Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Aποφασισμένοι για συμφωνία Σαρκοζί και Βαν Ρομπέι



Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν μια συμφωνία για την βοήθεια προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων μετά το γεύμα των δυο ανδρών.

Οι δύο ηγέτες "προέβησαν σε μια ευρεία επισκόπηση των θεμάτων που θα συζητηθούν και διαπίστωσαν πλήρη ταυτότητα απόψεων καθώς και την κοινή τους αποφασιστικότητα να καταλήξουν σε συμφωνία", προσθέτει χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες σε ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, ο κ. βαν Ρόμπεϊ προτίθεται να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής με τις δεκαέξι χώρες της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το ζήτησαν την Τρίτη η Γαλλία και η Ισπανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά από αρκετές εβδομάδες διαφορών, οι χώρες της ζώνης του ευρώ φαίνεται να κινούνται προς μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, που θα συνδυάζει μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια ευρωπαϊκή βοήθεια.

Λαγκάρντ: Το Συμβούλιο θα αποφασίσει

Το Ευρωπαικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τους τρόπους μιας πιθανής βοήθειας προς την Ελλάδα "την ημέρα που αυτό θα είναι αναγκαίο", δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που οι ευρωπαικές χώρες διαπραγματεύονται μια συναίνεση ενόψει της αυριανής (Πέμπτη) συνόδου κορυφής.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων η κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης ενεργοποίησαν από τα μέσα Μαρτίου "τα τεχνικά στοιχεία και τα εργαλεία που θα επιτρέψουν, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, την υποστήριξη της Ελλάδας".

"Για τα υπόλοιπα, το Ευρωπαικό Συμβούλιο είναι αυτό που , την ημέρα που θα κριθεί αναγκαίο, θα ορίσει και θα επιλέξει την τεχνική λύση" πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ χωρίς να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα και τους τρόπους που θα χρησιμοποιηθούν για την πιθανή βοήθεια προς την Ελλάδα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: