Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Οι βασικές αρχές για το Ασφαλιστικό

Ως ένα νέο σύστημα που θα δώσει ανάσα και σιγουριά ως το 2030, θα επιφέρει τομές καθοριστικές για το μέλλον και τη σταθερότητα και θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ενώπιον της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις που προέκυψαν από τον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό, που θα πάρει μορφή νομοσχεδίου μετά το Πάσχα για να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι αν και δεν έχει ανακοινωθεί, σήμερα θα υπάρξει η τελική επαφή και διαβούλευση και όλα δείχνουν ότι η χώρα μας θα εξασφαλίσει τη μεταβατική περίοδο ως το 2013 για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο δημόσιο.

Το 2013, συνέχισε ο υπουργός, είναι καλή ως μεταβατική περίοδος και δεν αιφνιδιάζει: «Όποιος έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης δεν έχει τίποτε να φοβηθεί κι αν μείνει και μετά το 2013 δεν θα θιγεί από τη νομοθετική παρέμβαση. Όσοι λοιπόν σπρώχνουν σε έξοδο τους εργαζομένους αυτούς εγκληματούν», ειπε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως κινούμενες σε θετική κατεύθυνση τις 12 προτάσεις που κατέθεσε χθες η ΝΔ, κάνοντας λόγο για «δυνατότητα πολύ μεγάλων πολιτικών συγκλίσεων και διαμόρφωση μιας μεγάλης πλειοψηφίας για την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος,κάτι που συνεπάγεται και συναντίληψη για τη μέθοδο".

Επέμεινε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν παρέπεμψε τη λύση στις επόμενες γενιές, «αφού στα δικά της χέρια εξερράγη η βόμβα του να μην υπάρχουν τα απαιτούμενα για τη καταβολή των συντάξεων".

Κατόπιν αυτού, είπε, οι λύσεις ουσιαστικά είναι μόνον δύο, αφού το πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν οικονομικό και δεν νοείται «ψευδοϊδεολογικοποίηση του προβλήματος».

Τόνισε ο κ. Λοβέρδος ότι η μετάβαση από το αναδιανεμητικό στο ανταποδοτικό σύστημα, γίνεται σαφώς, γιατί δεν υπάρχει το απαιτούμενο κεφάλαιο, ενώ η κυβέρνηση υιοθέτησε απολύτως τις 6,5 από τις επτά συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μη αποδεχόμενη την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι λειτούργησαν αποτελεσματικά οι πολιτικές περιορισμού της σπατάλης.

Ηδη, λειτουργεί πιλοτικά και από την 1η Μαΐου σε μόνιμη βάση, ο ηλεκτρονικός έλεγχος συνταγογράφησης, αρχής γενομένης από το ΙΚΑ.

Στην ίδια λογική επανήλθε η λίστα φαρμάκων και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων στα φαρμακεία και στους γιατρούς που παρανομούν, διατάξεις, που όπως αυτή για τα φαρμακεία στα νοσοκομεία θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που σύντομα θα κατατεθεί.

Εξ άλλου στην προσπάθεια αύξησης της βάσης εσόδων του συστήματος, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο καταγράφηκε αύξηση των εισφορών και μείωση της αύξησης της φαρμακευτικής και λοιπής ιατρικής δαπάνης.

Ο υπουργός ανέλυσε τα μέτρα που θα ληφθούν μετά το 2018, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο λαϊκισμό την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ το 2004: «Εμείς το είχαμε προβλέψει. Αν υπήρχε τώρα ο ΛΑΦΚΑ, δεν θα κινδύνευε με στάση πληρωμών ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών», είπε.

Περιγράφοντας τα μέτρα ο κ. Λοβέρδος, είπε ότι στόχος είναι το 2030 να πληρώνεται για τις συντάξεις το 4,8% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή ποσοστό πλήρωσε το κράτος το 2008.

Διέψευσε επίσης τα αναγραφόμενα σε δημοσιεύματα περί εξώθησης των εργαζομένων σε 40 χρόνια εργασίας, λέγοντας ότι παρερμηνεύεται το μέτρο των κινήτρων παραμονής στην εργασία, αφού ουδείς θα υποχρεωθεί να το ακολουθήσει.

Χαρακτήρισε λανθασμένη τη θέση ότι με τα νέα μέτρα θα μειωθούν οι συντάξεις από το 2018, γιατί αγνοείται ότι η ανταπόδοση θα γίνεται με βάση συντελεστή που θα ευνοεί αυτόν που παραμένει 35 ή 37 χρόνια:

«Ο επαναπροσδιορισμός της σύνταξης δεν θα αποτελεί θέμα εισοδηματικής πολιτικής και θα καθορίζεται χωρίς η εκάστοτε κυβέρνηση να έχει τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζει τη σύνταξη με όρους τιμαριθμικούς, συνυπολογίζοντας τις οικονομικές δυνατότητες», είπε.

Θετικές ήταν σε γενικές γραμμές οι κρίσεις που εξέφρασαν οι άτυποι εισηγητές των κομμάτων.

Ο Ηλίας Μόσιαλος από το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι καταγράφονται μεγάλες πιέσεις ανταγωνιστικότητας στις γειτονικές μας χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος με τα μέτρα αυτά είναι να προστατευθούν οι μη έχοντες και οι μη προνομιούχοι και υπεραμύνθηκε των στόχων για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο τομεάρχης της ΝΔ Γιάννη Βρούτσης διεφώνησε με την έκφραση του υπουργού «για βόμβα που έσκασε στα χέρια του»,λέγοντας ότι δεν πάσχει το σύστημα, αλλά υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα που ακυρώνει την υποχρέωση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατά τον εισηγητή της ΝΔ, θα υπάρξει πρόβλημα μείωσης των συντάξεων ειδικά για τους ασφαλισμένους της περιόδου ’83-’92, με την επαναφορά κατ’ ουσίαν της πρότασης Γιαννίτση.

Υπογράμμισε ότι με τις προτάσεις που κατέθεσε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά καλείται η κυβέρνηση να καταθέσει μαζί με το νομοσχέδιο αναλογιστικές μελέτες, όπως και να απαντήσει αν ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει την περίοδο 2010-2018.

Κατά τον Γιώργο Μαυρίκο (ΚΚΕ) η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης δεν πείθει τους εργαζομένους, όταν «το κόλπο του Χρηματιστηρίου» και τα δομημένα ομόλογα αφαίμαξε τα αποθεματικά των ταμείων: «Το σύστημα στηρίζει την πολιτική ΣΕΒ. Η κυβέρνηση πατά στο νόμο Πετραλιά για να προχωρήσει στα αντιασφαλιστικά μέτρα», είπε.

Προς τη σωστή κατεύθυνση έκρινε την κυβερνητική πρωτοβουλία ο Κυριάκος Βελόπουλος από τον ΛΑΟΣ,σημειώνοντας όμως ότι πέρα από τις καλές προθέσεις απαιτούνται και μέσα που δεν διατίθενται λόγω της κρίσης: «Αν δεν σταθούμε όλοι στην προσπάθεια, θα αποτύχουμε όλοι», είπε.

Ο Βασίλης Μουλόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μία σαφή πολιτική επιλογή που παρουσιάστηκε ως μονόδρομος. Μάλιστα είπε, ήταν πολιτική προαποφασισμένη και οι τρεις μήνες διαβούλευσης ήταν επικοινωνιακή πολιτική: «Ήταν ήδη έτοιμο στο συρτάρι από την εποχή Γιαννίτση. Και μόνον ότι γίνεται δεκτό από ΝΔ και ΛΑΟΣ δείχνει την κατεύθυνση», είπε.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κοιυτρουμάνης υπογράμμισε ότι ήταν ευθύνη όλων όσοι κυβέρνησαν, αυτό το ασφαλιστικό μωσαϊκό που εξυπηρετούσε το πελατειακό σύστημα και τώρα εγκαταλείπεται.

Συμπλήρωσε ότι οι επιλογές ήσαν δύο: ή να αφεθούν τα πράγματα στην τύχη τους και να αυτοακυρωθεί το σύστημα από την αδυναμία να αντεπεξέλθει, ή να πάρει η σημερινή κυβέρνηση την απόφαση να μη μετατεθεί στις επόμενες γενιές συνεχίζοντας την πολιτική των δανεικών: «Δεν πάμε σε λογική αποδόμησης, αλλά ενίσχυσης των πόρων του συστήματος», είπε.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: