Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Ο λαός ζει με κατάνυξη το θείο δράμα. Η έντονη του επιθυμία να συμμετάσχει στο πάθος του Κυρίου, διαφαίνεται και από κάποιες απλές, ωστόσο χαρακτηριστικές του πράξεις, τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Στα χωριά της Πυλίας, την Μεγάλη Παρασκευή, πίνουν ξίδι και καπνιά για να δείξουν την αγάπη τους στο Χριστό, που τον πότισαν ξύδι. Στην Κρήτη, τη Μεγάλη Παρασκευή, τρώνε νερόβραστα φαγητά με ξύδι, σαλιγκάρια βραστά, των οποίων το ζουμί μοιάζει με ξύδι.
Στην Κορώνη, ούτε φωτιά ανάβουν, ούτε μαγειρεύουν, ούτε μπουκιά βάζουν στο στόμα τους. Κάποιοι βάζουν σε ένα ποτήρι ξύδι, ρίχνουν μέσα και λίγη αράχνη και πίνουν τρεις γουλιές γιατί έτσι πότισαν και το Χριστό.
Όταν κατά το μεσημέρι, γίνει η Αποκαθήλωση και εκτεθεί σε προσκύνημα η χρυσοΰφαντη παράσταση του νεκρού Ιησού, πάνω σε φορητό κουβούκλιο, τότε αρχίζει ο στολισμός του Επιταφίου. Το στολισμό κάνουν τα κορίτσια της ενορίας, με άνθη της άνοιξης: βιολέτες, μενεξέδες, τριαντάφυλλα, λεμονανθοί. Όλα τα λουλούδια πλέκονται σε στεφάνια και γιρλάντες και ο Επιτάφιος γίνεται όλος μια κορόνα από άνθη.
Σε πολλούς τόπους, τα κορίτσια ενώ στολίζουν τον Επιτάφιο, ψάλλουν το μοιρολόγι της Παναγίας, μεγάλο θρησκευτικό τραγούδι που ιστορεί τη σταύρωση του Ιησού και εκφράζει τον πόνο της Αγίας του Μητέρας.
Και αμέσως αρχίζει η συρροή του κόσμου και το προσκύνημα του Επιταφίου. Παρθένες με κάνιστρα γεμάτα λεμονόφυλλα, ή τριαντάφυλλα στέκονται κοντά του και ραίνουν με μύρα το νεκρό Ιησού. Οι προσκυνητές, προπάντων γυναίκες και παιδιά αφού φιληθούν, περνούν κάτω από τον Επιτάφιο, "για να τους πιάσει η χάρη "όπως λένε.
Όταν νυχτώσει αρχίζει η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου. Η πομπή σχηματίζεται από τα Εξαπτέρυγα και το Σταυρό μπροστά , τον Επιτάφιο και τους ιερείς πιο πίσω. Στις πόλεις προηγούνται οι μουσικοί, παίζοντας πένθιμα εμβατήρια. Ο κόσμος που ακολουθεί κρατάει στα χέρια αναμμένες λαμπάδες. Κατά διαστήματα η πομπή σταματά σε πλατείες και σταυροδρόμια και εκεί οι ιερείς ψάλλουν δεήσεις.
Σε πολλές περιοχές, την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου, ανάβουν φωτιές, στις οποίες καίγονται θυμιάματα, ενώ σε άλλες καίγεται ο Ιούδας.
Στο Μελιγαλά, τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, ανάβουν "φουνταρίες". Κάθε νοικοκυρά, όταν σημαίνει η καμπάνα για τον Επιτάφιο, ρίχνει μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της δυο - τρία μάτσα κληματόβεργες και τους βάζει φωτιά. Μέχρι να βγει ο Επιτάφιος, οι κληματόβεργες έχουν πλέον γίνει θράκα. Την ώρα που o παπάς περνά έξω από το δρόμο του σπιτιού της, η νοικοκυρά ρίχνει πάνω στη θράκα μια χούφτα μοσχολίβανο και ο παπάς κάνει εκεί παραστάσιμο.
Στις Μέτρες της Θράκης, η πομπή του Επιταφίου, σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι, όπου εκεί βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας. Τη στιγμή που ο Ιερέας διαβάζει το σχετικό Ευαγγέλιο, ανάβουν τη φωτιά και καίνε τον Ιούδα. Παίρνουν μια χούφτα από εκείνη τη στάχτη και τη ρίχνουν στα μνήματα.
Στην Κίο, τη Μεγάλη Παρασκευή που γυρίζουν τον Επιτάφιο, σταματούν στις διασταυρώσεις και μνημονεύουν.Επίσης οι πόρτες των σπιτιών τους μένουν ανοιχτές, για να μπει μέσα η Θεία Χάρη. Οι άνθρωποι πηγαίνουν νωρίτερα και τοποθετούν χώμα στα σημεία που θα σταματήσει ο επιτάφιος. Μόλις τελειώσει η λειτουργία, πηγαίνουν και παίρνουν από εκείνο το χώμα και το σκορπούν στο σπίτι για να χαθούν οι κοριοί.
Στο Κατσιδόνι Κρήτης, την ώρα που λέει ο παπάς στην Εκκλησία, εν καλάμω κάνουν σταυρούς από καλάμι για να διώξουν τους ποντικούς από τα κουκιά.
Σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Λέσβο, δεν ανάβουν φωτιές μόνο τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και τις υπόλοιπες μέρες από τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.
Ξεχωριστή σημασία έχει και η συνήθεια των Σερραίων γυναικών, να τοποθετούν στη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, πάνω σε τραπέζι μπροστά από το κατώφλι της Εξώπορτας, την εικόνα του Εσταυρωμένου ανάμεσα σε άνθη, αναμμένα κεριά και θυμιάματα. Δίπλα τοποθετούν ένα πιάτο με χλόη φακής, ή κριθαριού, την οποία έχουν φυτέψει για αυτό το σκοπό, κάποια ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. Το έθιμο συναντάται και σε άλλες περιοχές και θυμίζει τους Κήπους του Αδώνιδος.
Στη γιορτή του Αδωνη, οι γυναίκες ντυμένες πένθιμα, τοποθετούσαν επάνω σε νεκροκρέβατο κέρινα ομοιώματα του Αδωνη, γύρω από τα οποία έβαζαν άνθη και τους λεγόμενους "κήπους" δηλαδή γλάστρες όπου είχαν φυτέψει μάραθα ή άλλα φυτά, που γρήγορα μαραίνονται, αλλά και γρήγορα ξανά ανθίζουν. (για να συμβολίζουν, την πρόωρα μαραμένη νεότητα του Αδωνη)
Όπως στα κεριά της Μεγάλης Πέμπτης, έτσι και στα λουλούδια του Επιταφίου, (Χριστολούλουδα, Σταυρολούλουδα) αποδίδεται μεγάλη θαυματουργός Δύναμη. Σε πολλούς μάλιστα τόπους, η διανομή τους γίνεται από τον ίδιο τον ιερέα. Ορισμένες φορές, εντελώς άτοπα στη θρησκευτική αντίληψη, μπαίνει και το μαγικό στοιχείο.
Τα λουλούδια δηλαδή του Χριστού, για να έχουν δραστικότερη ενέργεια πρέπει να τα κλέψουν !!
Στη Σπάρτη, όταν γυρίσουν τον Επιτάφιο, τον ξεστολίζει ο καντηλανάφτης, ο οποίος παίρνει τα κεριά και τα φυλάει. Την άλλη μέρα, τα βάζει ο παπάς σε ένα δίσκο με τα σταυρολούλουδα και τα μοιράζει στις γυναίκες. Τα λουλούδια αυτά, οι γυναίκες τα κρατούν ως φυλαχτό και όταν αρρωστήσει ένα παιδάκι βάζουν στα κάρβουνα λίγο νερό και μερικά σταυρολούλουδα και το λιβανίζουν.
Στην Πάρο, τα κεριά του Επιταφίου, τα φυλούν και όταν έχει φουρτούνα, βρέχει ή αστράφτει, τα ανάβουν να περάσει η κακοκαιρία. Ακόμα, στο εικονοστάσι, τοποθετείται και κλαδί ελιάς, που παραμένει εκεί ως αγιώτικο.
ΑΛΛΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Αγυρμός παιδιών
Στην Κορώνη, τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, τα παιδιά, κρατώντας ένα σταυρό στο χέρι, γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα πάθη του Χριστού. Τα φιλεύουν με κουλούρια, κόκκινα αυγά ή λεφτά.
Στο Καστανόφυτο Καστοριάς, τα παιδιά του χωριού, παίρνουν από την εκκλησία το χελιδόνι, (ξύλινο ομοίωμα περιστεριού) το κρατούν με ένα ξύλο ψηλά, το στολίζουν με λουλούδια και το περιφέρουν στα σπίτια. Κατά την περιφορά μαζεύουν δώρα, αυγά κόκκινα κ.α.
Περιοδεία στα ξωκλήσια
Στα Τελώνια της Λέσβου, τη Μ. Παρασκευή, οι κάτοικοι σηκώνονται τα χαράματα και γυρίζουν στα ξωκλήσια. Πρέπει να επισκεφθούν 9-13 ξωκλήσια. Ανάβουν κεριά και θυμίαμα.
Επίσκεψη στο νεκροταφείο
Αποθέτουν στεφάνια και θυμιατίζουν.
Λιτανεία του Εσταυρωμένου
Στη Ζάκυνθο, το μεσημέρι της Παρασκευής, περιφέρουν τον Εσταυρωμένο στην πόλη.
Παρασκευή νέας ζύμης
Στην Ανατολική Κρήτη, την ώρα που λέει ο παπάς, το πρώτο ευαγγέλιο, της Μ. Παρασκευής, η παπαδιά βαστά αλεύρι και νερό, κάνει προζύμι με τις ευχές του Ευαγγελίου και το προζύμι ανεβαίνει.
Read more...

Πουλάνε τα δάνειά μας στο εξωτερικό...



Ενα οργουελικό διατραπεζικό φάντασμα πλανάται πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών που έχουν υποθηκεύσει ακίνητα ως εγγύηση. Αν πάει κάτι στραβά, που αυτό τον καιρό μόνο στραβά μπορεί να πάει, ξένες εταιρείες, με έδρες σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, χτυπούν πόρτες, στέλνουν εξώδικες διαμαρτυρίες, κάνουν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, κοντολογίς, παίρνουν ακίνητα ή αυτοκίνητα, ό,τι είναι πιο προσιτό.
Ενας διεθνοποιημένος, αόρατος και πανίσχυρος εισπρακτικός ιστός που η τραπεζική αράχνη έχει απλώσει με περισσή μαεστρία.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα... τελευταία χρόνια φτιάξει τον εξής μηχανισμό, που λόγω της κρίσης έχει πάρει μπροστά για τα καλά: Με σκοπό την αναζήτηση ρευστότητας έχουν ιδρύσει άλλες θυγατρικές εταιρείες, υπό τον γενικό χαρακτηρισμό «χαρτοφυλάκια εγγυήσεων» και εταιρείες «ειδικού σκοπού» με το 51% των μετοχών να ανήκει υποχρεωτικά στη μητρική. Πωλούν σε αυτές, ουσιαστικά στον εαυτό τους, τις προβληματικές συμβάσεις δανείων πελατών τους.

Αυτές οι εταιρείες αναζητούν άλλες τράπεζες ή θεσμικούς επενδυτές που θα αγοράσουν τις συμβάσεις αυτές με σκοπό να ενισχυθεί η ρευστότητα της τράπεζας από την οποία πήρε το δάνειο αυτός που πλέον αδυνατεί να πληρώσει.

Κι έτσι, η ξένη εταιρεία, το «χαρτοφυλάκιο εγγυήσεων» δηλαδή, αποκτά το δικαίωμα να εισπράξει τις απαιτήσεις της τράπεζας. Το σκηνικό είναι γνωστό στους οικονομικούς κύκλους, αλλά όχι στους καταναλωτές που παραλαμβάνουν έγγραφα απαιτήσεων από εταιρείες με ξενικούς τίτλους και έδρες στο Λονδίνο -σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει η «Ε» στα χέρια της- ή αλλού.

Μέχρι τώρα όλα φαίνονται νόμιμα. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ναι μεν η μεταβίβαση της διεκδίκησης σε τρίτο πρόσωπο περιλαμβάνεται στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων, αλλά όταν η τράπεζα προχωρήσει στη μεταβίβαση οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τον καταναλωτή, κάτι που δεν γίνεται. Κι έτσι ο πελάτης που βρέθηκε στη δύσκολη στιγμή, ενημερώνεται ξαφνικά ότι δεν χρωστάει στην Ελλάδα αλλά στην Αγγλία...

Η μεγάλη άγνωστη παγίδα

Πρόκειται για εταιρείες που υπάγονται σε ειδικά φορολογικά καθεστώτα και νομικά συστήματα.

Μία από τις πιο σημαντικές συνέπειες της λειτουργίας αυτών των εταιρειών για τους Ελληνες δανειολήπτες είναι η εξής: Για παράδειγμα, κάποιος για δάνειο 30.000 ευρώ έχει υποθηκεύσει την ακίνητη περιουσία του και αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε δόση, ας πούμε, 600 ευρώ τον μήνα λόγω της αποδεδειγμένης μείωσης των αποδοχών του οι οποίες μειώθηκαν στα 1.200 ευρώ μηνιαίως. Τότε, βάσει εσωτερικής εγκυκλίου μιας ιδιωτικής τράπεζας, η οποία στηρίζεται σε γενικότερη οδηγία της Τραπέζης της Ελλάδος, απολαμβάνει το δικαίωμα να μην πληρώνει περισσότερα από το 40% του ετήσιου εισοδήματός του για στεγαστικά προϊόντα.

Σε περίπτωση καταναλωτικών το ποσοστό είναι μικρότερο, 30%, καθώς η έκθεση της τράπεζας σε κίνδυνο είναι μεγαλύτερη. Κάτι που ακούγεται σχετικώς δίκαιο. Στην περίπτωση, όμως, που το αίτημα διεκδικείται να ικανοποιηθεί από εταιρεία που λειτουργεί υπό το βρετανικό, φέρ' ειπείν, νομικό καθεστώς, τότε η ίδια δεν είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την οποιαδήποτε εγκύκλιο. Δηλαδή, η ξένη εταιρεία δεν θα μειώσει τις απαιτήσεις της στην περίπτωση των κουρεμένων αποδοχών του Ελληνα δανειολήπτη, όπως θα έκανε μια ελληνική.

Αυτή την περίοδο, οι εταιρείες που έχουν ιδρύσει όλες οι ελληνικές τράπεζες είναι περίπου είκοσι. Σύμφωνα με μια λίστα που έχει η «Ε» στα χέρια της όλες -στα ονόματά τους παρουσιάζονται βασικές ομοιότητες και ελάχιστες διαφοροποιήσεις- έχουν έδρα το ίδιο κτίριο αλλά και τον ίδιο όροφο στο Λονδίνο («όνομα εταιρείας», Fifth Floor 6, Broad Street Place). Πρόσφατα μια ελληνική ιδιωτική τράπεζα, που έχει ιδρύσει αρκετές από αυτές, «πούλησε» 4.500 συμβάσεις δανείων σε θυγατρικές της, κάτι που έφερε στα ταμεία της περίπου 800 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα. Εννοείται ότι οι 4.500 συμβάσεις είναι υπερπολλαπλάσιας αξίας.

Να προσέχουμε την υπογραφή μας

Στις συμβάσεις που υπογράφει ο δανειολήπτης με τις τράπεζες αναφέρεται σαφώς ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διατηρούν το δικαίωμα να εκχωρήσουν σε τρίτους την είσπραξη των απαιτήσεών τους. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι πελάτες έχουν κάθε δικαίωμα να μην υπογράψουν τον συγκεκριμένο όρο στη σύμβασή τους με την τράπεζα. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να κατορθώσει κάποιος να εντοπίσει αυτόν τον όρο μέσα στο σχοινοτενές συμβόλαιο. Ακόμα, όμως, και αν δεν κάνει κάτι τέτοιο έχει κάθε δικαίωμα να:

- προσφύγει κατά της τράπεζας η οποία, σύμφωνα με τον νόμο, είναι υποχρεωμένη να τον ενημερώσει εγγράφως για την εκχώρηση του δικαιώματος είσπραξης των απαιτήσεών της, από ποια εταιρεία και κάτω από ποιες προϋποθέσεις.

- προσφύγει κατά της ίδιας της εταιρείας που ανέλαβε την είσπραξη με το ίδιο σκεπτικό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ., 39 ΕΤΩΝ
Κρυβόμουν σα φυγάς

Ο Δημήτρης Κ., 39 ετών, είναι ένας από τους χιλιάδες καταχρεωμένους Ελληνες. Βγήκε στην αγορά τελειώνοντας τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών.

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 εργάστηκε σε ναυτιλιακή εταιρεία για περίπου δέκα χρόνια και μετά σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι πριν από δύο χρόνια οι ετήσιες αποδοχές του, μαζί με τα μπόνους, ξεπερνούσαν τα 40.000 ευρώ. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποπληρώνει ένα δάνειο αποπεράτωσης οικίας ύψους 45.000 που είχε πάρει πριν από πέντε χρόνια. Θυμάται ακόμα και το ύφος του υπαλλήλου όταν του είχε πάει τα χαρτιά του, ανάμεσά τους και το εκκαθαριστικό της Εφορίας. «Μόνο που δεν γέλασε δυνατά. Σιγά μην αρνηθούν το δάνειο σε σας, μου είπε και με διαβεβαίωσε ότι ήταν τελειωμένη ιστορία και να θεωρώ ότι το σπίτι έχει ήδη γίνει δικό μου». Πριν από έξι μήνες, τα μπόνους κόπηκαν μαχαίρι, οι υπερωριακές αμοιβές το ίδιο, οι αμοιβές για τα εκτός έδρας ταξίδια αλλά και οι έκτακτες αμοιβές για επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό εξαφανίστηκαν.

«Με δουλειά δέκα ωρών, κατά μέσο όρο, την ημέρα, κάθε μήνα ο μισθός μου ανέβαινε κατά 1.500 - 2.000 ευρώ. Ποιος ο λόγος να μην ανοιγόμουν με το δάνειο; Από τότε που κόπηκαν τα έξτρα, οι δυσκολίες είναι πολλές. Χρωστούσα ακόμα περίπου 28.000 ευρώ. Καθυστέρησα δύο δόσεις του στεγαστικού στη σειρά. Δεν μπορώ να σου περιγράψω τα τηλεφωνήματα από τις εισπρακτικές. Με κυνηγούσαν όλη μέρα, δέκα, δώδεκα τηλεφωνήματα. Κρυβόμουν σαν φυγάς. Μόλις έκλεισε και ο τρίτος απλήρωτος μήνας έλαβα ένα χαρτί, εξώδικη πρόσκληση, που το υπέγραφε μια ξένη εταιρεία με έδρα στο Λονδίνο και η οποία αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την τράπεζα που μου χορήγησε το δάνειο», θα πει ο Δημήτρης.

Επειτα από κάποιες έρευνες που έκανε, διαπίστωσε ότι η εταιρεία αυτή ήταν υπεύθυνη για τον πιθανό πλειστηριασμό του σπιτιού του σε περίπτωση που δεν προέβαινε σε τακτοποίηση των οφειλών του. «Δηλαδή δεν θα μου το έπαιρνε η τράπεζα για λογαριασμό της αλλά για κάποια άλλη εταιρεία. Να μου πεις τώρα τι σημασία έχει... αλλά να...». Ο Δημήτρης Κ. κατάφερε, ακόμα και σ' αυτή την περίοδο, να πουλήσει ένα κτήμα της πατρικής περιουσίας στη Θεσσαλία και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα. «Το μόνο που ήθελα ήταν να απαλλαγώ από τα κυνηγητά τους».

ΖΩΗ Δ., 43 ΕΤΩΝ
Μου τηλεφωνούσαν 8-10 φορές την ημέρα

Η Ζωή Δ., συμβολαιογράφος, είναι 43 ετών και μητέρα ενός παιδιού 14 ετών που μέχρι πρόπερσι φοιτούσε σε πολύ γνωστό ιδιωτικό Γυμνάσιο της ανατολικής Αττικής.

Μένει σε μία από τις λεγόμενες «καλές» περιοχές των νοτίων προαστίων. Το σπίτι της είναι αγορασμένο στο όνομά της -κατόπιν μιας σημαντικής γονικής παροχής- αλλά στο στεγαστικό δάνειο είχε μπει εγγυητής ο σύζυγός της, μεσίτης.

Πριν από οκτώ μήνες, η Ζωή χώρισε και ξεκίνησε τις διαδικασίες έκδοσης διαζυγίου. Ομως, δεν μπόρεσε ν' αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του δανείου, ύψους 212.000 ευρώ. Η τράπεζα, από την οποία είχε πάρει το δάνειο, άρχισε πριν από δύο μήνες να τηλεφωνεί στον Μάριο. Εκείνος, 52 ετών, αντιμετωπίζει το πρόβλημα που έχει ολόκληρη η αγορά ακινήτων. Ηδη έχει μετακομίσει σε φθηνότερη περιοχή του Λεκανοπεδίου με 500 ευρώ ενοίκιο. «Μου τηλεφωνούν οκτώ με δέκα φορές την ημέρα. Απαντώ στο κινητό μου και όπως καταλαβαίνεις δεν είναι ό,τι καλύτερο να σε ακούνε πελάτες σου να λες, "ναι, βεβαίως, θα τακτοποιηθεί σύντομα" και διάφορα τέτοια», λέει στην «Ε».

«Δεν έχω σχέση με την πρώην γυναίκα μου, αλλά είμαι εγγυητής στο δάνειο που είχαμε πάρει μαζί όταν ήμασταν παντρεμένοι. Η πρώην γυναίκα μου δεν μπορεί. Και τώρα κυνηγά εμένα η τράπεζα για το δάνειο ενός σπιτιού στο οποίο μπορεί να μη ζω εγώ, αλλά ζει το παιδί μου. Μου ήρθε μια εξώδικη επιστολή από μια εταιρεία που έχει έδρα την Αγγλία. Εχω βάλει τον δικηγόρο μου να ψάξει την υπόθεση, αλλά ξέρω ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι. Εφόσον χρωστάμε θα πρέπει να τακτοποιήσουμε το ζήτημα, ο τρόπος που διεκδικεί η τράπεζα είναι το θέμα», θα πει.
kkyr@enet.gr
Ζητούσαν τον ουρανό με τ' άστρα

Για χρέος 37.000 ευρώ μία από αυτές τις εταιρείες με εικονική έδρα το Λονδίνο αποπειράθηκε να διεκδικήσει τρία ακίνητα από μία εταιρεία και δύο φυσικά πρόσωπα.

Ενα εξ αυτών είναι μεζονέτα με πισίνα και ανήκει στην κόρη πολύ γνωστού επιχειρηματία. Η αντικειμενική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου στο Παλαιό Ψυχικό πλησιάζει τα 700.000 ευρώ.

Η διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων στράφηκε κατά της ίδιας ως εγγυήτριας και του πρωτοοφειλέτη, ιδρυτή εταιρείας, ο οποίος δεν είχε στην κατοχή του το οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο. Για την αποφυγή του κοινωνικού διασυρμού, η εγγυήτρια όχι μόνο αποπλήρωσε το χρέος, αλλά απέσυρε και τις τραπεζικές της καταθέσεις από τη συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία φέρεται να αντιπροσωπεύει την εταιρεία με έδρα την Αγγλία που διεκδικούσε τα ακίνητα.
enet.gr



Read more...

Παπουτσής: Όχι στις πρόωρες εκλογές, όχι στο αστυνομικό κράτος


Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα δήλωσε αντίθετος με τις πρόωρες εκλογές και διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει στο αστυνομικό κράτος.

«Ήμουν σε απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό» δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πoλίτη κ. Χρ. Παπουτσής σε συνέντευξή του στη REAL NEWS για το ζήτημα της Κερατέας και τη συμφωνία «εκεχειρίας», που έγινε.

Ο κ. Παπουτσής τονίζει πως σημασία έχει ότι οι δρόμοι είναι ανοικτοί, η ζωή και η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζονται κανονικά και πως άνοιξε παράθυρο διαλόγου ανάμεσα στους κατοίκους και τους αρμόδιους υπουργούς. Σημειώνει ότι η υπόθεση της Κερατέας δεν ήταν ποτέ αστυνομική υπόθεση και υπογραμμίζει: «αφορά μια πολιτική επιλογή για τη διαχείριση αποβλήτων , με ψηφισμένο στη Βουλή νομοθετικό πλαίσιο που αναμένει τη συνεργασία της Πολιτείας με την τοπική κοινωνία για την εφαρμογή του.

Πάντα μέσα στο πλαίσιο υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού». Επισημαίνει ακόμη ότι «δεν πιστεύω στο αστυνομικό κράτος και συμμετέχω στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου επειδή ακριβώς πιστεύω στο ίδιο αξιακό πλαίσιο με τον πρωθυπουργό και στη ζωογόνο δύναμη του διαλόγου, της συνεννόησης και των συμβιβασμών για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη».

Τονίζει πως «δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να οργανώνει και να διεξάγει τον κοινωνικό διάλογο» ενώ σημειώνει πως «δεν σκοπεύει να πέσει στην παγίδα της βίας και του αυταρχισμού».

Σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ο κ Παπουτσής τονίζει ότι είναι απαραίτητος ο δημόσιος πυλώνας στον τομέα της ενέργειας και της ύδρευσης για να εγγυάται τα συμφέροντα της κοινωνίας. «Φαντάζεσθε στον τομέα της ενέργειας ένα ιδιωτικό μονοπώλιο πόσο μεγάλη ισχύ θα είχε σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο; Προφανώς ισχυρότερη των κυβερνήσεων… Γι αυτό και επιλογή της κυβέρνησης είναι να παραμείνει ο έλεγχος στο Δημόσιο».

Ο κ Παπουτσής δηλώνει αντίθετος στις πρόωρες εκλογές γιατί όπως λέει «σημαίνουν διακοπή της προσπάθειας της χώρας για τη δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη». Σημειώνει ότι «η εκλογολογία υπονομεύει την εθνική προσπάθεια και θέτει σε αμφισβήτηση τη σταθερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Διατυπώνει ανοικτά τη διαφωνία του με τις δηλώσεις Σημίτη περί αναδιάρθρωσης, απορρίπτει τα περί κυβερνήσεων συνεργασίας και προσωπικοτήτων σημειώνοντας « κάποιοι βλέπουν φαντάσματα από το παρελθόν... Το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έναν πλούτο ικανών αποτελεσματικών στελεχών»।

newpost.gr

Read more...

Καυστικό δημοσίευμα της Xουριέτ

“Δεν αφήσαμε αρνιά στο Γιώργο” ...


http://img.protothema.gr/BFBB64C90C3600DF10146C7A3434D650.jpg
Καυστικό ή κατ΄ άλλους χλευαστικό είναι το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας “Hurriyet” που με τον τίτλο “Δεν αφήσαμε πασχαλινά αρνιά στο Γιώργο”, εννοώντας φυσικά τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρεται στην ... “επιδρομή” Τούρκων εμπόρων κρεάτων στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες και στις μαζικές αγορές αμνοεριφίων από Έλληνες κτηνοτρόφους!



Το πρωτοσέλιδο (!) ρεπορτάζ της εφημερίδας διανθίζεται από μια φωτογραφία ενός προβάτου και επικαλείται στοιχεία βάσει των οποίων Τούρκοι μεγαλέμποροι κυριολεκτικά όργωσαν τη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και αγόρασαν πάνω από 100.000 αμνοερίφια σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές (Σ.Σ: χαρακτηριστικά αναφέρουν ως μέση τιμή τα 3,70 ευρώ το κιλό).

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, να σημειώνεται έλλειψη ντόπιων αμνοεριφίων στην αγορά μας και οι τιμές να έχουν εκτιναχθεί σε ορισμένα καταστήματα και σούπερ μάρκετ έως και τα 12 ευρώ το κιλό.

Η “Hurriyet” φιλοξενεί και δηλώσεις Τούρκων χονδρεμπόρων που δηλώνουν ότι προτιμούν τα ελληνικά αμνοερίφια επειδή είναι ποιοτικά και κυρίως προέρχονται από γειτονική – άρα και με λιγότερο κόστος μεταφοράς – χώρα।
protothema.gr
Read more...

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ρωσικής ομοσπονδίας Ντιμίτρι Μετβιέντεφ είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Θέμα της συζήτησής τους ήταν οι ελληνορωσικές σχέσεις και το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν και για τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ...
δεν έλειψε η αναφορά στις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου.
Στο τέλος της συνομιλίας τους οι δυο άντρες αντάλλαξαν ευχές με την ευκαιρία των εορτών του ορθόδοξου Πάσχα, που γιορτάζεται και στις δύο χώρες.

Read more...

Φουκουσίμα: «Σφραγίστηκε» η απαγορευμένη ζώνη...



Την απαγορευμένη ζώνη γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα «σφράγισαν» οι ιαπωνικές αρχές, για να αποτρέψουν την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, που εγκατέλειψαν βιαστικά τα σπίτια τους έπειτα από τη διαρροή ραδιενέργειας.

Φοβούμενοι ότι μπορεί να... περάσουν έξι μήνες μέχρι να γυρίσουν στην περιοχή της Φουκουσίμα, χιλιάδες κάτοικοι έσπευσαν χθες στα εγκαταλελειμμένα σπίτια τους, πριν αρχίσει η απαγόρευση, για να πάρουν βιαστικά όσα προσωπικά αντικείμενα μπορέσουν.

Ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους φτάνει τις 80.000.

Η απαγόρευση εισόδου σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων δεν εφαρμόστηκε πολύ αυστηρά και τώρα οι Αρχές της χώρας αποφάσισαν να σσφραγίσουν την περιοχή.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε προϋπολογισμό ύψους 33 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, όπως αναφέρουν εγχώρια ΜΜΕ.

Η πρόταση για την παροχή των πιστώσεων είναι συμπληρωματική στον προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος (1η Απριλίου-31η Μαρτίου) και θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να συζητά το θέμα αυτό την 28η Απριλίου.

Το ποσό περιλαμβάνει προβλέψεις για δαπάνες ύψους 10 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, 3 δισ. ευρώ για την κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για την αποκατάσταση των σχολικών κτηρίων, την ενίσχυση της αντισεισμικής τους θωράκισης κ.ά.

Η κυβέρνηση του Ναότο Καν εκτιμά ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι φθάνει τα 210 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες των ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι ζημιές από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης αλλά και από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.
TANEA



Read more...

ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ


Με επίσημο πρωτόκολλο οριστικής παράδοσης-παραλαβής από τον δήμο Λαυρεωτικής και την εργολαβική κοινοπραξία, αποχώρησαν και τα τελευταία μηχανήματα από την κορυφή του Οβριόκαστρου. Σύμφωνα με τη www.lavreotiki.com, η κάμερα τους...
κατέγραψε την αποχώρηση των τελευταίων μηχανημάτων τα οποία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταφέρθηκαν με ευθύνη των εργολάβων πίσω στο εργοτάξιο της κοινοπραξίας.Ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έλεγε πριν λίγες μέρες ότι "τα μηχανήματα βρίσκονται στο βουνό και οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά με την παρουσία της αστυνομίας".
Read more...

Υποστολή της ελληνικής σημαίας στα Ιεροσόλυμα


Με πόνο ψυχής αντίκρυσαν οι Έλληνες των Ιεροσολύμων, αλλά και οι επισκέπτες στους Αγίους Τόπους την αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων χωρίς την ελληνική σημαία.

Για 2.000 χρόνια κυμάτιζε η γαλανόλευκη δίπλα σε αυτήν του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, μέσα κι έξω από αυτό, ακόμα και τις δύσκολες ώρες για τον Ελληνισμό. Λίγο πριν την 25η Μαρτίου όμως η ελληνική σημαία δεν ξανατοποθετήθηκε μετά από εντολή του Έλληνα Πατριάρχη, Θεόφιλου. Παρά τις αντιδράσεις κάποιων από τους ιεράρχες, το σχέδιο να μην υπάρχει κανένα ελληνικό διακριτικό στο Πατριαρχείο έχει αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή γεγονός που έχει πανικοβάλλει και ανησυχήσει όλους όσοι ζουν ή επισκέπτονται την περιοχή.

Πριν εξαφανιστεί η ελληνική σημαία μάλιστα από την αίθουσα του θρόνου του ελληνικού Πατριαρχείου είχε αρχίσει ήδη να διαδίδεται ότι ο Έλληνας Πατριάρχης συζητούσε έντονα να προβεί σε αυτήν την ενέργεια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Πατριαρχείου, ο Ιεροσολύμων μάλιστα είχε σημειώσει ότι προσπαθεί να μην ξεσηκώνει αντιδράσεις από επισκέπτες άλλων ορθοδόξων εκκλησιών, ούτε να δημιουργεί προκλήσεις με αποτέλεσμα να σκέφτεται σοβαρά να κατεβάσει την ελληνική σημαία από τα προσκυνήματα. Σύμφωνα με την ίδια συνέντευξη ο Θεόφιλος είχε τονίσει ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πρέπει να είναι το πατριαρχείο όλων των Ορθοδόξων και όχι μόνο των Ελλήνων, άρα η ελληνική σημαία είναι πρόκληση.

Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι γίνονται διερευνητικές συζητήσεις προς τους ηγούμενους των μοναστηριών που ανήκουν στο Πατριαρχείο και βρίσκονται έξω από τα Ιεροσόλυμα στις πιο δύσβατες περιοχές να κατεβάσουν κι εκείνοι την ελληνική σημαία για τους ίδιους λόγους. Όμως η αντίδραση των μοναχών ήταν αρνητική απέναντι σε αυτήν την πρόταση και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει μια τέτοια αλλαγή . Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ πολλοί είναι οι πατέρες που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από όλες αυτές τις αλλαγές που φοβούνται ότι στο μέλλον μπορεί και να στοιχίσει την ελληνικότητα του Πατριαρχείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών στην Αγία Γη ανήκει στους Ρώσους και ότι οι Έλληνες Πατέρες λιγοστεύουν όλο και πιο πολύ σε αντίθεση με τους άραβες Ορθόδοξους που πληθαίνουν και μάλιστα έχουν επίσημα πια παρουσία στις λειτουργίες που μέχρι πρόσφατα γινόταν από έλληνες πατέρες.

Την ίδια ώρα οι λιγοστοί Αγιοταφίτες μοναχοί και πατέρες εκπέμπουν sos για την λειψανδρία που μαστίζει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετοί πατέρες να υπηρετήσουν τα βασικά προσκυνήματα δημιουργώντας προβλήματα ακόμη και στις ακολουθίες που τελούνται στον Πανάγιο Τάφο।

newpost.gr

Read more...

Ζητούν νέο «μνημόνιο» για τα κλειστά επαγγέλματα...



Σοβαρό ενδεχόμενο νέων ανατροπών στο καθεστώς άσκησης επαγγέλματος δικηγόρων, συμβολαιογράφων, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ορκωτών λογιστών και πάνω από 350 άλλων επιτηδευματιών και εταιρειών παροχής υπηρεσιών προκαλεί η αμφισβήτηση των κοινοτικών αρχών για το νόμο που ψήφισε τον προηγούμενο Φεβρουάριο η κυβέρνηση.
Ο νόμος αποτελεί δέσμευση του Μνημονίου και πρέπει να τεθεί σε...πλήρη εφαρμογή έως τον Ιούνιο.

Αλλάζει άρδην τα επιχειρηματικά δεδομένα για πολύ σημαντικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο η παροχή υπηρεσιών (από κομμωτήρια, τεχνικά επαγγέλματα έως φοροτεχνικούς, συμβούλους και κάθε είδους επιτηδευματίες). Επιτρέπει την χωρίς περιορισμούς πρόσβαση Ελλήνων, αλλά και ξένων σε όλους τους χώρους και τη δημιουργία μεγάλων «σχημάτων» που εκτιμάται από κλαδικούς φορείς ότι θα φέρουν πρόσθετο πλήγμα στην ήδη προβληματική ελληνική αγορά που δέχεται κύμα λουκέτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον όχι μόνο αμφισβητείται από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα η δυνατότητα της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει έγκαιρα το νόμο (ψηφίστηκε μεν από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά απαιτεί τη συνέργεια σχεδόν όλων των υπουργείων), λόγω μεγάλων καθυστερήσεων που διαπιστώνονται, αλλά τίθεται και θέμα επάρκειας των δρομολογούμενων αλλαγών.

«Δεν άνοιξε»

Κοινοτικά στελέχη εκτιμούν ότι ο νόμος δεν «άνοιξε» ουσιαστικά τα 5 «κραταιά» κλειστά επαγγέλματα, απλά άλλαξε τους περιορισμούς, κάνοντάς τους πιο χαλαρούς χωρίς να δίδει τέλος στο ζήτημα. Θέτουν έτσι θέμα «συμβατότητας» με το Μνημόνιο που ορίζει ρητά την άρση ελάχιστων αμοιβών, περιθωρίων κέρδους, γεωγραφικών και άλλων περιορισμών.

Αναφέρουν στις ελληνικές αρχές ότι δεν είναι διατεθειμένη η τρόικα να δώσει και άλλη παράταση, δεδομένου ότι ήδη συμφώνησαν σε πρόσθετο περιθώριο έξι μηνών (αρχική προθεσμία ήταν ο Δεκέμβριος του 2010).

Επίσης, κριτική ασκείται και για το υπόλοιπο πακέτο των μη κατονομαζόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, που σύμφωνα με τον ίδιο νόμο πρέπει να απελευθερωθούν έως τον Ιούνιο. Τα επαγγέλματα που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 350 δεν κατονομάστηκαν ποτέ από την κυβέρνηση, παρά τα αλλεπάλληλα σχετικά αιτήματα κλαδικών φορέων και αντιπολίτευσης.

Τα κοινοτικά όργανα επανέρχονται, εκτιμώντας ότι οι διατάξεις είναι πολύ ασαφείς και προσθέτουν πως υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορούν οι επιχειρηματίες να κάνουν άμεση έναρξη τον Ιούνιο, ενώ ανέτοιμα είναι και τα ενιαία κέντρα εξυπηρέτησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το ζήτημα γίνονται συνεχείς συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργείων, σε μερικές εκ των οποίων μετείχαν και εκπρόσωποι της Ε.Ε. Κυβερνητικά στελέχη φοβούνται ότι τυχόν τροποποιήσεις θα ανοίξουν ακόμη ένα μέτωπο με ισχυρές ομάδες. Αυτό είναι και το τελευταίο, λένε, που χρειάζεται η κυβέρνηση τις... παραμονές ανακοίνωσης του νέου πακέτου εισπρακτικών μέτρων.

Ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί με υπουργική απόφαση να γίνουν τροποποιήσεις στις διατάξεις που «αίρονται» έως τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, έως τον Ιούνιο (4 μήνες από την ψήφισή του) θα πρέπει να απελευθερωθούν όλα τα επαγγέλματα, στα οποία έως τότε δεν θα έχει υπογραφεί με προεδρικό διάταγμα ειδική εξαίρεση διατήρησης «φραγμών».

Το προεδρικό διάταγμα πρέπει να συνοδεύεται από γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αναγκαιότητα διατήρησης κάποιων περιορισμών. Μπορούν να διατηρηθούν «φραγμοί» μόνο για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και δίχως να εισάγονται διακρίσεις ιθαγένειας και ανάλογα με την έδρα της επιχείρησης.

Οι 10 περιορισμοί που θα αρθούν

Αυτόματα από τον Ιούνιο καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος. Ο ενδιαφερόμενους υποχρεούται μόνο να γνωστοποιεί 3 μήνες πριν την πρόθεσή του (δηλαδή από τώρα για όσους θέλουν να ξεκινήσουν τον Ιούνιο) ώστε να γίνει προληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές. Αν κρίνει ότι έχει τα απαιτούμενα προσόντα, θα πρέπει να μπορεί να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του.

Με τον ίδιο νόμο καταργούνται οι «αδικαιολόγητοι» περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων: γεωγραφικοί, ως προς τον αριθμό των προσώπων, ελάχιστες αποστάσεις, η εξάρτηση της διοικητικής άδειας από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης», η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών, η υποχρέωση σε όποιον ασκεί ένα επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες παροχές.

Καταργούνται, επίσης, οι προβλέψεις απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης είδους αγαθών, αλλά και η επιβολή ή η απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή. *
enet.gr



Read more...

"Ραβασάκι" Κατσιφάρα σε έξι υπουργούς


Την άμεση ανάγκη να τακτοποιηθούν οι οφειλές του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα υπουγραμμίζει ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς και τον πρόεδρο του Οργανισμού, μετά μάλιστα και την πρόσφατη παρέμβασή του στη συνεδρίαση των περιφερειαρχών στην Αθήνα.

Η επιστολή του κ. Κατσιφάρα απευθύνεται: στους υπουργούς Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και υποδομών και Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα, στους υφυπουργούς Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παναγιώτη Ρήγα καθώς επίσης και στον πρόεδρο του ΟΣΚ Ηρακλή Δρούλια.

Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναφέρει ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο με την αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής οικονομικών υποχρεώσεων και χρεών που δεν βαρύνουν την ίδια και την πολιτική της, αλλά που επωμίζεται ως κληρονόμος και διάδοχος σχεδιασμών και οικονομικών απαιτήσεων προς τρίτους από τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις...

»Το πρόγραμμα αποκατάστασης της σχολικής στέγης, ενώ φαινόταν λυτρωτικό και φιλόδοξο, σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, γίνεται για την περιφέρεια εφιαλτικό, αφού ουσιαστικά ο ΟΣΚ έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Συνέπειες της ελλιπούς χρηματοδότησης είναι να παραμένουν απλήρωτοι οι εργολάβοι, να στενάζουν οι τοπικές οικονομίες, τα έργα στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας να είναι βαλτωμένα και ημιτελή, ενώ παράλληλα υπάρχει και αδυναμία ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ...

»Κατανοούμε τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας καθώς και την τιτάνια προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και οι υπουργοί για την εξυγίανση των δημοσιονομικών. Εμείς, συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Είμαστε, όμως, απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο νέος θεσμός της περιφέρειας που είναι η αξιόπιστη απάντηση στην αλλαγή της λειτουργίας του κράτους δεν πρέπει να αναλώσει την φρεσκάδα του και την ζωντάνια του με τον αγώνα μόνο για αποπληρωμή οικονομικών απαιτήσεων παρελθόντων ετών. Αντίθετα, οφείλει να αφοσιωθεί στο νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής περιφέρειας, τη μείωση της σπατάλης και στην ορθολογική διαχείριση των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων».

Τι οφείλει ο ΟΣΚ

Αθροιστικά, ο ΟΣΚ οφείλει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ποσό που φτάνει τα 16,5 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, ανά περιφερειακή ενότητα οι οφειλές κατανέμονται ως εξής:

- περιφερειακή ενότητα Αχαΐας: Από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΟΣΚ οφείλονται 9.492.000 ευρώ, από το πρόγραμμα σχολικής στέγης (επισκευές-κατασκευές) 745.000 ευρώ και από πιστώσεις ειδικών έργων 817.000 ευρώ.

- περιφερειακή ενότητα Ηλείας: 860.000 ευρώ

- περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας: 4।600.000 ευρώ.

newpost.gr

Read more...

ΝΙΜΙΤΣ τέλος για τους στρατιωτικούς...



Άλλοι πληρώνουν και άλλοι το χαίρονται. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως κάνει η κυβέρνηση με το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που αποφασίσε ότι θα μπει στο ΕΣΥ χωρίς να ρωτήσει φυσικά αυτούς που το πληρώνουν με τις εισφορές τους.

Η κυβέρνηση παίρνει το ΝΙΜΙΤΣ από τους “αιμοδότες” του στρατιωτικούς και το εντάσει με το “έτσι θέλω” και κυρίως χωρίς κανένα σχέδιο και προγραμματισμό στο... ΕΣΥ!

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις έχουν αρχίσει να προκαλούν ήδη μεγάλες αντιδράσεις στις τάξεις των αποστράτων οι οποίοι δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν θα παραμείνουν απαθείς στην αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία τους αντιμετωπίζει ως “στυμμένες λεμονόκουπες”.



Read more...

«Τρώει» την Μπιρμπίλη ο Παπακωνσταντίνου...



Πολλά λέγονται, πολλά γράφονται, το σίγουρο είναι πως έχει ξεκινήσει από χθες το «άδειασμα» της Τίνας Μπιρμπίλη από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το θέμα των αυθαιρέτων.

Σαφώς, ο υπουργός Οικονομικών δεν μιλάει από... μόνος του (υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της τρόικα!) και δείχνει σε μεγάλο ποσοστό πως ο ανασχηματισμός είναι πλέον κοντά.

Το θέμα είναι πάντως πως η υπουργός Περιβάλλοντος έχει δηλώσει πως δεν την ενδιαφέρει κάποιο άλλο υπουργείο. Ίδωμεν...
parapolitika.gr



Read more...

Στάση πληρωμών και στον ιδιωτικό τομέα ...




Οι εκτιμήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα προκαλούν πρωτοφανές για δεδομένα της Μεταπολίτευσης «σοκ».

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», μία στις...τρεις επιχειρήσεις(περισσότερες δηλαδή από 275.000) οφείλουν στους εργαζομένους τους κατά μέσο όρο 3 με 4 μηνιάτικα και έπεται ακόμη και πιο δραματική συνέχεια με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες, ελέω Μνημονίου αλλά και των νέων μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περίπου το 60% που φτάνουν στο ΣΕΠΕ μεταξύ μισθωτών και ιδιοκτητών εταιριών, κάθε μεγέθους, αφορά σε μη καταβολή δεδουλευμένων, δηλώνει ο ειδικός γραμματέας του Σώματος, Μιχάλης Χάλαρης.

Όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΕΠΕ, οι περισσότεροι εργαζόμενοι, μπροστά στον φόβο της απόλυσης τους, προβαίνουν σε καταγγελίες στο Σώμα μόνο αφότου έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών από τη στιγμή που ο εργοδότης σταματά να τους αποδίδει μέρος ή και το σύνολο του μισθού τους.

Ειδικά κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας μπροστά στον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του αυτοφώρου, η οποία προβλέπεται από τον νόμο, αρκετοί εργοδότες κατέβαλαν το Δώρο του Πάσχα αλλά εξακολούθησαν να μην αποδίδουν τους μισθούς που χρωστάνε στους εργαζόμενους τους. Αντίστοιχο φαινόμενο είχε γίνει και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
newsbeast


Read more...

Συναγερμός για Επιταφίους με …γιαουρτώματα!...



Σε κόκκινο συναγερμό η Αστυνομία το Πάσχα, καθώς οι αρμόδιοι αξιωματικοί φοβούνται επιθέσεις και γιαουρτώματα σε πολιτικούς που θα πάνε στις εκκλησίες για τον Επιτάφιο και τη Ανάσταση!

Ολόκληρο σχέδιο έχουν στήσει οι αρχές τόσο σε Αθήνα, όσο και σε μεγάλες πόλεις της επαρχίας για να ... αντιμετωπίσουν πιθανές αποδοκιμασίες και επιθέσεις πολιτών σε βάρος πολιτικών προσώπων.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει για στον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις σε σχολικές παρελάσεις τόσο την πρωτεύουσα, όσο και στην επαρχία.

Έτσι, τα κρούσματα που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα το «θερμό» επεισόδιο της Κερατέας με πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θόδωρο Πάγκαλο, έχουν θορυβήσει τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν στήσει επιχειρησιακό πλάνο σε περιοχές που έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν ή εκδηλώσεις που ενδέχεται να παραστούν πολιτικοί έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

«Έχουν δοθεί σαφείς εντολές σε συγκεκριμένα Τμήματα να οργανώσουν επιχειρησιακά πλάνα. Δεν πρέπει να υπάρξουν σκηνές ανάλογες της Κερατέας όπου διμοιρίες των ΜΑΤ φύλαγαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σε ταβέρνα που είχε πάει να φάει σουβλάκια» τονίζει μάχιμος αξιωματικός και προσθέτει «Για τον λόγο αυτό έχουν ανακληθεί ακόμη και άδειες αστυνομικών που υπηρετούν σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ή Αστυνομικά Τμήματα περιοχών που θα πραγματοποιηθούν θρησκευτικές εκδηλώσεις».

Πηγή τονίζει στο protothema.gr πως ιδιαίτερα σε Μητροπόλεις, αλλά και μεγάλες εκκλησίες τα μέτρα θα είναι διακριτικά, αλλά υπαρκτά.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι πως τελικά ελάχιστοι πολιτικοί θα παραβρεθούν σε εκδηλώσεις. Ωστόσο η Αστυνομία πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα», λέει πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προσθέτει ότι «Στην μητρόπολη Αθηνών για παράδειγμα θα υπάρχουν σε κοντινή απόσταση ακόμη και διμοιρίες των ΜΑΤ».
protothema



Read more...

Ετοιµάζουν βελούδινη αναδιάρθρωση ...



Η κουβέντα είναι «άτυπη», ωστόσο οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις για την αντιµετώπιση του προβλήµατος του ελληνικού χρέους φαίνεται να έχουν αρχίσει εδώ και µερικούς µήνες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δουλέψει εγκαίρως τα νούµερα και βλέπει ότι το δεύτερο τρίµηνο του 2012 θα µας λείψουν 25 - 30 δισ. για... κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων. Καθώς η εικόνα στην Ευρώπη δεν βελτιώνεται, µε αποτέλεσµα τα σπρεντ να µην πέφτουν για να δανειστούµε από την αγορά, και ο Ευρωπαϊκός Βορράς δεν θέλει να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από µια λύση του προβλήµατος του ελληνικού χρέους µε τρόπο «φιλικό προς την αγορά». ∆ηλαδή µε εθελοντική συµµετοχή όσων έχουν ελληνικά οµόλογα σε ένα πακέτο αλλαγής των όρων αποπληρωµής τους. Τις επαφές φαίνεται ότι κάνουν, σε πολιτικό επίπεδο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και, σε τεχνικό επίπεδο, µια ολόκληρη οµάδα, ενώ εικόνα έχει και ο Λουκάς Παπαδήµος. Ολα αυτά είναι, βεβαίως, σε γνώση του Πρωθυπουργού, καθώς αποτελεί συνείδηση στην Αθήνα ότι το να κοπεί ο γόρδιος δεσµός του χρέους συνιστά εθνική επιταγή. Τι λένε οι ξένοι; Οι Γερµανοί θα ήθελαν λύση για το ελληνικό χρέος «χθες». Οι Αµερικανοί είναι επιφυλακτικοί, φοβούµενοι τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονοµία, αλλά όχι αρνητικοί αν η προσέγγιση στο πρόβληµα γίνει σωστά. Το ∆ΝΤ παρακολουθεί την κουβέντα, αλλά είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που φέρνει τη µεγαλύτερη αντίσταση, καθώς διαβλέπει ένα πιθανό ντόµινο στις χώρες του Νότου.

Πώς θα αντιµετωπισθεί το ελληνικό χρέος; Κανείς δεν θεωρεί ως λύση ένα «κούρεµα» των οµολόγων κατά 30%, αφού, σύµφωνα µε την ανάλυση των αριθµών, δεν βοηθάει πραγµατικά την Ελλάδα, ενώ τραυµατίζει την εµπιστοσύνη των αγορών.

Προκρίνεται, αντιθέτως, ως πρακτική και βιώσιµη λύση η επιµήκυνση των οµολόγων – δηλαδή η αποπληρωµή τους σε απώτερο χρόνο. Πότε µπορούν να γίνουν όλα αυτά;

Ούτε πριν από τον Ιούνιο όταν θα οριστικοποιηθεί το πακέτο βοήθειας προς την Πορτογαλία, ούτε πριν από τον Σεπτέµβριο όταν λήγει η θητεία του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σίγουρα όµως πριν από το 2012, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι το έτος που θα πειραχτεί το κοντέρ του ελληνικού χρέους. Ολα αυτά, ενώ η Ελλάδα προσέρχεται στον στίβο της αναδιάρθρωσης µε ένα σηµαντικό νοµικό πλεονέκτηµα. Σε ποσοστό 90% τα ελληνικά οµόλογα είναι σε ευρώ και διέπονται από το Ελληνικό ∆ίκαιο. Αρα η αναδιάρθρωση θα µπορούσε να γίνει διά νόµου. Απλώς δεν µπορεί να γίνει µε το στανιό.


Από το Παρίσι στην Αθήνα µέσω Μπουένος Αϊρες Το εστιατόριο «Baccarat» βρίσκεται σε έναν ήσυχο δρόµο στο 16ο διαµέρισµα στη δυτική όχθη του Παρισιού. Είναι στον πρώτο όροφο του κτιρίου της οµώνυµης εταιρείας πολυτελών υαλικών και έχειµοδάτη πελατεία.Αν οι πολυέλαιοι είχαν αυτιά, θα άκουγαν το βράδυ εκείνο, τέλος Αυγούστου του 2010, µια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Στο τραπέζι κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου και επώνυµος Γάλλος µε θητεία στην κυβέρνηση Μιτεράν, συγγραφικό έργο, συµβουλευτικές επιδόσεις και τραπεζική προϋπηρεσία. Η κουβέντα ήτανπολύ φιλική – οι Γάλλοι είναι, άλλωστε, εντόνως φιλέλληνες. Μεταξύ τυρού και αχλαδιού – και, εν πάση περιπτώσει, πολύ µετά το Kir Royal – άγγιξεκαι το θέµα του ελληνικούχρέους. Ο Γάλλος ήτανδιακριτικός. Υπέδειξε ευγενικά στον έλληνα συνοµιλητή του ότι,σε ένα βάθοςδύο χρόνων το πολύ, τα νούµερα δεν βγαίνουν. Με την ύφεση που προκαλεί το πρόγραµµα λιτότητας του Μνηµονίου, ο κίνδυνος να περάσει το χρέος το 150%του ΑΕΠ ήτανκάτι παραπάνω από ορατός. «Η Ελλάδα», είπε µετρώντας προσεκτικά τις λέξεις του ο Γάλλος, «πρέπει να λάβει υπ’ όψιν την εµπειρία των κρίσεων χρέους της Λατινικής Αµερικής την περασµένη δεκαετία».

Το ηθικόδίδαγµα ήταν απλό. «Η Αργεντινή επέµεινεότι θα εξυπηρετήσει κανονικά το χρέος της παρότι τα νούµερα δεν έβγαιναν. Παρά την παρουσία του ∆ΝΤ, βρέθηκε το 2001 σε αδιέξοδο – οπότε χρεοκόπησε. Αντιθέτως, η Ουρουγουάη έδειξε ρεαλισµό. Μεθόδευσε λοιπόν µια εθελοντική επιµήκυνση του χρέους της, εξασφαλίζοντας τη συµφωνία των δανειστών της. Και απέφυγε τα χειρότερα». Ο Γάλλος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να κινηθεί προκαταβολικά καισίγουρα πριν η κρίση γίνει σύννεφο που σκεπάσειτον ουρανό.Κρίσιµο έτος ήταν,κατά τη γνώµητου, το 2011. Μετά, ως απελευθερωµένος γάλλος διανοούµενος, ανέπτυξε τις σχέσεις του για τον γάµο. Στην επταετία πρέπεινα λύνεται αυτόµατα και το ζευγάρι να αποφασίζει αν θέλει να συνεχίσει ή να σταµατήσει. Αναδιάρθρωση του προγαµιαίου συµφώνου δηλαδή!

Νοικοκυρια σε ΑΠΟΓΝΩΣΉ.
Αν η συζήτησηαυτή προ οκταµήνου στο Παρίσιέχει κάποια αξία, είναι γιατί φανερώνει πώς βλέπουν την Ελλάδα οι ξένες ελίτ. Οι κρίσεις χρέους – στοΜεξικό, τη Λατινική Αµερική, την Ασία ή τη Ρωσία– είναι κάτι συνηθισµένο στον κόσµο. Οπως είναι γνωστά τα διάφορα σενάρια εξέλιξής τους. Σενάρια µαύρα όπως της Αργεντινής, γκρίζα όπως της Ουρουγουάης ή κρεµ προς λευκά της Βραζιλίας που πήγε το 2003 στο ∆ΝΤ και είναι σήµεραµια από τις αναδυόµενες υπερδυνάµεις των BRICs (Brazil, Russia, India, Canada). ∆εν χρειάζεταινα µπει κανείς σε βαθιά οικονοµικάγια να καταλάβει τι θα γίνει.

Μια χώρα είναι σαν ένα νοικοκυριό. Οσο το νοικοκυριό αυξάνει τα έσοδά του, µπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά του όσο µεγάλα κι αν είναι αυτά. Αν τα έσοδα µειωθούν, οι δανειστές κοιτάνε τα νούµερα. Αν το νοικοκυριό βγάζει λιγότερα από όσα ξοδεύει κάθε µήνα, οι δανειστές χτυπούν καµπανάκι. Και αν το νοικοκυριό βγάζει πολύ πολύ λιγότερα από όσα ξοδεύει – είναι δηλαδή στο κόκκινο – τότε πάει για φούντο, αφού, αν δεν µπορείς να βγάλεις καν τον µήνα, πώς θα καλύψεις τα χρέη σου; Αυτό το νοικοκυριό είναι τώρα η Ελλάδα. Τα έσοδα, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, µειώνονται µε αποτέλεσµα το χρέος να γίνεται δυσθεώρητο. Αναπόφευκτα, πριν φθάσει η στιγµή που δεν θαείναι πια εξυπηρετήσιµο, πρέπει η Ελλάδα να µπει σε µια συνεννόηση µε τους δανειστές της και να συµφωνηθεί τι θα γίνει.

Η συνεννόηση αυτή φαίνεται πως έχει αρχίσει. Είναι βέβαια άτυπη και δεν πρόκειται ποτένα επιβεβαιωθεί επίσηµα. Τηχειρίζεται πολιτικά ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο επίπεδο των οµολόγων του. Κυρίως όµως, πέρα από την πολιτική συζήτηση, υπάρχει και η τεχνική συζήτηση, µε ολόκληρη οµάδα εµπειρογνωµόνων. Εποπτεία των επαφών έχει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήµος, που υποστηρίζει συµβουλευτικά τον Πρωθυπουργό. Είναι αυτονόητο ότι η«άτυπη κουβένταγια την αναδιάρθρωση τουελληνικού χρέους» είναι σεγνώση του Γιώργου Παπανδρέου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχειαπόλυτη επίγνωση ότι το δεύτεροτρίµηνο του2012 η χώρα θα χρειαστεί 25 µε30 δισ. γιανα καλύψει δανειακές υποχρεώσεις. Αυτά δύσκολα θα βρεθούν απότις αγορές. Κι αυτό γιατί η Ευρώπη είναι ακόµα τραυµατισµένη από την Ιρλανδία και την Πορτογαλίακαι ο µόνιµος µηχανισµός που επέβαλε η Γερµανία για µετά το 2013 – µε τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης – δεν ευνοεί την αγορά οµολόγων µε ρίσκο.

TO ρισκο. Συνυπολογίστε τα προβλήµατα στην Ελλάδα – τη διάλυση του φορολογικού µηχανισµού,αλλά και το παράλυτο κράτος που παρέδωσε η διακυβέρνηση Καραµανλή, καθώς και τις καθυστερήσεις σε θέµατα µεταρρυθµίσεωνκαι ιδιωτικοποιήσεων λόγω των πολιτικών αντιστάσεων.

Αν δεν µπορούµε να βρούµε τα 25-30 δισ. που χρειαζόµαστετην άνοιξη του 2012 στις αγορές, τότε δεν υπάρχουν πολλές λύσεις. Είτε πρέπει να µας τα δώσει η τρόικα, είτε πρέπει να αναδιαρθρώσουµε το χρέος µας. Το να µας τα δώσει η τρόικα σηµαίνει ότι, εκτόςαπό το ∆ΝΤ, πρέπει να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη οι Ευρωπαίοι.∆υνατότητα υπάρχει, µετά τις αποφάσεις του τελευταίου Συµβουλίου Κορυφής,που επέτρεψε στον ευρωπαϊκό µηχανι σµό να αγοράζει απευθείας οµόλογα από χώρες µεµνηµόνιο. Ωστόσο, το πολιτικό κλίµαστον Βορρά, τόσο στη Γερµανίαόσο και σε άλλες χώρες όπως ηΟλλανδία, είναι εντελώς απαγορευτικό.Οι προτεσταντικές κοινωνίες– είναι χαρακτηριστικό τι έγινε την περασµένη Κυριακή στην Φινλανδία– δεν θέλουν ούτε να ακούνε για τον άσωτο Νότο. Αρα δεν υπάρχει άλλη λύση από κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΞΥΡΙΣΜΑ. «∆εν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να µιλάει για “κούρεµα” του ελληνικού χρέους». Το λέει πηγή µε γνώση των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση. Πράγµατι το “κούρεµα” των ελληνικών οµολόγων κατά 30% αποφέρει όφελος µόλις 50 δισ. ευρώ σε υποχρεώσεις και2,5 δισ. ευρώσε τόκους. Κι αυτό γιατί τραυµατίζει τις ελληνικές τράπεζες – που έχουν 40 δισ. οµόλογα – και τα ασφαλιστικά ταµεία, δηµιουργώντας τρύπες που πρέπει να καλύψει πάλι το ∆ηµόσιο. Στο τέλοςτης εξίσωσης, γλιτώνουµε όλη κι όληµια µονάδα στο ΑΕΠ – δηλαδή είµαστεστα ίδια. Ολα αυτά, ενώ ηΕλλάδα καταστρέφει τη σχέση της µε τις αγορές που, έχοντας χάσει λεφτά, δεν θα ξαναβάλουνποτέ το χέριστην τσέπη να µας δανείσουν. ∆έκα χρόνια µετά το κραχ του 2001, η Αργεντινή είναι ακόµη εκτός αγορών.

Γι’ αυτό η Αθήνα λέει όχι στην αναδιάρθρωση αλλά θα έβλεπε την επιµήκυνση. Οπως εξήγησε δηµοσίως σε συνέντευξήτου ο Λουκάς Παπαδήµος, η παράτασητου χρόνου αποπληρωµής των οµολόγων δεν επηρεάζει τηναξία τους. Αυτά θα πληρωθούν στοακέραιο – και όχι «κουρεµένα» –αλλά αργότερα.Οι δανειστές δεν χάνουνλεφτά και η Ελλάδα την αξιοπιστία της. Η επιµήκυνση θα µπορούσε να έχει µεγάλο χρονικό ορίζοντα – κάτιπου έχει συζητηθεί άτυπα τον Φεβρουάριο µεταξύ γερµανικής και ελληνικής πλευράς σε κορυφαίο επίπεδο – δηµιουργώντας αίσθηµα βεβαιότητας στις αγορές για τοµέλλον της χώρας. Αλλά το βασικό είναι να δώσει τον χρόνο στη χώραγια να ορθοποδήσει,να περάσειαπό τα ελλείµµατα σταπρωτογενή πλεονάσµατα και να πάρει µπροστά πάλι η µηχανή της οικονοµίας. Θα είναι µε άλλαλόγια κάτι αντίστοιχο µε την επιµήκυνση αποπληρωµής που πέτυχε η Ελλάδα στο πρόσφατο Συµβούλιο Κορυφής για τα χρήµατα της Ε.Ε.

Φυσικά, υπάρχειµια ακόµη καλύτερη προσέγγιση.Ο χαµηλότοκος δανεισµός της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταµείο ώστε να επαναγοράσει τα οµόλογά της στη δευτερογενή αγορά – και µάλιστα «κουρεµένα» κατά 30%. Ή να τα ανταλλάξει µε τα οµόλογα που θα εξέδιδε για να δανειστεί από το Ευρωπαϊκό Ταµείο, τα οποία θα είχαν πλέον ευρωπαϊκή εγγύηση. Είναι µια λύση σαν το οµόλογο που επινόησε το 1989, ο υπουργός Οικονοµικών του πρεσβύτερου Μπους, Νίκολας Μπρέιντι, για να λύσει το πρόβληµα χρέους του Μεξικού.

Η ιδέα αυτή άρεσε πολύ στοΝταβός καιφάνηκε νακερδίζει τότε αποδοχή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αλλά το Βερολίνο αποφάσισε τελικά να οριοθετήσει στενά τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταµείου. ‘Ως το 2013, αυτό δίνει µόνο δάνεια σε δεινοπαθούσες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Μετά το 2013, το Ευρωπαϊκό Ταµείο γίνεται µόνιµο και προικοδοτείται µε 700 δισ. ευρώ, αλλά θα αγοράζει µόνο νέες εκδόσεις οµολόγων. ∆εν θα µπαίνει στη δευτερογενήαγορά όπως ήθελε η ΕΚΤ και οιχώρες της Ιβηρικής. Αυτο έκλεισε το παράθυρο για µια λύση στυλ «Brady Bonds» που θαεπέτρεπε στην Ελλάδα να µαζέψει και να µειώσει το χρέος της.

ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ 4 ΡΟΛΟΥΣ

Ο ισορροπιστής
Ο Γιώργος παπανδρέου (αριστερά) βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση µε τον λουκά παπαδήµο και το οικονοµικό επιτελείο για την προετοιµασία µιας λύσης για το ελληνικό χρέος. Φέρεται δε να έχει πεισθεί ότι η αναδιάρθωση είναι αναγκαία Ο σύµβουλος
ο λουκάς παπαδήµος (δεξιά) προκρίνει τη λύση της επιµήκυνσης του χρέους. οι ειδικοί άλλωστε συµφωνούν ότι αυτή είναι η µόνη µέθοδος αναδιάρθρωσης που δεν θα προκαλέσει περισσότερα προβλήµατα απ’ όσα θα λύσει. Στη φόρµουλα της επιµήκυνσης που υποστηρίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται ότι προσανατολίζεται και το Μαξίµου Ο τραπεζίτης
Το κυριότερο εµπόδιο στην αναδιαπραγµάτευση του ελληνικού χρέους ορθώνεται στη Φρανκφούρτη από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Γι’ αυτό εκτιµάται ότι µέχρι τον Σεπτέµβριο, οπότε λήγει η θητεία του Ζαν-Κλοντ Τρισέ (αριστερά), δεν πρόκειται να ανακοινωθεί καµία συµφωνία Ο διαπραγµατευτής
Ο υπουργός οικονοµικών Γιώργος παπακωνσταντίνου (δεξιά) χειρίζεται σε πολιτικό επίπεδο τις διαπραγµατεύσεις για την αναδιάρθωση. Τις τεχνικές πτυχές του θέµατος έχει αναλάβει οµάδα εµπειρογνωµόνων

Σκληρό πόκερ σε δύο ηπείρους

Στο όχι και τόσο µακρινόπαρελθόν έγινε ένα κλειστό δείπνο στη Φρανκφούρτη για την ελίτ της ΕΚΤ. Στο τραπέζι ο ΖανΚλοντ Τρισέ και µεγάλα ονόµατα του συµβουλίου της Τράπεζας, καθώς και διευθυντές σε θέσεις κλειδιά. Κάποια στιγµή, µια φωνή ακούστηκε να ρωτά τι θα γίνει µε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το ερώτηµα προκάλεσε έκρηξη του Τρισέ και µια οργίλη τοποθέτηση σε στυλ «ποτέ, ποτέ, ποτέ δεν θα γίνει αυτό». Για την ΕΚΤ το ναµπει χέρι στο ελληνικό χρέος είναι ανάθεµα. Πρώτα είναι το πρεστίζ της ευρωζώνης, µετά ο φόβος ενός ντόµινο σε Πορτογαλία κα Ιρλανδία. Και τέλος ο φόβος ότι οιάσωτοι Ελληνες θα νοµίσουν ότι έτσι λύνονται τα προβλήµατά τους και θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια και το Μνηµόνιο.

ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ. Στην πραγµατικότητα, ουδείς γνωρίζειποιες θα ήταν οισυνέπειεςµιας αναδιάρθρωσης. Ακόµη καισε κορυφαίο επίπεδο δεν είναι απολύτως σαφές ποιες τράπεζες διακρατούνελληνικά οµόλογα και σε τι ποσοστό. Πρόσωπο µε γνώση των αγορών επιµένει ότι «ξέρουµε πού βρίσκεται µόλις το 50% - 55% των οµολόγων µας». Είναιακόµη λιγότερο σαφές ποιεςτράπεζες είναι εκτεθειµένες στην Ελλάδα,µε την έννοια ότι είναιεκτεθειµένες σεάλλες τράπεζεςπου έχουν ελληνικό δηµόσιο χρέος ή έχουν δανείσει ελληνικές τράπεζες ή ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι το λεγόµενο ρίσκο του αντισυµβαλλόµενου. Στην περίπτωση της Lehman Brothers – που την άφησαν να χρεοκοπήσει για παραδειγµατισµό της Γουόλ Στριτ τον Σεπτέµβριο του 2008 – έφθασε το 1 τρισ., προκάλεσε τραπεζική κρίση και χρηµατιστηριακή κρίση και τελικά διεθνή οικονοµική ύφεση. Η εµπειρία αυτή δεν είναιάσχετη µε τις επιφυλάξεις της Ουάσιγκτον.

Οι Αµερικανοί έχουν κάνει µεγάλη προσπάθεια να χαρτογραφήσουν το ελληνικό χρέος και να πιθανολογήσουν τις συνέπειες αναδιάρθρωσής του. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η εντύπωση είναι ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι σε σπουδαία κατάσταση, συµπεριλαµβανοµένων των γαλλικών και των γερµανικών.Τα τεστ αντοχής τουπερασµένου Ιουλίου δεν εντόπισαν τις αδυναµίες των ιρλανδικών τραπεζών. Και οι Γερµανοί φαίνεται πως θέλουν να ραφτεί κοστούµι για τα νέα τεστ αντοχής του ερχόµενου Ιουνίου µέσα στο οποίο να χωρούν οι τράπεζές τους. Η γραµµή αυτήανάλυσης λέειότι η κρίση χρέους της Ευρώπης έχει ουσιαστικάµεταλλαχθείσε υποβόσκουσα κρίση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήµατος. Αν γίνει µια «στραβή» µε το ελληνικό χρέος, τότε το πρόβληµα των ευρωπαϊκών τραπεζών θα βγει στον αφρόκαι θα περάσει πολύ γρήγορα τον Ατλαντικό. Ο Μπαράκ Οµπάµα µπαίνει σε εκλογικό κύκλο από τοτέλος του 2011. Είναι λογικό ο Λευκός Οίκος να µη θέλει ούτε νέα εισαγόµενα προβλήµατα στη Γουόλ Στριτ ούτε εκτροχιασµό της διεθνούς οικονοµίας σε µια φάση πουη ανάκαµψη στις ΗΠΑ είναι εύθραυστη και συνδυάζεται µε ανεργία-σοκ που φθάνει το 10%.

Είναι οι Αµερικανοί εντελώς αρνητικοί σε µια προσέγγισητου προβλήµατος του ελληνικού χρέους; Οχι. Αλλά αυτό προϋποθέτει να πειστούν ότι υπάρχει µια λύση µε εθελοντική συµµετοχή επενδυτώνσε ένα πακέτο επιµήκυνσης. Ηπολιτική σηµειωτική τηςσυνάντησης Γκάιτνερ -Παπακωνσταντίνου το περασµένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον ήταν θετική.

«ΒΑΒΕΛ». Αντιθέτως, το Βερολίνο θα ήθελε διευθέτηση του ελληνικού χρέους «χθες» – ή, ενπάση περιπτώσει, εντός του 2011. Αυτό που προβληµατίζει την Αθήνα είναι η κακοφωνία γερµανικών δηλώσεων. Ο Βόλφγκανγκ Σόιµπλε µίλησε για µελέτη βιωσιµότητας τουελληνικού χρέους πουθα έχει εκπονηθεί ώς τον Ιούνιο, αφήνοντας την εντύπωση ότι πάµε σύντοµα για κάποιας µορφής αναδιάρθρωση στη συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Die Welt». Οταν µετά τα µάζεψε, ηελληνική κυβέρνηση αντελήφθηότι ίδιαγραµµή άρχισε να βγαίνει ως διαρροή από την Καγκελαρία.

Οσο κιαν φαίνεται παράξενο, η γερµανική κυβέρνηση δεν έχει ούτε εσωτερικό συντονισµό ούτε ολοκληρωµένο σχέδιο για το πρόβληµα του χρέους της Ελλάδας – αλλά και της ευρωζώνης. Ηλέξη «αναδιάρθρωση» µε την απειλή ότιοι επενδυτέςθα πάρουν µέροςτης ελληνικής χασούρας πάει κι έρχεται γιατί θεωρείται χάδι στα αυτιά του γερµανού φορολογουµένου. Το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι και η σταδιακή προσέγγιση τηςΑνγκελα Μέρκελστα προβλήµατα χρέους της ευρωζώνης δίνουν την αίσθηση ενός µπρος - πίσω, ενώ αναστατώνουν τις αγορές και κάνουν πύραυλο τα ελληνικά spreads που πέρασαν πάλι τις χίλιες µονάδες. Παράγονταςτων αγορών θεωρεί ότι στο θέµα του ελληνικού χρέους «το τζίνι έχει βγει από το µπουκάλι» και αναµένει µεγάλη αναστάτωση τις επόµενες εβδοµάδες. Παρόλα αυτά, Αθήνα και Βερολίνο είναι, στο θέµα του χρέους, στην ίδια κατά βάθος γραµµή. Παρά την κακοφωνία δηλώσεων, υπάρχει συναντίληψη ότι το πρόβληµα πρέπει να αντιµετωπισθεί –φέτος. Ηπια όµως, χωρίς«κουρέµατα»και καταναγκασµούς.

Πότε φέτος όµως; Οχι πριν από τον Ιούνιο, όταν οριστικοποιείταιτο πακέτο βοήθειας προς την Πορτογαλία που έχει εκλογές. Ούτε πριν από τον Σεπτέµβριο, όταν λήγειη θητεία του Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Στον ορίζοντα αυτό, εγγράφεται καιη συµµετοχή τωνΓάλλων στηνάτυπη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Φαίνεται ότι µια σηµαντική τριγωνική συνάντηση Ελλήνων - Γερµανών - Γάλλων, γιανα αναζητηθούν λύσεις σε τεχνικό επίπεδο, έγινε στιςαρχές Μαρτίου. Παρόλα αυτά,στο Παρίσιδεν σκέπτονται µεγαλοφώνως όπως στο Βερολίνο, ενώ η γαλλίδα υπουργός Οικονοµικών Κριστίν Λαγκάρντ αποκλείει κάθε τρεις και λίγο δηµοσίως την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο ελληνικός «άσος» και η όρεξη του Σόρος

ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ που αποµένει µέχρι τον Σεπτέµβριο, οπότε λήγει η θητεία Τρισέ, εκτιµάται ότι επαρκεί ως χρόνος προετοιµασίας ενός εγχειρήµατος που είναι πολύ πιο δύσκολο από µια υποτίµηση. Μια αναδιάρθρωση είναι κατά βάση νοµική υπόθεση. Αυτός που έχει απαίτηση – δηλαδή οµόλογο – κατά της Ελλάδας πρέπει να συµφωνήσει σε αλλαγή όρων. Τίποτε δεν τον υποχρεώνει να το κάνει. Υπάρχουν ακόµη οµάδες επενδυτών που διακρατούν χρέος Αργεντινής και αρνούνται τους όρους που προτείνει το Μπουένος Αϊρες.

Προτιµούν τη δικαστική οδό. Ο λεγόµενος freerider – ελληνιστί, ο µοναχικός καβαλάρης – µπορεί να τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε προσπάθεια αναδιάρθρωσης.

ΤΟ ΟΠΛΟ. Εκεί όµως η Ελλάδα έχει ένα σηµαντικό νοµικό πλεονέκτηµα. Το ελληνικό χρέος είναι στην πλειονότητά του – στο 90% – σε ευρώ και διέπεται από το Ελληνικό ∆ίκαιο. Αυτό σηµαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση µπορεί να αλλάξει τους όρους αποπληρωµής του µε έναν απλό νόµο. Από τεχνική, αλλά και διαπραγµατευτική άποψη αυτό διευκολύνει την κατάσταση. Η Αθήνα δεν έχει, όπως, ας πούµε, η Αργεντινή, να αντιµετωπίσει απαιτήσεις σε διάφορα νοµίσµατα ή δοµηµένες σε διαφορετικούς τύπους χρεογράφων µε δικαιοδοσία ξένων δικαστηρίων.

Αυτό, βεβαίως, δεν σηµαίνει ότι η Ελλάδα µπορεί να επιβάλει µονοµερώς λύσεις. Οι αγορές θα µας τιµωρήσουν, καθώς δεν θα µας ξαναδανείσουν. Εξ ου και η έµφαση σε εθελοντικού χαρακτήρα «φιλικές προς την αγορά» λύσεις και όχι, όπως λέγεται, «Αλκαπονιές». Είναι ένας κίνδυνος στον οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και οι Αµερικανοί. Αντίστοιχα, έχει σηµασία ο χειρισµός του ελληνικού χρέους να µη θεωρηθεί «credit event» – αδυναµία πληρωµής – από τις αγορές, γιατί τότε όλοι όσοι έχουν παίξει παράγωγα – τα λεγόµενα CDS – θα ζητήσουν τα λεφτά τους. Και πάλι δεν είναι σαφές ποιες τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες είναι φορτωµένες µε τέτοια CDS, αν θα έχουν να πληρώσουν και αν θα χρειαστεί να τις ξελασπώσουν πάλι οι κυβερνήσεις. Την ίδια ώρα, η περίπλοκη νοµική και τεχνική φύση του εγχειρήµατος της αναδιάρθρωσης φαίνεται να έχει προκαλέσει µεγάλη κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ. Το υπουργείο Οικονοµικών παρακολουθεί την πλειοδοσία δηλώσεων για το θέµα. Θεωρείται ότι οι τοποθετήσεις αυτές δεν βοηθούν χειρισµούς που πρέπει να γίνουν άτυπα και αθόρυβα µε το Βερολίνο, το Παρίσι, την ΕΚΤ και τους άλλους θεσµικούς παίκτες όπως η Κοµισιόν.

Επίσης η επιβεβαίωση από κυβερνητικά στόµατα της ανάγκης για αναδιάρθρωση δεν βοηθά καθόλου στη φάση που πρέπει αυτή να διαψεύδεται αρµοδίως. Με άλλα λόγια, άλλοι στην κυβέρνηση µιλούν για αναδιάρθρωση και άλλοι είναι αυτοί που συζητούν ατύπως λύσεις για λογαριασµό της χώρας.

ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονοµικών έχει καταφέρει να κρατήσει σε απόσταση όλες τις µεγάλες ξένες τράπεζες που θέλουν να µπουν στο παιχνίδι της αναδιάρθρωσης, αφού τα «γυρίσµατα» οµολόγων έχουν προµήθειες και είναι ένας καλός τρόπος να βγουν λεφτά. Ούτως ή άλλως όµως, η παρέλαση τραπεζιτών και διεθνών παικτών των αγορών από την Αθήνα συνεχίζεται. Κορυφαίο παράδειγµα ο Τζορτζ Σόρος – άποψη όµως για την Ελλάδα έχει και ο «σοφός της Οµαχα» Γουόρεν Μπάφετ. Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος ξέρουν πως το ελληνικό χρέος είναι τους επόµενους έξι µε οκτώ µήνες «όλα τα λεφτά».


ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Ο «εξωστρεφής»
Ο γερµανός υπουργός Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε (δεξιά στην απέναντι σελίδα)

παλινωδεί δηµοσίως για το ελληνικό χρέος. Η αναδιάρθρωση ηχεί ωραία στα αυτιά των Γερµανών ψηφοφόρων και το Βερολίνο δυσκολεύεται να κρυφτεί Η σιωπηλή
Το Παρίσι βοηθάει µυστικά - όπως αρµόζει στην υψηλής δυσκολίας επιχείρηση της αναδιάρθρωσης.

Η σιωπή της Κριστίν Λαγκάρντ (αριστερά στην απέναντι σελίδα) δεν κρύβει αδράνεια Ο ιέραξ
Τι ζητούσε ο Σόρος (δεξιά πάνω) στην Αθήνα; Οι έµπειροι παίκτες των αγορών ξέρουν ότι για τους επόµενους έξι έως οκτώ µήνες το ελληνικό χρέος «είναι όλα τα λεφτά» Ο ανήσυχος
Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει ότι το µαύρο σενάριο, κατά το οποίο η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους µπορεί να «µολύνει» και τις τράπεζες, θα µπορούσε να κλονίσει την αµερικανική ανάκαµψη. Αυτοί οι φόβοι εξηγούν και την ενεργό εµπλοκή του υπουργού Οικονοµικών Τίµοθι Γκάιτνερ (δεξιά κάτω)
ΤΑΝΕΑ



Read more...

Ενοχλημένος ο Καραμανλής στέλνει μήνυμα: "Η απογραφή ήταν κεντρική πολιτική απόφαση"


«Η απογραφή το 2004 ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, δεν ήταν μια απόφαση την οποία έλαβε μόνος του ο Γιώργος Αλογοσκούφης» διαμηνύει ο Κώστας Καραμανλής μέσω στενών συνεργατών του.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν καθημερινοί συνομιλητές του πρώην Πρωθυπουργού ο κ. Καραμανλής έχει δυσαρεστηθεί από την δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, αφού θεωρεί ότι αιχμές αφορούν τον ίδιο και όπως εκτιμάται έχουν στόχο την περιθωριοποίηση του αλλά και την πλήρη απαξίωση της πενταετούς διακυβέρνησης από την ΝΔ.

Από κορυφαίο πρώην Υπουργό σημειώνεται ότι « η απογραφή έγινε μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού ήδη είχαν αποσταλεί δυο επιστολές στην ελληνική κυβέρνηση-επι Σημίτη- ζητώντας την απογραφή και την δημοσιοποίηση των πραγματικών οικονομικών στοιχείων.

«Αυτό που έκανε η Κυβέρνηση Καραμανλή με την απογραφή ήταν να πει την αλήθεια για την οικονομία στον ελληνικό λαό αλλά και να αποκαταστήσει το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Και το έκανε με συνέπεια. Εν πολλοίς επρόκειτο για κεντρική κυβερνητική απόφαση άλλωστε γι’ αυτό το ζήτημα ο κ. Καραμανλής είχε δεσμευτεί απέναντι στο ελληνικό λαό από την προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2004» επισημαίνει στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή. Ο ίδιος πολιτικός παράγοντας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από πλευράς Προκόπη Παυλόπουλου σημείωσε ότι «ο καθένας προκειμένου να γίνεται αρεστός σε διάφορα περιβάλλοντα μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εκφράζει τον κ. Καραμανλή. Φυσικά ο πρώην Υπουργός επικοινώνησε με τον κ. Καραμανλή και τον ενημέρωσε σχετικά. Ο πρώην Πρωθυπουργός έχει δυσαρεστηθεί σφόδρα από την συγκεκριμένη εξέλιξη».

Ο κ। Παυλόπουλος μιλώντας στο newpost. gr επεσήμανε ότι μίλησε με τον κ. Καραμανλή ο οποίος του είπε: «Ως εδώ. Να μην τροφοδοτηθεί η εσωστρέφεια δεν πρέπει να ρίξουμε νερό στον μύλο των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων». Όπως ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε επικοινώνησε με τον κ. Μιχελάκη και το θέμα θεωρείται λήξαν.

.newpost.gr/

Read more...

"Δώρo" 18 εκατ. ευρώ στη ΓΕΝΟΠ από τον Δημήτρη Σιούφα


Το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή δεν ανάβει φωτίες μόνο στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ οι οποίοι πρέπει να δικαιολογήσουν που πήγαν τα 32 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν από τη ΔΕΗ την τελευταία δεκαετία, αλλά και σε ορισμένους υπουργούς οι οποίοι υποτίθεται ότι εξελέγησαν το 2004 για να σταματήσουν τις σπατάλες του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα λοιπόν με το πόρισμα κατά την τριετία Σιούφα 2004-2007 στο Υπουργείο Ανάπτυξης η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έλαβε 12.500.000 ευρώ ποσό πολλαπλάσια αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως ο κ. Σιούφας έκανε και ένα έξτρα δωράκι στους πράσινους συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Το 2004 αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες έκανε εισήγηση στο ΔΣ της ΔΕΗ , η οποία φυσικά έγινε αποδεκτή, να δωθούν στη ΓΕΝΟΠ 5.000.000 ευρώ για κοινωνικό τουρισμό ως δώρο για τη συνεισφορά της στους Ολυμπιακούς αγώνες!!!

Όμως και το 2005 έκανε εισήγηση στο ΔΣ της ΔΕΗ, που πάλι έγινε δεκτή, να δωθούν εξτρά πέρα από την ετήσια επιχορήγηση άλλες 850.000 ευρώ τμηματικά μέσα στο χρόνο.

Συνολικά λοιπόν κατά τα έτη 2004 2007 επί υπουργείας Σιούφα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πήρε 18.350.000 ευρώ!!!

newpost.gr

Read more...

Ελάτε να δηλώσετε αν είστε …ζωντανοί!

Απογραφή στον ΟΑΕΕ, αλλιώς …δεν έχει σύνταξη


http://img.protothema.gr/320F56C48E80BF2661F6F102DA268E76.jpg
Με τη διαδικασίας της απογραφής, της εκκαθάρισης μητρώων και της διασταύρωσης στοιχείων το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να "νοικοκυρέψει" τα ασφαλιστικά ταμεία και να περιορίσει την καταβολή συντάξεων σε "πεθαμένους" και ανύπαρκτους δικαιούχους .

Ο αναπληρωτής υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης για να πιέσει τους συνταξιούχους να ..περάσουν για απογραφή έδωσε εντολή να αναστέλλεται η καταβολή της συνταξή τους όταν εκπνεύσει η προθεσμία απογραφής.

Έτσι, χωρίς σύνταξη θα μείνουν από 1η Μαϊου όλοι οι συνταξιούχοι και δικαιούχοι επιδομάτων που δεν πήγαν να απογραφούν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Έως σήμερα δεν εμφανίστηκαν να απογραφούν 4000 άτομα από τις 330.000 συνταξιούχους.

Από αυτούς οι 130 εμφανίζονται να είναι πάνω από 100 και οι 180 πάνω από 90 ετών.

Από την εκκαθάριση μητρώων που έγινε στο ΙΚΑ βρέθηκαν 244 περιπτώσεις πεθαμένων οι οποίες εστάλησαν στον εισαγγελέας καθώς τρίτα πρόσωπα συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις

Η αναστολή της καταβολής συντάξεων και επιδομάτων θα ισχύσει και στον ΟΓΑ για όσους δικαιούχους δεν απογραφούν έως την 1η Ιουνίου που λήγει η προθεσμία.

Βαθιά πληγή για τον ΟΓΑ παραμένουν και οι συντάξεις αναπηρίας οι οποίες ξεπερνούν το 20% την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 8-11% . Τον επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων θα αναλάβει στο εξής ο ενιαίος φορέας αναπηρίας ενώ θα αντικατασταθούν και οι υγειονομικές επιτροπές .

Περικοπές
Σε εξέλιξη βρίσκονται και αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων βάσει των επιταγών της τρόικας που θα οδηγήσουν σε μείωση των επικουρικών συντάξεων . Τα πρώτα ταμεία επικούρισης που θα βρεθούν στο σημείο μηδέν είναι τα ταμεία επικούρισης και πρόνοιας των ΔΕΚΟ και των τραπεζών (της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ . των ιδιωτικών υπαλλήλων , της εθνικής , της Εμπορικής της πρώην ΕΤΒΑ και της Γενικής τράπεζας) που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο ΤΑΥΤΕΚΩ .

Ειδικότερα τον Ιούνιο τελειώνουν τα χρήματα για τον κλάδο του ΗΣΑΠ που ήδη ρευστοποίησε κρατικό ομόλογο πριν τη λήξη του για να καλύψει παροχές υγείας , με 4 μήνες καθυστέρηση παίρνουν το εφάπαξ οι υπάλληλοι της ΔΕΗ ενώ μετά τον Οκτώβριο θα διακοπεί η καταβολή επικουρικών στους 3.700 συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ έως ότου βρεθεί λύση μέσω της συγχώνευσης του προβληματικού ταμείου στο ΙΚΑ.

Η μελέτη στο επικουρικό του ΙΚΑ έχει ολοκληρωθεί ενώ συνεχίζεται η μελέτη για το Μετοχικό ταμείο Πολιτικών υπαλλήλων που δε δίνει πια δώρο στους συνταξιούχους .. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας ήταν κατηγορηματικοί ότι έως 31 Οκτωβρίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2012 πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος .

Τι σημαίνει αυτό; ότι οι συντάξεις πολλών ταμείων που στενάζουν από τα ελλείμματα θα μειωθούν σταδιακά κατά μέσο όροι 5 έως 10% ενώ σε κάποιες λίγες περιπτώσεις οι περικοπές θα ξεπεράσουν το 30%.

Πάντως σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του υπουργείου , δε θα χρειαστεί να συρρικνωθούν οι επικουρικές των συνταξιούχων του ΙΚΑ (28%) και των δημοσίων υπαλλήλων που είναι ήδη μικρές ( 20% - 28%) .

Από τις περικοπές δε θα γλιτώσουν ούτε τα εύρωστα επικουρικά , όπως το ΤΑΥΦΕ των φαρμακοϋπαλλήλων και των ναυτικών πρακτόρων τα οποία έδιναν επικουρική σύνταξη 1200 ευρώ , την ώρα που τα περισσότερα επικουρικά ζήτημα ήταν αν κατάφερναν να δίνουν 300 ευρώ .

Read more...

«Έρευνες για κοιτάσματα εντός της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ σχεδιάζει η Άγκυρα»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου

Σχέδια εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων σε περιοχές εντός της ελληνικής και κυπριακής προωθεί η Άγκυρα, αναφέρει ο Φιλελεύθερος
Σχέδια εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων σε περιοχές εντός της ελληνικής και κυπριακής προωθεί η Άγκυρα, αναφέρει ο Φιλελεύθερος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η Τουρκία «δοκιμάζει» τις αντοχές της Κύπρου και της Ελλάδας καθώς και τις διεθνείς αντιδράσεις, προωθώντας σχέδια εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων σε περιοχές εντός της ελληνικής και κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

Η εφημερίδα, χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφόρησής της, επισημαίνει ότι η Τουρκία αλλάζει τους χάρτες των θαλασσίων «οικοπέδων» ανάλογα με τις πιέσεις ή αντιδράσεις που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία ζήτησε την εκδήλωση διεθνούς ενδιαφέροντος για 11 «οικόπεδα» στον κόλπο της Αττάλειας, που εκτείνονται μέχρι και το δυτικό άκρο της Κύπρου.

Παράλληλα, αναφέρει ότι κήρυξε διαδοχικά προσφορές ενδιαφέροντος για δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμολογικές έρευνες και επαναξιολόγηση ερευνών που έγιναν στο παρελθόν.

Στόχος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι ο έρευνες να γίνουν το καλοκαίρι.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, λόγω πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία άλλαξε το χάρτη των οικοπέδων που είχε δημοσιεύσει το 2008 με άλλο το 2009, αφαιρώντας «οικόπεδα» που διεκδικεί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Όμως διατήρησε ένα δυτικά της Πάφου, για το οποίο ζήτησε την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Επίσης -σύμφωνα πάντα με τον Φιλελεύθερο- διατηρεί στους χάρτες της ένα ακόμα «οικόπεδο» νοτιοδυτικά της Πάφου, που περιλαμβάνει μέρος των «οικοπέδων» 6 και 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο όμως δεν περιέλαβε σ' αυτά για τα οποία ζήτησε την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας 2010 προβλέπει την υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), το οποίο η Τουρκία αρνείται ή κωλυσιεργεί να πράξει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

"Ηλεκτροσόκ" 5.000 - 15.000 ευρώ για 200.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Αν το πληρώσεις, μπορείς να το σώσεις…


http://img.protothema.gr/BD85220651B7DFEF60F99DEC18894743.jpg
Να πληρώσουν αναδρομικά τα πολεοδομικά πρόστιμα μιας επταετίας ή… να κατεδαφίσουν οι ίδιοι το σπίτι που έκτισαν παράνομα μεταξύ του 1983 έως το 2003, ετοιμάζεται να καλέσει η κυβέρνηση εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Ταυτόχρονα σχεδιάζει επιδρομή και στα "τελευταίας γενεάς" αυθαίρετα, τα οποία απειλούνται με πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το καθένα. Για να "χρυσώσει το χάπι" όμως, αναζητεί και νομική φόρμουλα "τακτοποίησης" -σε βάθος εικοσαετίας ενδεχομένως και πλέον- των αυθαιρέτων οικοδομών, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα θελήσουν να υπαχθούν, με το αζημίωτο, στη σχετική "ρύθμιση".

Στη μάχη εξεύρεσης πόρων και μείωσης των κρατικών ελλειμμάτων, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα παρουσιάσει "κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης" οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από το 2011 ως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011.

Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από την ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους (800 εκατ. ευρώ το χρόνο). Σε κάθε περίπτωση –όπως προβλέπει και ο νόμος 3212/2003- τα έσοδα προορίζονται για περιβαλλοντικές κλπ δράσεις (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων - ΕΤΕΡΠΣ).

"Ενοίκιο" για το σπίτι τους
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει καταρχήν να εισπράξει τα πρόστιμα "ανέγερσης και διατήρησης", τα οποία δεν κατέβαλαν ποτέ ως τώρα οι περίπου 170.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που "αυτοκαταγγέλθηκαν" για να πάρουν ρεύμα από τη ΔΕΗ το 2004, με βάση το "νόμο Βάσως" (Παπανδρέου).

Από τότε οι τοπικές υπηρεσίες πολεοδομίας διατηρούν φάκελο του ακινήτου, όπου περιλαμβάνονται φωτογραφίες και κάτοψη του ακινήτου. Ορισμένοι δήμοι και νομαρχίες της χώρας, εφαρμόζοντας το νόμο, απέστειλαν από το 2005 ήδη στις αρμόδιες ΔΟΥ τα στοιχεία του φακέλου που πιστοποιούν την παράβαση, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες σε ορισμένες περιοχές (πχ Χαλκιδική) να κληθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα.

Για τα αυθαίρετα αυτά, τα πρόστιμα ανέγερσης επιβάλλονται εφάπαξ και υπολογίζονται με "ταρίφα" τα 58 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κτίσματος που, αν εξοφληθούν εφάπαξ, μειώνονται στο ένα τρίτο. Αντίστοιχα τα πρόστιμα διατήρησης καταβάλλονται κάθε χρόνο και αντιστοιχούν στο 50% του προστίμου ανέγερσης.

Έτσι, για παράδειγμα, για ένα αυθαίρετο 100 τμ που ηλεκτροδοτήθηκε το 2004, το πρόστιμο ανέγερσης είναι 5800 ευρώ. Για κάθε χρόνο μετά μέχρι και το 2011, το πρόστιμο διατήρησης υπολογίζεται σε 2900Χ8= 23.200. Συνολικά δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε να καταβάλει σήμερα 29.000 ευρώ σε μηνιαίες δόσεις -ή 9.666 ευρώ αν επέλεγε να εξοφλήσει εφάπαξ.

Το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, αναμένεται να προβλέπει τμηματική καταβολή σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, από το 2011 έως το 2013, των προβλεπομένων προστίμων στην τιμή "μετρητοίς". Με άλλα λόγια, στο προηγούμενο παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώνει για τέσσερα χρόνια ποσό περίπου 2500 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται και κάποια περαιτέρω έκπτωση επί των προστίμων.

Στην κατηγορία αυτή θα υπαχθούν και άλλοι περίπου 40.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που διαχρονικά πήραν "κατά παρέκκλιση" ρεύμα από τη ΔΕΗ, για λόγους υγείας.

Ως "αντάλλαγμα" για το χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν σήμερα, θα μπορούν να απαλλαχθούν από το ετήσιο "ενοίκιο" των 2.900 ευρώ, για την περίοδο μετά το 2013 που θα εκτείνεται η ρύθμιση (πχ ως το 2033).

"Στα μαλακά" 25.000 αυθαίρετοι νέας γενεάς;
Για τα αυθαίρετα που κτίστηκαν μετά το 2004 ή ο ιδιοκτήτης τους δεν μπορεί να αποδείξει πως κτίστηκαν πριν τις 31.12.2003 (επικαλούμενος στοιχεία όπως μηνύσεις και δικαστικές αποφάσεις, ένσημα ΙΚΑ κλπ) τα πρόστιμα ανέγερσης είναι κυριολεκτικά "δρακόντεια" και υπολογίζονται με βάση την "συμβατική αξία" του ακινήτου (πχ 80.000 ή 200.000 ευρώ), όσο δηλαδή και το κόστος κατασκευής τους. Αν το ακίνητο βρίσκεται σε δασική έκταση ή αιγιαλό, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Αντίστοιχα τα πρόστιμα διατήρησης ανέρχονται στο 50% ετησίως αλλά η έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση δεν ξεπερνά το 10%!

Υπολογίζεται πως την τελευταία εξαετία, περισσότεροι από 25.000 έχουν κτίσει παράνομα "όπως οι άλλοι" (κατά την προτροπή και των τοπικών εργολάβων αυθαιρέτων κατοικιών), αδιαφορώντας ή αγνοώντας τα τεράστια πρόστιμα.

Για όλους αυτούς, αλλά και για άλλους 1,1 εκατ. "αυθαίρετους" που δεν έσπευσαν το 2004 να κάνουν χρήση του "Νόμου Βάσως", οι λύσεις που εξετάζονται είναι δύο: είτε να λάβουν ρεύμα και να πληρώσουν τα "χαμηλά" πρόστιμα που προβλέπονται και για τους προ του 2004, είτε να τους ζητηθεί να πληρώσουν τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλει ο νόμος.

Οι απόψεις προς το παρόν διίστανται καθώς, επί της ουσίας, αν πέσουν "στα μαλακά" όσοι αυθαιρέτησαν μετά το 2004, καταρρακώνεται το πνεύμα και το κύρος του Νόμου. Όπως χαρακτηριστικά ελέχθη πάντως στο υπουργείο Οικονομικών "ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ας το γκρεμίσουν οι ίδιοι, αν δεν θέλουν να το πληρώνουν".

Επικαλούνταν μάλιστα την παρουσία του πρωθυπουργού στην κατεδάφιση νυχτερινών κέντρων στην παραλία του Ελληνικού -την οποία όμως αντιθέτως άλλοι ερμήνευαν ως ένδειξη πως για την κυβέρνηση "η λύση της κατεδάφισης μπορεί να αφορά επιχειρήσεις αλλά όχι νοικοκυριά που καλούνται να εισφέρουν από το υστέρημά τους".

Read more...

Στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης μια «φιλική» αναδιάρθρωση

Παρά τις διαψεύσεις

Αθήνα
Συζητήσεις για μία «φιλική προς την αγορά» αναδιάρθρωση, που προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, φαίνεται πως έχουν αρχίσει στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η κουβέντα είναι «άτυπη», ωστόσο οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις για την αντιµετώπιση του προβλήµατος του ελληνικού χρέους φαίνεται να έχουν αρχίσει εδώ και µερικούς µήνες, καθώς η ελληνική κυβέρνηση βλέπει ότι το δεύτερο τρίµηνο του 2012 θα µας λείψουν 25 - 30 δισ. για κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων.

Καθώς η εικόνα στην Ευρώπη δεν βελτιώνεται, µε αποτέλεσµα τα σπρεντ να µην πέφτουν για να δανειστούµε από την αγορά, και ο Ευρωπαϊκός Βορράς δεν θέλει να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από µια λύση του προβλήµατος του ελληνικού χρέους µε τρόπο «φιλικό προς την αγορά». ∆ηλαδή µε εθελοντική συµµετοχή όσων έχουν ελληνικά οµόλογα σε ένα πακέτο αλλαγής των όρων αποπληρωµής τους.

Τις επαφές φαίνεται ότι κάνουν, σε πολιτικό επίπεδο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και, σε τεχνικό επίπεδο, µια ολόκληρη οµάδα, ενώ εικόνα έχει και ο Λουκάς Παπαδήµος. Όλα αυτά είναι, βεβαίως, σε γνώση του πρωθυπουργού, καθώς αποτελεί συνείδηση στην Αθήνα ότι το να κοπεί ο γόρδιος δεσµός του χρέους συνιστά εθνική επιταγή.

Όσον αφορά στη στάση που τηρούν οι ξένοι, οι Γερµανοί θα ήθελαν λύση για το ελληνικό χρέος «χθες», ενώ οι Αµερικανοί είναι επιφυλακτικοί, φοβούµενοι τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονοµία, αλλά όχι αρνητικοί αν η προσέγγιση στο πρόβληµα γίνει σωστά. Το ∆ΝΤ παρακολουθεί την κουβέντα, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρνει τη µεγαλύτερη αντίσταση, καθώς διαβλέπει ένα πιθανό ντόµινο στις χώρες του Νότου.

Πώς θα αντιµετωπισθεί το ελληνικό χρέος; Κανείς δεν θεωρεί ως λύση ένα «κούρεµα» των οµολόγων κατά 30%, αφού, σύµφωνα µε την ανάλυση των αριθµών, δεν βοηθάει πραγµατικά την Ελλάδα, ενώ τραυµατίζει την εµπιστοσύνη των αγορών.

Προκρίνεται, αντιθέτως, ως πρακτική και βιώσιµη λύση η επιµήκυνση των οµολόγων, δηλαδή η αποπληρωµή τους σε απώτερο χρόνο.

Ως προς το πότε μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο, εκτιμάται ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε πριν τον Ιούνιο, όταν θα οριστικοποιηθεί το πακέτο βοήθειας προς την Πορτογαλία, ούτε πριν από τον Σεπτέµβριο όταν λήγει η θητεία του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σίγουρα όµως πριν από το 2012, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι το έτος που θα πειραχτεί το κοντέρ του ελληνικού χρέους. Όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα προσέρχεται στον στίβο της αναδιάρθρωσης µε ένα σηµαντικό νοµικό πλεονέκτηµα. Σε ποσοστό 90% τα ελληνικά οµόλογα είναι σε ευρώ και διέπονται από το Ελληνικό ∆ίκαιο. Άρα η αναδιάρθρωση θα µπορούσε να γίνει διά νόµου. Απλώς δεν µπορεί να γίνει µε το στανιό.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...