Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Διακανονισμό του ελληνικού χρέους ακόμη και στο β' εξάμηνο φέρεται να εξετάζει η ΕΕ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να εξετάσουν οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει εθελοντική συμμετοχή των πιστωτών για να μην «τρομάξουν» οι αγορές
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να εξετάσουν οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει εθελοντική συμμετοχή των πιστωτών για να μην «τρομάξουν» οι αγορές (Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες
Πιθανές κινήσεις για διακανονισμό του ελληνικού χρέους ακόμη και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους φέρονται να εξετάζουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters την Πέμπτη.

«Πιθανό σενάριο», σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους κοντά στις διαβουλεύσεις, είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων ή η αλλαγή των όρων τους σε εθελοντική βάση. Σκοπός είναι να εφαρμοστεί πριν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους περάσει στα χέρια κρατικών φορέων.

Ξεχωριστή πηγή, με επαφές στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε πως πιθανή επαναγορά θα μπορούσε να περιλαμβάνει απόσυρση ή ανταλλαγή ομολόγων ενώ η Αθήνα θα μπορούσε να συμφωνήσει με τους πιστωτές μείωση του κουπονιού και επιμήκυνση της αποπληρωμής τους.

Συνδυαστικά, αυτά θα είχαν σημαντικό καθαρό όφελος για την Ελλάδα, ανέφερε η πηγή, τονίζοντας πως οι αξιωματούχοι «δεν θέλουν να συζητήσουν τίποτε που να μην προβλέπει εθελοντική συμμετοχή, για να μην τρομάξουν οι αγορές».

Πηγή από τη γαλλική πλευρά ανέφερε επίσης πως εξετάζεται το ταμείο διάσωσης να δανείσει στην Ελλάδα τα απαραίτητα κεφάλαια για επαναγορά ομολόγων.

Από κοντά παρακολουθεί το ζήτημα και η Ιρλανδία, που ενδιαφέρεται για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δικού της δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.

Καθοριστικό για τη λήψη αποφάσεων θα είναι το έαν η Γερμανία θα καταφέρει να αποσπάσει μακροχρόνιες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Επίσημοι παράγοντες που εξετάζουν την επιλογή του πότε θα γίνει οποιαδήποτε κίνηση για μείωση του ελληνικού χρέους συνειδητοποιούν ότι, όσο περισσότερο περιμένουν, τόσο μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού χρέους θα περνά από τους ιδιώτες στα χέρια των κυβερνήσεων της ΕΕ, καθώς η Αθήνα θα χρησιμοποιεί δάνεια της τρόικας για να αποπληρώνει παλιά ομόλογα στη λήξη τους.

Εφόσον γίνει σύντομα, μια ανταλλαγή χρέους ή επαναγορά ομολόγων θα μετακυλίσει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών σε ιδιώτες επενδυτές, όπως τράπεζες, ασφαλιστές και ασφαλιστικά ταμεία.

«Εάν περιμένουμε έως το 2013, το 50% του υφιστάμενου ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στους ισολογισμούς των κρατών» ανέφερε στο πρακτορείο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πιέσεις προς τη Γερμανία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Ελλάδας ακόμη και φέτος αυξάνονται, καθώς «η Ελλάδα είναι εντελώς ανίκανη να εξυπηρετήσει το χρέος της».

«Εάν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη χρονιά, η ευρωζώνη θα χάσει την αξιοπιστία της» τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «το ενδιαφέρον που έχουμε για την αναδιάρθρωση
είναι για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της Ελλάδας».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: