Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Μαχαίρι 10% σε όλα τα επιδόματα χωρίς εξαιρέσεις

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Σε αναδίπλωση και λιγότερο …. «φιλόδοξες» λύσεις φαίνεται πως οδηγείται η κυβέρνηση, σε σύγκριση με τους στόχους που έθετε αρχικά, μετά και την μαραθώνια σύσκεψη που είχαν στο Μαξίμου οι Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στη σύσκεψη αυτή «ο κύβος ερρίφθη» για τις αλλαγές στο φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική που θα ανακοινώσει, όπως όλα δείχνουν, την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η περικοπή των επιδομάτων για τους εργαζόμενους κατά 10% να γίνει «οριζόντια», ακόμα και για τους χαμηλά αμειβόμενους, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις για «κλιμακωτή» μείωση που θα άφηνε στο απυρόβλητο τα μικρά εισοδήματα.

Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε αναγκαία –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- επειδή ουδείς το Δημόσιο και το Γενικό Λογιστήριο δεν γνωρίζει πόσα πληρώνει το Κράτος και σε ποιους, ώστε να μπορέσει να τα ελέγξει, να τα υπολογίσει και να τα περικόψει.

Μπροστά στο απόλυτο χάος και την ανυπαρξία επαρκώς στοιχείων για το «πού πάνε τα λεφτά» (σ.σ. πολλά ειδικά επιδόματα κρύβονται ακόμα σε ειδικούς λογαριασμούς) συμφωνήθηκε, μόνο για φέτος, να περικοπούν όλα τα επιδόματα «στην πηγή τους» κατά 10%.

Έτσι οι χαμηλόμισθοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται έστω και οριακά (επειδή παίρνουν ούτως ή άλλως λίγα) ενώ θα επιβαρυνθούν λιγότερο τα «ρετιρέ» του δημοσίου (αντί για 13%-15% που υπολόγιζαν).

Ταυτόχρονα θα ανακοινωθούν και οι αλλαγές στη φορολογία, με νέα φορολογική κλίμακα που θα ελαφρύνει (σε σχέση με πέρυσι) όσους το πραγματικό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι, που για την Εφορία θεωρούνται τα πιο σίγουρα εισοδήματα (αφού τους μισθοδοτεί το ίδιο το Κράτος) μέσω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης και της υπαγωγής όλων των εσόδων από όλες τις πηγές στην ίδια κλίμακα εισοδήματος και σε υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με φέτος (που δεν θα υπερβαίνει πάντως το 40%).

Το τελικό κτύπημα για τους δημόσιους υπαλλήλους θα είναι η παρακράτηση στο μισθό τους, που θα είναι μεγαλύτερη, έως και 30%, από τις αναδρομικές κρατήσεις φόρου με βάση τη νέα κλίμακα.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: