Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Από «κόσκινο» οι συμβάσεις με Siemens

Ανακοινώσεις Καστανίδη

http://img.protothema.gr/00BE0D9729C9F288FDF2A7F63AA7B84E.jpg
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε ότι όλες οι συμβάσεις της Siemens και άλλων εταιρειών με το Δημόσιο, στις οποίες έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι, αλλά δεν έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, θα επανελεγχθούν από ειδικό τμήμα μείζονος σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα συσταθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι θα κατατεθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη σύσταση Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία προβλέπει τη σύσταση νέου Τμήματος, επταμελούς (μείζονος) σύνθεσης, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που θα συγκροτείται από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου και έξι από τους αρχαιότερους συμβούλους του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Από το νέο αυτό Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα γίνεται πλήρης και εξονυχιστικός προσυμβατικός έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων που δεν έχουν ακόμα υπογραφεί. Ο έλεγχος θα διενεργείται σε τρία στάδια, από τρεις διαφορετικούς σχηματισμούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δηλαδή από Κλιμάκιο, Τμήμα πενταμελούς σύνθεσης και Τμήμα επταμελούς σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο έλεγχος θα ολοκληρώνεται μέσα σε 30 ημέρες από την κατάθεση της αίτησης αναθεώρησης (νέο ένδικο μέσο), έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα η όλη διαδικασία.

Αιτήσεις αναθεώρησης θα μπορούν να υποβληθούν δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου (σήμερα νομοσχεδίου) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αιτήσεις αναθεώρησης μπορούν να υποβάλουν το Δημόσιο, οι εταιρείες που συμμετείχαν στους σχετικούς διαγωνισμούς, αλλά και όποιος έχει έννομο συμφέρον.

Με τις αιτήσεις αυτές θα ζητούν τον επανέλεγχο των συμβάσεων, οι οποίες δεν έχουν ακόμα υπογραφεί, για εξαιρετικούς λόγους, που συνδέονται με το δημόσιο συμφέρον.

Αναλυτικότερα, η δυνατότητα κατάθεσης αίτησης αναθεώρησης παρέχεται στην περίπτωση που το Δημόσιο έχει νέα στοιχεία που είτε ανατρέπουν το αποτέλεσμα της κατακύρωσης του διαγωνισμού, είτε είναι επιβαρυντικά για τον ανάδοχο της σύμβασης και συνδέονται με παραπτώματα στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσουν να επανελεγχθούν διαγωνισμοί του πρόσφατου παρελθόντος που κατέληξαν στην επιλογή αναδόχου, αλλά δεν υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις. Η οριστική απόφανση του μείζονος σύνθεσης Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά τον επανέλεγχο των επίμαχων διαγωνισμών, θα οδηγεί στην υπογραφή ή όχι της σχετικής σύμβασης.

Πάντως, διευκρινίστηκε ότι η εν λόγω τροπολογία δεν καταλαμβάνει τις συμβάσεις που έχουν ήδη εκτελεστεί, δηλαδή οι συμβάσεις αυτές του παρελθόντος δεν θα ελεγχθούν.

Ο κ. Καστανίδης επισήμανε ότι ο επανέλεγχος των συμβάσεων που δεν έχουν μέχρι σήμερα υπογραφεί, αποσκοπεί στη μείζονα διασφάλιση του Δημοσίου, στη διαφάνεια και στον υγιή ανταγωνισμό, ενώ μέσα σε 30 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των συμβάσεων που πρόκειται να υπογραφούν.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές εκκρεμείς συμβάσεις οι οποίες δεν έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα, χωρίς όμως να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους και το χρηματικό τους ύψος, ενώ επισήμανε ότι η διαφάνεια συμβάλλει στην επιτάχυνση ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών και δεν καθυστερεί τα δημόσια έργα, κ.λπ.
Read more...

Νέος γύρος ταλαιπωρίας με απεργίες γιατρών και φαρμακοποιών

Συγκροτούν κοινό «μέτωπο»

http://img.protothema.gr/756FBDF3C32361E661159FD7BFE25105.jpg
Σε απεργία διαρκείας προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, μέχρι και την επόμενη Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, τριήμερη πανελλαδική απεργία -μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου- Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Παράλληλα, σε 24ωρη απεργία προχωρά την Παρασκευή το υγειονομικό προσωπικό του ΙΚΑ.

Στη συνέντευξη Τύπου των ιατρικών συλλόγων, που δόθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, παρέστη και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος μίλησε για κοινό αγώνα γιατρών-φαρμακοποιών. Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο από μηδενική βάση, ενώ καταγγέλλουν τον υπουργό πως "με προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς της στιγμής, επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του συνόλου των γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του ΙΚΑ".

"Δεν θα αποσύρουμε ένα σχέδιο νόμου που φέρνει το γιατρό πιο κοντά στον πολίτη" απαντά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Με κοινή απόφαση υπουργών Υγείας και Εργασίας, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν από Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, να απευθύνονται, μέσω των γραφείων του ΙΚΑ, στους 12.500 γιατρούς του Ταμείου των Δημοσίων (ΟΠΑΔ) και στους 4.500 γιατρούς του Οργανισμού Ασφάλισης των Ελεύθερων Επαγγελματιών, καθώς και στα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το ΙΚΑ για τις επιπλέον υπηρεσίες που θα παρέχουν.

Ωστόσο, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά απειλούν με πειθαρχικές κυρώσεις όσους γιατρούς του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ δέχονται τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Παράλληλα, την αντίθεσή της στη στάση που κρατούν οι γιατροί εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ.

Κινητοποιήσεις φαρμακοποιών

"Ρολά" κατεβάζουν την Παρασκευή και τη Δευτέρα τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στην Αθήνα, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Read more...

Ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα

Σε Αττική και Πελοπόννησο τα περισσότερα προβλήματα


http://img.protothema.gr/0B83FF643D69CEA2143086BAD930D9F2.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται από το πρωί σε εξέλιξη, με τα κυριότερα από αυτά να εντοπίζονται σε Αττική και Πελοπόννησο.

Αττική
Περισσότερες από 40 κλήσεις για απάντληση υδάτων έχει δεχθεί το Πυροσβεστικό Σώμα από πολλές περιοχές της Αττικής.

Στην Γλυφάδα δέντρο έπεσε πάνω σε δύο αυτοκίνητα τα οποία ήταν σταθμευμένα στην οδό Ελ. Βενιζέλου και Περγάμου.

Η βροχόπτωση στο Λεκανοπέδιο έχει δημιουργήσει προβλήματα και στην κίνηση των οχημάτων. Με δυσκολία η κυκλοφορία στην παραλιακή, στο ρεύμα προς Πειραιά, καθώς έχει πλημμυρίσει το οδόστρωμα, λόγω της βροχόπτωσης.

Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων και στη λεωφόρο Σχιστού και στα δύο ρεύμα, λόγω ατυχήματος.

Την ίδια ώρα κλειστή για τα βαρέα οχήματα είναι η παλαιά ΕΟ Ελευσίνας-Θήβας, καθώς και ο δρόμος στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω.

Αγνοείται ψαράς
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή όρμου Βουρλιάς Τολού για τον εντοπισμό ενός 31χρονου που αγνοείται. Ο αγνοούμενος επέβαινε σε λέμβο και είχε ξεκινήσει χθες το απόγευμα για ψάρεμα στην περιοχή.

Πελοπόννησος
Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο σχεδόν το ορεινό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες από το μεσημέρι και στην εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης στο ύψος του Καλογερικού. Από το πρωί απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης και Καλαμάτας - Σπάρτης μέσω Ταϋγέτου αλλά και στο δρόμο Τρίπολης - Πύργου.

Προβλήματα σημειώθηκαν στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο Τρίπολης - Σπάρτης, πριν το μεσημέρι καθώς λόγω του παγετού δίπλωναν νταλίκες και ήταν συχνές οι διακοπές της κυκλοφορίας.

Κλειστός είναι ο δρόμος από Λεβίδι προς Νεμέα μέσω Κανδήλας και ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, το οποίο δεν λειτουργεί.

Στην Αργολίδα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο από Νεοχώρι και είναι αποκλεισμένα τα χωριά, Δούκα Βρύση, Κεφαλόβρυσο, Εξοχή, Αλέα, Φρουσούνα, Άγιο Νικόλαο και Σκοτεινή.
Η περιφέρεια, δεδομένου ότι το κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει, καλεί τους πολίτες που κινούνται να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες οπωσδήποτε, ενώ παρακαλεί όσους δεν έχουν εργασία να μην μετακινούνται χωρίς λόγο.

Στερεά Ελλάδα
Στην περιοχή της Λαμίας τα προβλήματα από την κακοκαιρία αυξάνονται. Από Λαμία προς Καρπενήσι, η συγκοινωνία γίνεται μόνο με αλυσίδες, καθώς το ύψος του χιονιού σε διάφορα σημεία ξεπερνά και τα 50 εκατοστά.

Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα, η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες, ενώ σε κάποια τμήματα έχει διακοπεί η κυκλοφορία από νταλίκες οι οποίες προσπάθησαν να κινηθούν χωρίς αλυσίδες με συνέπεια να ντεραπάρουν.

Στην περιοχή κινούνται μηχανήματα αποχιονισμού, που θα επιχειρήσουν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Στο δρόμο Λαμίας-Άμφισσας, η χιονόπτωση είναι ισχυρή στην περιοχή του Μπράλου και η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες. Στην περιοχή του Μπράλου έχουν ντεραπάρει νταλίκες και δυσκολεύουν την κυκλοφορία.

Σε όλο το εθνικό δίκτυο κινούνται εκχιονιστικά μηχανήματα που καθαρίζουν το οδόστρωμα και ρίχνουν αλάτι.

Στην ορεινή Φθιώτιδα η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα ισχυρή και σε ορισμένες περιπτώσεις το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 70 εκατοστά.

Δυτική Μακεδονία
Χιόνια έπεσαν χθες και στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας. Μεγαλύτερη ήταν η χιονόπτωση στο νομό Καστοριάς, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα δεκαπέντε εκατοστά, ενώ χθες το πρωί στα λευκά ντύθηκαν και οι πόλεις της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας.

Τα καιρικά φαινόμενα ήταν σχετικά ήπια και δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο στο ορεινό οδικό δίκτυο η κίνηση των οχημάτων απαιτούσε τη χρήση αντιολισθιτικών αλυσίδων. Πάντως τα εκχιονιστικά μηχανήματα της ΔΕΣΕ, των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων (Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης) και όλων των δήμων, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στους δρόμους ρίχνοντας αλάτι και καθαρίζοντας το οδικό δίκτυο, όπου αυτό ήταν απαραίτητο.
Read more...

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ


Αναστέλλεται, με απόφαση των Εφετών Ανακριτών υποθέσεων τρομοκρατίας, η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί κατ' αγνώστων δραστών για την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης έξω από το σπίτι του, τότε βουλευτή της ΝΔ και σημερινού δημάρχου Πειραιά Βασίλη...
Μιχαλολιάκου, τον Ιανουάριο του 2001.
Η απόφαση για την αναστολή της δίωξης ελήφθη καθώς από την έρευνα της υπόθεσης δεν προέκυψαν ικανά στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Επιπλέον, δεν κατέθεσε στους ανακριτές ο βασικός καταγγέλων στην υπόθεση, φυγόδικος επιχειρηματίας Σ.Μπολέτσης, ο οποίος με καταγγελίες του έχει εμπλέξει στην επίθεση κατά του κ.Μιχαλολιάκου γνωστό Πειραιώτη δικηγόρο.
Η δικογραφία για την έκρηξη έξω από το σπίτι του κ. Μιχαλολιάκου, από την οποία υπέστη καρδιακή προσβολή και κατέληξε ηλικιωμένη περίοικος, είχε ανασυρθεί από το αρχείο, που είχε τεθεί ως "αγνώστων δραστών", τον περασμένο Μάιο μετά τις καταγγελίες του Σ. Μπολέτση και είχε ανατεθεί προς διερεύνηση στους εφέτες ανακριτές των υποθέσεων τρομοκρατίας. Η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση αφορά τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών και στρέφεται κατ' αγνώστων.
Η υπόθεση θα ερευνηθεί εκ νέου μόνο αν προκύψουν νεώτερα στοιχεία για τους δράστες της επίθεσης...
Read more...

Διακανονισμό του ελληνικού χρέους ακόμη και στο β' εξάμηνο φέρεται να εξετάζει η ΕΕ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να εξετάσουν οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει εθελοντική συμμετοχή των πιστωτών για να μην «τρομάξουν» οι αγορές
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να εξετάσουν οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει εθελοντική συμμετοχή των πιστωτών για να μην «τρομάξουν» οι αγορές (Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες
Πιθανές κινήσεις για διακανονισμό του ελληνικού χρέους ακόμη και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους φέρονται να εξετάζουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters την Πέμπτη.

«Πιθανό σενάριο», σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους κοντά στις διαβουλεύσεις, είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων ή η αλλαγή των όρων τους σε εθελοντική βάση. Σκοπός είναι να εφαρμοστεί πριν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους περάσει στα χέρια κρατικών φορέων.

Ξεχωριστή πηγή, με επαφές στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε πως πιθανή επαναγορά θα μπορούσε να περιλαμβάνει απόσυρση ή ανταλλαγή ομολόγων ενώ η Αθήνα θα μπορούσε να συμφωνήσει με τους πιστωτές μείωση του κουπονιού και επιμήκυνση της αποπληρωμής τους.

Συνδυαστικά, αυτά θα είχαν σημαντικό καθαρό όφελος για την Ελλάδα, ανέφερε η πηγή, τονίζοντας πως οι αξιωματούχοι «δεν θέλουν να συζητήσουν τίποτε που να μην προβλέπει εθελοντική συμμετοχή, για να μην τρομάξουν οι αγορές».

Πηγή από τη γαλλική πλευρά ανέφερε επίσης πως εξετάζεται το ταμείο διάσωσης να δανείσει στην Ελλάδα τα απαραίτητα κεφάλαια για επαναγορά ομολόγων.

Από κοντά παρακολουθεί το ζήτημα και η Ιρλανδία, που ενδιαφέρεται για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δικού της δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.

Καθοριστικό για τη λήψη αποφάσεων θα είναι το έαν η Γερμανία θα καταφέρει να αποσπάσει μακροχρόνιες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Επίσημοι παράγοντες που εξετάζουν την επιλογή του πότε θα γίνει οποιαδήποτε κίνηση για μείωση του ελληνικού χρέους συνειδητοποιούν ότι, όσο περισσότερο περιμένουν, τόσο μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού χρέους θα περνά από τους ιδιώτες στα χέρια των κυβερνήσεων της ΕΕ, καθώς η Αθήνα θα χρησιμοποιεί δάνεια της τρόικας για να αποπληρώνει παλιά ομόλογα στη λήξη τους.

Εφόσον γίνει σύντομα, μια ανταλλαγή χρέους ή επαναγορά ομολόγων θα μετακυλίσει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών σε ιδιώτες επενδυτές, όπως τράπεζες, ασφαλιστές και ασφαλιστικά ταμεία.

«Εάν περιμένουμε έως το 2013, το 50% του υφιστάμενου ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στους ισολογισμούς των κρατών» ανέφερε στο πρακτορείο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πιέσεις προς τη Γερμανία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Ελλάδας ακόμη και φέτος αυξάνονται, καθώς «η Ελλάδα είναι εντελώς ανίκανη να εξυπηρετήσει το χρέος της».

«Εάν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη χρονιά, η ευρωζώνη θα χάσει την αξιοπιστία της» τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «το ενδιαφέρον που έχουμε για την αναδιάρθρωση
είναι για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της Ελλάδας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ισχυρός ο εκρηκτικός μηχανισμός στο τρομο-δέμα με παραλήπτη τον Χ.Καστανίδη Βλέπουν «Πυρήνες»

Η εκρηκτική ύλη που περιείχε ο φάκελος βόμβα που εστάλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης με παραλήπτη τον υπουργό ήταν περισσότερη από εκείνη που περιείχε το παγιδευμένο δέμα που είχε εκραγεί στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σκοτώνοντας τον υπασπιστή του Γιώργο Βασιλάκη.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η συνδεσμολογία του μηχανισμού παραπέμπει στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, που ήταν τυλιγμένος με χαρτί περιτυλίγματος και τοποθετημένος σε ντοσιέ μέσα σε ένα φάκελο, αποτελείτο από περίπου μαύρη πυρίτιδα, μικρές μπαταρίες και ένα μανταλάκι που θα λειτουργούσε ως «μοχλός» πυροδότησης. Η συνδεσμολογία αυτή μοιάζει με τα 14 παγιδευμένα δέματα που είχαν σταλεί τον περασμένο Νοέμβριο σε πρεσβείες και ξένους ηγέτες.

Αναφερόμενος στη δίκη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», που διεξάγεται σε αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, τόνισε ότι θα συνεχιστεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία.

Σχετικά με τις ενστάσεις των κατηγορουμένων που δεν αποδέχονται τους δικηγόρους, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «δεν πρόκειται κανένας μας να καμφθεί από τέτοιου είδους ενέργειες».

Σημειώνεται επίσης ότι οι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους στη δίκη για την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς» εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν απεργία πείνας।

tanea.gr

Read more...

Μέχρι δέκα χρόνια μπορούμε να επιμηκύνουμε το δάνειο, ξεκαθαρίζει το ΔΝΤ

Αποκλείει τα περί τριαντακονταετίας

Το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που ξεπερνούν τα δέκα χρόνια, τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου
Το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που ξεπερνούν τα δέκα χρόνια, τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που ξεπερνούν τα δέκα χρόνια, τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου, Καρολάιν Άτκινσον, απαντώντας σε ερώτηση του in.gr για τα σενάρια που μιλούν για επέκταση στα 30 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα.

Ωστόσο, η κυρία Άτκινσον επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την πρόθεση του ΔΝΤ να προχωρήσει σε επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα στα δέκα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια επισήμανε ότι από την πλευρά του Ταμείου είναι δεδομένα σε κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή την περίοδο και στην περίπτωση της Ιρλανδίας κυμαίνονται στο 3,1%.

Είναι «σημαντικό να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στην Ευρώπη» σχολίασε η ίδια και υπογράμμισε τη σημασία του μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης.

Ακόμη η κυρία Άτκινσον τόνισε τη σοβαρότητα που αποδίδεται στην αξιοπιστία των stress test των τραπεζών, για τα οποία σημείωσε ότι δεν είναι μόνο θέμα διαφάνειας, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για την παροχή της αναγκαίας κεφαλαιακής ρευστότητας μετά από αυτά.

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε επίσης τη σημασία των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζονται στα κράτη που αντιμετώπιζαν προβλήματα χρέους, όπως και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα του χρέους είναι σε τελική ανάλυση η μια πλευρά ενός γενικότερου προβλήματος ανάπτυξης, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Τέλος, η κυρία Άτκινσον σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση της ελληνικής οικονομίας από στελέχη του Ταμείου και της υπόλοιπης τρόικας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κανένα θέμα κατάργησης της δωρεάν μετακίνησης των ΑμΕΑ με τα Μέσα Μεταφοράς

Διευκρινίσεις του υπουργείου

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) θα εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν μετακινήσεις, ή τις εκπτώσεις, που δικαιούνται, παρά το προσωρινό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη μη υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Η διευκρίνιση ήλθε από το υπουργείο Υποδομών με αφορμή σχετική ερώτηση, που κατέθεσαν βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, υπάρχει παλαιότερη υπουργική απόφαση που προβλέπει πως ακόμη και αν έχει λήξει η σύμβαση του αρμόδιου Υπουργείου με τα αστικά λεωφορεία, η κάρτα ισχύει μέχρι την υπογραφή της νέας σύμβασης.

Διευκρινίζεται ότι δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή έκπτωση στο εισιτήριο, έχουν ειδικές ομάδες πολιτών, όπως ΑμΕΑ, στρατιώτες, αστυνομικοί, φοιτητές, μαθητές, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών κ.α. και το αρμόδιο Υπουργείο, στο οποίο υπάγονται, υπογράφει κάθε χρόνο μία σύμβαση με τους φορείς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στους οποίους καταβάλλει ένα ποσό ως αποζημίωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το θέμα σύντομα θα επιλυθεί. Διευκρινίζεται, δε, ότι δεν έχει δοθεί καμία εντολή στους οδηγούς των αστικών λεωφορείων να μη δέχονται τις υπάρχουσες κάρτες των ΑμΕΑ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ


Σε επ' αόριστον απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά απειλούν με διαγραφή όσους γιατρούς του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ δέχονται τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.Οι νοσοκομειακοί γιατροί στην Αθήνα και τον Πειραιά συνεχίζουν με απεργία μέχρι την επόμενη Πέμπτη...

Το απόγευμα θα ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη της κατάληψης στο υπουργείο.
Read more...

«Eίμαστε λαϊκό κόμμα» λέει ο Αντ.Σαμαράς, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην κυβέρνηση

Στην ΚΟ εφ' όλης της ύλης

Ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της ομιλίας του
Ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της ομιλίας του (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το σύγχρονο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του κόμματος προσδιόρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παράλληλα εξαπέλυσε και εφ΄ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση.

«Η ΝΔ είναι λαϊκό κόμμα, στηρίζεται στον λαό, αγωνίζεται για τον λαό και απευθύνεται σε όλο τον λαό και μόνο σε αυτόν» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η «η ΝΔ χρειάζεται να συγκροτήσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα προκύψει από την μετατόπιση της κοινωνίας στις ιδέες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, στα ιδανικά της πατρίδας, της Δημοκρατίας, της ανταγωνιστικότητας, της ατομικής ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών προσπαθώντας να εμφυσήσει αισιοδοξία στους βουλευτές του λέγοντας ότι «αν γίνουν θα τις προκαλέσουν τα αδιέξοδα, οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις του ΠΑΣΟΚ, τις εκλογές όμως όποτε κι αν γίνουν θα τις κερδίσουμε εμείς για να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας και να στήσουμε την χώρα στα πόδια της». Είπε ακόμη ότι η ΝΔ απευθύνεται σε όλους του Έλληνες πολίτες σε όσους είναι απογοητευμένοι σε όσους την εγκατέλειψαν αλλά και σε όσους δεν την ψήφισαν ποτέ. Κάλεσε τους βουλευτές του να απορρίψουν τα στρογγυλεμένα λόγια: «ο λόγος μας έχει αιχμές και η πολιτική μας έχει γωνίες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα θέματα της οικονομίας. «Όχι νέα επαχθή μέτρα που θα επιδεινώσουν την ύφεση και δεν τα αντέχει η κοινωνία και η οικονομία», είπε με κατηγορηματικότητα και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα ως εταιρία υπό εκκαθάριση».

Σημείωσε ότι «προωθείται πακέτο περικοπών που θα θίξει ευπαθείς τάξεις καθώς και νέες αυξήσεις φορολογίας που θα πλήξουν το σύνολο της οικονομίας. Το νέο πακέτο ασφυξίας θα ξεπεράσει τα δώδεκα δισ. ευρώ, θα επιδεινώσει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης ενώ η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη».

Ο ίδιος τάχθηκε κατά της συνταγματικής δέσμευσης για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και για ετήσιο έλλειμμα κάτω από 3%.

«Το 3% το επιβάλει το σύμφωνο σταθερότητας. Γιατί λοιπόν χρειάζεται συνταγματική δέσμευση που θα εισαγάγει μία μόνιμη ακαμψία που δημιουργήσει μεγαλύτερη ασφυξία» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «είναι επικίνδυνο να δεσμεύεις το απώτερο μέλλον. Θα περιμένουμε να δούμε την τελική πρόταση και τις αντιδράσεις των άλλων κρατών. Συμφωνούμε με τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για σήμερα και μέχρι να τελειώσει η κρίση χρέους αλλά όχι με συνταγματική δέσμευση».

Αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική βάζοντας ξανά τις κόκκινες γραμμές.

«Απορρίπτουμε τη συνεκμετάλλευση σε δικής μας δικαιοδοσίας περιοχές, δεν δεχόμαστε αυτοπαραίτηση από δικά μας δικαιώματα εκμετάλλευσης και από ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές στο Σκοπιανό, δεν δεχόμαστε παραλλαγή του σχεδίου Ανάν στο κυπριακό ενώ είπαμε ότι δεν θα δεχθούμε την οικονομική κρίση ως άλλοθι για υποχωρήσεις».

Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και να διδαχθεί από την τακτική της Κύπρου.

Μίλησε για τα διεθνή γεγονότα στην Μεσόγειο λέγοντας ότι «οι Έλληνες είμαστε από τη φύση μας και τη θέση μας αλληλέγγυοι με τους αγώνες των λαών αλλά είμαστε και υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας. Η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική και πρέπει να πούμε στους εταίρους μας ότι δεν μπορούν να αποσταθεροποιούν τη χώρα με μέτρα που διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό σε μία περιοχή που συνταράσσεται».

Αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό υποστηρίζοντας ότι «ο νόμος που έφερε η κυβέρνηση κάνει την χώρα μαγνήτη προσέλκυσης μεταναστών».

Ο ίδιος είπε ότι η ΝΔ δεν έχει αντίρρηση στη φύλαξη των συνόρων ακόμα και με τον φράχτη στον Έβρο, αλλά επανέλαβε ότι απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του θέματος με αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας.

Για τα πρόσφατα γεγονότα της Νομικής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «το ταξίδι των 230 μεταναστών έγινε με την ανοχή των αρχών. Εκείνοι που οργάνωσαν τα γεγονότα έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση που έχει επιλέξει την ένοχη σιωπή σε αυτή την υπόθεση.»

Τοποθετήθηκε στην απόφαση του Δ' Tμήματος του ΣτΕ για την ψήφο αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές, λέγοντας ότι «το ΣτΕ οδηγείται να κηρύξει το νόμο περί ιθαγένειας αντισυνταγματικό» και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να παρεμβαίνει απροσχημάτιστα στο έργο των ελλήνων δικαστών».

Επέμεινε δε στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. «Με το άβατο του χώρου δεν προστατεύεται αλλά καταστρατηγείται η ακαδημαϊκή ελευθερία. Είναι υποκρισία να μιλούν για άσυλο ιδεών όσοι ανέχονται το καθεστώς παρανομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το κίνημα της ανυπακοής σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε και να ανεχθούμε την παραβίαση των νόμων. Η εφαρμογή των νόμων δεν είναι εθελοντική. Από την άλλη όμως όταν υπάρχει αναλγησία και ανευθυνότητα, όταν διαλύεται ο κοινωνικός ιστός, όταν αυξάνονται τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ πέρα από τα όρια αντοχής, τότε πυροδοτούνται φαινόμενα ανυπακοής».

Τέλος έδωσε απάντηση σε όσους κατηγόρησαν τη ΝΔ για ακραία στροφή λέγοντας απερίφραστα ότι «αυτό είναι κουταμάρα» και πρόσθεσε ότι «στην Ευρώπη και στον κόσμο οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα πολύ πιο δραστικά από εκείνα που χαρακτηρίζουν εδώ ακραία. Έχουν υπόψη τους τι μέτρα για την ασφάλεια έχουν πάρει στην Ιταλία και στην Ισπανία; Όσοι τα λένε είναι αθεράπευτα ακραίοι, κολλημένοι οπισθοδρομικοί. Πρέπει να τελειώσουμε με τις εμμονές και τα κολλήματα της μεταπολίτευσης».

Είπε ότι με τις Εξεταστικές η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει σε ομηρία τη ΝΔ και επανέλαβε την πρότασή του να ελεγχθεί από σώμα δικαστών το «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από την μεταπολίτευση και μετά.

Τέλος είπε ότι η ΝΔ πρέπει να κατοχυρώσει την οικονομική της αυτοτέλεια και γι αυτό θα απευθυνθεί με κουπόνια στον κόσμο της και ζήτησε από τους βουλευτές του να γίνουν κήρυκες σε αυτό τον αγώνα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μπρίντερλε: κομβικό σημείο για την Ελλάδα η ανταγωνιστικότητα

Η Ελλάδα έχει χαράξει ένα δύσκολο δρόμο και πρέπει να συνεχίσει με αποφασιστικότητα, λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας

O Γερμανός υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε και στέλεχος των Φιλελεύθερων σε συνέντευξή του στο περιοδικό SuperIllu εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει «κομβικό πρόβλημα» μειωμένης ανταγωνιστικότητας και γι' αυτό «Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της».

Μπρίντερλε: κομβικό σημείο για την Ελλάδα η ανταγωνιστικότητα

Συμφωνεί πάντως ότι η χώρα μας έχει χαράξει ένα «δύσκολο δρόμο» και και «πρέπει να συνεχίσει αυτό το δρόμο με αποφασιστικότητα».

Η ενίσχυση χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, βραχυπρόθεσμη και με αυστηρές προϋποθέσεις: «Αποφασιστικής σημασίας θα είναι μία χρονικά περιορισμένη βοήθεια για την προσαρμογή αυτών των χωρών, η οποία όμως θα είναι συνδεδεμένη με δεσμεύσεις για αλλαγές στην πραγματική οικονομία και για μείωση του χρέους».

Κατά τον ίδιο, επίσης, «πρέπει να συζητηθεί γενικά και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών» στον μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων που είναι υπό διαμόρφωση στην ΕΕ.

ethnos.gr
Read more...

Αύξηση ωρών εργασίας και απογευματινή λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών ετοιμάζει η κυβέρνηση

Γ.Ραγκούσης με ΑΔΕΔΥ

Από τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ
Από τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά 2,5 ώρες την εβδομάδα και λειτουργία ορισμένων δημοσίων υπηρεσιών αιχμής και το απόγευμα προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Η πρώτη πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει αύξηση από 37,5 σε 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα. Σχετικά με τη δεύτερη πρόταση, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν μιλάμε για διακεκομμένο ωράριο, αλλά για συνεχές». Συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή του νέου ωραρίου για όσες υπηρεσίες λειτουργούν το απόγευμα, θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, προκειμένου οι εργαζόμενοι να προγραμματίσουν τη ζωή τους και τις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι με αυτές τις δύο προτάσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους τούς καλεί να συμβάλλουν και αυτοί στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους τους Έλληνες για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ επισήμανε ότι όλα όσα συζητήθηκαν με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ δεν έχουν καμία σχέση με το Μνημόνιο και την τρόικα, η οποία θα ενημερωθεί από τον Τύπο.

Για το ενιαίο μισθολόγιο

Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ τέθηκε και το θέμα του νέου ενιαίου μισθολογίου, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν θα γίνει για να κατεβάσει το μισθολογικό κόστος, αλλά για να αποκτήσει το Δημόσιο ένα σύγχρονο και δίκαιο μισθολόγιο που θα άρει τις μισθολογικές αδικίες.

Τέλος, στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ τέθηκε και η αναμόρφωση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης-Αυτοδιοίκησης, η ανάγκη για νέο πειθαρχικό Δίκαιο στους δημόσιους υπάλληλους και το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αύξηση του ωραρίου και το απογευματινό ωράριο, αλλά και για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, αν και αναγνωρίζει, όπως είπε, τη διάθεση του υπουργείου για ειλικρινή διάλογο.

Επίσης, κράτησε ως θετικό, όπως τόνισε, τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα έρθει για να επιφέρει περικοπές στο ήδη μειωμένο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κοινή γαλλογερμανική πρόταση για την οικονομική διακυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής

Αγορά ομολόγων από το ευρω-ταμείο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν την Παρασκευή εάν θα συγκαλέσουν νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις 4 Μαρτίου
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν την Παρασκευή εάν θα συγκαλέσουν νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις 4 Μαρτίου (Φωτογραφία: Associated Press )
Παρίσι, Γαλλία
Γαλλία και Γερμανία θα παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Παρασκευή, μία κοινή πρόταση για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη.

Όπως δήλωσε στο Reuters πηγή από το γραφείου του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, «επιθυμούμε μαζί με τη Γερμανία αυτές οι δεσμεύσεις να αναληφθούν απ' όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» και προσέθεσε ότι η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο ή και νωρίτερα ακόμα.

Η γαλλική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την πρόταση εισαγωγής ενός ελάχιστου κοινού -σε όλη την Ευρωζώνη- φόρου για τις επιχειρήσεις, προσέθεσε η ίδια πηγή.

Παράλληλα, επισήμανε θα στηρίξει τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ταμείου ευρω-στήριξης (EGSF), μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα του Ταμείου να αγοράζει κρατικό χρέος στην πρωτογενή ή τις δευτερογενείς αγορές.

Τέλος, η Γαλλία θα προτείνει να παραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις σε ετήσια βάση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης ώστε να εξετάζεται η πρόοδος στον συντονισμό της οκονομικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν την Παρασκευή εάν θα συγκαλέσουν νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις 4 Μαρτίου, κάνοντας ένα ακόμα βήμα για την εξεύρεση λύσης-πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όπως είπαν πηγές της ΕΕ την Τετάρτη.

Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ ή μόνο των 17 χωρών του ευρώ. Η πρόθεση είναι να συγκληθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου πριν το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Μαρτίου.

«Είναι θέμα που θα συζητηθεί την Παρασκευή. Οι ηγέτες θα αποφασίσουν τότε εάν θα την συγκαλέσουν, αλλά αυτή είναι η πρόταση», είπε την Τετάρτη αξιωματούχος από χώρα της Ευρωζώνης.

Μέρκελ: Όχι στα ευρω-ομολόγα

Το ευρώ δεν ήταν σε κρίση αλλά υπήρχε «μια κρίση χρέους σε ορισμένα κράτη» και ένα «πρόβλημα ανταγωνιστικότητας» σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια συνέντευξής της που μετέδωσε κανάλι της ισπανικής τηλεόρασης την Πέμπτη.

Η κ. Μέρκελ επισκέπτεται τη Μαδρίτη όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο.

«Δεν έχουμε κρίση στο ευρώ. Αυτό που έχουμε είναι μια κρίση χρέους σε ορισμένα κράτη και σε άλλα ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Δεν έχουμε ανάγκη μια επαναθεμελίωση του ευρώ, αλλά να καταστήσουμε το ευρώ περισσότερο ανταγωνιστικό και να διατηρούμε και στο μέλλον το Σύμφωνο
Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε.

Η κ. Μέρκελ απέρριψε εκ νέου την ιδέα έκδοσης ευρω-ομολόγων.

«Δεν πιστεύω ότι τα ευρω-ομόλογα δίνουν τη σωστή απάντηση γιατί προϋποθέτουν ότι όλοι πληρώνουμε τα ίδια επίπεδα επιτοκίων για το χρέος και δεν ξεκαθαρίζεται ποιος καταβάλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια και ποιος τη μικρότερη», είπε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σαμαράς: «Απέτυχε το Μνημόνιο»

Η συζήτηση για παράταση αποπληρωμής, αναδιάρθρωση ή επαναγορά χρέους δικαιώνει τις θέσεις της ΝΔ, που από το 2010 τόνιζε ότι η μορφή του Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ήταν μη βιώσιμη, είπε ο Αντ.Σαμαράς στην «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα

Η συζήτηση για παράταση αποπληρωμής, αναδιάρθρωση ή επαναγορά χρέους δικαιώνει τις θέσεις της ΝΔ, που από το 2010 τόνιζε ότι η μορφή του Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ήταν μη βιώσιμη, είπε ο Αντ.Σαμαράς στην «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

Σαμαράς: «Απέτυχε το Μνημόνιο»

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το Μνημόνιο, όπως συντάχθηκε και συμφωνήθηκε πέρυσι μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, έχει αποτύχει και «προσπαθούν να το διορθώσουν».

Το αποδεικνύουν οι διαπραγματεύσεις και η συζήτηση για μία σειρά παρεμβάσεων για το χρέος, είτε ως παράταση αποπληρωμής είτε αναδιάρθρωση είτε επαναγορά ελληνικών τίτλων σε χαμηλότερη τιμή από την δευτερογενή αγορά.

Οπως είχαμε προβλέψει, απέτυχε, σημείωσε ο κ.Σαμαράς, αλλιώς δεν θα είχαμε ανάγκη όλα αυτά.

ethnos.gr/
Read more...

Την ερχόμενη εβδομάδα οι καταθέσεις των κληθέντων για την υπόθεση της Νομικής

Συγκεντρώνουν υπογραφές


Από την κατάληψη της Νομικής
Από την κατάληψη της Νομικής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Προθεσμία για να καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα ζήτησαν και έλαβαν από τον εισαγγελέα Εφετών Σπύρο Μουζακίτη οι τέσσερις από τους πέντε κληθέντες ως ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων, μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, για την υπόθεση της κατάληψης στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Ο εισαγγελέας έδωσε προθεσμία για τη Δευτέρα στους τρεις από τους τέσσερις, για την Πέμπτη στον τέταρτο, ενώ ο Νίκος Γιαννόπουλος, που είχε κληθεί για σήμερα, δεν εμφανίστηκε καθόλου στο εισαγγελικό γραφείο.

Σε δήλωση που διένειμε ο Γιαννόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αποδέχομαι με μεγάλη υπερηφάνεια και πολλή χαρά την κατηγορία της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών. Γιατί αυτό σημαίνει την αμέριστη αλληλεγγύη μου στους μετανάστες που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα, χωρίς χαρτιά, υφιστάμενοι υπερεκμετάλλευση, ταπεινώσεις και καταστολή. Γιατί σημαίνει ότι ως μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης εργάστηκα με αφοσίωση για την υποστήριξη του αγώνα των 300 απεργών πείνας, για την ασφαλή άνοδό τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για τη νίκη του αγώνα τους, για νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα».

Το μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Μάρκος Χατζησάββας, που έλαβε προθεσμία για τη Δευτέρα, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι ύστερα από χρόνια συμμετοχής σε κοινωνικά κινήματα είναι σε θέση να αναγνωρίσει πότε μια συλλογική διεκδίκηση είναι δίκαιη και «άρα νομιμοποιημένη στη συνείδηση αυτών που την ασκούν, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία».

Προς συμπαράσταση των πέντε κληθέντων για εξηγήσεις είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο περίπου 100 φίλοι και μέλη οργανώσεων, ενώ μέλη της Νεολαίας του Συνασπισμού είχαν αναρτήσει πανό στο οποίο αναγραφόταν «Αν η αλληλεγγύη είναι έγκλημα, είμαστε όλοι ένοχοι».

Έξω από το Εφετείο βρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας, ο οποίος δήλωσε: «Είναι υποχρέωσή μου να παρευρίσκομαι εδώ».

Τέλος, κάποιοι εκ των μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης είπαν ότι θα συγκεντρώσουν 1.500 υπογραφές, με τις οποίες οι υπογράφοντες θα αναλαμβάνουν την ευθύνη για το όλο θέμα.

Όπως ανέφερε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, μία εκ των δύο δικηγόρων στην υπόθεση των πέντε μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, τη Δευτέρα θα καταθέσουν έγγραφες εξηγήσεις οι τρεις από τους πέντε εγκαλούμενους, ένας θα καταθέσει την Πέμπτη, ενώ ο Νίκος Γιαννόπουλος περιορίστηκε στη δήλωση που διένειμε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δεν χαμπαριάζουν και ανοίγουν όλες τις μπάρες των διοδίων την Κυριακή

Ο Ρέππας δείχνει τη γροθιά του στους τζαμπατζήδες αλλά εκείνοι…

http://img.protothema.gr/CF666138386E3EE5F0038EB03783CD09.jpg
Μπορεί ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας να «εγκυμονεί» νομοθετική πρωτοβουλία για να αντικρούσει το «αντικοινωνικό» όπως χαρακτηρίζει κίνημα των τζαμπατζήδων στα διόδια και τις αστικές συγκοινωνίες, οι κινήσεις όμως πολιτών σε όλη την Ελλάδα προθερμαίνονται για τη νέα μεγάλη κινητοποίηση της προσεχούς Κυριακής.

Με φόντο τις νέες μαζικές απολύσεις από τη γαλλική Vinci στην καρμανιόλα της Κορίνθου Πατρών, που μέσα σε ένα μήνα απολύθηκαν περί τους 70 εργαζόμενους, η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Κατά των Διοδίων εναντιώνεται «στους εκβιασμούς των εταιρειών που έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε χωματερές ανθρώπων και εργαζόμενων» και ζητά την κατάργηση των αποικιοκρατικών συμβάσεων και των διοδίων.

«Οι δρόμοι έχουν ήδη χρυσοπληρωθεί»

«Οι δρόμοι αποτελούν δημόσιο αγαθό και έχουν ήδη χρυσοπληρωθεί από τους πολίτες. Δεν είναι δεξαμενή χρήματος για τις ληστρικές κοινοπραξίες» αναφέρει η Επιτροπή που τονίζει ότι οι Γάλλοι ετοιμάζονται να διώξουν 2.000 άτομα.

Οι μπάρες θα ανοίξουν σε όλο το εθνικό δίκτυο στις τρεις το μεσημέρι της Κυριακής και για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί συντονισμένη προσπάθεια να περάσουν τα διόδια της Αττικής Οδού, χωρίς να πληρώσουν.

Παρά το γεγονός ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές του 2000, εκπρόσωποι του κινήματος εναντίον των διοδίων εκφράζουν την άρνησή τους στα διόδια της Αττικής Οδού με το επιχείρημα ότι για το έργο έχουν ξεχρεωθεί οι εργολάβοι.

Όπως αναφέρουν ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος κατασκευάστηκε για να αποπληρωθεί σε 30 χρόνια όμως η κυκλοφορία των οχημάτων έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι οι εργολάβοι και οι τράπεζες έχουν βγάλει τα λεφτά τους.

Ωστόσο η πρώτη επιτυχημένη σύμβαση παραχώρησης που άνοιξε την όρεξη σε εργολάβους και κυβερνήσεις να ξεπατικώσουν το μοντέλο κατασκευής και λειτουργίας της έχει ήδη αρχίσει να πλήττεται από τον περιορισμό των μετακινήσεων και σύμφωνα με στελέχη της εμφανίζει κάμψη των εσόδων πάνω από 5%.

Αδυναμία σχεδιασμού

Χθες πάντως ο κ. Ρέππας φάνηκε αρκετά ενοχλημένος από την διεύρυνση του κινήματος του «Δεν Πληρώνω». Όπως είπε «επίκειται νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει εκδηλωθεί από ομάδες οι οποίες εμφορούνται από αυτή την αντικοινωνική αντίληψη του τζαμπατζή, τόσο στις αστικές συγκοινωνίες, όσο και στα διόδια».

Χαρακτήρισε αδυναμία του σχεδιασμού της πολιτείας να επιβάλλει διόδια σε δρόμους που δεν είναι έτοιμοι, πρόσθεσε όμως ότι οι αντιδράσεις επεκτείνονται και σε έργα όπως η Εγνατία Οδός που έχει κατασκευαστεί εδώ και 10 χρόνια χωρίς όμως να έχει πόρους για να συντηρηθεί καθώς έχει καθυστερήσει δραματικά η λειτουργία των σταθμών.

«Για την αποπληρωμή της δαπάνης της κατασκευής αυτών των δρόμων ή για τη συντήρηση, η οποία απαιτεί δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο, ποιοί θα πληρώσουν»; αναρωτήθηκε χθες ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι στους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους, «δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται αυτός ο οποίος τον χρησιμοποιεί, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει. Σε μεγάλα όμως τμήματα αυτών των αυτοκινητοδρόμων, που είναι έτοιμα και έχουν δοθεί στην κυκλοφορία, θα πρέπει να καταβάλλεται το διόδιο» είπε.
Read more...

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη αναθεώρηση των επικουρικών συντάξεων το αργότερο έως τον Οκτώβριο ενώ στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας "μπήκαν" και οι επιχειρούμενες αλλαγές στα ταμεία των κλάδων της...
υγείας.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη ενόψει της συνάντησης της την Δευτέρα με τους επικεφαλής της Τρόικας είχε δύο συναντήσεις την Τετάρτη για το ασφαλιστικό και την υγεία με το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε πως θα υπάρχει νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των επικουρικών το αργότερο έως τον Οκτώβριο.
Με αιχμή το χρονοδιάγραμμα των αναλογιστικών μελετών, την ευθύνη στο θέμα των επικουρικών συντάξεων και τον έλεγχο των στοιχείων, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι μελέτες τέθηκε από τους τεχνοκράτες το θέμα των επικουρικών.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι οι αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2011 ενώ η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη έχει πει στη Βουλή, ότι οι μελέτες θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2011. Η Τρόικα ωστόσο πιέζει ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2011 να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη παρέμβαση στα ελλειμματικά (αναλογιστικά) επικουρικά.
Read more...

ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ LOUIS


Στην υποστολή της ελληνικής σημαίας από τα έξι κρουαζιερόπλοια του προχωράει ο κυπριακός όμιλος Louis Hellenic Cruises. Ο όμιλος ο οποίος απασχολεί περίπου 1.000 έλληνες ναυτικούς επικαλείται ανισότητα στα λειτουργικά έξοδα μετά την άρση του καμποτάζ...
σε σχέση με τα αντίστοιχα πλοία άλλων σημαιών που θα μπορούν από φέτος να πραγματοποιούν κρουαζιέρες από τα ελληνικά λιμάνια.
Η εταιρεία έχει σήμερα έξι κρουαζιερόπλοια σε ελληνική σημαία, τα «Emerald», «Destiny», «Saphire», «Majesty», «Queen» και «Cristal» και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Μεσόγειο και 5η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο.
Read more...

Θέματα ενέργειας στο επίκεντρο της συνάντησης Παπανδρέου - Χριστόφια «Συγκλίνοντα συμφέροντα»

Το ενεργειακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια. Και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου συγκλίνουν, ότι υπάρχει στενή συνεργασία, ωστόσο τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας ζήτησε αυτοσυγκράτηση και προσοχή από τον επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό κόσμο τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, γιατί, όπως είπε, πολλές φορές από τον υπέρμετρο ενθουσιασμό που μάς χαρακτηρίζει «σκοτώνουμε εν τη γενέσει δυνατότητες πολιτικής και οικονομικής εκμετάλλευσης».

Βρισκόμαστε σε συνεχή συντονισμό, η συνεργασία μας είναι υποδειγματική, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πολλά γράφονται περί του τι υπάρχει στο υπέδαφος, αλλά αυτά πρέπει εξακριβωθούν και θα προχωρήσουμε με τις απαραίτητες διαδικασίες.

Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι εναπόκειται στο κάθε κράτος να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν στη Γενεύη.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πειστικές και λογικές για την καλή μας θέληση να προχωρήσουμε στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία, πρόσθεσε, πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές Δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Από την πλευρά του ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση του νησιού στη βάση μιας λύσης βιώσιμης. Επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση περί μια διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και με σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου.

«Είμαστε δίπλα στους Κυπρίους όχι με λόγια, αλλά με πράξεις» τόνισε ο πρωθυπουργός. Χωρίς λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο εκφράζοντας την ελπίδα να έχουν θετική έκβαση τόσο για τον αιγυπτιακό λαό όσο και για τη Μέση Ανατολή।

tanea.gr


Read more...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπανδρέου - Ραγκούση Συζήτηση με ττην ΑΔΕΔΥ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε, νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της συνάντησης που θα έχει σε λίγη ώρα ο υπουργός με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Η συνάντηση έχει ως θέμα τις προωθούμενες αλλαγές στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Ραγκούση, ο οποίος θα θέσει και τα προς εξέταση ζητήματα στους συνδικαλιστές του Δημοσίου.

ΑΔΕΔΥ
Για τις προωθούμενες αλλαγές στη λειτουργία του δημόσιου τομέα ενημερώνει σήμερα την ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εσωτερικών Γ।Ραγκούσης σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών. Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Ραγκούση, ο οποίος θα θέσει και τα προς εξέταση ζητήματα στους συνδικαλιστές του Δημοσίου.
.tanea.gr
Read more...

Ενώπιον του εισαγγελέα για την υπόθεση της Νομικής πέντε μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης

Και συγκεντρώσεις συμπαράστασης

Για ένατη ημέρα συνεχίζεται η απεργία πείνας των μεταναστών που μεταφέρθηκαν στο Μέγαρο Υπατία, επί της Πατησίων
Για ένατη ημέρα συνεχίζεται η απεργία πείνας των μεταναστών που μεταφέρθηκαν στο Μέγαρο Υπατία, επί της Πατησίων (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Ενώπιον του εισαγγελέα αναμένεται να παρουσιαστούν την Πέμπτη, για την υπόθεση της κατάληψης της Νομικής, πέντε μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας, που πιθανότατα θα λάβουν προθεσμία, ελέγχονται για το αδίκημα της «διακίνησης και προώθησης μεταναστών», το οποίο τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Έξω από το Εφετείο πραγματοποιείται συγκέντρωση συμπαράστασης στα μέλη της Πρωτοβουλίας. Εκεί βρίσκεται και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. Το απόγευμα (6 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τη Νομική, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά και Ξάνθη.

Δηλώσεις για την υπόθεση έκαναν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Νίκος Γιαννόπουλος, Μάρκος Χατζησάββας και Νίκος Μαρκετάκης.

«Αποδέχομαι με περηφάνια την κατηγορία γιατί σημαίνει την αμέριστη αλληλεγγύη μου στους μετανάστες που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα, χωρίς χαρτιά, υφιστάμενοι υπερεκμετάλλευση, ταπεινώσεις και καταστολή. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση είναι που πρέπει να απολογηθεί για παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών γιατί ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στη λεηλασία των χωρών του λεγόμενου τρίτου κόσμου και ως μέλος του ΝΑΤΟ, στις σταυροφορίες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ» δήλωσε ο Νίκος Γιαννόπουλος.

Ο Νίκος Μαρκετάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούμαστε κατασκευάζονταν στη 'μιντιακή' σκηνή μέρες και νύχτες για να ικανοποιηθεί η ανάγκη πολλών να υπάρχουν υποκινητές, διοργανωτές, και εγκέφαλοι».

Από την πλευρά του, ο Μάρκος Χατζησάββας δήλωσε: «Παραμένω ηθικός αυτουργός στην απόδοση δικαιοσύνης στον τίμιο αγώνα των 300 εργατών, που γίνονται αντικείμενα καθημερινής εκμετάλλευσης από τους εργοδότες, είναι ανασφάλιστοι, δεν δικαιούνται περίθαλψης, έχουν το φόβο της απέλασης και όποιος κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν είναι αθώος ή εξαπατημένος, αλλά ένοχος διακίνησης και εμπορίας ανθρώπινων ζωών».

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης ο Πέτρος Γιώτης αναφέρθηκε στη χθεσινή «δραματική νύχτα», όπως τη χαρακτήρισε, λόγω των καιρικών συνθηκών, που πέρασαν 103 μετανάστες απεργοί πείνας στο κτίριο της οδού Ηπείρου, που, όπως επισήμανε, επιδεινώνει την κατάσταση της υγείας τους, καθώς διανύουν την δέκατη μέρας της απεργίας πείνας.

Σε ανακοίνωσή της για την απεργία πείνας των 300 μεταναστών, η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης» αναφέρει:

«Τώρα που είναι εμφανής η σωματική κατάπτωση των απεργών, τώρα που δεν κινδυνεύουν μόνο οι μετανάστες με απέλαση, αλλά και οι αλληλέγγυοι με κακουργηματική δίωξη, τώρα είναι ακριβώς η ώρα που πρέπει να μπει στο προσκήνιο η κοινωνική αλληλεγγύη».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Mε το νέο εκλογικό νόμο θα ρυθμιστεί η ψήφος των αποδήμων, δεσμεύεται η κυβέρνηση

Αντιπαράθεση με τη ΝΔ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Κατά την ψήφιση του εκλογικού νόμου θα υπάρχει ρύθμιση, η οποία θα απαντά στο θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων. Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, στη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της ΝΔ.

Το ζήτημα προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ του υφυπουργού και του τέως υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.

«Από τις παλινωδίες σας, από την παρεμπόδιση της ψήφισης ενός νόμου, τον οποίο είχαμε συμφωνήσει κρατώ την δέσμευσή σας. Μόνο μη δούμε να έρχεται κανένα σχέδιο εκλογικού νόμου εδώ χωρίς να έχει και τον εκτελεστικό νόμο του άρθρου 51 παρ. 4. Η καταγγελία σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι ηχηρή γιατί δεν πάει άλλο» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο βουλευτής της ΝΔ καταλόγισε επίσης το κυβερνών κόμμα ότι στερεί την ψήφο από τους oμογενείς αφού ως αντιπολίτευση δεν στήριξε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ, αν και ενσωμάτωνε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να υπάρχει ένα είδος εκλογής βουλευτών από τους εκτός Επικράτειας Έλληνες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

- Το κάνετε γιατί φοβάστε τους Έλληνες της Ομογένειας, αλλά γιατί τους κοροϊδεύετε; είπε.

- Εσείς τους κοροϊδέψατε, με το νομοθέτημα το οποίο φέρατε γιατί δεν εξασφαλιζόταν ο ομαλός τρόπος άσκησης εκλογικού δικαιώματος. Ο ρόλος και η αναγνώριση του Απόδημου Ελληνισμού είναι έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που ουσιαστικά τον ενέταξε στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας, ανταπάντησε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Αναφορικά με τις κατηγορίες του πρώην υπουργού για τα όσα διαδραματίστηκαν σχετικά με το θέμα στην προηγούμενη Βουλή, ο κ. Ντόλιος θύμισε την αρνητική στάση και των άλλων κομμάτων, πλην του ΛΑΟΣ και τα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κατά τη συζήτηση που έγινε τότε, όταν -με τα ερωτήματά του- κινήθηκε στο πνεύμα των τοποθετήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μισθοί και προσλήψεις στο επίκεντρο της συνάντησης Γ.Ραγκούση με την ΑΔΕΔΥ

Υποστελεχωμένο το Δημόσιο, λέει η ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ παρουσιάζει τις θέσεις της για την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και τις αντιρρήσεις της για την πρόσφατη εγκύκλιο για τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων
Η ΑΔΕΔΥ παρουσιάζει τις θέσεις της για την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και τις αντιρρήσεις της για την πρόσφατη εγκύκλιο για τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Για τις προωθούμενες αλλαγές στη λειτουργία του δημόσιου τομέα ενημερώνει αυτήν την ώρα την ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών. Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Ραγκούση, ο οποίος θα θέσει και τα προς εξέταση ζητήματα στους συνδικαλιστές του Δημοσίου.

Μιλώντας στο in.gr ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος είπε πως η συνάντηση θα επικεντρωθεί στον Καλλικράτη και στις προωθούμενες αλλαγές στο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.

Ερωτηθείς για το εάν η συνάντηση θα επικεντρωθεί στο ακανθώδες ζήτημα του ενιαίου μισθολογίου και στο ύψος του βασικού μισθού του νεοεισερχόμενου δημοσίου υπαλλήλου, ο κ. Βρεττάκος τόνισε πως το θέμα αυτό εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο των επιχειρούμενων περικοπών.

«Το 2010 το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 25%. Το ίδιο ισχύει και το 2011. Εμάς μας ενδιαφέρει κεντρικά το ζήτημα των διαθέσιμων πόρων. Σύμφωνα με το Μνημόνιο οι πιστώσεις για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων είναι εφέτος κατά 2,7 δισ. ευρώ λιγότερες σε σχέση με το 2009», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Ο ίδιος είπε πως η Συνομοσπονδία θα παρουσιάσει στον κ. Ραγκούση τις θέσεις της για την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, τις αντιρρήσεις της για την πρόσφατη εγκύκλιο για τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και τις ενστάσεις της για μια σειρά από ενέργειες που αφορούν στον Καλλικράτη.α

Ακόμη, η ΑΔΕΔΥ θα απαντήσει στις προτάσεις που της έκαναν (μέσω σημειώματος) τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ θα εστιάσει και στο ζήτημα των προσλήψεων, καθώς θεωρεί πως η υφιστάμενη κατάσταση θα χειροτερέψει.

«Ήδη κάποιες υπηρεσίες δεν μπορούν να δουλέψουν», είπε ο κ. Βρεττάκος , ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να γίνεται μία πρόσληψη για κάθε επτά αποχωρήσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άγνωστοι εισβολείς τη νύχτα στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας


Άγριο κυνηγητό με ριπές αυτόματων όπλων τριών αγνώστων ταχύπλοων σκαφών, από δύο επίσης ταχύπλοα περιπολικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, οπλισμένα με πολυβόλα, προκάλεσε συναγερμό τη νύχτα (μεταξύ 1 και 3 το πρωί) στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Το γεγονός έζησαν αξιωματικοί και ναύτες των πολεμικών πλοίων που ελλιμενίζονται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, στη διάρκεια της νυχτερινής τους βάρδιας. (Το Newsbomb ερεύνησε το θέμα και υπήρξε επιβεβαίωση).

Όλα ξεκίνησαν ξαφνικά όταν τα τρία άγνωστα ταχύπλοα εισέβαλαν στην απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή του Ναυστάθμου και δεν υπάκουσαν οι κυβερνήτες τους στην εντολή των Ελλήνων αξιωματικών επιφυλακής του Ναυτικού, για άμεση ακινητοποίηση ώστε να γίνει έλεγχος τους.

Τα τρία σκάφη προσπάθησαν να διαφύγουν και τότε άρχισε το κυνηγητό τους από τα ταχύπλοα του Ναυτικού. Ακολούθησαν ριπές αυτόματων όπλων (που δεν έχει εξακριβωθεί αν ήταν και από τις δύο πλευρές) και τελικά τα τρία άγνωστα ταχύπλοα εξαφανίσθηκαν στο Σαρωνικό.

Το ΓΕΝ επίσημα δεν επιβεβαίωσε το περίεργο αυτό γεγονός. Ανεπίσημα, κύκλοι του ΓΕΝ μιλάνε για απρόσεκτους ψαράδες, που μπήκαν με τα σκάφη τους, χωρίς να το θέλουν και έφυγαν μόλις τους δόθηκε εντολή.

Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες μιλάνε για ένα επεισόδιο με ριπές αυτόματων όπλων, άγριο κυνηγητό μέσα στον κόλπο της Σαλαμίνας και συναγερμό στο Ναύσταθμο.

Πάντως από πηγές πληροφοριών του Ναυστάθμου (σύμφωνα με το blog Spanos L) μας αναφέρεται ότι προ ημερών, άγνωστα ταχύπλοα σκάφη εισέβαλαν στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και πάλι χρειάσθηκε καταδίωξή τους με πυροβολισμούς για να απομακρυνθούν।
newsbomb.gr
Read more...

«Παραπληγικοί» όλοι οι γιατροί στα κέντρα υγείας της Λέσβου! ...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέλλη ΓΙΑΚΟΥΜΗ
«ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ» ΈΙΝΑΙ σύµφωνα µε τις καταστάσεις µισθοδοσίας του Νοσοκοµείου Μυτιλήνης περίπου 30 γιατροί των κέντρωνυγείας της Λέσβου.

Πρόκειται για ένα «τέχνασµα» που χρησιµοποιήθηκε από τη διοίκηση προκειµένου να τους επιστρέψει το«επίδοµα τροφής» που είχε παρακρατηθείαπό τους µισθούς τους. Η υπόθεση...
αποτελεί κλασικό παράδειγµα γραφειοκρατικής τρέλας που µετράει πάνω από τρία χρόνια «επεισοδίων» µε το Νοσοκοµείο Μυτιλήνης, το οποίο κατέληξε να«βαφτίσει» παραπληγικούς τους γιατρούς.

Το ποσό ήταν 35 ευρώ το µήνακαι κάλυπτε την αγορά «κολατσιού»τις ηµέρες των εφηµεριών.

Το 2008 το υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να χορηγείστους επιµελητές γιατρούς των κέντρων υγείας –όπως και στους αγροτικούς γιατρούς– «επίδοµα τροφής».

Αργότερα όµως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έκρινε ότι κακώς καταβαλλόταν το συγκεκριµένο επίδοµα. Ακολούθησε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητούσε όσα χρήµατα είχαν πάρει µέχρι τότε οι γιατροί να επιστραφούν και συγκεκριµένα να παρακρατούνται από τη µισθοδοσία τους σε µηνιαίες δόσεις. Τον περασµένο Ιούλιο, όταν ψηφίστηκε ο νόµος που αφορούσε και το σύστηµα των εφηµεριών, µια διάταξή του δικαίωνε τους γιατρούς καιπροέβλεπε την επιστροφή του συγκεκριµένου επιδόµατος που είχε παρακρατηθεί.

Τότε προέκυψε ένα καθαρά γραφειοκρατικό εµπόδιο δεδοµένου ότι, αν το επίδοµα αυτό είχε καταχωριστεί στις καταστάσεις µισθοδοσίας ως «διάφορες αποδοχές», τότε θα φορολογούντανκαι οι γιατροί, οι οποίοι βέβαια είχαν ήδη φορολογηθεί γι’ αυτό όταν τους είχε αρχικά καταβληθεί, θα έπρεπε να επιβαρυνθούν ξανά και τώρα που τους επιστρεφόταν. Για να µη συµβεί αυτό, θα έπρεπε στις φόρµες µισθοδοσίας να ενταχθεί το ποσό αυτό σε κωδικό που δεν φορολογείται. Ο µόνος τέτοιος κωδικός που βρέθηκε ήταν το «επίδοµα παραπληγίας». Ετσι οι γιατροί εµφανίστηκαν «παραπληγικοί» και άρχισαν να παίρνουν το «επίδοµα» κάθε µήνα, µέχρι να πάρει ο καθένας πίσω το ποσό που του είχε παρακρατηθεί. ΝΕΑ


Read more...

Εξισώνουν αντικειμενικές και αγοραίες τιμές ακινήτων...



Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Στην κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και την αντικατάστασή τους με αγοραίες τιμές προχωράει το υπουργείο Οικονομικών. Ερχονται υπέρογκες αυξήσεις, ακόμα και πάνω από 200%, στις φορολογικές αξίες των ακινήτων, που θα συμπαρασύρουν τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και ΤΑΠ.

Τις ... προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αποκάλυψε κατά το χθεσινό φορολογικό διάλογο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.

Οι συνεχείς αναφορές των εκπροσώπων του κλάδου (ΠΟΜΙΔΑ, Κατασκευαστές, Μεσίτες) προκάλεσαν την εξής αντίδραση του κ. Πλασκοβίτη: «Το υπουργείο δεν έχει μιλήσει για αύξηση αντικειμενικών αξιών ποτέ. Λέμε για προσαρμογή στις αγοραίες αξίες». Πρόκειται για την πρώτη επίσημη τοποθέτηση στελέχους της κυβέρνησης.

Μαζεύουν στοιχεία

Η αύξηση των αντικειμενικών ακόμα και πάνω από 200% θα είναι γεγονός από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται και αντικαθίστανται από τις αγοραίες τιμές. Η αναπροσαρμογή θα είναι προς τα πάνω σχεδόν για το σύνολο των περιοχών, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου θα έχουμε και μειώσεις.

Η διαμόρφωσή τους θα γίνεται σε συνεχή βάση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Πρόκειται στην ουσία για τη δημιουργία μιας τράπεζας αγοραίων τιμών, στην οποία θα προστρέχουν συμβολαιογράφοι και εφοριακοί κατά τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ΦΠΑ και ΦΑΠ.

Οι νέες τιμές αναμένεται να είναι έτοιμες την άνοιξη, καθώς οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου έχουν αναλάβει τη συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων από μεσιτικά γραφεία για τις τιμές αγοραπωλησίας και ενοικίασης οικιών, καταστημάτων και γραφείων σε όλη τη χώρα.

Οι νέες αντικειμενικές, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται πλέον το σύνολο των φόρων και των τελών, θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε:

Ντόμινο αυξήσεων

1 Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.

2 Φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι η αύξηση των αντικειμενικών θα συνοδευτεί από αύξηση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο.

3 Συμβόλαια και μετεγγραφές. Θα κοστίζουν περισσότερο, καθώς αυξάνονται τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.

4 ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες και στις εξοχικές κατοικίες.

5 Τεκμήρια κατοικιών. Οι αντικειμενικές αξίες θα παρασύρουν προς τα πάνω και τα τεκμήρια διαβίωσης για κύρια, εξοχική και δευτερεύουσα κατοικία, καθώς υπολογίζονται βάσει των αξιών που πλέον θα είναι οι αγοραίες.

6 Ενοίκια. Η αύξηση των αξιών θα οδηγήσει και σε αύξηση του φόρου εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μισθώματα που εισπράττουν, ενώ θεωρείται αναπόφευκτη και η αύξηση του ενοικίου.

7 Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Ο υπολογισμός του γίνεται βάσει των αξιών. Οπότε και αυτό θα αυξηθεί, οδηγώντας και σε αύξηση του τελικού λογαριασμού της ΔΕΗ.

Παράλληλα, στο υπουργείο προχωράει και η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα όλων των περιοχών της χώρας. Η αρχή έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο με την ένταξη των πρώτων 4.458 οικισμών από 26 νομούς της χώρας. Και θα υπάρξει συνέχεια, καθώς στις προθέσεις των επιτελών του υπουργείου είναι η ένταξη όλων των περιοχών της χώρας στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αξιών σε βάθος τριετίας, δηλαδή μέχρι το 2013 να έχουν οριστεί αξίες για όλες τις περιοχές της χώρας. enet.gr*


Read more...

Περιορίστε κατά 30% το κράτος και την παραοικονομία ...



Η τέταρτη δόση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, η συμφωνία για το νέο Μηχανισμό Στήριξης θα υπογραφεί στις 25 Μαρτίου, το μόνο που απομένει είναι να ενημερωθούν οι χώρες που θα κάνουν χρήση των όρων που θα πρέπει να εκπληρώσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι... δανειστές έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών πέντε στόχους, όλους σε ποσοστό 30%.

Πρώτον, θέλουν να ολοκληρωθεί η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση, σε επίπεδα 30%. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η τρόικα πιέζει για την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, να θεσπιστεί το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και να εφαρμόσουν οι διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ την εντολή του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Δεύτερον, η τρόικα επισημαίνει την ανάγκη ένταξης της παραοικονομίας στην επίσημη σε ποσοστό τουλάχιστον 30%. Για το σκοπό αυτό, επισπεύδεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ θέμα προτεραιότητας για την κυβέρνηση είναι η κάρτα πληρωμών και η κάρτα για την αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ. Οι εντολές του υπουργείου Οικονομικών προς τις ΔΟΥ είναι να ασχοληθούν με όσους δεν πληρώνουν, καθώς οι συνεπείς φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλη πίεση.

Τρίτον, η κυβέρνηση παροτρύνεται από τους δανειστές της να πιέσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας. Όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κληθούν να θέσουν στόχους, τους οποίους και θα πρέπει να πετύχουν, αν δεν θέλουν να πληρώσουν την απόκλιση από την «τσέπη» τους. Η τρόικα εκτιμά ότι μια αύξηση της παραγωγικότητας σε ποσοστό 30% είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τέταρτον, η τρόικα επιμένει στον περιορισμό του κράτους. Θέλει ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων να μειωθεί τουλάχιστον κατά 30%, γεγονός που σημαίνει ότι και πέραν του κανόνα 5 προς 1 θα πρέπει να αναμένεται η «υποχώρηση» του κράτους από τομείς στους οποίους σήμερα δραστηριοποιείται. Βρυξέλλες και ΔΝΤ πιέζουν τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν το πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης, το οποίο ταυτόχρονα μειώνει το κόστος και αυξάνει την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα.

Πέμπτος στόχος, που έχουν θέσει οι εταίροι μας, είναι η αύξηση των επενδύσεων και της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ. Ο πήχυς του 30% ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, αν και οι πραγματικές ανάγκες της χώρας μας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Συμφωνία
Οι πέντε στόχοι θεωρούνται το πρώτο βήμα για να μπορέσει η Ελλάδα, αλλά και χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, να περάσουν στη νέα εποχή. Η συμφωνία για την αύξηση των πόρων του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα συνοδεύεται από όρους σκληρότερους του Μάαστριχτ.

Τα όρια του 3% έλλειμμα και 60% χρέος θεωρούνται ξεπερασμένα, αφού η χώρα θα πρέπει να πετυχαίνει συνεχώς πλεονάσματα για πολλά χρόνια, προκειμένου να πληρώσει του δανειστές της. Ακόμη και η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων δεν θα αρκεί, αν πολύ σύντομα η ανάπτυξη δεν επανέλθει σε θετικό πρόσημο.
imerisia.gr


Read more...

Εμφύλια σύρραξη στην Αίγυπτο...



Σε συλλήψεις προχώρησε ο στρατός μετά την αιματοχυσία τη νύχτα στο Κάιρο - Εξι οι νεκροί...
Ο αιγυπτιακός στρατός προχώρησε σε συλλήψεις μετά τις βιαιότητες που προκάλεσαν υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ σήμερα Πέμπτη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.

Οι... αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία μετά την ειρηνική διαδήλωση ζήτησαν από τον στρατό να επέμβει.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από πυρά εναντίον διαδηλωτών κατά του προέδρου Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, αυξάνοντας σε έξι τον αριθμό των νεκρών το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

«Τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά τις τελευταίες τρεις ώρες», δήλωσε ο δρ. Αμρ Μπαχάα, από μια κινητή νοσοκομειακή μονάδα σε τέμενος κοντά στην πλατεία.

«Τα περισσότερα από τα θύματα μεταφέρθηκαν τις τελευταίες τρείς ώρες, πολλά με τραύματα από σφαίρες», πρόσθεσε ο γιατρός εκτιμώντας ότι ο αριθμός των τραυματιών από την Τετάρτη ξεπερνά τους χίλιους.

Η Ένωση Αιγυπτίων Νομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι διαδηλωτές κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ που ήταν στην πλατεία δέχονταν τα πυρά της αντίπαλης πλευράς και ότι αρκετοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε τις «απεχθείς» αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης χθες Τετάρτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο 'Ομαρ Σουλεϊμάν.

Ενώ πυρά ακούγονταν σήμερα το πρωί στην Πλατεία Ταχρίρ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι η Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στο
αντιπρόεδρο της Αιγύπτου 'Ομαρ Σουλεϊμάν για να επισημάνει ότι τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες Τετάρτη «ήταν μια απεχθής εξέλιξη ύστερα από αρκετές ημέρες ειρηνικών πάντα διαδηλώσεων».

«Η υπουργός ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για τις βίαιες αυτές ενέργειες». «Η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε επίσης το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δρώντας με μετριοπάθεια στις ειρηνικές διαδηλώσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα η Ουάσινγκτον κάλεσε νωρίς σήμερα τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο και επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, να μεταβούν «αμέσως» στο αεροδρόμιο, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

«'Ολοι οι αμερικανοί πολίτες που παραμένουν και επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο με πτήση της αμερικανικής κυβέρνησης και που είναι σε θέση να το κάνουν, θα πρέπει να μεταβούν το συντομότερο δυνατόν στις 3 Φεβρουαρίου στον Τερματικό HAJ, Αίθουσα 4, του διεθνούς αεροδρομίου του Καΐρου», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Πρόσθετες αμερικανικές πτήσεις μετά την Πέμπτη δεν προβλέπονται», προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ,σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ, άνοιξαν πυρ τα ξημερώματα της Πέμπτης εναντίον αντί-κυβερνητικών διαδηλωτών με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός και τον τραυματισμό επτά άλλων.

Το δίκτυο ειδήσεων Αλ Αραμπίγια μετέδωσε τη μαρτυρία γιατρού που βρέθηκε στην περιοχή του επεισοδίου, ο οποίος επιβεβαίωσε το θανάσιμο τραυματισμό του διαδηλωτή στην πλατεία Ταχρίρ, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
BHMA


Read more...

Αυτόφωρο για φοροφυγάδες...



Ολική επαναφορά της αυτόφωρης σύλληψης για φοροδιαφυγή είχαμε χθες. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε πως το αδίκημα της φοροδιαφυγής πρέπει να... μετατραπεί σε διαρκές και γι' αυτόν τον σκοπό να περιληφθεί στο τελικό κείμενο διάταξη για αυτόφωρη σύλληψη υπό προϋποθέσεις των φοροφυγάδων. Επίσης, ο υπουργός προανήγγειλε πως στο σχέδιο νόμου, το οποίο την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, θα προβλέπεται ο συμψηφισμός χρεών προς το Δημόσιο με οφειλές του Δημοσίου (π.χ. επιστροφή ΦΠΑ ) προς τις επιχειρήσεις.
Αυτόφωρο για φοροφυγάδες

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν εξαρχής υπέρμαχος του αυτοφώρου, αλλά ύστερα από ενστάσεις, οι οποίες διατυπώθηκαν από συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο της 25ης Ιανουαρίου, στο προσχέδιο νόμου που έδωσε για διαβούλευση απαλείφθηκαν οι αρχικές διατάξεις που αφορούσαν τον χαρακτηρισμό της μη απόδοσης του ΦΠΑ ως «διαρκές αδίκημα», το οποίο μπορεί να επισύρει την αυτόφωρη διαδικασία.

Πιο αναλυτικά, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές, για να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία.

Στο κείμενο, όμως, που έχει δοθεί για διαβούλευση αναφέρεται ότι «στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος που τρίτος έχει καταβάλει για να δοθούν στο Δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη».

Πλέον ο κύβος ερρίφθη και η διάταξη στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα είναι ταυτόσημη με την αρχική.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου διέκοψε τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος διατύπωνε τις ενστάσεις του για το αυτόφωρο υποβάλλοντάς του το ακόλουθο ερώτημα:

«Αν κάποιος μπει στο κατάστημά σας, κλέψει και εκατό μέτρα παρακάτω συλληφθεί, θα είστε ευχαριστημένος να τιμωρηθεί με ένα απλό πρόστιμο; Γιατί, λοιπόν, να μην υπάρχει στέρηση της ελευθερίας υπό προϋποθέσεις και για όσους τελούν το αδίκημα της φοροδιαφυγής;».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση ποινικοποίησης του συνόλου των φορολογουμένων, αλλά από την άλλη η αίσθηση ατιμωρησίας που επικρατεί στη χώρα μας πρέπει να τελειώνει.

ΓΣΕΕ: Δήμευση της περιουσίας όσων κλέβουν την εφορία

«Δρακόντεια» μέτρα για τους φοροφυγάδες, ακόμη και δήμευση της περιουσίας τους, ζήτησε χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος. «Δεν μπορεί να θεωρείται η φοροδιαφυγή στιγμιαία πράξη, πρέπει να ποινικοποιηθεί η φοροδιαφυγή και ο πέλεκυς να είναι βαρύς», πρόσθεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ κ. Σάμαρης, που μίλησε για ένα στοχευμένο σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής. Θα συμπεριληφθεί σχετική ρύθμιση

Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ



Read more...

Επιχείρηση «συγχώνευση»...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Ανεξάρτητες εταιρείες θα καταγράψουν 23.000 φορείς υπολογίζοντας το κόστος λειτουργίας τους
Ο Γ. Παπανδρέου (δεξιά), έπειτα από αλλεπάλληλες συνεργασίες του κ. Πάγκαλου (αριστερά) µε τη γ.γ. του Πρωθυπουργού, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της Διαδικασίας Συγχωνεύσεων και Καταργήσεων Φορέων του Δηµοσίου
Χάθηκε στην...
κατάργηση (και τη συγχώνευση) η κυβέρνηση. Και µπροστά στην απόγνωση που δηµιουργεί η ύπαρξη περίπου...

23.000 φορέων του Δηµοσίου που συντηρούν το τέρας της γραφειοκρατίας, ετοιµάζεται να αναθέσει την καταγραφή του έργου που παράγουν(;), του κόστους λειτουργίας τους και του προσωπικού που διαθέτουν σε ιδιώτες, καθώς οι αρµόδιες υπηρεσίες σηκώνουν τα χέρια! Παράλληλα, µε νοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προχωρεί στην άµεση κατάργηση επτά φορέων του Δηµοσίου και στη συγχώνευση έντεκα άλλων.

Οπως έγινε γνωστό, και µετά το ορατό (οικονοµικό) αποτέλεσµα που είχαν οι 66 πρώτες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών του Δηµοσίου, οι οποίες πραγµατοποιήθηκαν έπειτα από εισήγηση του Θεόδωρου Πάγκαλου, το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κατήρτισε µελέτη για την επιτάχυνση της διαδικασίας συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δηµοσίου, µε στόχο, όπως αναφέρεται, «τη µείωση των φορέων του Δηµοσίου, ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες, να εξορθολογιστούν οι δράσεις και να παραχθεί καλύτερο αποτέλεσµα προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας». Το έργο που υπολογίζεται στα 30 εκατοµµύρια ευρώ θα χρηµατοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα περιλαµβάνει µια σειρά από δράσεις που κρίθηκαν από τις υπηρεσίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης – ο οποίος έχει επωµιστεί την όλη προσπάθεια για την περιστολή των δαπανών του Δηµοσίου (από τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις των 66 φορέων που έχουν γίνει ήδη, το όφελος του Δηµοσίου υπολογίζεται στα 10,5 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως) – ως απολύτως απαραίτητες προκειµένου να αποτυπωθεί ευκρινώς ο κυκεώνας των φορέων του Δηµοσίου.

Σύµφωνα µε τη µελέτη, οι δράσεις αυτές είναι:

n Ηλεκτρονικό µητρώο φορέων του Δηµοσίου µε επικαιροποιηµένα στοιχεία n Καταγραφή της πραγµατικής δραστηριότητας του συνόλου των φορέων n Αναδιατύπωση θεσµικού και νοµικού πλαισίου n Διατύπωση γενικής µεθοδολογίας (οδικού χάρτη) για συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δηµοσίου n Κατηγοριοποίηση φορέων σε οµάδες, σύµφωνα µε κριτήρια n 20 µελέτες σκοπιµότητας, µία για κάθε οµάδα φορέων n 20 δηµόσιες ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις µε ενσωµάτωση σχολίων n 20 νοµοθετικές παρεµβάσεις n 50 εκτελέσεις απόφασης συγχώνευσης ή κατάργησης n 50 business plans για νέους φορείς που θα προκύψουν από συγχώνευση n 50 υπηρεσίες υποστήριξης αρχικής λειτουργίας νέων φορέων n Πληροφοριακό σύστηµα για τη διαχείριση του συνόλου των συγχωνεύσεων και την παρακολούθηση των χρόνων υλοποίησης n Ολοκληρωµένο σχέδιο δηµοσιότητας µε εκδηλώσεις, ενηµερωτικό υλικό, καταχωρίσεις και πλήρη δικτυακό τόπο για πληροφόρηση των πολιτών.

Το έργο υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ και θα χρηµατοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ


ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΕΩΝ

Στον στενό δηµόσιο τοµέα κατά τους υπολογισµούς υπάρχουν σήµερα εν λειτουργία περί τους 1.500 φορείς και η πρόταση προβλέπει µέσο κόστος ανά φορέα περίπου 13.500 ευρώ προκειµένου να γίνουν όλες οι αναγκαίες µελέτες, οι διαδικασίες καταργήσεων και συγχωνεύσεων σε ό,τι αφορά το προσωπικό, τη διευθέτηση των εγκαταστάσεων και των υποδοµών των φορέων αυτών κ.λπ. Ενα πρόχειρο µητρώο φορέων που έχει δηµιουργηθεί από τις υπηρεσίες του γραφείου τού κ. Πάγκαλου αναφέρει ότι οι φορείς του στενού δηµόσιου τοµέα (δεν περιλαµβάνονται δηλαδή σ’ αυτό το µητρώο ∆ΕΚΟ, τράπεζες, οργανισµοί του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, κ.λπ.) ανέρχονται σε 1.800. Η γενική παραδοχή όµως είναι ότι, όπως συνέβαινε και µε τους δηµοσίους υπαλλήλους πριν την απογραφή, είναι αδύνατον το ∆ηµόσιο να εξακριβώσει πόσοι είναι οι φορείς που διαθέτει και πολύ περισσότερο πόσο κοστίζουν, τι έργο παράγουν κ.λπ.


Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής περιστολής δαπανών. Για το θέµα έχουν γίνει αλλεπάλληλες συνεργασίες του κ. Πάγκαλου µε τη γ.γ. του Πρωθυπουργού, Ρ. Βάρτζελη και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σύντοµα σε σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου.


ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ

1. Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισµολογίας και Αντισεισµικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) µε Οργανισµό Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ)

2. ΕΤΑΤ (Εταιρεία Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιοµηχανίας Τροφίµων Α.Ε.) - ΕΦΕΤ 3. Οργανισµός Ανάπτυξης και ∆ιαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» µε Οργανισµό Ανάπτυξης και ∆ιαχείρισης Ελαιώνα Αττικής και Φορέα ∆ιαχείρισης και Ανάπλασης του ποταµού Κηφισού Αττικής.

4. Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (ΕΣ∆∆) µε Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΤΑ)

5. ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικο Ιδρυµα Αγροτικής Ερευνας) - ΟΠΕΓΕΠ (Οργανισµός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων)


ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

1. Εθνικός Οργανισµός Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ)

2. Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ)

3. Εργο Πολιτών 4. Οπερα ∆ωµατίου Θεσσαλονίκης 5. Κέντρα Εργαζόµενης Νεότητας 6. Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας (ΚΕΙΠ)

7. Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)
ΝΕΑ


Read more...