Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ο ανακριτής «εξοπλίζει» και για Σπηλιωτόπουλο...


 
Διευρύνεται η «βεντάλια» της ποινικής έρευνας για τα γερμανικά υποβρύχια και το οπλικό σύστημα Asrad, που, όπως φαίνεται, θα αγγίξει και περιόδους κυβέρνησης Ν.Δ. 
Η ομολογία του κατηγορουμένου Παν. Ευσταθίου ότι ...
δίνονταν χρήματα (σ.σ.: bonus τα χαρακτήρισε) και μετά το 2005 «κέντρισε» το ενδιαφέρον του ανακριτή Μαλλή, ο οποίος ρώτησε ακόμη και για την υπουργία του Σπ. Σπηλιωτόπουλου (Μάρτιος 2004 - Φεβρουάριος 2006).
Στην προφορική απολογία του για τα γερμανικά υποβρύχια και το οπλικό σύστημα Asrad ο Παναγώτης Ευσταθίου μιλάει για «bonus» και μετά το 2005, προκαλώντας έτσι το ενδιαφέρον του ανακριτή για την περίοδο υπουργίας στο Αμυνας (Μάρτιος 2004 - Φεβρουάριος 2006) του Σπ. Σπηλιωτόπουλου (φωτ. ΑΠΕ)    
Στην προφορική απολογία του, ο Π. Ευσταθίου, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS στην Ελλάδα, αν και δηλώνει άγνοια για το αν μίζες κατέληξαν σε χέρια πολιτικών προσώπων, υποστήριξε ότι από το 2005 και μετά έδωσε σε πληρωμές 5.185.033 ευρώ. Οσο για το διάστημα 2001 - 2005, ο 83χρονος κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ο οποίος είναι ελεύθερος με βούλευμα δικαστικού συμβουλίου, αναφέρει ότι τα χρήματα που διένειμε ανέρχονται στα 3 εκατ. ευρώ.
Οι ερωτήσεις
Μέσα από σειρά ερωτήσεων για τις συγκεκριμένες χρονολογίες, ο ανακριτής αρμόδιος για εγκλήματα διαφθοράς Γ. Μαλλής ρωτά:
Ερώτηση: Το Δεκέμβριο του 2005 ο πρόεδρος της Rheinmetal AG (σ.σ.: εξαγόρασε την STN ATLAS) συνάντησε τον πρώην υπουργό Αμυνας στην Ελλάδα. Η συζήτηση οργανώθηκε και συνοδεύτηκε από εσάς. Η συνάντηση αφορούσε τα τρέχοντα προγράμματα. Ποια είναι η αιτία της συνάντησης αυτής;
Απάντηση: Αυτός ήθελε να κάνει μια εθιμοτυπική επίσκεψη στον υπουργό, που τότε ήταν ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Απ' ό,τι θυμάμαι, η επίσκεψη περιορίστηκε σε εθιμοτυπικά θέματα.
Ο Παν. Ευσταθίου υποστηρίζει ότι έδωσε 300.000 ευρώ στο στέλεχος της ΕΒΟ, Γ. Σκάρλα, γιατί είχε πολιτικές διασυνδέσεις. «Ηταν διευθυντής μιας τεχνικής εταιρείας στην ΕΒΟ, ο δε Νικολαΐδης ήταν αντιπρόεδρος στην ίδια εταιρεία. Ο Σκάρλας μού έλεγε ότι ο Νικολαΐδης είχε επαφές με τον Τσοχατζόπουλο» ισχυρίστηκε, χωρίς όμως, όπως λέει, να γνωρίζει αν τελικά το ποσό κατέληξε στον τελευταίο.
Γερασμένη μνήμη...
Ο κατηγορούμενος Ευσταθίου επικαλείται στην απολογία του ακόμη τη γερασμένη μνήμη του και δεν απαντά αναλυτικά σε αρκετές από τις ερωτήσεις, ενώ άλλες φορές αρκείται στο ότι όλα θα φανούν από το άνοιγμα των λογαριασμών του. Φαίνεται ουσιαστικά - όπως παρατηρεί και ο δικαστικός λειτουργός- να θυμάται μόνο τα μικρά ποσά που έδωσε σε ορισμένα μέλη επιτροπών και όχι υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΘΑ. Συνολικά πάντως, σύμφωνα με τον Ευσταθίου, σε λογαριασμούς του στο Λονδίνο και στην Ελλάδα εντοπίστηκε το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο ανακριτής Μαλλής αναφέρει σε ερώτησή του: «Παρατηρεί κανείς όμως ότι τα χρήματα που ισχυρίζεσθε ότι δώσατε για παράνομες πληρωμές, είναι ελάχιστα σε σχέση με τα χρήματα που έχετε λάβει στους λογαριασμούς των εταιρειών σας στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή. Συγκεκριμένα, η Atlas Electronics κατέβαλε 8,5 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο από 2002 έως 2007, ενώ η Rheinmetal το διάστημα από το 2007 έως 2009 κατέβαλε το ποσό των 9,1 εκατομμυρίων ευρώ, στο λογαριασμό της Tredeco Consulting LTD και Demtec Limited στην Barckleys Bank στο Λονδίνο. Τι αφορούν οι αμοιβές αυτές, ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ; Πέραν των χρημάτων αυτών, έχετε βεβαίως λάβει και την προμήθειά σας, στην τράπεζα ALPHA ΒΑΝΚ, 3% επί των συμβάσεων, άλλα 6-7 εκατομμύρια την ίδια περίοδο, χώρια τις προμήθειες των παλαιότερων ετών, από το 1996 και μετά. Τι λέτε γι'αυτές τις αμοιβές;».
«Bonus» 5 εκατ. ευρώ
Ο Π. Ευσταθίου, μεταξύ άλλων, αποκρίνεται πως: «Από τα 18 εκατομμύρια ευρώ έχουν διανεμηθεί από το 2005 και μετά 5.185.033 σε πληρωμές. Από αυτές τις πληρωμές υπάρχουν και νόμιμες, τις οποίες θα δούμε αναλυτικά με το άνοιγμα λογαριασμών. Δεν έχω στοιχεία για πριν το έτος 2005, δηλαδή ποια χρήματα δόθηκαν σε πληρωμές πριν. Επίσης από τα 18 εκατομμύρια πληρώθηκαν φόροι στην Αγγλία περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ».
Την ίδια ώρα αντιμέτωπη με τις ίδιες κατηγορίες, δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είναι και η σύζυγός του, Ειρήνη Ευσταθίου, η οποία εκλήθη προκειμένου να απολογηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: