Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΝΕΑ 'SIEMENS' H DAIMLER


Απο ΕΘΝΟΣ Οnline

Νέο σκάνδαλο διεθνούς δωροδοκίας στο οποίο εμπλέκεται και η Ελλάδα αποκαλύφθηκε μετά τις κατηγορίες που απήγγειλαν Αμερικανοί εισαγγελείς εναντίον της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler...


Οι εισαγγελείς καταγγέλλουν την προσφορά πολυτελών δώρων και εκατομμυρίων δολαρίων σε ξένους αξιωματούχους σε τουλάχιστον 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλίσει κρατικά συμβόλαια.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Daimler σχεδιάζει να καταβάλει 185 εκατ. δολάρια ως πρόστιμο στο πλαίσιο συμφωνίας με την αμερικανική δικαιοσύνη για να κλείσει η υπόθεση.

Η συμφωνία έχει ως στόχο τον τερματισμό τη ποινικής έρευνας της αμερικανικής δικαιοσύνης, καθώς και της παράλληλης έρευνας των χρηματιστηριακών αρχών, για τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέβαλε μίζες σε 22 χώρες.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η επιχείρηση «ήταν αναμεμειγμένη σε μία μακρόχρονη πρακτική δωροδοκιών» προκειμένου να εξασφαλίζει συμφωνίες στη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, το Ιράκ, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τουλάχιστον άλλες 6 χώρες μεταξύ 1998 και 2008.

Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και η Daimler αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: