Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Πανσέληνος απόψε σε 81 αρχαιολογικούς χώρους...


Το Σούνιο είναι ένας από τους 81 αρχαιολογικούς χώρους που θα μείνει ανοιχτός μέχρι τη μία το πρωί.
Σε 81 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μπορεί να απολαύσει απόψε το κοινό την περίφημη αυγουστιάτικη πανσέληνο.
Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά είναι οι χώροι που θα ανοίξουν τις πύλες τους στις 6 Αυγούστου για να αναβιώσουν τον επιτυχημένο θεσμό, χωρίς όμως να λείψουν και οι ηχηρές απουσίες όπως εκείνη του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, των Μυκηνών, αλλά και μεγάλων αρχαιολογικών χώρων σε νησιά με...
μεγάλη τουριστική κίνηση όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη. Εκτός από τις εκδηλώσεις, θα πραγματοποιείται κατά περίπτωση σύντομη ενημέρωση στους επισκέπτες για το κάθε μνημείο, ενώ απαγορεύεται το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών.


Ξενύχτι ώς τη μία

Χωρίς μουσικές εκδηλώσεις, αλλά ανοιχτοί θα παραμείνουν ως τη μία μετά τα μεσάνυχτα οι εξής χώροι και μνημεία: Ακρόπολη, Σούνιο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Δήλος, Δωδώνη, Νεκρομαντείο, Ορράος, Αμφίπολη, Ιερό Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, Άβδηρα, Ζώνη, Νέα Αγχίαλος, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, Λουτρά Παραδείσου, Ελέα Παραμυθίας, Ντολιάνη Παραποτάμου, Γιτάμη Φιλιατών, Ακρόπολη Προέρνας, Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας, Κάστρο Ακροκορίνθου, Μέσα Λέσβου, Θέρμη, Εμποριό, Αρχοντίκι Ψαρών, Κάστρο Μυτιλήνης, Ηραίο Σάμου, Ύρια Νάξου, Κιόνια Τήνου, Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, Ακρόπολη Νισύρου, Μουσεία Καλύμνου, Κω, Καρπάθου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Σύμης, Καστελλόριζου.
NEA

nonews-news


Read more...

Έδωσαν τα χέρια Ερντογάν και Πούτιν για South Stream

Υπεγράφη μεταξύ του ρώσου πρωθυπουργού και του τούρκου ομολόγου του στην Άγκυρα η συμφωνία συνεργασίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Southstream.

"Η Τουρκία έδωσε την άδεια στην Ρωσία να πραγματοποιήσει ερευνητικές εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τη Ρωσία με την Ευρώπη, μέσω των τουρκικών χωρικών υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρών στη συνάντηση και ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς ο ιταλικός όμιλος "Eni" είναι βασικός εταίρος στον αγωγό South Stream, μαζί με τον ρωσικό Cazprom.

Ο αγωγός, με τον οποίο η Ρωσία επιθυμεί να ενισχύσει την ενεργειακή κυριαρχία της στην Ευρώπη, θα μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και από εκεί στην Ευρώπη.

Η οδός αυτή επιτρέπει στη Ρωσία να αποφύγει την Ουκρανία, με την οποία οι σχέσεις είναι τεταμένες. Η διαφωνία μάλιστα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την τιμή του αερίου τον Ιανουάριο, οδήγησε στο κλείσιμο των στροφίγγων εκ μέρους της Ρωσίας με αποτέλεσμα πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν ελλείψεις.

Ρεπορτάζ του Russia Today



Η Ρωσία συμφώνησε επίσης με την Άγκυρα σε συνεργασία για τον αγωγό αργού πετρελαίου Σαμσούντα - Τσειχάν που θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα στην τουρκική πόλη Τσειχάν, στη Μεσόγειο.

Πούτιν και Ερντογάν αναμένεται ακόμη να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας πάνω στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, καθώς η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει το πρώτο πυρηνικό της εργοστάσιο.
nooz.gr

Read more...

ΔΝΤ: Βάλτε χέρι σε Δημόσιο, ασφαλιστικό και αγορά εργασίας


Είχε διαρρεύσει, βεβαίως, εδώ και δύο εβδομάδες το περιεχόμενο της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ελληνική οικονομία αλλά, όπως και να το κάνουμε, η επίσημη ανακοίνωση της «συνταγής» του Ντομινίκ Στρος Καν και των οικονομολόγων του ΔΝΤ έχει την σημασία της.

Το ΔΝΤ, λοιπόν, προβλέπει στην έκθεσή του ότι η ελληνική οικονομία, θα βρεθεί σε μεγάλη ύφεση φέτος, καθώς το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,7% φέτος με την ανεργία να αυξάνει στο 9,5%.

«H ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση φέτος μεσούσης της διεθνούς κρίσης, ενώ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης εάν αποτύχει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το ΔΝΤ αναμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να επιδεινωθεί στο 5,9% του ΑΕΠ από 5% πέρυσι, αρκετά υψηλότερα από το όριο του 3% της ΕΕ, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 108,5% του ΑΕΠ.

"Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ένα μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και θα μπορούσαν να επηρεαστούν εάν προκύψουν προβλήματα στην Ελλάδα", επισημαίνει το ΔΝΤ. Το εξωτερικό χρέος της χώρας είναι περίπου στο 147% του ΑΕΠ, με τα δύο τρίτα να αντιστοιχούν σε δημόσιο χρέος.

Και οι διαρθρωτικές αλλαγές που χαρακτηρίζονται ως επιβεβλημένες για την ελληνική οικονομία είναι συγκεκριμένες: παρεμβάσεις στην δημόσια διοίκηση, στις κρατικές εταιρίες, στην αγορά εργασίας και βεβαίως στο ασφαλιστικό το κόστος του οποίου για την ελληνική οικονομία είναι, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, τεράστιο.

Ειδικά δε για την αγορά εργασίας, η πρόταση του ΔΝΤ πραγματικά σοκάρει καθώς αναφέρεται στην κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, δηλαδή των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας.

Για δε το ασφαλιστικό, προτείνεται ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των συντάξεων.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου δεν παύει να τονίζει ότι το δεύτερο πακέτο μέτρων θα έχει διαρθρωτικό και όχι φορολογικό χαρακτήρα. Εν αναμονή λοιπόν…

protothema.gr


Read more...

Kαταγγελία -σοκ του Μιχάλη Καρχιμάκη στον Καραμανλή!> Υπεξαίρεσαν χρήματα του ΕΣΠΑ με οδηγία του Υπ. Οικονομικών!



Τεράστιο Εθνικό Θέμα!

Εργα του Γ ΚΠΣ, πάνε να τα μεταλλάξουν σε έργα του ΕΣΠΑ!

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ: Κύριο Κων/νο Καραμανλή

ΘΕΜΑ: Απάτη εθνικής κλίμακας με υπεξαίρεση χρημάτων του ΕΣΠΑ βάσει σχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Που θα πάνε τα (μαύρα) χρήματα;

Μετά από τρία (3) περίπου χρόνια αδράνειας για την έναρξη της υλοποίησης του ΕΣΠΑ η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αντί να προχωρήσει στην πραγματική υλοποίηση έργων, έβαλε μπροστά μια επιχείρηση απάτης εις βάρος της Χώρας, με υπεξαίρεση των χρημάτων του ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα:

Με οδηγία του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών που δεν έχει τη μορφή εγγράφου όπως έπρεπε αλλά μέσω e-mail “διατάσσονται” οι Διαχειριστικές Αρχές των 11 Τομεακών Προγραμμάτων και των 13 ΠΕΠ όλης της Χώρας να εντάξουν ξανά στο ΕΣΠΑ με διαδικασίες express ήδη εκτελεσμένα και πληρωμένα έργα από το Γ΄ ΚΠΣ.

Στα σημεία 4 και 5 του e-mail αναφέρονται χαρακτηριστικά:

4. Διαδικασίες

  • Εντοπίζουμε τις δυνατότητες διαθέσιμου προϋπολογισμού σε τρέχουσες προσκλήσεις για ένταξη έργων- δαπανών (είτε αυτοτελών είτε ομαδοποιημένα), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπερδεσμεύσεων και με βάση τις υφιστάμενες εκχωρήσεις.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει πρόσκληση σε εξέλιξη, εντοπίζουμε το περιεχόμενο σε οικονομικό αντικείμενο και είτε επεκτείνουμε χρονικά την πρόσκληση αν επαρκεί η εκχώρηση, είτε αναβάλλουμε τη διαδικασία για να συμπεριλάβουμε τα ως άνω έργα.
  • Εάν παραταύτα απαιτείται αύξηση του εκχωρούμενου ποσού, μας ζητάτε άμεσα αύξηση του εκχωρούμενου ποσού ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη των ως άνω έργων.
  • Σε κάθε περίπτωση η μονάδα της ΕΣΥ για τη διαχείριση των ΠΕΠ αναμένει πρότασή σας για άμεσες ενέργειες.
  • 5. Χρονοδιάγραμμα
  • Από σήμερα που λαμβάνετε τον πίνακα επεξεργασίας έργων- δαπανών προβαίνετε στις ενέργειες που διασφαλίζουν τις παρακάτω προϋποθέσεις που μας ζητάτε να προβούμε σε όποια ενέργεια διευκολύνει την εφαρμογή τους ώστε από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου περνάτε άμεσα όλες τις καταβληθείσες δαπάνες από έργα που εντάσσονται χωρίς άλλες ενέργειες (εκχώρηση κλπ.)
  • Μέχρι τις 25 Αυγούστου για τα υπόλοιπα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εκχωρήσεις- προσκλήσεις – εντάξεις- καταχωρήσεις.
  • Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ετοιμάσουμε από κοινού (ΥΠΟΙΟ- Διαχειριστικές Αρχές) ενημερωτικό για πρόοδο ενεργειών με βάση στοιχεία ΟΠΣ/ΕΣΠΑ.

6. Για τα δημόσια έργα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί και είχαν ενταχθεί σε Επιχειρησιακά Προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ, για την μεταφορά και ένταξή τους στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ ειδικά για το θέμα της επάρκειας και πληρότητας των μεταβολών λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των προληπτικών ελέγχων δημοπράτησης και συμβασιοποίησης που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές πριν την ένταξη τους στο Γ΄ΚΠΣ. Κατά συνέπεια εφόσον έχουν γίνει προληπτικά οι έλεγχοι αυτοί, στην αντίστοιχη λίστα ελέγχου του ΕΣΠΑ μεταφέρονται τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου κατά την ένταξη του έργου στο Γ΄ΚΠΣ.

Είναι προφανές ότι το θέμα ξεφεύγει από τα γνωστά κόλπα και τις αλχημείες για παρουσίαση εικονικής απορροφητικότητας με απένταξη και μεταφορά έργων από το Γ΄ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ ή με το βάπτισμα έργων του ΠΔΕ ως έργα του Γ΄ΚΠΣ, όπως έγινε το 2007 για να καλυφθεί ο κανόνα του ν+2.

Εδώ έχομε να κάνομε με σκάνδαλο Εθνικής κλίμακας αφού το ίδιο έργο για το οποίο ο εργολάβος πληρώθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ θα εμφανιστεί ως νέο έργο του ΕΣΠΑ, πιθανόν με παραλλαγή του τίτλου, προκειμένου το Υπουργείο να ξαναεισπράξει τα αντίστοιχα χρήματα, τα οποία ως (μαύρα) πλέον θα διοχετευθούν σε άγνωστες κατευθύνσεις.

Η απάτη αυτή θα έχει ως συνέπεια εκτός των άλλων και τη συρρίκνωση των ΠΕΠ και των τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ καταστρέφοντας το σημαντικό αυτό αναπτυξιακό εργαλείο αφού η χρέωση τους με έργα ήδη εκτελεσμένα δεν αφήνει περιθώρια για την ένταξη νέων έργων. π.χ. Αν σε ένα ΠΕΠ προβλέπονται από το ΕΣΠΑ έργα ύψους πεντακοσίων εκατομμυρίων € (500 εκατ €) και με την επιχείρηση απάτης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ξαναενταχθούν έργα του Γ΄ ΚΠΣ ύψους εκατό εκατομμυρίων € (€100.000.000) τότε το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ θα περιοριστεί από τα πεντακόσια εκατομμύρια € (500 εκατ €). στα τετρακόσια εκατομμύρια € (€400.000.000) ενώ τα εκατό εκατομμύρια (€100.000.000) που θα εισπραχθούν ξανά θα οδεύσουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Επειδή η οδηγία του Υπ. Οικονομικών συνοδεύεται από παράρτημα για την κάθε διαχειριστική αρχή Τομεακού και Περιφερειακού προγράμματος όπου αναφέρονται τα έργα του Γ΄ΚΠΣ, της τελευταίας διετίας κυρίως, που “υποδεικνύεται” ότι πρέπει να μεταλλαχθούν σε έργα του ΕΣΠΑ και να ξαναπληρωθούν ,

επειδή το Υπ. Οικονομικών με τις μεθοδεύσεις αυτές οδηγεί πλέον τη χώρα σε επικίνδυνους ατραπούς και

επειδή μετά τα σκάνδαλα των Ομολόγων με την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων και του Βατοπεδίου με την ιδιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δηλώσατε ότι είχατε πλημμελή ενημέρωση ή άγνοια ή δεν αξιολογήσατε τη σπουδαιότητα τους

Ερωτάστε κ. Πρωθυπουργέ

1.Έχετε ενημερωθεί για όλα αυτά, και αν ΝΑΙ, έχετε εγκρίνει την επιχείρηση απάτης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών;

2. Κατανοείτε ότι με αυτές τις ενέργειες του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών δεν υπονομεύεται απλά η αξιοπιστία της χώρας αλλά οδηγούμαστε με σιγουριά σε μεγάλες κυρώσεις αλλά και στην απένταξη των έργων τα οποία στη συνέχεια θα χρεωθούν στους πολίτες;

3.Συνειδητοποιείτε ότι έτσι υποθηκεύετε το μέλλον της Χώρας αφού καταστρέφετε το ΕΣΠΑ, ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο με την συρρίκνωση των ΠΕΠ και των Τομεακών κατά το ποσοστό των διπλοχρεωμένων έργων;

4.Σε ποιες τσέπες ημετέρων θα πάνε τα χρήματα που θα εισπραχθούν ξανά για τα ίδια έργα που είχαν περατωθεί και πληρωθεί από το Γ΄ ΚΠΣ και θα ξαναπληρωθούν με την νέα ένταξή τους και την εικονική υλοποίησή τους από το ΕΣΠΑ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Μιχάλης Καρχιμάκης

Μάρκος Μπόλαρης


kourdistoportocali

Read more...

Στα 65 δισ. ευρώ η παραοικονομία στην Ελλάδα

Αποκαλυπτική έκθεση του ΟΟΣΑ, δίνει αυτομάτως χρυσό μετάλλιο στη χώρα μας, ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, καθώς σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού, το μέγεθος της παραοικονομίας στη χώρα μας ανέρχεται στο 25% του ΑΕΠ ή στα 65 δις. ευρώ. Ακολουθούν η Ιταλία με ποσοστό 22%, η Ισπανία και η Πορτογαλία με 19,5%.

Στον αντίποδα, μονοψήφιο ποσοστό παραοικονομίας, επί του πραγματικού ΑΕΠ παρουσιάζουν οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία.

Ο μέσος όρος των 21 χωρών, ανέρχεται σε 13,8%, δηλαδή βρίσκεται σχεδόν στο ήμισυ της ελληνικής παραοικονομίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, αν υποθέσουμε ότι ο φορολογικός συντελεστής επί των εσόδων ανέρχεται στην Ελλάδα σε 25%, το ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως περισσότερα από 15 δις. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε όχι να καλύψει το έλλειμμα του 2008, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της χώρας ή για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων.

nooz.gr

Read more...

Η θερινή «σφαγή» των στρατηγών...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκα
Έξω από τα λογικά χρονικάόρια για τέτοιες κινήσεις οι αιφνιδιαστικές αλλαγές από την κυβέρνηση...
Σε αιφνιδιαστικές αλλαγές στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατού Ξηράς προχωρά σήμερα εν μέσω θέρους και έξω από τα λογικά χρονικά όρια για τέτοιες κινήσεις η κυβέρνηση.
Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) συνέρχεται σήμερα στις 11 το πρωί υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού με μοναδικό θέμα «Κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων». Σύμφωνα με πληροφορίες από ασφαλείς πηγές του υπουργείου Άμυνας, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει...

εισηγηθεί ήδη στον κ. Κώστα Καραμανλή την αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δημ. Γράψα και του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Δημ. Βούλγαρη με το αιτιολογικό ότι συμπλήρωσαν διετία στη θέση τους- χρονικό διάστημα που θεωρείται, όπως φέρεται να είπε και σ΄ εκείνους, εύλογο. Για τις θέσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ προορίζεται ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας (ΓΕΑ) πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και του αρχηγού Στρατού Ξηράς (ΓΕΣ) εκτός απροόπτου ο γενικός επιθεωρητής του Στρατεύματος αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο Πολεμικό Ναυτικό δεν θα υπάρξει αλλαγή καθώς ο ναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης δεν έχει συμπληρώσει διετία που κατά τον υπουργό είναι λογικός χρόνος θητείας. Για τη θέση του αρχηγού ΓΕΑ προορίζεται εκτός απροόπτου ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Α. Κλόκοζας, ενώ τη θέση του φέρεται να καταλαμβάνει ο αντιπτέραρχος Ι. Πατσαντάρας.

ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΣΕΑ

με το αιτιολογικό ότι συμπλήρωσαν διετία στη θέση τους- χρονικό διάστημα εύλογο κατά την κυβέρνηση

Οι αιφνιδιαστικές αλλαγές προκαλούν πολλά ερωτήματα σε διάφορα επίπεδα, τόσο ως προς τον νεκρό χρόνο- σε σχέση με την κρατούσα ελληνική πρακτική- που επελέγη για να γίνουν όσο κυρίως ως προς κυβερνητικές διαρροές ότι η όλη υπόθεση σχετίζεται με πολύμηνο σκηνικό έντασης με την Τουρκία με αφορμή την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής της πορείας τον προσεχή Δεκέμβριο.

Σύμφωνα λοιπόν μ΄ αυτές τις πηγές εν όψει του κρίσιμου Δεκεμβρίου και της αναμενόμενης- κατ΄ αυτούς- αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας, θα πρέπει να βρίσκονται στην ηγεσία αρχηγοί «που να έχουν μπροστά τους χρόνο» και να μην υπάρχει θέμα αντικατάστασή τους σε μια «λεπτή περίοδο εξελίξεων» εφόσον επιλεγόταν ως χρόνος αλλαγής τους η πιο «φυσιολογική» περίοδος του Νοεμβρίου ή του Φεβρουαρίου του 2010. Πολύ περισσότερο, ειπώθηκε, στην περίπτωση που επιλεγόταν το φθινόπωρο ή η άνοιξη υπήρχε περίπτωση να κατηγορηθεί η κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ ότι κάνει τις αλλαγές μέσα σε προεκλογική περίοδο.

Τι υποκρύπτεται
Πιο μακριά πάει τη σκέψη- και αυξάνει τα ερωτήματα- η επισήμανση άλλης αρμόδιας πηγής ότι η επιλογή γίνεται «σε καλό χρόνο» ώστε να υπάρχουν στην κορυφή κάποιοι οι οποίοι, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «θα χειρισθούν θέματα με τους ομολόγους τους»... Με δεδομένο ότι οι αρχηγοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν και πολλά κρίσιμα θέματα να συζητήσουν με τους ομολόγους τους π.χ. του Βελγίου ή της Ιταλίας, εικάζεται ότι πίσω από την εξήγηση που δόθηκε στα «ΝΕΑ» υποκρύπτεται «χειρισμός» θεμάτων με τους Τούρκους ομολόγους τους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμιζε με νόημα την πρόσφατη δήλωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου σύμφωνα με την οποία προειδοποιούσε την κυβέρνηση αφενός να μην προσπαθήσει να «αξιοποιήσει» οργανωμένο σκηνικό έντασης με την Τουρκία στην προσπάθειά της να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τη δυσμενή πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και αφετέρου να μην πέσει στην παγίδα της όξυνσης με την Τουρκία.


Τα σενάρια για τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ γύρω από την υπόθεση αυξήθηκαν και από τις φήμες ότι οι αλλαγές στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων δεν οφείλονται σε μια προσπάθεια ομαλής εξέλιξης ως προς τον χρόνο, όπως θέλει να το εμφανίζει η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, αλλά από εξελίξεις στο παρασκήνιο: συγκεκριμένα, ότι προέκυψαν είτε από παραίτηση του κ. Γράψα είτε από κυβερνητική ενόχληση για αποδιδόμενες στις υπηρεσίες του ενέργειες σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Το σενάριο της παραίτησης θέλει ως αφορμή ενόχληση του κ. Γράψα από πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας προ 15μέρου σύμφωνα με την οποία υπήρξε τοποθέτηση μεγάλου αριθμού κομάντος σε ελληνικές νησίδες. Η διαρροή φέρεται, κατά τους διακινητές του σεναρίου, να έγινε από κυβερνητικούς κύκλους «προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας του λαού», «αξιοποιήθηκε» όμως επικοινωνιακά από τους Τούρκους ως... εποικισμός της νήσου Ρω από Έλληνες. Η εκδοχή της παραίτησης πάντως διαψεύστηκε στα «ΝΕΑ»» τόσο από το υπουργείο Άμυνας όσο και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΕΘΑ.

Το άλλο σενάριο της κυβερνητικής ενόχλησης που οδήγησε στον αποκεφαλισμό του κ. Γράψα αποτελεί την άλλη όψη του πρώτου: κυβερνητικοί παράγοντες θεώρησαν υπεύθυνο το ΓΕΕΘΑ για τα «λανθασμένα μηνύματα» που, όπως λέγεται, εκπέμφθηκαν από τα σχετικά δημοσιεύματα. Πάντως το ΓΕΕΘΑ ευθύς εξαρχής είχε σπεύσει να διαψεύσει τα δημοσιεύματα αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το υπουργείο Άμυνας επιχείρησε χθες να ακυρώσει τα σενάρια για τον κ. Γράψα λέγοντας δι΄ αρμοδίας πηγής ότι υπάρχει πρόθεση περαιτέρω αξιοποίησής του καθώς εκτιμώνται οι ικανότητές του.
TA NEA

nonews-news


Read more...

ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΩΝ...


ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΗ ΛΙΝΔΟ

Εδώ και τέσσερις ημέρες έχουμε γράψει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάει αυθημερόν στη Βηθλεέμ και το βράδυ θα επιστρέψει στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στη Λίνδο της Ρόδου. Έτσι ακριβώς τα γράφει και ο Μικροπολιτικός σήμερα με καθυστέρηση μερικών ημερών. Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "ο Γιώργος έχει... θυμώσει με τις φήμες που διαδίδουν συγκεκριμένα blogs" (δηλαδή το fimotro). Για να ξέρετε λοιπόν την αλήθεια με κανένα blog δεν έχει θυμώσει ο Γιώργος. Γιατί ξέρει πως ότι γράψαμε ήταν αληθές. Αυτά περί θυμού τα διαρρέουν δυο-τρεις παρατρεχάμενοί του που θέλουν να κάνουν τους βασιλικότερους του βασιλέως. Ας τους έχει υπόψιν του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν έρθει η ώρα της κρίσης...

fimotro

Read more...

ΠΑΣΟΚ : ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ Η ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Εκλογικά σενάρια και σχεδιασμούς βλέπει το ΠΑΣΟΚ πίσω από την παροχολογία στην οποία έχει επιδοθεί με ξέφρενους ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση. Όπως μάλιστα επισημαίνουν από την Ιπποκράτους, η συνεχιζόμενη αυτή παροχολογία αναμένεται να έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο μεσοπρόθεσμα όσο και στην... πραγματική οικονομία άμεσα. Τον τόνο της ιδιαίτερα σκληρής κριτικής στην κυβέρνηση για τη νέα τακτική της έδωσε χθες για τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία Λούκα Κατσέλη. Ωστόσο, στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τις επόμενες ημέρες για όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής, όπου «ξεφυτρώνουν» καθημερινά τέτοια φαινόμενα. «Κατηγορούν εμάς για εκλογολογία όταν οι ίδιοι έχουν επιδοθεί σε ακατάσχετη παροχολογία», έλεγε χθες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη, ενώ ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης έσπευσε να προειδοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου για το μάταιο, όπως λένε, της επιχείρησης- παροχές: «Καμία κυβέρνηση δεν έχει σωθεί από τις εκλογοπαροχές» είπε στο Κανάλι Ι του Πειραιά. Επίσης άλλα στελέχη θυμίζουν τις επιταγές που μοίραζε το 1981 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, αλλά δεν κατάφερε να διασώσει εκλογικά τη Ν.Δ. Θυμίζουν ακόμη και τα μέτρα της Ν.Δ. στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 που οδήγησαν στο ιστορικό- πλέον- σύνθημα «Καλύτερα παπάκι, παρά τον Μητσοτάκη». Το κλίμα αυτό επιβεβαιώνουν και κυλιόμενες μετρήσεις σε στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού (φόκους γκρουπ) που σύμφωνα με πληροφορίες διεξάγει η Ιπποκράτους σχετικά με το κατά πόσον οι παροχές που κάνει η Ν.Δ. έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη. Θα «σκάσουν» οι παροχές Σύμφωνα πάντως με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ- που ήδη έχουν καταγγείλει αύξηση κατά 33% των προσλήψεων ημετέρων το α΄ εξάμηνο του 2009 -, η επιδιωκόμενη εκλογική εξαργύρωση των παροχών από τη Ν.Δ. δεν είναι το κύριο: αυτό στο οποίο στέκεται η Ιπποκράτους είναι ο κίνδυνος οι «απρογραμμάτιστες, αντιφατικές και αποσπασματικές», όπως λένε, παροχές να «σκάσουν» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης ως «ακάλυπτες επιταγές», όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Λούκα Κατσέλη.
fimotro


Read more...

Ο "ΜΩΥΣΗΣ" ΣΩΖΕΙ ΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ...


Τρεις χιλιάδες εργάτες, ένας στόλος από εκατό πλοία, γιγάντια μηχανήματα επιχωματώσεων, τετρακόσιες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα προστατευόμενου βυθού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στη Ιταλία εδώ και τριάντα χρόνια. Ένα νέο σύστημα από υδατοφράκτες, ο «Μωυσής», θα έχει ολοκληρωθεί ώς το 2014 και χάρη σ΄ αυτό η Βενετία θα σωθεί από τις... πλημμύρες. Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, η ονομασία «Μose» προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Μo dulo S perimentale E lettromeccanico (Πειραματικό Ηλεκτρομαγνητικό Άρθρωμα), όμως στα ιταλικά σημαίνει Μωυσής,- όπως εκείνος χώρισε τα νερά της (Ερυθράς) Θάλασσας στα δύο, έτσι θα κάνουν περίπου και οι 78 κινητοί υδατοφράκτες του έργου. Όταν θα ανυψώνονται στα τρία κανάλια, θα εμποδίζουν τη θάλασσα να εισχωρεί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας και να πλημμυρίζει η πόλη πενήντα φορές τον χρόνο (φαινόμενο που οι Βενετσιάνοι αποκαλούν acqua alta). Είναι καταστροφικό για την οικονομία της Βενετίας, η οποία χρειάστηκε 20 χρόνια για να συνέλθει από τις καταστροφικές πλημμύρες της 14ης Νοεμβρίου 1966. Ο «Μωυσής» θα προστατέψει τη λιμνοθάλασσα από πλημμυρίδες που μπορεί να φτάσουν σε ύψος τα τρία μέτρα, καθώς και από πιθανή άνοδο της στάθμης της Αδριατικής κατά 60 εκατοστά στη διάρκεια αυτού του αιώνα. Τον 20ό αιώνα, η Βενετία βυθίστηκε κατά 23 εκατοστά. Το έργο αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ώς το 2014. Η λιμνοθάλασσα έχει μετατραπεί σ΄ ένα τεράστιο εργοτάξιο. Ο ειδικός απεσταλμένος της γαλλικής «Λε Φιγκαρό» στη Βενετία μάς πληροφορεί ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το 90% των εγκαταστάσεων επιφανείας. Μένει να ολοκληρωθούν οι εργασίες στον βυθό των τριών καναλιών όπου θα τοποθετηθούν οι τεράστιοι κινητοί υδατοφράκτες. Ο «Μωυσής», ο οποίος βρίσκεται στο 54% της υλοποίησής του, θα κοστίσει στο κράτος 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα ανυψωθούν όχθες και αποβάθρες σε μήκος 100 χιλιομέτρων, θα αναπλαστούν 45 χιλιόμετρα παραλιών και 10 χιλιόμετρα μόλων, θα γίνουν έργα στον βυθό ώστε να μη φράζουν τα κανάλια από τη λάσπη, 400.000 τετραγωνικά μέτρα βυθού θα κηρυχθούν προστατευόμενη περιοχή. Όπως λένε στην έδρα της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τα έργα, τα 4,2 δισεκατομμύρια «είναι το τίμημα για να εγγυηθούμε την επιβίωση μιας περιοχής στην οποία ζουν 60.000 Βενετσιάνοι, αλλά δέχεται κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια επισκέπτες».
fimotro.


Read more...