Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Στο 30% του εισοδήματος οι αποδείξεις για το αφορολόγητο

Στο 30% του ετήσιου εισοδήματος θα πρέπει να αντιστοιχούν οι αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, προκειμένου να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που ανακοινώνεται εντός της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα το σενάριο που επικρατούσε έκανε λόγο για αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 20% του ετήσιου εισοδήματος. Tελικά όμως το υπουργείο Οικονομικών επιλέγει υψηλότερο όριο, εντείνοντας τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Βάσει του σχεδίου αυτού, μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα δικαιούνται ενιαίο αφορολόγητο 12.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με εισόδημα 8.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 2.400 ευρώ. Με εισοδημα 20.000 ευρώ ο πολίτης πρέπει να μαζέψει αποδείξεις αξίας 6.000 ευρώ. Με εισόδημα 30.000 ευρώ αποδείξεις 9.000 ευρώ και με εισόδημα 60.000 ευρώ αποδείξεις αξίας 12.000 ευρώ.
nooz.gr


Read more...

Τέσσερις δομικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό


Η Επιτροπή των Ειδικών επί του Ασφαλιστικού των κοινωνικών εταίρων, συνεδρίασε σήμερα με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Ανδρέα Λοβέρδου, του υφυπουργού κ. Γιώργου Κουτρουμάνη, καθώς και του προέδρου της επιτροπής κ. Άγγελου Στεργίου, καθηγητή Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Τα τέσσερα σημεία των δομικών αλλαγών στο ασφαλιστικό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής.

Προβλέπονται:

1. Αύξηση κατά 2 έτη των πραγματικών ορίων ηλικίας ώστε να ανέλθουν στο 63 έτος, ενώ θα μπει τέλος στις εθελούσιες εξόδους.

2. Διάκριση μεταξύ βασικής προνοιακής σύνταξης από αυτή καθαυτή τη σύνταξη που διαμορφώνεται από τα έτη εργασίας και το ταμείο.

3. Διάκριση σύνταξης από κλάδο υγείας και

4.
Συγκροτείται ενιαίος φορέας διαχείρισης αποθεματικών των ταμείων. Ο φορέας αυτός θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λογοδοτεί κάθε μήνα στην οικονομική επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι η αρμόδια επιτροπή ειδικών για το ασφαλιστικό θα συνεδριάσει τουλάχιστον τρεις ακόμα φορές, έως το τέλος Μαρτίου, οπότε και θα καταθέσει το τελικό της πόρισμα για τις αλλαγές.

"Θέτουμε στόχο να αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τουλάχιστον 2 έτη έως το 2015", στα 63 από 61 έτη, δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών για το Ασφαλιστικό. "Το Ασφαλιστικό σύστημα με τα δεδομένα του 2009 αλλά και τις δομικές αδυναμίες του θέτει σε κίνδυνο την καταβολή συντάξεων από το 2015", τόνισε.

Την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τουλάχιστον δύο χρόνια έως το 2015 έθεσε ως στόχο ο υπουργός Εργασίας στην εισήγησή του για τις δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

"Θέτουμε στόχο να αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τουλάχιστον 2 έτη έως το 2015", είπε ο κ. Λοβέρδος, προειδοποιώντας ότι "το ασφαλιστικό σύστημα με τα δεδομένα του 2009, αλλά και τις δομικές αδυναμίες του, θέτει σε κίνδυνο την καταβολή συντάξεων από το 2015".

Παράλληλα, ο υπουργός διευκρίνισε πως ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό δεν αφορά σε καμία περίπτωση τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ως Κυβέρνηση είχαμε υπογραμμίσει από την πρώτη συνεδρίαση των κοινωνικών εταίρων για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, πως το μεταπολεμικό του πρότυπο που ισχύει στην Ελλάδα δεν διασώζεται με επιμέρους και αποσπασματικές ρυθμίσεις, αλλά, αντιθέτως, απαιτείται η ριζική και ολοκληρωτική του αναδιάρθρωση, τόσο ως προς τις δομές, όσο και ως προς τους τρόπους χρηματοδότησής του. Οι εσωτερικές και οι διεθνείς εξελίξεις που μεσολάβησαν από τον Νοέμβριο 2009 , οπότε και ξεκίνησε ο κοινωνικός διάλογος, έως και σήμερα, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις μας αυτές. Σήμερα είναι βέβαιο, πως όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των εργαζομένων, απειλείται με κατάρρευση και πως η Κυβέρνηση πρέπει να το διασώσει, παίρνοντας αποφάσεις με χαρακτήρα εξυγιαντικό, ορθολογικό, αναλογικό και κοινωνικώς δίκαιο. Η Κυβέρνηση, όπως και ως προς όλες τις πτυχές του διαλόγου (μέθοδος διαλόγου, ροή χρηματοδότησης) έτσι και σήμερα, εισηγείται τις προτάσεις της στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Ούτε κρύβεται πίσω από τις προτάσεις των άλλων, ούτε περιορίζει τον ρόλο της σε επιμέρους παρατηρήσεις. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας προτείνοντας τώρα λύσεις, με σκοπό σε λίγες εβδομάδες, μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου, να ασκήσουμε νομοθετική πρωτοβουλία. Κείμενο βάσης για τις σημερινές μας προτάσεις αποτελεί η εισήγησή μας προς τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, τον ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ, καθώς και την Επιτροπή των Ειδικών, επί όλων των πτυχών του Ασφαλιστικού, όπως διατυπώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2009. Όπως θα γίνει αντιληπτό, στο τέλος της εισήγησης, σήμερα εξειδικεύουμε τις προτάσεις μας επί των αναγκαίων αλλαγών που έχουμε, σε γενικές γραμμές, από τον Δεκέμβριο διατυπώσει και, επομένως, είμαστε συνεπείς στην υπόσχεσή μας ότι δεν θα αιφνιδιάσουμε ούτε τους πολίτες, ούτε τους κοινωνικούς εταίρους, ούτε τα πολιτικά κόμματα. Άλλωστε, μετά τη σημερινή μας εισήγηση θα ενημερώσουμε και την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Να σημειωθεί, ότι η ύπαρξη της παρούσας στρογγυλής τραπέζης του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό αποτελεί πειστικό επιχείρημα στα χέρια της ελληνικής πολιτείας προς την Ε.Ε., την Ευρωζώνη και τους διεθνείς οργανισμούς πως είμαστε, ως Έλληνες, αποφασισμένοι να λύσουμε τα χρονίζοντα και σημαντικά διαρθρωτικά μας προβλήματα. Τέλος, με την παρούσα εισήγηση η Κυβέρνηση ολοκληρώνει την κατάθεση των προτάσεών της για την επίλυση του Ασφαλιστικού. Μόλις η Επιτροπή των Ειδικών διαμορφώσει το τελικό της κείμενο, στα μέσα το μηνός Μαρτίου , το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα συντάξει το σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

ΙΙ. ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το σύστημα που θα θεμελιωθεί στις δομικές αλλαγές που προτείνουμε, θα είναι δημόσιο, καθολικό, βιώσιμο, εξορθολογισμένο, διαφανές και κοινωνικώς δίκαιο. Τα υψηλά εισοδήματα και οι εργασιακά ασφαλείς θα συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του. Οι δαπάνες του θα είναι εξορθολογισμένες και απολύτως διαφανείς, τόσο ως προς τον προορισμό τους, όσο και ως προς το τι ακριβώς θα δικαιούται ο ασφαλισμένος ως συνταξιούχος. Οι οικονομικώς αδύναμοι δεν θα κληθούν να συμμετάσχουν στα βάρη του συστήματος και για τους άτυχους κι ανήμπορους θα επιδειχθεί η οφειλόμενη κοινωνική αλληλεγγύη. Το σύστημα των σχετικών συνταγματικών εγγυήσεων θα παραμείνει ισχυρό και η αλληλεγγύη των γενεών θα εκφραστεί με σαφείς και συγκεκριμένους θεσμούς. Ταυτοχρόνως, θα συνεχιστεί αδιάκοπα η προσπάθειά μας, ως Κυβέρνησης, να μειωθεί εδώ και τώρα η σπατάλη στις δαπάνες υγείας και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και η βάση εσόδων του, έτσι ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα, με την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας. Θα αγωνιστούμε, επίσης, ώστε να διαφυλαχθούν οι πόροι για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές των ασφαλισμένων. Ενημερώνω τους κοινωνικούς εταίρους ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2010 ξεκίνησαν εντατικοί έλεγχοι μεικτών συνεργείων (Σ.Ε.Π.Ε, ελεγκτές Ι.Κ.Α., ελεγκτές Γ.Γ.Κ.Α.), με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης, της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής και τη μείωση της αδήλωτης εργασίας. Ήδη, την πρώτη εβδομάδα, έχουν ελεγχθεί 4.029 επιχειρήσεις. Από μεικτά κλιμάκια 1.679 εξ αυτών και από κλιμάκια μόνο του ΙΚΑ 2.350! Κι ακόμη, τον μήνα Ιανουάριο, τα έσοδα του ΙΚΑ ήταν κατά 3,5% περισσότερα, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009 - και 0,7% πάνω από τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ για το 2010 - ενώ, όπως είναι γνωστό, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία ήδη έχει αυξηθεί. Προσπαθούμε, λοιπόν, με την αλλαγή του Ασφαλιστικού που επιχειρούμε, καθώς και με τον αγώνα μας για τον εξορθολογισμό και την εξυγίανση του σημερινού συστήματος να συμβάλουμε στη διάσωση της πατρίδας, αφού το ασφαλιστικό σύστημα με τα δεδομένα του 2009, αλλά και τις δομικές του αδυναμίες, θέτει σε κίνδυνο την καταβολή των συντάξεων από το 2015 και ήδη από το 2009 δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στην οικονομία της χώρας. Και πέρα, όμως, από την εκπλήρωση των ανωτέρω αναγκών, η όλη προσπάθειά μας σηματοδοτεί, εντός και εκτός Ελλάδας, τις δεσμεύσεις μας και τη σταθερή πολιτική βούληση να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, να βγάλουμε τη χώρα από την αναξιοπρεπή φάση της επιτήρησης, αλλά και να την θωρακίσουμε από τους κερδοσκόπους. Η τύχη της πατρίδας θέλουμε να βρίσκεται στα χέρια των πολιτών της. Αυτό ακριβώς ήταν και το νόημα της πρόσφατης παρέμβασης του Πρωθυπουργού με το διάγγελμά του, καθώς και της πρωτοβουλίας του να χαρακτηρίσει το Ασφαλιστικό, ως εθνικό θέμα.

ΙΙΙ. ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι προτάσεις που καταθέτουμε ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αφορούν τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται και οι Δ.Ε.Κ.Ο. Στον προκείμενο κοινωνικό διάλογο γίνεται μόνο μία αναφορά στο Δημόσιο, σχετικά με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών, βάσει της πρόσφατης απόφασης του Δ.Ε.Κ. Είναι προφανές, λοιπόν, πως ο συγκεκριμένος κοινωνικός διάλογος δεν αφορά σε καμία περίπτωση τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Οι προτάσεις μας, λοιπόν, έχουν ως εξής :

1. Διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές, θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και καθιέρωση της ανταποδοτικής σχέσης της σύνταξης, με το χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Ο λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές εισφορές αποτελεί τη θεμελιώδη δομική αλλαγή στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Με το λογιστικό αυτό διαχωρισμό θα επιτευχθεί: α. Ο επιμερισμός των δαπανών που οφείλει να καλύπτει αφενός το Δημόσιο κι αφετέρου οι Φ.Κ.Α. και, ενδεχομένως, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. β. Η διασφάλιση της απόλυτης διαφάνειας στις παροχές που προέρχονται πολλές φορές από διάφορες πηγές, χωρίς να εξασφαλίζεται παράλληλα η ορθολογική κατανομή τους. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί, π.χ., η διπλή επιδότηση με κατώτερα όρια σε διπλοσυνταξιούχους. γ. Η αποφυγή της καταστρατήγησης του θεσμού των κατώτατων ορίων συντάξεων, που γίνεται στην πράξη, με την καταβολή του συνόλου του ποσού της σύνταξης σε ανθρώπους που έχουν ακόμη και ένα μόνο χρόνο ασφάλισης. δ. Η θεσμοθέτηση της νέας αρχιτεκτονικής δομής της σύνταξης, που θα αποτελείται από το άθροισμα του προνοιακού και του ανταποδοτικού της τμήματος, ως εξής : α.α. Η βασική σύνταξη αποτελεί το ελάχιστο ποσό, το οποίο καταβάλλεται σε κάθε συνταξιούχο και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της αναδιανομής του πλούτου. Η βασική σύνταξη είναι ενιαία για όλα τα ταμεία και καταβάλλεται στο σύνολό της για 35 χρόνια διαμονής στη χώρα. Η βασική σύνταξη για τους ανασφάλιστους χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, αντίστοιχα με εκείνα που ισχύουν σήμερα, για την απονομή των συντάξεων αυτής της κατηγορίας, από τον ΟΓΑ. Τέλος, για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε οποιαδήποτε ταμείο, η βασική σύνταξη χορηγείται χωρίς εισοδηματικό κριτήριο. β.β. Η αναλογική, η ανταποδοτική σύνταξη αποτελεί το μέρος της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης και στις καταβληθείσες εισφορές. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αρχή της ανταποδοτικότητας, μεταξύ άλλων, εξασφαλίζει την δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής.Ο εργαζόμενος καθίσταται εγγυητής κάθε ενσήμου του. Για τον υπολογισμό του μέρους αυτού της σύνταξης θα μελετηθούν εναλλακτικές εκδοχές, σε σχέση με τη βάση υπολογισμού και το ποσοστό αναπλήρωσης, έτσι ώστε, το σύστημα να γίνει πιο δίκαιο και να μην υπάρξει απόκλιση στις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί από το σημερινό σύστημα. Ο θεσμός της βασικής σύνταξης εφαρμόζεται για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά από 8 - 10 χρόνια, έτσι ώστε να υπάρχει ομαλή μετάβαση, από το ένα σύστημα στο άλλο. Το ποσό της βασικής σύνταξης καθορίζεται κάθε φορά σε ύψος που προσδιορίζεται επί του συνόλου των δικαιούχων, αφαιρουμένου του ποσού που καταβάλλεται για τους ανασφάλιστους, και αντιστοιχεί στο 1/3 των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος για τις συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Δημόσιο εγγυάται το συνολικό επίπεδο της σύνταξης, με την εφαρμογή κανόνων που διασφαλίζουν την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος τόσο από το κράτος όσο και από τις άλλες δύο πηγές, δηλαδή από τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

2. Εξάλειψη όλων των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης και ενίσχυση των κινήτρων παραμονής στην εργασία . Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιλογής του χρόνου αποχώρησης από την εργασία τους, ακόμη και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Οι Φ.Κ.Α. οφείλουν να γνωστοποιούν στον ασφαλισμένο με τρόπο απλό και άμεσο τα δικαιώματά του σε κάθε χρονική περίοδο, έτσι ώστε να γνωρίζει ο ίδιος το όποιο όφελος προκύπτει από την παραμονή του στην εργασία. Επισημαίνεται ότι τα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα έχουν μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο μέσος όρος με στοιχεία του 2008 είναι στα 61,4 και βρίσκεται οριακά πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό ο οποίος είναι 61,1. Να σημειωθεί εδώ και να προσεχθεί το γεγονός, πως το 2003 οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα συνταξιοδοτούνταν κατά μέσο όρο στα 62,7 τους χρόνια, ενώ την περίοδο 2004-2008 το όριο αυτό έπεσε στα 61,4 χρόνια !!! Είναι φανερό, πως οι εθελούσιες έξοδοι έριξαν τον μέσο όρο ηλικίας κατά 1,3 χρόνια (βλ. επισυναπτόμενο πίνακα στοιχείων Eurostat, 2009). Η αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια αποτελεί μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, πως η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ποια είναι τα προβλήματά της και επιδίδεται στην επίλυσή τους. Ακολουθώντας τη γενική τάση των συστημάτων των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., θέτουμε ως στόχο να αυξηθεί το μέσο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 τουλάχιστον έτη, έως το 2015. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τα παρακάτω μέτρα και πολιτικές :

α. Διασφαλίζουμε, απολύτως, όσους έχουν θεμελιωμένα ή ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν όποτε οι ίδιοι το επιλέξουν με το ισχύον σήμερα καθεστώς. Η επιλογή αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να αποκατασταθεί κλίμα ασφάλειας στους εργαζομένους και να αποχωρήσουν σταδιακά για συνταξιοδότηση, χωρίς να φοβούνται αιφνιδιασμούς και ανατροπές.

β. Δημιουργούμε σταθερούς κανόνες που ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών για το σύστημα και την προοπτική του. Διαμορφώνουμε τις συνθήκες που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα για τους Φ.Κ.Α.. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται τη σιγουριά και την ασφάλεια ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαψευσθούν οι προσδοκίες τους.

γ. Στην πορεία και έως την κατάθεση του σχεδίου-νόμου, θα προτείνουμε στα συναρμόδια υπουργεία, - διευκρινίζοντας και πάλι πως δεν αναφερόμαστε στα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας - την προσαρμογή των ορίων ηλικίας που προβλέπονται, για την υποχρεωτική απόλυση, με βάση κανονισμούς που ισχύουν, στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία προβλέπονται για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης.

δ. Εξετάζουμε και προτείνουμε ενιαίο καθεστώς για την απασχόληση των συνταξιούχων, ανεξάρτητα αν προέρχονται από το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Το ενιαίο αυτό καθεστώς σημαίνει ότι για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, από μία συγκεκριμένη ημερομηνία από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά, θα έχουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς που θα περιλαμβάνει : i. Αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών. ii. Υποχρεωτική ασφάλιση για τη νέα του εργασία (ή και για παράλληλη εργασία, εφόσον είναι παλιός ασφαλισμένος), με προσαυξημένες εισφορές. iii. Μείωση του ποσού της σύνταξης πάνω από ένα ποσό, για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία του συνταξιούχου. iv. Προσαύξηση της σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά τη συνταξιοδότηση.

ε. Εισηγούμαστε και προτείνουμε στα συναρμόδια υπουργεία- εκτός των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας- τη θέσπιση ενιαίου ποσοστού μείωσης των συντάξεων στις περιπτώσεις που προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης κατά 1/200, για κάθε μήνα που υπολείπεται του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη.

στ. Απαγορεύουμε με νομοθετική παρέμβαση κάθε εθελουσία-πρόωρη συνταξιοδότηση, που ανατρέπει τα δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος, - ειδικά σε αυτή την εποχή, που το προσδόκιμο ζωής ευτυχώς , έχει ιδιαιτέρως αυξηθεί, προκειμένου να παράσχει πελατειακές εξυπηρετήσεις σε επιχειρήσεις, κάνοντας ελκυστικότερες τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο ή διευκολύνοντας την ιδιωτικοποίησή τους, αλλά επιβαρύνοντας με καταστροφικό τρόπο τους ΦΚΑ. Στο νέο ασφαλιστικό νόμο πρέπει να προστεθούν εγγυήσεις για την πολιτική δυσχέρανση κάθε απόπειρας αναθεώρησής του, βάσει των γνωστών, πελατειακής υφής, ψευδο-πολιτικών παρεμβάσεων, ανάλογων με αυτές που θα εκτεθούν στη συνέχεια, όταν θα αναφερθούμε στις πάγιες ρυθμίσεις για την εξόφληση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

ζ. Αναμορφώνουμε και καθιστούμε ενιαίο, για όλα τους Φ.Κ.Α. το καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων. Δημιουργούμε ενιαίους κανονισμούς και μηχανισμούς για την εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας. Διαμορφώνουμε πολιτικές αποκατάστασης και επανένταξης των προσωρινά αναπήρων στην αγορά εργασίας. Διευκολύνουμε τα άτομα με βαριές και οριστικές αναπηρίες, ώστε να μην επανεξετάζονται από τις υγειονομικές επιτροπές. Διαμορφώνουμε το πλαίσιο για τις υποχρεώσεις της ιδιωτικής ασφάλισης προς τους Φ.Κ.Α. για τους ασφαλισμένους τους, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις ατυχημάτων.

η. Θέσπιση ενός ενιαίου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και πρόβλεψη των διαδικασιών επικαιροποίησής του. Η ανάγκη εξορθολογισμού του υπάρχοντος καθεστώτος, που γεννά αδικίες και οδηγεί στην αδικαιολόγητη και πελατειακή μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, καθιστά απαραίτητη την πρόβλεψη, στο σχετικό νόμο για το Ασφαλιστικό, προθεσμίας ενός έτους προκειμένου να εκδοθούν οι κανονιστικές πράξεις καθορισμού του νέου καθεστώτος.

θ. Η αναλογικότητα και η ανταποδοτική σχέση που δημιουργείται με τη νέα δομή των συντάξεων (βασική + ανταποδοτική), αποτελεί από μόνη της ισχυρό κίνητρο παραμονής στην εργασία. Ο κάθε εργαζόμενος θα έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αυξήσει και να διαμορφώσει ένα καλύτερο επίπεδο σύνταξης.

ι. Επίλυση των προβλημάτων και των αδικιών που εμφανίζει σήμερα η διαδοχική ασφάλιση έτσι ώστε, πέραν του δίκαιου υπολογισμού της σύνταξης για τον ασφαλισμένο, να διευκολυνθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας. Να σημειωθεί εδώ, πως στο σχέδιο-νόμου για τις εγγυήσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβάνεται ήδη ρύθμιση με την οποία θα διευκολυνθεί η καταβολή της σύνταξης σε τρεις μήνες το αργότερο, από την ημέρα της κατάθεσης της σχετικής αίτησης. Ως γνωστόν μία από τις πιο βασικές αιτίες της σημερινής αργοπορίας είναι η διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή η απασχόληση του ασφαλισμένου σε διαφορετικές θέσεις εργασίας.

ια. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών -παροχών, εξετάζεται και η προσαύξηση της σύνταξης στις περιπτώσεις που υπάρχει παράλληλη ασφάλιση, με την οποία δεν θεμελιώνεται αυτοτελές δικαίωμα σε άλλο ασφαλιστικό φορέα.

Για να γίνουν σαφή τα όσα προηγήθηκαν δίδουμε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα: α) καταργείται η δυνατότητα, εργαζόμενος σε Δ.Ε.Κ.Ο. με 30 χρόνια ασφάλισης και 5 χρόνια αναγνώρισης πλασματικού χρόνου, να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 48-53 ετών, όπως έγινε στις περιπτώσεις της ΕΡΤ, του ΟΤΕ κ.λπ., με συντάξεις άνω των 2.100 ευρώ!!! Με το νέο σύστημα στην περίπτωση αυτή προστίθενται από 5-7 χρόνια εργασίας. β) Εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα που συνταξιοδοτείται στο 50ο έτος της ηλικίας της ως μητέρα, δεν μπορεί να εργαστεί χωρίς παράλληλη αναστολή της καταβολής της σύνταξής της. γ) Εργαζόμενος σήμερα για 35 χρόνια με 1.000€ μισθό λαμβάνει από το ΙΚΑ 700 € κύρια σύνταξη, δίχως να έχει άλλο εισόδημα. Παράλληλα, εργαζόμενος που συμπλήρωσε 4.500 ημέρες ασφάλισης (15 χρόνια εργασιακού βίου), λαμβάνει από το ΙΚΑ μαζί με το ΕΚΑΣ 716 €. Και ο ένας και ο άλλος είναι 65 ετών!!!

3. Υπαγωγή της διαχείρισης των διαθεσίμων των Φ.Κ.Α., καθώς και των διαθεσίμων του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, σε ένα, ενιαίο και θεσμικά θωρακισμένο φορέα. Τα διαθέσιμα των Φ.Κ.Α. ανέρχονται σήμερα σε 29.55 δισ. €. Και το Ταμείο Αλληλεγγύης, μην ξεχνάμε, πιστώθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση με 580 εκ. € για το έτος 2009, ενώ για το 2010 η σχετική πίστωση προβλέπεται να ανέλθει σε 630 εκατ. €!!! Η διαχείριση των αποθεματικών των Φ.Κ.Α. αποτελεί, λοιπόν, μια κρίσιμη λειτουργία. Ο φορέας διαχείρισης των αποθεματικών πρέπει να είναι δημόσιος, να λειτουργεί με εγγυήσεις διαφάνειας, ανεξαρτησίας και τεχνοκρατικής επάρκειας στη διαχείριση χαρτοφυλακίων, δίχως τις αγκυλώσεις που διέπουν τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά και τις ρισκαδόρικες ελευθερίες (δηλαδή με τον καθορισμό ορίων ρίσκου). Ο φορέας αυτός θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα μέλη του θα διορίζονται με προεδρικό διάταγμα και για ορισμένη, μη ανακλήσιμη, θητεία, μετά από προηγούμενη ακρόαση των υποψηφίων από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ορισμένα, τα λιγότερα πάντως, από τα μέλη του θα ορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Οι Φ.Κ.Α., η Γ.Γ.Κ.Α. και οι πολίτες θα παρακολουθούν την πορεία του Φορέα αυτού, η διοίκηση του οποίου θα ενημερώνει περιοδικώς τις Διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Είναι απολύτως προφανές, πως οι Φ.Κ.Α. δεν θα χάσουν σε καμία περίπτωση την περιουσία τους, ενώ θα συμμετέχουν στα κέρδη της διαχείρισης κατά το ύψος των διαθεσίμων τους. Στον Φορέα αυτόν, βάση ίδρυσης του οποίου μπορεί να είναι η ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ, δύναται να ανατεθεί και η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Φ.Κ.Α. (ύψους 1,4 δισ. €, βάσει των αντικειμενικών αξιών).

4. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους Φ.Κ.Α., ενός σταθερού δηλαδή συστήματος, που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και ενιαίους κανόνες, αποκλείοντας τις πελατειακές παρεμβάσεις των πλειοψηφιών της Βουλής, των Υπουργών και, εν γένει, του πολιτικού συστήματος, που αναπαράγουν την αδικία, τη διαφθορά κι εμπεδώνουν την παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. Η νομοθετική παρέμβαση για την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών, γίνεται με συνείδηση των υφιστάμενων συνταγματικών ορίων και των δεδομένων της διοικητικής έννομης τάξης. Η ανυπαρξία εσωτερικών κανόνων δικαίου αυξημένης τυπικής ισχύος, καθιστά εύλογη την παρατήρηση, ότι νέος αντίθετος νόμος αίρει το «πάγιον» της συγκεκριμένης ρύθμισης. Κι ακόμη, εν προκειμένω είναι αδιανόητη η προσφυγή στη λειτουργία των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών. Άρα μόνη λύση παρέχεται από την πρόσθεση στις ρυθμίσεις του νόμου προϋποθέσεων και εγγυήσεων του διακανονισμού των οφειλομένων εισφορών, που θα καθιστούν πολιτικώς λίαν επώδυνη την ανατροπή τους από μια μεταγενέστερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τέτοιες εγγυήσεις, π.χ., είναι η έκφραση σχετικής γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Τράπεζας της Ελλάδος κ.λπ. Κι ακόμη, για την πληρότητα της πάγιας ρύθμισης οφειλομένων εισφορών σκόπιμη είναι η νομοθετική πρόβλεψη της επιμήκυνσης της παραγραφής (όσο διαρκεί η ρύθμιση των οφειλών να μην αναστέλλεται μόνο η παραγραφή της δίωξης, αλλά και η παραγραφή του αδικήματος), στο πλαίσιο της σχετικής ποινικής δίκης να θεωρείται επιβαρυντική περίπτωση η υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης και η εν συνεχεία διακοπή εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του οφειλέτη, η αναστολή της ποινής και του προστίμου, η μη απαίτηση των προσαυξήσεων επί συνέχισης της καταβολής των οφειλομένων κ.λπ.

5. Ενοποίηση των Φ.Κ.Α., με κατεύθυνση τη συγκρότηση, προκειμένου για την κύρια σύνταξη τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοπασχολούμενοι, Αγρότες), μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και σε βάθος δεκαετίας. Η επιλογή αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σήμερα, και να προβλέπει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ασφαλιστικής και διοικητικής ενοποίησης σε βάθος δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η αναζήτηση βιώσιμων σχημάτων και για την επικουρική ασφάλιση.

6. Διαχωρισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος, από τον κλάδο Υγείας. Η σημερινή διάσπαση των υπηρεσιών υγείας επιφέρει αυξημένο κόστος στις υπηρεσίες υγείας και ποιοτική υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. Στον απλό πολίτη είναι αδιανόητο γιατί μια εξέταση στοιχίζει σε ένα νοσοκομείο α΄ ποσό, β΄ στο άλλο, γ΄ στη συμβεβλημένη, με το δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο, ιδιωτική κλινική, δ΄ ποσό στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Γιατί πληρώνει τόσα χρήματα και ταλαιπωρείται τόσο πολύ, συνωστίζεται στις ουρές των ιατρείων, περιμένει για μία εξέταση τρεις και τέσσερις μήνες και γίνεται θύμα κερδοσκοπίας και ενός συστήματος αναποτελεσματικού και άδικου; Η ενοποίηση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας είναι, λοιπόν, επιβεβλημένη. Το εθνικό σύστημα υγείας πρέπει να γίνει επιτέλους ενιαίο και καθολικό, 27 χρόνια μετά τη θέσπισή του (Ν. 1397/83) και η πολιτική υγείας να ασκείται ολοκληρωτικά από το Υπουργείο Υγείας. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες υγείας των Φ.Κ.Α. να ενταχθούν στο εθνικό σύστημα. Στις προτάσεις μας για τις δομικές αλλαγές του Ασφαλιστικού, τον Δεκέμβριο του 2009, συμπεριλάβαμε το διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, από τις υπηρεσίες υγείας και την υπαγωγή των δεύτερων στο Ε.Σ.Υ. Η δομική αυτή αλλαγή είναι επιβεβλημένη και θα διευκολύνει τον εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, καθώς και την καλύτερη διαχείρισή του. Η ένταξη των υπηρεσιών υγείας των Φ.Κ.Α. στο Ε.Σ.Υ. και ο διαχωρισμός του κλάδου αυτού από το σύστημα συνταξιοδότησης προτείνεται να νομοθετηθεί τώρα και να πραγματοποιηθεί σταδιακά με την έκδοση διαδοχικών προεδρικών διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων. Κρίνουμε απαραίτητο να εφαρμοστεί σε ένα πρώτο στάδιο ένα σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να διορθωθούν οι ατέλειες που συνήθως μόνο η πράξη αναδεικνύει. Το ζήτημα αυτό έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί με την Υπουργό Υγείας, βάση του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, έχουν δοθεί οι εντολές για την καταγραφή των στοιχείων που αφορούν τα έσοδα και τις δαπάνες ανά φορέα, της σχετικής κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, καθώς και το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό. Με την Υπουργό Υγείας θα παρουσιάσουμε από κοινού στον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό τον τρόπο διαχωρισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος από το σύστημα υγείας, καθώς και το σχετικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

7. Εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ C-559/07, απόφαση της 26ης Μαρτίου 2009), για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο. Η εφαρμογή αυτή θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από το έτος 2013.

ΙV. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η Κυβέρνηση με την παρούσα εισήγησή της ολοκληρώνει την κατάθεση των προτάσεων της για τη διάσωση και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Στις επόμενες τρεις και τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής των Ειδικών, αναμένεται η κατάθεση των προτάσεων των κοινωνικών εταίρων, καθώς και η επιστημονική και τεχνική αξιολόγησή τους. Ο κοινωνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό, όλα δείχνουν, έρχεται η ώρα να καταλήξει σε συμπεράσματα, τα οποία η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει διαμορφώνοντας τη σχετική νομοθετική της πρωτοβουλία. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 το Ασφαλιστικό έπαψε να τίθεται μόνο ως θέμα αλληλεγγύης των γενεών. Τίθεται πλέον ως ζήτημα ύπαρξης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και για την παρούσα γενιά. Η τυφλή προσπάθεια να μην πιάσουν εμάς τα μέτρα αλλά τους άλλους, θα περιοριστεί, όταν συνειδητοποιηθεί πως το 2015 δεν θα υπάρχουν πόροι για 14 συντάξεις ετησίως για όλους. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να χάσουμε άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον χρόνο.
nooz.gr

Read more...

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...


Καθοριστικό για την ελληνική οικονομία θα είναι το τριήμερο έως την Πέμπτη. Σήμερα, η κυβέρνηση, υπό την πίεση της Ε.Ε. και των αγορών από τη μια και των αντιδράσεων των συνδικαλιστών από την άλλη, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το φορολογικό νομοσχέδιο, την εισοδηματική πολιτική και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Η επίσπευση των αποφάσεων σε αυτά τα τρία κρίσιμα ζητήματα για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας κρίθηκε απαραίτητη εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού... Γιώργου Παπανδρέου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την Τετάρτη και της συνόδου κορυφής των «27» την επομένη στις Βρυξέλλες. Εκεί θα συζητηθεί και το θέμα της ευρωπαϊκής στήριξης σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών. Ενώ ήδη αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί η χθεσινή πρόταση του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι για την ανάγκη συγκρότησης «ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης». Στην Ελλάδα, οι πιέσεις κλιμακώθηκαν χθες, τόσο στα ομόλογα όσο και στο Χρηματιστήριο, που έκλεισε με πτώση 3,86% εξαιτίας των ρευστοποιήσεων κυρίως σε τραπεζικές μετοχές. Εξαλλου, σύμφωνα με τους Financial Times, hedge funds έχουν «στοιχηματίσει» το ποσό ρεκόρ των 8 δισ. ευρώ στην πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

fimotro

Read more...

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Τάξη στο χάος των αποδείξεων που μαζεύουν ήδη και στη συνέχεια θα πρέπει να καταχωρίσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι φορολογούμενοι, «υπόσχονται» τα προγράμματα που διαθέτουν μέσω του Διαδικτύου οκτώ- μέχρι στιγμής- εταιρείες πληροφορικής. Τα προγράμματα διατίθενται δωρεάν και δίνουν τη δυνατότητα...
στους χρήστες, είτε να καταχωρούν τις αποδείξεις μέσω ιστοσελίδας στο Ίντερνετ είτε να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν τις σχετικές εφαρμογές στον προσωπικό τους υπολογιστή, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται κάθε φορά να συνδέονται στο Διαδίκτυο.
Το μεγάλο όφελος που προσφέρουν στους φορολογούμενους οι οκτώ αυτές εφαρμογές - εκ των οποίων οι τέσσερις είναι on-lineείναι ότι κάνουν πιο εύκολη την πρόσθεση και ομαδοποίηση των αποδείξεων, ώστε να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος ανά πάσα στιγμή πόσες έχει συγκεντρώσει και τι αξίας είναι αυτές. Μάλιστα, το γεγονός ότι πριν από μερικές εβδομάδες οι διαθέσιμες στην αγορά εφαρμογές ήταν μόλις τέσσερις, δείχνει ακριβώς ότι οι εταιρείες πληροφορικής βλέπουν στον τομέα αυτόν μια καλή ευκαιρία για την προβολή τους (αφού, ούτως ή άλλως, οι υπηρεσίες παρέχονται προς τους φορολογούμενους δωρεάν).
Αναφορικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, όσες εταιρείες διαθέτουν υπηρεσία καταχώρισης των αποδείξεων σε ιστοσελίδα τους στο Διαδίκτυο, δεσμεύονται ότι αποκλειστικός διαχειριστής είναι ο φορολογούμενος με δικό του password που εξασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των στοιχείων του. Όποτε, πάλι, η εφαρμογή κατεβαίνει στον υπολογιστή, ζήτημα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων δεν τίθεται, δεδομένου ότι αυτά δεν εισάγονται στο Διαδίκτυο. Οι τέσσερις on-line υπηρεσίες
Από τις πρώτες ιστοσελίδες που δημιουργήθηκαν, είναι η www. taxfriend.gr, της εταιρείας SingularLogic του ομίλου της ΜΙG. Αρκεί ένα e-mail για να εγγραφεί κανείς και να την ενεργοποιήσει. Ο χρήστης, προκειμένου να κάνει τη διαχείριση των αποδείξεων πιο εύκολη, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει φακέλους με κατηγορίες (π.χ. από σούπερ μάρκετ, γιατρούς, εστιατόρια), να τις μετακινεί από φάκελο σε φάκελο, να κρατάει στατιστικά στοιχεία για τα δεδομένα του (π.χ. αποδείξεις ανά ημερομηνία ή ανά επιχείρηση ή επιμέρους σύνολα για τα έξοδα του νοικοκυριού). Επίσης, τα τελικά δεδομένα μπορούν να εξαχθούν σε ένα αρχείο Εxcel και να εκτυπωθούν. Η εταιρεία ετοιμάζει και ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.
Άλλη ιστοσελίδα είναι η www. apodeixeis.gr, που προέκυψε από τη συνεργασία των εταιρειών nzoumpoulis.gr, ΙQΝetwork και Virtualworld, και το μόνο που χρειάζεται για την εγγραφή είναι και πάλι το e-mail του χρήστη. Όπως στις περισσότερες εφαρμογές, έτσι και εδώ, για την καταχώριση των στοιχείων απαιτούνται μόνο η ημερομηνία, το ποσό, ο αριθμός της απόδειξης και ο ΑΦΜ του πωλητή.
Επίσης on-line είναι η υπηρεσία της Νexphase Consulting Services, στην ιστοσελίδα www. apodeixeis.eu, όπως και αυτή της Gasprice. gr (www. exoda.gr), όπου σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, ο χρήστης δεν χρειάζεται καν να γράψει το προσωπικό του e-mail.
Εφαρμογές που κατεβάζει ο χρήστης
Δημιουργία της Data Communications, γνωστής εταιρείας στον χώρο των εφαρμογών για λογιστικά γραφεία, είναι το Εasy Τax, το οποίο ο χρήστης κατεβάζει δωρεάν στον υπολογιστή του από το site της κατασκευάστριας εταιρείας (www. datacommunications.gr). Αντίστοιχες εφαρμογές, τις οποίες μπορεί κανείς να κατεβάσει στο ΡC του, είναι τo ΤaxControl της εταιρείας Regate, το πρόγραμμα της Νoetron του ομίλου Νewsphone (http://www. noetron. gr/index. php? q=node/90), και το eReceipts. gr της εταιρείας Converge του ομίλου ΡRC (www. ereceipts.gr).

fimotro

Read more...

"ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ" Η ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)


Με ιρλανδική... συνταγή φτιάχτηκε η εισοδηματική πολιτική του 2010, η οποία συζητείται σήμερα σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Περιλαμβάνει «πάγωμα» μισθών στον δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, ψαλίδισμα των επιδομάτων και αυξήσεις στις συντάξεις σε ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μέτωπο των επιδομάτων επιλέγεται τελικά η οδός της γενικής μείωσης κατά 10% όλων των επιδομάτων, ανεξάρτητα από...
τις μισθολογικές απολαβές των υπαλλήλων ή τον τύπο του επιδόματος.
Κι αυτό, καθώς στην κυβέρνηση διαπίστωσαν ότι μία κλιμακωτή μείωση (π.χ. 5% για γενικά επιδόματα, 10% για κλαδικά και 20% για ειδικά επιδόματα) αντιμετώπιζε «τεχνικά προβλήματα» στην εφαρμογή της και παράλληλα υπήρξε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο μαζικών προσφυγών δημοσίων υπαλλήλων σε διοικητικά δικαστήρια.
Τώρα όσον αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών είχε γνωστοποιήσει ότι θα είναι της τάξης του 1,5%, ποσοστό που βέβαια είναι αρκετά χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2,6% που ήδη τρέχει ο πληθωρισμός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά χθες το βράδυ κυκλοφόρησε σενάριο περί επιβολής «πλαφόν» και στις συντάξεις (περί τα 1.500 ευρώ) υψηλότερα του οποίου δεν θα δοθούν αυξήσεις.
Εξοικονόμηση
Πιο αναλυτικά, από «πάγωμα» μισθών και επιδόματα η εξοικονόμηση πόρων για τον προϋπολογισμό φθάνει περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση που η μείωση είναι 10% για όλα τα επιδόματα, οι απώλειες θα ξεκινούν από τα 10 με 16 ευρώ τον μήνα για το κίνητρο απόδοσης και θα φθάσουν έως τα 200 ευρώ τον μήνα για το υψηλότερο επίδομα 2.000 ευρώ που λαμβάνει μερίδα εφοριακών και τελωνειακών.
Από τα επιδόματα κόβονται συνολικά 650 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος. Εξάλλου, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν καθηλωμένοι για δεύτερη στη σειρά χρονιά στα επίπεδα του 2008.
Σταδιακά
Μαχαίρι 50% σε υπερωρίες
Πλήγμα θα δεχθούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και από: ? Το «ψαλίδισμα» των υπερωριών κατά 50%. Η αρχή έγινε από τους υπαλλήλους των πολιτικών γραφείων για τους οποίους έχει εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου. Το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά και στους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.
Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Κι αυτό, καθώς σειρά επιδομάτων φορολογούνται σήμερα κατά το ήμισυ αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου το σύνολο των επιδομάτων θα φορολογούνται με την ενιαία κλίμακα.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως το διετές «πάγωμα» των μισθών οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις. Οσοι βγουν φέτος στη σύνταξη, αυτή θα υπολογισθεί με βάση τον βασικό μισθό του 2008.

fimotro

Read more...

ΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΦΩΣ


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Τζάθας - Μαρία Νταλιάνη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σε προσωπικό στοίχημα ανήγαγε χθες από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τους μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα μας. «Η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν αντιμετωπίζονται με ξόρκια», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. O Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν πάει να κλείσει τρύπες, αλλά να δώσει συνολική και αξιόπιστη απάντηση στο πρόβλημα». Παράλληλα...
κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ χαρακτηρίζοντάς τους «στενόμυαλους» που βλέπουν τους μετανάστες μέσα στην ιστορία «με πρίσμα κοντόφθαλμο και συγκυριακό». Στη σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το μεταναστευτικό, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Γιώργος Καρατζαφέρης επέμειναν στην απόσυρση του σχεδίου νόμου και κατήγγειλαν την κυβέρνηση λέγοντας- μεταξύ άλλων- ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα υποστήριξε ότι η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας «σε μισό εκατομμύριο μεταναστών μαζί με τα παιδιά τους εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων», ενώ προειδοποίησε πως η Ν.Δ., όταν θα έρθει στην εξουσία, θα καταργήσει το επίμαχο νομοσχέδιο. «Δεν ακούμε ακρότητες»
Η αντίδραση του Πρωθυπουργού ήταν άμεση. «Δεν ακούμε ακρότητες και μη ρεαλιστικές σκέψεις, ερχόμαστε να λύσουμε ένα ζοφερό ζήτημα που δεν μπόρεσαν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας», απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου και επέκρινε τη στάση της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι «προτείνουν την αδράνεια και να αφήσουμε τα προβλήματα να μείνουν ως έχουν, βάζοντας το κεφάλι στην άμμο». Κατά τη χθεσινή συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης, σύμφωνα με στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, «αποκαλύφθηκε σύμπλευση απόψεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ΛΑΟΣ, επειδή η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να “πατήσει” στα ξενοφοβικά σύνδρομα της ελληνικής κοινωνίας και να σταματήσει τη διαρροή ψήφων προς τον Γ. Καρατζαφέρη». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού ζήτησε να μην ψηφίσουν οι μετανάστες που θα λάβουν ελληνική ιθαγένεια στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, σημείωσε ότι «η συναίνεση που ζητά η κυβέρνηση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης».
«Να γίνει δημοψήφισμα»
Και ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τους μετανάστες και απέδωσε την εμφάνιση διαφόρων λοιμωδών και άλλων νόσων στους οικονομικούς μετανάστες, για τους οποίους ζήτησε να τεθεί πλαφόν ανάλογα με όσους έχει ανάγκη η χώρα μας, τόσο η Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έκαναν λόγο για «ρατσιστικές τοποθετήσεις» και «καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας», ενώ διευκρίνισαν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ χαρακτήρισε τη στάση του προέδρου του ΛΑΟΣ «δηλητηριώδη και άκρως επικίνδυνη», ενώ καυτηρίασε και τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως διέπεται από έναν κοσμοπολιτισμό των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με μπαλώματα να κλείσει το ζήτημα των μεταναστών.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο λαϊκισμός και οι απλουστεύσεις είναι πολύ επικίνδυνοι, κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ λέγοντας ότι «επιδιώκουν να ανακαλύψουν έναν εσωτερικό εχθρό», επέκρινε ορισμένους μητροπολίτες που επιδίδονται- όπως είπε- σε κηρύγματα κατά των μεταναστών και παρατήρησε ότι το ΠΑΣΟΚ «στο όνομα της συναίνεσης με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ υπαναχώρησε στο σχέδιο νόμου για τους μετανάστες». Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι το 1992 (επί κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη) ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς ήταν υπεύθυνος για το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρόεδρου της Ν.Δ., ο οποίος χαρακτήρισε «απρέπεια και κακοήθεια» τις δηλώσεις του κ. Γ. Ραγκούση και πρόσθεσε ότι πρόκειται «για ψέμα πέρα ώς πέρα».
fimotro


Read more...

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...


Επιμέλεια : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Αλλάζει το κλίμα από Ευρωπαίους πολιτικούς και μέσα μαζικής ενημέρωσης απέναντι στην Ελλάδα, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου, αλλά και τους φόβους επέκτασης του ντόμινο κερδοσκοπίας και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολιτικοί και εφημερίδες που κινδυνολογούσαν για χρεοκοπία της Ελλάδας επιχειρούν τώρα να καθησυχάσουν τις αγορές, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ντόμινο στην Ευρώπη από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας, ζητώντας...
παράλληλα την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από τις σκληρές δηλώσεις του κατά της Ελλάδος, είπε χθες ότι οι Ευρωπαίοι θα λύσουν τα προβλήματά τους και πως η Ελλάδα δεν αποτελεί περίπτωση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια στιγμή, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» καλούν την Ε.Ε. «να επιλύσει την κρίση στην Ελλάδα» χωρίς να υπάρξει ανάγκη παρέμβασης από το ΔΝΤ. Αλλά και ο πρόεδρος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch κ. Λασαριέ ανέφερε ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ελλάδα δεν δημιουργούν κίνδυνο «μετάδοσης του προβλήματος» στις υπόλοιπες χώρες του ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι οικονομίες στη Γερμανία και τη Γαλλία διαθέτουν επαρκή αξιοπιστία για να καθησυχάσουν τους επενδυτές. Στήριξη από Σόιμπλε
Οι ξένοι εταίροι ξέρουν ότι «οι Ευρωπαίοι θα λύσουν αυτό το πρόβλημα και ότι έχουν επίγνωση του προβλήματος» της Ελλάδας.
Με τη δήλωση αυτή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Στρόιμπλε προσπάθησε χθες να καθησυχάσει τις αγορές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ε.Ε. μπορεί να εξετάζει πιθανή παρέμβαση για να αποφύγει τον κίνδυνο ντόμινο στην ευρωζώνη.
Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και από τη Σύνοδο του G7 η Γαλλίδα ομόλογός του κ. Λαγκάρντ, η οποία υποσχέθηκε ότι η Ε.Ε. θα «διαχειριστεί» με μεγάλη προσοχή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Έκκληση προς την ΕΚΤ και τις χώρες της Ε.Ε. να αντιδράσουν λόγω του πρωτοφανούς κύματος κερδοσκοπικών επιθέσεων έκανε χθες εξάλλου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν. Καραμούζης.
Για τον λόγο αυτό, πρότεινε τη δημιουργία τριών εθνικών συμβουλίων για εξωστρέφεια, ενίσχυση επενδύσεων και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αλλά και για ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.
fimotro


Read more...

Αύξηση των ορίων κατά 2 χρόνια...



Βασική σύνταξη και «ψαλίδι» στις πρόωρες προτείνει ο Λοβέρδος...
Τους βασικούς κυβερνητικούς άξονες για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας στη συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος καθιερώνεται κοινωνική σύνταξη στο δημόσιο και ανταποδοτική από τα ταμεία ενώ εξαλείφονται τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Επίσης, ο υπουργός πρότεινε την αναθεώρηση του καθεστώτος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά καθώς και την αύξηση των...

...ενδιάμεσων ορίων 58, 60 και 62 έτη.

Όπως είπε, στόχος είναι η αύξηση των ορίων κατά δύο χρόνια μέτα το 2015. Επανέλαβε ότι το σχετικό Νομοσχέδιο θα κατατεθεί το Μάρτιο. Από τη συνεδρίαση της Επιτροπής αποχώρησε η ΓΣΕΕ.

Εξάλλου, αύριο η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ συλλαλητήριο στις 10:00 οργανώνει στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ.

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ έχει καλέσει σε απεργία στις 24 Φεβρουαρίου...

nonews-news
Read more...

Γ. Παπανδρέου: "Eλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι"

Κατηγορηματικό όχι Σαμαρά στο μεταναστευτικό

Κατά την προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και τη μεταναστευτική πολιτική ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου υπεραμύνθηκε του σχεδίου νόμου που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και είναι απρέπεια στην Ελληνική ιστορία να μελετάμε τη μετανάστευση κοντόφθαλμα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν 550.000 μετανάστες στην χώρα μας και ότι η άρνηση να βάλουμε κανόνες δημιουργεί ανομία και οδηγεί στην γκετοποίηση. Πρόσθεσε ότι κανένας μετανάστης χωρίς νόμιμα χαρτιά δεν παίρνει ιθαγένεια και παράλληλα ότι θα εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία των συνόρων μας.

Ο κ.Παπανδρέου κατά την ομιλία του απάντησε σε όσους αντιτίθενται στο προσχέδιο νόμου με το να υπενθυμίζουν το σύνθημα του Γ.Παπανδρέου «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι» και ότι δικαιούνται να είναι Έλληνες όσοι θέλουν και αισθάνονται περήφανοι για αυτό. Τέλος, δήλωσε ότι η απόφαση για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου θα είναι μια συνειδητή επιλογή.

Κατηγορηματικό όχι Σαμαρά στο μεταναστευτικό

Την πλήρη αντίθεση της ΝΔ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες εξέφρασε ο κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στην βουλή που προκάλεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

protothema.gr


Read more...

Μαχαίρι 10% σε όλα τα επιδόματα χωρίς εξαιρέσεις

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Σε αναδίπλωση και λιγότερο …. «φιλόδοξες» λύσεις φαίνεται πως οδηγείται η κυβέρνηση, σε σύγκριση με τους στόχους που έθετε αρχικά, μετά και την μαραθώνια σύσκεψη που είχαν στο Μαξίμου οι Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στη σύσκεψη αυτή «ο κύβος ερρίφθη» για τις αλλαγές στο φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική που θα ανακοινώσει, όπως όλα δείχνουν, την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η περικοπή των επιδομάτων για τους εργαζόμενους κατά 10% να γίνει «οριζόντια», ακόμα και για τους χαμηλά αμειβόμενους, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις για «κλιμακωτή» μείωση που θα άφηνε στο απυρόβλητο τα μικρά εισοδήματα.

Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε αναγκαία –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- επειδή ουδείς το Δημόσιο και το Γενικό Λογιστήριο δεν γνωρίζει πόσα πληρώνει το Κράτος και σε ποιους, ώστε να μπορέσει να τα ελέγξει, να τα υπολογίσει και να τα περικόψει.

Μπροστά στο απόλυτο χάος και την ανυπαρξία επαρκώς στοιχείων για το «πού πάνε τα λεφτά» (σ.σ. πολλά ειδικά επιδόματα κρύβονται ακόμα σε ειδικούς λογαριασμούς) συμφωνήθηκε, μόνο για φέτος, να περικοπούν όλα τα επιδόματα «στην πηγή τους» κατά 10%.

Έτσι οι χαμηλόμισθοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται έστω και οριακά (επειδή παίρνουν ούτως ή άλλως λίγα) ενώ θα επιβαρυνθούν λιγότερο τα «ρετιρέ» του δημοσίου (αντί για 13%-15% που υπολόγιζαν).

Ταυτόχρονα θα ανακοινωθούν και οι αλλαγές στη φορολογία, με νέα φορολογική κλίμακα που θα ελαφρύνει (σε σχέση με πέρυσι) όσους το πραγματικό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι, που για την Εφορία θεωρούνται τα πιο σίγουρα εισοδήματα (αφού τους μισθοδοτεί το ίδιο το Κράτος) μέσω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης και της υπαγωγής όλων των εσόδων από όλες τις πηγές στην ίδια κλίμακα εισοδήματος και σε υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με φέτος (που δεν θα υπερβαίνει πάντως το 40%).

Το τελικό κτύπημα για τους δημόσιους υπαλλήλους θα είναι η παρακράτηση στο μισθό τους, που θα είναι μεγαλύτερη, έως και 30%, από τις αναδρομικές κρατήσεις φόρου με βάση τη νέα κλίμακα.


protothema.gr

Read more...

Παπανδρέου προς δημόσιους λειτουργούς: Να βάλουμε όλοι πλάτη

Μήνυμα προς όλους αλλά κυρίως προς τους "δημόσιους λειτουργούς", κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά σε τελωνειακούς και εφοριακούς έστειλε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η πατριωτισμός σημαίνει να βάλουμε όλοι πλάτη.

"Πατριωτισμός σημαίνει να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από την κρίση. Ζητούμε το αυτονόητο, να συμβάλουν όλοι ισότιμα στην προσπάθεια που κάνουμε. Πατριωτικό καθήκον η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής"..."Θέλω επίσης να τονίσω ότι ο δημόσιος λειτουργός απαιτείται να δώσει πρώτος το παράδειγμα, από τον πολιτικό μέχρι τον δημόσιο υπάλληλο. Δεν ανέχεται πλέον η κοινωνία την ανισότητα και την αδικία, όπως να πληρώνει κάτω απ’ το τραπέζι για υπηρεσίες που δικαιούται. Δεν μπορεί να υπάρχουν τελωνειακοί, εφοριακοί ή οποιαδήποτε κατηγορία υπαλλήλων, που με τις πράξεις τους να μη συμβάλουν και αυτοί στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, στην ευνομία και στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση " τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη χορήγηση ιθαγένειας.

"Ή αλλάζουμε όλοι, ή βουλιάζουμε όλοι, και το δεύτερο δεν θα το επιτρέψουμε", επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή μάστιγα κοινωνικής αδικίας και τόνισε πως οι πολίτες δεν ανέχονται πλέον την ανισότητα και την αδικία. "Δεν υπάρχει για εμάς η λέξη ήττα. Θα κερδίσουμε όλοι δουλεύοντας μαζί και συλλογικά", σημείωσε ο πρωθυπουργός.
.nooz.gr


Read more...

Ανοίγει και τα τρία μέτωπα...


Στην τελική ευθεία των ανακοινώσεων για Ασφαλιστικό, εισοδηματική πολιτική και φορολογικό νομοσχέδιο εισήλθε η κυβέρνηση. Σήμερα, ο Α. Λοβέρδος θα παρουσιάσει την εισήγηση της κυβέρνησης για τα όρια ηλικίας και τις αλλαγές στις συντάξεις. Το πρωί, σε άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα κυβερνητικά στελέχη θα ενημερωθούν από τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τις περικοπές στα επιδόματα και στη φορολογική πολιτική. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και ανακοινώσεις.

Αν αυτό δεν συμβεί, θα...

υπάρξει νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή, αφού θα έχει μεσολαβήσει το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Ετσι, ο υπ. Οικονομικών θα πάει πάνοπλος στο Εκοφίν της 16ης Φεβρουαρίου, για την οριστική έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Στη χθεσινή σύσκεψη για την οικονομία στο Μέγαρο Μαξίμου (Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης, Φ. Πετσάλνικος, Χρ. Παπουτσής, Ρ. Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης, Κ. Θέος, Γ. Ελενόπουλος) καταγράφηκαν για ακόμη μία φορά η διάσταση απόψεων και η διστακτικότητα που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Βουλής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έθεσαν θέμα να συνδυαστούν οι περικοπές στα επιδόματα με φοροαπαλλαγές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. «Να δείξουμε αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη», είπαν χαρακτηριστικά.

Σε αυτή τη θέση αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Το ζητούμενο δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση, η πρόκληση δεν είναι να κλείσουμε το μάτι στους μέσα, αλλά να πείσουμε τους έξω που μας δανείζουν», τόνισε ο Θ. Πάγκαλος. Στη διάρκεια της σύσκεψης διατυπώθηκαν και ερωτήματα για το αν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα στις επιλεκτικές περικοπές επιδομάτων.

Οι νομικοί της κυβέρνησης, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, έδωσαν διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Καλού κακού, πάντως, έδωσαν κάποιες οδηγίες για τη διαμόρφωση των προτάσεων. Κατόπιν αυτών, το οικονομικό επιτελείο αποσύρθηκε σε νέα πολύωρη σύσκεψη, προκειμένου να προετοιμάσει την τελική εισήγηση για το Υπουργικό Συμβούλιο. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του προέδρου της ΑΔΕΔΥ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Σπ. Παπασπύρος δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στη σύσκεψη και ότι είχε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, για άλλο θέμα ενδιαφέροντος της συνομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Δηλώσεις
Μήνυμα για δράση από στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, έχει γίνει σαφές ότι η περίοδος των σχεδιασμών έχει παρέλθει. Εχει έρθει η περίοδος της δράσης. «Οχι πολυλογίες, σχέδια και νομοσχέδια. Αυτά είναι ένας φετιχισμός νομοθετικός που καθυστερεί τις αντιδράσεις της κυβέρνησης», δήλωσε χθες στο «Θέμα 9,89» ο Μ. Ανδρουλάκης.

«Μόνο με σκληρά μέτρα δεν μπορεί να βγούμε από την κρίση», σημείωσε στον ΑΝΤ1 ο Χρ. Παπουτσής, «χρειαζόμαστε γρήγορα υποστήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας, της αγοράς, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ανθρώπων που έχουν ανάγκη για να ενισχύσουμε την αγοραστική τους δύναμη, για να μπορέσει να σταθεί η οικονομία στα πόδια της». Για την οικονομία μίλησε στο «Κανάλι 1» του Πειραιά και η βουλευτής Επικρατείας Ε. Παναρίτη. Υποστήριξε πως «τα μέτρα που πήραμε δεν έχουν καμία σχέση με τα μέτρα που θα έπαιρνε μια νεοφιλελεύθερη-συντηρητική κυβέρνηση».

Διαχείριση πόρων
«Το σημαντικότερο ζήτημα για το Ασφαλιστικό είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται τα χρήματα και όχι το αν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης», προσέθεσε. Παρέμβαση έκανε και ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Τρία πράγματα θα συμβούν: θα υποστούμε μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων, ίσως της τάξης του 15-20 %, ίσως και μέσα στο 2010. Το δεύτερο, θα προκληθεί έκρηξη ανεργίας και θα είναι αβέβαιη η προοπτική ανάπτυξης και ανάταξης της οικονομίας».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ

nonews-news


Read more...

Συντάξεις στην... κόψη των 1.500 ευρώ...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Μηδέν αύξηση για συντάξεις έως € 1.500, 1,5% στις χαμηλότερες. Και σκληρότερη πρόταση για συνταξιούχους των € 1.000...
Σε πάγωμα των συντάξεων από 1.500 ευρώ και πάνω και αύξηση των χαμηλών συντάξεων κατά 1,5% καταφεύγει η κυβέρνηση, κάνοντας ακόμη ένα βήμα για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας.
Η πρόταση, που αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα και συζητήθηκε χθες στη διάρκεια σύσκεψης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε σκληρά μέτρα, τα οποία δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη καμία κοινωνική ομάδα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη...



χθεσινή σύσκεψη υπήρξε και εναλλακτική, σκληρότερη πρόταση για πάγωμα των συντάξεων των 1.000 ευρώ που αν και συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι, φαίνεται δυσκολότερο να υιοθετηθεί.

Οριστικές πάντως αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια της σημερινής άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, τις οποίες θα επικυρώσει την Παρασκευή το ίδιο στην τακτική του συνεδρίαση υπό πλήρη σύνθεση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει την εισοδηματική της πολιτική και γίνεται αγώνας δρόμου αυτό να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη φορολογική μεταρρύθμιση. Το πιο πιθανό είναι ότι τόσο η εισοδηματική πολιτική όσο και το φορολογικό νομοσχέδιο θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την προσεχή Παρασκευή.

Η πρώτη απόφαση που έχει ληφθεί είναι την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή, υπό μορφή νομοσχεδίου, η εισοδηματική πολιτική και μία εβδομάδα αργότερα το φορολογικό νομοσχέδιο. Υπολογίζεται ότι αν συμβεί αυτό, ώς το τέλος του μήνα θα έχει ψηφιστεί και η φορολογική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας στα καύσιμα, αναζητεί τρόπους να ψηφίσει τροπολογία για την αύξηση του φόρου τους, την προσεχή εβδομάδα. Ενδέχεται η ψήφιση να γίνει μέσω του νομοσχεδίου για την εισοδηματική πολιτική.

Αντιπαράθεση
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισοδηματική πολιτική από κοινού με τη φορολογική μεταρρύθμιση αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης στη χθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου (Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Σαχινίδης), των συμβούλων του υπουργείου Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και των Χάρη Παμπούκη και Χρήστου Παπουτσή, καθώς και πάλι τέθηκε το ζήτημα τα μέτρα να απαντούν στο αίτημα περί κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Αποφασίστηκε να υπάρξει επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να γίνει κατανοητό στην κοινή γνώμη γιατί λαμβάνονται αυτά τα μέτρα

Όπως έγινε γνωστό, τη σύσκεψη απασχόλησαν επί μακρόν οι πιθανές νομικές εμπλοκές που μπορεί να δημιουργήσουν ορισμένες ρυθμίσεις (όπως για παράδειγμα οι επιβολές πλαφόν στο πάγωμα μισθών και συντάξεων ή οι περικοπές επιδομάτων), αλλά και η αποτελεσματικότητα των μέτρων, ειδικά αυτών της εισοδηματικής πολιτικής. Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής έθεσε το ζήτημα η εισοδηματική πολιτική να συνδυάζεται με τη φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να αποφευχθούν μονομερείς αποφάσεις που θα πλήξουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Πρότεινε επίσης η κυβέρνηση να μην αποφασίσει μόνο περικοπές μισθών και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά να καθιερώσει και το ενιαίο μισθολόγιο, γιατί οι μεμονωμένες αποφάσεις θα δημιουργήσουν μέτωπα με ομάδες δημοσίων υπαλλήλων.

Η σύσκεψη απασχολήθηκε με το πώς ακριβώς θα παρουσιαστεί η εισοδηματική πολιτική και η φορολογική μεταρρύθμιση και αποφασίστηκε να υπάρξει επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να γίνει κατανοητό στην κοινή γνώμη γιατί λαμβάνονται αυτά τα μέτρα και ποια είναι η προοπτική τους.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο
Αργότερα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, συγκροτήθηκε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Φίλιππου Σαχινίδη, προκειμένου να εξειδικευθούν οι διατάξεις της εισοδηματικής πολιτικής και της φορολογικής μεταρρύθμισης, προκειμένου να παρουσιαστούν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αναφορικά με τη χθεσινή σύσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής υποστήριξε ότι η κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων και πως δεν υπάρχουν περιθώρια υπό τις παρούσες συνθήκες για διεκδικήσεις κοινωνικών ομάδων. «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές προέχει το δημόσιο συμφέρον», υποστήριξε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, οι ριζικές τομές στον αγροτικό τομέα, αλλά και η γενικότερη λειτουργία του κράτους αποτελούν πλέον μονόδρομο για μια Ελλάδα της προόδου και της ανάπτυξης που θα αφήσει πίσω της οριστικά όχι μόνο τη σημερινή κρίση, αλλά και τις χρόνιες αιτίες, τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες που την έθρεψαν και τη διόγκωσαν».


Δέσμευση Γιώργου: Θα συνεισφέρουν περισσότερα οι έχοντες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας- Μαρία Νταλιάνη

ΕΠΙΘΕΣΗ στους υπαλλήλους του Δημοσίου που αντιδρούν στις περικοπές των επιδομάτων, σε όσους παίρνουν φακελάκι, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης θα ελαφρυνθούν οι ασθενέστεροι και η μεσαία τάξη, ενώ θα συνεισφέρουν περισσότερα οι πιο εύποροι, οι εισοδηματίες, οι μεγαλομέτοχοι και οι μεγαλοϊδιοκτήτες, από τον Γιώργο Παπανδρέου χθες το βράδυ στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης για το μεταναστευτικό.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στη στάση των εταίρων της χώρας στην ευρωζώνη, λέγοντας πως «αν οι διεθνείς αγορές δεν συμμορφωθούν, δεν σεβαστούν τις προσπάθειες των χωρών του Νότου, το πρόβλημα μετατρέπεται από ευθύνη συγκεκριμένων χωρών σε πρόβλημα ευρωπαϊκό, σε πρόβλημα παγκόσμιο».

«Κοινωνική δικαιοσύνη»
Όσον αφορά τα μέτρα για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα που μας έρχεται θα είναι πολύ σαφές το στίγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής», ενώ για το περίφημο φακελάκι δήλωσε πως «δεν ανέχεται πλέον η κοινωνία την ανισότητα και την αδικία, όπως να πληρώνει κάτω απ΄ το τραπέζι για υπηρεσίες που δικαιούται».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ως παράδειγμα εφοριακούς και τελωνειακούς οι οποίοι αντέδρασαν ήδη με απεργία, ζητώντας να μην περικοπούν και φορολογηθούν τα επιδόματά τους. «Δεν μπορεί να υπάρχουν τελωνειακοί, εφοριακοί ή οποιαδήποτε κατηγορία υπαλλήλων που με τις πράξεις τους να μη συμβάλουν και αυτοί στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, στην ευνομία και την έξοδο της οικονομίας από την κρίση» τόνισε, και προειδοποίησε πως «αν δεν αλλάξουμε όλοι μαζί θα βουλιάξουμε όλοι μαζί».

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου εξήρε την ωριμότητα των πολιτών «οι οποίοι ανέλαβαν τη δική τους ευθύνη για το ξεπέρασμα αυτής της κρίσης», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή των αγροτών να αποσυρθούν από τα μπλόκα. «Για εμάς δεν υπάρχει η λέξη ήττα, θα κερδίσουμε όλοι μαζί δουλεύοντας συλλογικά» είπε ο Γ. Παπανδρέου.


Και στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός

Και το Λονδίνο θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην προσπάθεια να κάνει σαφή την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των ελλειμμάτων. Όπως έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα το διήμερο 18-19 Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία μιας ομιλίας του σε αγγλικό πανεπιστήμιο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κλεισμένο ραντεβού με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, αλλά όπως πιστεύεται αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες μέσω της διπλωματικής οδού, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να έχει από πρώτο χέρι τις θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης για την οικονομική κρίση και τις επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα από το διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο.


Δύο σενάρια για την περικοπή των επιδομάτων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά

ΜΕΤΑΞΥ της «τυφλής» περικοπής όλων των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά ενιαίο ποσοστό 10% και της αναλογικής μείωσής τους με βάση το ύψος τους αποφασίζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση, καθώς σε κάθε περίπτωση οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Ήδη, όπως είναι γνωστό, ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει το πάγωμα όλων των μισθών στο Δημόσιο προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Η μείωση των επιδομάτων, που συζητήθηκε χθες σε πολύωρη σύσκεψη, ολοκληρώνει την εικόνα της λιτότητας για το Δημόσιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο λύσεις που θα τεθούν σήμερα στο τραπέζι των υπουργών προβλέπουν:

1 Μείωση όλων των επιδομάτων, πλην των κοινωνικών, κατά 10%.

Η λύση αυτή πλήττει και τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους που μπορεί να παίρνουν μικρά επιδόματα.

2 Μείωση των επιδομάτων έως 500 ευρώ κατά 5%, μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ κατά 10% και από 1.000 ευρώ και άνω κατά 15%.

Το μειονέκτημα
Η δεύτερη λύση εμφανίζεται ως κοινωνικά δικαιότερη, πλην όμως δεν καταλήγει- σύμφωνα με τις πληροφορίες- στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η εξοικονόμηση 510 εκατ. ευρώ (η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ από την περικοπή των επιδομάτων, εκ των οποίων τα 510 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την κεντρική κυβέρνηση, την οποία αφορά η εισοδηματική πολιτική).

Η πρώτη λύση, παρ΄ ότι έχει το μειονέκτημα ότι πλήττει εξίσου τους χαμηλόμισθους και τους υψηλόμισθους, επιφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση καθώς περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Η μόνη αύξηση που μπορούν να αναμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η ωρίμαση, που όμως σε πολλές περιπτώσεις θα αντισταθμιστεί κατά πολύ από την περικοπή των επιδομάτων.
ΝΕΑ

nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...



TA NEA: Παγώνουν οι συντάξεις πάνω από τα € 1.500
Στο πάγωμα των συντάξεων πάνω από 1.500 ευρώ προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ενώ στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου έχει τεθεί και ακόμα πιο σκληρή πρόταση- για πάγωμα των συντάξεων από τα 1.000 ευρώ. Μεταξύ δύο σκληρών σεναρίων αποφασίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί και για την περικοπή των επιδομάτων στο Δημόσιο.
ΕΘΝΟΣ:Ανοίγει και τα τρία μέτωπα
Tα χαρτιά της στα ζητήματα του ασφαλιστικού, της εισοδηματικής πολιτικής και των φορολογικών αλλαγών ανοίγει η κυβέρνηση. Oι προτάσεις για τις συντάξεις ανακοινώνονται σήμερα, ενώ το υπουργικό συμβούλιο ενημερώνεται για μισθούς και φορολογικό νομοσχέδιο



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Κινητά όρια και συντάξεις.
TO BHMA:Κανείς στη σύνταξη πριν από τα 60!
Σε επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα καταλήγει η κυβέρνηση προκειμένου να διασωθούν τα Ταμεία από τη χρεοκοπία. Βασικός στόχος των μέτρων, τα οποία ...

nonews-news

Read more...

ΟΙ ΔΕΚΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤHN ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ A.E.


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Μετά τις αποκαλύψεις του Fimotro αλλά και άλλων ειδησεογραφικών μέσων, ακολούθησε ένας εσωτερικός «θόρυβος» μεταξύ των εργαζομένων στην Κτηματολόγιο Α.Ε., αλλά και συνδικαλιστών εν όψει της επικείμενης «εφόδου» του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή και της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του Fimotro, μετά από επεξεργασία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, σύντομα θα γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές στην Κτηματολόγιο Α.Ε., με τελικό στόχο την αποτελεσματικότητα, την διαφάνεια, την αποκατάσταση στρεβλώσεων και αδικιών σε θέματα προσωπικού και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Οι βασικές αλλαγές στην Κτηματολόγιο Α.Ε. που αποκαλύπτει... πρώτο το Fimotro, θα είναι οι εξής :
1. Η Κτηματολόγιο Α.Ε. με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων Υπουργείων εντάσσεται στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (Δ.Ε.Κ.Ο).
2. Στο Δ.Σ. της Κτηματολόγιο Α.Ε. θα εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα ψηφίσουν ένα ή δύο μέλη τους για το Δ.Σ. της εταιρίας.
3. Οι διαδικασίες προσλήψεων θα ελέγχονται από το Α.Σ.Ε.Π.
4. Η δοκιμαστική περίοδος για τους προσληφθέντες μειώνεται σε 7 μήνες (από 12 που είναι σήμερα)
5. Μέχρι το καλοκαίρι, θα καταρτιστεί εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας με τη μορφή συλλογικής σύμβασης εργασίας ως μία δικλείδα ασφαλείας της νομιμότητας, της αξιοκρατίας και της ίσης μεταχείρισης.
6. Ο Κανονισμός θα περιλαμβάνει και την διαδικασία αξιολόγησης των διευθυντικών στελεχών.
7. Θα οργανωθεί σοβαρή και αξιόπιστη υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή και τη συνεχή τήρηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας καθώς και την παρακολούθηση των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων.
8. Θα καταρτιστεί Χάρτης Υποχρεώσεων της Κτηματολόγιο Α.Ε. προς τον Πολίτη
9. Η εταιρία θα μετακομίσει σε ενιαίο, ιδιόκτητο κτίριο, κοντά σε σταθμό του Μετρό.
10. Ο νέος Γενικός Διευθυντής, οι Διευθυντές και οι Προϊστάμενοι θα επιλέγονται από Επιτροπή του Κοινοβουλίου μέσω αξιοκρατικού διαγωνισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσαρμογή των μισθών των εργαζομένων στο νέο μισθολόγιο της Κτηματολόγιο Α.Ε. με κριτήριο την ίση μεταχείριση, βάσει των τυπικών προσόντων (προϋπηρεσία, σπουδές, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.τ.λ.). Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις μισθών, (με εξαίρεση τους Διευθυντές και ορισμένες προκλητικές περιπτώσεις), πλην όμως θα υπάρξει μία ορθολογική αντιμετώπιση του φαινομένου της μη τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη το αναμενόμενο πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενδεχομένως να ασκηθούν και ποινικές διώξεις, πλην όμως δεν θα γίνουν απολύσεις, τουλάχιστον μέχρι το επίπεδο των Προϊσταμένων.
Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιείται μία συνάντηση του Προέδρου της Κτηματολόγιο Α.Ε. με τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση εσωτερικών προβλημάτων των εργαζομένων και του έργου.

fimotro

Read more...