Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΦΩΣ


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Τζάθας - Μαρία Νταλιάνη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σε προσωπικό στοίχημα ανήγαγε χθες από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τους μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα μας. «Η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν αντιμετωπίζονται με ξόρκια», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. O Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν πάει να κλείσει τρύπες, αλλά να δώσει συνολική και αξιόπιστη απάντηση στο πρόβλημα». Παράλληλα...
κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ χαρακτηρίζοντάς τους «στενόμυαλους» που βλέπουν τους μετανάστες μέσα στην ιστορία «με πρίσμα κοντόφθαλμο και συγκυριακό». Στη σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το μεταναστευτικό, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Γιώργος Καρατζαφέρης επέμειναν στην απόσυρση του σχεδίου νόμου και κατήγγειλαν την κυβέρνηση λέγοντας- μεταξύ άλλων- ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα υποστήριξε ότι η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας «σε μισό εκατομμύριο μεταναστών μαζί με τα παιδιά τους εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων», ενώ προειδοποίησε πως η Ν.Δ., όταν θα έρθει στην εξουσία, θα καταργήσει το επίμαχο νομοσχέδιο. «Δεν ακούμε ακρότητες»
Η αντίδραση του Πρωθυπουργού ήταν άμεση. «Δεν ακούμε ακρότητες και μη ρεαλιστικές σκέψεις, ερχόμαστε να λύσουμε ένα ζοφερό ζήτημα που δεν μπόρεσαν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας», απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου και επέκρινε τη στάση της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι «προτείνουν την αδράνεια και να αφήσουμε τα προβλήματα να μείνουν ως έχουν, βάζοντας το κεφάλι στην άμμο». Κατά τη χθεσινή συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης, σύμφωνα με στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, «αποκαλύφθηκε σύμπλευση απόψεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ΛΑΟΣ, επειδή η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να “πατήσει” στα ξενοφοβικά σύνδρομα της ελληνικής κοινωνίας και να σταματήσει τη διαρροή ψήφων προς τον Γ. Καρατζαφέρη». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού ζήτησε να μην ψηφίσουν οι μετανάστες που θα λάβουν ελληνική ιθαγένεια στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, σημείωσε ότι «η συναίνεση που ζητά η κυβέρνηση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης».
«Να γίνει δημοψήφισμα»
Και ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τους μετανάστες και απέδωσε την εμφάνιση διαφόρων λοιμωδών και άλλων νόσων στους οικονομικούς μετανάστες, για τους οποίους ζήτησε να τεθεί πλαφόν ανάλογα με όσους έχει ανάγκη η χώρα μας, τόσο η Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έκαναν λόγο για «ρατσιστικές τοποθετήσεις» και «καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας», ενώ διευκρίνισαν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ χαρακτήρισε τη στάση του προέδρου του ΛΑΟΣ «δηλητηριώδη και άκρως επικίνδυνη», ενώ καυτηρίασε και τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως διέπεται από έναν κοσμοπολιτισμό των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με μπαλώματα να κλείσει το ζήτημα των μεταναστών.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο λαϊκισμός και οι απλουστεύσεις είναι πολύ επικίνδυνοι, κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ λέγοντας ότι «επιδιώκουν να ανακαλύψουν έναν εσωτερικό εχθρό», επέκρινε ορισμένους μητροπολίτες που επιδίδονται- όπως είπε- σε κηρύγματα κατά των μεταναστών και παρατήρησε ότι το ΠΑΣΟΚ «στο όνομα της συναίνεσης με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ υπαναχώρησε στο σχέδιο νόμου για τους μετανάστες». Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι το 1992 (επί κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη) ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς ήταν υπεύθυνος για το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρόεδρου της Ν.Δ., ο οποίος χαρακτήρισε «απρέπεια και κακοήθεια» τις δηλώσεις του κ. Γ. Ραγκούση και πρόσθεσε ότι πρόκειται «για ψέμα πέρα ώς πέρα».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: