Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Κοινή γαλλογερμανική πρόταση για την οικονομική διακυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής

Αγορά ομολόγων από το ευρω-ταμείο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν την Παρασκευή εάν θα συγκαλέσουν νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις 4 Μαρτίου
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν την Παρασκευή εάν θα συγκαλέσουν νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις 4 Μαρτίου (Φωτογραφία: Associated Press )
Παρίσι, Γαλλία
Γαλλία και Γερμανία θα παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Παρασκευή, μία κοινή πρόταση για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη.

Όπως δήλωσε στο Reuters πηγή από το γραφείου του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, «επιθυμούμε μαζί με τη Γερμανία αυτές οι δεσμεύσεις να αναληφθούν απ' όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» και προσέθεσε ότι η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο ή και νωρίτερα ακόμα.

Η γαλλική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την πρόταση εισαγωγής ενός ελάχιστου κοινού -σε όλη την Ευρωζώνη- φόρου για τις επιχειρήσεις, προσέθεσε η ίδια πηγή.

Παράλληλα, επισήμανε θα στηρίξει τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ταμείου ευρω-στήριξης (EGSF), μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα του Ταμείου να αγοράζει κρατικό χρέος στην πρωτογενή ή τις δευτερογενείς αγορές.

Τέλος, η Γαλλία θα προτείνει να παραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις σε ετήσια βάση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης ώστε να εξετάζεται η πρόοδος στον συντονισμό της οκονομικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν την Παρασκευή εάν θα συγκαλέσουν νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις 4 Μαρτίου, κάνοντας ένα ακόμα βήμα για την εξεύρεση λύσης-πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όπως είπαν πηγές της ΕΕ την Τετάρτη.

Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ ή μόνο των 17 χωρών του ευρώ. Η πρόθεση είναι να συγκληθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου πριν το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Μαρτίου.

«Είναι θέμα που θα συζητηθεί την Παρασκευή. Οι ηγέτες θα αποφασίσουν τότε εάν θα την συγκαλέσουν, αλλά αυτή είναι η πρόταση», είπε την Τετάρτη αξιωματούχος από χώρα της Ευρωζώνης.

Μέρκελ: Όχι στα ευρω-ομολόγα

Το ευρώ δεν ήταν σε κρίση αλλά υπήρχε «μια κρίση χρέους σε ορισμένα κράτη» και ένα «πρόβλημα ανταγωνιστικότητας» σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια συνέντευξής της που μετέδωσε κανάλι της ισπανικής τηλεόρασης την Πέμπτη.

Η κ. Μέρκελ επισκέπτεται τη Μαδρίτη όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο.

«Δεν έχουμε κρίση στο ευρώ. Αυτό που έχουμε είναι μια κρίση χρέους σε ορισμένα κράτη και σε άλλα ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Δεν έχουμε ανάγκη μια επαναθεμελίωση του ευρώ, αλλά να καταστήσουμε το ευρώ περισσότερο ανταγωνιστικό και να διατηρούμε και στο μέλλον το Σύμφωνο
Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε.

Η κ. Μέρκελ απέρριψε εκ νέου την ιδέα έκδοσης ευρω-ομολόγων.

«Δεν πιστεύω ότι τα ευρω-ομόλογα δίνουν τη σωστή απάντηση γιατί προϋποθέτουν ότι όλοι πληρώνουμε τα ίδια επίπεδα επιτοκίων για το χρέος και δεν ξεκαθαρίζεται ποιος καταβάλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια και ποιος τη μικρότερη», είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: