Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

"ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ" Η ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)


Με ιρλανδική... συνταγή φτιάχτηκε η εισοδηματική πολιτική του 2010, η οποία συζητείται σήμερα σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Περιλαμβάνει «πάγωμα» μισθών στον δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, ψαλίδισμα των επιδομάτων και αυξήσεις στις συντάξεις σε ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μέτωπο των επιδομάτων επιλέγεται τελικά η οδός της γενικής μείωσης κατά 10% όλων των επιδομάτων, ανεξάρτητα από...
τις μισθολογικές απολαβές των υπαλλήλων ή τον τύπο του επιδόματος.
Κι αυτό, καθώς στην κυβέρνηση διαπίστωσαν ότι μία κλιμακωτή μείωση (π.χ. 5% για γενικά επιδόματα, 10% για κλαδικά και 20% για ειδικά επιδόματα) αντιμετώπιζε «τεχνικά προβλήματα» στην εφαρμογή της και παράλληλα υπήρξε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο μαζικών προσφυγών δημοσίων υπαλλήλων σε διοικητικά δικαστήρια.
Τώρα όσον αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών είχε γνωστοποιήσει ότι θα είναι της τάξης του 1,5%, ποσοστό που βέβαια είναι αρκετά χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2,6% που ήδη τρέχει ο πληθωρισμός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά χθες το βράδυ κυκλοφόρησε σενάριο περί επιβολής «πλαφόν» και στις συντάξεις (περί τα 1.500 ευρώ) υψηλότερα του οποίου δεν θα δοθούν αυξήσεις.
Εξοικονόμηση
Πιο αναλυτικά, από «πάγωμα» μισθών και επιδόματα η εξοικονόμηση πόρων για τον προϋπολογισμό φθάνει περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση που η μείωση είναι 10% για όλα τα επιδόματα, οι απώλειες θα ξεκινούν από τα 10 με 16 ευρώ τον μήνα για το κίνητρο απόδοσης και θα φθάσουν έως τα 200 ευρώ τον μήνα για το υψηλότερο επίδομα 2.000 ευρώ που λαμβάνει μερίδα εφοριακών και τελωνειακών.
Από τα επιδόματα κόβονται συνολικά 650 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος. Εξάλλου, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν καθηλωμένοι για δεύτερη στη σειρά χρονιά στα επίπεδα του 2008.
Σταδιακά
Μαχαίρι 50% σε υπερωρίες
Πλήγμα θα δεχθούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και από: ? Το «ψαλίδισμα» των υπερωριών κατά 50%. Η αρχή έγινε από τους υπαλλήλους των πολιτικών γραφείων για τους οποίους έχει εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου. Το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά και στους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.
Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Κι αυτό, καθώς σειρά επιδομάτων φορολογούνται σήμερα κατά το ήμισυ αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου το σύνολο των επιδομάτων θα φορολογούνται με την ενιαία κλίμακα.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως το διετές «πάγωμα» των μισθών οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις. Οσοι βγουν φέτος στη σύνταξη, αυτή θα υπολογισθεί με βάση τον βασικό μισθό του 2008.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: