Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα

Σε Αττική και Πελοπόννησο τα περισσότερα προβλήματα


http://img.protothema.gr/0B83FF643D69CEA2143086BAD930D9F2.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται από το πρωί σε εξέλιξη, με τα κυριότερα από αυτά να εντοπίζονται σε Αττική και Πελοπόννησο.

Αττική
Περισσότερες από 40 κλήσεις για απάντληση υδάτων έχει δεχθεί το Πυροσβεστικό Σώμα από πολλές περιοχές της Αττικής.

Στην Γλυφάδα δέντρο έπεσε πάνω σε δύο αυτοκίνητα τα οποία ήταν σταθμευμένα στην οδό Ελ. Βενιζέλου και Περγάμου.

Η βροχόπτωση στο Λεκανοπέδιο έχει δημιουργήσει προβλήματα και στην κίνηση των οχημάτων. Με δυσκολία η κυκλοφορία στην παραλιακή, στο ρεύμα προς Πειραιά, καθώς έχει πλημμυρίσει το οδόστρωμα, λόγω της βροχόπτωσης.

Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων και στη λεωφόρο Σχιστού και στα δύο ρεύμα, λόγω ατυχήματος.

Την ίδια ώρα κλειστή για τα βαρέα οχήματα είναι η παλαιά ΕΟ Ελευσίνας-Θήβας, καθώς και ο δρόμος στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω.

Αγνοείται ψαράς
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή όρμου Βουρλιάς Τολού για τον εντοπισμό ενός 31χρονου που αγνοείται. Ο αγνοούμενος επέβαινε σε λέμβο και είχε ξεκινήσει χθες το απόγευμα για ψάρεμα στην περιοχή.

Πελοπόννησος
Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο σχεδόν το ορεινό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες από το μεσημέρι και στην εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης στο ύψος του Καλογερικού. Από το πρωί απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης και Καλαμάτας - Σπάρτης μέσω Ταϋγέτου αλλά και στο δρόμο Τρίπολης - Πύργου.

Προβλήματα σημειώθηκαν στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο Τρίπολης - Σπάρτης, πριν το μεσημέρι καθώς λόγω του παγετού δίπλωναν νταλίκες και ήταν συχνές οι διακοπές της κυκλοφορίας.

Κλειστός είναι ο δρόμος από Λεβίδι προς Νεμέα μέσω Κανδήλας και ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, το οποίο δεν λειτουργεί.

Στην Αργολίδα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο από Νεοχώρι και είναι αποκλεισμένα τα χωριά, Δούκα Βρύση, Κεφαλόβρυσο, Εξοχή, Αλέα, Φρουσούνα, Άγιο Νικόλαο και Σκοτεινή.
Η περιφέρεια, δεδομένου ότι το κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει, καλεί τους πολίτες που κινούνται να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες οπωσδήποτε, ενώ παρακαλεί όσους δεν έχουν εργασία να μην μετακινούνται χωρίς λόγο.

Στερεά Ελλάδα
Στην περιοχή της Λαμίας τα προβλήματα από την κακοκαιρία αυξάνονται. Από Λαμία προς Καρπενήσι, η συγκοινωνία γίνεται μόνο με αλυσίδες, καθώς το ύψος του χιονιού σε διάφορα σημεία ξεπερνά και τα 50 εκατοστά.

Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα, η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες, ενώ σε κάποια τμήματα έχει διακοπεί η κυκλοφορία από νταλίκες οι οποίες προσπάθησαν να κινηθούν χωρίς αλυσίδες με συνέπεια να ντεραπάρουν.

Στην περιοχή κινούνται μηχανήματα αποχιονισμού, που θα επιχειρήσουν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Στο δρόμο Λαμίας-Άμφισσας, η χιονόπτωση είναι ισχυρή στην περιοχή του Μπράλου και η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες. Στην περιοχή του Μπράλου έχουν ντεραπάρει νταλίκες και δυσκολεύουν την κυκλοφορία.

Σε όλο το εθνικό δίκτυο κινούνται εκχιονιστικά μηχανήματα που καθαρίζουν το οδόστρωμα και ρίχνουν αλάτι.

Στην ορεινή Φθιώτιδα η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα ισχυρή και σε ορισμένες περιπτώσεις το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 70 εκατοστά.

Δυτική Μακεδονία
Χιόνια έπεσαν χθες και στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας. Μεγαλύτερη ήταν η χιονόπτωση στο νομό Καστοριάς, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα δεκαπέντε εκατοστά, ενώ χθες το πρωί στα λευκά ντύθηκαν και οι πόλεις της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας.

Τα καιρικά φαινόμενα ήταν σχετικά ήπια και δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο στο ορεινό οδικό δίκτυο η κίνηση των οχημάτων απαιτούσε τη χρήση αντιολισθιτικών αλυσίδων. Πάντως τα εκχιονιστικά μηχανήματα της ΔΕΣΕ, των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων (Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης) και όλων των δήμων, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στους δρόμους ρίχνοντας αλάτι και καθαρίζοντας το οδικό δίκτυο, όπου αυτό ήταν απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: