Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

"Είναι πλέον η ώρα της Ευρώπης"


Σειρά συναντήσεων θα έχει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ενόψει της κρίσιμης ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ της ΕΕ. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι είναι εφικτή η ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της χώρας μας και επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια, αλλά την έμπρακτη στήριξη των εταίρων.

"Είναι πλέον η ώρα της Ευρώπης να μιλήσει για το μέλλον της Ευρωζώνης, να ξαναδώσει την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης με τον καταλληλότερο τρόπο", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχωρεί για τη βελγική πρωτεύουσα, με τις αλλεπάλληλες διεθνείς επαφές του αυτή την περίοδο, αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων και αναγάγει το ζήτημα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών-μελών σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα της ΕΕ.

Πρόσθεσε δε ότι αυτή η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί πλέον κεντρικό ζήτημα διαπραγμάτευσης των οργάνων της ΕΕ και τόνισε ότι είναι "πάρα πολύ σημαντικό" να δοθεί το στίγμα της από τώρα.

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η Ελλάδα περιμένει τις επόμενες μέρες την κοινοτική αλληλεγγύη και την αυτονόητη πολιτική στήριξη, πρόσθεσε δε ότι η χώρα μας δεν ζητά οικονομική βοήθεια από κανέναν, καθώς επίσης και πως η κυβέρνηση επιμένει για εξεύρεση λύσης εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται περί ανάμειξης του ΔΝΤ στη λύση για την Ελλάδα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η στήριξη πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και πως τα ευρωπαϊκά όργανα θα αποφασίσουν τους τρόπους που θα υπάρξουν για την εξεύρεση λύσης. "Εμείς δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, η απόφαση είναι της ΕΕ", σημείωσε.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να αντιδράσει η ελληνική πλευρά εάν οι ευρωπαίοι εταίροι επιμείνουν σε ανάμειξη και του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος είπε ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιδράσουμε σε τίποτα". "Εμείς συζητάμε μέσα στην ΕΕ, κάνουμε τις προτάσεις μας, τις διαπραγματεύσεις μας και η ΕΕ θα αποφασίσει συλλογικά για τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας", πρόσθεσε.

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να συναινέσει σε όποια συμφωνία καταλήξει, εάν καταλήξει, η ΕΕ και σε όποιους όρους θα τη συνοδεύουν,όπως είναι αυτοί που φέρεται να προκρίνει η Γερμανία,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι πληροφορίες και οι φήμες είναι διάχυτες και πως αυτό που μετράει είναι οι προτάσεις που θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σημείωσε πως οι αποφάσεις της ΕΕ θα διαμορφωθούν με τη συμμετοχή όλων των χωρών και της Ελλάδας.

"Κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα ώστε η χώρα μας, όταν χρειαστεί να δανειστεί, να έχει τους καλύτερους όρους δανεισμού", τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των χωρών - μελών της Ευρωζώνης πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ.Πεταλωτής είπε ότι το πρόγραμμα είναι ακόμη ανοιχτό.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: