Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

ΔΝΤ: Βάλτε χέρι σε Δημόσιο, ασφαλιστικό και αγορά εργασίας


Είχε διαρρεύσει, βεβαίως, εδώ και δύο εβδομάδες το περιεχόμενο της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ελληνική οικονομία αλλά, όπως και να το κάνουμε, η επίσημη ανακοίνωση της «συνταγής» του Ντομινίκ Στρος Καν και των οικονομολόγων του ΔΝΤ έχει την σημασία της.

Το ΔΝΤ, λοιπόν, προβλέπει στην έκθεσή του ότι η ελληνική οικονομία, θα βρεθεί σε μεγάλη ύφεση φέτος, καθώς το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,7% φέτος με την ανεργία να αυξάνει στο 9,5%.

«H ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση φέτος μεσούσης της διεθνούς κρίσης, ενώ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης εάν αποτύχει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το ΔΝΤ αναμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να επιδεινωθεί στο 5,9% του ΑΕΠ από 5% πέρυσι, αρκετά υψηλότερα από το όριο του 3% της ΕΕ, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 108,5% του ΑΕΠ.

"Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ένα μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και θα μπορούσαν να επηρεαστούν εάν προκύψουν προβλήματα στην Ελλάδα", επισημαίνει το ΔΝΤ. Το εξωτερικό χρέος της χώρας είναι περίπου στο 147% του ΑΕΠ, με τα δύο τρίτα να αντιστοιχούν σε δημόσιο χρέος.

Και οι διαρθρωτικές αλλαγές που χαρακτηρίζονται ως επιβεβλημένες για την ελληνική οικονομία είναι συγκεκριμένες: παρεμβάσεις στην δημόσια διοίκηση, στις κρατικές εταιρίες, στην αγορά εργασίας και βεβαίως στο ασφαλιστικό το κόστος του οποίου για την ελληνική οικονομία είναι, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, τεράστιο.

Ειδικά δε για την αγορά εργασίας, η πρόταση του ΔΝΤ πραγματικά σοκάρει καθώς αναφέρεται στην κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, δηλαδή των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας.

Για δε το ασφαλιστικό, προτείνεται ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των συντάξεων.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου δεν παύει να τονίζει ότι το δεύτερο πακέτο μέτρων θα έχει διαρθρωτικό και όχι φορολογικό χαρακτήρα. Εν αναμονή λοιπόν…

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: