Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...


Επιμέλεια : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Αλλάζει το κλίμα από Ευρωπαίους πολιτικούς και μέσα μαζικής ενημέρωσης απέναντι στην Ελλάδα, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου, αλλά και τους φόβους επέκτασης του ντόμινο κερδοσκοπίας και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολιτικοί και εφημερίδες που κινδυνολογούσαν για χρεοκοπία της Ελλάδας επιχειρούν τώρα να καθησυχάσουν τις αγορές, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ντόμινο στην Ευρώπη από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας, ζητώντας...
παράλληλα την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από τις σκληρές δηλώσεις του κατά της Ελλάδος, είπε χθες ότι οι Ευρωπαίοι θα λύσουν τα προβλήματά τους και πως η Ελλάδα δεν αποτελεί περίπτωση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια στιγμή, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» καλούν την Ε.Ε. «να επιλύσει την κρίση στην Ελλάδα» χωρίς να υπάρξει ανάγκη παρέμβασης από το ΔΝΤ. Αλλά και ο πρόεδρος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch κ. Λασαριέ ανέφερε ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ελλάδα δεν δημιουργούν κίνδυνο «μετάδοσης του προβλήματος» στις υπόλοιπες χώρες του ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι οικονομίες στη Γερμανία και τη Γαλλία διαθέτουν επαρκή αξιοπιστία για να καθησυχάσουν τους επενδυτές. Στήριξη από Σόιμπλε
Οι ξένοι εταίροι ξέρουν ότι «οι Ευρωπαίοι θα λύσουν αυτό το πρόβλημα και ότι έχουν επίγνωση του προβλήματος» της Ελλάδας.
Με τη δήλωση αυτή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Στρόιμπλε προσπάθησε χθες να καθησυχάσει τις αγορές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ε.Ε. μπορεί να εξετάζει πιθανή παρέμβαση για να αποφύγει τον κίνδυνο ντόμινο στην ευρωζώνη.
Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και από τη Σύνοδο του G7 η Γαλλίδα ομόλογός του κ. Λαγκάρντ, η οποία υποσχέθηκε ότι η Ε.Ε. θα «διαχειριστεί» με μεγάλη προσοχή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Έκκληση προς την ΕΚΤ και τις χώρες της Ε.Ε. να αντιδράσουν λόγω του πρωτοφανούς κύματος κερδοσκοπικών επιθέσεων έκανε χθες εξάλλου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν. Καραμούζης.
Για τον λόγο αυτό, πρότεινε τη δημιουργία τριών εθνικών συμβουλίων για εξωστρέφεια, ενίσχυση επενδύσεων και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αλλά και για ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: