Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Έδωσαν τα χέρια Ερντογάν και Πούτιν για South Stream

Υπεγράφη μεταξύ του ρώσου πρωθυπουργού και του τούρκου ομολόγου του στην Άγκυρα η συμφωνία συνεργασίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Southstream.

"Η Τουρκία έδωσε την άδεια στην Ρωσία να πραγματοποιήσει ερευνητικές εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τη Ρωσία με την Ευρώπη, μέσω των τουρκικών χωρικών υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρών στη συνάντηση και ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς ο ιταλικός όμιλος "Eni" είναι βασικός εταίρος στον αγωγό South Stream, μαζί με τον ρωσικό Cazprom.

Ο αγωγός, με τον οποίο η Ρωσία επιθυμεί να ενισχύσει την ενεργειακή κυριαρχία της στην Ευρώπη, θα μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και από εκεί στην Ευρώπη.

Η οδός αυτή επιτρέπει στη Ρωσία να αποφύγει την Ουκρανία, με την οποία οι σχέσεις είναι τεταμένες. Η διαφωνία μάλιστα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την τιμή του αερίου τον Ιανουάριο, οδήγησε στο κλείσιμο των στροφίγγων εκ μέρους της Ρωσίας με αποτέλεσμα πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν ελλείψεις.

Ρεπορτάζ του Russia Today



Η Ρωσία συμφώνησε επίσης με την Άγκυρα σε συνεργασία για τον αγωγό αργού πετρελαίου Σαμσούντα - Τσειχάν που θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα στην τουρκική πόλη Τσειχάν, στη Μεσόγειο.

Πούτιν και Ερντογάν αναμένεται ακόμη να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας πάνω στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, καθώς η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει το πρώτο πυρηνικό της εργοστάσιο.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: