Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας

Nέο "χτύπημα" για τον ευρωπαϊκό νότο, ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, σε ΑΑ-, από τον οίκο Fitch Ratings. Πτωτικό γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών μετά την ανακοίνωση. Δεύτερο θέμα σε όλα τα διεθνή δίκτυα, μετά την πτώση του ευρώ σε χαμηλό 10μήνου.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας από "AA" σε "ΑΑ-", συνοδεύοντάς την αξιολόγηση αυτή με αρνητική προοπτική.

Στις αρχές του Μαρτίου ο Fitch είχε εκφράσει ανησυχίες για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας και είχε προειδοποιήσει ότι μια υποβάθμιση δεν αποκλείεται.

"Ακόμη και αν η Πορτογαλία δεν επηρεάσθηκε υπερβολικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης είναι ασθενέστερες από ό,τι στις 15 άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, γεγονός που θα βαρύνει μεσοπρόθεσμα στη δημοσιονομική της κατάσταση, επισημαίνει στην ανακοίνωση ο Ντάγκλας Ρένουικ, στέλεχος του Fitch.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Fitch, ο δείκτης PSI-20 του χρηματιστηρίου της Λισαβόνας υποχώρησε κατά 2,20% στις 7.910 μονάδες , με το σύνολο των χρηματιστηριακών τίτλων να βρίσκονται στο κόκκινο. Οι τραπεζικοί τίτλοι επλήγησαν ιδιαίτερα με την μετοχή BES να υποχωρεί κατά 3,78%, της BCP κατά 3,17% και της BPI κατά 2,76%.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα συζητηθεί αύριο στο πορτογαλικό κοινοβούλιο, βασίζεται στην δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, με πάγωμα των μισθών του δημόσιου τομέα για τέσσερα χρόνια, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων.

Προβλέπει επίσης αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων , την επανέναρξη των ιδιωτικοποιήσεων και την αναβολή των δημοσίων επενδύσεων.


Σε χαμηλό 10 μηνών το ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών υποχωρεί την Τετάρτη το ευρώ με τους επενδυτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά σε μια συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο "εντοπίσθηκε" στο 1,34 σεντ του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Πτώση στα χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, "άνοιξαν" ανοδικά στις σημερινές συνεδριάσεις τους, διευρύνοντας τα χθεσινά τους κέρδη και προεξοφλώντας λύση για το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο, η ανακοίνωση από τον οίκο Fitch, αλλάζει τα δεδομένα για τους επενδυτές, καθώς βλέπουν ότι τα δύσκολα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι μακρινά, αλλά εδώ, υπαρκτά, με σάρκα και οστά και ακούν στο όνομα: ευρωπαϊκό νότος.

Πτώση κατά μισή περίπου ποσοστιαία μονάδα, σημειώνουν οι δείκτε ςτων κεντρικών χρηματιστηρίων, στο -2% ο δείκτης στη Λισαβώνα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: