Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Επίσημη έναρξη Πατρινού καρναβαλιού 2011


Απόψε στις 9 το βράδυ θα γίνει η επίσημη έναρξη του Πατρινού καρναβαλιού για το 2011, που θα τερματισθεί με την μεγάλη παρέλαση στις 6 Μαρτίου.
Ανοίξτε τα μπαούλα και...
βγάλτε τις στολές το γλέντι σήμερα αρχίζει.


Read more...

Σβήνουν “στα κρυφά” χρέη 24 δισεκατομμυρίων


Εκείνη η ρύθμιση που αναγκάστηκε να πάρει πίσω ο υπουργός Οικονομικών καθώς απειλούσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν επανέρχεται “κρυμμένη” μέσα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και είναι πολλοί εκείνοι που μιλούν για εμπαιγμό.
Πρόκειται για τη ρύθμιση για διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 24 σισεκατομμυρίων την οποία ο Γ. Παπακωνσταντίνου όχι... απλά είχε υποσχεθεί από το βήμα της Βουλής ότι θα την αλλάξει, αλλά και πως θα δώσει στη δημοσιότητα και τη λίστα με τα ονόματα των μεγαλοκαρχαριών που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους. Μόλις χθες μάθαμε ότι η ρύθμιση, σχεδόν ίδια και απαράλλαχτη, βρίσκεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πάει στη Βουλή. Οι βουλευτές το κατάλαβαν και ζήτησαν εξηγήσεις για να λάβουν την εξής απάντηση από το κ Κουσελά: η λίστα θα διαμορφωθεί αφ' ότου υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση”.
Με λίγα λόγια, όπως σχολίασαν και κάποιοι βουλευτές ... ψηφίστε πρώτα και μετά βλέπουμε.
Τώρα η Κυβέρνηση λέει ότι η ρύθμιση δεν αποσύρθηκε γιατί είχε κάτι επιλήψιμο, αλλά γιατί χρειαζόταν διορθώσεις... έγιναν; Αν ναι γιατί υπάρχουν ακόμη οι αντιδράσεις των βουλευτών της;
Πηγή:7news

Read more...

Ιρλανδία: Παραίτηση Κόουεν από την ηγεσία του Fianna Fail


Την παραίτηση του από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Fianna Fail, ανακοίνωσε σήμερα ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπράιαν Κόουεν. Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Δουβλίνο, τόνισε ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι τις 11 Μαρτίου, οπότε και θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Αποφάσισα από μόνος μου να παραιτηθώ από πρόεδρος του Fianna Fail και ηγέτης του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η εξέλιξη αυτή είχε διαφανεί μετά από την αποτυχημένη απόπειρα ανασχηματισμού, που την Πέμπτη λίγο έλειψε να ρίξει την κυβέρνηση. Μάλιστα, ήταν και ο λόγος που ο Κόουεν αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο ίδιος είπε ότι αναμένει πως η κυβέρνηση θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο, παρά την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα πάντως, έχει καταθέσει πρόταση μομφής κατά της ιρλανδικής κυβέρνησης κι επομένως την προσεχή εβδομάδα θα διεξαχθεί σχετική ψηφοφορία.

Το Fianna Fail θα εκλέξει νέο ηγέτη την επόμενη εβδομάδα με εσωκομματική ψηφοφορία, εξήγησε ο Κόουεν।

tanea.gr

Read more...

Κατάληψη λεωφορείων πραγματοποίησε η κίνηση Επιβάτες Θεσσαλονίκης

Διαμαρτυρία για αυξήσεις στα εισιτήρια

(Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Θεσσαλονίκη
Στην κατάληψη περίπου 20 λεωφορείων του ΟΑΣΘ προχώρησαν μέλη της κίνησης Επιβάτες Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των εισιτηρίων από τα 60 στα 80 λεπτά του ευρώ.

Οι διαδηλωτές ανάρτησαν πανό στα λεωφορεία, τα οποία συνέχιζαν το δρομολόγιο, μοίρασαν στους επιβάτες έντυπο υλικό και αυτοκόλλητα που έγραφαν «Πάρτε πίσω το χαράτσι» και τους προέτρεπαν να μην πληρώσουν εισιτήριο.

Το μέλος του συντονιστικού των Επιβατών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι αν αυξηθεί το εισιτήριο έστω και κατά ένα λεπτό τα μέλη της Κίνησης δεν θα πληρώνουν ή θα εξακολουθούν να καταβάλλουν το αντίτιμο των 60 λεπτών που ισχύει σήμερα.

Ζητούν, μεταξύ άλλων, δημόσια αστική συγκοινωνία με φθηνό εισιτήριο, δωρεάν μετακίνηση για φοιτητές, μαθητές, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και για τους εργαζόμενους από και προς τις δουλειές τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί

Οι φαρμακοποιοί απεργούν την ερχόμενη Τετάρτη για τρεις μέρες
Οι φαρμακοποιοί απεργούν την ερχόμενη Τετάρτη για τρεις μέρες (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
«Ο αγώνας θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του κλάδου.

Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν και οι πρόεδροι των συλλόγων όλης της χώρας, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην περίπτωση που δεν γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, που -όπως είπαν-, είχαν συμφωνηθεί στο διάλογο μεταξύ των φαρμακοποιών και του υπουργείου Υγείας.

«Οι ασφαλισμένοι μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους κανονικά με τη συνταγή του ασφαλιστικού τους ταμείου. Τη Δευτέρα και την Τρίτη από όλα τα φαρμακεία και τις άλλες μέρες από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντας» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ.Αμπατζόγλου.

Το τριήμερο από την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου τα φαρμακεία θα είναι κλειστά.

Πιο σκληρή στάση κράτησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά, που ξεκινά κυλιόμενες 48ωρες απεργίες.

Έτσι από Δευτέρα τα Φαρμακεία του Πειραιά θα είναι κλειστά και για όλη την εβδομάδα.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κωνσταντίνος Κούβαρης, οι φαρμακοποιοί του Πειραιά δεν θα δίνουν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους πέντε ταμείων ( ΟΠΑΔ, ΗΣΑΠ, ΔΕΗ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Συμβολαιογράφων), καθώς αυτά εδώ και πέντε μήνες δεν έχουν πληρώσει.

«Ο αγώνας θα κλιμακωθεί και τις επόμενες εβδομάδες. Ζητάμε ριζική αναμόρφωση ενός απαράδεκτου νομοσχεδίου και θα συνεχίσουμε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και με άλλες μορφές αγώνα που θα αποφασιστούν σε επόμενες συνεδριάσεις» ανέφερε ο κ. Αμπατζόγλου.

Εν τω μεταξύ, από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι η Πολιτεία θα απαντήσει με διάθεση φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία σε περίπτωση που οι φαρμακοποιοί αρνηθούν να πωλήσουν φάρμακα στη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

«Δεν θέλουμε την σύγκρουση. Δεν θα ασχοληθούμε με μέτρα βίαια και συγκρουσιακά. Θα πάρουμε, όμως, μέτρα κοινωνικής διαβίωσης, αν αποφασίσουν να μην χορηγούν φάρμακο τις ημέρες του αγώνα τους. Θα το αντιμετωπίσουμε με προσφυγή στα δημόσια νοσοκομεία. Να σκεφτούν αυτοί που μετέρχονται τέτοιες μορφές αγώνα ότι θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» ανέφερε ο υπουργός.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί αξιώσουν άμεση πληρωμή των φαρμάκων εκ μέρους των ασφαλισμένων, το δημόσιο θα ανταποκριθεί με άμεσες πληρωμές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Η Ιστορία δεν παραγράφεται», απαντά η Αθήνα

«Η Ιστορία δεν παραγράφεται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας στην χθεσινή αντίδραση της Αγκυρας για τις πρόσφατες δηλώσεις Παπούλια κατά τη συνάντησή του με τον Αρμένιο ομόλογό του.

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν παραγράφεται. Η ιστορία διδάσκει πως μπορούμε να χτίσουμε μέλλον ειρήνης, αρκεί να τη σεβαστούμε και να εργασθούμε με συνέπεια για αυτό το σκοπό. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην προσπάθεια βελτίωσης των διμερών τους σχέσεων. Όμως τα πιο μεγάλα και τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ.Δελαβέκουρας, απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που σχολίαζε επικριτικά πρόσφατες τοποθετήσεις του Κάρολου Παπούλια.

«Η Ιστορία δεν παραγράφεται», απαντά η Αθήνα

Στην ανακοίνωσή του ο κ.Δελαβέκουρας, προσθέτει: «Η διαδρομή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδεικνύει την καταλυτική προσφορά του στην προσπάθεια ελληνοτουρκικής συνεννόησης. Με τη στάση και τις πράξεις του επιβεβαιώνει καθημερινά ότι οι λαοί της περιοχής μπορούμε να ελπίζουμε και να πετύχουμε ένα μέλλον ειρήνης και συνεργασίας».

Τί προκάλεσε την αντίδραση της Αγκυρας

Τέσσερις ημέρες μετά την συνάντηση του Κ.Παπούλια με τον Αρμένιο ομόλογό του, Σερζ Σακισιάν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής ανακοίνωση με την οποία καταλογίζει «διαστροφή των ιστορικών γεγονότων» και «μη ανταπόκριση στην κοινή λογική» στις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οι παρατηρήσεις του Έλληνα προέδρου κ. Παπούλια που στόχευαν την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του Αρμενίου προέδρου, διαστρέφουν ιστορικά γεγονότα, δεν ανταποκρίνονται στην κοινή λογική και δεν αρμόζουν στο σεβάσμιο θεσμό από τον οποίον εκστομίσθηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών .

Ο Κάρολος Παπούλιας, κατά την υποδοχή του Αρμένιου ομολόγου του, Σερζ Σακισιάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, την περασμένη Τρίτη, και αναφερόμενος στη γενοκτονία των Αρμενίων και τις σφαγές του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους, είχε δηλώσει: «Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο».

Επίσης, ο κ. Παπούλιας είχε αναφέρει: «Λυπάμαι που η Τουρκία μέχρι και σήμερα αρνείται να ζητήσει συγγνώμη, όπως έκανε ο Βίλι Μπραντ στη Βαρσοβία για τις καταστροφές που υπέστη η Πολωνία από το ναζισμό» .

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σημειώσει ότι η Ελλάδα δεν θα είχε ανάγκη το ΔΝΤ εάν δεν έφερε το οικονομικό βάρος της ισορροπίας των εξοπλισμών.

«Δίνουμε τα περισσότερα χρήματα από όλους τους συμμάχους μας στους εξοπλισμούς και αυτό είναι άδικο για τον ελληνικό λαό. Ελπίζουμε, όμως», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας.

Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, προσθέτει:

«Η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση κάνουν από κοινού ό,τι μπορούν για να δώσουν νέα ώθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», και καταλήγει ότι «είναι συνεπώς λογική προσδοκία να περιμένει κανείς ότι θα αποφεύγονται δηλώσεις που αναμοχλεύουν το κοινό μας παρελθόν και εξετάζουν ιστορικά γεγονότα χωρίς να τα διαστρέφουν, ενώ αναλύουν προσεκτικά την υφιστάμενη κατάσταση».
ethnos.gr/
Read more...

Αποδείξεις: τι κρατάτε, τι αγνοείτε, ποια λάθη κοστίζουν...



Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Πόσες αποδείξεις πρέπει να συνυποβάλετε για να μη χάσετε το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ; Εχετε μπόνους αν προσκομίσετε παραπάνω από τις απαιτούμενες αποδείξεις; Αναγνωρίζεται ο λογαριασμός φυσικού αερίου ή τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων;
Η συλλογή των αποδείξεων πήρε... νέα μορφή από το περασμένο έτος. Οι έχοντες εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ, αν δεν προσκομίσουν αποδείξεις χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και επιβαρύνονται με φοροποινή. Πριν φθάσετε στη συμπλήρωση της ετήσιας φορολογικής σας δήλωσης, καταπιαστείτε με τις αποδείξεις.

Κατ' αρχήν πάρτε στυλό και ξαναγράψτε τις αποδείξεις που έχουν σβηστεί, αν βέβαια μπορείτε να διακρίνετε έστω και αχνά τα στοιχεία τους. Ειδάλλως πετάξτε τες, καθώς σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο δεν θα τις αναγνωρίσει η εφορία.

Αθροίστε τόσο τον αριθμό των αποδείξεων όσο και την αξία τους. Και κυρίως μην κάνετε λάθος και ξεχάσετε να βάλετε αποδείξεις που αναγνωρίζονται από την εφορία.

Το σπορ των αποδείξεων είναι γεμάτο παγίδες. Προς αποφυγή αυτών, εντρυφήστε σε «28» αναλυτικές οδηγίες:

1 Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ διατηρείται μόνο αν προσκομίσετε τις αποδείξεις αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών ανάλογα με το ύψος του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός σας.

2Αν το εισόδημά σας είναι μέχρι 6.000 ευρώ δεν χρειάζεται να προσκομίσετε καμία απόδειξη.

3Για εισόδημα από 6.001 έως 12.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσων με το 10% του εισοδήματος. Δηλαδή, για εισόδημα 7.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 700 ευρώ.

4Αν το εισόδημά σας είναι πάνω από 12.000 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ προσκομίζετε το 10% σε αποδείξεις και για το επιπλέον εισόδημα το 30% σε αποδείξεις. Για παράδειγμα αν έχετε εισόδημα 15.000 ευρώ για τα πρώτα 12.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις αξίας 600 ευρώ και για τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ άλλες 900 ευρώ, ήτοι σύνολο σε αποδείξεις αξίας 1.500 ευρώ.

5Οι αποδείξεις λογίζονται κατ' άτομο, καθώς φορολογήστε για το ατομικό σας εισόδημα και όχι για το οικογενειακό. Αν έχετε εισόδημα 23.000 ευρώ και η σύζυγος έχει 20.000 ευρώ προσκομίζετε αποδείξεις 4.500 ευρώ για εσάς και 3.600 ευρώ για τη σύζυγο, ήτοι σύνολο αποδείξεων 8.100 ευρώ. Και όχι αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ που απαιτούνται για εισόδημα 43.000 ευρώ όσο και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του παραδείγματος.

Σε καμία περίπτωση οι αποδείξεις δεν υπολογίζονται με βάση το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

6Οι αποδείξεις που προσκομίζετε φθάνουν μέχρι τα 12.000 ευρώ κατ' άτομο ή τα 24.000 ευρώ κατά οικογένεια.

7Το ποσό των δαπανών μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το εισόδημα του καθενός, που δηλώνεται με την αρχική δήλωσή τους και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.

8Σε περίπτωση που κάποιος σύζυγος καλύπτει το αφορολόγητο, προβλέπεται και μεταφορά ποσού δαπανών από τον έναν σύζυγο στον άλλο.

9Το ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων παραμένει σταθερό στα 12.000 ευρώ ατομικά ακόμα και όταν το εισόδημα είναι πάνω από 48.000 ευρώ.

10Μπορείτε να προσκομίσετε και επιπλέον αποδείξεις μέχρι 15.000 ευρώ κατ' άτομο ή 30.000 ευρώ κατά οικογένεια. Προσοχή όμως, μη βρεθείτε αντιμέτωποι στο μέλλον με απώλεια τεκμηρίου.

Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει πως η αξία των αποδείξεων δεν αυξάνει ανάλογα την τεκμαρτή δαπάνη. Κι αν στο μέλλον επέλθει έμμεση αύξηση; Τι θα γίνει στην περίπτωση που επικαλεστείτε εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών για την κάλυψη τεκμαρτής δαπάνης ή «πόθεν έσχες»;

Κατά τις σημερινές διαβεβαιώσεις των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται η αξία των αυξήσεων (τόσο των οικογενειακών όσο και αυτών που εκπίπτουν με ειδικό τρόπο) να περιορίσει το εισόδημα που απομένει και το οποίο θα χρειαστείτε για να καλύψετε τυχόν δαπάνες. Διάταξη που αύριο μπορεί να αλλάξει και να οδηγήσει σε μείωση των εισοδημάτων παρελθόντων οικονομικών ετών, με κίνδυνο να μην μπορείτε να μένετε έκθετοι ως προς το «πόθεν έσχες».

11Οι αποδείξεις για το μπόνους φόρου φτάνουν μέχρι τα 3.000 ευρώ κατ' άτομο, καθώς καλύπτουν τη διαφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ και του ανώτατου ύψους αποδείξεων 15.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν έχετε εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ για να καλύψετε το αφορολόγητο. Αν θέλετε να έχετε και το μπόνους των 3.000 ευρώ προσκομίζετε αποδείξεις συνολικής αξίας 6.600 ευρώ.

12Οι πρόσθετες αποδείξεις 3.000 ευρώ το άτομο ή 6.000 ευρώ η οικογένεια σας δίνει μπόνους φόρου ίσο με το 10% της αξίας των αποδείξεων. Για παράδειγμα, αν προσκομίσετε πρόσθετες αποδείξεις 2.000 ευρώ θα έχετε μπόνους, δηλαδή μείωση φόρου άλλα 200 ευρώ.

Ξαναγράψτε ό,τι δεν φαίνεται

13Οι αποδείξεις γίνονται δεκτές μόνο αν φαίνονται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό. Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά). Δηλαδή, να τα εγγράψει από πάνω με στυλό. Κι αυτό για να είναι εφικτός ο έλεγχος.

14Αν δεν προσκομίσετε τις αποδείξεις που απαιτούνται βάσει του εισοδήματος για τη διατήρηση του αφορολογήτου τότε έχετε πέναλτι φόρου. Η επιβάρυνση φθάνει στο 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπονται. Για παράδειγμα, αν έχετε εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 3.600 ευρώ. Αν προσκομίσετε μόνο 1.600 ευρώ, τότε για τις υπόλοιπες 2.000 ευρώ θα επιβαρυνθείτε με πρόσθετο φόρο 10%, ήτοι 200 ευρώ.

15Οι αποδείξεις μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε δαπάνη πραγματοποιήσατε το 2010 για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών.

16Αναγνωρίζονται ακόμα και αποδείξεις ή ειδικά στοιχεία από παροχή υπηρεσιών, όπως ΕΛΤΑ ή εταιρειών κούριερ ή πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για αμοιβή παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλιστρα οχημάτων, συνδρομές εφημερίδων ή περιοδικών.

Επιμερισμός κοινοχρήστων

17Εκπίπτουν και οι κάθε είδους δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων. Και από αυτές εξαιρούνται οι δαπάνες για λογαριασμούς ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης.

Οι κοινόχρηστες δαπάνες επιμερίζονται στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας εκδίδει και χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιον βαρύνει η δαπάνη αυτή) συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπ' όψιν για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού.

Από την κατάσταση προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, αριθμός τιμολογίου ή απόδειξης λιανικής πώλησης, τιμολογίου ή απόδειξης παροχής υπηρεσιών, ποσό δαπάνης, καθώς και κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους.

Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, κατά περίπτωση, μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών και το αναγραφόμενο ποσοστό δαπάνης συναθροίζεται με τις λοιπές δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό.

Τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινόχρηστων δαπανών διαφυλάσσονται από το διαχειριστή της πολυκατοικίας.

18Εκπίπτει και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ, δηλαδή δεν αφορά γονική παροχή ή δωρεά.

Εκπτωση φυσικού αερίου

Αν η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη πραγματοποίησης της δαπάνης ο φορολογούμενος επισυνάπτει φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

19Ο λογαριασμός φυσικού αερίου εκπίπτει δεδομένου ότι αναγνωρίζεται και η δαπάνη για το πετρέλαιο θέρμανσης.

20Δεν αναγνωρίζονται μόνο οι αποδείξεις που προβλέπονται ρητά από το νόμο ότι εξαιρούνται. Δεν εκπίπτουν δαπάνες κοινής ωφέλειας, όπως ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ.

21Δεν εκπίπτει και το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, Στοίχημα κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο, καθώς στις περιπτώσεις αυτές δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

22Δεν λαμβάνονται υπ' όψιν οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, ανέγερση ακινήτου, τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.

23Εξαιρούνται και οι δαπάνες από μισθωμένα ακίνητα, όπως ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, δικαστικές, αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους, καθώς εκπίπτουν από τα ενοίκια που δηλώνετε.

24Δεν μπορείτε να εντάξετε στις αποδείξεις λιανικής, τις δαπάνες που εκπίπτουν κατά ειδικό τρόπο, όπως ιατρικά έξοδα, φροντιστήρια, τόκους στεγαστικών δανείων, αμοιβές δικηγόρων από παροχή νομικών υπηρεσιών κ.λπ.

25Οι αποδείξεις υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στην εφορία σε περίπτωση έντυπης δήλωσης, με αναγραφή σε αυτόν του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ του φορολογουμένου, του αριθμού των αποδείξεων και του συνολικού ποσού αυτών.

Ο φάκελος παραμένει κλειστός στην εφορία μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων ανοίγεται και πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος.

26Τις αποδείξεις τις κρατάτε σπίτι σας σε περίπτωση που υποβάλετε ηλεκτρονικά (ο ίδιος ή ο λογιστής) τη δήλωση και τις παραδίδετε αν σας ζητηθούν σε τυχόν δειγματοληπτικό έλεγχο.

27Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ διατηρείται χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων για δημόσιους υπαλλήλους εξωτερικού (υπαλλήλους υπουργείου Εξωτερικών και λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, ΕΟΤ, Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, στρατιωτικών, υπαλλήλους ΕΒΕΑ, Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που υπηρετούν στα οικεία γραφεία στις Βρυξέλλες), όσους διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, φυλακισμένους και κατοίκους κρατών Ε.Ε. που αποκτούν στην Ελλάδα εισόδημα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους. Οι λοιποί κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα δεν προσκομίζουν αποδείξεις, καθώς δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

28Η προσαύξηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ λόγω των παιδιών που τον βαρύνουν δε συνδέεται με την προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. *
enet.gr


Read more...

Επί ποδός για κινητοποιήσεις οι αγρότες...



Η ΠΑΣΥ ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα στη Θεσσαλία
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους ζητούν οι αγρότες, που φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, όπως αποφάσισαν σε σύσκεψη που έγινε χθες στα Γιαννιτσά, με τη συμμετοχή αγροτοσυνδικαλιστών από την Κεντρική και τη...

Βόρεια Ελλάδα. ....


Από τον Νομό Μαγνησίας, δεν παραβρέθηκε κανείς στη σύσκεψη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ωστόσο όπως δηλώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Δημήτρης Σπαθής, ο αγροτικός κόσμος του Νομού, ταυτίζεται απόλυτα με την απόφαση που έλαβαν χθες οι συνάδελφοι τους.


Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη στη Θεσσαλονίκη και, αν μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου δεν έχουν απάντηση στο αίτημά τους, από τις 7 του επόμενου μήνα θα βγουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο δρόμο, θα αποκλείσουν τα διόδια και να ζητούν από τους οδηγούς να διέρχονται από το πλάι και να μην καταβάλλουν το αντίτιμο.
Οι αγρότες ζητούν να τους δοθούν τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ που οφείλονται από το 2009, σε 13.000 αγρότες της Θεσσαλίας, τα οφειλόμενα από τα προγράμματα νιτρορύπανσης και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για καταστροφή καλλιεργειών.

H ΠΑΣΥ
Την ερχόμενη Δευτέρα 24 Γενάρη ξεκινούν, σ’ όλη τη χώρα, νέες αγροτικές κινητοποιήσεις «κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ» όπως τονίζουν.

Στη Θεσσαλία, με αποφάσεις που πήραν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών, καθορίστηκαν οι ημερομηνίες και οι χώροι των κινητοποιήσεων, οι οποίες θα πάρουν πολλές και διάφορες μορφές, όπως συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στις πλατείες των πόλεων, αποκλεισμοί δρόμων και οδικών κόμβων, καταλήψεις καταστημάτων της ΑΤΕ, του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ, της ΔΕΗ κι άλλων υπηρεσιών κ.α. Το ξεκίνημα γίνεται από τα Τρίκαλα, όπου, τη Δευτέρα 24 Γενάρη, στις 11 το πρωί, θα γίνει συλλαλητήριο, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Αναρτήθηκε από volostv


Read more...

ΠΡΟΒΑ "ΣΚΛΗΡΟΥ ΡΟΚ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ...


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε αγώνα δρόµου έχουν αποδυθεί στη Ρηγίλλης για να µεταφερθεί εντός της προσεχούς εβδοµάδας και το γραφείο του Αντώνη Σαµαρά στο νέο κτίριο επίτης Λεωφόρου Συγγρού, ώστε να µπει σε εφαρµογή και το...
νέο σχέδιοαντιπολιτευτικής επίθεσης του κόµµατος. Με νέα γραφεία, νέο σήµα και ανανεωµένη ιστοσελίδα, η Ν.∆. ετοιµάζεται για «σκληρό ροκ», όπωςαναφέρουν επιτελικά κοµµατικά στελέχη, που θα επεκταθεί από το πεδίοτης οικονοµίας στα εθνικά θέµατα, ενώ εντολή για ενεργοποίηση έχουν λάβει και οι γαλάζιοι σκανδαλοκυνηγοί...

Η χωροταξία στα 7.000 τετραγωνικά µέτρα των νέωνγραφείων της Ν.∆.

αποκαλύπτει σε έναν βαθµό και τη διανοµή ρόλων στο νέο οργανόγραµµα του κόµµατος. Η πολιτική οµάδα κρούσης που θα πλαισιώσει τον κ. Σαµαρά θα στεγαστεί στον τρίτο όροφοµαζί µε το προεδρικό γραφείο, ενώ στον δεύτερο όροφο έχουν ήδη µετακοµίσει οι κοµµατικές γραµµατείες (Οργανωτικό, Συνδικαλιστικό κ.ά.)που θα µεταφέρουν τις κεντρικές αποφάσεις στον κοµµατικό ιστό. Στον τρίτο όροφο θα συστεγαστούν όλα τα στελέχη που θα συγκροτούν και την οµάδα του λεγόµενου «πρωινού καφέ», η οποία θα προετοιµάζει το καθηµερινό πρόγραµµα δράσης του κ. Σαµαρά. Κοµµατικοί παράγοντες κάνουν λόγο για νέο στρατηγείο, στο οποίο ενσωµατώνονται παλαιά και νέα στελέχη, εξ απορρήτων συνεργάτες του κ. Σαµαρά και στελέχη που σηµατοδοτούν την κοµµατική συνέχεια, αφού είχαν ρόλο και στην περίοδοδιακυβέρνησης του Κώστα Καραµανλή.

ο στοχοσ του προέδρου της Ν.∆.

να µην αναδειχθεί ένα νέο επιτελείο µέσα από τους τοµεάρχες του κόµµατος, αλλά η οµάδα των τοµεαρχών να εµφανίζεται ισοϋψής, τουλάχιστον στο οργανόγραµµα, αποτυπώνεται και στο σχεδιάγραµµα των νέωνγραφείων.

Στο κτίριο της Συγγρού δεν θα υπάρχει µόνιµη στέγη για κανέναν τοµεάρχη. Στον τρίτο όροφο θα λειτουργεί χώρος τοµεαρχών, µε οκτώ γραφεία, τα οποία ωστόσο θα χρησιµοποιούνται από όλους τους τοµεάρχες και τους αναπληρωτές τους, ανάλογα µετην ηµερήσια ατζέντα του κόµµατος και τις συσκέψεις που θα προγραµµατίζονται υπό τον κ. Σαµαρά. Από τον κανόνα αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό να εξαιρεθούν µόνον οι αναπληρωτές τοµεάρχες Οικονοµίας Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης, καθώς τη γενική εποπτεία του τοµέα διατήρησε και µετά τον πρόσφατο ανασχηµατισµό ο πρόεδρος του κόµµατος.

στο επιτελειο του τρίτου ορόφου έχουν θέση οι αντιπρόεδροι του κόµµατος ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος και Σταύρος ∆ήµας, ο γραµµατέας του κόµµατος Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γραµµατέας Πολιτικού Σχεδιασµού Μάξιµος Χαρακόπουλος και Προγράµµατος Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας Κώστας Τασούλας, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κώστας Μαρκόπουλος, Νίκος ∆ένδιας και Μανώλης Κεφαλογιάννης, η νέα επικοινωνιακή οµάδα - ο εκπρόσωπος Γιάννης Μιχελάκης, οι αναπληρωτές Ακης Γεροντόπουλος και Βασιλική Τζότζολα και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Γιώργος Μουρούτης - ο διευθυντής του γραφείου προέδρου Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και η βασική οµάδα συµβούλων του προέδρου (Χρύσανθος Λαζαρίδης, ∆ηµήτρης Σταµάτης, ο οποίος ανέλαβε και καθήκοντα αναπληρωτή γραµµατέα Προγράµµατος, Γιάννης Μουµούρας κ.ά.).

Το σχέδιο επανεκκίνησης της Ν.∆. θα συνδυαστεί, σύµφωνα µε κοµµατικές πηγές και ένα σχέδιο πολιτικής αντεπίθεσης σε όλα τα πεδία. Υπό τον φόβο εκλογικού αιφνιδιασµού, το γαλάζιο επιτελείο επενδύει πλέον στην πολιτική όξυνση µε πρωταρχικό στόχο τη µέγιστη συσπείρωση της κοµµατικής βάσης. Η στάση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στο θέµα της Siemens είναι ενδεικτική της προσπάθειας να διαµορφωθεί ένα κλίµα σύγκρουσης στο πολιτικό σκηνικό, ενώ η Ν.∆. εµφανίζεται έτοιµη να αντεπιτεθεί και µε καταγγελίες για νέα πράσινα σκάνδαλα, όπως λένε οι ίδιες πηγές. Προς την κατεύθυνση αυτή φέρεται ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο µέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του κόµµατος και νυν γραµµατέας Τεκµηρίωσης Μενέλαος ∆ασκαλάκης. Μια πρόγευση για τη νέα σκληρή γραµµή του κόµµατος αποτελεί και η επίθεση στην κυβέρνηση που έχει ξεκινήσει ο κ. Σαµαράς για τα εθνικά θέµατα, η οποία θα κλιµακωθεί τη ∆ευτέρα στη µονοµαχία µε τον Πρωθυπουργό στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ν.∆. θα είναι ιδιαίτερα επικριτικός για την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούµ, µε υπαινιγµούς για κινήσεις «µυστικής διπλωµατίας», ενώ θα επιδιώξει να πιέσει την κυβέρνηση για τη χάραξη χωρίς νέες καθυστερήσεις της Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ) στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, απορρίπτοντας κατηγορηµατικά και κάθε σενάριο περί συνεκµετάλλευσης στο Αιγαίο.
Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...


Read more...

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΕΩΝ... ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ


Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη
(από την Καθημερινή)
Η πίεση για αύξηση των κρατικών εσόδων προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αναδιατάσσοντας τις ισορροπίες μεταξύ των υπουργών, καθώς πολλές εισπρακτικού χαρακτήρα...
ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα, η αυστηριοποίηση των ποινών για τους φοροδιαφυγάδες και η σχεδιαζόμενη παραπομπή σε αυτόφωρη διαδικασία όσων επαγγελματιών δεν αποδίγεμίσει η χώρα φυλακές»... Διερωτώνται, δε, τι νόημα έχει να οδηγούνται στο αυτόφωρο, από τη στιγμή που οι οφειλέτες νομοθετικά έχουν τη δυνατότητα να περαιώσουν μια οφειλή ή να προβούν σε διακανονισμό του χρέους, με αποτέλεσμα να παύει η σε βάρος τους ποινική δίωξη. Σημειώνεται ότι η αυτόφωρη διαδικασία της σύλληψης και παραπομπής σε δίκη, ισχύει μόνο για τα πλημμελήματα, δηλαδή για μη απόδοση φόρων κάτω του ποσού των 75.000 ευρώ. Για τις μεγαλύτερες οφειλές η κατηγορία είναι σε βαθμό κακουργήματος, οπότε δεν εφαρμόζεται το αυτόφωρο, αλλά σχηματίζεται δικογραφία και η υπόθεση οδεύει σε κύρια ανάκριση.
Read more...

ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ


Φόβους για κοινωνικές αναταραχές εξέφρασε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να έχουν μεγάλη έκταση.
Τα κρούσματα βίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια άσχημη εικόνα για την χώρα και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, υποστήριξε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης...
Παράλληλα, εκτίμησε ότι δε θα σημειωθούν μεγάλες απεργίες ή κοινωνικές αντιδράσεις, ωστόσο αυτές αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη στρατηγική ανάπτυξης της κυβέρνησης. «Έχουμε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, την ύφεση, που είναι πολύ βαθιά. Έχουμε ύφεση και στην οικονομία και στο δημόσιο αίσθημα» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Read more...

Πεντάωρη στάση εργασίας στα λεωφορεία τη Δευτέρα

Από τις 11 μέχρι τις 4

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Χωρίς λεωφορεία θα μείνει για πέντε ώρες, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα η Αθήνα τη Δευτέρα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη γενική συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Τη Δευτέρα, μάλιστα, αναμένεται νέος κύκλος συναντήσεων μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, Χ.Τσιόκα με εκπροσώπους των εργαζομένων στο μετρό, το τραμ και τον ΗΛΠΑΠ. Επίσης, αναμένεται να επισκεφθούν το υπουργείο και οι συνδικαλιστές του ΗΣΑΠ, οι οποίοι
και θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Η πρώτη εβδομάδα των συναντήσεων μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών και εκπροσώπων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς που ξεκίνησε με αφορμή το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, το οποίο σύντομα θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή, κύλησε σε γενικά καλό κλίμα, χωρίς εντάσεις και μεγάλες αντιπαραθέσεις.

Παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις έγιναν με κινητοποιήσεις, οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις στελεχών του υπουργείου και συνδικαλιστών. Οι τελευταίοι, πάντως συνεχίζουν να προβάλουν ορισμένα θέματα, κόκκινες γραμμές, όπως είναι οι μετατάξεις, η μείωση των αποδοχών και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Από την πλευρά του το υπουργείο επαναλαμβάνει πως το κράτος δεν μπορεί πλέον να συντηρεί ζημιογόνες ΔΕΚΟ, επισημαίνει ότι η διαδικασία αυτή είναι μια ευκαιρία για εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών και διαβεβαιώνει για το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και για μη απολύσεις εργαζομένων.

Παράλληλα, όμως προειδοποιεί ότι η έσχατη λύση είναι η ιδιωτικοποίηση, που συνεπάγεται
εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Εφάπαξ μετά το... 2013 στο Δημόσιο

Σε αδιέξοδο οδηγείται το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς αδυνατεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα για εφάπαξ 37.000 δικαιούχων. Ο μέσος όρος αναμονής υπερβαίνει τη διετία

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου αυτήν τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 37.000 αιτήσεις για εφάπαξ. Το Ταμείο έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό και... αναζητά 1,62 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.

«Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος οι απώλειες εσόδων στα Ταμεία εξαιτίας της κρίσης
«Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος οι απώλειες εσόδων στα Ταμεία εξαιτίας της κρίσης

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους έκαναν αίτηση πριν από δύο χρόνια. Μάλιστα, τουλάχιστον 500 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πεθάνει πριν προλάβουν να πάρουν το βοήθημα.

Εφάπαξ μετά το... 2013 στο Δημόσιο

Σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν μέσα στον μήνα αίτηση, θα πάρουν το εφάπαξ έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια.

Αρκεί να αναφερθεί πως κάθε μήνα τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση 600 με 650 βοηθημάτων, ωστόσο υποβάλλονται πολύ περισσότερες αιτήσεις. Για παράδειγμα, εκτιμάται πως οι αιτήσεις που θα κατατεθούν στο Ταμείο αυτό τον μήνα θα είναι 1.200 (ήδη έχουν υποβληθεί 800). Ουσιαστικά χρειάζεται η αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού φορέα κατά 550 εκατομμύρια ευρώ, για να σταματήσει το ετήσιο οργανικό έλλειμμα. Στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθούν και τα επιπλέον χρήματα, για να εξυπηρετηθούν οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη κλείσει 25 έτη ασφάλισης και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα? ανοίξουν μέσα στην επόμενη δεκαετία την πόρτα εξόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου.

Σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση, η ΑΔΕΔΥ ζητεί συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο δανεισμού του Ταμείου Πρόνοιας. Η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση προτείνει να υπάρχει συνεργασία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Ταμείου Παρακαταθηκών και του ΤΕΑΔΥ, με στόχο ένα δάνειο της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο «αγκάθι» αποτελούν τα κυβερνητικά σχέδια για επιβολή εισφοράς 2% έως 3% στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, για να στηριχτεί το Ταμείο. Η πρόταση αυτή βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη τη συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων, που από την πλευρά της εισηγείται τη θέσπιση πόρου 2% σε κάθε λογαριασμό του Δημοσίου υπέρ των Ταμείων (π.χ. στους ειδικούς λογαριασμούς υπουργείων, νομικών προσώπων).

Σημειώνεται πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν πιέσεις από την τρόικα για επώδυνες λύσεις στο θέμα του εφάπαξ. Για παράδειγμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθεί θέμα ακόμα και για άτοκη επιστροφή των εισφορών (κάτι που συνεπάγεται πως δημόσιος υπάλληλος με 35ετία υπηρεσία στην κατηγορία ΠΕ αντί για εφάπαξ 60.000 ευρώ, θα πρέπει να περιοριστεί σε 17.000 ευρώ)!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ν. ΚΑΛΑΚΟΣ

Απαιτούνται άμεσα μέτρα
«Αν δεν συμβάλει άμεσα η Πολιτεία με μέτρα για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το εφάπαξ δεν έχει καμία τύχη. Θα πρέπει σιγά σιγά να το ξεχάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι χαρακτηριστικό πως 500 άτομα έχουν πεθάνει πριν προλάβουν να πάρουν το εφάπαξ, ενώ αρκετές χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, εκλιπαρούν για να πάρουν το νόμιμο δικαίωμά τους».

*Ο Νίκος Καλάκος είναι αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής

ΚΕΝΕΣ 6.000 ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Οι ελλείψεις καθυστερούν την έκδοση συντάξεων

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό στα ασφαλιστικά Ταμεία, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην υποχρεωτική έκδοση της προσωρινής σύνταξης, ωστόσο οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία ζητούν πρόσθετα μέτρα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Θανάσης Τσιακανίκας επισημαίνει πως «έχουμε επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία σήμερα, με Ταμεία χωρίς μηχανοργάνωση, χωρίς προσωπικό και μη ενημερωμένα μητρώα».

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας στους 13 φορείς κοινωνικής ασφάλισης υπηρετούν 13.540 διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά υπάρχουν 6.000 κενές οργανικές θέσεις. Μάλιστα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω του κύματος φυγής και είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι αποχώρησαν 1.740 υπάλληλοι.

Σημειώνεται πως σήμερα ένας εργαζόμενος περιμένει από 6 μέχρι 14 μήνες για να πάρει σύνταξη όταν έχει όλα τα έτη ασφάλισης σε ένα Ταμείο. Στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης απαιτούνται από 8 μήνες μέχρι και 2,5 χρόνια, ενώ αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη καθυστέρηση υπάρχει στα επικουρικά Ταμεία.

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Σήμα κινδύνου από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για απώλειες 1,3 δισ. ευρώ

«Βόμβα» για τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των μισθών και τα λουκέτα των επιχειρήσεων, που φέρνει η οικονομική κρίση. Οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα αναμένεται να φτάσουν στο τέλος του έτους το 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ 400 εκατομμύρια ευρώ θα είναι η επιβάρυνση του ΟΑΕΔ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

Σε περίπτωση που υπάρξει μία μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 3% με 4% τη φετινή χρονιά, οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.

  • Ανεργία: Η αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 100.000 άτομα μέσα στο 2011 θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος και του ΟΑΕΔ κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το «τίμημα» για το ΙΚΑ από την απώλεια των εισφορών εκτιμάται πως θα είναι 600 εκατομμύρια ευρώ.
  • Μισθοί. Μέσα στη χρονιά αναμένεται νέα συρρίκνωση του εισοδήματος των μισθωτών, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να χάνουν μέρος των εισφορών. Οι περικοπές στους μισθούς οφείλονται μεταξύ άλλων στη μείωση των πρόσθετων αποδοχών (π.χ. μπόνους, υπερωριών), αλλά και στις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.
  • Το κλείσιμο επιχειρήσεων λόγω της κρίσης όχι μόνο αυξάνει την ανεργία αλλά παράλληλα μειώνει και τα έσοδα των Ταμείων. Σε περίπτωση που φέτος υπάρξουν 50.000 λουκέτα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα δει να κάνουν «φτερά» 200 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως για το θέμα του ΟΑΕΕ έχει υπάρξει παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία κατέθεσε πακέτο μέτρων στο υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ άλλων προτείνει την επιβολή «επασφάλιστρου» σε όλες τις επιχειρήσεις της τάξης του 1% επί του τζίρου και για όλες τις εταιρικές μορφές (ατομικές, ΟΕ κ.ά.). Τα χρήματα από την έκτακτη αυτή «εισφορά» θα πηγαίνουν για τη στήριξη του Ταμείου των αυτοαπασχολουμένων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ethnos.gr
Read more...

«Τροϊκά» τελεσίγραφα Το κλιµάκιο που θα έρθει στην Αθήνα είναι αποφασισµένο να επιβάλει τις πολιτικές του

Ο υπουργός Οικονοµικών  Γιώργος Παπακωνσταντίνου (στο κέντρο) µε τoν επίτροπο για τις οικονοµικές και νοµισµατικές υποθέσεις της Ε.Ε. Ολι Ρεν  (δεξιά) και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε παλαιότερη συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες, όπου δεν αντιµετωπίζουν πλέον την Αθήνα ως µαύρο πρόβατο αλλά ως µια χώρα που αντιµετωπίζει προβλήµατα δηµοσιονοµικά και ανταγωνιστικότητας
Με τελεσίγραφα ανά χείρας καταφτάνουν στις27 Ιανουαρίου στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Κοµισιόν που µετέχουν στην τρόικα, καθώς θεωρούν ότι η Αθήνα εµφανίζεται να «σέρνει τα πόδια της» στην εφαρµογή υπεσχηµένων µε βάση το πρόγραµµα.

Οι τοµείς στους οποίους η Κοµισιόν δίνει τη µεγαλύτερη έµφαση είναι οι λεγόµενες «διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις άµεσου αποτελέσµατος» – η εφαρµογή επιχειρησιακών συµβάσεων, η εξυγίανση των ζηµιογόνων ∆ΕΚΟ, η απελευθέρωση χωρίς περιορισµούς των κλειστών επαγγελµάτων, αλλά και η εξυγίανση των κρατικών τραπεζών.

Οι Βρυξέλλες δεν αντιµετωπίζουν πλέον την Αθήνα ως µαύρο πρόβατο πουπρέπει να πειθαρχήσει σε εντολές επειδή έλαβε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, αλλά ως µια χώρα που όπως πολλές άλλες αντιµετωπίζει προβλήµατα δηµοσιονοµικά, διαρθρωτικά και ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο των οποίων πρέπει να λάβει µέτρα που αφορούν όλες τις χώρες της Ενωσης. Η αλλαγή αυτή προήλθε λόγω των συζητήσεων για µια «συνολική λύση» για την αντιµετώπιση της κρίσης χρέους που µαστίζει την Ευρώπη – κι η οποία όπως απεδείχθη δεν αποτελεί µόνο ελληνικό πρόβληµα. Είναι χαρακτηριστικό ότι µόλις προχθές, σε ανεπίσηµες συζητήσεις που είχαν οι επίτροποι στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά το κλίµα για την Ελλάδα δεν ήταν αρνητικό.

Πάντως, το κλιµάκιο της Κοµισιόν που θα αφιχθείστην Αθήνα είναι αποφασισµένο να επιβάλει πολιτικές που ούτως ή άλλως η Επιτροπή έχειπροκρίνει ως απαραίτητες για ολόκληρη την Ενωση.Ετσι, το Εργασιακό θα βρεθεί για άλλη µια φορά στο επίκεντρο, καθώς όπως υποστηρίζουν οι κοινοτικοί ο νόµος που εγκρίθηκεαπό τη Βουλή δεν είχε το επιθυµητό αποτέλεσµα – να υπάρξουν στην Ελλάδα επιχειρησιακές συµβάσεις, πέραν των κλαδικών. Αντιθέτως, όπως λένε, µε ευθύνη της κυβέρνησης και κυρίως του υπουργείου Εργασίας «σαµποτάρονται» οι όποιες προσπάθειες για τέτοιες συµβάσεις, κάνονταςχρήση των δικλίδων ασφαλείας που παρέχει ο νόµος. Ως εκ τούτου, το τελεσίγραφο θα είναι απλό και σαφές: ή θα δούµε επιχειρησιακές συµβάσεις µέχρι την επόµενη επίσκεψή µας ή θα καταθέσετε τροπολογία αίροντας τις δικλίδες ασφαλείας.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ γενικότερα τις εργασιακές σχέσεις, η Κοµισιόν υποστηρίζει πως η µεγαλύτερη ευελιξία – τόσον στην αγορά εν γένει όσο και εντός της επιχείρησης – θα µπορούσε να συµβάλει στη µείωση της ανεργίας και στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Παροτρύνει µάλιστα την Αθήνα – χωρίς ωστόσο να το απαιτεί ρητά – να µειώσει τους ονοµαστικούς µισθούς και του ιδιωτικού τοµέα, που σε συνδυασµό µε άλλα µέτρα απελευθέρωσης θα µπορούσαν – όπως εκτιµούν οι Βρυξέλλες – να έχουν ως αποτέλεσµα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%. Αλλωστε, σε µια έκθεση της συνολικής πολιτικής της Ενωσης, έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκεπρόσφατα στη δηµοσιότητα, υποστηρίζεται µε βάση συγκεκριµένο οικονοµετρικό µοντέλο πως η συγκράτηση και µείωση των αµοιβών – είτε µε µείωση των ωρών εργασίας είτε χωρίς – θα µείωνε αισθητά την ανεργία.

Η τρόικα θα εκφράσει την ενόχλησή της και για µια σειρά καθυστερήσεις. Ανάµεσά τους η αργοπορία στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελµάτων, η καθυστέρηση στην εφαρµογή του ενιαίου µισθολογίου, αλλά κι η µη εξοµοίωση του καθεστώτος των εργαζοµένων στις κρατικές τράπεζες µε εκείνο των εργαζοµένων στις ιδιωτικές τράπεζες, όπου συνάπτονται συµβάσεις ανά τράπεζα.

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ θα τεθεί εκ νέου και το ζήτηµα των ∆ΕΚΟ, καθώς η κυβέρνηση είναι υποχρεωµένη οσονούπω να υποβάλει το πρόγραµµά της για το µέλλον τους στην περίοδο 2012-2014। Η Κοµισιόν ζητά περαιτέρω περικοπή των εξόδων – περιλαµβανοµένου του µισθολογικού κόστους – και περαιτέρω αύξηση των εσόδων (στην περίπτωση των µεταφορών, τα εισιτήρια). Επίσης, ζητά συγκεκριµένο σχέδιογια το ποιες ∆ΕΚΟ θα πρέπει να κλείσουν ως «µη αναγκαίες» και ποιες θα συγχωνευθούν. Κοινοτικοί παράγοντες έλεγαν πως εµµέσως πλην σαφώς η τρόικα ζητά απολύσεις στις ∆ΕΚΟ, ενώ οι περίφηµεςµετατάξεις δεν µπορούν να ελεγχθούν. Οι κοινοτικοί θα υπενθυµίσουν επίσης στο οικονοµικό επιτελείο την υποχρέωσή του να καταθέσει µέχρι τον Ιούνιο νέο Ασφαλιστικό, που να διασφαλίζει ότι οι δαπάνες για ασφάλιση δεν θα ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ.
.tanea.gr
Read more...

Σχέδιο (σιδηράς) σωτηρίας Θα προϋποθέτει αυστηρή δηµοσιονοµική πειθαρχία γερµανικής έµπνευσης

Μια Γερµανική Ευρώπη θέλει η Γερµανία. Αν η Ανγκελα Μέρκελ πει το «ναι» στο σχέδιο σωτηρίας, θα απαιτήσει υιοθέτηση κανόνων οικονοµικής διακυβέρνησης της Ευρώπης που θα δεσµεύουν για πάντα ως προς την εφαρµογή αυστηρής δηµοσιονοµικής πολιτικής. Στη φωτογραφία αρχείου µε τον έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου
Επαναγορά ελληνικών οµολόγων που έχουν σήµερα στα χέρια τους τράπεζες και επενδυτές από το ελληνικό Δηµόσιο µε χαµηλότοκο δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Διάσωσης προβλέπουν τα τελευταία σενάρια για τη λύση του ελληνικού προβλήµατος και των άλλων υπερχρεωµένων χωρών.

Το σχέδιο επεξεργάζονται Βρυξέλλες, Βερολίνο, Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, µε στόχο να µειωθεί το ύψος του δηµόσιου χρέους και να γίνει αυτό που λένε «διαχειρίσιµο». Η λύση – που συζητήθηκε, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, και στο Συµβούλιο Υπουργών της ευρωζώνης την περασµένη Δευτέρα– φαντάζει ιδανική, καθώς δεν έχει κανέναν πραγµατικά χαµένο.Η Ελλάδα θα µπορέσει να µειώσει το χρέος της και οι επενδυτές δεν θα χάσουν τα λεφτά τους.

Στην πραγµατικότητα, όµως, η ζωή – ως γνωστόν – δεν προσφέρει «δωρεάν γεύµατα». Ετσι, στην προκειµένη περίπτωση, αν το σενάριο ισχύσει, το γεύµα θα πληρώσει σε πρώτη φάση η Γερµανία, ενισχύοντας τους πόρους του Ταµείου (EFSF),και σε δεύτερη η Ελλάδα, εφαρµόζοντας σε µόνιµη βάση ένα καθεστώς αυστηρής δηµοσιονοµικής πειθαρχίας,γερµανικής εµπνεύσεως, που θα τηςζητηθεί σε αντάλλαγµα. Την επεξεργασία από τη γερµανική κυβέρνηση µιας τέτοιας λύσης αποκάλυψε την περασµένη Tρίτη η γερµανική εφηµερίδα «Die Zeit» και τις επόµενες µέρες έδωσαν συνέχεια µε δηµοσιεύµατά τους µεταξύ άλλων οι «New York Times», οι«Financial Times» της Γερµανίας και χθες η «Wall Street Journal» µε το πρωτοσέλιδό της και η γερµανική «Handelsblatt». Ωστόσο, το θέµα βράζει από καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι υπέρ µιας τέτοιας µεθόδευσης είχε ταχθεί σε ανύποπτο χρόνο, το περασµένο καλοκαίρι, οίδιος ο διοικητής της Τράπεζας τηςΕλλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Το µεγάλο ζητούµενο σε αυτή τη φάση είναι να δεχθεί η Γερµανία να πει το «ναι».

Υψηλόβαθµες τραπεζικές πηγές σχολίαζαν ότι «διαφαίνεται µια διάθεση των βόρειου άξονα να βοηθήσει. Χρειάζεται όµως χρόνο».

Το EFSF είναι σήµερα το Ταµείο που στηρίζει την Ιρλανδία και θα στηρίξει ίσως,αν χρειαστεί, και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία(η Ελλάδα είχε ενταχθεί νωρίτερασε δικό της µηχανισµό). Ο προϋπολογισµός του είναι 440 δισ. ευρώ. Το σενάριο που συζητείταιτώρα προβλέπει µεγάλη αύξηση του προϋπολογισµού του (αναφέρθηκε το ποσό των 750 δισ. ευρώ),αλλά και να του δοθεί η δυνατότητα είτενα αγοράζει οµόλογα από τη δευτερογενή αγορά είτε να δανειοδοτεί την Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωµένες χώρες να επαναγοράζουν µόνες τους τα οµόλογά τους. Το ΕFSF µπορεί να αντλήσει πόρους απότην αγορά µεπολύ χαµηλό επιτόκιο, γιατί βαθµολογείται µε τον υψηλότερο βαθµό αξιοπιστίας. Ετσι, θα µπορεί να δανείζεται π.χ. µε 2,5%επιτόκιο και να δανείζει στη συνέχεια την Ελλάδα π.χ. µε 3,5% επιτόκιο. Με αυτά τα κεφάλαια η Ελλάδα θα µπορούσε να επαναγοράσει τα οµόλογά της, πουσήµερα πωλούνται στη δευτερογενή αγορά σε πολύ χαµηλές τιµές λόγω έλλειψης ζήτησης(στο 80% της ονοµαστικής τους τιµής τα 5ετή οµόλογα, στο 70% τα 10ετή, στο 60% τα 15ετή και στο 56% τα30ετή) και να τα διαγράψει από το χρέος της, όπου εµφανίζονται στο 100% της ονοµαστικής τους τιµής.

«στήν πράγμάτικοτήτά κάνεις “κούρεµα” µε όρους αγοράς καιόχι διοικητικό, αφού κανένας δεν υποχρεώνεται να αγοράσει», λένε στελέχη της αγοράς.

Σύµφωνα µε αναλυτές, εκτιµάται ότι η µείωση του ελληνικού χρέους θα µπορούσε να είναι 10-20%.

Η επαναγορά αυτή – σεσυνδυασµό µε την επιµήκυνση και τη µείωση του επιτοκίου, αλλά καιτις δεσµεύσεις για εφαρµογή αυστηρής δηµοσιονοµικής πολιτικής στο µέλλον – αναµένεται να λειτουργήσει κατευναστικά στην κερδοσκοπία, να ρίξει τα spreads και να µπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές για να χρηµατοδοτεί οµαλά τις υποχρεώσεις της.

Συζητείται η αύξηση του προϋπολογισµού του EFSF σε €750 δισ.
ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
σκέψεις να δοθεί η δυνατότητα στο ταµείο Διάσωσης είτε να αγοράζει οµόλογα από τη δευτερογενή αγορά είτε να δανειοδοτεί την ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωµένες χώρες να επαναγοράζουν µόνες τους τα οµόλογά τους

Σε 4 άξονες η λύση

Η ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ οµολόγων είναιη µία από τις τέσσερις ψηφίδες που συµπληρώνουν το παζλ της λύσης του ελληνικού δηµοσιονοµικού προβλήµατος.

Συγκεκριµένα,η λύση που προωθείται φέρεται να έχει τους εξής άξονες: ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ του χρόνου εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα. Για το θέµα αυτό έχει επέλθει ουσιαστικάοριστική συµφωνία µε το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και επί της αρχής µε την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ του επιτοκίου δανεισµού από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το επιτόκιο είναι υψηλό. Επίσης, ενίσχυσητου EFSF έτσι ώστενα µπορείνα αγοράζειοµόλογααπό τη δευτερογενή αγορά ή να δανείζει τις υπερχρεωµένες χώρεςµε ευνοϊκούς όρους, ώστε να επαναγοράζουν εκείνες το χρέος τους και να το διαγράφουν.

ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ µε µεγάλη αυστηρότητατου υφιστάµενουπρογράµµατος οικονοµικής πολιτικής, δηλαδή του Μνηµονίου, αλλά και την υιοθέτηση κανόνων οικονοµικής διακυβέρνησης της Ευρώπης που θα δεσµεύουν για πάντα ως προς την εφαρµογή αυστηρής δηµοσιονοµικής πολιτικής.Σύµφωνα µε τη«Wall Street Journal», µεταξύ των γερµανικών προτάσεων περιλαµβάνεται η υιοθέτηση νόµων ή συνταγµατικών δεσµεύσεων για ισοσκελισµένο υς προϋπολογισµούς, ηφορολογική εναρµόνιση,η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η αποσύνδεση των µισθολογικών αυξήσεωναπό τον πληθωρισµό.

Η Γερµανία θέλει, µεάλλα λόγια,µια γερµανική Ευρώπη।Διαφορετικά, οι εµπειρογνώµονες υποστηρίζουν ότι δεν θα δεχθεί ούτε καν τηνεπιµήκυνση τουελληνικού δανείου.
.tanea.gr
Read more...