθεί η νύκτα και η αυριανή ημέρα.

Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο όπου ημείς ελευθερώσαμε και διά να γίνει τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της Πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την καλλιέργεια του θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία. Τελειώνω τον λόγον μου. Ζήτω ο Βασιλεύς μας Όθων! Ζήτω οι σοφοί διδάσκαλοι! Ζήτω η Ελληνική Νεολαία!
citypress-gr.

Read more...

Αύριο η συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ν. Γκρούεφσκι


Στις Βρυξέλλες βρίσκεται, σήμερα και αύριο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος το απόγευμα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ, και τον επίτροπο για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φίλε. Στις συναντήσεις αυτές θα εξετασθεί η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ. Αύριο, ο κ. Γκρούεφσκι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου.

Όπως έχει ανακοινωθεί από τα γραφεία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας θετικότερου κλίματος στις διμερείς σχέσεις και της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

i-reportergr

Read more...

Τη Μεγάλη Δευτέρα αρχίζει η συζήτηση του Φορολογικού στην Επιτροπή της βουλής




Το φορολογικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου της Σώματος τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ, αν χρειαστεί, θα ...
συνεχιστεί η επεξεργασία του και τη Μεγάλη Τετάρτη.

Η συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 8 Απριλίου, και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις.

troktiko

Read more...

Αναβάλλεται η επίσκεψη Χρυσοχοϊδη στην Τουρκία


Στον αέρα (;) και η επίσκεψη Δρούτσα στην Αγκυρα

Δεν θα μεταβεί τελικά την Παρασκευή στην Τουρκία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αποφασίζοντας να αναβάλλει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη γείτονα όπου θα είχε συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του για θέματα λαθρομετανάστευσης. Πρόκειται για μία αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και έμμεση διαμαρτυρία στις συνεχιζόμενες επικίνδυνες παρενοχλήσεις ελικοπτέρων του Λιμενικού από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Στον αέρα είναι και η προγραμματιζόμενη επίσημη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφτεί την Αγκυρα για συνομιλίες με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη. Επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει, ούτε για την πραγματοποίηση της επίσκεψης, ούτε για την πιθανή αναβολή της. Στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για τις τελευταίες προκλήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν υπό αυτές τις συνθήκες ο πολιτικός χρόνος είναι κατάλληλος για να ξεπαγώσουν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες.
protothema.gr
Read more...

Έρχεται η ευρωδραχμή;

eurosssssssssssssssΑλλαγή νομίσματος από ευρώ σε ευρωδραχμή. Θέσπιση ισοτιμίας 2 ευρωδραχμές προς 1 ευρώ, με υποχρεωτική αναγραφή σε αγαθά και αξίες και των δυο τιμών. Εν συνεχεία υποτίμηση του νομίσματος για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Λειτουργία της αγοράς με τους παραπάνω όρους για ένα χρονικό διάστημα 2 έως 3 ετών και έπειτα, εάν οι συνθήκες είναι τέτοιες και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το επιτρέψουν, επιστροφή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και υιοθέτηση εκ νέου του ευρώ ως εθνικού νομίσματος.

Μερικούς μήνες νωρίτερα το παραπάνω ενδεχόμενο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα όμως συγκεντρώνει εξαιρετικά καλές πιθανότητες για να γίνει πραγματικότητα. Τo S10 αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας σχετικής αναφοράς αμερικανικού think tank, το οποίο συνδέεται στενά με το Eurogroup και οι εισηγήσεις του γίνονται στην πλειονότητά τους δεκτές από διεθνούς οικονομικούς οργανισμούς και μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους. Πρόκειται για το International Political Economy, το οποίο σε αναφορά του, που υπογράφεται από τον καθηγητή Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Ρόμπερτ Άλιμπερ και φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Η υποτίμηση του ελληνικού ευρώ», περιγράφει με ζοφερά χρώματα το νομισματικό μέλλον όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και των υπόλοιπων μεσογειακών κρατών της Ζώνης του Ευρώ. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στο έγγραφο, σε ενδεχόμενο που η Ελλάδα δεν μπορέσει να μειώσει μισθούς και ημερομίσθια, τότε θα πρέπει να φύγει από το ευρώ για ένα ή δυο χρόνια, παρά το γεγονός ότι «αρκετοί παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες προβλέψει στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για διαζύγιο ή διάσταση».

Οι συνθήκες αγοράς

Όμως, συνεχίζει η αναφορά, «αυτά είναι ανοησίες. Οι διεθνείς νομισματικές συνθήκες είναι καλές για 15 ή για 20 χρόνια και, όταν οι συνθήκες της αγοράς αλλάζουν, οι χώρες κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν». Εν συνεχεία, η αναφορά, αφού προηγουμένως επιχειρηματολογεί γιατί είναι αναγκαίο να φύγει η χώρα μας από τη Ζώνη του Ευρώ, σημειώνει ότι τώρα κουμάντο στο παιχνίδι που έχει στηθεί γύρω από της ελληνική οικονομία κάνουν «οι δυνάμεις της αγοράς». Ως εκ τούτου πλέον, σύμφωνα με το έγγραφο, «κανείς ή σχεδόν κανείς, παρά μόνο οι ελεγχόμενες οντότητες από την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αγοράσει το ελληνικό χρέος». Παράλληλα, γίνεται λόγος αφενός στο ενδεχόμενο αδυναμίας του ελληνικού κράτους να πληρώσει κάποια στιγμή ακόμη και τους δημοσίους υπαλλήλους, αφετέρου στην «εξυπνάδα» των πλουσίων Ελλήνων, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα σπεύσουν να βγάλουν στο εξωτερικό τα χρήματά τους, όπως άλλωστε έχουν ήδη κάνει πάρα πολλοί από αυτούς.

Όπως χαρακτηριστικά επισημάνεται, «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα έλλειμμα σχεδόν 15% του ΑΕΠ, διαφορετικά οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν. Για λίγο καιρό η ελληνική οικονομία μπορεί να δανειστεί από τις ελληνικές τράπεζες. Όμως οι πλούσιοι Έλληνες είναι αρκετά έξυπνοι για να κρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος του ρευστού τους πλούτου στις τράπεζες στην Ελλάδα. Το επόμενο βήμα θα είναι ένας γύρος στις καταθέσεις των τραπεζών της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες αυτών των καταθέσεων θα μεταφέρουν τα χρήματά τους σε τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας ή της Ιταλίας». Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, γίνεται επισήμανση στο ενδεχόμενο κάποια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας, εξαιτίας της φυγής και τοποθέτησης μεγάλων ελληνικών κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον από πουθενά αλλού να αντλήσει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το χρέος της, αντιμετωπίζοντας για τα καλά πλέον το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Υποτίμηση ευρωδραχμής

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως τα όσα αναφέρει το έγγραφο για τον τρόπο με τον οποίο θα μεθοδευθεί τόσο η εναλλαγή του νομίσματος από ευρώ σε ευρωδραχμή, όσο και η εν συνεχεία υποτίμησή του. Πρόκειται για κάτι που τεχνικά εμφανίζεται ως απλό και σχετικά εύκολο να γίνει. Όπως τονίζει η αναφορά, « τα τεχνικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με μια υποτίμηση από την Αθήνα είναι ασήμαντα. Η κυβέρνηση κλείνει τις τράπεζες για αρκετές ημέρες και τους δίνει οδηγίες για να ονομάσουν όλες τις καταθέσεις και δάνεια, καθώς και κάθε άλλο συμβόλαιο, σε ευρωδραχμές. Οι τράπεζες ξανανοίγουν και μια νέα αγορά συναλλάγματος αναπτύσσεται καθώς οι άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν το ευρώ με όρους ευρωδραχμής. Τότε πολλά αγαθά και αξίες θα έχουν δυο τιμές. Μία σε όρους ευρώ και μια άλλη σε όρους δραχμής».

Εν συνεχεία, ο συντάκτης του εγγράφου παραδέχεται ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης θα δημιουργηθεί αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος, σπεύδει όμως να προσθέσει ότι μετά από κάποιες εβδομάδες οι τιμές θα σταθεροποιηθούν και, σε 8 με 10 μήνες, η ευρωδραχμή θα προσδεθεί στο ευρώ, έως ότου με την παρέλευση δύο ή τριών χρόνων, όπως έχει ήδη προαναφέρει, μετατραπεί και πάλι σε ευρώ. στο πλαίσιο της έκθεσης σημειώνεται ότι εάν τελικά ληφθούν όλα τα παραπάνω, τότε θα δημιουργηθούν μια σειρά από προϋποθέσεις στο τρίγωνο Φρανκφούρτης – Βρυξελλών – Αθήνας, οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης του χρέους της. Πως θα γίνει αυτό; Η αναφορά είναι ξεκάθαρη: «Μηνιαία τσεκ από Βερολίνο και Παρίσι θα διευκολύνουν την ελληνική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά της. Μείωση στα κόστη και στις τιμές στην Ελλάδα που θα οδηγήσει σε μείωση του τρέχοντος ελλείμματος και σε αύξηση των δημοσίων εισοδημάτων. Υποτίμηση της ευρωδραχμής. Στο τέλος και τα τρία θα περάσουν», καταλήγει η αναφορά.

Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο σενάριο τρόμου, σύμφωνα με την αναφορά, είναι πολύ πιθανό να λάβει χαρακτήρα ντόμινο το οποίο θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες του ευρώ. οι χώρες αυτές θα ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα προκειμένου να αντεπεξέλθουν και αυτές στο δικό τους, ανάλογο, οικονομικό πρόβλημα. Πρόκειται για τις χώρες του Νότου της Ε.Ε., Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία, στις οποίες, μαζί με την Ελλάδα, τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν δώσει την επαίσχυντη συντομογραφία PIGS(«γουρούνια»), από το πρώτο γράμμα των ονομασιών των χωρών στη λατινική γραφή τους. Σύμφωνα με την αναφορά, κάτι ανάλογο θα πρέπει να ισχύσει και για το νόμισμα αυτών των κρατών, το οποίο θα μετονομαστεί σε ευρωεσκούδο, ευρωλιρέτα και ευρωπεσέτα, αντίστοιχα. Ενδεικτικά να επισημάνουμε ότι τα spreads τόσο για τα πορτογαλικά, όσο και τα ισπανικά 5ετή ομόλογα έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικό υψηλό.

sofokleous10.gr


Read more...

"Είναι πλέον η ώρα της Ευρώπης"


Σειρά συναντήσεων θα έχει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ενόψει της κρίσιμης ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ της ΕΕ. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι είναι εφικτή η ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της χώρας μας και επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια, αλλά την έμπρακτη στήριξη των εταίρων.

"Είναι πλέον η ώρα της Ευρώπης να μιλήσει για το μέλλον της Ευρωζώνης, να ξαναδώσει την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης με τον καταλληλότερο τρόπο", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχωρεί για τη βελγική πρωτεύουσα, με τις αλλεπάλληλες διεθνείς επαφές του αυτή την περίοδο, αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων και αναγάγει το ζήτημα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών-μελών σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα της ΕΕ.

Πρόσθεσε δε ότι αυτή η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί πλέον κεντρικό ζήτημα διαπραγμάτευσης των οργάνων της ΕΕ και τόνισε ότι είναι "πάρα πολύ σημαντικό" να δοθεί το στίγμα της από τώρα.

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η Ελλάδα περιμένει τις επόμενες μέρες την κοινοτική αλληλεγγύη και την αυτονόητη πολιτική στήριξη, πρόσθεσε δε ότι η χώρα μας δεν ζητά οικονομική βοήθεια από κανέναν, καθώς επίσης και πως η κυβέρνηση επιμένει για εξεύρεση λύσης εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται περί ανάμειξης του ΔΝΤ στη λύση για την Ελλάδα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η στήριξη πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και πως τα ευρωπαϊκά όργανα θα αποφασίσουν τους τρόπους που θα υπάρξουν για την εξεύρεση λύσης. "Εμείς δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, η απόφαση είναι της ΕΕ", σημείωσε.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να αντιδράσει η ελληνική πλευρά εάν οι ευρωπαίοι εταίροι επιμείνουν σε ανάμειξη και του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος είπε ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιδράσουμε σε τίποτα". "Εμείς συζητάμε μέσα στην ΕΕ, κάνουμε τις προτάσεις μας, τις διαπραγματεύσεις μας και η ΕΕ θα αποφασίσει συλλογικά για τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας", πρόσθεσε.

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να συναινέσει σε όποια συμφωνία καταλήξει, εάν καταλήξει, η ΕΕ και σε όποιους όρους θα τη συνοδεύουν,όπως είναι αυτοί που φέρεται να προκρίνει η Γερμανία,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι πληροφορίες και οι φήμες είναι διάχυτες και πως αυτό που μετράει είναι οι προτάσεις που θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σημείωσε πως οι αποφάσεις της ΕΕ θα διαμορφωθούν με τη συμμετοχή όλων των χωρών και της Ελλάδας.

"Κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα ώστε η χώρα μας, όταν χρειαστεί να δανειστεί, να έχει τους καλύτερους όρους δανεισμού", τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των χωρών - μελών της Ευρωζώνης πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ.Πεταλωτής είπε ότι το πρόγραμμα είναι ακόμη ανοιχτό.
nooz.gr
Read more...

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας

Nέο "χτύπημα" για τον ευρωπαϊκό νότο, ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, σε ΑΑ-, από τον οίκο Fitch Ratings. Πτωτικό γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών μετά την ανακοίνωση. Δεύτερο θέμα σε όλα τα διεθνή δίκτυα, μετά την πτώση του ευρώ σε χαμηλό 10μήνου.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας από "AA" σε "ΑΑ-", συνοδεύοντάς την αξιολόγηση αυτή με αρνητική προοπτική.

Στις αρχές του Μαρτίου ο Fitch είχε εκφράσει ανησυχίες για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας και είχε προειδοποιήσει ότι μια υποβάθμιση δεν αποκλείεται.

"Ακόμη και αν η Πορτογαλία δεν επηρεάσθηκε υπερβολικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης είναι ασθενέστερες από ό,τι στις 15 άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, γεγονός που θα βαρύνει μεσοπρόθεσμα στη δημοσιονομική της κατάσταση, επισημαίνει στην ανακοίνωση ο Ντάγκλας Ρένουικ, στέλεχος του Fitch.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Fitch, ο δείκτης PSI-20 του χρηματιστηρίου της Λισαβόνας υποχώρησε κατά 2,20% στις 7.910 μονάδες , με το σύνολο των χρηματιστηριακών τίτλων να βρίσκονται στο κόκκινο. Οι τραπεζικοί τίτλοι επλήγησαν ιδιαίτερα με την μετοχή BES να υποχωρεί κατά 3,78%, της BCP κατά 3,17% και της BPI κατά 2,76%.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα συζητηθεί αύριο στο πορτογαλικό κοινοβούλιο, βασίζεται στην δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, με πάγωμα των μισθών του δημόσιου τομέα για τέσσερα χρόνια, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων.

Προβλέπει επίσης αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων , την επανέναρξη των ιδιωτικοποιήσεων και την αναβολή των δημοσίων επενδύσεων.


Σε χαμηλό 10 μηνών το ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών υποχωρεί την Τετάρτη το ευρώ με τους επενδυτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά σε μια συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο "εντοπίσθηκε" στο 1,34 σεντ του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Πτώση στα χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, "άνοιξαν" ανοδικά στις σημερινές συνεδριάσεις τους, διευρύνοντας τα χθεσινά τους κέρδη και προεξοφλώντας λύση για το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο, η ανακοίνωση από τον οίκο Fitch, αλλάζει τα δεδομένα για τους επενδυτές, καθώς βλέπουν ότι τα δύσκολα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι μακρινά, αλλά εδώ, υπαρκτά, με σάρκα και οστά και ακούν στο όνομα: ευρωπαϊκό νότος.

Πτώση κατά μισή περίπου ποσοστιαία μονάδα, σημειώνουν οι δείκτε ςτων κεντρικών χρηματιστηρίων, στο -2% ο δείκτης στη Λισαβώνα.
nooz.gr

Read more...

Οι βασικές αρχές για το Ασφαλιστικό

Ως ένα νέο σύστημα που θα δώσει ανάσα και σιγουριά ως το 2030, θα επιφέρει τομές καθοριστικές για το μέλλον και τη σταθερότητα και θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ενώπιον της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις που προέκυψαν από τον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό, που θα πάρει μορφή νομοσχεδίου μετά το Πάσχα για να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι αν και δεν έχει ανακοινωθεί, σήμερα θα υπάρξει η τελική επαφή και διαβούλευση και όλα δείχνουν ότι η χώρα μας θα εξασφαλίσει τη μεταβατική περίοδο ως το 2013 για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο δημόσιο.

Το 2013, συνέχισε ο υπουργός, είναι καλή ως μεταβατική περίοδος και δεν αιφνιδιάζει: «Όποιος έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης δεν έχει τίποτε να φοβηθεί κι αν μείνει και μετά το 2013 δεν θα θιγεί από τη νομοθετική παρέμβαση. Όσοι λοιπόν σπρώχνουν σε έξοδο τους εργαζομένους αυτούς εγκληματούν», ειπε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως κινούμενες σε θετική κατεύθυνση τις 12 προτάσεις που κατέθεσε χθες η ΝΔ, κάνοντας λόγο για «δυνατότητα πολύ μεγάλων πολιτικών συγκλίσεων και διαμόρφωση μιας μεγάλης πλειοψηφίας για την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος,κάτι που συνεπάγεται και συναντίληψη για τη μέθοδο".

Επέμεινε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν παρέπεμψε τη λύση στις επόμενες γενιές, «αφού στα δικά της χέρια εξερράγη η βόμβα του να μην υπάρχουν τα απαιτούμενα για τη καταβολή των συντάξεων".

Κατόπιν αυτού, είπε, οι λύσεις ουσιαστικά είναι μόνον δύο, αφού το πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν οικονομικό και δεν νοείται «ψευδοϊδεολογικοποίηση του προβλήματος».

Τόνισε ο κ. Λοβέρδος ότι η μετάβαση από το αναδιανεμητικό στο ανταποδοτικό σύστημα, γίνεται σαφώς, γιατί δεν υπάρχει το απαιτούμενο κεφάλαιο, ενώ η κυβέρνηση υιοθέτησε απολύτως τις 6,5 από τις επτά συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μη αποδεχόμενη την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι λειτούργησαν αποτελεσματικά οι πολιτικές περιορισμού της σπατάλης.

Ηδη, λειτουργεί πιλοτικά και από την 1η Μαΐου σε μόνιμη βάση, ο ηλεκτρονικός έλεγχος συνταγογράφησης, αρχής γενομένης από το ΙΚΑ.

Στην ίδια λογική επανήλθε η λίστα φαρμάκων και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων στα φαρμακεία και στους γιατρούς που παρανομούν, διατάξεις, που όπως αυτή για τα φαρμακεία στα νοσοκομεία θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που σύντομα θα κατατεθεί.

Εξ άλλου στην προσπάθεια αύξησης της βάσης εσόδων του συστήματος, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο καταγράφηκε αύξηση των εισφορών και μείωση της αύξησης της φαρμακευτικής και λοιπής ιατρικής δαπάνης.

Ο υπουργός ανέλυσε τα μέτρα που θα ληφθούν μετά το 2018, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο λαϊκισμό την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ το 2004: «Εμείς το είχαμε προβλέψει. Αν υπήρχε τώρα ο ΛΑΦΚΑ, δεν θα κινδύνευε με στάση πληρωμών ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών», είπε.

Περιγράφοντας τα μέτρα ο κ. Λοβέρδος, είπε ότι στόχος είναι το 2030 να πληρώνεται για τις συντάξεις το 4,8% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή ποσοστό πλήρωσε το κράτος το 2008.

Διέψευσε επίσης τα αναγραφόμενα σε δημοσιεύματα περί εξώθησης των εργαζομένων σε 40 χρόνια εργασίας, λέγοντας ότι παρερμηνεύεται το μέτρο των κινήτρων παραμονής στην εργασία, αφού ουδείς θα υποχρεωθεί να το ακολουθήσει.

Χαρακτήρισε λανθασμένη τη θέση ότι με τα νέα μέτρα θα μειωθούν οι συντάξεις από το 2018, γιατί αγνοείται ότι η ανταπόδοση θα γίνεται με βάση συντελεστή που θα ευνοεί αυτόν που παραμένει 35 ή 37 χρόνια:

«Ο επαναπροσδιορισμός της σύνταξης δεν θα αποτελεί θέμα εισοδηματικής πολιτικής και θα καθορίζεται χωρίς η εκάστοτε κυβέρνηση να έχει τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζει τη σύνταξη με όρους τιμαριθμικούς, συνυπολογίζοντας τις οικονομικές δυνατότητες», είπε.

Θετικές ήταν σε γενικές γραμμές οι κρίσεις που εξέφρασαν οι άτυποι εισηγητές των κομμάτων.

Ο Ηλίας Μόσιαλος από το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι καταγράφονται μεγάλες πιέσεις ανταγωνιστικότητας στις γειτονικές μας χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος με τα μέτρα αυτά είναι να προστατευθούν οι μη έχοντες και οι μη προνομιούχοι και υπεραμύνθηκε των στόχων για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο τομεάρχης της ΝΔ Γιάννη Βρούτσης διεφώνησε με την έκφραση του υπουργού «για βόμβα που έσκασε στα χέρια του»,λέγοντας ότι δεν πάσχει το σύστημα, αλλά υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα που ακυρώνει την υποχρέωση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατά τον εισηγητή της ΝΔ, θα υπάρξει πρόβλημα μείωσης των συντάξεων ειδικά για τους ασφαλισμένους της περιόδου ’83-’92, με την επαναφορά κατ’ ουσίαν της πρότασης Γιαννίτση.

Υπογράμμισε ότι με τις προτάσεις που κατέθεσε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά καλείται η κυβέρνηση να καταθέσει μαζί με το νομοσχέδιο αναλογιστικές μελέτες, όπως και να απαντήσει αν ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει την περίοδο 2010-2018.

Κατά τον Γιώργο Μαυρίκο (ΚΚΕ) η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης δεν πείθει τους εργαζομένους, όταν «το κόλπο του Χρηματιστηρίου» και τα δομημένα ομόλογα αφαίμαξε τα αποθεματικά των ταμείων: «Το σύστημα στηρίζει την πολιτική ΣΕΒ. Η κυβέρνηση πατά στο νόμο Πετραλιά για να προχωρήσει στα αντιασφαλιστικά μέτρα», είπε.

Προς τη σωστή κατεύθυνση έκρινε την κυβερνητική πρωτοβουλία ο Κυριάκος Βελόπουλος από τον ΛΑΟΣ,σημειώνοντας όμως ότι πέρα από τις καλές προθέσεις απαιτούνται και μέσα που δεν διατίθενται λόγω της κρίσης: «Αν δεν σταθούμε όλοι στην προσπάθεια, θα αποτύχουμε όλοι», είπε.

Ο Βασίλης Μουλόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μία σαφή πολιτική επιλογή που παρουσιάστηκε ως μονόδρομος. Μάλιστα είπε, ήταν πολιτική προαποφασισμένη και οι τρεις μήνες διαβούλευσης ήταν επικοινωνιακή πολιτική: «Ήταν ήδη έτοιμο στο συρτάρι από την εποχή Γιαννίτση. Και μόνον ότι γίνεται δεκτό από ΝΔ και ΛΑΟΣ δείχνει την κατεύθυνση», είπε.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κοιυτρουμάνης υπογράμμισε ότι ήταν ευθύνη όλων όσοι κυβέρνησαν, αυτό το ασφαλιστικό μωσαϊκό που εξυπηρετούσε το πελατειακό σύστημα και τώρα εγκαταλείπεται.

Συμπλήρωσε ότι οι επιλογές ήσαν δύο: ή να αφεθούν τα πράγματα στην τύχη τους και να αυτοακυρωθεί το σύστημα από την αδυναμία να αντεπεξέλθει, ή να πάρει η σημερινή κυβέρνηση την απόφαση να μη μετατεθεί στις επόμενες γενιές συνεχίζοντας την πολιτική των δανεικών: «Δεν πάμε σε λογική αποδόμησης, αλλά ενίσχυσης των πόρων του συστήματος», είπε.
nooz.gr

Read more...

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ...


Πυρετός διαβουλεύσεων προκειμένου να καμφθεί η γερμανική αδιαλλαξία και να εξευρεθεί ευρωπαϊκή λύση για τη στήριξη της Ελλάδας, χωρίς εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βρίσκεται σε εξέλιξη εν όψει της αυριανής συνόδου κορυφης στις Βρυξέλλες. Υπέρ της έκτακτης σύγκλησης του Eurogroup πριν από τη σύνοδο των 27 Ε.Ε., προκειμένου να ληφθεί απόφαση... για δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης τάχθηκε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, την ώρα που ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιούσε το Βερολίνο για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ. Σχέδιο σωτηρίας, με τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου, επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα tanea.gr, έκκληση προς τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας απηύθυνε ο Όλι Ρεν, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση είναι αναγκαία για τη σταθερότητα σε όλη τη ζώνη του ευρώ.
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός στήριξης πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη και πρέπει να είναι σε συμφωνία με την κοινοτική νομοθεσία. «Η Επιτροπή προτιμά μια λύση στο πλαίσιο της ευρωζώνης σε ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό, και πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή καθοδήγηση με ευρωπαϊκούς όρους που θα αποφασιστεί από τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης», είπε ο κ. Ρεν, απαντώντας έτσι στα σενάρια που θέλουν τη Γερμανία να προωθεί λύση με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Καλώ τα μέλη της ευρωζώνης να αναζητήσουν ειλικρινώς μια τέτοια συμφωνία για να δείξουν ότι μπορούν να διαχειριστούν μια τόσο σοβαρή κατάσταση, σαν αυτή που τώρα αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο επίτροπος, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να θέσει το πλαίσιο για «συντονισμένη παροχή στήριξης υπό όρους».
Σκληρή στάση από το Βερολίνο
Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., το Βερολίνο εξακολουθεί να στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα συναινέσει σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ράινερ Μπρίντερλε, «ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα θα έστελνε το λάθος μήνυμα». Την ίδια ώρα το ευρώ σημείωνε νέα πτώση 0,8 στις διεθνείς αγορές, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνων ($1,33).
Σύμφωνα με τον κ. Μπριντερλε, «η Ε.Ε. δεν πρέπει να δημιουργήσουμε προηγούμενο το οποίο θα μπορούν στο μέλλον να επικαλούνται οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Δεν είναι δυνατόν οι Γερμανοί φορολογούμενοι να επωμιστούν τον λογαριασμό για την κακοδιαχείριση στην Ελλάδα και αλλού».
Υποβάθμισαν την Πορτογαλία
Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας συνέπεσαν με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Πορτογαλία κατά μία βαθμίδα (στο ΑΑ-), επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές εξόδου της πορτογαλικής οικονομίας από την κρίση είναι πιο ανίσχυρες σε σύγκριση με τους εταίρους της στην ευρωζώνη και προβλέποντας ότι θα «ασκηθεί μεσοπρόθεσμα πίεση στα δημόσια οικονομικά της».
Με δεδομένη τη σκληρή στάση της Γερμανίας, που φοβάται ότι οποιοδήποτε ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης θα δημιουργούσε «δεδικασμένο» στην ευρωζώνη έναντι και των υπολοίπων κρατών μελών με υψηλά ελλείμματα, ως πιθανότερο προβάλλει πλέον το ενδεχόμενο της «μικτής» βοήθειας προς της Ελλάδα μέσω του ΔΝΤ, αλλά υπό την ομπρέλα των Βρυξελλών.

/fimotro

Read more...

KAΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: "ΕΡΧΕΤΑΙ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ"


Απο kathimerini.gr

«Έρχεται θερμό επεισόδιο», διατύπωσε την εκτίμηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΕΣΠΑ τόνισε ότι «μόνο τυφλοί δεν μπορούν να το δουν αυτό»...


«Σ’ αυτό το επεισόδιο, το οποίο μεθοδεύεται από την Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση, σ’ αυτό το παιχνίδι της Τουρκίας η Ελλάδα πρέπει να είναι πανέτοιμη και μία γροθιά, όπως ήμασταν πάντα, όταν προκλήθηκε το έθνος», είπε και συμπλήρωσε ότι «σ’ αυτή την πρόκληση δεν μπορούμε να έχουμε υστερήματα σαν κι αυτά, τα οποία παρατηρούνται. Πρέπει να βγούμε από αυτόν τον λήθαργο, να βγούμε από αυτή την καχεξία, γιατί οι καιροί ου μενετοί».

Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ακόμη, ότι κλιμακώνεται η πρόκληση της Τουρκίας και γνωρίζουν -όπως είπε- οι δευτεροετείς της Σχολής Δοκίμων τη διπλωματία της κανονιοφόρου. Μια χώρα, όταν επιβουλεύεται μια άλλη, κλιμακώνει την ένταση, βγάζει τα πολεμικά πλοία στη θάλασσα».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, δήλωσε πως «είχαμε ένα επεισόδιο, που περιέγραψα στον πρωθυπουργό και δεν απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης. Χθες το βράδυ, η κορβέτα Μπάφρα γύριζε όλο το Αιγαίο, ανάμεσα από Σπέτσες, Ύδρα, Χίο και έκανε νηοψία σε ελληνικό επιβατικό πλοίο. Διασκεδάζει τις εντυπώσεις σήμερα το ΓΕΕΘΑ λέγοντας πως είναι παρεξήγηση. Έγινε και προκαλούν. Να πούμε λοιπόν στους Τούρκους ότι στα νερά αυτά, που έκανε χθες τα οχτάρια η κορβέτα, αυτά τα νερά γέννησαν Κανάρη, Μιαούλη, Μπουμπουλίνα. Και υπάρχουν πολλοί διάδοχοί τους για να συνεχίσουν το έργο τους, αν συνεχίσουν οι Τούρκοι αυτή την προκλητικότητα», σημείωσε.

«Δηλώνω, πιστεύοντας ότι διερμηνεύω την βούληση όλων, ότι η Βουλή συμμερίζεται την αξία των καταγγελλομένων, που κάνατε με την παρέμβασή σας», απάντησε από την έδρα προς τον κ. Καρατζαφέρη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Β. Πολύδωρας.

Καρατζαφέρη: «Το ΕΣΠΑ είναι οξυγόνο»

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε πως είναι «οξυγόνο», αλλά η κυβέρνηση έχει κλειστή τη βαλβίδα, «δεν ξεκίνησε τίποτα ακόμη».

«Δεν θέλω να συμβεί ό,τι είχε συμβεί στο Ευρωκοινοβούλιο, που βγήκε η κυρία Χιούμνερ και είπε ότι από το τρίτο πακέτο δεν πήραμε 11 δισ. 600 εκ. ευρώ. Δηλαδή τα λεφτά που διεκδικούμε τώρα και παρακαλάμε να πάρουμε από την Ευρώπη και μας λένε πάτε στο ΔΝΤ να πάρετε τα 12 δισ, εμείς δεν τα πήραμε. Μη χαθούν και τώρα», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομίας, Στ. Αρναουτάκη, ο κ. Καρατζαφέρης επικαλέστηκε δημοσίευμα εφημερίδας λέγοντας πως «δεν έχετε αρμοδιότητες ούτε εσείς, ούτε ο κ. Μπόλαρης έξι μήνες. Κι ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει για μια ιδιαίτερης πνοής ανάπτυξη στην Β. Ελλάδα, η οποία έχει καταποντιστεί. Σε σημείο που κάνατε διαρροή εσείς του υπουργείου, εναντίον του Μαξίμου, το οποίο επέπληξε τη διαδικασία αυτή. Μίλησα περί δύο κυβερνήσεων, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την λειτουργία της Πολιτείας στην κατάσταση που είναι σήμερα».

Απαντώντας ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι έχει αρμοδιότητες το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και σημείωσε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με την υπουργό. Το μόνο θέμα -όπως είπε- είναι με τον κ. Μπόλαρη και το υπουργείο που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Στις αναφορές για την πρόοδο του ΕΣΠΑ, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε πως προχωρεί εξειδικεύοντας: «Πληρώσαμε για το Γ΄ ΚΠΣ 700 εκ. αποπληρωμή με το λογιστικό κλείσιμο, έχουμε οφειλές 900 εκ. από τον αναπτυξιακό νόμο, οι οποίες θα εξοφληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου, έχουμε περίπου τέσσερες χιλιάδες σχέδια, που αξιολογούνται, έχουμε προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μια αξιολόγηση, που την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται για να πέσει χρήμα στην αγορά και να δώσουμε αυτά τα 500 εκ. στους πολίτες, που τα έχουν ανάγκη και ξεκίνησαν οι προκηρύξεις και στα περιφερειακά προγράμματα». Ο αρμόδιος υφυπουργός αναγνώρισε καθυστέρηση, λόγω μη ώριμων μελετών των έργων, κι εκεί όμως -όπως είπε- δίνεται χρηματοδότηση για την ωρίμανσή τους, ώστε να απορροφηθούν τα χρήματα για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.
fimotro


Read more...

O FITCH ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ


Υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας από «ΑΑ» σε «ΑΑ-», όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch, συνοδεύοντας την αξιολόγηση αυτή με αρνητική προοπτική...

Στις αρχές του Μαρτίου ο Fitch είχε εκφράσει ανησυχίες για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας και είχε προειδοποιήσει ότι μια υποβάθμιση δεν αποκλείεται.

"Ακόμη και αν η Πορτογαλία δεν επηρεάσθηκε υπερβολικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης είναι ασθενέστερες από ό,τι στις 15 άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, γεγονός που θα βαρύνει μεσοπρόθεσμα στη δημοσιονομική της κατάσταση, επισημαίνει στην ανακοίνωση ο Ντάγκλας Ρένουικ, στέλεχος του Fitch.

Μετά την ανακοίνωση αυτή το χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε μεγάλη πτώση.

fimotro

Read more...

ΝΕΑ 'SIEMENS' H DAIMLER


Απο ΕΘΝΟΣ Οnline

Νέο σκάνδαλο διεθνούς δωροδοκίας στο οποίο εμπλέκεται και η Ελλάδα αποκαλύφθηκε μετά τις κατηγορίες που απήγγειλαν Αμερικανοί εισαγγελείς εναντίον της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler...


Οι εισαγγελείς καταγγέλλουν την προσφορά πολυτελών δώρων και εκατομμυρίων δολαρίων σε ξένους αξιωματούχους σε τουλάχιστον 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλίσει κρατικά συμβόλαια.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Daimler σχεδιάζει να καταβάλει 185 εκατ. δολάρια ως πρόστιμο στο πλαίσιο συμφωνίας με την αμερικανική δικαιοσύνη για να κλείσει η υπόθεση.

Η συμφωνία έχει ως στόχο τον τερματισμό τη ποινικής έρευνας της αμερικανικής δικαιοσύνης, καθώς και της παράλληλης έρευνας των χρηματιστηριακών αρχών, για τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέβαλε μίζες σε 22 χώρες.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η επιχείρηση «ήταν αναμεμειγμένη σε μία μακρόχρονη πρακτική δωροδοκιών» προκειμένου να εξασφαλίζει συμφωνίες στη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, το Ιράκ, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τουλάχιστον άλλες 6 χώρες μεταξύ 1998 και 2008.

Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και η Daimler αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
fimotro


Read more...

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ...



fimotro

Read more...

ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 30 ΜΑΘΗΤΩΝ...


Έρευνα : Χρήστος Κάτσικας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Μετά το Πάσχα, τελικά, θα έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά τις εκπαιδευτικές αλλαγές στη σχολική εκπαίδευση και στο σύστημα διορισμών- μεταθέσεων- αποσπάσεων των 200.000 εκπαιδευτικών. Αυτό δήλωσε στις 16 Μαρτίου στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου επισημαίνοντας ότι «... όσον αφορά...
το πλαίσιο αποσπάσεων, μεταθέσεων, διορισμών εκπαιδευτικών ισχύουν οι υπάρχουσες διατάξεις. Σύντομα θα έλθει στη Βουλή- και πάντως μετά το Πάσχα- για πρώτη ανάγνωση αρχικά, το νομοσχέδιο που θα αφορά την αλλαγή αυτού του καθεστώτος».
Ωστόσο και με βάση τις αλλαγές οι οποίες περιγράφονται τόσο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης όσο και στο νομοσχέδιο 3833/2010 «Προστασία της εθνικής οικονομίας- Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» που ψηφίστηκε πρόσφατα, στην κόψη του ξυραφιού αναμένεται να βρεθεί τη νέα σχολική χρονιά η λειτουργία των σχολείων, καθώς οι μισθοί του εκπαιδευτικού προσωπικού, οι προσλήψεις και οι διορισμοί, τα ολοήμερα σχολεία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη και η ενισχυτική διδασκαλία, οι μεταφορές των μαθητών ακόμη και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις πλήττονται άμεσα από τις δραστικές περικοπές!
Περικοπές στα σχολεία
Οι νέες ρυθμίσεις προκαλούν αναστάτωση σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ενώ έχουν βεβαίως και σημαντικές συνέπειες στη σχολική εκπαίδευση. Πρώτον και κύριον το υπουργείο Παιδείας ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα σχολεία να επανέλθουν στα τμήματα των 30 μαθητών για να εξοικονομηθούν εκπαιδευτικοί, καθώς στη νέα σχολική χρονιά προβλέπεται μείωση κατά 50% των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών και κατά 70% των προσλήψεων αναπληρωτών. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία ιδιαίτερα στις λαϊκές περιοχές που πλήττονται από τη σχολική αποτυχία (Δυτική Αθήνα, Δυτική Θεσσαλονίκη, Πειραιάς κ.λπ.), καθώς και στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος αλλοδαπών μαθητών (Καλλιθέα, Μενίδι, Ταύρος, κέντρο Αθήνας κ.λπ.). Επίσης είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορούν να λειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη τα ολοήμερα σχολεία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, αλλά και οι τάξεις υποδοχής, αφού η μείωση των προσλήψεων θα δημιουργήσει εδώ τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Μείωση των αποσπάσεων
Επίσης αποφασίστηκε η μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς του υπουργείου Παιδείας κατά 50%. Ακόμη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 38/33/2010) προβλέπεται ότι ο λόγος του αριθμού των ετήσιων διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού προς τον αριθμό των αποχωρήσεων, για την περίοδο από 1/1/2011 έως 31/12/2013, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ένα προς ένα (παρ. 2 του άρθρου 11).
Παράλληλα μειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας και κατά επιπλέον 100 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις νέων προγραμμάτων του. Αν συνδυαστεί με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών (2/4431/25-1-2010) να περικόψει κατά 10% τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού σε όλα τα υπουργεία (για το υπουργείο Παιδείας κατά 781 εκατ. ευρώ), οι προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις για χορήγηση ενός επιπλέον δισ. ευρώ για την παιδεία το 2010 εξανεμίστηκαν ήδη. Οι περικοπές των κονδυλίων προς τις νομαρχίες για τη μεταφορά των μαθητών θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα σε έναν χώρο όπου υπάρχουν ήδη χρέη προς ΚΤΕΛ και ιδιώτες για μεταφορικό έργο, που φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ.
fimotro


Read more...

Χάνουν 40.000 ευρώ τον χρόνο τα golden boys της ΔΕΗ



Για να δούνε την γλύκα οι γενικοί διευθυντές της ΔΕΗ που τώρα χρόνια έτρωγαν με χρήματα μας τώρα θα παίρνουν 84.000 ευρώ αντί 120.000 ευρώ που έπαιρναν μέχρι πέρσι. Τα έχουν δει όλα τα golden Boys που είχαν ...


συνηθίσει τα μεγάλα ποσά και τώρα τους κακοπέφτει να πάρουν λιγότερα. Για κάτι τέτοιους λόγους κατεβάζουν τους διακόπτες της ΔΕΗ. Και ο κόσμος δεν είναι μαζί τους.

troktiko

Read more...

Σαχινίδης: "Ανοιχτό το θέμα της εκκλησίας και της φορολόγησης επί των ακαθάριστων"



Για πρώτη φορά ο υφυπουργός οικονομικών Φ.Σαχινίδης μίλησε στον Γ.Παπαδάκη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φορολογηθεί η εκκλησία επί του 20% των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ εσόδων.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αρχίζουν να το καταλαβαίνουν και τα στελέχη της κυβέρνησης αφού:

1). Τα μερίσματα από τις τράπεζες έχουν κοπεί

2). Τα 2/3 της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι δεσμευμένα με τον νόμο Τριτση και άρα μη αξιοποιήσιμα. Η κυβέρνηση θέλει να φορολογήσει και αυτά!

3). Η φορολόγηση θα...


φθάσει στο 35% των ιδρυμάτων που έχει η εκκλησία κάτι που σημαίνει ότι κάποια θα κλείσουν και υπάλληλοι θα απολυθούν όπως είπε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στην εκπομπή των Οικονομέα-Καμπουράκη.

Έτσι όπως το πάνε σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούν να δώσουν τίποτα γιατί πολύ απλά δεν θα υπάρχει ρευστό.
Ας φορολογήσουν τις τράπεζες με ποσοστό πάνω από το 10%, αφού παίρνουν και κρατική βοήθεια.

troktiko

Read more...

"Εκαψε" τον Αβραμόπουλο η Γεννηματά...


Αποκάλυψε στοιχεία-σοκ για τις σπατάλες
επί των ημερών του στον ΟΚΑΝΑ.
"Στείλτε τους στον εισαγγελέα!" ζήτησε και ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ Θ. Γιαννόπουλος...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Φωτιά και λάβρα ήταν, πριν από λίγο, η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η κ. Γεννηματά έκανε σημαντικές και συνταρακτικές αποκαλύψεις για τις σπατάλες που έγιναν επί των ημερών Αβραμόπουλου, όσο κυβερνούσε η ΝΔ, στον ΟΚΑΝΑ. Τεράστια χρέη, ακατάλληλα κτίρια, πλουσιοπάροχες αμοιβές επιτροπών πολλών εκατομμυρίων ευρώ...
Οι αποκαλύψεις ήταν τόσο εντυπωσιακές και τεκμηριωμένες που ακόμη και ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος, έχοντας την επιδοκιμασία των συναδέλφων του, είπε προς την κ. Γεννηματά: "Στείλτε τους στον εισαγγελέα, κυρία υφυπουργέ..."




Read more...

Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου...


Του Μενέλαου Μηλιώνη

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Δύο νέες και πολύ ωραίες αστυνομικίνες, η Διώνη και η Ράνια, που ενώ προεκλογικά ήταν στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, πήραν άμεσα μεταγραφή στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι υπεύθυνοι ανθρωπίνου δυναμικού του πρωθυπουργικού μεγάρου, διότι μιλούμε για πραγματικά πολύ όμορφες παρουσίες με ξεχωριστές ικανότητες στη διαχείριση... όπλων.
Παράλληλα, τέτοια παραδείγματα καταδεικνύουν την αγαστή συνεργασία των...

κομμάτων σε θέματα ασφαλείας. Καταδηλώνουν, δε, την διάθεση επιλογής προσώπων δίχως την πρότερη ειθισμένη παλιοσυνήθεια της ανάκρισης για πολιτικά πιστεύω και της απόρριψης των αντιφρονούντων. Μπράβο!



Read more...

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ 3 ΔΟΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σε τρεις δόσεις (άμεσα, το 2013 και το 2018) θα γίνουν οι 22 ανατροπές στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με τους άξονες του νέου νομοσχεδίου που παρουσίασε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης. Oι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων άμεσα μέτρα όπως κίνητρα και αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ενιαίο καθεστώς ασφάλισης... συνταξιούχων που εργάζονται, απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων, επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, εκσυγχρονισμό του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων κ.ά. Επίσης, δίνεται λύση- από το 2011- στο πρόβλημα της διαδοχικής ασφάλισης.

Το σχέδιο πάντως δεν περιλαμβάνει το ποσό της βασικής σύνταξης ούτε τους συντελεστές που θα διαμορφώνουν τη λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη (με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα ισχύσει από το 2018).

Στόχος του υπουργείου είναι έως τα μέσα Μαΐου να έχει τελειώσει και η κοινοβουλευτική διαδικασία με την ψήφιση του νόμου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με δεδομένη την αναστάτωση και το κύμα εξόδου στη σύνταξη από τους ασφαλισμένους, τονίζει ότι όσοι θεμελιώνουν και θα θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους έως το 2013, δεν θα θιγούν, ακόμα και αν συνταξιοδοτηθούν αργότερα. Διευκρινίζεται ότι η εξίσωση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, από το 2013, θα περιληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο ή τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, ο νόμος Πετραλιά, που προβλέπει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΙΚΑ- ΔΕΚΟ- τράπεζες, θα εφαρμοστεί κανονικά από το 2013. ΟΙ 22 ΑΞΟΝΕΣ
Τα 22 σημεία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

1 Ενιαίο φορέα διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29,5 δισ. ευρώ συν τα κεφάλαια του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών) χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

2 Καθορισμό ενιαίων μηχανισμών ελέγχου: της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων). 3 Συνδιαχείριση στους πόρους των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος). 4 Σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (ΚΕΑ), 5 Θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν ασφαλιστεί από το 1993 (η πρόταση είναι το μέτρο αυτό να συμπεριλάβει και τους δημοσίους υπαλλήλους).

6 Ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται.

7 Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων. Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 2 χρόνια από το 2015 (από 61,4 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 63,5).

8 Κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

9 Νέες διαδικασίες ασφάλισης για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες.

10 Αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης.

11 Θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας (κίνητρα παραμονής μετά την 35ετία και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος).

12 Από 1/7/2011 διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών). 13 Ενιαίο κέντρο πληρωμής συντάξεων (προκειμένου να επιτευχθεί ο ενιαίος έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων).

14 Ρύθμιση του χρόνιου προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης (σύνταξη από περισσότερα των δύο Ταμείων) από το 2011. 15 Από το 2018 λογιστικός διαχωρισμός προνομιακών παροχών (σύνταξη- γενικές παροχές) κατά των κατά κυριολεξία συντάξεων.

16 Από το 2018 καθορισμός μιας κοινής για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης βασικής σύνταξης η οποία θα είναι σύνταξη γήρατος με τις ευνόητες βέβαια εξαιρέσεις (π.χ. βαρέα και ανθυγιεινά) και θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια ανεξαρτήτως αν ο δικαιούχος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή αν θα έχει έστω και ένα ένσημο. Η βασική σύνταξη θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ύψος της βασικής σύνταξης εξαρτάται από τη σχετική πολιτική απόφαση εκάστης κυβέρνησης και, προφανώς, από τον αριθμό των δικαιούχων. Ο κανόνας της τριμερούς χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού παραμένει καταστατική αρχή της πολιτικής μας.

17 Ανταποδοτική σύνταξη (από το 2018): Πρόκειται για την κατά κυριολεξία σύνταξη η οποία αναλογεί στον χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Ο επαναπροσδιορισμός του ύψους της δεν θα αποτελεί θέμα εισοδηματικής πολιτικής, όπως είναι σήμερα.

18 Βάση (χρόνος) υπολογισμού της σύνταξης: η δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά την έναρξη εφαρμογής, το 2018, και το σύνολο του εργασιακού βίου προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.

19 Συντελεστές υπολογισμού ανταπόδοσης: κλιμακούμενοι συντελεστές, από τα 15 έως τα 40 χρόνια. Ο νομοθετικός προσδιορισμός των συντελεστών έχει μεν πολιτικό χαρακτήρα, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί την οικονομική κατάσταση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και το γεγονός ότι το σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο και να μην εξαντλεί τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας.

20 Διαχωρισμός των κλάδων- υπηρεσιών υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα (από το 2018). Οι φορείς της πρωτοβάθμιας υγείας (που αποτελούν το κυρίως μέρος των διαθέσιμων υπηρεσιών του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα) θα υπαχθούν στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και θα ενσωματωθούν στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (και τα νοσοκομεία στη δευτεροβάθμια).

21 Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών σε βάθος δεκαετίας.

22 Εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο από το 2013.

/fimotro

Read more...

ΕΠΤΑ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Με αιτήματα για εξαιρέσεις συγκεκριμένων κλάδων εργαζομένων του Δημοσίου από τις περικοπές των επιδομάτων και από ορισμένες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου εμφανίστηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο οι περισσότεροι υπουργοί. Περιθώρια για διορθώσεις άφησε και ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας όμως ότι η αλλαγή του φορολογικού συστήματος είναι μία από...
τις μεγάλες τομές του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και τονίζοντας:
«Μόνο αυτές οι αλλαγές εγγυώνται ότι στο μέλλον δεν θα χρειαστεί, όπως εφέτος, να λάβουμε ξανά έκτακτα μέτρα επί δικαίους και αδίκους».
Παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις του υπουργείου Οικονομικών ότι «δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση για κανέναν», οι εκτιμήσεις χθες αργά το απόγευμα συνέκλιναν στο ότι είτε θα υπάρξουν κάποιες εκ των υστέρων ρυθμίσεις για αποκατάσταση ανισοτήτων είτε θα επανεξεταστούν κάποια ζητήματα στην πορεία του νομοσχεδίου προς την ψήφιση από τη Βουλή.
Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πάντως μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία απολύτως εξαίρεση, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα αρχίσει να « ξηλώνεται το πουλόβερ » και οι πρώτοι που θα αντιδράσουν θα είναι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Κατόπιν αυτών, σήμερα κατατίθεται η σχετική πρόταση νόμου για την οποία ο Πρωθυπουργός είπε χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι αποτελεί ένδειξη της δέσμευσης πως «δεν θα κάνουμε μερεμέτια» και ότι το φορολογικό σύστημα αλλάζει εκ βάθρων και στην ίδια τη φιλοσοφία του.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο και χαρακτήρισε φυσιολογικό να υπάρχουν διλήμματα, τεχνικά προβλήματα και δυσκολίες, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν δύο και τρεις φορές. Συνεχάρη το υπουργείο Οικονομικών και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τη συμβολή τους, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο αυτό είναι σημαντικό αλλά δεν είναι το τέλος της διαδρομής» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στην πράξη με την εφαρμογή της αλλαγής. «Θα χρειαστούν διορθώσεις στην πορεία. Ολο και κάτι θα μας έχει ξεφύγει. Ολο και κάποιο “παραθυράκι” θα υπάρχει ακόμη ή θα δημιουργηθεί που θα πρέπει στην πορεία να κλείσουμε» είπε ο κ. Παπανδρέου. Από τους λίγους υπουργούς που δεν ζήτησαν εξαιρέσεις από τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου ήταν η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , η οποία μάλιστα τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία δεν πρέπει κανένας υπουργός να εμφανίζεται με τέτοια αιτήματα.

fimotro

Read more...

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΟΚ ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Γρηγόρης Τζιοβάρας
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα σοκάρουν τους ασφαλισμένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των Ταμείων που θα ανέλθουν σε 3,8 δισ. ευρώ εφέτος και 5,2 δισ. ευρώ το 2011. Μπροστά στα, κατά...
κυριολεξία, άδεια Ταμεία η κυβέρνηση σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στη λήψη των εξής μέτρων που θα εφαρμοστούν σε δύο δόσεις:
1 Τα άμεσης εφαρμογής που αποσκοπούν κυρίως σε ακύρωση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όπως οι εθελούσιες έξοδοι στον δημόσιο τομέα, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες από το 2013, περικοπές παροχών και σε εξεύρεση νέων πόρων για τα Ταμεία. Και 2 Σε αυτά που εξασφαλίζουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος και τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2018. Τα εν λόγω μέτρα οδηγούν σε μείωση των συντάξεων με την εφαρμογή ανταποδοτικού συστήματος προσδιορισμού τους, σε ένταξη όλων των ασφαλισμένων σε ενιαίο Ταμείο Υγείας και σε καθιέρωση προνοιακής σύνταξης για τους ανασφάλιστους. Ως βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λογίζεται η δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά την έναρξη εφαρμογής, το 2018, και το σύνολο του εργατικού βίου προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας. Η πλήρης σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τα 40 χρόνια εργασίας και όχι τα 35 όπως ισχύει σήμερα.
Το νέο στοιχείο είναι ότι για τους ασφαλισμένους από το 1993 για τους οποίους ισχύουν τα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (65ο έτος για όλους) στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προβλέπεται η «παράλληλη ασφάλιση», χωρίς όμως να διευκρινίζεται πώς θα γίνει αυτό. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ενταχθούν όλοι οι ασφαλισμένοι μετά το 1993 (και οι δημόσιοι υπάλληλοι) στα μεγάλα ενοποιημένα Ταμεία που θα δημιουργηθούν:
- Το ΙΚΑ για τους μισθωτούς.
- Ο ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και - Ο ΟΓΑ για τους αγρότες.
«Το Βήμα» σήμερα παρουσιάζει το πλήρες κείμενο που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου (ΚΤΕ) του ΠαΣοΚ προκειμένου να ενημερώσει και να προετοιμάσει τους βουλευτές εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου.
Στο κείμενό του ο υπουργός περιγράφει με μελανά χρώματα τις αναμενόμενες εξελίξεις στο Ασφαλιστικό προκειμένου να στηρίξει τα μέτρα στα οποία συμφώνησε με τις Βρυξέλλες και δρομολογεί. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το σωρευμένο έλλειμμα (χρέος) του συστήματος συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης θα προσεγγίσει τις προσεχείς δεκαετίες ως το 2040 το 250% του ΑΕΠ (πάνω από 600 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές). Μάλιστα, οι παραπάνω εκτιμήσεις βασίζονται σε υποθέσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και το ποσοστό ανεργίας, οι οποίες υπό το πρίσμα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης πρέπει να θεωρηθούν μάλλον αισιόδοξες. Επομένως, η πραγματική εικόνα είναι ακόμη χειρότερη».

fimotro

Read more...