Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Από «κόσκινο» οι συμβάσεις με Siemens

Ανακοινώσεις Καστανίδη

http://img.protothema.gr/00BE0D9729C9F288FDF2A7F63AA7B84E.jpg
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε ότι όλες οι συμβάσεις της Siemens και άλλων εταιρειών με το Δημόσιο, στις οποίες έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι, αλλά δεν έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, θα επανελεγχθούν από ειδικό τμήμα μείζονος σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα συσταθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι θα κατατεθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη σύσταση Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία προβλέπει τη σύσταση νέου Τμήματος, επταμελούς (μείζονος) σύνθεσης, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που θα συγκροτείται από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου και έξι από τους αρχαιότερους συμβούλους του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Από το νέο αυτό Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα γίνεται πλήρης και εξονυχιστικός προσυμβατικός έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων που δεν έχουν ακόμα υπογραφεί. Ο έλεγχος θα διενεργείται σε τρία στάδια, από τρεις διαφορετικούς σχηματισμούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δηλαδή από Κλιμάκιο, Τμήμα πενταμελούς σύνθεσης και Τμήμα επταμελούς σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο έλεγχος θα ολοκληρώνεται μέσα σε 30 ημέρες από την κατάθεση της αίτησης αναθεώρησης (νέο ένδικο μέσο), έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα η όλη διαδικασία.

Αιτήσεις αναθεώρησης θα μπορούν να υποβληθούν δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου (σήμερα νομοσχεδίου) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αιτήσεις αναθεώρησης μπορούν να υποβάλουν το Δημόσιο, οι εταιρείες που συμμετείχαν στους σχετικούς διαγωνισμούς, αλλά και όποιος έχει έννομο συμφέρον.

Με τις αιτήσεις αυτές θα ζητούν τον επανέλεγχο των συμβάσεων, οι οποίες δεν έχουν ακόμα υπογραφεί, για εξαιρετικούς λόγους, που συνδέονται με το δημόσιο συμφέρον.

Αναλυτικότερα, η δυνατότητα κατάθεσης αίτησης αναθεώρησης παρέχεται στην περίπτωση που το Δημόσιο έχει νέα στοιχεία που είτε ανατρέπουν το αποτέλεσμα της κατακύρωσης του διαγωνισμού, είτε είναι επιβαρυντικά για τον ανάδοχο της σύμβασης και συνδέονται με παραπτώματα στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσουν να επανελεγχθούν διαγωνισμοί του πρόσφατου παρελθόντος που κατέληξαν στην επιλογή αναδόχου, αλλά δεν υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις. Η οριστική απόφανση του μείζονος σύνθεσης Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά τον επανέλεγχο των επίμαχων διαγωνισμών, θα οδηγεί στην υπογραφή ή όχι της σχετικής σύμβασης.

Πάντως, διευκρινίστηκε ότι η εν λόγω τροπολογία δεν καταλαμβάνει τις συμβάσεις που έχουν ήδη εκτελεστεί, δηλαδή οι συμβάσεις αυτές του παρελθόντος δεν θα ελεγχθούν.

Ο κ. Καστανίδης επισήμανε ότι ο επανέλεγχος των συμβάσεων που δεν έχουν μέχρι σήμερα υπογραφεί, αποσκοπεί στη μείζονα διασφάλιση του Δημοσίου, στη διαφάνεια και στον υγιή ανταγωνισμό, ενώ μέσα σε 30 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των συμβάσεων που πρόκειται να υπογραφούν.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές εκκρεμείς συμβάσεις οι οποίες δεν έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα, χωρίς όμως να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους και το χρηματικό τους ύψος, ενώ επισήμανε ότι η διαφάνεια συμβάλλει στην επιτάχυνση ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών και δεν καθυστερεί τα δημόσια έργα, κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: