Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ανοίγει και τα τρία μέτωπα...


Στην τελική ευθεία των ανακοινώσεων για Ασφαλιστικό, εισοδηματική πολιτική και φορολογικό νομοσχέδιο εισήλθε η κυβέρνηση. Σήμερα, ο Α. Λοβέρδος θα παρουσιάσει την εισήγηση της κυβέρνησης για τα όρια ηλικίας και τις αλλαγές στις συντάξεις. Το πρωί, σε άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα κυβερνητικά στελέχη θα ενημερωθούν από τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τις περικοπές στα επιδόματα και στη φορολογική πολιτική. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και ανακοινώσεις.

Αν αυτό δεν συμβεί, θα...

υπάρξει νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή, αφού θα έχει μεσολαβήσει το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Ετσι, ο υπ. Οικονομικών θα πάει πάνοπλος στο Εκοφίν της 16ης Φεβρουαρίου, για την οριστική έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Στη χθεσινή σύσκεψη για την οικονομία στο Μέγαρο Μαξίμου (Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης, Φ. Πετσάλνικος, Χρ. Παπουτσής, Ρ. Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης, Κ. Θέος, Γ. Ελενόπουλος) καταγράφηκαν για ακόμη μία φορά η διάσταση απόψεων και η διστακτικότητα που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Βουλής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έθεσαν θέμα να συνδυαστούν οι περικοπές στα επιδόματα με φοροαπαλλαγές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. «Να δείξουμε αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη», είπαν χαρακτηριστικά.

Σε αυτή τη θέση αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Το ζητούμενο δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση, η πρόκληση δεν είναι να κλείσουμε το μάτι στους μέσα, αλλά να πείσουμε τους έξω που μας δανείζουν», τόνισε ο Θ. Πάγκαλος. Στη διάρκεια της σύσκεψης διατυπώθηκαν και ερωτήματα για το αν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα στις επιλεκτικές περικοπές επιδομάτων.

Οι νομικοί της κυβέρνησης, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, έδωσαν διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Καλού κακού, πάντως, έδωσαν κάποιες οδηγίες για τη διαμόρφωση των προτάσεων. Κατόπιν αυτών, το οικονομικό επιτελείο αποσύρθηκε σε νέα πολύωρη σύσκεψη, προκειμένου να προετοιμάσει την τελική εισήγηση για το Υπουργικό Συμβούλιο. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του προέδρου της ΑΔΕΔΥ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Σπ. Παπασπύρος δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στη σύσκεψη και ότι είχε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, για άλλο θέμα ενδιαφέροντος της συνομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Δηλώσεις
Μήνυμα για δράση από στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, έχει γίνει σαφές ότι η περίοδος των σχεδιασμών έχει παρέλθει. Εχει έρθει η περίοδος της δράσης. «Οχι πολυλογίες, σχέδια και νομοσχέδια. Αυτά είναι ένας φετιχισμός νομοθετικός που καθυστερεί τις αντιδράσεις της κυβέρνησης», δήλωσε χθες στο «Θέμα 9,89» ο Μ. Ανδρουλάκης.

«Μόνο με σκληρά μέτρα δεν μπορεί να βγούμε από την κρίση», σημείωσε στον ΑΝΤ1 ο Χρ. Παπουτσής, «χρειαζόμαστε γρήγορα υποστήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας, της αγοράς, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ανθρώπων που έχουν ανάγκη για να ενισχύσουμε την αγοραστική τους δύναμη, για να μπορέσει να σταθεί η οικονομία στα πόδια της». Για την οικονομία μίλησε στο «Κανάλι 1» του Πειραιά και η βουλευτής Επικρατείας Ε. Παναρίτη. Υποστήριξε πως «τα μέτρα που πήραμε δεν έχουν καμία σχέση με τα μέτρα που θα έπαιρνε μια νεοφιλελεύθερη-συντηρητική κυβέρνηση».

Διαχείριση πόρων
«Το σημαντικότερο ζήτημα για το Ασφαλιστικό είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται τα χρήματα και όχι το αν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης», προσέθεσε. Παρέμβαση έκανε και ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Τρία πράγματα θα συμβούν: θα υποστούμε μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων, ίσως της τάξης του 15-20 %, ίσως και μέσα στο 2010. Το δεύτερο, θα προκληθεί έκρηξη ανεργίας και θα είναι αβέβαιη η προοπτική ανάπτυξης και ανάταξης της οικονομίας».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: