Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ο ανακριτής «εξοπλίζει» και για Σπηλιωτόπουλο...


 
Διευρύνεται η «βεντάλια» της ποινικής έρευνας για τα γερμανικά υποβρύχια και το οπλικό σύστημα Asrad, που, όπως φαίνεται, θα αγγίξει και περιόδους κυβέρνησης Ν.Δ. 
Η ομολογία του κατηγορουμένου Παν. Ευσταθίου ότι ...
δίνονταν χρήματα (σ.σ.: bonus τα χαρακτήρισε) και μετά το 2005 «κέντρισε» το ενδιαφέρον του ανακριτή Μαλλή, ο οποίος ρώτησε ακόμη και για την υπουργία του Σπ. Σπηλιωτόπουλου (Μάρτιος 2004 - Φεβρουάριος 2006).
Στην προφορική απολογία του για τα γερμανικά υποβρύχια και το οπλικό σύστημα Asrad ο Παναγώτης Ευσταθίου μιλάει για «bonus» και μετά το 2005, προκαλώντας έτσι το ενδιαφέρον του ανακριτή για την περίοδο υπουργίας στο Αμυνας (Μάρτιος 2004 - Φεβρουάριος 2006) του Σπ. Σπηλιωτόπουλου (φωτ. ΑΠΕ)    
Στην προφορική απολογία του, ο Π. Ευσταθίου, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS στην Ελλάδα, αν και δηλώνει άγνοια για το αν μίζες κατέληξαν σε χέρια πολιτικών προσώπων, υποστήριξε ότι από το 2005 και μετά έδωσε σε πληρωμές 5.185.033 ευρώ. Οσο για το διάστημα 2001 - 2005, ο 83χρονος κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ο οποίος είναι ελεύθερος με βούλευμα δικαστικού συμβουλίου, αναφέρει ότι τα χρήματα που διένειμε ανέρχονται στα 3 εκατ. ευρώ.
Οι ερωτήσεις
Μέσα από σειρά ερωτήσεων για τις συγκεκριμένες χρονολογίες, ο ανακριτής αρμόδιος για εγκλήματα διαφθοράς Γ. Μαλλής ρωτά:
Ερώτηση: Το Δεκέμβριο του 2005 ο πρόεδρος της Rheinmetal AG (σ.σ.: εξαγόρασε την STN ATLAS) συνάντησε τον πρώην υπουργό Αμυνας στην Ελλάδα. Η συζήτηση οργανώθηκε και συνοδεύτηκε από εσάς. Η συνάντηση αφορούσε τα τρέχοντα προγράμματα. Ποια είναι η αιτία της συνάντησης αυτής;
Απάντηση: Αυτός ήθελε να κάνει μια εθιμοτυπική επίσκεψη στον υπουργό, που τότε ήταν ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Απ' ό,τι θυμάμαι, η επίσκεψη περιορίστηκε σε εθιμοτυπικά θέματα.
Ο Παν. Ευσταθίου υποστηρίζει ότι έδωσε 300.000 ευρώ στο στέλεχος της ΕΒΟ, Γ. Σκάρλα, γιατί είχε πολιτικές διασυνδέσεις. «Ηταν διευθυντής μιας τεχνικής εταιρείας στην ΕΒΟ, ο δε Νικολαΐδης ήταν αντιπρόεδρος στην ίδια εταιρεία. Ο Σκάρλας μού έλεγε ότι ο Νικολαΐδης είχε επαφές με τον Τσοχατζόπουλο» ισχυρίστηκε, χωρίς όμως, όπως λέει, να γνωρίζει αν τελικά το ποσό κατέληξε στον τελευταίο.
Γερασμένη μνήμη...
Ο κατηγορούμενος Ευσταθίου επικαλείται στην απολογία του ακόμη τη γερασμένη μνήμη του και δεν απαντά αναλυτικά σε αρκετές από τις ερωτήσεις, ενώ άλλες φορές αρκείται στο ότι όλα θα φανούν από το άνοιγμα των λογαριασμών του. Φαίνεται ουσιαστικά - όπως παρατηρεί και ο δικαστικός λειτουργός- να θυμάται μόνο τα μικρά ποσά που έδωσε σε ορισμένα μέλη επιτροπών και όχι υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΘΑ. Συνολικά πάντως, σύμφωνα με τον Ευσταθίου, σε λογαριασμούς του στο Λονδίνο και στην Ελλάδα εντοπίστηκε το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο ανακριτής Μαλλής αναφέρει σε ερώτησή του: «Παρατηρεί κανείς όμως ότι τα χρήματα που ισχυρίζεσθε ότι δώσατε για παράνομες πληρωμές, είναι ελάχιστα σε σχέση με τα χρήματα που έχετε λάβει στους λογαριασμούς των εταιρειών σας στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή. Συγκεκριμένα, η Atlas Electronics κατέβαλε 8,5 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο από 2002 έως 2007, ενώ η Rheinmetal το διάστημα από το 2007 έως 2009 κατέβαλε το ποσό των 9,1 εκατομμυρίων ευρώ, στο λογαριασμό της Tredeco Consulting LTD και Demtec Limited στην Barckleys Bank στο Λονδίνο. Τι αφορούν οι αμοιβές αυτές, ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ; Πέραν των χρημάτων αυτών, έχετε βεβαίως λάβει και την προμήθειά σας, στην τράπεζα ALPHA ΒΑΝΚ, 3% επί των συμβάσεων, άλλα 6-7 εκατομμύρια την ίδια περίοδο, χώρια τις προμήθειες των παλαιότερων ετών, από το 1996 και μετά. Τι λέτε γι'αυτές τις αμοιβές;».
«Bonus» 5 εκατ. ευρώ
Ο Π. Ευσταθίου, μεταξύ άλλων, αποκρίνεται πως: «Από τα 18 εκατομμύρια ευρώ έχουν διανεμηθεί από το 2005 και μετά 5.185.033 σε πληρωμές. Από αυτές τις πληρωμές υπάρχουν και νόμιμες, τις οποίες θα δούμε αναλυτικά με το άνοιγμα λογαριασμών. Δεν έχω στοιχεία για πριν το έτος 2005, δηλαδή ποια χρήματα δόθηκαν σε πληρωμές πριν. Επίσης από τα 18 εκατομμύρια πληρώθηκαν φόροι στην Αγγλία περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ».
Την ίδια ώρα αντιμέτωπη με τις ίδιες κατηγορίες, δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είναι και η σύζυγός του, Ειρήνη Ευσταθίου, η οποία εκλήθη προκειμένου να απολογηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

enet.gr

Read more...

Ανακοίνωση του ΤΧΣ για την Σακελλαρίου...


Διευκρινίσεις δίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την διευθύνουσα σύμβουλο Αναστασία Σακελλαρίου που κατηγορείται μαζί με άλλα άτομα για...
«απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ». Σύμφωνα με το πόρισμα, οι κατηγορούμενοι ενέκριναν τη χορήγηση υπέρογκων δανείων σε επιχειρηματίες χωρίς εγγυήσεις, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για προσωπικό πλουτισμό των τελευταίων.

Όπως ανακοινώνεται από το ΤΧΣ:

«Η κα Α. Σακελλαρίου διατέλεσε στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέλος της επιτροπής χρηματοδοτήσεων κατά το έτος 2012. Η επιτροπή αυτή χειρίστηκε την αναδιάρθρωση δύο δανείων του ομίλου DEMCO τα οποία είχαν χορηγηθεί προγενέστερα, και αποτελούν αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας που εξελίσσεται. Ο έλεγχος επεκτάθηκε και στις μετέπειτα αναδιαρθρώσεις, που εγκρίθηκαν από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε η κα Σακελλαρίου. Οι επιτροπές προέβησαν σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική.

Η έρευνα των ενεργειών των επιτροπών και των μελών τους προφανώς συνεχίζεται και εν τέλει θα κριθεί από την Ελληνική δικαιοσύνη.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κα Σακελλαρίου συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συστάθηκε με το Ν.3864/2010 ως ΝΠΙΔ. Δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα και διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Σκοπός του Ταμείου αποτελεί η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων»...

Read more...

Έμειναν φίλοι: ΣΥΡΙΖΑ -Τατσόπουλος...



Ανακοινώθηκε και επισήμως, αυτό που ήδη είχε διαρρεύσει από την Πέμπτη, ότι μετά τη συνάντησή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Πέτρος Τατσόπουλος, είναι πια εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ...
ο κ. Τατσόπουλος είχε δηλώσει από την Πέμπτη ότι έθετε την παραίτησή του στη διάθεση του κ. Τσίπρα, ενώ πρόκειται για βουλευτή που είναι ταυτόχρονα και κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το τελευταίο, είναι σημείο που ενδεχομένως να προκαλέσει "τριβές", καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα, θεωρεί ότι «είναι αδιανόητη και έξω από τις αξίες μας η διαθεσιμότητα της παραίτησης από την Κ.Ο., όταν αυτή δεν συνοδεύεται και από την διάθεση της βουλευτικής έδρας υπέρ του κόμματος». Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη και εκ των πραγμάτων το «θέμα Τατσόπουλου», αλλά και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης.


Στην ανακοίνωσή του το προεδρείο της ΚΟ αναφέρει: "Σε σχέση με το ζήτημα που ανέκυψε από τη δημόσια έκφραση απόψεων του βουλευτή μας, Π. Τατσόπουλου, που δημιουργούν συνειδητά ή ασυνείδητα σύγχυση και δίνουν έδαφος για τη στοχοποίηση κοινωνικών αγωνιστών και πολιτικών στελεχών του κόμματος με την οποία επιχειρεί το επικοινωνιακό χαλκείο της ΝΔ τη συσχέτιση της Αριστεράς με την τρομοκρατία, επισημαίνουμε:

-Τη σαφή πολιτική αποδοκιμασία αυτής της στάσης, όπως άλλωστε εκφράστηκε αμέσως και με δηλώσεις του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

-Την επιμονή μας στην πιστή τήρηση των δημοκρατικών αρχών λειτουργίας και του συντροφικού διαλόγου, με την ταυτόχρονη απόρριψη στάσεων που, αντί της συζήτησης όλων των απόψεων μέσα στις διαδικασίες της ΚΟ, προκρίνουν συστηματικά τη δημόσια και «επί παντός του επιστητού» έκφραση προσωπικών θέσεων αντίθετων προς αυτές που συλλογικά επεξεργαζόμαστε.

-Επίσης, ασκούμε αυστηρή κριτική προς οποιαδήποτε υβριστική και απαξιωτική δημόσια τοποθέτηση βουλευτή μας, η οποία προφανώς αντιστρατεύεται το κλίμα αλληλεγγύης και την κουλτούρα του χώρου μας. Άλλωστε, επ' αυτών των θεμάτων, η ΚΟ θα συζητήσει στην προσεχή συνεδρίασή της με θέμα τον Κανονισμό λειτουργίας και την εφαρμογή του"...
enet.gr

Read more...

Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι Κατασχέθηκαν 5.800 τόνοι ακατάλληλης ξυλείας που προορίζονταν για τζάκια


Κατασχέθηκαν 5.800 τόνοι ακατάλληλης ξυλείας που προορίζονταν για τζάκια
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Περίπου 5.800 τόνοι ακατάλληλων ξύλων, καμένων και βρεγμένων μοριοσανίδων και κόντρα πλακέ, που προορίζονταν για ξυλόσομπες και τζάκια ήταν το φορτίο πλοίου, το οποίο κατάσχεσε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ.

Ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παναγιώτης Μέρκος, ο οποίος συντόνισε την όλη επιχείρηση, ανέφερε ότι το πλοίο με τα απόβλητα ξυλείας (η καύση των οποίων προκαλούν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και συνιστούν άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία), είχε αφετηρία την Μαλαισία και προορισμό το Μαρόκο.

Ωστόσο, ύστερα από κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε στα αμπάρια του, το πλοίο προσάραξε στο λιμάνι του Λαυρίου, όπου και εκφορτώθηκε. Αρχικά, το φορτίο παρελήφθη από εκπροσώπους εταιρείας διαχείρισης στερεών αποβλήτων προς καταστροφή, ως «στερεό μη επικίνδυνο απόβλητο», στη συνέχεια όμως μεταφέρθηκε και παραχωρήθηκε σε μη αδειοδοτημένο διαχειριστή ως «υλικό», και τελικώς αποτέθηκε σε αγρόκτημα στην Γκορυτσά Ασπροπύργου Αττικής.

Ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, η ΕΥΕΠ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προχώρησε στην επιχείρηση, η οποία οδήγησε σε συλλήψεις και στην κατάσχεση των αποβλήτων ξυλείας, καθώς επίσης και στην κατάσχεση ποσότητας περίπου 20 τόνων που παρέμεινε στο λιμάνι Λαυρίου, ενώ εκτιμάται ότι δύο τόνοι του επικίνδυνου φορτίου πωλήθηκαν στην αγορά.

Οι εκπρόσωποι δύο εκ των εμπλεκόμενων εταιρειών οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία για όλους τους εμπλεκόμενους. Αναμένεται δε να επιβληθούν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς οι ποινές που προβλέπονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία είναι αυτές που επισύρονται σε περίπτωση κακουργήματος.

«Εστιάζουμε τις έρευνές μας στην παραγωγή και τη διακίνηση αποβλήτων ξυλείας επικίνδυνων προς το περιβάλλον και σε καμία περίπτωση στους χρήστες αυτών» τονίζει ο κ. Μέρκος και επισημαίνει ότι θα υπάρξουν και νέες αντίστοιχες επιχειρήσεις.

«Θα δείξουμε μηδενική ανοχή στην παράνομη διαχείριση αποβλήτων» είπε σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι σε αυτή την κατεύθυνση θα ενταθούν με τη συνεργασία των συναρμόδιων αρχών.

Σύμφωνα με τον κ. Μέρκο, ο συγκεκριμένος έλεγχος εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών προληπτικών και έκτακτων ελέγχων αρμοδιότητας της ΕΥΕΠ για την διαχείριση επικίνδυνων και μη αποβλήτων, που το τελευταίο διάστημα, κατόπιν σχετικής κατεύθυνσης του υπουργού ΠΕΚΑ, έχουν εστιαστεί στη διαχείριση αποβλήτων με θερμογόνο δύναμη, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν παράνομα για την παραγωγή «στερεών καυσίμων» για βιομηχανική και οικιακή χρήση και τα οποία συνεισφέρουν σημαντικά στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης και συνιστούν άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μετά το τέλος της επιχείρησης, αφού συνεχάρη τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, και το Γενικό Χημείο του Κράτους για τη συνδρομή του τόνισε πως «με διαρκείς ελέγχους και κεντρικό σχεδιασμό, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ συνεχίζουν τη συντονισμένη και πολύπλευρη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα, ότι «δε θα ανεχτούμε καμία έκπτωση για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εισαγγελικό πόρισμα: Πού πήγαν 400 εκατ. από το ΤΤ. Οι κρυφές διαδρομές του χρήματος



Οι διαδρομές του χρήματος από τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τι δείχνει το πόρισμα- καταπέλτης
Καταιγιστικές εξελίξεις για πρόσωπα που είχαν βρεθεί στην πυραμίδα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γνωστούς επιχειρηματίες σηματοδοτεί το πόρισμα -καταπέλτης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση για την άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος επτά ατόμων. Ο   
Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, στο αποτελούμενο από 129 σελίδες πόρισμα, η εισαγγελέας καταλογίζει στους κατηγορουμένους ότι έδωσαν το πράσινο φως για υπέρογκα δάνεια σε επιχειρηματίες χωρίς εγγυήσεις, τα οποία εκείνοι με τη σειρά τους χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία προσωπικού πλουτισμού και όχι για την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Παράλληλα, περιγράφονται οι διαδρομές του χρήματος από τα δάνεια της τράπεζας.
Η εταιρεία που κόστισε 138 εκατ. ευρώ
Κομβικό ρόλο στην υπόθεση παίζει η υπόθεση της Postcredit, της εταιρείας πιστωτικών καρτών που είχε δημιουργήσει η τράπεζα σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. Η υπόθεση ξεκινά όταν το 2008 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποφασίζει να επεκταθεί στην αγορά των πιστωτικών καρτών και αποκτά την Best Line, συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά. Το τίμημα για το 50% της εταιρείας ήταν ανήλθε σε 18,9 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι ορκωτοί ελεγκτές την είχαν αποτιμήσει σε 2,8 εκατ. ευρώ.
Από το 14,55% στο τέλος του 2010 οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 26,13% του συνόλου των χορηγήσεων στις 31/05/2012. Μάλιστα, με βάση τους αρχικούς όρους, η πλευρά Κοντομηνά είχε το δικαίωμα να πουλήσει και το υπόλοιπο των 50% των μετοχών της Postcredit στο ΤΤ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Για το λόγο αυτό η εταιρεία DEMCO συμφερόντων Κοντομηνά κατέφυγε σε διαιτησία η οποία με τη σειρά της αποφάνθηκε ότι η τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερο τίμημα από αυτό που επιθυμούσε για την απόκτηση των μετοχών της Postcredit που η DEMCO  έχει στην κατοχή της. Εν τέλει, σύμφωνα με την απόφαση της διατησίας το ποσό που κατέβαλε το ΤΤ ήταν 33,75 εκατ. ευρώ ενώ η ζημιά συμπεριλαμβανομένων και των επισφαλειών από τις πιστωτικές ήταν τουλάχιστον 138,75 εκατ. ευρώ.
Ο υπεράκτιος λαβύρινθος: Το δάνειο που "ταξίδεψε" στην Αγγλία
Δάνεια συνολικού ύψους 110,5 εκατ. ευρώ έδωσε το ΤΤ σε εταιρείες συμφερόντων Κοντομηνά από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2012. Σύμφωνα με το πόρισμα, πρόκειται για δύο ομολογιακά δάνεια προς την DEMCO συνολικού ύψους 46 εκατ. ευρώ, ένα ομολογιακό δάνειο 4 εκατ. ευρώ προς την Village Roadshow Operation και ένα ομολογιακό δάνειο 5 εκατ. ευρώ προς τη Village Roadshow διανομείς ταινιών.
Τα  εν λόγω δάνεια μεταφέρθηκαν στο "κακό" ΤΤ το οποίο βρίσκεται σε εκκαθάριση. Ένα δάνειο 7,5 εκαστ. ευρώ που εκταμιεύθηκε τον Αύγουστο του 2009 αποπληρώθηκε τον Μάρτιο του 2010 ενώ τέλος υπάρχει ακόμη ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 48 εκατ. ευρώ το οποίο μεταφέρθηκε στο Νέο ΤΤ.
Ειδικότερα, το πρώτο ομολογιακό δάνειο ύψους 21 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε τον Οκτώβριο του 2008 με σκοπό την εξόφληση προηγούμενου δανείου 6,33 εκατ. ευρώ σε άλλη τράπεζα και την "εξυπηρέτηση του σκοπού της εταιρείας". Από το δάνειο αυτό τα 14 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό της DEMCO στη Millennium Bank. Από τα 14 εκατ. , αυτά , το 1,4 εκατ. ευρώ,μεταφέρθηκε σε προσωπικό λογαριασμό του κ. Κοντομηνά ενώ 4.450.005 ευρώ μεταφέρθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας Sixomen την οποία ελέγχει αποκλειστικά ο κ. Κοντομηνάς.
Εν συνεχεία, λίγο αργότερα, ποσό 4.664.205  ευρώ μεταφέρεται από τον λογαριασμό της Sixomen σε προσωπικό λογαριασμό του κ.Κοντομηνά ενώ την επόμενη εργάσιμη μέρα συνολικά 4.640.000 ευρώ μεταφέρονται από τον λογαριασμό του σε λογαριασμό της εταιρείας Intercapital Trust Limited. Την ίδια μέρα, το ποσό αυτό κατατέθηκε στον λογαριασμό της εταιρείας Honour International η οποία μέσω υπεράκτιων εταιρειών ανήκει στον κ. Κοντομηνάς.
Το ποσό αυτό  μαζί με επιπλέον 5.160.000 ευρώ μεταφέρονται εντέλει σε λογαριασμό της εταιρείας Honour LTD στην τράπεζα Millennium για να αποπληρώσουν υφιστάμενο δάνειο. Το δάνειο αυτό αρχικού ύψους 10,5 εκατ. ευρώ είχε εγκριθεί με σκοπό την αγορά ακινήτου στην Αγγλία το οποίο όπως αναφέρεται στο πόρισμα "αφορά σε οικία της κόρης του Δημήτρη Κοντομηνά".
Πως η τράπεζα χρηματοδότησε νεοσύστατη επιχείριση του ζεύγους Γριβέα
Σύμφωνα, με το πόρισμα, στον Κυριάκο Γριβέα και στη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα χορηγήθηκαν μια σειρά από δάνεια τα οποία κατέληξαν στο μεγαλύτερο μέρος τους στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Ο πρώτος γύρος δανείων ξεκινά τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009. Δύο ομολογιακά δάνεια της εταιρείας C&C International Ανώνυμος Εταιρεία Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών, συμφερόντων των επιχειρηματιών Κ. Γριβέα και Αν. Βάτσικα ύψους συνολικά 17 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα τα χρήματα δόθηκαν άμεσα χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες εγγυήσεις και παρά το γεγονός ότι το πρώτο αφορούσε την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της εταιρείας για την ερχόμενη δεκαετία και το δεύτερο την κάλυψη "των σημαντικών κενών ρευστότητας". Το ΤΤ εκταμίευσε 17 εκατ. ευρώ "σε μια νεοσύστατη εταιρεία παροχής υπηρεσιών υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού". Και αυτό γιατί έδρα της εταιρείας ήταν ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων στο Μαρούσι. Εν συνεχεία το δάνειο κατέστη ανεπίδεκτο εισπράξεως από την τράπεζα με ζημιά να υπολογίζεται στο 100% της αρχικής χορήγησης δηλαδή σε 17 εκατ. ευρώ.
Η διαδρομή των 100 εκατ. του Λαυρεντιάδη
Σε προσωπικό λογαριασμό του ήδη προφυλακισμένου για άλλες δύο υποθέσεις επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη κατέληξε ομολογιακό δάνειο που πήρε από το ΤΤ. Το επίμαχο δάνειο ύψους 100.000.000 ευρώ δόθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2009 έπειτα από αίτημα της εταιρείας Alapis συμφερόντων του προκειμένου να "αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενες τραπεζικές υποχρεώσεις της και να πραγματοποιήσει στοχευμένες εξαγορές εταιρειών, στρατηγικά σημαντικών για την περαιτέρω ανάπτυξή της".
Η εισαγγελέας κατηγορεί τους τότε υπεύθυνους του ΤΤ ότι δνε αξιολόγησαν κανέναν από τους ορατούς κινδύνους που εν τέλει επαληθεύτηκαν. Το επίμαχο ποσό μετά την εκταμίευσή του έσπασε σε δύο επιταγές, ποσών 59.000.000 ευρώ και 40.000.000 ευρώ αντίστοιχα, που κατατέθηκαν με διαφορά δύο ημερών σε λογαριασμό της DALL SA στην τράπεζα Millennium. Στη συνέχεια το σύνολο του ποσού μεταφέρθηκε σε λογαριασμό άλλης εταιρείας, στην Blue Island Properties Ανώνυμη Εμπορική και Κτηματική Εταιρεία η οποία ανήκει σε ποσοστό κατά 100% στον Λαυρεντιάδη.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Read more...

Προσοχή! Παραπλανητικό sms για επιστροφή φόρου. Παρέλυσαν οι εφορίες



Βραχυκύκλωμα στις εφορίες από sms - μυστήριο για επιστροφή φόρου. Διαβάστε το περιεχόμενό του
Ουρές στις εφορίες έχουν προκαλέσει SMS χωρίς αποστολέα που δέχονται στα κινητά τους φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα οποία μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω από τις έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν το 2011.
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", το μήνυμα έχει ως εξής:  "Ο Νόμος 3986/2011 για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά, άρθρα 28 και 29, κρίθηκε παράνομος και αντισυνταγματικός. Δύνασαι να υποβάλεις αίτηση επιστροφής παρακρατηθέντος ποσού στο Τμήμα Πρωτοκόλλου της εφορίας. Τελεσίδικη ημερομηνία, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014".
Το μήνυμα, παρότι η ανυπαρξία αποστολέα εύλογα δημιουργεί αμφιβολίες, έχει κινητοποιήσει μαζικά τους φορολογουμένους.
Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στη ΔΟΥ Παλαιού Φαλήρου από τις 15 Δεκεμβρίου έως χθες είχαν υποβληθεί περισσότερες από 1.100 αιτήσεις, η ίδια η ομοσπονδία των εφοριακών μετρά περισσότερες από 10.000 αιτήσεις και συνολικά εκτιμάται ότι πανελλαδικά μπορεί να έχουν υποβληθεί περισσότερες από 100.000 αιτήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών, παρότι είναι ενήμερο εδώ και περίπου 15 ημέρες, δεν έχει πράξει το παραμικρό με αποτέλεσμα το φαινόμενο της προσέλευσης να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική.
Όπως γράφουν "Τα Νέα" η ΠΟΕ-ΔΟΥ, στην αναζήτησή της να βρει την περιβόητη δικαστική απόφαση με την οποία υποτίθεται ότι δικαιώνεται ένας εκπαιδευτικός ζητώντας την επιστροφή της έκτακτης εισφοράς που είχε πληρώσει, δεν έχει καταφέρει να βρει τίποτε.
Παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί να πείσει τους εφοριακούς να μην υποβάλλουν και οι ίδιοι αιτήσεις. Πρακτικό αποτέλεσμα, καθημερινές ουρές στο τμήμα Πρωτοκόλλου των εφοριών ανά την Ελλάδα και βραχυκύκλωμα στις εφορίες.
Οι αιτήσεις που υποβάλλονται, αφού πρωτοκολληθούν, θα πρέπει να απαντηθούν μία προς μία από τους εφοριακούς. Η απάντηση είναι αρνητική. Με βάση αυτή την αρνητική απάντηση όμως, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, οι φορολογούμενοι θεωρούν ότι μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων που έχουν πληρώσει σε έκτακτες εισφορές αφού προσφύγουν στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη με την επίκληση της αρχικής απόφασης.
Όπως εξηγούν νομικοί, αρμόδιο δικαστήριο για να κρίνει την αντισυνταγματικότητα ή μη της έκτακτης εισφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης, ανοίγοντας τον δρόμο για επιστροφή χρημάτων είναι το ΣτΕ, το οποίο τέτοια απόφαση δεν έχει εκδώσει. Παρόλα αυτά σημειώνει η εφημερίδα, δεν είναι απίθανο κάποιο Πρωτοδικείο της χώρας να έχει εκδώσει σχετική απόφαση δικαιώνοντας κάποιον εκπαιδευτικό όπως φημολογείται.

Read more...

Έφεση κατά του βουλεύματος για τον Ευσταθίου...




Έφεση άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο αφέθηκε ελεύθερος ο Πάνος Ευσταθίου.
Τις...
επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών θα αποφανθεί για την τύχη του εκπροσώπου της ATLAS Παναγιώτη Ευσταθίου....

Read more...

«Εμείς δεν διώχνουμε ποτέ κανέναν...


...αλλά δεν κρατάμε και κανέναν με το ζόρι».
Δημόσια πολιτική αποδοκιμασία του Π. Τατσόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ...
Ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος της συνεδρίασης του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το θέμα Τατσόπουλου, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εμείς δεν διώχνουμε ποτέ κανέναν αλλά δεν κρατάμε και κανέναν με το ζόρι».
Αναμένεται η...
σχετική ανακοίνωση του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία θα εκφράζεται η πολιτική αποδοκιμασία του κόμματος προς τη στάση του βουλευτή...

Read more...

Σενάρια… ανασχηματισμού, στην αυριανή συνάντηση ?...




Νέα συνάντηση φαίνεται πως θα έχουν αύριο,  Σαμαράς και Βενιζέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο ραντεβού θα τεθούν τα...
ζητήματα με την τρόικα που επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα, καθώς και οι νέες αποκαλύψεις με τα επισφαλή δάνεια στο Τ.Τ., μετά τις μίζες εκατομμυρίων με τα εξοπλιστικά.
Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ένας διορθωτικός ανασχηματισμός είναι πάντα στο τραπέζι.

parapoltika.gr

Read more...

Αγοραστής υπηρεσιών Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο ΕΟΠΥΥ


Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο ΕΟΠΥΥ

Αθήνα
Σε αγοραστή υπηρεσιών μετατρέπεται ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη θεσπιση οικογενειακού γιατρού, τη δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου με δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας στην έδρα κάθε δήμου και τη μεταφορά του επιστημονικού προσωπικού των υγειονομικών μονάδων στο ΕΣΥ.

Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή, σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας ενός ενιαίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που στόχο έχει την ορθότερη διαχείριση των περιστατικών και την ανακοπή της αθρόας εισροής ασθενών προς τα νοσοκομεία.

Οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό που θα στελεχώσουν το νέο αυτό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όσοι επιστήμονες υγείας επιθυμούν την συμμετοχή τους στο νέο ΕΟΠΥΥ, δεν θα μπορούν να διατηρούν παράλληλα και ιδιωτικό ιατρείο.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θέτει ουσιαστικά σε καθεστώς διαθεσιμότητας 8.000 με 9.000 εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ, που θα αξιολογηθούν, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, ώστε να μεταφερθούν και να στελεχώσουν τις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ διαφωνούν με το νέο σχέδιο και συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.

health.in.gr

Read more...